ΣΤΟ ΒΩΜΟ
ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δεν είναι εθνική αξιοπρέπεια
η μισαλλοδοξία
και η περιφρόνηση
της υπόστασης γειτονικών λαών


«ΣΚΟΠΙΑΝΟ»:
«ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΛΥΣΗ


Το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα και αναμένεται να κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή το επόμενο διάστημα. Οι σύγχρονες ρίζες του προβλήματος ανάγονται στη σύσταση της Γιουγκοσλαβίας, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, ο ευφυής τακτικιστής Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, τεμάχισε τη Σερβία σε ομόσπονδα κράτη, ώστε να την σμικρύνει στα μέτρα της πατρίδας του, της Κροατίας. Αυτά τα ομόσπονδα κράτη (Μαυροβούνιο και Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας) είναι σήμερα ανεξάρτητα.

Σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ύπαρξης του κράτους της Γιουγκοσλαβίας (1945-1991), η Ελλάδα αποδεχόταν να περνά η μοναδική οδική και σιδηροδρομική αρτηρία της προς την Ευρώπη από το έδαφος του ομόσπονδου κράτους της ‘Μακεδονίας’, χωρίς να έχει διατυπώσει την παραμικρή ένσταση. Αυτή η ακατανόητη έλλειψη αντίδρασης, εν όψει όσων διαδραματίστηκαν από το 1991 και μετά, επέτρεψε την ανεμπόδιστη χρήση του ονόματος από τους γείτονες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η χρήση δημιούργησε παράδοση, νομική υπόσταση στο διεθνές δίκαιο αλλά και διαμόρφωσε την ιστορική συνείδηση του πληθυσμού. Οι κάτοικοι της πΓΔΜ γεννιούνται σε μια χώρα που ονομάζεται Μακεδονία, ανατρέφονται ως Μακεδόνες, διδάσκονται ότι η πατρίδα τους εκτείνεται ως το Αιγαίο, τον Όλυμπο και το Πιρίν (στη Βουλγαρία), και ότι το μεγαλύτερο μέρος της κατέχεται από άλλους.Μετά την ανακήρυξη της ομόσπονδης δημοκρατίας ως ανεξάρτητου κράτους (1991), ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη Αντώνης Σαμαράς, συνεπικουρούμενος από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, παρέσυραν στην εθνικιστική τους υστερία τα πολιτικά κόμματα (πλην ΚΚΕ), στη διατύπωση της ανεδαφικής θέσης ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει την πΓΔΜ μόνο αν «στο όνομα του κράτους αυτού δεν υπάρχει η λέξη Μακεδονία» (σύσκεψη πολιτικών αρχηγών της 13 Απριλίου 1992) ! Η συνέχεια, εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων στις σχέσεις των δύο χωρών (απόφαση Λισσαβόνας το 1992 για αναγνώριση της πΓΔΜ από την τότε ΕΟΚ, αναγνώριση από τον ΟΗΕ το 1993, οικονομικός αποκλεισμός το 1994, ενδιάμεση συμφωνία το 1995, βέτο κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008, προσφυγή της πΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2008 και καταδίκη της Ελλάδας το 2011), υπήρξε άκρως απογοητευτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η γειτονική χώρα έχει αναγνωριστεί ως Μακεδονία (σκέτη) από περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μ. Βρετανία).

Τα 27 χρόνια που παρήλθαν λειτούργησαν κυρίως σε βάρος της Ελλάδας, αν και τον συμπλεγματικό και ανιστόρητο εθνικισμό πολλών συμπατριωτών μας συναγωνίστηκε επάξια ο χυδαίος αλυτρωτικός εθνικισμός των Σκοπιανών. Τουλάχιστον οι αλλεπάλληλες αποτυχίες προκάλεσαν μια σταδιακή μετακίνηση από τη θέση της «καθαρής» λύσης των υπερπατριωτών (ονομασία χωρίς αναφορά στη λέξη Μακεδονία), ώστε να έχει διαμορφωθεί μια σχετικά ενιαία στάση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, που δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μια γενναία πρωτοβουλία για να περισώσει ότι είναι δυνατόν να σωθεί, αντιπαρερχόμενη το πολιτικό κόστος, μη διστάζοντας να λάβει δύσκολες αποφάσεις αντί να τις μεταθέτει στις επόμενες κυβερνήσεις. Το θέμα είναι ακανθώδες, δημιουργεί ισχυρές αντιδράσεις στα πολιτικά συστήματα και στις κοινωνίες των δύο χωρών, όμως κάθε καθυστέρηση στη λύση του ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρήση και την τελική επικράτηση του ονόματος ‘Μακεδονία’ από τους γείτονες.

Η επίλυση των διαφορών μας με την πΓΔΜ εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική ανάδειξης της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Περιλαμβάνει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αλβανία [οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), ελληνική μειονότητα], την καλλιέργεια στενών σχέσεων με τις άλλες βαλκανικές και γειτονικές χώρες (τετραμερής συνεργασία με τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, δύο τριμερείς με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντίστοιχα), την οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, την υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών σχεδίων. Όλα αυτά συνθέτουν τη συνολική εικόνα της εξωτερικής πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας της χώρας, που σε αντίθεση με την παραλυτική αδράνεια προηγούμενων περιόδων, ασκείται με δυναμισμό, σύνεση και ρεαλισμό.

Η διεθνής συγκυρία φαίνεται να είναι ευνοϊκή. Στην πΓΔΜ, ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, φαίνεται να απομακρύνεται από τις εθνικιστικές υπερβολές του προκατόχου του Νίκολα Γκρούεφσκι και να επιθυμεί πραγματικά την εξεύρεση λύσης, που άλλωστε αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θέση του ενισχύεται από την αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης που σύρεται στα δικαστήρια για υποθέσεις διαφθοράς και υποκλοπών. Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή βούληση Ευρωπαίων και Αμερικανών για να ενισχύσουν τον σταθεροποιητικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, επιθυμία που συμπίπτει με τους ελληνικούς σχεδιασμούς. Η διευθέτηση της διαφοράς με την πΓΔΜ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναδειχθεί ως υπεύθυνη δύναμη στα δυτικά Βαλκάνια και να ασχοληθεί σχεδόν απερίσπαστη με τα εκκρεμή θέματα ανάμεσα σε αυτήν και την Τουρκία.Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς : Μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για κάθε χρήση (διεθνή, διμερή και εσωτερική), σαφής δέσμευση των γειτόνων ότι θα εγκαταλείψουν κάθε εθνικιστική πολιτική που χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά τους στο παρελθόν, με απώτερο σκοπό την εδραίωση ‘μακεδονικής εθνικής ταυτότητας’ (γλώσσα, ιστορία, αλυτρωτική νοοτροπία, εδαφικές διεκδικήσεις), επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής και πολιτικής συναίνεσης. Η διαφοροποίηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), οι οποίοι εμμένουν σε ονομασία χωρίς την λέξη ‘Μακεδονία’, εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργήσει μείζονα ενδοκυβερνητικά προβλήματα, ιδιαίτερα μετά την τελευταία δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι «δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει ευρεία συναίνεση».

Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε καταφανή αμηχανία, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει το εσωτερικό της πρόβλημα, από τις έντονες διαφωνίες των ακροδεξιών μεταγραφών της, αλλά και αρκετών ‘μακεδονομάχων’ βουλευτών της. Τον τόνο δίνει ο κ. Σαμαράς, που δια του αντιπροσώπου του κ. Γεωργιάδη, διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, παίζοντας το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου». Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά επέλεξε να ετεροπροσδιορίζεται, εξαρτώντας τη στάση του από τη θέση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ. Τελικά επαναδιατύπωσε τις θέσεις του κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και σαφή αποκήρυξη του αλυτρωτισμού. Σε αντίθεση με τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής επέδειξε υπεύθυνη στάση, τασσόμενο εξ αρχής υπέρ «εξεύρεσης λύσης με μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».


Μετά από χρόνια εθνικών ακροβασιών, διπλωματικών σφαλμάτων και κακής πολιτικής διαχείρισης του ζητήματος, με συνέπεια τη συνεχή επιδείνωση των ελληνικών θέσεων, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δημιουργούν σοβαρές ελπίδες για αίσιο τέλος αυτής της χρονίζουσας εκκρεμότητας. Η ουσία βρίσκεται στην επίτευξη μιας εθνικά συμφέρουσας συμφωνίας, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή άλλο επιθετικό προσδιορισμό, με χρήση έναντι όλων, χωρίς εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς. Αυτή η θέση αναμένεται να γίνει τελικά αποδεκτή από την πλειοψηφία των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση και θα κριθεί από τα αποτελέσματά της. Όλα τα άλλα είναι ανεύθυνες συμπεριφορές που υποτάσσουν ένα εθνικό ζήτημα στον βωμό της αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της έλευσης των εκλογών, που κάποιοι δεν κουράστηκαν να προαναγγέλλουν.


Εθνική σχιζοφρένεια τριών δεκαετιών:
Δεν αποκαλούμε το γειτονικό μας κρατίδιο «Μακεδονία», όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, γιατί δεν αποδεχόμαστε να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία του.
Αντ' αυτού, προτιμάμε να το αποκαλούμε: «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο βέβαια, κι αυτό... εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».

(ΜΙΚΡΟ)ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Ενώ διαφαίνονται θετικές προοπτικές επίλυσης της χρονίζουσας διαμάχης σχετικά με την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), η αδιάλλακτη πατριδοκαπηλεία και η εθνικιστική τύφλωση της περιόδου 1992-94 επανήλθαν στο προσκήνιο, με δύο ογκώδη εθνικιστικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Με τη δυναμική στήριξη και της ηγεσίας της ΝΔ, επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς ο εγκλωβισμός της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στα μικροπολιτικά παιγνίδια ενός ανέξοδου πατριωτισμού και μιας εικονικής πραγματικότητας, διαχρονικά επιβλαβών για τα εθνικά συμφέροντα.Η σημερινή κατάσταση

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δυνάμεων, πλην της ακροδεξιάς, έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο των προηγούμενων 27 ετών και έχει διαμορφώσει μια κοινή θέση : η Ελλάδα επιδιώκει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων, ενώ η γειτονική χώρα θα εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές βλέψεις της.

Στην πΓΔΜ δεν κυβερνούν πλέον οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά οι Μακεδόνες κάτοικοι περιοχών της γεωγραφικής ενότητας που ονομάζεται Μακεδονία. Ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ακολουθεί μια ρεαλιστική, μετριοπαθή πολιτική, πρώτα δείγματα της οποίας αποτελούν οι αποσύρσεις αγαλμάτων και οι μετονομασίες οδών και αεροδρομίων. Φαίνεται ότι ανοίγεται «ένα παράθυρο ευκαιρίας» και είναι δυνατόν, μέσα από καλόπιστη διαπραγμάτευση, να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, με ευρύτερες θετικές γεωπολιτικές συνέπειες, που θα δρα σταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.


Στον διεθνή χώρο περισσότερες από 100 χώρες, ανάμεσά τους τα τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλες οι βαλκανικές, έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι από το 1993 η Ελλάδα ονομάζει τη γείτονα πΓΔΜ και ο υπόλοιπος κόσμος σκέτη Μακεδονία.

Η χώρα μας έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη διένεξη, η παράταση της οποίας βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή. Αυτή η αχρείαστη διαμάχη, σε ένα ζήτημα που από την αρχή ήταν χαμένο, σπατάλησε πολύτιμο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο, γελοιοποίησε κυριολεκτικά την Ελλάδα διεθνώς, αποδυνάμωσε τον γεωπολιτικό της ρόλο και ενίσχυσε τους αντιπάλους της στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα ανέκοψε την οικονομική ανασυγκρότηση της πΓΔΜ ενισχύοντας την εγγενή της αστάθεια. Η συνέχιση της εκκρεμότητας είναι εθνικά επιζήμια, αφού σε περίπτωση κατάρρευσης του γειτονικού κράτους, προβάλει άμεσα το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας μεγάλης Αλβανίας στα σύνορά μας. Και ο Αλβανικός εθνικισμός είναι απείρως πιο επικίνδυνος από τις φαντασιοπληξίες κάποιων γραφικών στα Σκόπια.Τα συλλαλητήρια

Η τηλεοπτική εικόνα απέδωσε εύγλωττα την περιρρέουσα εθνικιστική ατμόσφαιρα, τις ασυναρτησίες ακροδεξιών, εθνικιστών και κληρικών, την ακραία συνθηματολογία, ενώ η βεβήλωση του μνημείου των Ελλήνων Εβραίων, ο προπηλακισμός βουλευτή και ο εμπρησμός κτιρίου, έδειξαν το αποτρόπαιο πρόσωπο των φασιστοειδών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Αποκαλύφθηκε ένας ανιστόρητος εθνολαϊκισμός, ενισχύθηκαν ακροδεξιές και εθνικιστικές αντιλήψεις, αποθεώθηκε ο ανορθολογισμός. Δεν έχει καμιά σημασία αν οι συμμετέχοντες ήταν ‘άνθρωποι της διπλανής πόρτας’, αγνοί πατριώτες, φασίστες ή ακροδεξιοί, αλλά το πολιτικό αποτέλεσμα που παρήγαγαν. Και αυτό συνίσταται σε μια απαρχαιωμένη, φοβική, συντηρητική αντίληψη, γαρνιρισμένη με αρκετό πατριωτικό συναίσθημα, που δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στα σύγχρονα προβλήματα και τις διεθνείς προκλήσεις. Επαναφέρουν την επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα ‘γραμμή Σαμαρά’, που μας ‘προσέφερε’ μια πρωτοφανή διπλωματική ήττα στο εξωτερικό, και στο εσωτερικό την επανεμφάνιση της καταχωνιασμένης εθνικοφροσύνης, της μετεμφυλιακής και χουντικής ιδεολογίας, ως υπομόχλιου πολιτικών μετατοπίσεων σε συντηρητική-ακροδεξιά κατεύθυνση.

