ΠΟΣΟ ΖΥΓΙΖΟΥΝ
ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ;

Τα σύννεφα είναι τεράστια. Φτάνουν σε ύψος έως 23 χιλιόμετρα. Δυόμιση φορές πιο ψηλά από το όρος Έβερεστ. Είναι πιο ελαφριά από τον αέρα. Δεν πρέπει να ζυγίζουν πολύ. Σωστά; Ας πούμε αυτό: Να χαίρεστε, που είναι εκεί πάνω.

Κοιτάξτε ψηλά και θα δείτε μεγάλα σύννεφα στον ουρανό. Tό ύψος ορισμένων ισοδυναμεί με το ύψος πενήντα κτιρίων Empire State Building το ένα πάνω στο άλλο. Αυτοί οι γίγαντες είναι δυνατοί. Όταν τα μόρια νερού κρυώσουν και συμπυκνωθούν, απελευθερώνουν θερμότητα, που τα κάνει να εξατμίζονται. Ακόμα και σε μικρά σύννεφα, η ενέργειά τους είναι σαν 270 τόνους TNT. Πολύ μεγάλο ποσό.

Σωρείτης.

Πόσο βάρος έχουν λοιπόν τα σύννεφα;

Επιστήμονες από το αμερικάνικο Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας ήθελαν να το μάθουν. Εστίασαν σε ένα μέτριο σύννεφο σωρείτη. Σωρείτες είναι τα λευκά αφράτα σύννεφα. Αλλά έπρεπε να δουλέψουν γρήγορα. Οι σωρείτες αντέχουν 5-45 λεπτά, πριν οι ατμοί νερού τούς μετατρέψουν σε θύσανους.

Πρώτα έπρεπε να μάθουν το μέγεθός του. Το έκαναν μετρώντας τη σκιά του, όταν ο Ήλιος ήταν από πάνω. Ένα θετικό για τους σωρείτες είναι ότι έχουν μεγάλη σκιά. Το συγκεκριμένο σύννεφο είχε σκιά μήκους 800 μέτρων. Αφού οι σωρείτες είναι σχεδόν κυβοειδείς, αν ένας σωρείτης έχει σκιά 800 μέτρων, θα έχει και ύψος περίπου 800 μέτρων. Ο όγκος εκείνου του σωρείτη υπολογίστηκε τελικά σε περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Θύσανοι.

Οι σωρείτες έχουν πυκνότητα νερού 0,7 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Όσο μία δαχτυλήθρα σε μία μεγάλη μπανιέρα. Αν πολλαπλασιάσουμε το 0,7 με το 800 εκατομμύρια είναι πολύ.

Αν τα σύννεφα είναι τόσο βαριά, γιατί δεν πέφτουν; Γιατί δεν είναι μία μεγάλη μάζα. Αποτελούνται από τρισεκατομμύρια μικρές σταγόνες, που απλώνονται σε μεγάλο χώρο.

Πόσο βάρος έχει ένα σύννεφο λοιπόν; Περίπου 490 τόνους. Όσο 100 ελέφαντες ή ─για να είμαστε πιο ακριβείς─ όσο 1.353.846 περιστέρια.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 44084

  18 Οκτ 2017

  https://www.youtube.com/watch?v=hREKZIyIbvg

 • Bielidopoulos

  18 Οκτ 2017

  Και αν όλα τα σύννεφα γίνονταν βροχή ίσα ίσα που θα κάλυπτε όλη την επιφάνεια της Γης ένα στρώμα νερού πάχους ολίγων χιλιοστών. Απλά είναι ένας κύκλος εξάτμισης-βροχών που ανανεώνεται συνεχώς. Τότε προς τί οι ιστορίες περί κατακλυσμών που πλημμύρισαν τα πάντα; Υπερβολές και ανοησίες. Πρόκειται για ιστορίες τοπικών κατακλυσμών που έγιναν μύθοι περί παγκόσμιων κατακλυσμών. Αναφέρομαι σε πλημμύρες, όχι σε πτώση μετεωριτών, εκρήξεις ηφαιστείων κ.λπ. Οι θεωρίες λένε ότι όταν έσπασε το φράγμα του Γιβραλτάλ και πλημμύρισε η Μεσόγειος ή πιο πιθανό το φράγμα της Προποντίδας και πλημμύρισε ο Εύξεινος Πόντος η θύμηση του γεγονότος πέρασε από γενιά σε γενιά. Επίσης ένας σεισμός σε παραλιακή πόλη με αποτέλεσμα να βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια του νερού ή τσουνάμι που χτύπησε παραλιακούς οικισμούς, όλα αυτά θα μπορούσαν να γεννήσουν με την πάροδο του χρόνου μύθους περί παγκόσμιων καταστροφών από πλημμύρες.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sea_deluge_hypothesis