ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΕΙΝΑΙ ΤΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ


Το συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Κυριακή 21-1 στη Θεσσαλονίκη για την «υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας», όπως και όλα τα προηγούμενα ή τα όποια επόμενα, έχει ως διακηρυγμένο στόχο την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

IMAGE DESCRIPTIONΌποιος μιλάει για συμφέροντα, αναφέρεται σε έναν οικονομικό υπολογισμό· μιλά με όρους κόστους και οφέλους.

Στο παρόν σημείωμα, θα πάρω τον ισχυρισμό αυτό στην ονομαστική του αξία και θα εξετάσω κατά πόσον επιβεβαιώνεται από τα πράγματα. Δεν θα αναφερθώ λοιπόν καθόλου σε ζητήματα αρχών ή σε στοιχεία ιστορικά, επιστημονικά, ιδεολογικά, φιλοσοφικά για την ουσία της διαμάχης. Αυτό το έχω κάνει πολλές φορές τα τελευταία ─και τα παλιότερα─ χρόνια, στο μπλογκ μου ή και αλλού. Τα κείμενα υπάρχουν, όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει σε αυτά. Εδώ θα εξετάσω κατά πόσον η υιοθέτηση της γραμμής «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» ωφέλησε πραγματικά σε κάτι το έθνος-κράτος που ονομάζεται Ελλάδα, βελτίωσε τη θέση του από οποιαδήποτε άποψη.

Με όποιον τρόπο και αν προσπαθήσει να μετρήσει κανείς αυτό το όφελος, το αποτέλεσμα βγαίνει πάντα ένα ολοστρόγγυλο μηδέν. Ή μάλλον, πολύ κάτω από το μηδέν.

Από τότε που η «ανυποχώρητη γραμμή» στο μακεδονικό ζήτημα κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική, την ελληνική διπλωματία και την ελληνική κοινωνία (και διασπορά), έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να ζητήσουμε, ως Έλληνες πολίτες, έναν απολογισμό για τα πεπραγμένα αυτής της άτυπης «κυβέρνησης» που μας εκπροσώπησε διεθνώς όλο αυτό το διάστημα και διαχειρίστηκε τις τύχες μας.

Όποιος έχει μάτια, βλέπει ότι ο απολογισμός αυτός είναι αρνητικός. Για να μην πω καταστροφικός.


Ο διακηρυγμένος στόχος αυτής της άτυπης κυβέρνησης ήτανε να εμποδίσει την μέχρι τότε συστατική της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας λαϊκή δημοκρατία της Μακεδονίας να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα κατά την πορεία της ως ανεξάρτητη πλέον δημοκρατία, και να αποτρέψει τη διεθνή της αναγνώριση.

IMAGE DESCRIPTIONΣτο στόχο αυτό απέτυχε παταγωδώς. Οι ισχυρισμοί περί αποκλειστικών ελληνικών δικαιωμάτων επί του όρου Μακεδονία δεν έχουν καταφέρει να πάρουν με το μέρος τους και να πείσουν επί της ουσίας κανέναν διεθνή παίκτη (διακρατικό οργανισμό, κράτος, έστω κόμμα, οργάνωση, ΜΚΟ …). Αντιθέτως, όλα αυτά τα χρόνια, παρακολουθήσαμε τις περισσότερες ─και τις σημαντικότερες─ χώρες του κόσμου, τη μία μετά την άλλη, να απορρίπτουν τις ελληνικές θέσεις και να αναγνωρίζουν τη Μακεδονία ως Μακεδονία.

