ΣΗΜΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η χρήση, λατρεία και εξέλιξη των σημαιών έγινε, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αντικείμενο μελέτης. Η «σημαιολογία» (vexillology, από το λατινικό vexillum=λάβαρο) ανέλυσε την ιστορία και τη σημειολογία των σημαιών από τα οικόσημα, εραλδικά εμβλήματα, μέχρι τους διχαλωτούς επισείοντες, τα παράσεια και τα «χρώματα» των συμμοριών του δρόμου. Και μέχρι τα σύμβολα βασανιστηρίων που εξυψώθηκαν σε σύμβολα θρησκευτικής πίστης.

Ένα απ' αυτά είναι ο σταυρός, επινόηση του Ρωμαίου βασιλιά Κωνσταντίνου του Α', ο οποίος, κατά τη χριστιανική μυθολογία, είδε σ' ένα όνειρο τον Θεό στον ουρανό και από κάτω τη φράση «Εν τούτω νίκα!». Η ονειροφαντασία του Κωνσταντίνου του Α' κατέληξε σε σημαία γύρω στα 312 και ο αυτοκράτορας, πονηρώς φερόμενος, βαφτίστηκε στο νεκροκρέβατό του, λίγο προτού ξεψυχήσει, ώστε να οδηγηθεί αναμάρτητος στον άλλο κόσμο.
 

Το ενδιαφέρον του Κωνσταντίνου για τον χριστιανισμό σήμαινε την επιδοκιμασία της καινούργιας αυτής θρησκείας από την πλευρά του κράτους και τον προσηλυτισμό μεγάλων μαζών κάτω από τον αστερισμό του «τίμιου» σταυρού.
 
Ο σταυρός, ως όργανο βασανιστηρίου και θανατικής ποινής, έδωσε τη θέση του στην πυρά και αργότερα στην ηλεκτρική καρέκλα, χωρίς ωστόσο να χάσει τη συμβολική του σημασία: ήδη από την εποχή των Σταυροφοριών, πολλές χώρες προσέθεσαν σταυρούς στις σημαίες τους και αυτή τη στιγμή περισσότερες από 1.300 σημαίες φέρουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, παρόμοια σχήματα.
 
Στον χριστιανικό κόσμο, η λατρεία του σταυρού ταυτίζεται με την εθνοκαπηλία και τη μισαλλοδοξία· ο σταυρός είναι σύμβολο μίσους.

Καθώς η χριστιανική παιδεία μαζί με την παραδοσιακή πολιτική αγωγή καταλήγει σε δημιουργία πολιτών που στερούνται οποιασδήποτε αντίληψης για τη δημοκρατία, ο σταυρός χρησιμοποιείται ως έμβλημα των εξτρεμιστικών οργανώσεων μίσους: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κου Κλουξ Κλαν, της «Posse Comitatus» και της οργάνωσης «Χριστιανική ταυτότητα».
 
Όσο για τις χώρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου δεν έφτασε ο Διαφωτισμός, το χριστιανικο-πατριωτικό φαινόμενο παίρνει διαστάσεις πολιτικού σκοταδισμού (βλ. Νικολάου Ζαφειρίου, Η ελληνική σημαία, εκδ. Ελεύθερη Σκέψις), καθώς συνδέεται με αντιδημοκρατικά καθεστώτα και πολιτική αυθαιρεσία. Σ' αυτή την περίπτωση, είναι χαρακτηριστική η χρήση συμβόλων όπως το βασιλικό και το ακάνθινο στέμμα, το εκκλησιαστικό σκήπτρο και το ξίφος.
 

 

 

Το πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας χρησιμοποιεί λευκό λάβαρο με μαλτέζικο σταυρό μέσα σε χρυσό κύκλο· από πάνω, εμφανίζεται ένα φτερωτό λιοντάρι που κρατάει ένα ανοιχτό βιβλίο και κοιτάζει κατάματα τον θεατή· στο φόντο διακρίνεται ένα στεφάνι με δύο κλαδιά και πάνω απ' όλα ένα στέμμα: σίγουρα, το καλό γούστο δεν συγκαταλέγεται στα δυνατά σημεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 
Η σημαία του Πατριαρχείου της Αντιοχείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα περιστέρι που πετάει με το κεφάλι προς τα κάτω περιβαλλόμενο από ακτίνες· η δε σημαία του Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ δείχνει μια εκκλησία με δύο τρούλους σε σχήμα κρεμμυδιού, το προαναφερθέν περιστέρι και τις προαναφερθείσες ακτίνες, δίπλα σ' ένα φοινικόδεντρο και πάνω από δύο διασταυρωμένα κλειδιά.
 