Το κεντρικό σύνθημα των δύο συλλαλητηρίων, διατυπωμένο σε ευπρεπή γλώσσα, ήταν : «Καμία διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα για το όνομα αν θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό η λέξη Μακεδονία». Αποτελεί στην κυριολεξία μια μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα και την απλή λογική, και συνιστά για τη χώρα μια αυτοκτονική επιλογή. Αυτοί που το δέχονται, δεν ενοχλούνται που η πλειοψηφία των χωρών έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως Μακεδονία, αρκεί να μην την αναγνωρίσει η Ελλάδα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε παγιωμένη κατάσταση δημιουργεί νέα δεδομένα, ότι το κεκτημένο των γειτόνων (η σχεδόν καθολική αναγνώρισή τους ) λειτουργεί, ανεξάρτητα από ιστορικές αλήθειες, ως οδηγός της παγκόσμιας συνείδησης. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι αν δεν εκμεταλλευτούμε την ευνοϊκή συγκυρία να εξαρτάται η είσοδος της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς από τη δική μας συναίνεση, σύντομα θα απολέσουμε και αυτόν τον μοχλό πίεσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο όχι μακρινό μέλλον, η αποκαλούμενη από όλους Μακεδονία θα επιτύχει μια ειδική σχέση που θα παρακάμπτει τις ελληνικές αντιρρήσεις.

Για την παρουσία της εκκλησίας, αρκούν οι απόψεις του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου : «Ο ρόλος της Εκκλησίας δεν αναγνωρίζεται ούτε καταξιώνεται στα συλλαλητήρια…..εκφράζει το ‘όλον’, δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ‘μέρος’». Αν κάποιοι ιεράρχες επιμένουν να διαδραματίσουν ρόλο, ας προσπαθήσουν να πείσουν τους ‘αγίους’ της πΓΔΜ να μετονομάσουν την ‘Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία’ σε ‘Εκκλησία της Αχρίδας’, όπως λεγόταν στον Μεσαίωνα.


Η στάση των κομμάτων

Η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια δυσμενή πραγματικότητα. Μετά από 26 χρόνια, διαπραγματευόμαστε πάλι το ‘πακέτο Πινέιρο’, εναντίον του οποίου κάποιοι διαδήλωναν και το 1992, με τη διαφορά ότι πλέον έχει παγιωθεί διεθνώς η χρήση του ονόματος Μακεδονία για τη γείτονα. Κύρια επιδίωξη αποτελεί η επίλυση της διαμάχης που θα εδραιώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς προέκυψε μια σύγκλιση στο σύνθετη ονομασία με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό, με ταυτόχρονη επίλυση του αλυτρωτικού ζητήματος. Η ηγεσία της ΝΔ επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από αυτή τη ρεαλιστική και ουσιαστική θέση της ελληνικής πλευράς. Οι ισχυρές ακροδεξιές φωνές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με την ανασφάλεια και την εξουσιολαγνεία του κ. Μητσοτάκη, συνέθεσαν μια γραμμή εθνικής ανευθυνότητας, που θυσιάζει το εθνικό συμφέρον στον βωμό της μικροπολιτικής.

Ο υποτιθέμενος σύγχρονος, κεντροδεξιός ηγέτης, έσπευσε πανικόβλητος να υποταχθεί στα κελεύσματα της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, ξεχνώντας και τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου και την προηγούμενη εθνική γραμμή του. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του ξεκίνησαν με την ανακίνηση ζητήματος δεδηλωμένης, συνεχίστηκαν με τον ετεροκαθορισμό της ΝΔ, την υπενθύμιση του Βουκουρεστίου, για να καταλήξει στην ελεύθερη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας, στο οποίο προσπάθησε να προσδώσει και ευρύτερα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Όσο για τη διαπραγμάτευση, συμπέρανε ότι «η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία». Ο στόχος προφανής, η αποτυχία της κυβέρνησης. Διότι, αν εκτός από την μετ΄ εμποδίων υπέρβαση των μνημονίων, επιτευχθεί η επίλυση χρονιζουσών εθνικών εκκρεμοτήτων, τότε τι θα απομείνει από την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης;

Η οικονομική κρίση, με τα αδιέξοδα και τις ταπεινώσεις της, ωθεί αρκετούς σε συντηρητικές αντιλήψεις. Όμως η πλειοψηφία των πολιτών, διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία να αντιληφθεί ότι η επανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας δεν θα βασιστεί στη μισαλλοδοξία και στην περιφρόνηση της υπόστασης γειτονικών λαών. Η Ελλάδα οφείλει να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει στη Βαλκανική, με εθνική αυτοπεποίθηση και δυναμική εξωστρέφεια.
Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

«Απόγονοι» και «απόγονοι»
(Ελλάδα-Π.Γ.Δ.Μ.: Βίοι παράλληλοι στη σχιζοφρένεια της ονομασίας)

Ανθελληνικά είναι τα συλλαλητήρια

Εθνικιστική αποχαύνωση
(Δεν είναι «εθνικό μας ζήτημα» το όνομα μιας άλλης χώρας)

Μακεδονικός Αγώνας
(Από το μύθο... στην Ιστορία)

Η Μακεδονία είναι Τουρκορωμέικη!
(Και οι Τουρκορωμιοί πουλημένοι)

Η Μακεδονία είναι Ιρανική!
(Και η Θεσσαλονίκη... Τεχεράνη)Ο Κώστας Κλάδης είναι απόστρατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς
(χωρίς να αποτελεί όμως... δείγμα τυπικό απόστρατου).

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


19 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 45228

  12 Μαρ 2018

  Bielidopoulos Ακριβώς, μώλις τα Σκόπια υποχώρησαν, αμέσως οι Ρωμιοί όρμισαν στους δρόμους με συλλαλητήρια, τζάπα μάγκες όπως πάντα τα Ρωμιοζόμπι, που να ήξερα με τί λαό έχω να κάνω όταν κάποτε υπερασπιζόμουν την ΄΄ελληνικότητα΄΄ της Μακεδονίας. Ένα ακόμη που θέλω να συμπληρώσω σε αυτά που έγραψες είναι πως ο Γκλιγκόροφ είχε βρεί το κουράγιο να πεί ότι εκεί δεν είναι Μακεδόνες, εδώ ΟΥΤΕ ένας Ρωμιός πολιτικός δεν θα βρεί το κουράγιο να πεί ότι οι σημερινοί έλληνες δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Έλληνες αλλά ήρθανε πολύ αργότερα στην χώρα.