Οι θιασώτες βέβαια της «ανυποχώρητης γραμμής» αποδίδουν την αποτυχία αυτή σε ανικανότητα ή και σε προδοσία, εξαγορά κ.λπ. του πολιτικού προσωπικού. Ωστόσο, ακόμη και αν δεχθούμε αυτή την ανορθολογική ερμηνεία, με καθαρά πραγματιστικό μάτι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα τριάντα αυτά χρόνια δοκιμάστηκαν στην κυβερνητική εξουσία όλα τα διαθέσιμα κόμματα. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί ήταν ανίκανοι, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, ούτε μπορούν να παραχθούν εκ του μηδενός κάποιοι άλλοι πολιτικοί, διπλωμάτες, διανοούμενοι που να δοκιμάσουμε με αυτούς μήπως αποδειχθούν πιο ικανοί. (Εκτός βέβαια από τη Χρυσή Αυγή. Αλλά τότε, χωρίς να μπούμε ούτε εδώ σε αξιακές και πολιτικές θεωρήσεις, πιστεύω να καταλαβαίνει ο καθένας ότι στο ─απίθανο─ ενδεχόμενο που στην Ελλάδα ερχόταν στην κυβέρνηση μία ναζιστική δολοφονική συμμορία, την επομένη θα αναγνώριζαν τη Μακεδονία και όλες οι υπόλοιπες χώρες που δεν την είχαν αναγνωρίσει ακόμη).

IMAGE DESCRIPTIONΗ αποτυχία λοιπόν αυτή δεν οφείλεται σε συγκυριακούς, αλλά σε δομικούς λόγους: ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε διότι ήταν και είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιτευχθεί. Όχι μόνο ανθρωπίνως: και ο Θεός ο ίδιος δεν θα ήταν ικανός να αστυνομεύσει τα μυαλά και τις γλώσσες όλων των τωρινών και των μελλοντικών ανθρώπων.

Διότι, πράγματι, το κυριότερο, και αυτό που σηματοδοτεί την μη αντιστρέψιμη πλέον ήττα αυτής της πολιτικής, δεν είναι τα κράτη και οι επίσημες ονομασίες που αυτά χρησιμοποιούν· είναι η καθημερινή χρήση σε μη κρατικές επικοινωνίες (αθλητικού, εμπορικού, γεωγραφικού, γλωσσικού και γενικώς οποιουδήποτε άλλου τύπου). Σε αυτές τις ανταλλαγές, όπως όλοι ξέρουμε ─ή μπορούμε και οφείλουμε να μάθουμε─, χρησιμοποιείται παγίως και αποκλειστικά ο όρος «Μακεδονία». Έτσι, σε έναν ωκεανό επτά δισεκατομμυρίων ομιλητών όλων των ανθρώπινων γλωσσών, μόνη νησίδα όπου η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει ακόμα να κάνει ανεκτή (με νύχια και με δόντια) τη μέχρι τώρα θέση της, παραμένει σήμερα ο στενός πυρήνας των ισχυρών κρατών της Δύσης που ανήκουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ─ και αυτών όχι όλων. Αλλά και αυτό ακόμα η Ελλάδα το καταφέρνει μόνο με εκβιασμούς και απειλές, όχι με την πειθώ.

Ακριβώς αυτό το τελευταίο, όμως, δείχνει για ποιο λόγο ο απολογισμός δεν είναι απλώς μηδενικός, αλλά αρνητικός.

IMAGE DESCRIPTIONΗ Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της ανυποχώρητης γραμμής για το όνομα, όλα αυτά τα χρόνια κατανάλωσε άπειρο «πολιτισμικό κεφάλαιο», (αλλά και χρηματικό βεβαίως), δέσμευσε σχεδόν το σύνολο των διπλωματικών της πόρων και μεγάλο μέρος των διανοητικών, όπως επίσης το σύνολο σχεδόν των άυλων, διαθετικών [affective] που συνιστούν οι ανεπίσημες επαφές πολιτών της με πολίτες άλλων χωρών σε επίπεδο αθλητικό, καλλιτεχνικό, εμπορικό, ταξιδιωτικό, ή απλώς προσωπικό, και τα έθεσε στην υπηρεσία της προπαγάνδισης του «καθαρά ελληνικού» χαρακτήρα της Μακεδονίας. Η τιτάνια αυτή προσπάθεια εξασφάλισε μόνο ακατανοησία και αντιπάθεια. Και αυτό το έχουν ομολογήσει εδώ και χρόνια οι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ─ τουλάχιστον οι πλέον ειλικρινείς εξ αυτών. Δυσφήμισε την Ελλάδα και την εμφάνισε ως μια κοινωνία που κυβερνάται από παράλογα και αρνητικά πάθη, που ζει μέσα στο παρελθόν και σε μια άρνηση της πραγματικότητας, που τρέφει και τρέφεται από μνησικακία, ψυχική τσιγκουνιά, μισαλλοδοξία, επιθετικότητα και σύνδρομα περικύκλωσης και απομόνωσης· που είναι ανίκανη να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης, γενναιοδωρίας και ανοίγματος προς άλλους.

