Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ
ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ

Ανοησίες
του υπουργού Άμυνας


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του, κάλεσε τους «σκοπιανούς» (δηλ. τους μακεδόνες, σύμφωνα με τον ρατσιστικό ευφημισμό που χρησιμοποιούν γι’ αυτούς οι έλληνες εθνικιστές),

να κάνουν αυτό που έκανε η Αγγλία, η οποία προκειμένου να ενταχθεί την ΕΟΚ και κατόπιν αίτησης του Προέδρου της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκώλ, άλλαξε το όνομά της από «Μεγάλη Βρετανία» σε «Ηνωμένο Βασίλειο».

O ισχυρισμός αυτός είναι απολύτως φανταστικός. Είναι ένα ράδιο αρβύλα που άγνωστο ποιος και πότε έθεσε σε κυκλοφορία και από τότε τον επαναλαμβάνουν ad nauseam διάφοροι, ενδεχομένως καλόπιστοι, πολιτικοί και απλοί πολίτες.

IMAGE DESCRIPTIONΣτην πραγματικότητα, τίποτε τέτοιο δεν συνέβη. Ποτέ καμία «Αγγλία» δεν … άλλαξε το όνομά της από «Μεγάλη Βρετανία» σε «Ηνωμένο Βασίλειο». Η ίδια αυτή η διατύπωση δείχνει πρωτοφανή ασχετοσύνη και αμάθεια, ιδίως προκειμένου για άτομο το οποίο ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα και θέλει να καθορίζει τις τύχες μας.

IMAGE DESCRIPTIONΟ Σαρλ ντε Γκωλ πράγματι άσκησε βέτο κατά της εισδοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην τότε ΕΟΚ δύο φορές, το 1963 και το 1967. Καμία από τις δύο φορές το βέτο αυτό δεν είχε την παραμικρή σχέση με το όνομα της χώρας, αλλά με τελείως άσχετους παράγοντες.

Τις πραγματικές αιτίες μπορεί να τις διαβάσει κανείς σε οποιοδήποτε σχετικό δημοσίευμα σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός των ελληνικών ─ π.χ. στην Wikipedia.

Καμία αλλαγή ονόματος δεν έγινε ποτέ. Η Αγγλία είναι ένα μόνο τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία με τη σειρά της είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως είναι το πλήρες όνομα (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland).

Κανείς από αυτούς τους όρους δεν αντικατέστησε ποτέ κανέναν: η Αγγλία λεγόταν πάντα Αγγλία, η Μεγάλη Βρετανία όσο υπάρχει λέγεται πάντοτε έτσι, και το ίδιο ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν αποτελούν διαφορετικούς όρους για το ίδιο περιεχόμενο, αλλά τρεις διακριτούς όρους που αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά περιεχόμενα.


Η πολιτική ζημιά που προκαλείται από την διάδοση αυτού του ψεύδους, και οι σχετικές ευθύνες του Καμμένου, είναι προφανείς. Εγώ όμως θα έλεγα ότι πιθανότατα στοιχειοθετούνται και ποινικές ευθύνες.

Πράγματι: σύμφωνα με το άρθρο 187 ΠΚ, το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων το τελεί

όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις.

(Oι υπογραμμίσεις δικές μου).

Νομίζω ότι όλα τα στοιχεία της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος συντρέχουν εν προκειμένω, ιδίως καθόσον όλα αυτά γίνονται τις παραμονές του εθνικιστικού συλλαλητηρίου.

