ΛΕΥΚΗ, ΓΛΥΚΕΙΑ,
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ

Ζάχαρη:
Η πικρή αλήθεια


Ζάχαρη. Γλυκιά, αλλά και θανατηφόρα. Όσο μαθαίνω γι΄ αυτήν, τόσο τρομάζω.

Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε τους κινδύνους από την κατανάλωσή της: Αλτσχάιμερ, διαβήτης, καρκίνος, καρδιοπάθεια.

Θα δούμε τι προσπαθεί να κρύβει η βιομηχανία ζάχαρης.

Στρατηγικές, που πιστεύαμε πως επινόησαν οι καπνοβιομηχανίες τη δεκαετία του ΄50, τις είχε επινοήσει ήδη πριν η βιομηχανία ζάχαρης.


Για περισσότερο από μισό αιώνα, η βιομηχανία ζάχαρης χρησιμοποιεί την τακτική των καπνοβιομηχανιών, για να αποκρύψει τη σχέση ζάχαρης / καρκίνου και άλλων ασθενειών.


IMAGE DESCRIPTIONΌταν μια οικογένεια πηγαίνει για ψώνια, προσπαθεί να αγοράσει υγιεινές τροφές. Όμως, δεν το επιτυγχάνει πάντα. Οι γονείς είναι πολυάσχολοι κι ετοιμάζουν βιαστικά το φαγητό. Έπειτα, θέλουν να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά τους.

IMAGE DESCRIPTIONΠολλές από τις τροφές που τρώνε είναι επεξεργασμένες. Τις θεωρούν θρεπτικές και δεν δίνουν ποτέ μεγάλη προσοχή στα συστατικά τους. Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα πόση ζάχαρη κρύβουν. Αν κοιτάξουν τις διατροφικές ετικέτες, για παράδειγμα στα δημητρικά Nesquik Nestle, θα διαπιστώσουν ότι αναγράφεται ότι τα τρία τέταρτα μιας κούπας περιέχουν δέκα γραμμάρια ζάχαρη. Όμως ποιος τρώει μόνο τρία τέταρτα της κούπας;

Μια καλή μερίδα δημητριακών περιέχει περίπου είκοσι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, χωρίς διατροφική αξία, όπως φαίνεται στη φωτογραφία δεξιά.


Ζάχαρη: Βασικό συστατικό
των επεξεργασμένων τροφίμων


Ας πάρουμε όμως, το θέμα από την αρχή. Τι εννοούμε όταν λέμε «ζάχαρη»; Είτε είναι η λευκή που χρησιμοποιείτε στη μαγειρική, είτε η καστανή με την οποία πασπαλίζετε το χυλό βρώμης, είτε είναι μέλι, μελάσα, σιρόπι ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, υπάρχει άφθονη σε προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά. Από χημική άποψη είναι όλα σχεδόν το ίδιο. Και καταναλώνουμε πολλά τέτοια προϊόντα.

Κατά μέσο όρο στις δυτικές χώρες καταναλώνουν πάνω από είκσι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ανά άτομο την ημέρα. Αυτό σημαίνει περίπου σαράντα κιλά ζάχαρη το χρόνο, δηλαδή σαράντα πακέτα του ενός κιλού.

Αυτές οι ουσίες κάνουν πιο γλυκά τα προϊόντα, αλλά και αυξάνουν τα κέρδη κάποιων πολύ ισχυρών εταιρειών στον κόσμο. Η βιομηχανία τροφίμων είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους παραγωγής. Αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς τη ζάχαρη.

Η ζάχαρη είναι ένα από τα βασικά συστατικά, που χρησιμοποιούνται στο 99% των επεξεργασμένων τροφίμων.

Η ζάχαρη είναι κάτι που δίνει πολλή γεύση στα προϊόντα και δελεάζει πολύ τους καταναλωτές. Είναι ένα από τα «βασικά θεμέλια».

Bruce Bradley, πρώην στέλεχος της βιομηχανίας ζάχαρης,
που έχει εργαστεί για κάποιες από τις μεγαλύτερες τροφίμων της Βόρειας Αμερικής.


Αναμφίβολα, το ποσοστό ζάχαρης στα τρόφιμα δεν είναι τυχαίο. Η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να μάθει τι είναι αυτό που μας κάνει να επιθυμούμε ένα προϊόν, τον ακριβή συνδυασμό συστατικών, που ονομάζει «σημείο ευδαιμονίας».

Όλοι ρωτάνε ποιο είναι το «σημείο ευδαιμονίας»;
Το καλύτερο είναι να σας δώσω ένα παράδειγμα: Πίνετε καφέ με γάλα, για παράδειγμα. Όσο πιο πολύ γάλα προσθέτετε, τόσο πιο πολύ σας αρέσει, μέχρι το σημείο που θα τον βρείτε ιδανικό.
Αν προσθέσετε κι άλλο γάλα, θα πείτε: «Α όχι, έχει πάρα πολύ γάλα».
Αν προσθέσετε ακόμη περισσότερο, θα πείτε: «Απαίσιος!».
Είναι το σημείο εκείνο, που το προϊόν είναι όπως πρέπει. Είναι το σημείο, στο οποίο σας αρέσει περισσότερο.

Dr. Howard Moskowitz, για πολλά χρόνια σύμβουλος βιομηχανίας τροφίμων.Σημείο ευδαιμονίας: Το σημείο εκείνο, στο οποίο το προϊόν μας αρέσει περισσότερο.

Ο dr. Howard Moskowitz έχει σπουδάσει μαθηματικά στο Harvard. Χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα για να δοκιμάσει τις αντιδράσεις του κόσμου σε διάφορες παραλλαγές ενός προϊόντος. Μόλις βρει το σημείο ευδαιμονίας, το προϊόν βρίσκεται αμέσως στα ράφια. Από αναψυκτικά μέχρι σάλτσες για μακαρόνια. Χάρη σ' αυτό κερδίζει χρήματα.

Όλοι θέλουν να πουλάνε λίγο περισσότερο. Πώς γίνεται αποδεκτή αυτή η άμεση αύξηση; Σύμφωνα με τους γνώστες, με την προσθήκη λίγη ζάχαρης.

Dr. Howard Moskowitz.


Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τέσσερα γραμμάρια ζάχαρη είναι ένα κουταλάκι του γλυκού. Έχοντας αυτό στο νου μας, ας δούμε κάποια προϊόντα:

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, πως η Coca Cola περιέχει πολλή ζάχαρη. Σαράντα γραμμάρια το κουτάκι σημαίνει δέκα κουταλάκια του γλυκού.

IMAGE DESCRIPTIONΩστόσο, η περισσότερη ζάχαρη που τρώμε βρίσκεται κρυμμένη στα τρόφιμα, που δεν θεωρούμε αναγκαστικά γλυκά.