Η σημαιολογία παρέχει πληροφορίες για το μέγεθος της ανθρώπινης φαντασίας, έλλειψης φαντασίας, καθώς και καθαρής βλακείας. Για παράδειγμα, η περίτεχνη βουδιστική σημαία της Ταϋλάνδης δείχνει φαντασία· η σημαία βουντού που απαντάται στη Δυτική Αφρική ─ένα απλό λευκό τετράγωνο─ δείχνει μάλλον έλλειψη φαντασίας· όσο για τη μαύρη σημαία του Μηδενιστικού Κινήματος δείχνει καθαρή βλακεία.
 
Αν η συγγραφέας αυτού του κειμένου καλείτο να διαλέξει μια σημαία από το πλήθος που αναλύει η σημαιολογία, δεν θα διάλεγε καν την διαφανή σημαία ─μια μάλλον έξυπνη και ανατρεπτική ιδέα─ ούτε, εξυπακούεται, τη σημαία των Αθέων (!) η οποία παριστάνει, κατά μία εκδοχή, το άτομο (της Φυσικής) ως σύμβολο της επιστήμης· πιθανώς, θα διάλεγε εκείνη των Pastafarians, ή της Εκκλησίας του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος.
 
Αν μη τι άλλο, οι Pastafarians κοροϊδεύουν τις θρησκευτικές ομάδες και υψώνουν μαύρη πειρατική σημαία με τον σκελετό ενός ψαριού (παραπομπή στο χριστιανικό Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.). Η λεγόμενη Θεία Τιμωρία ─όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι σεισμοί, οι τυφώνες και οι υπόλοιπες φυσικές καταστροφές─ αποδίδονται στην παρακμή των πειρατών μετά το 1800: ό,τι πρέπει για να συγχυστούν οι χριστιανοί και όλοι οι άλλοι.

Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα
από το βιβλίο των Ηλία Ιωακείμογλου και Σώτης Τριανταφύλλου:
Για τη σημαία και το έθνος (έκδ. «Μελάνι»).
Η εικονογράφηση έγινε με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».
 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


14 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 45189

  8 Μαρ 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/401345/soti-triantafylloy-o-dimagogos-andreas-papandreoy-gennise-ton-syriza-toys-neoknites-kai

 • Ανώνυμος 43231

  13 Ιουν 2017


  http://www.tanea.gr/news/greece/article/5451957/oyres-dekadwn-metrwn-me-xiliades-pistoys-gia-to-skhnwma-ths-agias-elenhs/

 • Ανώνυμος 43229

  13 Ιουν 2017


  Πόσο βλάκας: είδα και αυτούς που «ξέρουν» αγγλικά και την χώνουν στους άλλους που προσπαθούν να σχολιάσουν στα αγγλικά τι σόι κατανόηση κειμένου έχουν.
  Σούτσο είσαι για τον π@ύτσο

 • Ανώνυμος 43228

  13 Ιουν 2017

  Δηλαδή ρε Μπιελιδόπουλε, τώρα κάνεις copy -paste παραγράφους στα Αγγλικά και μετά προσπαθείς να τις ερμηνεύσεις; Γιατί; Για να μας πείσεις πως ξέρεις Αγγλικά; Έλα, κόφτο, δεν σε παίρνει. Άσχετος είσαι και όχι μόνο με τα Αγγλικά. Κανένας σοβαρός μελετητής δεν βάζει τη Wikipedia σαν βιβλιογραφική πηγή. Καλύτερα να συνεχίσεις να ασχολείσαι με την πρωταγωνίστρια που πήδαγε από το ένα διαστημόπλοιο στο άλλο. Μόνο για τέτοια είσαι.

  Σούτσος ο Μολδαβός

 • Ανώνυμος 43227

  12 Ιουν 2017

  "Ο εγκέφαλος της συγγραφέως, ως όργανο βασανιστηρίου και θανατικής ποινής, έδωσε τη θέση του στην πυρά και αργότερα στην ηλεκτρική καρέκλα, χωρίς ωστόσο να χάσει τη συμβολική του σημασία: ήδη από την εποχή των Λωτοφάγων, πολλές χώρες προσέθεσαν αστέρια στις σημαίες τους και αυτή τη στιγμή περισσότερες από 1.300 σημαίες φέρουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, παρόμοια σχήματα.