Όσοι θέλουν να συντηρήσουν και να ενισχύσουν αυτή την εικόνα για το έθνος τους, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν: να πάνε στο συλλαλητήριο την Κυριακή.

Όσοι πάλι θεωρούν τους εαυτούς τους πατριώτες και θέλουν να κάνουν κάτι χρήσιμο για το έθνος τους, ας καθήσουν μια στιγμή και ας αναρωτηθούν με το χέρι στην καρδιά τι τέλος πάντων ωφέλησε αυτό το έθνος το προηγούμενο συλλαλητήριο, ώστε να πιστεύει κανείς ότι θα ωφελήσει σε κάτι το ριμέικ του μία γενιά αργότερα.Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο αναρτήθηκε πρώτα στο nomadicuniversality.com.


Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

«Απόγονοι» και «απόγονοι»
(Ελλάδα-Π.Γ.Δ.Μ.: Βίοι παράλληλοι στη σχιζοφρένεια της ονομασίας)

Εθνικιστική αποχαύνωση
(Δεν είναι «εθνικό μας ζήτημα» το όνομα μιας άλλης χώρας)

Μακεδονικός Αγώνας
(Από το μύθο... στην Ιστορία)
Ο Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Δικαίου (ΑΠΘ) και μεταδιδακτορική έρευνα στην Πολιτική Ανθρωπολογία (ΠΑΜΑΚ).
Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου απασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.
Πολυάριθμα πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα διαφόρων χωρών, καθώς και στο Διαδίκτυο (ιδίως στο μπλογκ nomadicuniversality).
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά για θέματα όπως η νεκροφιλία του πατριωτισμού, ο ελληνικός εμφύλιος, ο Άκης Πάνου, ο Μπίλλυ Ουάιλντερ, οι Πόντιοι και η οικονομικοπολιτική κρίση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


19 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 45755

  3 Ιουν 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/420862/syllalitirio-sta-skopia-onoma-mas-einai-makedonia-ohi-stin-allagi-eikones

 • Ανώνυμος 44812

  4 Φεβ 2018

  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

  ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

  ΒΟΡΕΙΟ-ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΓΕΝΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ, ΣΛΑΒΟΓΕΝΕΙΣ ΛΕΥΚΟΙ ΞΑΝΘΟΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΩΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΜΕ ΙΝΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΛΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΑΠΟ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ, ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΜΕ ΓΑΜΨΕΣ ΜΥΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΟ-ΑΣΙΑΤΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΞΑΝΘΟΊ ΛΕΥΚΟΙ

  ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

  ΣΛΑΒΟΙ ΟΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΚΩΣΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ

  ΑΡΑΒΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΙΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΙ

  ~

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ

 • Ανώνυμος 44740

  29 Ιαν 2018


  Ανώνυμος 44673
  25 Ιαν 2018

  662 ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ:Φτωχομπινεδιάρικες ἀντιπαραθέσεις να τσουβαλιαζόμαστε άμον Λέςς ζαρόν…(σάν αποσυνθετικά πτωματικές ζάρες Λάζαρου ‘’Χαβαλέ’’)
  Ανώνυμος 4426322 Νοε 2017
  Ανώνυμος 4417910 Νοε 2017
  Ανώνυμος 44383 15 Δεκ 2017
  Ανώνυμος 44384 15 Δεκ 2017

  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΗΛΑΔΗ
  ΕΜΕΙΣ οι σκοπιανοι ματσεντον σλαβεϋκ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ;
  ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΜΠΡΑΤΣΑ
  ΤΟ οστρογοτθικο ΚΑΛΟΣ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΩΣΤΕ αιμοβορος σαρκοφαγια ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΥΝΑΙΔΗΣ ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ
  ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΕΟΔΟΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
  ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΩΔΗΣ ΚΥΝΟΠΕΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ, ΑΝΤΡΑΣ ΣΛΑΒΕΫΚ ΜΕ ΑΝΤΡΑ ΣΛΑΒΕΫΚ
  ΜΠΙΝΕΛΟΠΟΥΛΙΝΑ ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΚΑΙ ΣΑΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ
  ΚΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Re PAPADOPOYLE giati den tin pidas.
  exi periodo?, bre tin foykariara. giafto pali skyliase?