Ένα μπολ με φύλλο βρώμης περιέχει περίπου 3 με 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, μισό κυπελάκι γιαούρτι με γεύση βανίλιας περιέχει περίπου 5 κουταλάκια του γλυκού.

Πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να υπάρχει στο ψωμί, στη σούπα, σε όλα τα είδη σάλτσας, στα hot dog. Μία μερίδα από το φαγητό με κοτόπουλο της διπλανής φωτογραφίας με την ετικέτα υγιεινή επιλογή, περιέχει 5,5 κουταλάκια ζάχαρη.


Κόκκινη γραμμή: Κατανάλωση ζάχαρης τις τελευταίες δεκαετίες.
Κίτρινη γραμμή: Καρδιοπάθειες.
Πράσινη γραμμή: Περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.
Γαλάζια γραμμή: Αριθμός ατόμων, που έγιναν υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Παχυσαρκία

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο περισσότερη υπάρχει στο σώμα μας. Τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 θεωρούσαν υπεύθυνο το διατροφικό λίπος. Σιγά-σιγά, αρχίσαμε να αφαιρούμε λίπος από τα φαγητά μας. Μειώθηκε και η συχνότητα εμφάνισης των ασθενειών; Όχι! Πολλοί γιατροί και διατροφολόγοι αναρωτιούνται γιατί. Η απάντηση, σύμφωνα με κάποιες φωνές που αυξάνονται, είναι η ζάχαρη.

Ποιο είναι το χειρότερο; Η ζάχαρη ή τα λιπαρά; Η ζάχαρη, πάνω από χίλιες φορές!
Τα τρόφιμά μας τροποποιήθηκαν και νοθεύτηκαν κάτω από τη μύτη μας και σε κοινή θέα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Dr. Robert Lustig,
Καθηγητής Ιατρικής, συγγραφέας και ένας από τους επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ζάχαρης.


Εκτός από τη θεραπεία παχύσαρκων παιδιών, ο dr. Robert Lustig προκαλεί αίσθηση και στο YouTube. Την διάλεξή του για τη ζάχαρη, την έχουν δει περισσότεροι από επτάμισι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ επικριτικός:

─ Τα λιπαρά μειώνονται, η ζάχαρη αυξάνεται και όλοι αρρωσταίνουμε.

─ Χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «δηλητήριο», «τοξική».

─ Ασφαλώς τις χρησιμοποιώ και τις εννοώ. Δεν είναι υπερβολή. Αυτή είναι η γυμνή αλήθεια. Όλοι πιστεύουν πως οι αρνητικές επιπτώσεις είναι επειδή η ζάχαρη έχει κενές θερμίδες. Εγώ λέω «όχι». Πολλές τροφές που έχουν κενές θερμίδες δεν είναι αναγκαστικά δηλητηριώδεις.


Ο dr. Lustig ισχυρίζεται πως η ζάχαρη είναι δηλητηριώδης, επειδή υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο σώμα μας.

Ας το εξετάσουμε αυτό. Η ζάχαρη αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης κι ένα μόριο φρουκτόζης. Όταν χωρίζουν μέσα στην κοιλιά μας, η γλυκόζη κυκλοφορεί σε όλο μας το σώμα και τροφοδοτεί τους μυς μας και τον εγκέφαλό μας, ενώ η φρουκτόζη πηγαίνει κατευθείαν στο ήπαρ μας, όπου ξεκινάνε όλα τα προβλήματα.

Όταν ο οργανισμός σας μεταβολίζει υπερβολική φρουκτόζη, το ήπαρ αναγκαστικά μετατρέπει αυτή την ενέργεια σε λίπος, το οποίο προκαλεί όλες τις μεταβολικές ασθένειες.

Dr. Robert Lustig.


Πριν αναφερθούμε σ΄ αυτές τις ασθένειες, ας δούμε πρώτα τον εγκέφαλό μας.

Σύμφωνα με τον dr. Lustig, η φρουκτόζη διακόπτει τη λειτουργία στο μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το αίσθημα κορεσμού: «Δεν καταγράφεται από τον εγκέφαλο καθώς τρώτε. Αν πάρετε ένα παιδί, του δώσετε ένα αναψυκτικό και μετά το αφήσετε σε ένα fast food, θα φάει λιγότερο ή περισσότερο; Θα φάει περισσότερο!».

IMAGE DESCRIPTIONΈχουμε ακόμα πολύ δρόμο πριν διευθετηθεί το θέμα. Η Phyllis Tanaka μιλάει εκ μέρους της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων του Καναδά. Δεν αποδέχεται τις θεωρίες του dr. Lustig και συμβουλεύει τους καταναλωτές να κάνουν το ίδιο: «Πιο σημαντικό είναι ν΄ αποτραβηχτούμε και να αναζητήσουμε τρόπους για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να εντάξουν τη ζάχαρη σε ένα υγιεινό, διατροφικό πρότυπο».

Η βιομηχανία όμως σίγουρα δεν το κάνει πιο εύκολο. Δείτε την ντοματόσουπα αριστερά. Ποιος γνώριζε ότι περιέχει η πρόσθετη ζάχαρη;

─ Πώς μπορεί να ξέρει, κ. Tanaka, ο καταναλωτής, ότι μια κούπα ντοματόσουπα περιέχει τριάμισι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη;

─ Εσείς πώς το μάθατε; Από τον πίνακα διατροφικών δεδομένων.

─ Επειδή αφιέρωσα χρόνο για να μάθω πόσο είναι ένα γραμμάριο ζάχαρη και πώς διαβάζονται οι ετικέτες. Λέτε να ξέρουν πολλοί πώς να το κάνουν; Σίγουρα υπάρχει τρόπος να ενημερώσεις όσους ενδιαφέρονται, πως μια κούπα από αυτή τη σούπα σου δίνει τριάμισι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

─ Για ποιο σκοπό;
IMAGE DESCRIPTION
─ Αν την επέλεξαν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, θέλουν να τρώνε λιγότερη ζάχαρη.

─ Τότε, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ίδια ετικέτα.


Η μόνη πληροφορία στην ετικέτα είναι πως μισή κούπα περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρη.

Δεν θα έπρεπε να είναι κάποιος διαιτολόγος, προκειμένου να ανακαλύψει πόση ζάχαρη τρώει. Αν αθροίσουμε την ποσότητα ζάχαρης που τρώμε την εβδομάδα χωρίς να προσέχουμε τι γράφεται στις ετικέτες, το αποτέλεσμα είναι αρκετά τρομακτικό, όπως φαίνεται και στη διπλανή φωτογραφία. Η ζάχαρη αυτή αντιστοιχεί σχεδόν σε πάνω από διακόσια κουταλάκια του γλυκού. Είναι πάρα πολλά τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη.

