ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ
ΑΠΑΤΗ

Τρελά “πειράματα”,
που έκαναν τον κόσμο
να μιλάει στα φυτά του


Είναι αρχές της δεκαετίας του '70, όταν ένα νέο βιβλίο, «Η μυστική ζωή των φυτών», φτάνει στην κορυφή της λίστας των best-sellers. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο βιβλίο κηπουρικής. Περιγράφει μια σειρά πειραμάτων του 42 ετών πρώην πράκτορα της CIA, Cleve Backster.

Ο Backster διδάσκει σε επαγγελματίες της επιβολής του νόμου πώς να χρησιμοποιούν τον ανιχνευτή ψεύδους, στη χρήση του οποίου είναι ειδικός.

IMAGE DESCRIPTIONΟ ανιχνευτής ψεύδους μετρά ανεπαίσθητες αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, όπως τους παλμούς ή τον ιδρώτα. Κατά την ανάκριση, αυτά τα στοιχεία δείχνουν αν το άτομο ψεύδεται ή όχι.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Backster χρησιμοποίησε ένα μηχάνημά του για έναν τρομερά ασυνήθιστο σκοπό.

Η ιστορία ξεκινά μια βραδιά του 1966. Ο Backster ισχυρίζεται ότι βρισκόταν στη δουλειά, όταν σκέφτηκε κάτι τρελό. Τι θα συνέβαινε αν συνέδεε τον ανιχνευτή του σε ένα φυτό;

Είναι προχωρημένη η ώρα. Γιατί όχι; Ο Backster τοποθετεί ηλεκτρόδια στα φύλλα ενός φυτού κι αρχίζει να το υποβάλλει σε μια σειρά από δοκιμές.

Ανάβει ένα σπίρτο δίπλα στο φυτό. Η βελόνα του ανιχνευτή αρχίζει να ανεβοκατεβαίνει βίαια, γεμάτη δραστηριότητα.

IMAGE DESCRIPTIONΟ Backster περιγράφει πειράματα διάρκειας ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου εξέθετε ένα φιλόδεντρο σε διάφορα ερεθίσματα. Το έβαλε δίπλα σε νερό που έβραζε, βύθισε τα φύλλα του σε καυτό καφέ, το απείλησε με μια αράχνη κι ένα σκύλο που γάβγιζε.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο ανιχνευτής έδειξε ότι το φυτό αντιδρούσε σε διαφορετικά ερεθίσματα. Ο Backster σχημάτισε μια εκπληκτική θεωρία, ότι τα φυτά έχουν συναισθήματα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τα αποτελέσματα αποτελούν παράθυρο στη συναίσθηση του φυτού, δεδομένου ότι έχει συναισθήματα σαν τα δικά μας.

Οι αναγνώστες μαγεύονται από την πιθανότητα τα φυτά τους να έχουν συναισθήματα και ανθίζει μια νέα μόδα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αλληλεπιδρούν με τα φυτά τους. Τους μιλούν, τους τραγουδούν κ.ά.. Πολλοί αναγνώστες αναφέρουν ότι η ομιλία στα φυτά έχει εμφανή αποτελέσματα. Τα φυτά τους ευημερούν.


«Η μυστική ζωή των φυτών» γίνεται ένα από τα πιο διάσημα βιβλία της εποχής. Η επίδρασή του είναι τεράστια. Ο κόσμος αγαπά τα φυτά και το βιβλίο λέει ότι τα φυτά σας, ίσως σας αγαπούν κι αυτά.

Δεν έχουν όμως πειστεί όλοι. Παρόλο που η κοινή γνώμη αγαπά το βιβλίο, πολλοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο συγγραφέας είναι απατεώνας.

Μπορεί ο Backster να είναι απλώς απατεώνας; Έχουν τα φυτά συναισθήματα ή ο ειδικός στα ψέματα πλάθει ιστορίες;

Το 1974, τρεις βιολόγοι του έγκριτου πανεπιστημίου Cornell αποφασίζουν να εξετάσουν την αμφιλεγόμενη θεωρία. Θέλουν να δουν αν αληθεύει, να το ξεκαθαρίσουν μια και καλή.

Συνδέουν ένα φυτό σε έναν ανιχνευτή. Αντιγράφουν σχολαστικά τις δοκιμές του Backster.

IMAGE DESCRIPTIONΌσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να κάνουν τα φυτά να αντιδράσουν. Η βελόνα δεν κουνιέται.

Τα αποτελέσματα καταρρίπτουν πλήρως την έρευνα του Backster. Δεν συνέβη τίποτα από όσα ισχυριζόταν.

Η ομάδα του Cornell καταρρίπτει τη θεωρία ότι τα φυτά έχουν αισθήματα.


Παρά την ετυμηγορία όμως, οι λάτρεις των φυτών δεν απορρίπτουν τόσο εύκολα την ιδέα. Πολλοί άνθρωποι ακόμα πιστεύουν ότι η ομιλία στα φυτά έχει θετική επίδραση. Επειδή τα ποτίζουν κάθε μέρα, τα φροντίζουν και τα θρέφουν, θέλουν να πιστεύουν ότι τους αγαπούν κι εκείνα.