 • Bielidopoulos

  11 Μαρ 2018

  @45092
  Δες παλαιότερα σχόλιά μου ;)

  Στο μεταξύ: Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια λύση για το όνομα της πΓΔΜ και έτοιμος να παραιτηθεί από το να θεωρεί την χώρα του τον μοναδικό κληρονόμο του Μ.Αλεξάνδρου, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ.
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500185315
  Σωστός ο Ζάεβ. Κληρονόμος του Μεγαλέξανδρου δεν είναι μόνο οι σκοπιανοί, αλλά και οι ρωμιοί. Μεταξύ κατεργαρέων εχεμύθεια.
  https://www.freeinquiry.gr/single-post.php?id=4279

  Γκρούεφσκι: η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκαλείται «Former Ottoman Province of Greece», δηλαδή «FOPOG».
  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5048335/prwhn-othwmanikh-eparxia-ths-elladas-apokalese-th-xwra-mas-o-gkroyefski/
  Μα μην τα βγάζετε αυτά στη φόρα. Μεταξύ κατεργαρέων (αλβανών, σκοπιανών και ρωμιών) εχεμύθεια.
  https://freeinquiry.gr/single-post.php?id=4155

 • Ανώνυμος 45092

  27 Φεβ 2018

  Ντρέπομαι εν μέρη αλλά έχω την ανάγκη να γράψω αυτό το σχόλιο ως κατάθεση ψυχής, έτσι κι αλλιώς δεν κινδυνεύω να εκτεθώ ως ανώνυμος. Όταν κάποτε ανήκα στον χώρο του εθνικισμού ήμουν ίσως ο μόνος που αντιμετώπιζε καθημερινά τους κατοίκους της γειτονικής χώρας αποκαλούμενης Μακεδονίας, καμιά πενηνταριά μηνύματα καθημερινώς όλα απειλητικά και υβριστικά, φυσικά δεν με ένοιαζε διότι πίστευα ότι άξιζε ο Ρωμέικος λαός να κάνω τόσες θυσίες για χάρη του, που να ήξερα ο φουκαράς γιατί άθλιο λαό επρόκειτο να χάσω εγώ ένα μέρος του εαυτού μου, μέχρι που την πάτησα άσχημα και ξύπνησα, τότε κατάλαβα και το λάθος μου.
  Οι Ρωμιοί όλοι τους εδώ φυσικά ήτανε κότες διότι τότε οι γείτονες ήτανε αρκετά ισχυροί και σε μερικές περιπτώσεις έχω να αναφέρω και Ρωμιούς εθνικισταράδες που για λόγους ζηλοτυπίας επειδή είχα ένα όνομα τότε ως εθνικιστής, αρκετά δημοφιλής, παίρνανε το μέρος των ΄΄Σκοπιανών΄΄. Τώρα που τα ΄΄Σκόπια΄΄ διαλύθηκαν οι Ρωμιοί ξαφνικά γίνανε οι μάγκες, αρχίσανε πάλι συλλαλητήρια και όλα τα σχετικά.
  Πλέον με καθαρό μυαλό βλέποντας τα πράγματα αντικειμενικά έχω να πώ ότι Έλληνες και Μακεδόνες δεν υπάρχουν πλέον και οι δύο λαοί είναι δυό γάιδαροι που μάλωναν σε ξένο αχυρώνα, φυσικά και οι δύο πλευρές έχουν τα ΄΄πατήματα΄΄ τους για να αποδείξουν την δήθεν Ελληνικότητα και Μακεδονικότητα αντίστοιχα. Ρωμιοί και Σκοπιανοί τα ονόματα αυτών. Και πολύ τους πάει.

 • Ανώνυμος 45087

  26 Φεβ 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/398773/hiliades-ellines-tis-aystralias-diadilosan-gia-ti-makedonia-sti-melvoyrni-eikones-vinteo

 • Ανώνυμος 45061

  15 Φεβ 2018

  Σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ύπαρξης του κράτους της Γιουγκοσλαβίας (1945-1991), η Ελλάδα έκανε την... πάπια, αποδεχόμενη «σιωπηρά;» την ύπαρξη της γιουγκοσλαβικής «Μακεδονίας», γιατί έτσι είχαμαν συμφωνήσει με τον Τίτο και τσ\' Αμερκάνους (*) για να τελειώσει ο Εμφύλιος.

  (*) και σύμφωνα με τα ποσοστά επιρροής (για την Γιουγκοσλαβία) «50% (ΕΣΣΔ) & 50% (ΗΒ/ΗΠΑ)» στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης· βλέπε: «Συμφωνία της χαρτοπετσέτας» της 9ης Οκτωβρίου 1944, μεταξύ του Ιωσήφ Στάλιν και του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

  αντιγράφω από vice.com: «Στις 10 Ιουλίου 1949, o Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (ιδρυτής του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους), απορρίπτει με οργή και με πρόσχημα τις κατηγορίες του ΚΚΕ - ότι η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση - και κλείνει τα γιουγκοσλαβικά σύνορα με την Ελλάδα...» ...άρα εγκλωβισμός των ανταρτών του ΕΛΑΣ εντός Ελλάδας και διακοπή κάθε βοήθειας από τον Τίτο· βλέπε: «τιτοϊκή αποστασία και προδοσία που χτύπησε πισώπλατα».