Για δεκαετίες, η βιομηχανία τροφίμων γνώριζε και συζητούσε για τη συσχέτιση επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και ασθενειών. Η παχυσαρκία αποτελεί εθνική επιδημία για χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από όλα αυτά; Μελέτες δείχνουν πως τα παχύσαρκα άτομα αναπτύσσουν χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, υπέρταση και καρκίνο.


Κατάπνιξη κάθε αντίθετης άποψης

Εκείνοι που ωφελούνται από τη ζάχαρη αποδείχτηκαν επιδέξιοι στην κατάπνιξη κάθε αντίθετης φωνής, παντού, ακόμη και στα επιστημονικά κέντρα.

IMAGE DESCRIPTIONΟ John Yudkin, βρετανός διατροφολόγος, το 1972 έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο: «Pure, white and deadly» (καθαρή, λευκή και θανατηφόρα), το οποίο δεν άρεσε βέβαια στη βιομηχανία ζάχαρης. Σύμφωνα με τον γιο του Michael, αυτό το βιβλίο ήταν η αποκορύφωση μιας έρευνας δεκαετιών:

─ Άρχισε ν΄ αναρωτιέται, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αν η ζάχαρη μπορεί να είναι υπαίτια για την αύξηση των καρδιοπαθειών.

─ Πιο σημαντική από τα λιπαρά, που ήταν η επικρατούσα άποψη;

─ Σίγουρα, πιο σημαντική από τα λιπαρά. Ωστόσο, η ζάχαρη σχετιζόταν και με άλλες ανεπιθύμητες παθήσεις, κύρια το διαβήτη και την παχυσαρκία.


Σύντομα, αυτή η θέση έφερε τον Yudkin σε θέση αντιπαράθεσης με το μεγαλύτερο υπερασπιστή της ζάχαρης, τον αμερικανό διατροφολόγο Ancel Keys. Ο Keys επιχείρησε να συμβάλει στην καταστροφή της φήμης του John Yudkin, ωστόσο έπειτα αποκαλύφθηκε πώς τον χρηματοδοτούσε η βιομηχανία ζάχαρης.

Ήδη από τη δεκαετία του 1950, παρουσιάζονταν δημοσιεύσεις υπονοώντας πως το διατροφικό λίπος ήταν πρόβλημα. Ο Keys κατάφερε προς το παρόν με επιτυχία να στιγματίσει τον Yudkin ως απατεώνα. Από εκεί και πέρα, όποιος τα επόμενα είκοσι-τριάντα χρόνια έκανε έρευνα για τη ζάχαρη, κατηγορείτο πως ήταν σαν τον Yudkin. Υπήρχε συστηματική εκστρατεία για να δυσφημίσουν ή να αγνοήσουν το έργο του.

Λόγω της βιομηχανίας ζάχαρης, τη δεκαετία του ΄70, δεν χρηματοδοτήθηκε καμία έρευνα, που να συσχετίζει τη ζάχαρη και τις ασθένειες . Αν έκανες έρευνα, ήσουν απατεώνας σαν τον Yudkin.Διαβήτης

Σήμερα, στη Βόρεια Αμερική εκτιμάται πως πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη ή εμφανίζουν προδιαβήτη. Ο dr. Lustig πιστεύει πως γνωρίζει το λόγο: «Μπορώ να σας πω κατηγορηματικά, πως η ζάχαρη είναι η γενεσιουργός αιτία του διαβήτη παγκοσμίως. Έχουμε τεκμηριωμένα στοιχεία για να το αποδείξουμε».

Τα στοιχεία του προέρχονται από τη μελέτη που διεξήγαγε για πάνω από μία δεκαετία. Συνέκρινε τα ποσοστά διαβήτη σε 175 χώρες με τη διατροφή των πολιτών: «Αναζητήσαμε εκείνες τις τροφές, που ανεβάζουν κυρίως τα ποσοστά του διαβήτη παγκοσμίως; Απάντηση: Ζάχαρη. Και μόνο ζάχαρη!».

Ο dr. John Sievenpiper, ερευνητής στο Τορόντο, διατείνεται πως η μεθοδολογία του dr.Lustig δεν είναι σωστή: «Σε αυτές τις έρευνες, δεν υπάρχουν πολύ ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Οι μεθοδολόγοι θα σας πουν ότι υπάρχουν πιθανές τάσεις. Για παράδειγμα, ταυτόχρονα με τη ζάχαρη που αυξήθηκε, αυξήθηκε και το εμφιαλωμένο νερό. Δεν υπάρχει βιολογική αληθοφάνεια στο συσχετισμό μεταξύ εμφιαλωμένου νερού, υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Δεν είναι βάσιμη διαπίστωση. Δεν πρέπει να θεωρούμε βιολογικά αληθοφανή όσα δείγματα βλέπουμε».


Καρδιοπάθειες

Σε έρευνα χορηγήσαμε σε πειραματόζωα φοιτητές ζάχαρη, για να διαπιστώσουμε αν αυξάνει τους δείκτες το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης για καρδιοπάθειες. Διαπιστώσαμε αύξηση της σπλαχνικής παχυσαρκίας. Πρόκειται για το λίπος μες στην κοιλιακή χώρα. Είναι το λίπος γύρω από το ήπαρ, τα σπλάχνα και το νεφρό. Είναι το λίπος που συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Dr. Kimber Stanhope, πανεπιστήμιο UC Davis της Καλιφόρνιας.


Όταν η dr. Kimber Stanhope εξέτασε το αίμα των φοιτητών πειραματόζωων που ήταν υγιείς με υγιές ήπαρ, σοκαρίστηκε από το πόσο γρήγορα εμφανίστηκαν προβλήματα: «Αναμφίβολα, μέσα σε δύο εβδομάδες, αυξήθηκαν οι επικίνδυνοι παράγοντες για καρδιαγγειακή πάθηση».

Όμως, τέτοιες μελέτες δεν εντυπωσιάζουν κανέναν. Αφού εξέτασε κάποιες μελέτες για τη ζάχαρη και τις καρδιοπάθειες, όπως εκείνη της dr. Stanhope, ο dr. Sievenpiper δεν βλέπει κανένα λόγο ανησυχίας: «Εξετάζοντας προσεκτικά αυτές τις μελέτες, βλέπουμε πως, εφόσον σας ενδιαφέρουν οι θερμίδες, η φρουκτόζη συμπεριφέρεται όπως κάθε άλλη μορφή υδατάνθρακα, ειδικότερα τα άμυλα ή τα επεξεργασμένα άμυλα και η γλυκόζη. Δεν λέω πως είναι αβλαβή. Πρέπει να τα αποφεύγουμε. Μα η φρουκτόζη δεν συμπεριφέρεται διαφορετικά».

