ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ
ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Πώς ιδρύθηκε
το Χρηματιστήριο του Λονδίνου


Αν ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, διακόσια χρόνια πριν, το Λονδίνο ήταν το πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο.

Έτος 1815 και η βρετανική αυτοκρατορία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Το ένα τέταρτο των περιοχών στη Γη είναι υπό βρετανική κυριαρχία και τα προϊόντα της αυτοκρατορίας διακινούνται από αυτό το λιμάνι.


Πριν από διακόσια χρόνια, το Λονδίνο ήταν το μεγαλύτερο διεθνές εμπορικό κέντρο. Ήταν το κέντρο μιας τεράστιας αυτοκρατορίας.
Στην εικόνα φαίνεται το Λονδίνο από ανατολικά, το 1715.


Στις αρχές του 19ου αιώνα, 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι ζούσαν στο Λονδίνο, τη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο. Εκατό χιλιάδες λονδρέζοι έβγαζαν τα προς το ζην στις προβλήτες του λιμανιού.

Κάθε χρόνο, εξήντα χιλιάδες πλοία, δηλαδή 165 καθημερινά, ξεφόρτωναν πάνω από οκτώ εκατομμύρια τόνους εμπορεύματος. Οι αποβάθρες πλημμύριζαν με εξωτικά προϊόντα από τις αποικίες της βρετανικής αυτοκρατορίας.Μεγάλα πλοία έφταναν με προϊόντα από όλο τον κόσμο.
Μπαχαρικά, υφάσματα και άλλα κατέφθαναν εκεί κι ανέδειξαν το Λονδίνο στην πόλη που είναι σήμερα.


IMAGE DESCRIPTION
Περίπου το ένα τέταρτο της υδρογείου ανήκει στην αυτοκρατορία.

Όλα τα πλοία επιστρέφουν στο Λονδίνο σε καθημερινή βάση.

David Eisenbach, ιστορικός, πανεπιστήμιο Columbia.


Νότια του λιμανιού είναι ένα μέρος που προσδιορίζει το χρόνο. Είναι το Greenwich, που φιλοξενεί τη Μέση Ώρα Greenwich.

Πριν από τα smartphones και τα GPS, η πλοήγηση βασιζόταν στη γνώση της ώρας και στην ύπαρξη κοινής αναφοράς γι' αυτήν.


Το 1884 η Βρετανία όρισε το Greenwich ως το σημείο μηδέν της παγκόσμιας ώρας.
Ακόμα και σήμερα είναι το κέντρο προσδιορισμού της ώρας.


IMAGE DESCRIPTIONΕφόσον η Αγγλία ήταν η έδρα της παγκόσμιας θαλάσσιας δύναμης,
ήταν λογικό να προσδιορίσουν το σπίτι σου σε σχέση με πότε ξεκινάει το ρολόι.

Ακόμα και σήμερα, όλα λειτουργούν με βάση την ώρα Greenwich, όλα σχετίζονται με αυτή.

Jim Meigs, μηχανικός.


Η βρετανική θαλάσσια υπεροχή παρήκμασε στα μέσα του 20ού αιώνα. Οι παλιές προβλήτες ερήμωσαν και μία νέα δύναμη ανήλθε.

Τα ψηλά πλοία αντικαταστάθηκαν από ψηλά κτίρια και το Λονδίνο έγινε το κέντρο του παγκόσμιου χρηματο-οικονομικού γίγνεσθαι.

Το χρήμα κυκλοφορεί στο Λονδίνο και όλες οι διεθνείς συναλλαγές τροφοδοτούνται από ένα πράγμα:

Τον καφέ!

Όχι όμως με τον τρόπο που ίσως σκέφτεστε.Την αυγή του 18ου αιώνα, στο Λονδίνο πρέπει να υπήρχαν περισσότερα από 3.000 καφενεία.


Πιστεύουμε ότι οι καφετέριες είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης ζωής. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι ότι τα καφενεία ήταν δημοφιλή στο Λονδίνο ακόμα και τριακόσια χρόνια πριν.


Ο καφές ήταν το κρακ του 18ου αιώνα.

Όταν άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο εκπληκτικός είναι ο καφές, κάθονταν στα καφενεία κι έπιναν τριάντα φλιτζάνια τη μέρα.

Jim Meigs.


Τον 17ο αιώνα ο καφές εισαγόταν στο Λονδίνο από την Τουρκία. Οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης είχαν απήχηση στους επιχειρηματίες του Λονδίνου και γρήγορα τα καφέ έγιναν το κέντρο των καφεϊνομανών, που εργάζονταν στις χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες του Λονδίνου.