 • Ανώνυμος 45035

  13 Φεβ 2018

  Bielidopoulos
  Και εγώ τα ίδια λέω φίλε μου εδώ και πολύ καιρό, οφείλω να παραδεχθώ ότι κάποτε ήμουν και εγώ αυτό που λέμε Ελληνάρας μέχρι που αντιλήφθηκα ότι δεν έχω να κάνω με υπερήφανους αξιοπρεπείς πατριώτες αλλά με εγωκεντρικούς και ψωριάρηδες χωρίς ηθικούς φραγμούς. Ο συγκεκριμένος τύπος που σε αποκαλούσε ματσεντον σλαυεύκ είχε ασχοληθεί και μαζί μου αρκετές φορές, πιανόταν απο τα σχόλια μου και απαντούσε ειρωνικά ή επιθετικά, μέχρι που το ανακάλυψα μια φορά περίπου στα τέλη ανοίξεως αρχές καλοκαιριού του 2016 εκεί που έκατσα να δώ απο περιέργια και εγώ τί γράφουν οι υπόλοιποι σχολιαστές, φυσικά δεν το σταματούσε και έτσι αναγκάστηκα να αρχίσω να τον τρολλάρω μπας και γίνει άνθρωπος, έπειτα με λύπη μου ανακάλυψα ότι είναι και αρκετά μεγάλος σε ηλικία, εφόσον το συνεχίζει και εγώ με την σειρά μου θα τον ξεφτιλίζω, γιατί δεν έχει μέσα του ίχνος καλοσύνης και ανεκτικότητας, άλλωστε Ρωμιός είναι τί να περιμένουμε, επιφανειακά καλοσυνάτος και φιλόξενος και μέσα του ένα κτήνος μισαλλόδοξο. Εδώ και κάτι μήνες, χρόνο σχεδόν μπαίνει με άλλα ψεύτικα ονοματεπώνυμα, σαν Γιώτας κτλ., αλλά ο τρόπος που γράφει τα σχόλια φαίνεται καθαρά ότι είναι ο ίδιος, άλλωστε και η μανία και το μίσος που έχει τον προδίδουν, ήτανε λάθος πιστεύω της ΕΕ να επιτρέπει τέτοια άτομα να σχολιάζουν εδω μέσα αρνητικά, τέτοιοι τύποι σαν κι αυτόν γίνονται τζάπα μάγκες μέσω διαδυκτίου, άσε που δεν πιστεύει πουθενά, ούτε καν εθνικιστής ή Χριστιανός δεν είναι, μισαλλόδοξο τέρας είναι που πατάει σε ιδεολογίες για να εξωτερικέψει το μίσος του, όπως άλλωστε οι περισσοτεροι πατριώτες-εθνικιστες της Ελλάδος σήμερα, αν τους κοιτάξεις μέσα τους δεν έχουν καμία αγάπη για πατρίδα ή θεό, ο εγωισμός τους είναι που τους κάνει πατριώτες-εθνκιστές με το παραμύθι ότι κατάγονται απο τους αρχαίους Έλληνες όπως είπα και πριν σηκώνουν τις μύτες ψηλά και νιώθουν μια υπεροχή έναντυ άλλων λαών και υποκριτικά κάποιες φορές δήθεν πάνε να μας πείσουν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους ίσους με τους υπόλοιπους ανθρώπους του πλανήτη, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, ακόμη και σε ξένα τραγούδια του γιουτιουμπ να μπείς αρκετές φορές γράφουν την εθνικότητα τους σε σχόλιο για να δείξουν υπεροχή και φυσικά επειδή είναι πρωταθλητές στον εθισμό του διαδυκτίου παίρνουν πολλά λαίκ αλληλεγγύης απο άλλους Ρωμιούς και μεγαλώνει το εγώ τους. Συγνώμη για το μεγάλο μου σχόλιο.

 • Bielidopoulos

  13 Φεβ 2018

  Όπως εδώ:
  https://www.freeinquiry.gr/single-post.php?id=4157

  Βέβαια τότε ακόμα δεν είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν τί τρέχει με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις του τύπου:
  \"Ο Beldopoulos μπορεί να γεννήθηκε μέσα σε ίδρυμα όπως ο φρεντι γκρουγκερ....\"
  Ντάξει, ας δείξουμε λίγη κατανόηση, ρωμιοί είναι.

 • Bielidopoulos

  13 Φεβ 2018

  Βλέπω σιγά-σιγά οι αγαπητοί σχολιαστές έρχονται στα λόγια μου.
  Σε παλιότερα σχόλιά μου έχω αναφέρει το επανειλημμένως πρόβλημα με το υπετροφικό εγώ των ρωμιών που δεν τους αφήνει να δουν πέρα από τη μύτη τους.
  \"Το απόστημα πρέπει να σπάσει και ο σκληρός πυρήνας του υπερτροφικού εγώ των ρωμιών να συντριφτεί σαν καρυδάκι, χε, χε, χε.\"

 • Ανώνυμος 45026

  13 Φεβ 2018

  Bielidopoulos
  Ακριβώς, τα πάντα για να αποδείξουν την δήθεν φυλετική τους συνέχεια απο τους αρχαίους Έλληνες, μόνο να ξέρουν ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, δεν μπα να ντύνονται σαν αρχαίοι Έλληνες, το παραμύθι της δήθεν αρχαιοελληνικής καταγωγής τους θα τελειώσει κάποια στιγμή και τότε θα ταπεινωθούν πολύ άσχημα και θα χαμηλώσουν τις μύτες τους που εδώ και δεκαετίες τις έχουν ψηλά σηκωμένες οι ψωρομπερήφανοι εγωκεντρικοί Ρωμιοί.

 • Bielidopoulos

  12 Φεβ 2018

  Είναι μέρος της εθνικής τους ταυτότητας και ξέρεις μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ρωμιός αν νομίσει ότι απειλείται η ταυτότητά του. Ε;
  Μια χώρα καρναβάλι για να ευφραινόμαστε.

 • Ανώνυμος 45015

  12 Φεβ 2018

  Bielidopoulos
  Ρωμιοί εννοώ φίλε μου, απλά θέλω να γίνω κατανοητός στους Ρωμιούς αποκαλόντας ως έλληνες τους λόγιους, έτσι πονάει εις διπλούν και στους νεο-ρωμιούς. Για τον φαλλό το είδα στο λούμπεν και αναρωτήθηκα τελικά πόσο υποκριτές μπορεί να είναι οι Ρωμιοί, απο την μία παριστάνουν τους σεμνότυφους χριστιανούς και την άλλη περιφέρουν τεράστια παλαμάρια μέσα στους δρόμους, λαός χωρίς ηθικούς φραγμούς που όταν βολέψει το παίζουν παρθένες. Που είναι τελικά και όλες αυτές οι μίσανδρες κατίνες Ρωμιές που ξερνούν το μίσος τους για τους άνδρες μέσα στο φέησμπουκ, να κλαψουρίζουν περί φαλλολατρείας;

 • Bielidopoulos

  12 Φεβ 2018

  Οπαδοί του Διονύσου έκαναν περιφορά ενός τεράστιου... φαλλού στο κέντρο της Αθήνας.
  Εχοντας έναν πλαστικό κόκκινο τεράστιο φαλλό, πολλοί οπαδοί του Διονύσου βάδισαν στην Πομπή του Φάλλη, ντυμμένοι με διονυσιακές στολές και φορώντας μάσκες που θύμιζαν Αρχαία Ελλάδα
  «Η φαλληφορία γίνεται ακριβώς όπως πριν από 2.500 χρόνια. Την απαγόρευσαν οι Χριστιανοί, αλλά η παράδοση έμεινε στο χρόνο. Οι Απόκριες είναι απομίμηση αυτής της γιορτής», δηλώνει στην Espresso ένας από τους διοργανωτές και συμπληρώνει: «Ο φαλλός εδώ φέρεται όπως είναι φυσιολογικό να φέρεται, ελεύθερος και όρθιος».
  http://www.iefimerida.gr/news/395621/opadoi-toy-dionysoy-ekanan-perifora-enos-terastioy-falloy-sto-kentro-tis-athinas-eikones

  Σε κάτι τέτοια οι ρωμιοί είναι πολύ καλοί. Ακούτε με που σας λέω!

  Στο μεταξύ:
  Σε ερώτηση για το αν ο κ. Βαρουφάκης υπήρξε τόσο επιζήμιος και ότι οι χειρισμοί του κόστισαν 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, ο Βίζερ απάντησε: «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».
  http://www.iefimerida.gr/news/395843/vizer-oi-heirismoi-varoyfaki-den-stoihisan-100-dis-eyro-alla-ta-dipla

  Να σας πω την αλήθεια όταν είχα πρωτακούσει ότι η Βαρουφακειάδα στοίχισε στη ρωμιοσύνη 100 δις δεν το είχα πιστέψει. Σίγουρα στοίχισε περισσότερα. Σωστός ο Βίζερ.