Η dr. Stanhope δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση για τις άλλες μελέτες. Ισχυρίζεται όμως, πως έκανε εξετάσεις για όλα και μόνο η φρουκτόζη προξενούσε τα προβλήματα.


Καρκίνος

Στην κοινότητα που ασχολείται ερευνητικά με τον καρκίνο, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Cornell, dr. Lewis Cantley, είναι δημοφιλής. Πριν από πέντε χρόνια τον επέλεξαν ως επικεφαλής μιας επιστημονικής ομάδας από κορυφαίους ειδικούς στον καρκίνο, για να αναλάβουν την έρευνα για εύρεση θεραπείας για τη νόσο. Ίσως να μην αποδέχονται όλοι τα ευρήματα του, ωστόσο στην κοινότητα των ειδικών στον καρκίνο, όταν μιλάει ο Cantley οι υπόλοιποι ακούνε:

─ Πιστεύετε, πως η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί καρκίνο;

─ Νομίζω, ναι. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κι οδηγεί επίσης σε χειρότερη έκβαση όσους έχουν ήδη καρκίνο.


Πώς μπορεί η ζάχαρη να προκαλεί καρκίνο; Ας θυμηθούμε από τι αποτελείται. Από ένα μόριο γλυκόζης κι από ένα μόριο φρουκτόζης. Γνωρίζουμε, πως η υπερβολική φρουκτόζη στο ήπαρ δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση. Το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Ο Cantley πιστεύει, πως η υπερβολική ινσουλίνη μεταλλάσσει τους καρκινικούς όγκους, οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερη γλυκόζη.

Σήμερα, μαθαίνουμε πως κάποιες μορφές καρκίνου, κυρίως εκείνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη, συχνά έχουν υποδοχείς ινσουλίνης στα καρκινικά κύτταρα. Ο όγκος, εκφράζοντας υποδοχέα ινσουλίνης, «ξεγελάει» τη γλυκόζη, η οποία εισέρχεται στον όγκο αντί στους μύες. Ο όγκος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως «καύσιμο» για να μεγαλώσει.

Dr. Lewis Cantley, πανεπιστήμιο Cornell.


Αν η ζάχαρη τρέφει τους ήδη υπάρχοντες καρκινικούς όγκους και τους κάνει να μεγαλώνουν, μήπως αρχικά προκαλεί το σχηματισμό τους; Η επιστήμη δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη πάνω σε αυτό, ο dr. Cantley όμως δεν το ρισκάρει:

Νομίζω πως σίγουρα θα τρώω φρούτα. Τα φρούτα έχουν προφανώς ζάχαρη. Όμως, αν μπορώ να αποφύγω εντελώς τη ζάχαρη, ποτά που πίνω ή τροφές, το κάνω. Δύσκολο να βρεις κάποια χωρίς ζάχαρη. Αποφεύγω τη ζάχαρη, οπότε μπορώ.

Dr. Lewis Cantley, πανεπιστήμιο Cornell.Αλτσχάιμερ

Ένας λόγος που επικρίνουν τους επιστήμονες που τάσσονται κατά της ζάχαρης είναι πως πολλά από τα αποδεικτικά τους στοιχεία προέρχονται από ζώα και όχι από ανθρώπους. Ωστόσο, στο πανεπιστήμιο Brown στο Rhode Island, οι έρευνες που διεξάγονται θα προκαλούσαν άγχος σε πολύ κόσμο.

Tο πρώτο ποντίκι στο παραπάνω βίντεο είναι απόλυτα υγιές. Βάζοντάς το σε μια λεκάνη με νερό, βρίσκει πάντα τον τρόπο να είναι ασφαλές. Δείτε το δεύτερο ποντίκι όμως. Η ποσότητα τροφής που έφαγε αντιστοιχεί σε ένα διαιτολόγιο της Βόρειας Αμερικής, το οποίο είναι πλήρες με όλα τα λιπαρά και τη ζάχαρη που καταναλώνουμε συχνά. Το ποντίκι δεν ξέρει πού να πάει, ο εγκέφαλος του έχει υποστεί βλάβη.

Αυτά τα ποντίκια ήταν εντελώς φυσιολογικά. Έγιναν παράφρονα ζώα. Δεν θυμούνται τι μαθαίνουν ύστερα από μία μέρα. Καθώς η πρόκληση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αποτυγχάνουν όλο και περισσότερο, όπως κάποιος που έχει Αλτσχάιμερ.

Dr. Suzanne De La Monte, πανεπιστήμιο Brown.


Εδώ θεωρούν, πως η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο διαβήτης το εγκεφάλου. Συνδέεται με τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία επηρεάζονται από την πολλή ζάχαρη. Η καθηγήτρια dr. Suzanne De La Monte εξηγεί:

Ξέρουμε ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να υπάρχει σε οποιοδήποτε όργανο. Μπορεί να υπάρχει στους μύες κι αυτό είναι ο διαβήτης ή στο ήπαρ και προκαλεί λιπώδη νόσο του ήπατος ή στις ωοθήκες. Αυτό είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες. Ή στον εγκέφαλο. Πιστεύουμε, πως αυτό είναι το Αλτσχάιμερ.

Dr. Suzanne De La Monte, πανεπιστήμιο Brown.


Τίποτα από αυτές τις έρευνες βέβαια, δεν αντιπροσωπεύει την επιστημονική επικρατούσα τάση. Η υπόθεση κατά της ζάχαρης δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή. Οργανώσεις για το Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο, το διαβήτη, όπως και υπουργεία Υγείας ή ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α., γνωρίζουν για αυτές τις έρευνες, μα δεν ενημερώνουν για τη συσχέτιση μεταξύ ζάχαρης και ασθενειών. Ωστόσο, μια σημαντική ομάδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας συνιστά στον κόσμο τη δραματική μείωση της πρόσθετης ζάχαρης. Η συνιστώμενη δόση για τις γυναίκες είναι έως έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, ενώ για τους άντρες ως εννιά κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Η συνολική πρόσληψη ζάχαρης στον Καναδά για παράδειγμα, είναι 26 κουταλάκια του γλυκού ανά άτομο τη μέρα. Ωστόσο, η καναδική βιομηχανία τροφίμων παραμένει ανεπηρέαστη.


Αν το παιδί σας πίνει ένα αναψυκτικό τη μέρα, είναι σαν να τρώει 22,7 κιλά ζάχαρη το χρόνο.
22,7 κιλά είναι κάτι λιγότερο από τη ζάχαρη που περιέχεται σε ένα μεγάλο 25κιλο σάκο
ή σε σχεδόν εικοσιτρία πακέτα του κιλού.

Όπως οι καπνοβιομηχανίες το ΄50

Σε όλο τον κόσμο λίγες βιομηχανίες είναι περισσότερο ισχυρές από τη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων ή τη βιομηχανία ζάχαρης που την τροφοδοτεί. Γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς λειτουργούν.