 • Ανώνυμος 44731

  29 Ιαν 2018

  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

  ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

  ΒΟΡΕΙΟ-ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΓΕΝΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ, ΣΛΑΒΟΓΕΝΕΙΣ ΛΕΥΚΟΙ ΞΑΝΘΟΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΩΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΜΕ ΙΝΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΛΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΑΠΟ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ, ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΜΕ ΓΑΜΨΕΣ ΜΥΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΟ-ΑΣΙΑΤΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΞΑΝΘΟΊ ΛΕΥΚΟΙ

  ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

  ΣΛΑΒΟΙ ΟΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΚΩΣΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ

  ΑΡΑΒΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΙΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΙ

  ~

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ

 • Ανώνυμος 44673

  25 Ιαν 2018

  662 ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ:Φτωχομπινεδιάρικες ἀντιπαραθέσεις να τσουβαλιαζόμαστε άμον Λέςς ζαρόν…(σάν αποσυνθετικά πτωματικές ζάρες Λάζαρου ‘’Χαβαλέ’’)

 • Bielidopoulos

  23 Ιαν 2018

  Για να γελάσουμε λίγο ακόμη.

  Η συγκέντρωση είχε λίγο απ\' όλα. Μακεδονομάχους, σάρισσες, ιππείς από την Κρήτη, πελταστές, ρασοφόρους, παιδιά με ενθουσιασμό, Χρυσαυγίτες, Εύα Καϊλή και φιλάθλους... Ήταν λίγο \"ποτ πουρί\".
  Να, για παράδειγμα η πρόταση που κατέθεσε ο στρατηγός Φραγκούλης (έμπλεος οργής για την καθυστέρηση), να στήσουν \"οι Αθηναίοι\"- προφανώς σε αντιδιαστολή με τους εθνικόφρονες Βορειοελλαδίτες- ναι οι Αθηναίοι, που έχουν προσβληθεί από τον κοσμοπολιτισμό, \"ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του ιερατικού μητροπολιτικού ναού\". Πρόταση βόμβα. Τώρα γιατί μπροστά από τη Μητρόπολη το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη... είναι ένα θέμα. Τι συνδέει τον Μεγαλέξανδρο με τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό είναι ένα μυστήριο. Αλλά είναι σαφές ότι με άλλον αέρα θα πάει στη διαπραγμάτευση ο Κοτζιάς, με ένα άγαλμα μπροστά στη Μητρόπολη. Ή όχι; Αμ η άλλη πρόταση που κατέθεσε ο στρατηγός για το όνομα; Monkey Macedonia; Μην μου πείτε ότι δεν δίνει τροφή για σκέψη στον Νίμιτς; Αλλά τι να περιμένεις από αυτόν τον θλιβερό δικηγόρο, που όπως μας αποκάλυψε ο στρατηγός, \"πλούτισε διαπραγματευόμενος επί 25 χρόνια το Σκοπιανό\". Τώρα πως πλούτισε από το Σκοπιανό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είναι ένα μυστήριο, αλλά οκ. Αυτός πλούτισε και \"ο Μπουτάρης είναι άνθρωπος του Σόρος\". Απλά και συνωμοσιολογικά...
  Συμπέρασμα λοιπόν. Δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα, αλλά κάνουμε συλλαλητήρια γιατί η Αθήνα έχει μείνει χωρίς αγάλματα, και επειδή κάτι μισέλληνες καραδοκούν να προδώσουν τα ιδανικά του Έθνους, ο Φράγκος Φραγκούλης έχει τεθεί σε επιφυλακή. Κι αν τολμήσουν \"θα τον βρουν μπροστά τους\". Έτσι. Και επειδή το σύνθημα που δονούσε τα πλήθη \"είναι τρελός, είναι τρελός ο στρατηγός\" μας παραπέμπει λίγο και στα γήπεδα, να προσθέσουμε και το άλλο. Γερά γερά με τον τσαμπουκά. Να δούμε θα το τολμήσουν;
  http://www.capital.gr/me-apopsi/3268314/o-stratigos-fragkos-fragkoulis-einai-trelos-sunthima
  https://www.youtube.com/watch?v=TUt-RW09tK4
  (δείτε γύρω στο έκτο λεπτό: \"το σύνθημα μ\' αρέσει\")

