ΜΑΖΟΧΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ-
ΑΥΤΟΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ-
ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Η παταγώδης αποτυχία
των συλλαλητηρίων


Το ημι-επίσημο κρατικό κανάλι της Ρωσίας, που ─στην αγγλόφωνη έκδοσή του─ αποτελεί τη φωνή της χώρας στον κόσμο, όταν χρειάζεται να εξηγήσει στους θεατές του τι είναι αυτό που βλέπουν με λίγες λέξεις, δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να χαρακτηρίσει το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αντι-μακεδονικό.

Φυσικά, όσοι συμμετείχαν σε αυτό, είχαν την αντιδιαμετρικά αντίθετη εντύπωση: θεωρούσαν ότι επρόκειτο για ένα συλλαλητήριο υπέρ της Μακεδονίας. Με αυτό το πνεύμα ─και αυτό το όνομα─ το συγκάλεσαν όσοι το συγκάλεσαν, και με αυτό το πνεύμα προσήλθαν όσοι προσήλθαν.


Η παταγώδης αποτυχία των συλλαλητηρίων αποδεικνύεται μόνο και μόνο από την παραπάνω εικόνα (και το λόγο που την συνοδεύει).


Η Ρωσία, όπως είναι γνωστό, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τη συμφωνία των Πρεσπών και προσπάθησε ενεργά να αποτρέψει την υπογραφή της. Όπως καταγγέλθηκε από ημι-επίσημες ελληνικές πηγές, η χώρα αυτή προέβη και σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες ενισχύοντας οικονομικά και άλλως πως δυνάμεις που είναι αντίθετες προς τη συμφωνία και στις δύο χώρες, ώστε να δημιουργήσουν επεισόδια (καληώρα).

Ο παραπάνω υπέρτιτλος όμως αποδεικνύει ότι, όπως είχα ισχυριστεί προσωπικά από πολύ νωρίς (Name trouble: the «so-called people» and the communism of language, nomadicuniversality.com, 5.11.13), ο κομμουνισμός της γλώσσας είναι ισχυρότερος από τη συμβολαιοκρατία, από τα «κυρίαρχα» υποκείμενά της και τους σχεδιασμούς τους, ακόμη και από τα κράτη και τις υπηρεσίες τους, μυστικές ή και φανερές.

Όπως λέει ο Σπινόζα:

Όταν λέμε ότι κάποιος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με ένα πράγμα που δικαιωματικά τού ανήκει (sui juris est), αυτή η εξουσία (potestas) πρέπει να καθορίζεται όχι μόνο από τη δύναμη (potentia) του δρώντoς, αλλά και από τη δεκτικότητα του υφισταμένου τη δράση.

Πολιτική Πραγματεία κεφ. 4, παρ. 4· η υπογράμμιση δική μου.


Όταν κάποιος προσπαθεί να μιλήσει σε κάποιους και να γίνει κατανοητός, τότε όσα λέει δεν καθορίζονται μόνο από τη δική του κυρίαρχη απόφαση, αλλά και από το τι (υποθέτει ότι) θα καταλάβουν όσοι τον ακούνε. Όταν λοιπόν κάποιος Ρώσος απευθύνεται σε διεθνές ακροατήριο στα αγγλικά και θέλει με δυο λόγια να τους δώσει να καταλάβουν τι διάολο ήταν αυτοί που διαδήλωναν χθες στη Θεσσαλονίκη, η πιο πρόσφορη ─η μόνη πρόσφορη─ περιγραφή που έχει είναι να πει ότι ήταν αντιμακεδόνες.

Τριάντα χρόνια καμπάνιες, εκδόσεις, διπλωματικά διαβήματα, βέτο, συγκεντρώσεις, ανασκαφές και εκθέσεις σε μουσεία, δεν έχουν καταφέρει να κάνουν ούτε έναν άνθρωπο στον κόσμο να συμμεριστεί ή, έστω, να καταλάβει καν ποιο είναι το αίτημα των διαδηλωτών αυτών.