Η Kristan Cousins είναι αποφασισμένη να το αλλάξει αυτό. Ως οδοντίατρος σε Κέντρο Υγείας στο Κολοράντο ενδιαφερόταν ανέκαθεν για τη ζάχαρη. Όμως, όταν βρήκε ένα απόθεμα αρχείων από μια εταιρεία ζάχαρης που είχε κλείσει, ανακάλυψε ένα μυστικοπαθή κόσμο: «Ο πρώτος φάκελος που τράβηξα έδινε πρόσβαση σε ένα υπόμνημα με το γαλάζιο λογότυπο της Sugar Association. Κάτω από το λογότυπο έγραφε "εμπιστευτικό"».

Ήταν μια οδηγία από τη δεκαετία του ΄70, ένα υπόμνημα προς τα στελέχη της βιομηχανίας για μια πρόσφατα δημοσιευμένη επιστημονική Λευκή Βίβλο, ένα άρθρο που κατέληγε, πως η ζάχαρη δεν ήταν μόνο ασφαλές προϊόν, αλλά και σημαντική.

Ήταν σαφές, αφού διάβασα περισσότερα, πως η Sugar Association είχε χρηματοδοτήσει αυτή τη λευκή Βίβλο με τίτλο: «Η ζάχαρη στη διατροφή του ανθρώπου». Προσπαθούσαν να την εμφανίζουν ως ανεξάρτητη μελέτη.

Kristan Cousins, οδοντίατρος.


Ανάμεσα στις περισσότερες από χίλιες πεντακόσιες σελίδες ανακάλυψε πως υπήρχαν κάποιες καναδικές σελίδες, αλλά και μια έκθεση από μια συνάντηση της βιομηχανίας ζάχαρης τη δεκαετία του ΄70 στο Μόντρεαλ, η οποία συμπεριλάμβανε μια ειλικρινή συζήτηση για τις καρδιοπάθειες: «Η μεγαλύτερη απειλή για την κατανάλωση ζάχαρης βρίσκεται στον τομέα της διατροφής, ενόψει πρόσφατων παρατηρήσεων σχετικά με τον ρόλο της στην εμφάνισή της αρτηριοσκλήρωσης». Επομένως, ανησυχούσαν από το ΄70, το γνώριζαν πολύ καιρό.

Σήμερα, η Cousins συνεχίζει την έρευνα της στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Τη διεξάγει υπό την καθοδήγηση ενός ατόμου, στο οποίο όλα αυτά ακούγονται οικεία:

Το εκπληκτικό που έμαθα από εκείνη ήταν πως κάποιες από τις στρατηγικές που πίστευα πως επινόησαν οι καπνοβιομηχανίες τη δεκαετία του ΄50, τις είχε επινοήσει ήδη πριν η βιομηχανία ζάχαρης. Τώρα, έχουμε 83 εκατομμύρια σελίδες από έγγραφα βιομηχανιών στο διαδίκτυο.

Dr. Stanton Glantz.


Ο dr. Stanton Glantz είναι γνωστός στους δικαστικούς κύκλους ως ο άνθρωπος που δημοσίευσε πρώτος μυστικά έγγραφα των καπνοβιομηχανιών, τα οποία αποδείκνυαν πως οι καπνοβιομηχανίες γνώριζαν πως το προϊόν τους ήταν επικίνδυνο. Στα έγγραφα για τη ζάχαρη βλέπει πολλές ομοιότητες.

Μία ομοιότητα είναι η προσπάθεια υπονόμευσης της επιστήμης.

Άλλη, είναι η επίθεση κι ο εκφοβισμός των επιστημόνων και όσων εμφανίζονται με αποτελέσματα, που δεν αρέσουν στα μεγάλα εταιρικά συμφέροντα.

Άλλη ομοιότητα είναι προσπάθεια υπονόμευσης συνετού ελέγχου.

Dr. Stanton Glantz.


Η βιομηχανία ζάχαρης έχει δεκαετίες πρακτικής σε αυτό. Το 2003 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη Γενεύη εξετάζει μία εισήγηση που συνιστά στον κόσμο τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης στο 10% της ποσότητας που τρώει. Η απήχηση ανάμεσα στους ειδικούς σε θέματα υγείας ήταν μεγάλη. Εντούτοις, επενέβη η βιομηχανία ζάχαρης.

Η βιομηχανία ζάχαρης απευθύνθηκε στους φίλους της στο Κογκρέσο των Η.Π.Α. που ήταν πολύ ισχυρά μέλη, για να γράψουν επιστολές και να πουν ότι ήταν απαράδεκτο. Οι Η.Π.Α. θα απέσυραν τη χρηματοδότησή τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αν αυτό συνεχιζόταν. Ύστερα από πέντε μήνες η εισήγηση εξαφανίστηκε αθόρυβα.

Έχοντας ξαναδεί το έργο ο dr. Glantz αναφέρει: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί ξανά».

Δεν θα είχαμε επιδημία καπνίσματος αν δεν υπήρχε καπνοβιομηχανία. Ούτε επιδημία παχυσαρκίας, αν δεν υπήρχε μία βιομηχανία που θησαυρίζει πουλώντας ζάχαρη, λιπαρές τροφές, αλάτι, τέτοια είδη.

Θεωρώ σημαντικό, πως ένας από τους βασικούς φορείς ασθένειας για μη μεταδοτικές ασθένειες, είναι οι μεγάλες εταιρείες. Θα πρέπει να θέσουμε αυτές τις μεγάλες εταιρείες υπό έλεγχο.

Dr. Stanton Glantz.


IMAGE DESCRIPTIONΟ Bruce Bradley, που έχει διευθύνει αρκετές τέτοιες εταιρείες, συμφωνεί:

«Έγινε κάπως ηθικό ζήτημα, όταν βλέπετε πόσο μακριά φτάσαμε. Δεν είναι ασήμαντο. Πρέπει απλώς να διορθώσουμε την πορεία μας. Είμαστε σε εντελώς λανθασμένη τροχιά σχετικά με την υγεία μας. Η ειλικρινής απάντηση είναι, πως η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να γίνει συνήγορος των καταναλωτών».

Να, τι συνέβη όταν οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να παρέμβουν. Στις αρχές του 2013 η Νέα Υόρκη πέρασε ένα νόμο που απαγόρευε τα υπερμεγέθη ζαχαρούχα ποτά. Η απάντηση της βιομηχανίας ζάχαρης: Παρουσίασε τον τότε δήμαρχο Michael Bloomberg ως δεσποτική νταντά για να τον γελοιοποιήσει. Ύστερα από καιρό, ο νόμος ακυρώθηκε από το δικαστήριο.