 • Bielidopoulos

  21 Ιαν 2018

  @44642
  Δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική για δημοψήφισμα. Προφανώς κάποιοι ανίκανοι και άσχετοι ρωμιοί πολιτικάντηδες δήθεν θέλουν να ρίξουν στο τραπέζι τη γνώμη του κυρίαρχου λαού. Όμως και οι σκοπιανοί μπορούν να κάνουν δικό τους δημοψήφισμα για το πως θέλουν να ονομάζονται και τότε η γνώμη του κυρίαρχου ρωμιολαού πάει περίπατο μαζί με την έννοια του δημοψηφίσματος.
  Δες και το προηγούμενο σχόλιό μου. Θα μπορούσε η ρωμιοσύνη να κινηθεί διπλωματικά όταν έπρεπε, δηλαδή πριν αρκετά χρόνια, τώρα είναι αργά πλέον.

 • Ανώνυμος 44642

  21 Ιαν 2018

  Δημοκρατία θα πει να αποφασίζει η πλειοψηφία μιας ανθρώπινης ομάδας για το τι θα πράξει ΑΥΤΗ η συγκεκριμένη ανθρώπινη ομάδα. Προφανώς δεν νοείται να ψηφίζουμε εμείς για το πώς θα λέγονται άλλοι.
  Με βάση την ίδια αυτή αρχή, εάν πρέπει να γίνει κάποιο δημοψήφισμα, αυτό προφανώς θα πρέπει να αφορά ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. Διότι, όπως όλοι λένε, το όνομα που ψάχνουμε θα ισχύει erga omnes, δηλ. \"έναντι πάντων\".
  Αφού λοιπόν ψάχνουμε κάτι που θα δεσμεύει τους πάντες, η δημοκρατία επιβάλλει να ερωτηθούν, ακριβώς, αυτοί οι \"πάντες\" -όχι μόνο οι Έλληνες.
  Αλλά αν το θέσουμε έτσι, καταλαβαίνουμε ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι περιττό. Διότι έχει ήδη γίνει, και συνεχίζει να γίνεται αυθορμήτως και απρογραμμάτιστα κάθε μέρα. Και η απάντηση είναι συντριπτική: όλη η υφήλιος αποκαλεί τη Μακεδονία Μακεδονία .

 • Ανώνυμος 44638

  21 Ιαν 2018

  https://www.youtube.com/watch?v=jaZlVnsjMiw
  https://www.youtube.com/watch?v=Tf2-WAvkdh4

  Ωχ και τώρα τι απαντάνε.

 • Ανώνυμος 44628

  20 Ιαν 2018

  Μας την πέσανε μεγάλε, πάλι μας την πέσανε
  https://www.youtube.com/watch?v=M4qQJwGoyV0