Ακόμα και οι Ρώσοι ιθύνοντες, (οι οποίοι ως γνωστόν έχουν αναγνωρίσει τη δημ. της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα), αν περιστασιακά συνέπλευσαν με τους στόχους των διαδηλωτών, αυτό δεν συνέβη φυσικά επειδή «διάβασαν ιστορία» ή επισκέφθηκαν μουσεία και πείστηκαν για την τρισχιλιετή ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά επειδή για δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν σε αυτή τη φάση τη συμφωνία. Αν αύριο αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, πιθανότατα θα εκλείψει και αυτή η σύμπλευση.


Το εύλογο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ο νέος (αντι)μακεδονικός αγώνας έχει αμετάκλητα ηττηθεί και αποτύχει στο σκοπό του.

Εφόσον, βεβαίως, θεωρήσουμε ότι ο σκοπός αυτός ήταν να μεταπείσει τη διεθνή κοινότητα.

Το γεγονός ότι, παρά την ολοφάνερη αυτή αποτυχία, τα συλλαλητήρια συνεχίζουν με μεγαλύτερη ξεροκεφαλιά (αλλά και με αισθητά λιγότερο κόσμο και περισσότερη αμηχανία κάθε φορά), συνηγορεί υπέρ τού ότι δεν είναι αυτός ο (μόνος) σκοπός, αλλά ότι η τελετουργική επανάληψη αυτών των επιτελέσεων προφανώς συνδέεται με ένα ιδιαίτερο καθεστώς (μαζοχιστικής) απόλαυσης, που ως αναγκαία στιγμή της ενσωματώνει την αυτοθυματοποίηση και την απόρριψη από όλο τον κόσμο που «δεν μας καταλαβαίνει».Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε επίσης στο blog του συγγραφέα
Nomadic universality με τίτλο: Η παταγώδης αποτυχία των συλλαλητηρίων.
Ο τίτλος, ο υπότιτλος και οι φωτογραφίες είναι της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε ακόμα:
Μακεδονικός Αγώνας: Από το μύθο στην ...ιστορία.Ο Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Δικαίου (ΑΠΘ) και μεταδιδακτορική έρευνα στην Πολιτική Ανθρωπολογία (ΠΑΜΑΚ).
Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου απασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.
Πολυάριθμα πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα διαφόρων χωρών, καθώς και στο Διαδίκτυο (ιδίως στο μπλογκ nomadicuniversality).
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά για θέματα όπως η νεκροφιλία του πατριωτισμού, ο ελληνικός εμφύλιος, ο Άκης Πάνου, ο Μπίλλυ Ουάιλντερ, οι Πόντιοι και η οικονομικοπολιτική κρίση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46147

  22 Σεπ 2018

  Επιστροφή με ακόμα περισσότερο γέλιο:
  http://www.capital.gr/arthra/3317476/ti-katalabe-o-alexis-tsipras-otan-sunantise-ton-wilbur-ross

 • Ανώνυμος 46137

  19 Σεπ 2018

  Λίγο ακόμα περισσότερο γέλιο με τους συριζαίους:
  http://www.iefimerida.gr/news/445139/fiasko-asimenio-velos-epistrefei-stin-italia-meta-ti-deth

 • Ανώνυμος 46131

  18 Σεπ 2018

  Ακόμα περισσότερο γέλιο με τους συριζαίους:
  http://www.capital.gr/arthra/3316607/dimoskopisi-poios-pisteuei-ton-alexi-tsipra-kaneis

 • Ανώνυμος 46128

  17 Σεπ 2018

  Λίγο ακόμα γέλιο με τους συριζαίους:
  http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3316342/to-xebrakoma-tha-einai-mexri-tous-astragalous

 • Ανώνυμος 46124

  15 Σεπ 2018

  Για να γελάσουμε λίγο με τους συριζαίους:
  http://www.capital.gr/arthra/3316080/to-psomi-piso-apo-tin-mpourdologia-tis-renas-dourou

 • Ανώνυμος 46122

  13 Σεπ 2018

  Φοβερή επιχειρηματολογία/μπουρδολογία του left.gr. Μπάβο Τσίφρα!
  Είναι σαφές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ευρωπαίοι, βλέπε γερμανοί, υπονομεύουν και επιβουλεύονται τους βρωμιούς.
  46121=συριζορωμιός.