Ωστόσο, οι συνήγοροι των καταναλωτών συνεχίζουν τις προσπάθειες. Στην Ουάσιγκτον. τα μέλη του Κογκρέσου κάλεσαν την κυβέρνηση να βοηθήσει τους καταναλωτές ζητώντας καλύτερες ετικέτες πάνω στα προϊόντα, καθώς και να αναγράφεται ένα ημερήσιο ασφαλές όριο κατανάλωσης ζάχαρης.


Επίλογος

Σήμερα, ακόμα και η Coca Cola, ο μεγαλύτερος χρήστης ζάχαρης στον κόσμο, δεν μπορεί να αγνοεί τη συζήτηση για την υγεία. Ωστόσο, το γενικό συμπέρασμα δεν έχει αλλάξει. Αν αρρωσταίνεις απ΄ ό,τι τρως, είναι δικό σου φταίξιμο.

Να κατηγορούν τον καταναλωτή, να κατηγορούν το θύμα για όλο αυτό, όπως οι καπνοβιομηχανίες κατηγορούν τους δωδεκάχρόνους που είναι εθισμένοι στο τσιγάρο, δεν είναι δίκαιο, επειδή ο κόσμος δεν έχει την πληροφόρηση που πρέπει, ώστε να κάνει μία καλή επιλογή.

Dr. Stanton Glantz.


Όπως με το τσιγάρο, η τιμωρία ─προειδοποιεί ο dr. Lustig─ έρχεται:

«Το συμπέρασμα; Δεν θα έχουν απομείνει χρήματα μέχρι το 2026, για τίποτε άλλο, επειδή όλα τα δολάρια για την υγειονομική περίθαλψη θα έχουν δαπανηθεί για το διαβήτη. Στην Αμερική σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν δεν κάνουμε κάτι».Στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες το ασφαλές ημερήσιο όριο κατανάλωσης αναγράφεται υποχρεωτικά στις ετικέτες των προϊόντων για διάφορα συστατικά, όπως τα λιπαρά και το νάτριο.
Ωστόσο, δίπλα στη λέξη ζάχαρη δεν αναγράφεται τίποτα.


Οι αλλαγές στη διατροφή μας θα βοηθήσουν, ώστε να αποκτήσουμε ένα πιο υγιές σώμα.Πηγή:
Neil Docherty: «The secrets of sugar».ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46712

  12 Ιαν 2019

  Όσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης), έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες και είναι γενικά πιο υγιείς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
  Η νέα μελέτη βρήκε επίσης ότι η διατροφή με φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο έναντι του διαβήτη τύπου 2 και του εγκεφαλικού. Οι τροφές αυτές μπορεί να περιέχουν σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο (αλάτι), πράγμα που μειώνει το όφελός τους για την υγεία.
  Αντίθετα, όπως επισημαίνει η νέα μελέτη, οι ωφέλειες από τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά είναι πιο ξεκάθαρες. «Τα οφέλη των ινών για την υγεία υποστηρίζονται από έρευνες τουλάχιστον 100 ετών», δήλωσε ο Μαν.
  Εκτός από τα πλήρη δημητριακά, πολλές φυτικές ίνες υπάρχουν στα όσπρια, στα λαχανικά και στα φρούτα.
  https://www.in.gr/2019/01/11/health/pio-ygieis-otan-trome-fytikes-ines-kai-dimitriaka/

 • Ανώνυμος 45664

  13 Μαΐ 2018

  http://ellinikahoaxes.gr/2018/04/30/myths-and-facts-about-sugar/

 • Ανώνυμος 45584

  28 Απρ 2018

  Το παλμιτικό οξύ και η TNF-αλφα μπορούν να διαταράξουν την ανάπτυξη ενός κυττάρου, κάνοντας το να εξελιχθεί σε ένα δυσλειτουργικό λιποκύτταρο μετέπειτα. Ο αναπρογραμματισμός αυτός έχει παρατηρηθεί σε παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα εκτίθενται στο παλμιτικό οξύ μέσω της διατροφής και ειδικότερα μέσω κυττάρων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, περιλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος. Η TNF-αλφα είναι μια φλεγμονώδης ορμόνη που εκκρίνεται από το σώμα κατά τη φάση της νόσησης. Οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν υψηλότερα επίπεδα TNF-αλφα, αφού η παχυσαρκία σχετίζεται με τη φλεγμονή.
  http://www.in.gr/2018/04/27/health/nutrition/ta-kyttara-thymountai-tin-anthygieini-diatrofi/

 • Bielidopoulos

  1 Απρ 2018

  Under one percent of ingested fructose is directly converted to plasma triglyceride. 29% - 54% of fructose is converted in liver to glucose, and about quarter of fructose is converted to lactate. 15% - 18% is converted to glycogen. Glucose and lactate are then used normally as energy to fuel cells all over the body.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Fructolysis

  Όπως λέει το παραπάνω απόσπασμα, μόνο λιγότερο του 1% της φρουκτόζης μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια. Η φρουκτόζη μετατρέπεται μέσω του μεταβολισμού σε γλυκόζη, γαλακτικό οξύ και γλυκογόνο, δηλαδή σε καύσιμα για τα κύτταρα. Αυτά προφανώς ισχύουν για φυσιολογικά, υγιή άτομα.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3533803/
  Ένα εμπεριστατωμένο link πάνω στο μεταβολισμό της φρουκτόζης. Η δεύτερη παράγραφος ξεκινάει ως:
  \"Fructose has been a part of the human diet for many thousands of years, and it is found in highest concentrations in fruits and to a lesser degree in vegetables.\"

  Φρουκτόζη είχε πάντα ο άνθρωπος στη διατροφή του. Μέλι, φρούτα, λαχανικά κ.λπ. Ο ισχυρισμός ότι η φρουκτόζη ή η ζάχαρη προκαλούν καρκίνο είναι παράλογος.
  Σαν να λέγαμε ότι η αλλαντική τοξίνη που είναι το ισχυρότερο γνωστό δηλητήριο (Botox) και που είναι μια πρωτείνη και αποτελείται από αμινοξέα, θα πρέπει να καταργήσουμε τα αμινοξέα στην τροφή μας.
  Αλλά, αν πούμε ότι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) (χρησιμοποιείται εκτεταμένα στις ΗΠΑ) συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών όπως διαβήτης, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο αυτό πιθανών να ισχύει. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πώς ο Robert Lustig έκανε ένα τόσο μεγάλο άλμα από το HFCS στα φρούτα και στα λαχανικά. Πιθανών να ήθελε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του αμολώντας κάνα τσιτάτο.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Lustig#Research
  Προσοχή, άλλο πράγμα είναι το προκαλεί καρκίνο και άλλο το συμβάλλει. Εξάλλου μιλάμε για πολυπαραγοντικές ασθένειες.