  Στον κόσμο της συγγραφέως, η λατρεία του σταυρού ταυτίζεται με την εθνοκαπηλία και τη μισαλλοδοξία· ο σταυρός είναι σύμβολο μίσους.

  Καθώς η παιδεία που ενστερνίζεται η συγγραφέας μαζί με την παραδοσιακή πολιτική ιδεοληψιών καταλήγει σε δημιουργία πολιτών που στερούνται οποιασδήποτε αντίληψης για τη δημοκρατία, ο σταυρός χρησιμοποιείται ως έμβλημα των εξτρεμιστικών οργανώσεων μίσους: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κου Κλουξ Κλαν, της «Posse Comitatus» και της οργάνωσης «Χριστιανική ταυτότητα».

  Όσο για τις χώρες που ονειρεύετια η συγγραφέας, όπου δεν έφτασε ο Διαφωτισμός, το αντιχριστιανικο-αντιπατριωτικό φαινόμενο παίρνει διαστάσεις πολιτικού σκοταδισμού, καθώς συνδέεται με αντιδημοκρατικά καθεστώτα και πολιτική αυθαιρεσία. Σ' αυτή την περίπτωση, είναι χαρακτηριστική η χρήση συμβόλων όπως το αστέρι, ο κεραυνός, το σατανιστικό και το ακάνθινο στεφάνι, το σατανιστικό σκήπτρο και το ξίφος."
  Όση αλήθεια ή σοβαρότητα έχουν τα πιο πάνω αναφερόμενα, άλλη τόση αλήθεια και σοβαρότητα έχουν τα αναφερόμενα από την αυθαίρετη κυρία Σώτη. (αν το κυρία δεν την ενοχλεί...)
  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

 • Bielidopoulos

  12 Ιουν 2017


  @43224
  Tις προάλλες έβλεπα ένα βίντεο στο youtube με πολιτικούς που μίλαγαν για τη συμφωνία. Μιλάει εκπρόσωπος του Σύριζα και λέει ότι έχουν ευθύνη οι γερμανοί και φταίει ο Σόιμπλε έτσι στην ψύχρα και χωρίς υπεκφυγές. Κατόπιν παίρνει τον λόγο ο ακροδεξιός Βελόπουλος και αφού κατηγορεί την κυβέρνηση για τη συμφωνία, αρχίζει να λέει ακριβώς τα ίδια με τον εκπρόσωπο του Σύριζα, ότι δηλαδή φταίει ο Σόιμπλε. Υπάρχει περισσότερο λαικιστικό κόμμα από το Σύριζα;
  Παράφραση δική μου συνθήματος σε τοίχο: Δεν έχεις να φας; Σφάξε τον συριζοπασόκο της γειτονιάς!

  Μάλιστα τότε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε πει από το βήμα της Βουλής: «Έτσι και αλλιώς μόνοι μας είμαστε, οι 9 στους 10 Έλληνες τώρα βλέπουν Survivor».
  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500147562

  Ξεκινά σήμερα το μεσημέρι το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά».
  http://www.iefimerida.gr/news/343566/i-ellada-meta-proto-synedrio-toy-kykloy-ideon-toy-eyaggeloy-venizeloy
  Και άλλη έκθεση ιδεών και τρίχες κατσαρές; Ακόμα οι ρωμιοί συζητάνε τις πταίει και τί πρέπει να γίνει. Άγαμοι Θύται.

  Ψηφοφόρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων απορεί πόσο χαζοί είναι οι Αμερικάνοι που ψήφισαν Τραμπ.
  http://www.tokoulouri.com/international/whole_different_trump/

  "Δεν θα μας πείραζε καθόλου αν στην Ελλάδα μάς ενέγραφαν στο ληξιαρχείο ως 'νεκρούς'. Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτήν τη χώρα. Το να είμαστε ζωντανοί γι' αυτούς μας δημιουργεί μόνο προβλήματα επιβίωσης", δήλωσαν.
  http://www.capital.gr/epikairotita/3218382/agonia-apelpisia-kai-orgi-tis-neas-genias-stin-ellada
  Το Ελλαδιστάν αιμορραγεί; Το αλάτι! Το αλάτι!

  Παπακαλιάτης: Να κάνουμε παγκόσμιο φεστιβάλ κινηματογράφου στην «ελληνική Ριβιέρα».
  http://www.iefimerida.gr/news/342049/papakaliatis-na-kanoyme-pagkosmio-festival-kinimatografoy-stin-elliniki-riviera-vinteo
  Εμείς οι βλάχοι, όπως λάχει..