  @45001
  Εννοείς: Ρωμιοί λόγιοι.

 • Ανώνυμος 45001

  12 Φεβ 2018

  Έλληνες λόγιοι για τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες
  Αδαμάντιος Κοραής (1819):
  \\\"Το έθνος είναι πτώμα σπαραττόμενον από κόρακας (...) Όλην του την αρετή του αφαίρεσεν η δουλεία. Ιδού η ζωγραφία μας, αφ\\\' ότου μας επάτησεν ο Φίλιππος εώς εις το έτος 1453. Αλλάξαμε δεσπότας διαφόρους, άλαλοι και ανόητοι\\\"
  [Αδ. Κοραή, \\\"Στοχασμοί Κρίτωνος\\\", σ. 5 - βλ. και \\\"Έρανος εις Αδαμάντιον Κοραή\\\", 1965, σελ. 147]

  Αδαμάντιος Κοράης (1824):
  \\\"Οι Μακεδόνες (...) επροχωρούσαν καθημέραν εις την κατάλυσιν της ελευθερίας [της Ελλάδος] (...) και δουλωμένοι [οι Έλληνες] εις τους Μακεδόνας (...) Μετά την Μακεδονικήν δεσποτείαν έπεσαν υπό κάτω εις των Ρωμαίων την εξουσίαν και τέλος στους Τούρκους\\\"
  [Αδ. Κοραή, \\\"Εφημερίς του Κάτω Κόσμου\\\" - βλ. Δημ. Γκίνη, \\\"Τα ανώνυμα έργα του Κοραή\\\", 1948, σ. 54-55]

  Παναγιώτης Κοδρικάς(1794):
  \\\"Η δυστυχής Ελλάς (...) άρχισε ολίγον κατ΄ ολίγον να χάνει μαζί με την ένδοξόν της ελευθερίαν (...) και την παλαιά εκείνην της γλώσσης ευγένεια. Αι αλλεπάλληλοι έφοδοι όπου κατά καιρούς εδοκίμασεν από διάφορα έθνη, πότε Μακεδόνων, πότε Ρωμαίων και ενίοτε Γότθων...\\\"
  [στον πρόλογο της μτφ. του Fontenelle \\\"Περί πληθύος κόσμων\\\" - βλ. Γ. Λαδά & Αθ. Χατζηδήμου, \\\"Ελληνική βιβλιογραφία των ετών 1791-1795\\\", 1971, σ. 316]

  Αθανάσιος Χριστόπουλος (1808):
  \\\"Ο Φίλιππος και ο υιός του Αλέξανδρος (...) εκαταδάμασαν επι τέλους όλην την Ελλάδα και την υπέταξαν εις το Μακεδονικόν κράτος\\\".
  [\\\"Πολιτικά Σοφίσματα\\\", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.10 (1960), σ. 59]

  Μιχαήλ Περδικάρης (1811):
  \\\" Το Γένος των Ελλήνων, ω φίλτατε αναγνώστα (...) αφού κατ\\\' αρχάς αυτό επολιτεύθη διʼ αιώνων κάθ\\\' εαυτό αυτοδέσποτον και αυτεξούσιον, υπετάγη, πρώτον μεν εις το Μέγαν Αλέξανδρον, ύστερον δε εις Ρωμαίους\\\".
  [\\\"Ρήγας ή κατά ψευδοφιλελλήνων\\\", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.11 (1961), σ. 23 & 33-34]

  Γρηγόριος Σαράφης (1818):
  \\\"Οι Αθηναίοι και οι Λακεδαιμόνιοι, επειδή εσκανδαλίσθησαν μεταξύ των, διήρεσαν την Ελλάδα εις δύο μέρη και αφού 27 ολόκληρους χρόνους επολέμησαν μεταξύ των νικώντες και νικώμενοι, τοσούτον αδυνάτησαν ώστε κατεδουλώθησαν πρώτον μεν υπό των Μακεδόνων, έπειτα δε επί των Ρωμαίων (...) καταστασθέντες δούλοι\\\"
  [Γρ. Σαράφη, \\\"Λόγοι Εκκλησιαστικοί\\\", Κυδωνίες 1909, σ. 98]

  εκδότης του περιοδ. \\\"Μέλισσα\\\" (1819):
  \\\"Τι συνέβη μετά ταύτα; [ενν. τη διχόνοια των Ελλήνων] Οι Μακεδόνες κατεδούλωσαν την πατρίδα του Μιλτιάδου. Τι έπειτα; Οι Ρωμαίοι την κατεσπάραξαν. Τι τελευταίον; Αλλ\\\' η χειρ μου τρέμει και ο κάλαμος πίπτει...\\\"
  [Μέλισσα, τευχ. 1, Ιούλιος 1819, σ. 100]

  Ανώνυμος (1823):
  \\\"Το Γένος μας αφού εξέπεσε (...) υπεδουλώθη εις τον ζυγόν των Μακεδόνων, Ρωμαίων, και εν εσχάτοις εις τον παρόντα βαρύν ζυγόν\\\"
  [Ι.Οικονόμος, \\\"Επιστολαί διαφόρων\\\", 1964, σ. 421 & 445]

  Αλέξανδρος Σούτσος (1836):
  \\\"(...) τας προγονικάς εκείνας διχονοίας, αίτινες καταστήσασαι αυτήν [την Ελλάδα] έρμαιον της Μακεδονίας και Ρώμης, κατέλυσαν την ανεξαρτησίαν της\\\"
  [Αλ. Σούτσος, \\\"Ελληνική Πλάστιγξ\\\", 1836, σ. 18]

  Κωνσταντίνος Σχινάς, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Όθωνος (1837):
  \\\"Η Ελλάς (...) υποκύψασα έπειτα, με οικτράν μόνην αυτονομίας σκιάν, εις των Μακεδόνων την κυριαρχίαν...\\\"
  [λόγος εκφωνηθείς κατά τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου στις 3/5/1837 - βλ. Κ. Δημαρά, \\\"Εν Αθήναις τη 3 Μαΐου 1837\\\", 1987, σ. 31κε. & 136κε.]