 • Ανώνυμος 44627

  20 Ιαν 2018

  Αν όμως ο σκοπός των κατά καιρούς Ελλήνων πολιτικών δεν ήταν αυτός που περιγράφετε , αλλά η με κάθε τρόπο παρεμπόδιση της ένταξης τους κράτους αυτού στους Δυτικούς κυρίως Διεθνείς Οργανισμούς, όπως Ε.Ε και ΝΑΤΟ , τότε ο σκοπός αυτός δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα?
  Γιατί στην περίπτωση της Τουρκίας , αν και φύγαμε εμείς από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ξαναγυρίσαμε? Δεν θάπρεπε να φοβόμαστε περισσότερο την Τουρκία που έστω και τούτη την εποχή, αν όχι πάντα είναι πιο ισχυρότερη από εμάς και φοβόμαστε περισσότερο την ΦΥΡΟΜ ή Μακεδονία?
  Άρα λοιπόν κάποια άλλα κρυφά συμφέροντα εξυπηρετούμε και σεν τα ομολογούμε και αυτά δεν είναι άλλα από τα συμφέροντα της Ρωσίας που υπηρετούν σύσσωμες οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων από την ΧΑ μέχρι το ΚΚΕ. Να μόλις πριν λίγες ημέρες αναγκάστηκε να δώσει γραμμή ο Λαβρόφ. Εμείς είπε τα αναγνωρίσαμε ως Μακεδονία και αυτό δεν αλλάζει, αλλά η όλη προσπάθεια γίνεται για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
  Και αμέσως η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το μετέτρεψε ότι θα αλλάξει την ονομασία ο ΠΟύτιν, μήπως και ξυπνήσουν οι Έλληνες και πάψουν να είναι ρωσόφιλοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους για να τους κοροιδεύει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ και άλλες παραθρησκευτικές με τις προφητείες του Παίσιου και του ξανθού γένους.
  Θα περίμενα από την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ να είναι πιο διεισδυτική σε τέτοια θέματα και να μη παρασύρεται από παραπλανητικά άρθρα σαν το παραπάνω.
  Εκτός αν κρατάτε και εσεις ρωσόφιλη γραμμή.

 • Ανώνυμος 44624

  20 Ιαν 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/390550/egrapsan-synthimata-ston-leyko-pyrgo-ellinas-den-genniesai-katantas-eikona

 • Ανώνυμος 44623

  20 Ιαν 2018

  T. Wieser: Θα ξεφορτωθείτε το έλλειμμα αν απολύσετε αυτούς που προσλήφθηκαν για πολιτικούς λόγους
  http://www.capital.gr/oikonomia/3267834/t-wieser-tha-xefortotheite-to-elleimma-an-apolusete-autous-pou-proslifthikan-gia-politikous-logous

  Ωχ και τώρα τι απαντάνε..

 • Ανώνυμος 44622

  20 Ιαν 2018

  ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΕΛΟΙΟ ΕΘΝΟΣ ,,ΓΕΜΑΤΟ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ,,,,,,,,,ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΧΑΛΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ.......ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΛΑ ΟΙ ΝΕΟ ΡΩΜΙΟΙ ....ΠΡΗΖΟΥΝ ΜΕΖΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ .....ΕΝΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΚΕΦΑΛΑ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ..ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΚΕΙ ........ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ...ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΕ ΦΑΝΕ .......ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΘΑ ΣΕ ΠΟΥΝ ..ΤΟΥΡΚΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟ ..ΜΑΣΩΝΟ ΚΑΙ ΣΙΟΝΙΣΤΗ......ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ .....ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΕΥΡΩΠΗ .ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΤΟΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ ,,,,,ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΚΕΦΑΛΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΗΛΙΘΙΩΝ...

 • Bielidopoulos

  20 Ιαν 2018

  Δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ θέλουν οι ρωμιοί:
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500191971

  Παρουσιάστηκε στο Μουσείο Ακρόπολης - Αυγή, το κορίτσι που ζούσε πριν 9.000 χρόνια στη Θεσσαλία
  http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500191946

