Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ

Από πού προήλθε
η έμπνευση για τη Χιονάτη
και τους επτά νάνους

Το πιο εντυπωσιακό κτίριο στην παλιά γερμανική πόλη Λορ αμ Μάιν είναι ένας πύργος, που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι: Το κάστρο Λορ. Αυτό το μεσαιωνικό οχυρό είναι πια το Μουσείο Σπέσαρτ.

Στις προθήκες του, εκτίθενται γυάλινα δισκοπότηρα από ντόπιους τεχνίτες, μια αναπαράσταση ενός καταστήματος της δεκαετίας του 1950 κι ένα βαλσαμωμένο ελάφι, που κάποτε ζούσε στο δάσος Σπέσαρτ.

Το «παραμυθένιο» Κάστρο Λορ.

Αλλά ανάμεσα στα ετερόκλητα τεχνουργήματα, ένα κειμήλιο μοιάζει πιο μαγευτικό από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για ένα καθρέπτη με κόκκινο πλαίσιο από χαραγμένο γυαλί μ΄ επικαλυμμένους κύκλους, που περιέχουν τη φράση Amour Propre, η οποία σημαίνει αγάπη για τον εαυτό σου, αναφέρεται δηλαδή στο ναρκισσισμό.

Λένε, ότι ο επίχρυσος καθρέπτης ανήκε σε μια κακιά γυναίκα, που αποτέλεσε έμπνευση για το πιο γνωστό παραμύθι.

Ο καθρέπτης ήταν η απόλυτη μαγεία πίσω από μια ιστορία αγάπης και εκδίκησης.

Tina Baxter, ιστορική ερευνήτρια.

IMAGE DESCRIPTIONΒρισκόμαστε στο 1819. Τα παιδιά παντού στον κόσμο μαγεύονται από ένα νέο βιβλίο, μία εικονογραφημένη συλλογή παραμυθιών από δύο αδέλφια από τη Γερμανία, τους Τζέικομπ και Βίλχελμ Γκριμ. Οι ιστορίες μιλάνε για δράκους και μάγους, αλλά και νεράιδες νονές και μαγεμένα δάση. Ήταν ιστορίες του καλού εναντίον του κακού, όπως «Η ωραία κοιμωμένη» και «Χάνσελ και Γκρέτελ».

Αλλά η πιο μαγευτική από όλες είναι η ιστορία της «Χιονάτης». Η ιστορία μιλάει για μία όμορφη πριγκίπισσα και τη μοχθηρή της μητριά. Περιέχει παράξενες λεπτομέρειες, όπως έναν καθρέφτη που μιλάει, ένα δηλητηριώδες μήλο και μία ομάδα από επτά νάνους ανθρακωρύχους.

Ο επικός μύθος σαγηνεύει γενιές αναγνωστών σε όλο τον κόσμο και τελικά δημιουργεί την αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney το 1937: «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι».

Ο μύθος της Χιονάτης ήταν από τα πιο γνωστά παραμύθια όλων των εποχών.

IMAGE DESCRIPTIONΑλλά αυτό που λίγοι καταλαβαίνουν είναι ότι στις σελίδες του παραμυθιού κρύβεται ένα μυστικό.

Το 1986, ένας γερμανός ερευνητής που κατάγεται από την περιοχή, ο Καρλ Χάινζ Μπάρτελς, ισχυρίστηκε ότι ύστερα από έρευνες δεκαεπτά ετών βρήκε κάτι παράδοξο. Ότι δηλαδή η Χιονάτη δεν ήταν παραμύθι, αλλά πραγματική. Κι επιπλέον, μπορούσε να το αποδείξει. Ανακάλυψε ότι το παραμύθι των αδελφών Γκριμ βασιζόταν σε αληθινά άτομα.

Ποια είναι η ωραιότερη στον κόσμο; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τη Χιονάτη;

Ο Μπάρτελς είπε ότι η πραγματική Χιονάτη ήταν μια γερμανίδα πριγκίπισσα, η Μαρία-Σοφία βον Έρταλ, η οποία είχε γεννηθεί στο κάστρο Λορ στο Λορ αμ Μάιν.

Είχε αριστοκρατική καταγωγή, ήταν πολύ ευγενική και απίστευτα όμορφη.

Ακριβώς όπως η Χιονάτη, η Μαρία-Σοφία μεγάλωσε με μια μοχθηρή μητριά. Το όνομά της ήταν Κλόντια Ελίζαμπεθ.

Η μητριά της Μαρίας-Σοφίας είχε εμμονή με την εικόνα της και δεν χάρηκε που ανέτρεφε τα παιδιά από τον προηγούμενο γάμο.

Οι επτά νάνοι.

Οι παραλληλισμοί με τη Χιονάτη όμως, δεν σταματούν εδώ. Λίγο μετά το γάμο, ο πατέρας της Μαρίας έδωσε στη νέα νύφη έναν καθρέπτη στολισμένο με τη φράση Amour Propre. Ο ίδιος καθρέφτης βρίσκεται στο κάστρο Λορ.
IMAGE DESCRIPTION
Οι καθρέπτες ήταν υψηλής ποιότητας κι υποτίθεται ότι λένε πάντα την αλήθεια.

Ο Μπάρτελς πιστεύει ότι η έμπνευση του καθρέφτη στη Χιονάτη προέρχεται από αυτό το δώρο και τη ματαιόδοξη επιγραφή.

Όσο η Μαρία-Σοφία γινόταν πιο όμορφη, η μητριά της κυριευόταν με ζήλια. Ήταν τόσο φρικτή, που η Μαρία-Σοφία αναγκάστηκε να φύγει. Αν και δεν ξέρουμε τι έγινε μετά την εξορία της, ο Μπάρτελς ισχυρίζεται ότι η υπόλοιπη ιστορία προέρχεται από γεωγραφικές και ιστορικές αναφορές του Λορ αμ Μέιν.

Στις αρχές του 18ου αιώνα, στην περιοχή υπήρχαν επτά ορυχεία. Όλοι οι άντρες που δούλευαν εκεί είχαν ένα σωματικό χαρακτηριστικό:

Ήταν αρκετά μικρόσωμοι ή σίγουρα υποσιτισμένοι και παραμορφωμένοι λόγω της δουλειάς. Συχνά τους ανέφεραν ως νάνους.

Tina Baxter, ιστορική ερευνήτρια.

Τα ευρήματα του Μπάρτελς οδηγούν ορδές τουριστών στο Λορ αμ Μάιν, για να δουν το μέρος που ενέπνευσε τους αδελφούς Γκριμ.

Το Λορ αμ Μάιν έχει αγκαλιάσει το μύθο της Χιονάτης και των επτά νάνων.

Έτσι σήμερα, στο κάστρο Λορ της Γερμανίας οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον «καθρέπτη που μιλάει» και να θυμηθούν ότι κάποιες φορές τα παραμύθια ίσως είναι αληθινά.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46302

  23 Οκτ 2018

  Rammstein - Sonne
  https://www.youtube.com/watch?v=StZcUAPRRac

  https://www.newsbeast.gr/travel/arthro/1871604/topothesies-pou-enepnefsan-ta-kinoumena-schedia-tis-disney
  Πάρτε βρε.

 • Ανώνυμος 46301

  22 Οκτ 2018

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Origin_of_the_Snow_White_tale