  Γεώργιος Κοζάκης-Τυπάλδος (1839):
  \\\"Η δε Ελλάς στερηθείσα άπαξ της ελευθερίας της, έγινε πρώτον μεν επαρχία Μακεδονική, ύστερον δε Ρωμαϊκή, Γραικορωμαϊκή...\\\"
  [Γ. Κοζάκης-Τυπάλδος, \\\"Φιλοσοφικόν δοκίμιον περί της προόδου και της πτώσεως της παλαιάς Ελλάδος\\\", 1839, σ. 495-496]

  Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1841):
  \\\"Ο Φίλιππος έπραξεν άλλον της νίκης εκείνης [της Χαιρωνείας] ολεθριότερον, εγέννησε τον Αλέξανδρον\\\"
  [Σύνοψις των Πρακτικών της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών, 1846, σ. 102]

  Νικόλαος Σαρίπολος (1848):
  \\\"(...) πέπλος μέλας δουλείας επισκιάζει την Ελλάδα, εποχή μακράς καταστροφής, εποχή άγονος. Τους Μακεδόνας διαδέχονται οι Ρωμαίοι, τους Ρωμαίους οι βάρβαροι του Βορρά, τούτους δε οι αιμοχαρείς της Κασπίας περίοικοι.\\\"
  [Νικ. Σαρίπολος, \\\"Λόγος εκφωνηθείς την 21 Οκτωβρίου 1848 κατά την έναρξιν της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών πολιτευμάτων\\\", 1848, σ 24]

  Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1849):
  \\\"Η Μακεδονική εποχή δύναται ευλόγως να διακριθή από της Ελληνικής, διότι το Μακεδονικόν έθνος εξεπλήρωσεν, εν τη Γενική Ιστορία, εντολήν άλλην παρά το Ελληνικόν\\\".
  Παρακάτω, αναφερόμενος στη μάχη της Χαιρώνειας, γράφει ότι συγκρούσθηκαν οι Έλληνες με τους Μακεδόνες.
  [ Κων. Παπαρρηγόπουλος, \\\"Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας\\\", 1849, σ. 191-193 & 235-236]

 • Bielidopoulos

  12 Φεβ 2018

  Μάλλον παρασύρθηκες από τη φράση \"το ασφαλιστικό μόρφωμα Κατρούγκαλου\".
  Δεν είναι δική μου. Το απόσπασμα είναι από τον σύνδεσμο και η φράση είναι προφανώς του συντάκτη για να δείξει ότι συμπάσχει με τους συμπολίτες του.
  Πορφανώς οτιδήποτε περιέχει περικοπές πρωτογενών δαπανών είναι σωστό επί της αρχής, όπως για παράδειγμα ο νόμος Κατρούγκαλου.
  Αλλά: δεν αρκεί. Οι περικοπές έπρεπε να είναι μεγαλύτερες και το κυριώτερο: άμεσες.
  Όχι από το 2023. Όχι από σήμερα. Αλλά από το 2009 αναδρομικά, Επιστροφή των κλεμμένων πολλαπλών συντάξεων, των παράνομων εφάπαξ και επικουρικών.

  Όπως αναφέρεται και στον σύνδεσμο που παρέθεσα \"Eπτά στις δέκα συντάξεις γήρατος (66,39%) είναι κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ μία στις τρεις συντάξεις γήρατος (31,03%) είναι κάτω από 500 ευρώ τον μήνα.\" Που σημαίνει ότι 2 στις 3 συντάξεις είναι πάνω από 500 ευρώ και 3 στις 10 πάνω από 1.000 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επικουρικές και τα εφάπαξ. Πάλι η ρωμιοσύνη προσπαθεί να την σκαπουλάρει. Δεν θέλει να αντιληφθεί ότι τα λογής πάρτυ που είχε στήσει ειδικά μετά το 2001 με δανεικά (συντάξεις, φάρμακα, προσλήψεις κ.λπ.) έχουν τελειώσει. Η μέση σύνταξη αυτή τη στιγμή που μιλάμε παραμένει στα 722+171=893 ευρώ τουλάχιστον για τους μισούς συνταξιούχους. Η Βουλγαρία με μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα από την Ελλάδα καταβάλει συντάξεις των 75 και 150 ευρώ. Εκεί βέβαια είναι μαλάκες, ανιστόρητοι, ψυχροί, δεν ξέρουν να διασκεδάζουν και δεν ξέρουν τι εστί κουλτούρα και πολιτισμός.

  ΥΓ: Είναι δυνατόν κάτι από όσα έχει κάνει ο Σύριζα να είναι σωστό; Με τέτοια μυαλά. Ο λάθος άνθρωπος χρησιμοποιώντας σωστές μεθόδους θα κάνει πάντα λάθος. Ο Κατρούγκαλος για παράδειγμα ήταν συνδικαλιστής της ΚΝΕ. Σε λίγο θα μας πεις ότι το μόρφωμα Συριζανέλ είναι η κυβέρνηση της αριστεράς και της προόδου. Τόμσεν θέλουν οι ρωμιοί:
  http://www.iefimerida.gr/news/209066/korkidis-o-tomsen-moy-eipe-sta-valkania-anikete-300-eyro-misthos-einai-kala
  (Εξυπακούεται ότι τα 300 ευρώ τα εννοούσε για τους δημοσίους υπαλλήλους. Τελικά οι ρωμιοί εφάρμοσαν το αντίθετο μεταξύ δημοσίου-ιδιωτικού τομέα)
  http://www.protagon.gr/epikairotita/ellada/sfakse-tomsen-sfakse-12518000000

  http://www.iliaoikonomia.gr/απίστευτες-φωτογραφίες-κορυφαίοι-πο/?preview=true
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=674962

 • Ανώνυμος 44994

  12 Φεβ 2018

  Bielidopoulos, σωστά τα λες στην δεύτερη ανάρτησή σου, αλλά χάνεις κάποιες σελίδες γιατί δεν μπορείς να γνωρίζεις λεπτομέρειες για το θέμα, αναλυτικότερα επί της \" οθόνης \" μετά τον Αύγουστο 2018 - Ιανουάριο 2019.
  Εάν η αντισύριζα πολεμική σου σε άφηνε να δεις καθαρά ( βγάλε τις παρωπίδες), θα έβλεπες ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι σωστός σε ποσοστό 90 - 95 % και στην πορεία διορθώνεται στο 5 - 10 % που χάνει.
  Κατά τα άλλα οι παλαιοί συνταξιούχοι, αφού έκαναν τα μύρια όσα,όπως λες στην συντριπτική τους πλειοψηφία 80 - 90 % δεν τους ενοχλεί που δανείζονται ακόμα από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, Κατρούγκαλος που σας χρειάζεται ακόμα.

 • Bielidopoulos

  12 Φεβ 2018

  @44990
  Συμφωνώ.

  \"πρέπει να ξέρεις ότι οι φωτογραφίες και τα σχόλια σ\\\' αυτές είναι της διεύθυνσης του περιοδικού.\"
  Το γνωρίζω.
  https://luben.tv/originals/142370

  Στο μεταξύ:

  Zombie Walk: Θρίλερ στο Σύνταγμα.
  http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500197919
  Σε κάτι τέτοια η ρωμιοσύνη τα πάει πολύ καλά.