  Το HFCS λοιπόν είναι μια γλυκαντική ουσία που παράγεται κατόπιν επεξεργασίας του αμύλου του καλαμποκιού. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες:
  High-fructose corn syrup (HFCS) (also called glucose-fructose, isoglucose and glucose-fructose syrup) is a sweetener made from corn starch that has been processed by glucose isomerase to convert some of its glucose into fructose. HFCS was first marketed in the early 1970s by the Clinton Corn Processing Company, together with the Japanese Agency of Industrial Science and Technology where the enzyme was discovered in 1965.
  As a sweetener, HFCS is often compared to granulated sugar, but manufacturing advantages of HFCS over sugar include that it is easier to handle and more cost-effective. The United States Food and Drug Administration has determined that HFCS is a safe ingredient for food and beverage manufacturing. There is debate over whether HFCS presents greater health risks than other sweeteners. Uses and exports of HFCS from American producers have continued to grow during the early 21st century.
  Apart from comparisons between HFCS and table sugar, there is some evidence that the overconsumption of added sugar in any form, including HFCS, is a major health problem, especially for onset of obesity. Consuming added sugars, particularly as sweetened soft drinks, is strongly linked to weight gain. The World Health Organization has recommended that people limit their consumption of added sugars to 10% of calories, but experts say that typical consumption of empty calories in the United States is nearly twice that level.
  https://en.wikipedia.org/wiki/High-fructose_corn_syrup

  Η άποψή μου είναι ότι εξειδικευμένα θέματα όπως τα ιατρικά θα πρέπει να γράφονται από άτομα που κατέχουν το αντικείμενο. Αν κάποιος δεν γνωρίζει το μόριο της φρουκτόζης, της γλυκόζης, των τριγλυκεριδίων, δεν έχει στοιχειώδεις γνώσεις βιοχημείας και ανθρώπινης φυσιολογίας τότε ποιος ο λόγος να ασχολείται με τέτοια εξειδικευμένα θέματα. Φυσικά όποιος θέλει να αφαιρέσει την φρουκτόζη από την διατροφή του είναι ελεύθερος να το κάνει. Αν όμως ξέρει τί εστί φρουκτόζη και πού βρίσκεται, θα ξέρει ότι το να την αφαιρέσεις από τη διατροφή σου είναι σαν να προσπαθείς να επιβιώσεις χωρίς νερό.

 • Bielidopoulos

  30 Μαρ 2018

  Το έγραψα τί δουλειά έχει ο άλλος.
  \"Και ποιοι ειναι οι hoaxes? Οι απολυτοι γνωστες της αληθειας;\"
  Αυτό το αμόλησες εν είδει επιχειρήματος; Καλά κρασιά.
  Δεν είναι το θέμα ποιοι είναι οι hoaxes. Το θέμα είναι τί ισχύει και τί δεν ισχύει.

 • Ανώνυμος 45393

  30 Μαρ 2018

  Τι δουλεια εχει ο αλλος που λες; Και ποιοι ειναι οι hoaxes? Οι απολυτοι γνωστες της αληθειας; Χτυπας το σαμαρι για να βαρεσεις το γαιδαρο. Δωσε και λιγη wikipedia να μας αποτελειωσεις. Τραλαλας

 • Bielidopoulos

  30 Μαρ 2018

  Πού ακριβώς είναι η αναθεώρηση; Αερομπουρδολόγησον και άγιος ο θεός.
  Είπε μια μπαρούφα ο Robert Lustig και σε κάποιους τρέχουν τα σάλια:
  \"Όταν ο οργανισμός σας μεταβολίζει υπερβολική φρουκτόζη, το ήπαρ αναγκαστικά μετατρέπει αυτή την ενέργεια σε λίπος, το οποίο προκαλεί όλες τις μεταβολικές ασθένειες\"
  Αυτό είναι ένα τσιτάτο, κάτι που έχει εντέχνως απομονωθεί και παρουσιαστεί σαν δήθεν επιχείρημα. Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει από βιοχημεία και μεταβολισμό και μπορεί να πέσει στην παγίδα της αερολογίας. Τα σάκχαρα μπορούν να μετατραπούν σε γλυκερόλη και μπορεί κατόπιν να προχωρήσει σε άλλη μεταβολική οδό και να ενωθεί με τρία λιπαρά οξέα και να δώσει τριγλυκερίδια. Το αν θα γίνει αυτό, όπως και πολλές άλλες βιοχημικές μετατροπές (αμινοξέα σε σάκχαρα, σάκχαρα σε αμινοξέα κ.λπ.) εξαρτάται προφανώς από διάφορους παράγοντες. Το να απομονώνουμε φράσεις που γουστάρουμε αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα λέγεται ψευδοεπιστήμη.

  Κάτι τέτοια έκανε και ο Δημόπουλος:
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/07/12/dimopoulos-gergiadis/
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/11/10/marios-dimopoulos/
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/10/06/vaccines-autism/
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/09/27/τι-συμβαίνει-όταν-άσχετοι-δίνουν-συμβ/

  Η ζάχαρη και το αλάτι προσελκύουν το νερό των τροφών (απαραίτητο για τη δράση των βακτηρίων) και αυξάνουν την ωσμωτική πίεση. Με αυτό τον τρόπο συντηρούν τις τροφές. Αυτά είναι πασίγνωστα. Οι συνωμοσιολόγοι δεν τα γνωρίζουν διότι είναι ημιμαθείς.
  https://www.livestrong.com/article/432144-how-salts-sugars-work-to-preserve-foods/

  Σημειώστε δε ότι το κόκκινο κρέας ακόμα και αν δεν είναι επεξεργασμένο προκαλεί καρκίνο πέρα από κάποιο όριο. Αυτό θεωρείτε πλέον τετελεσμένο.
  Το αν τα φυτικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά, αυτό είναι επίσης γνωστό: όλα τα επεξεργασμένα (φυτικά και ζωικά) μπορούν να είναι ανθυγιεινά πέρα από κάποιο όριο.
  Για τα επεξεργασμένα κρέατα η επιστήμη έχει αποφανθεί ότι είναι καρκινογόνα. Δεν βλέπω όμως εκστρατείες ενημέρωσης να μειωθεί η κατανάλωση σαλαμιών, ζαμπόν, λουκάνικων, καπνιστών κ.λπ.

