ΜΙΚΡΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Τα πιο ανθεκτικά ζώα
της Γης και του Διαστήματος


Ξέρω ένα ζώο, που ζει στο βραστό νερό. Ή στον πάγο. Αντέχει δέκα χρόνια χωρίς στάλα νερό. Ταξιδεύει γυμνό στο κρύο κενό και στην ακτινοβολία του Διαστήματος. Και επιστρέφει ανέπαφο. Πρόκειται για το βραδύπορο.

Νιώθει άνετα και στο πιο ψηλό βουνό και στην πιο βαθιά θαλάσσια τάφρο. Και στην αυλή μας, όπου ζει στα βρύα σε αναρίθμητες ποσότητες.

Δεν τα έχετε δει ποτέ, είναι πολύ μικρά, σαν τη μύτη μιας καρφίτσας. Είναι όμως σκληραγωγημένα. Επέζησαν κι από τις πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών στον πλανήτη μας.

Κυκλοφορούν πιο πολλά χρόνια από εμάς στη Γη. Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο χρόνια.

Σε καθένα μας αντιστοιχεί τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο βραδύπορα.

Δικαιολογημένα θα θεωρούσε τη Γη κάποιος επισκέπτης, πλανήτη των βραδύπορων.

Περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον γερμανό ζωολόγο Γιόχαν Εφραίμ Γκαίζε το 1773 ως Kleiner Wasserbär (μικρές αρκούδες του νερού).


Πόσο σύντομη είναι η ζωή μιας δροσοσταλίδας!
Υγροποιείται στην ψύχρα της νύχτας και χάνεται στη ζέστη της μέρας.
Και οι κάτοικοί της, τα βραδύπορα; Μια χαρά είναι! Αντέχουν χρόνια χωρίς νερό.

Πιστεύαμε ότι η ζωή στη Γη δεν θέλει ούτε πολλή ζέστη, ούτε πολύ κρύο, ούτε σκοτάδι, ούτε αλμυρό, όξινο ή ραδιενεργό περιβάλλον. Κι ας μην ξεχνάμε το νερό.

Κάναμε λάθος!

Όπως αποδεικνύουν τα βραδύπορα, η ζωή υπομένει συνθήκες που σε μας προκαλούν σίγουρα θάνατο. Η διαφορά όμως ανάμεσα σε μας και στη ζωή σε ακραία περιβάλλοντα είναι μόνο παραλλαγές του ίδιου θέματος, διάλεκτοι της ίδιας γλώσσας. Του γενετικού κώδικα της ζωής στη Γη.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47252

  8 Απρ 2019

  "Ιδιαίτερα ανθεκτικά αποδείχθηκαν τα αρχαιοβακτήρια, μονοκύτταροι μικροοργανισμοί με μακρά εξελικτική ιστορία τουλάχιστον τρεισήμισι δισεκατομμυρίων ετών στη Γη. Πολύ καλά τα πήγαν επίσης στο διάστημα σκληροτράχηλοι ακραιόφιλοι οργανισμοί που προέρχονταν από την Αρκτική, την Ανταρκτική, τις 'Αλπεις και τις στέπες. Τέτοιου είδους οργανισμοί θεωρούνται από τους επιστήμονες οι πιθανότεροι υποψήφιοι να βρεθούν σε κάποιον άλλο κόσμο, π.χ. στους δορυφόρους Ευρώπη και Εγκέλαδο και -γιατί όχι- στον πιο κοντινό μας 'Αρη."
  https://www.iefimerida.gr/tehnologia/nasa-anakalypsan-mikrobia-sto-diastima

 • Bielidopoulos

  9 Μαρ 2018

  Οι επιστήμονες της DARPA έχουν αρχίσει να μελετούν τρόπους ανάπτυξης κάποιων μεθόδων οι οποίες θα περιορίζουν στο ελάχιστο ή ακόμη και να καταστέλλουν εντελώς τις βιοχημικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ο τραυματίας θα μοιάζει νεκρός αλλά δεν θα είναι και σύμφωνα με τους θιασώτες αυτής της ιδέας ο τραυματίας θα εισέρχεται σε μια κατάσταση «κατάψυξης» η οποία θα τον κρατάει στην ζωή μέχρι να έχει ιατρική βοήθεια. Το πρόγραμμα ονομάζεται Biostasis και όπως αναφέρει η DARPA σε ανακοίνωση της στόχος είναι η «επιβράδυνση της ζωής για να σώζεται η ζωή». Οι επιστήμονες της DARPA έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην μελέτη κάποιων μικροοργανισμών που παρουσιάζουν τέτοια συμπεριφορά. Τέτοιοι οργανισμοί είναι τα λεγόμενα βραδύπορα, μικροσκοπικά ζώα τα οποία μπορούν να επιβιώνουν σε συνθήκες απόλυτου ψύχους, παντελούς έλλειψης νερού ή υγρασίας ακόμη και υψηλής ακτινοβολίας. Τα βραδύπορα το καταφέρνουν αυτό εισερχόμενα σε μια κατάσταση που ονομάζεται κρυπτοβίωση στην οποία όλες οι διεργασίες μεταβολισμού ενός οργανισμού δείχνουν να έχουν σταματήσει αλλά ο οργανισμός παραμένει ζωντανός. «Η φύση είναι η πηγή έμπνευσης μας» δηλώνει ο Τριστάν Μακ Λιουρ-Μπέγκλι επικεφαλής του προγράμματος Biostasis.
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500204653

 • Ανώνυμος 45185

  7 Μαρ 2018

  Στο μεταξύ:
  https://www.youtube.com/watch?v=HfS21Nr6K0Y

 • Bielidopoulos

  7 Μαρ 2018

  Tardigrades τα λένε, ρωμειστί: βραδύπορα.
  Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι οι κατσαρίδες θα επιζήσουν πυρηνική καταστροφή, αλλά είναι μόνο 10-15 φορές πιο ανθεκτικές στη ραδιενέργεια από τον άνθρωπο.
  http://www.abc.net.au/science/articles/2006/02/23/1567313.htm?site=science/greatmomentsinscience

  Για να δούμε μερικούς πρωταθλητές της αντοχής στη ραδιενέργεια.
  Thermococcus gammatolerans (αρχαιοβακτήριο): αντέχει 30.000 μονάδες Gy.
  Deinococcus radiodurans (βακτήριο): 15.000 Gy.
  Milnesium tardigradum (βραδύπορο): 5.000 Gy.
  Habrobracon hebetor (σφήκα): 1.800 Gy.
  Αμοιβάδα: 1.000 Gy.
  Άνθρωπος: 15 Gy.

 • Ανώνυμος 45179

  6 Μαρ 2018

  Endless forms most beautiful and most wonderful have been and are being evolved.