Οι ιδέες του Backster παραμένουν πεισματικά δημοφιλείς.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46516

  6 Δεκ 2018

  Να σημειώσω επίσης ότι οι άνθρωποι μιλάνε στα κατοικίδιά τους, γλάστρες και σκύλους κυρίως, από τότε που αυτά υπάρχουν, πολύ πριν την εμφάνιση του βιβλίου φυσικά. Οι κατοικίδιοι σκύλοι ελάχιστα έως καθόλου καταλαβαίνουν τις μπούρδες που τους αμολάνε τα αφεντικά τους. Βλέπουν κάποια ταινία με έναν έξυπνο σκύλο και νομίζουν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν να κάνει τα ίδια και ο δικός τους. Συνήθως οι κατοικίδιοι σκύλοι ακολουθούν τη ρουτίνα που τους προσφέρουν τα αφεντικά τους: Ασφάλεια, φαί, ύπνο, κακά και τεμπελιά.

 • Ανώνυμος 46513

  6 Δεκ 2018

  @Χρήστος Μουσουλιώτης
  Δεν χρειάζεται κάτι να μην είναι "ηλίθιο" για να είναι χρήσιμο.
  Σώνει και καλά δηλαδή τα φυτά να έχουν συνείδηση..
  Χωρίς τα φυτά δεν θα υπήρχαν τα ζώα, φυτοφάγα και σαρκοφάγα, μαζί και το ζώο άνθρωπος.

 • Ανώνυμος 46511

  5 Δεκ 2018

  Να υποθέσω κ. Μουσουλιώτη πως θεωρείτε άδικο να χαρακτηρίζεται κάποιος που είναι σε κωματώδη κατάσταση ή είναι απλά ηλίθιος ως «φυτό».
  Να υποθέσω επίσης πως πιστεύετε ότι μας ψεκάζουν, ότι ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στη σελήνη και πως η γη είναι επίπεδη.

 • Χρήστος Μουσουλιώτης

  5 Δεκ 2018

  Τα φυτά αποτελούν το 95% τής γήινης βιομάζας. Εάν τα συγκρίνουμε με όλα τα άλλα έμβια όντα (μαζί και οι άνθρωποι) είμαστε απλώς μικρά σκουπιδάκια γι΄αυτά. Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς είναι δυνατό οι κυρίαρχοι τού πλανήτη, τα φυτά, που συντηρούν κάθε είδος ζωής, παρά το γεγονός ότι είναι ακίνητα, να είναι ηλίθια, όπως αποφαίνεται η χημικός δημοσιογράφος κ. Μαρία Λούπου, η οποία έχει γράψει ένα κείμενο, τόσο επιφανειακό, που εάν δω κάποιο παρόμοιο, στην ιστοσελίδα σας κυρίες κύριοι τής "Ελεύθερης Έρευνας", θα πάψω να σας διαβάζω. Και μια παράκληση προς την κυρία Λούπου. Όταν γράφετε κάτι για να καταρίψετε πολυετείς έρευνες θα έπρεπε (τουλάχιστον) να παραθέτετε όλες τις απόψεις και όχι αυτά τα ελάχιστα που πρόχειρα διαβάσατε κάπου και φυσικά να αναφέρεστε σε καμιά 30 σχετικές εργασίες. Και πριν μου απαντήσετε, διαβάστε το βιβλίο τού πανεπιστημιακού Harold Saxton Burr, ο οποίος μετά από έρευνα 40 ετών έφτασε σε συμπεράσματα συγκλονιστικά, που απορρίφθηκαν από κάτι ξερόλες σαν αυτούς που παραθέτετε, οι οποίοι "απέρριψαν" και τα πειράματα τού Μπάξτερ.

 • Ανώνυμος 46509

  5 Δεκ 2018

  Υπάρχει και το Η μυστική ζωή των ζώων, όπως και Η μυστική ζωή των σκύλων.
  Τέτοιου είδους βιβλία ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα βιβλία του Charles Berlitz (Το μυστήριο του τριγώνου των Βερμούδων, Το μυστήριο της Ατλαντίδας, Το πείραμα της Φιλαδέλφειας, 1999-Η συντέλεια κ.λπ.), το Τα μυστικά της Σελήνης του Don Wilson, το Ξεχασμένοι κόσμοι και Παράλληλοι κόσμοι του Robert Charroux, το Μυστήρια από την αρχαιότητα-Η απειλή των Μάγιας των Umland, Το μυστήριο της μεγάλης πυραμίδας του Tom Valentine, τα βιβλία του φον Νταίνικεν κ.λπ. Ανήκει δηλαδή στην κατηγορία του παραφυσικού και ψευδοεπιστημονικού.
  Προς τί η εμμονή; Α, ναι, επιχείρημα κατά της χορτοφαγίας.. Καλά κρασιά δηλαδή.
  Σημειωτέον ότι οι συγγραφείς του βιβλίου είναι οι Peter Tompkins, Christopher Bird, εκ των οποίων ο πρώτος είχε πριν γράψει βιβλίο για τη ραβδοσκοπία.. Ο δεύτερος ήταν πρώην μυστικός πράκτορας κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, και προφανώς όπως ο δημιουργός του Τζέημς Μποντ φανταζόταν διάφορα.