Φυσικά, δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό κανείς εισαγγελέας να πειστεί από το επιχείρημα αυτό και να ασκήσει δίωξη. Όταν όμως διαβάζω ότι «κυβερνητικές πηγές» σχολίασαν τις δηλώσεις αυτές και το μόνο που βρήκαν να πουν ήταν ότι «βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης», θα ανέμενα να αφιερώσουν λίγο χρόνο και στην επανόρθωση των ψευδών αυτών διαδόσεων, ώστε η πολιτική συζήτηση ─και πράξη─ στο δημόσιο χώρο της Ελλάδας να διεξάγεται με βάση ακριβή και όχι πλανημένη πληροφόρηση.Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο αναρτήθηκε
στο blog του συγγραφέα:nomadicuniversality.com
με τίτλο: «O Kαμμένος λέει ψέματα
και κανείς δεν τον βάζει στη θέση του
».
Ο Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Δικαίου (ΑΠΘ) και μεταδιδακτορική έρευνα στην Πολιτική Ανθρωπολογία (ΠΑΜΑΚ).
Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου απασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.
Πολυάριθμα πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα διαφόρων χωρών, καθώς και στο Διαδίκτυο (ιδίως στο μπλογκ nomadicuniversality).
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά για θέματα όπως η νεκροφιλία του πατριωτισμού, ο ελληνικός εμφύλιος, ο Άκης Πάνου, ο Μπίλλυ Ουάιλντερ, οι Πόντιοι και η οικονομικοπολιτική κρίση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  3 Φεβ 2018

  Κάποιοι αναρωτιούνται (http://www.capital.gr/me-apopsi/3270673/telika-ti-endiaferei-tous-ellines) γιατί οι ρωμιοί δεν εξεγείρονται λόγω υπερφορολόγησης και ανεργίας αλλά λόγω του σκοπιανού. Μα βρε ανόητοι ακόμα δεν έχεται καταλάβει ότι εν Ελλάδι τα έχουν μαντρωμένα και χωρισμένα οι αριστερορωμιοί με τους δεξιορωμιούς. Τσιφλίκι τους είναι η ρωμιοσύνη. Οι αριστερορωμιοί ελέγχουν τις απεργίες και τις αντιδράσεις/διαμαρτυρίες, πανεπιστήμια, σώματα παιδείας γενικά, οι δεξιορωμιοί τα σώματα ασφαλείας, εθνική συνοχή. Δείτε την πορεία του Ρουβικώνα για παράδειγμα. Βρέθηκε τώρα ένα θέμα εθνικής σημασίας και βρήκαν τρόπο να ξεπροβάλλουν και οι δεξιορωμιοί. Αυτό είναι όλο.

  \"Αρκετές φορές, λοιπόν, ο Τρισέ, μόλις τελείωνε η κουβέντα για την Ελλάδα, γύριζε σε μένα και μου έλεγε κουνώντας το κεφάλι, το θυμάμαι σαν τώρα. \"George, the Greek problem is a cultural one.” Είχε δίκιο. Γιατί όλες αυτές οι παθογένειες που συζητάμε αναδεικνύουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Τη νοοτροπία, την κουλτούρα. Και γι\' αυτό οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι οι πιο δύσκολες. Γιατί πάνε κόντρα στη νοοτροπία. Στα μυαλά\". ( Ο Γ. Προβόπουλος στον Μ. Τσιντσίνη, \"Καθημερινή της Κυριακής\", 29/01).
  \"Για να δούμε το μέλλον πού πάει, πρέπει να ρωτήσουμε πώς άλλαξαν αυτά τα μυαλά έπειτα από 3 μνημόνια. Άλλαξαν πολύ;... Οι νοοτροπίες δεν έχουν αλλάξει. Ή, για να μη γίνομαι υπερβολικός, έχουν αλλάξει, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό\". Συμπέρασμα; Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.\"
  http://www.capital.gr/arthra/3270950/the-greek-problem-is-a-cultural-one-trichet-diladi-ftaine-kai-ta-muala-mas
  Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει. Χε, χε, χε, στα λόγια μου έρχονται.