 • Ανώνυμος 43224

  12 Ιουν 2017

  http://www.protothema.gr/politics/article/687444/epimenei-i-konstadopoulou-o-glezos-evale-me-ta-heria-tou-sto-mnimeio-ti-simaia-tou-kataktiti/
  Για όσους δεν κατάλαβαν η Κωνσταντοπουλου είναι η εκπρόσωπος του ηλίθιου διχαστικού λαϊκισμού.

 • Bielidopoulos

  12 Ιουν 2017


  "I believe that ideas such as absolute certitude, absolute exactness, final truth, etc. are figments of the imagination which should not be admissible in any field of science. On the other hand, any assertion of probability is either right or wrong from the standpoint of the theory on which it is based. This loosening of thinking (Lockerung des Denkens) seems to me to be the greatest blessing which modern science has given to us. For the belief in a single truth and in being the possessor thereof is the root cause of all evil in the world."
  "I believe there is no philosophical high-road in science, with epistemological signposts. No, we are in a jungle and find our way by trial and error, building our road behind us as we proceed. We do not find signposts at crossroads, but our own scouts erect them, to help the rest."
  -Max Born

  Αυτό που εννοεί στο τέλος είναι ότι δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο (ο δρόμος), αλλά αυτός παίρνει σχήμα και μορφή αναλόγως πού εστιάζουμε την προσοχή μας ως ενσυνείδητα όντα και κατ' επέκταση ποιες είναι οι προσδοκίες μας και ποιες οι αντιλήψεις με τις οποίες ερμηνεύουμε και αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.

 • Ανώνυμος 43220

  12 Ιουν 2017

  Τα σύμβολα από μόνα τους δεν είναι αναγκαστικά απορριπτέα. Φέρουν μέσα τους, κάποιες κωδικοποιημένες έννοιες και πληροφορίες, ώστε ο φέρων ένα σύμβολο να πληροφορεί το περιβάλλον γύρω από αυτόν, για τις ιδιότητες του και τους σκοπούς, τους οποίους μέσω του συμβόλου, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνει διαρκώς. Αυτό συμβαίνει κατά κόρο στην φύση. Για παράδειγμα, διάφορα ζώα που είναι δηλητηριώδη, με τα έντονα χρώματα τους, προειδοποιούν τους "άλλους" για αυτήν την ιδιότητα τους.
  Το πρόβλημα αρχίζει να υφίσταται, όταν οι άνθρωποι που εκπροσωπούνται από ένα σύμβολο, μία σημαία κλπ ταυτίζουν το σύμβολο τους, με διάφορες (υποτιθέμενες) αιώνιες ηθικές αξίες, την αιώνια αλήθεια, το απόλυτο δίκαιο, την φυλετική ανωτερότητα, το μονοπώλιο της καλοσύνης, την θεική αλήθεια κλπ. Όταν οι σημαία ή άλλο σύμβολο, δηλώνει ρητά, πως όποιος δεν ανήκει στην ομάδα ή στην κοινότητα που εκπροσωπεί, τότε, είναι "εχθρός", "άθεος", "αμαρτωλός", "ταξικός εχθρός", "αντίπαλος που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά" και γενικά όταν προβάλλει επιχειρήματα που δεν αντιλαμβάνονται την κοινωνία ή το ανθρώπινο είδος ως ένα ενιαίο ιστό, αλλά σαν εχθρικό χώρο, στον οποία τα ιδεώδη αυτού του συμβόλου πρέπει να κυριαρχήσουν απόλυτα και να εξαφανίσουν τα άλλα σύμβολα, αυτά του εχθρού. Εξυπακούεται, ότι πίσω από αυτές τους εξουσιαστικούς δογματισμούς, υπάρχει ένα ιστορικό υπόβαθρο, το οποίο είναι απολύτως αντίθετο από τα "ευγενή' ιδεώδη που εκπροσωπεί, για αυτό σχεδόν πάντα αυτά τα σύμβολα ακολουθούνται από ανθρώπους πορωμένους, φανατισμένους, που τίποτα δεν απεχθάνονται περισσότερο από το να παραδεχθούν την πραγματική ιστορία που βρίσκεται πίσω από τα σύμβολά που λατρεύουν. Κλασικό παράδειγμα, η φανατική άρνηση των πιστών να παραδεχθούν την αληθινή ιστορία που βρίσκεται πίσω από το χριστιανικό σύμβολο του Σταυρού. Ο Νίτσε έλεγε για αυτόν: "ο σταυρός, ως αναγνωριστικό σημάδι για την πιο υποχθόνια συνωμοσία που υπήρξε ποτέ- εναντίον της υγείας, της ομορφιάς, οτιδήποτε καλοφτιαγμένου, εναντίον του θάρρους κλπ". Η τεράστια κυριαρχία του χριστ. σταυρού, αλλά και των άλλων συμβόλων του, οφείλεται στο ότι ο Χριστιανισμός, ανέτρεψε τόσο πολύ την πραγματικότητα, ώστε το μόνο μέσον που του απόμεινε ήταν μια υβριστική χρήση της υπερβολής.
  Ακόμα και η χρήση συμβόλων από τους άθεους , δεν πρέπει να μας ξενίζει: όταν θεωρείς πως μπορείς να εξασφαλίσεις μία ζωή άξια να την ζεις μέσω της επιστήμης και μόνο (το ηλεκτρόνιο ως "Θεός" της επισήμης), τότε, είσαι το ίδιο δογματικός, με τις θρησκείες.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 43219