  Να γελάς και να κλαις με τους ρωμιούς. Τραγελαφικές καταστάσεις. Οι ρωμιοί χαχόλοι προτιμούν όλες αυτές τις φανφάρες, αντί να δημιουργήσουν ένα σοβαρό εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να μαθαίνουν τα ρωμιόπουλα μαθηματικά, φυσική και χημεία. Ανταυτού σκέφτονται να βάλουν μέσα λέει τετράωρα (!) και να διδάσκονται φιλολογία και ιστορία...
  Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν ένα νησί στην Καραιβική θελήσει να ονομαστεί Νέα Υόρκη ή Φλόριδα ή Ορλεάνη προφανώς οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν θέμα πολιτικής και διπλωματίας. Φυσικά η ρωμιοσύνη δεν διαθέτει πολιτική και διπλωματία, διαθέτει βο(υ)λευτές. Οι πολιτικάντηδες της ρωμιοσύνης είναι άσχετοι με το αντικείμενο και αφού είδαν ότι τα έκαναν θάλασσα, αποφάσισαν να μπλέξουν τον ρωμιολαό. Το ζήτημα της ονομασίας είναι λοιπόν πολιτικό, δεν είναι εθνικό ζήτημα όπως προσπαθούν να περάσουν στο λαό οι ανίκανοι ρωμιοί πολιτικάντηδες. Βεβαίως το θέμα έχει λήξει αφού περισσότερα από τα μισά κράτη του πλανήτη αποκαλούν τα Σκόπια: Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και έχει λήξει διότι η πολιτική και η διπλωματία της ρωμιοσύνης έχει αποτύχει, μόνο απειλές και εκβιασμούς έχουν να αντιτείνουν οι ρωμιοί προς ττους γείτονές τους.
  Ως εκ τούτου, ούτε οι ρωμιοί αριστεροί έχουν δίκιο, ούτε οι δεξιοί. Προφανώς και έχει σημασία τί ονομασία θα διαλέξουν οι σκοπιανοί. αλλά πρόκειται για πολιτικό και διπλωματικό θέμα, που έχει πλέον χαθεί λόγω των εξελίξεων. Για αυτό και δεν έγραψα κάποιο σχόλιο στο άλλο άρθρο με τίτλο: ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗ, για να αφήσω τους ρωμιούς να ξεδώσουν (21 σχόλια μέχρι τώρα).

 • Ανώνυμος 44618

  20 Ιαν 2018

  Η πολεμική κατά των συλλαλητηρίων δεν προσφέρει τίποτα στην εθνική υπόθεση. Αντί να πολεμούμε τα συλλαλητήρια, θα ήταν προτιμότερο να προτείνουμε επιπλέον την οργανωμένη έκφραση της λαϊκής βούλησης: το δημοψήφισμα. Άλλωστε και αυτό συνιστά από μόνο του ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο

 • Ανώνυμος 44617

  20 Ιαν 2018

  Αστείο να μιλάνε κάποιοι για πατριδοκαπηλία, αναφορικά με τα συλλαλητήρια.

  Δεν έχουν αρνητικό ορισμό ή τάση τα συλλαλητήρια, γιατί ανήκουν στον λαό, είναι ο μόνος τρόπος να εκφραστεί κάποιος.

  Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό της γεωγραφικής περιφέρειας που ονομάστηκε Μακεδονία (περίπου το 58-60%). Στα Σκόπια υπάρχει το 38-40%, στη Βουλγαρία το 10-12% ενώ πολύ μικρές περιοχές βρίσκονται στη σημερινή ανατολική Αλβανία και στη νότια Σερβία.

  http://greek1.blogspot.com/2018/01/geografikos-skopia-fyrom.html

 • Gerakina

  20 Ιαν 2018

  Ότι να ΄ναι, κε. Σχολιαστά!

  Πριν 2.500 χρόνια αναπτύχθηκε ένα μακεδονικό κράτος δια πυρός και σιδήρου από τον Φίλιππο Β΄. Το συνέχισε ο γιόκας του Αλέξανδρος και μετά τον θάνατό του, ξεφούσκωσε.
  Για χιλιετίες οι άνθρωποι έφιαχναν μικρές ομάδες, τύπου \"φυλή\" ή \"πόλη-κράτος\".
  Πριν 300 μόλις χρόνια άρχισαν να διαμορφώνονται οι χώρες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Το κατανοώ ότι, για να κρατηθούν οι σημερινές χώρες πρέπει να βάλουν μέσα στο κόλπο διάφορες φαντασιώσεις. Εν τάξει και συμφωνώ. Ας τις βάλουν. Όμως η ιστορία του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη είναι μία και μοναδική.

  Περαστικά μας.

 • Ανώνυμος 44613

  20 Ιαν 2018

  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝ ΕΛΛΗΝΗΚΙΑ ΚΗΡΙΕ ΒΕΛΙΓΙΟΠΟΥΛΕ.