  Στο μεταξύ:
  Γιατί χαίρεται ο Τσίπρας και χαμογελάει, πατέρα;
  http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3283006/giati-xairetai-o-tsipras-kai-xamogelaei-patera
  XD

 • Ανώνυμος 45391

  30 Μαρ 2018

  To άρθρο παρουσιάζει ορισμένες πανεπιστημιακές μελέτες γιατρών που λένε: \"ρε παιδιά, για δείτε το κι αυτό, βρήκαμε ότι η ζάχαρη κάνει κακό εδώ κι εκεί\".
  Τι χτυπιέσαι σα φραπές, ρε Bielido; Μας τα έχεις κάνει τσουρέκια κάθε φορά με τα ιατρόκαβλά σου.
  Αν δεν αναθεωρούνταν ορισμένες απόψεις της επιστήμης κάθε φορά, δεν θα υπήρχε πρόοδος.
  Δεν μπορεί να είναι το απόλυτο αληθές μόνο η άποψη του σημερινού ιατρικού κατεστημένου, που εδώ που τα λέμε παρακινείται από πίσω κι από τις εταιρείες.
  Τι καραμπινάτος φρουρός του συστήματος είσαι ρε παιδάκι μου. Πάρτο και λιγάκι αλλιώς.
  Τραλαλάς

 • Bielidopoulos

  30 Μαρ 2018

  Κατά τη γνώμη μου: καταιγισμός από μπούρδες, κολάζ ανοησίας.
  Ας τα πάρουμε από την αρχή, αλλά επειδή πολλά πράγματα τα έχω ξαναγράψει θα είμαι σύντομος:

  Αλάτι και ζάχαρη είναι τα δύο κατεξοχήν φυσικά συντηρητικά που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως,
  Υπάρχουν και τα τεχνητά συντηρητικά, αλλά πάντα, αν γίνεται, προτιμώνται τα φυσικά συντηρητικά.
  Ειδικά το αλάτι είναι το κατεξοχήν φυσικό συντηρητικό όλων των ανθρώπινων πολιτισμών που έχουν εμφανιστεί.
  Χωρίς αλάτι δεν υπάρχει πολιτισμός.
  Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα; Απάντηση: στη σύγχρονη οικονομία.
  Πλέον ένα σωρό καταναλωτικά προιόντα παράγονται μακριά από τους χώρους κατανάλωσης. Εξαγωγές μπισκότων, σαλαμιών και τσιπς για παράδειγμα από τη μία ήπειρο στην άλλη.
  Όσο πιο μακριά, όσο πιο πολύ χρόνο και όσες πιο πολλές στάσεις κάνει ένα αγαθό στις αποθήκες μέχρι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή, τόσο πιο πολλά συντηρητικά πρέπει να έχει, τελεία και παύλα. Το απαιτεί η ίδια η νομοθεσία, αλλά και οι επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές.
  Αν το παραπάνω συνδυαστεί με την πληθώρα τροφίμων της σύγχρονης εποχής και την τακτική να τρώμε έτοιμα από το σούπερμάρκετ για παράδειγμα, τότε βγαίνει το εξής συμπέρασμα:
  Υπερκατανάλωση αλατιού και ζάχαρης, αφού αυτά βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα συντηρημένα τρόφιμα.
  Η μείωση της προσθήκης αλατιού και ζάχαρης στο φαγητό δεν αρκεί, θα πρέπει ταυτόχρονα να μειωθεί και η κατανάλωση συντηρημένων τροφίμων.
  Το λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το πρόβλημα αφορά την κατανάλωση αλατιού και βιομηχανικής ζάχαρης πάνω από ένα όριο.

  4. Limit the intake of simple sugars to less than 10% of calorie (below 5% of calories or 25 grams may be even better).
  5. Limit salt / sodium from all sources and ensure that salt is iodized. Less than 5 grams of salt per day can reduce the risk of cardiovascular disease.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Healthy_diet#World_Health_Organization

  Το ότι ο καρκίνος είναι γλυκατζής και η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο είναι μια γνωστή αλλοπρόσαλλη μπούρδα που σκοπό έχει να θολώσει τα πράγματα.
  Τα καρκινικά κύτταρά έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις όχι μόνο ενέργειας, αλλά και δομικών υλικών (πρωτείνες). Γενικά απαιτούν περισσότερα από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα, για αυτό και δημιουργούν εκτεταμένο δίκτυο αγγείων στους καρκινικούς ιστούς, για να τροφοδοτούνται με από όλα.
  Τα σάκχαρα γλυκόζη και φρουκτόζη μπορούν μέσω του μεταβολισμού να μετατραπούν σε γλυκερόλη, αλλά χρειάζονται και λιπαρά οξέα για να δώσουν λίπη.
  Άρα ακόμα μια μεγάλη μπούρδα είναι ότι γλυκόζη και φρουκτόζη μετατρέπονται σε λίπη. Όχι ακριβώς. Απαιτούνται και κάποιες προυποθέσεις.
  Ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντική ασθένεια. Οι πρωτογενείς αιτίες είναι γνωστές: καθιστική ζωή, δίαιτα βασισμένη σε συντηρημένα τρόφιμα, άγχος, κάπνισμα, ραδιενέργεια κ.λπ.

  http://ellinikahoaxes.gr/2015/08/07/η-φριχτή-αλήθεια-για-τη-coca-cola/
  Ένα κατατοπιστικό κείμενο για την κόκα-κόλα. Ναι, είναι νερό με ζάχαρη, αλλά καμία σχέση με συνωμοσιολογικές μπούρδες. Έχει πολύ ζάχαρη, διότι αν δεν είχε ζάχαρη, θα είχε κάποιο άλλο ή άλλα συντηρητικά και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, που θα ήταν χειρότερο. Η ζάχαρη δεν είναι μόνο η εύκολη λύση (και φθηνή) για τη βιομηχανία, αλλά και η λιγότερο βλαπτική. Δοκιμάστε να φτιάξετε κόκα κόλα και να την εξάγετε στον νότιο πόλο για παράδειγμα. Η βιομηχανία τροφίμων έχει περιορισμένες επιλογές και λύσεις για το τί συντηρητικές ουσίες θα χρησιμοποιήσει. Δεν μπορεί πάντως να αποφύγει τα συντηρητικά. Αν τα αποφύγει, το τρόφιμο θα φτάσει στον καταναλωτή υγειονομικά μη αποδεκτό λόγω ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων. Βέβαια αυτά δεν αρέσουν σε αυτούς που αρέσκονται σε συνωμοσίες. Τους αρέσει το μυστήριο, ο μύθος και το παρασκήνιο. Καλά κρασιά.

  Μύθος 4: Ο καρκίνος είναι “γλυκατζής”
  http://www.factchecker.gr/index.php/2017/10/09/10-cancer-myths-debunked/

  Συμπέρασμα: ναι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης διότι έχει ανέβει πολύ λόγω της κατανάλωσης και υπερπροσφοράς συντηρημένων τροφίμων. Τα υπόλοιπα είναι τρίχες κατσαρές. Η τεχνολογικά ανεπτυγμένη κοινωνία μας δεν είναι τέλεια, έχει και τα αρνητικά της, δηλαδή το τίμημά της.