Ένας άνδρας, ο John Casting εκμεταλλεύεται τη συνάθροιση των ανθρώπων του χρήματος κι αρχίζει να εκδίδει δύο φορές την εβδομάδα μια λίστα τιμών μετοχών στο Jonathan's Coffee-House.

Περιουσίες κερδίζονται και χάνονται με την πώληση μετοχών στο καφέ, που το 1773 μετονομάζεται σε London Stock Exchange και που σήμερα αξίζει τρία τρισεκατομμύρια δολάρια.Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σήμερα.
Πρόκειται για το τέταρτο στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Σήμερα, το Λονδίνο έχει περισσότερα από 1.500 καφέ.

Περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ στο Λονδίνο, παρά στη Νέα Υόρκη, γεγονός αποκαλυπτικό, καθώς οι λονδρέζοι είναι φημισμένοι για τον εθισμό τους στο τσάι.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46482

  28 Νοε 2018

  Στο μεταξύ, πάντως, οι ανταγωνιστές του στην κούρσα για το διάστημα έχουν αρχίσει να τον μιμούνται, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Τζεφ Μπέζος της Amazon και της διαστημικής εταιρείας Blue Origin, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει το ηλιακό μας σύστημα να κατοικηθεί από ένα…τρισεκατομμύριο ανθρώπους.
  https://www.tovima.gr/2018/11/26/science/ston-ari-skeftetai-na-egkatastathei-o-elon-mask/

  Καλά ο Μπέζος στον κόσμο του.
  Ισα-ίσα η Γη να χωράει 10 δις. Οι υπόλοιποι που νομίζει ότι θα ζούνε.
  Στον, μικρότερο από τη Γη, Αρη, σε κάποιους αστεροειδείς ή στους δορυφόρους του Διά και του Κρόνου.
  Θα είδε το "The Expase" και φαντασιώθηκε. (Όπου όμως ο πληθυσμός της Γης είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πληθυσμό όλων των άλλων αποικιών μαζί.)
  https://www.imdb.com/title/tt3230854/
  https://www.cnbc.com/2018/10/15/blue-origins-jeff-bezos-predicts-1-trillion-humans-in-the-solar-system-wired-summit.html

 • Ανώνυμος 46477

  28 Νοε 2018

  Αν δεν υπήρχε ήδη μιά εγκατεστημένη βάση (πλοία, μεγάλα κτίρια, οικονομία, εμπόριο, μεταφορές, πολεμικός στόλος, υψηλός συγχρωτισμός κ.λπ.) θα ήταν αδύνατον ο καφές να δημιούργησε το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αυτά είναι επιφανειακές παραδοχές που αγγίζουν τα όρια της ψευδοεπιστήμης. Ενδεχομένως ο ερχομός του καφέ να έπαιξε υποστηρικτικό ρόλο, τίποτε παραπάνω.
  Τη μία η μπύρα, την άλλη η ζάχαρη..

  Δεν είναι τυχαίο ότι η Βρετανία το 1815 βρίσκεται στο αποκορύφωμα της ισχύος της. Το 1815 είναι το τέλος των ναπολεόντειων πολέμων και μετά την ήττα της Γαλλίας δεν έχει κανέναν αντίπαλο στην Ευρώπη. Στη συνέχεια η ταχεία εκμετάλλευση δύο γνωστών εφευρέσεων της εποχής, του σιδερένιου ατμόπλοιου και του ηλεκτρικού τηλέγραφου, συντήρησαν την ισχύ της αυτοκρατορίας μέχρι την έναρξη του Α'ΠΠ.

  Between 1815 and 1914, a period referred to as Britain's "imperial century" by some historians, around 10,000,000 square miles (26,000,000 km2) of territory and roughly 400 million people were added to the British Empire. Victory over Napoleon left Britain without any serious international rival, other than Russia in Central Asia. Unchallenged at sea, Britain adopted the role of global policeman, a state of affairs later known as the Pax Britannica, and a foreign policy of "splendid isolation". Alongside the formal control it exerted over its own colonies, Britain's dominant position in world trade meant that it effectively controlled the economies of many countries, such as China, Argentina and Siam, which has been described by some historians as an "Informal Empire". British imperial strength was underpinned by the steamship and the telegraph, new technologies invented in the second half of the 19th century, allowing it to control and defend the empire. By 1902, the British Empire was linked together by a network of telegraph cables, called the All Red Line.
  https://en.wikipedia.org/wiki/British_Empire#Britain's_imperial_century_(1815–1914)
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Game