  12 Ιουν 2017

  Ποιοί περισσότεροι, όλοι Γερακίνα. Όλοι.

 • Ανώνυμος 43217

  11 Ιουν 2017

  Τα εραλδικά σύμβολα χρησιμοποιήθηκαν ως ταυτότητα από τους ιππότες. Ο φέρων δήλωνε με αυτό από ποια οικογένεια προέρχεται. Κατά τον αυτόν τρόπο οι σημαίες έχουν την ίδια ακριβώς χρήση. Μία ομάδα ανθρώπων που ΘΕΛΕΙ νσ δηλώνει σε ποια "οικογένεια" ανήκει και συνεχίζει να έχει ενωτικό χαρακτήρα.

  Θεωρώ ότι είναι πολλοί αυτοί που χρειάζονται τις φανταστικές φτερούγες ενός συμβόλου ή/και μιας ιδέας.

  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 43216

  11 Ιουν 2017

  https://www.youtube.com/watch?v=2csDKAfUEXE

 • Ανώνυμος 43215

  11 Ιουν 2017

  «Έγραψε στις 12.06.2017 ο/η: Τριανταφύλλου Σώτη»
  Χαχαχαχα, πεθαίνω, χαχαχαχα

 • Bielidopoulos

  11 Ιουν 2017


  Φυσικά ο σταυρός είναι παλαιότερος του χριστιανισμού. Πιθανολογείται ο παλαιολιθικός άνθρωπος τον εμπνεύστηκε απλά κοιτάζοντας τον έναστρο ουρανό. Τα αστέρια τη νύχτα μοιάζουν με μικρούς σταυρούς.
  Διαβάζοντας το κείμενο και φθάνοντας προς το τέλος γράφει:
  " τη σημαία των Αθέων (!) η οποία παριστάνει, κατά μία εκδοχή, το άτομο (της Φυσικής) ως σύμβολο της επιστήμης"
  Εκείνη τη στιγμή μου σηκώθηκε η τρίχα, μου ανέβηκε το αίμα, λες η σημαία να έχει το πλανητικό πρότυπο του ατόμου που είχε και το δεκάρικο της ρωμιοσύνης με τον Δημόκριτο από την άλλη μεριά; Βάζω "flag atheism" στο google και πατάω "Εικόνες" για να επιβεβαιωθώ.. Γαμώ την θεωρία του Ντάλτον και την παλιά ημικλασσική κβαντική θεωρία της περιόδου 1900-25 γαμώ! Πότε επιτέλους θα ξεφύγουμε από αυτές τις ξεπερασμένες αντιλήψεις;
  Τα άτομα και οι πυρήνες με τα ηλεκτρόνια δεν είναι όπως τα συμβολίζουμε σαν το ηλιακό σύστημα. Πλέον η χημεία βασίζεται στα ατομικά τροχιακά που προέρχονται από από την πιθανοκρατική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης ψ. Σε αυτή την περίπτωση το "ηλεκτρόνιο" είναι ένα κύμα πιθανότητας.

  "In quantum mechanics, an atomic orbital is a mathematical function that describes the wave-like behavior of either one electron or a pair of electrons in an atom. This function can be used to calculate the probability of finding any electron of an atom in any specific region around the atom's nucleus. The term, atomic orbital, may also refer to the physical region or space where the electron can be calculated to be present, as defined by the particular mathematical form of the orbital."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_orbital

  "The electron is a theory we use; it is so useful in understanding the way nature works that we can almost call it real."
  -Richard Feynman