  Πρώτη ψυχρολουσία για αρκετούς παλαιούς συνταξιούχους στους οποίους άρχισαν να καταφθάνουν τα ενημερωτικά σημειώματα με την περίφημη προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους, η οποία θα περικοπεί από την 1.1.2019 με βάση τα μέτρα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση στη Βουλή.
  Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς με την οποία θα μειωθούν περαιτέρω κύριες και επικουρικές συντάξεις αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνδυαστικά με τη νέα μείωση του αφορολογήτου που έρχεται, θα επηρεαστούν συνολικά όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας (2,6 εκατομμύρια) καθώς θα απολέσουν από 1 έως 3 συντάξεις.
  Δυστυχώς, όμως, οι περικοπές των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) δεν περιορίζονται μόνο στο 18%. Από 1/1/2023 κάθε αύξηση στο ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης (λόγω ρήτρας ανάπτυξης) δεν θα προστίθεται ως επιπλέον ποσό στη σύνταξη, αλλά θα συμψηφίζεται αφαιρούμενη για όσα χρόνια χρειαστεί από το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της (άρθρ. 14, Ν. 4387/2016 και άρθρ. 1, Ν. 4472/2017. Με δυο λόγια, όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα εξισωθούν πλήρως με τους νέους που διαμόρφωσε το ασφαλιστικό μόρφωμα Κατρούγκαλου, το οποίο μάλιστα στην πλήρη εφαρμογή του θα δίνει συντάξεις 40% μικρότερες σε σχέση με εκείνες του 2014.
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500197890

  Πωπώ. Σοκ και δέος ναούμ. Και έτσι αποκαθίσταται η τεράστια αδικία οι καινούργιοι συνταξιούχοι να λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις σε σχέση με τους παλιούς συνταξιούχους, λες και η κρίση δεν αφορά την παλιά φουρνιά. Τώρα όλοι θα παίρνουν μειωμένες συντάξεις. Το πάρτυ έχει τελειώσει, απλά κάποιοι δεν θέλουν να το αποδεχτούν. Έστω και καθυστερημένα (2023) θα το κατανοήσουν σε βάθος, πού θα πάει..
  Για όσους δεν γνωρίζουν τί αντιπροσωπεύουν όροι όπως προσωπική διαφορά και ρήτρα ανάπτυξης, έχουν να κάνουν με τη διαφορά των παλιών συντάξεων από τις νέες και τον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύει το κράτος για να συντηρεί ένα φαραωνικό συνταξιοδοτικό.

 • Ανώνυμος 44991

  11 Φεβ 2018

  Bielidopoulos λίγο περισσότερη προσοχή στην ουσία των άρθρων δεν πειράζει. Επειδή παρακολουθείς ανελλιπώς τα άρθρα του Διαδικτυακού Περιοδικού, πρέπει να ξέρεις ότι οι φωτογραφίες και τα σχόλια σ\' αυτές είναι της διεύθυνσης του περιοδικού.
  Τώρα ορισμένα ουσιαστικά σχόλια:
  Το άρθρο είναι καταπληκτικό -πλήρες - ουσιαστικό και χωρίς περιττές λεπτομέρειες.
  Μακριά από τους επισπεύδοντες \" πατριώτες \", τους Ελλαδέμπορους και λοιπούς εμπόρους οι οποίοι σε όποια φάση της νεότερης ιστορίας μας είχαν την εξουσία, την ισχύ και την δύναμη να χειριστούν ή να επηρεάσουν τα πράγματα οδηγούσαν πάντα σε εθνικές καταστροφές π.χ το 1897, 1922 και στο Κυπριακό 1955 - 1964 - 1974 και μετέπειτα. Οι παρωπίδες είναι χρήσιμες στα κριθαροκίνητα όχι στους ανθρώπους.
  Στο συλλαλητήριο, μέχρι σήμερα, τα οργανώνουν και κατευθύνουν κατά βάσει μειονότητες ή σύλλογοι με μειονοτικά χαρακτηριστικά και νοοτροπίες. Στο νέο συλλαλητήριο της 04 Φεβ 2018 συμμετείχαν όλες οι μειονότητες: Μειονοτικά σωματεία του εξωτερικού, σωματεία Βλάχων - Σαρακατσιάνων - Ποντίων - Ενώσεων Αποστράτων ( έτσι διάλεξαν ) και λοιποί πικραμένοι, δεν συμμετέχουν οργανωμένα τουλάχιστον μόνο οι μειονότητες των Μικραασιατών, των Αρβανιτών, των Πομάκων και των Μουσουλμάνων της Θράκης. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί τώρα σε είκοσι - τριάντα χρόνια θα συμμετέχουν σε ανάλογα συλλαλητήρια και μειονότητες Σύρων - Κούρδων - Πακιστανών - Κινέζων και άλλοι πικραμένοι.
  Good night and good luck.


 • Ανώνυμος 44990

  11 Φεβ 2018

  Kαλά τα λέει ο τύπος, αλλά το έχει λιγάκι το κουσούρι (σύριζα) κι αυτός....

 • Bielidopoulos

  11 Φεβ 2018

  Πολύ έκθεση ιδεών βρε παιδί μου για να καταλάβουμε ότι η ρωμιοσύνη είναι μια αλλοπρόσαλλη πατάτα.
  Να πούμε όμως και το άλλο. Έτσουξε τους συριζαίους που βγήκε ο Μίκης και τους είπε φασίστες.
  Και αυτό φάνηκε από το ότι έτρεξαν να φέρουν στην επικαιρότητα το σκάνδαλο Novartis πανικόβλητοι μπας και εκβιάσουν την άλλη πλευρά να ρίξει λίγο τους τόνους. Μικροπολιτική βλέπεις...
  Να ξεκαθαρίσουμε ότι το σκάνδαλο Novartis, που είναι πολύ σοβαρό και καίει και τις δύο πλευρές, το ξεκίνησαν οι ξένοι από πέρισυ. Εδώ δεν σκαμπάζουν, διότι η δικαιοσύνη είναι διεφθαρμένη όπως όλη η ρωμιοσύνη. Για να καταλάβει κανείς ποιους καίει περισσότερο δεν έχει παρά να κάνει κάτι απλό: να δει ποια περίοδο εκτοξεύτηκαν οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες:
  https://s17.postimg.org/w3kzometb/dfd2000-18.png

  Στο σκάνδαλο Novartis δύο λύσεις υπάρχουν: είτε οι δύο πλευρές με αμοιβαίες υποχωρήσεις τα βρίσκουν και τα κουκουλώνουν όπως-όπως και ας κυνηγάνε οι αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι την υπόθεση ή αρχίζουν οι αποκαλύψεις και οι διώξεις κάτι που θα ταράξει το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει εν Ελλάδι με το σκάνδαλο Novartis. Μιλάμε για κάτι πολύ σοβαρό, αλλά όλοι συμπεριφέρονται σαν να μην τρέχει τίποτε (πολιτικοί και δημοσιογράφοι), όλοι προφανώς είναι αθώοι.
  Περισσότερα στο πρόσφατο σχόλιό μου εδώ:
  https://www.freeinquiry.gr/single-post.php?id=4024

  Σας θυμίζει κάτι η φωτογραφία με τον Ρόκυ που δείχνει το μπράτσο του με το μεσαίο δάχτυλο; Εμένα ναι:
  https://s17.postimg.org/kr8e6qiy7/Tsipras-_Galis.jpg