  \"Οι βολεμένοι των κόμματων και των κυβερνήσεων που θα ζήσουν μαύρες ώρες και ας χασκογελάνε τώρα λογαριάζοντας πως έξω από τα μνημόνια (από τον Αύγουστο) οργανώνεται νέο πάρτι... σπατάλης με κρατικές μισθάρες, επιδόματα και υπερωρίες που ποτέ δεν γίνονται...\"
  http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3270667/se-ilektriki-karekla-oi-bolemenoi
  Τρέμετε ρωμιοί!

 • Ανώνυμος 44781

  1 Φεβ 2018

  Ο κ. Ντιμιτρόφ επέμενε ιδιαίτερα σε θέματα εθνικής ταυτότητας και στο θέμα της γλώσσας, σημειώνοντας ότι «σέβομαι απολύτως και αντιλαμβάνομαι τους έλληνες πολίτες που θέλουν να ταυτίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας και να ονομάζονται κι αυτοί Μακεδόνες». Ωστόσο, όπως είπε, «στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον λαό του να αποκαλείται μακεδονικός λαός».
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500195375

  Ωχ και τώρα τι απαντάνε..

 • Ανώνυμος 44779

  1 Φεβ 2018

  Ηταν Μάρτιος του 2015 όταν η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση αποφάσιζε να χορηγήσει στους 18.000 εργαζομένους του ομίλου ΔΕΗ το λεγόμενο «επίδομα σίτισης». Ενα «κοινωνικό μισθό», όπως τον αποκαλούσαν οι συνδικαλιστές, μια παροχή σε είδος ή ένα «τροφείο» στο χώρο εργασίας, που φτάνει τα 6 ευρώ την ημέρα, και αν πολλαπλασιαστεί με το προσωπικό της επιχείρησης, ισούται με περίπου 15 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ομως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ήταν τριετής (2015-2018). Λήγει σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου, και η διοίκηση του Μ.Παναγιωτάκη, που προσπαθεί να κόψει από παντού για να συμμαζέψει τα οικονομικά της ΔΕΗ, αποφάσισε να κόψει και το τροφείο.
  Τα πράγματα δεν θα έπαιρναν διαστάσεις έξω από το μικρόκοσμο της ΔΕΗ αν δεν ήταν τέτοια η συγκυρία. Εδώ και μήνες η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μην διαταραχθεί το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες και η εργασιακή ειρήνη στη ΔΕΗ, ενόψει της επικείμενης πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων. Αυτός είναι και ο λόγος που στο νόμο για τη ΔΕΗ ο οποίος θα έρθει οσονούπω στη Βουλή, οι αγοραστές των μονάδων θα υποχρεώνονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για 5 τουλάχιστον χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που το Μαξίμου έφτιαξε μέχρι και video για να διαφημίσει την έκπτωση 30% στο ρεύμα για 140.000 νοικοκυριά σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500195197

 • Bielidopoulos

  31 Ιαν 2018

  \"Η ίδια αυτή η διατύπωση δείχνει πρωτοφανή ασχετοσύνη και αμάθεια, ιδίως προκειμένου για άτομο το οποίο ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα και θέλει να καθορίζει τις τύχες μας.\"

  Καλά ο (συγ)Καμμένος είναι γνωστός λαικιστής μπουρδολόγος αερολόγος.
  http://ellinikahoaxes.gr/2018/01/31/great-britain-eec-veto/
  http://ellinikahoaxes.gr/2015/07/14/kamenos-emvolia/

  @44777
  \"Δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του μετά την κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.\"
  http://www.iefimerida.gr/news/392575/kammenos-den-peftei-i-kyvernisi-apo-skopiano-tha-tin-ypiretiso-vinteo
  Το πολύ πολύ αν γίνει ψηφοφορία να δηλώσει απών η λευκό.
  ;)

  Στο μεταξύ:
  https://s13.postimg.org/nf5x191p3/shmaies2.jpg

 • Ανώνυμος 44777

  31 Ιαν 2018

  Eτοιμάζει νέα κωλοτούμπα ο Καραγκιοζάκος