 • Ανώνυμος 46121

  12 Σεπ 2018

  Είναι από τα παραπάνω σαφές ότι με αφορμή την έξοδο από το μνημόνιο, τα γερμανικά μέσα με τους εύλογους προβληματισμούς τους, επιχειρούν να υπονομεύσουν την επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, κάτι που δεν έκαναν με τις άλλες χώρες όταν έβγαιναν από τα προγράμματά τους. Προφανώς, και η επικοινωνιακή αυτή επίθεση εξυπηρετεί σκοπιμότητες και δεν θα σταματήσει και θα συνεχιστεί τόσο ευθέως από το Βερολίνο, όσο και από τα εγχώρια «πρόθημα» μέσα.

  Η υπονομευτική στρατηγική που αναπτύσσουν συνίσταται στην επισήμανση ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο στην χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς η κρίση σε Ιταλία και Τουρκία δεν της επιτρέπει να βγει στις αγορές, ούτε να χρησιμοποιήσει το cash buffer των 24,1 δισ. ευρώ.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως στο ελληνικό γήπεδο παίζονται μεγάλα παιγνίδια και ενδοευρωπαϊκά και ευρύτερα γεωπολιτικά. Το Βερολίνο που δέχεται αμερικανική επίθεση στο Ιράν και στην Τουρκία, έχει βλέψεις στα δυτικά Βαλκάνια και στους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου. Γι΄ αυτό λοιπόν και επιδιώκει η Ελλάδα να παραμένει δέσμια των χρεών της και των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα επιτρέψουν στα γερμανικά κεφάλαια να εξασφαλίσουν ζωτικό στην ελληνική προοπτική.

  https://left.gr/news/n-voytsis-mesa-sto-2018-stin-olomeleia-porisma-tis-eidikis-epitropis-gia-tis-germanikes

 • Ανώνυμος 46120

  12 Σεπ 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/443396/androylakis-gia-tsipra-paroysiase-os-ehthro-toy-tin-akrodexia-eno-sygkyverna-me-enan

  Ντάξει, μπουρδολόγος είναι ο Τσίπρας.

 • Ανώνυμος 46116

  11 Σεπ 2018

  Είναι λίγο άκυρος ο Άκης και να εξηγήσω γιατί:
  Ο ρωμιός αντιδρά για να αντιδρά, για να λέει ότι γενικά αντιδρά και είναι αντιδραστικός.
  Επί της ουσίας όμως μηδέν. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ζητήσει από τους κυβερνώντες να πραγματοποιήσουν αυτά που υπέγραψαν με την τρόικα (περικοπή συνταξιοδοτικού, υδροκεφάλου δημοσίου). Επειδή όμως δεν θέλει κάτι τέτοιο, το ρίχνει σε αντιδράσεις άκαιρες, χωρίς σημασία. Αυτό το απλό πραγματάκι αδυνατεί να καταλάβει ο Ακης και όχι μόνο.
  Δεν ενδιαφέρει τον ρωμιό η αλλαγή και η αυτοβελτίωση, είναι ήδη τελείος. Τον ενδιαφέρει να το παίζει αγωνιστής, αντιδραστικός και επαναστάτης. Όσοι δεν δέχονται αυτή την εξήγηση, ξοδεύουν χωρίς λόγο φαιά ουσία ψάχνοντας διαφορους λόγους και αιτίες.

  "από την πλευρά του ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ «έδειξε τα δόντια του» στέλνοντας σαφώς μήνυμα προς την Αθήνα όταν είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίσθηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχισθούν, όπως έχει συμφωνηθεί». Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές πάντως, αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο Μέγαρο Μαξίμου «καίγονται» να μην προχωρήσουν σε κόψιμο των συντάξεων, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού."
  http://www.iefimerida.gr/news/443041/moydiasmenoi-sto-maximoy-apo-ti-dilosi-regklingk-gia-hreos-oi-perikopes-stis-syntaxeis