ΕΝΑΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ

Και καταστροφικός

Επτά πόλεμοι,
τέσσερις εμφύλιοι,
επτά πτωχεύσεις

1821-2016

Μάλλον γαρ πεφόβημαι τας οικείας ημών
αμαρτίας ή τας των εναντίων διανοίας.

Γιατί περισσότερο φοβάμαι τα δικά μας
λάθη, παρά τα σχέδια των εχθρών.

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, Α 144,1Η πολιτική των μεγάλων στρατιωτικών δαπανών εγείρει τρία ειδικότερα ερωτήματα. Πρώτο ερώτημα: πώς το κράτος εκάλυπτε τέτοιες δαπάνες επί δύο σχεδόν αιώνες; Απάντηση απλή: με δάνεια, επειδή απλούστατα δεν επέβαλλε επαρκείς και δίκαιους φόρους και ούτε καν εισέπραττε αυτούς που καταλόγιζε. Φόροι ανεπαρκείς, άδικοι, ατελέσφοροι: επί 150 χρόνια, βάραιναν όσους δεν μπορούσαν να φοροδιαφύγονν, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Φόροι ανείσπρακτοι: εισοδήματος παλαιότερα, φόροι προστιθεμένης αξίας αργότερα και μέχρι σήμερα. Ανέκαθεν, αυτή η πολιτική δεν απέδιδε εισπράξεις, απέδιδε ψήφους.

Δεύτερο ερώτημα. γιατί το κράτος ακολούθησε, επί δύο σχεδόν αιώνες, αυτή την εξοντωτική πολιτική στρατιωτικών δαπανών; Ο βαθύτερος λόγος ήταν ο εθνικισμός, ιδεολόγημα που τότε κυριαρχούσε σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Το νεαρό ελληνικό κράτος είχε απόλυτη ανάγκη να στηρίξει στον εθνικισμό την αυθεντία και τη νομιμότητά του μέσα στην ίδια την Ελλάδα: απέναντι στους άναρχους τοπικισμούς και στους ίδιους τους πολίτες του. Η αυθεντία και η νομιμότητά του θα θεμελιώνονταν αναγκαστικά στην εθνικιστική ιδεολογία, σε ένα κάποιο είδος Μεγάλης Ιδέας. Το ευάλωτο ελληνικό κρατίδιο δεν θα επεβίωνε αν δεν ήταν εθνικό κράτος. Οι υπήκοοί του έβλεπαν με φόβο και ανασφάλεια την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον αφυπνιζόμενο εθνικισμό των βαλκανικών λαών. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και στον παροξυσμό του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη, οι έλληνες δεν μπορούσαν παρά να υιοθετήσουν και αυτοί τον εθνικισμό και να τον εμβολιάσουν με τον αλυτρωτcσμό: με την επιθετική φυγή προς τα εμπρός. Έως το 1922, επομένως, οι πόλεμοι ήταν για την Ελλάδα ιστορικώς αναπόφευκτοι και αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιστορία δικαιώνει τον πόλεμο· απλώς τον αιτιολογεί.Οι πόλεμοι και οι πολεμικές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν ίσως να είχαν αποφευχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις με διπλωματικές και συμβιβαστικές πρωτοβουλίες. Αυτές θα απέτρεπαν τις καταστροφές, χωρίς να αποκλείουν τις μελλοντικές δυνατότητες της εξωτερικής πολιτικής. Τέτοιες λύσεις ήταν συχνά εφικτές με δεδομένες τις εναλλακτικές δυνατότητες που είχαν οι εκάστοτε ηγεσίες της χώρας σε ορισμένες ιστορικές στιγμές.

Το τρίτο ερώτημα μας οδηγεί στην πλευρά των υπηκόων: γιατί οι έλληνες ουδέποτε αντέδρασαν σοβαρά στο κόστος των πολέμων και στους φόρους που κατέβαλλαν, πέρα από τον βαρύτατο φόρο αίματος; Οι σημαντικότεροι λόγοι ήταν η ημιμάθεια ή απλώς η αμάθεια της πλειονότητας των Ελλήνων και ο εύπιστος πατριωτισμός τους.

  
Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι έλληνες, «αεί παίδες», συμπεριφέρονταν ανέκαθεν με έναν άκρως συναισθηματικό πατριωτισμό, τον οποίο συνδαύλιζε αδιάκοπα η εκπαίδευσή τους και η προπαγάνδα του κράτους, των δημαγωγών και των σοβινιστών. Οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν έτσι να θεωρούνται απόδειξη του πατριωτισμού μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος ─ πλην του κομμουνιστικού, το οποίο τις εψήφιζε κατά περίσταση. Οι πιο ένθερμοι πατριώτες, μάλιστα, υποστήριζαν ανέκαθεν ότι οι στρατιωτικές δαπάνες ήταν ανεπαρκείς. Αντιθέτως, όσοι αλλοδαποί παρατηρητές τις σχολίαζαν κατά καιρούς, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, τις χαρακτήριζαν υπερβολικές.
  
Όσο για την αμάθεια, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν διέθεταν στοιχειώδεις, έστω, οικονομικές γνώσεις, καμιά ενημέρωση για το βάρος των δαπανών και, κυρίως, ελάχιστη κριτική ικανότητα. Οι πνευματικές και κυρίως οι πολιτικές αρχηγεσίες μας τηρούσαν άκρα σιωπή γύρω από αυτά τα θέματα. Οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας κι εμείς οι δάσκαλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σταθήκαμε ανίκανοι να θεραπεύσουμε κάπως την αμάθεια και την ακρισία των μαθητών και των φοιτητών.

Συμπέρασμα απαυδισμένου πολίτη: αν υποθέσουμε ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της κοινωνίας μας πάσχουν από αμάθεια και / ή από ακρισία, αυτό το πλήθος είναι για τους δημαγωγούς η μεγαλύτερη δεξαμενή εκλογέων. Και αν σε αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος προσθέσουμε, μιμούμενοι τον Έρασμο, τους αναπόφευκτους βλάκες που όλες οι κοινωνίες περιλαμβάνουν, το εκλογικό σώμα θα εκλέγει συνεχώς και ενθουσιωδώς τους δημαγωγούς ηγέτες δύο ευρυτάτων παρατάξεων. Η μία θα μας σέρνει στα πατριωτικά συλλαλητήρια πότε του κράτους και πότε της εκκλησίας, η δε άλλη θα εκδικείται αφαιρώντας τον Θουκυδίδη από τη διδακτέα ύλη των σχολείων. Ο Επιτάφιος του Θουκυδίδη αφαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη των σχολείων από τον υπουργό «Παιδείας» της πρώτης κυβέρνησης του 2015.
 
Οι απανταχού της γης υπερπατριώτες, καθώς και οι υπέρμαχοι του μονοπωλιακού καπιταλισμού, προσπαθούν να καθαγιάσουν τους εξοπλισμούς κραδαίνοντας την υποτιθέμενη συμβολή τους στην ανάπτυξη της επιστήμης και της οικονομίας. Πέρα από τον κυνισμό του, που θεωρεί τα θύματα των πολέμων πειραματόζωα, το επιχείρημα είναι εξ ορισμού αυτοκαταστροφικό ─ όσο ακριβώς είναι και οι πόλεμοι. Επιπλέον, το επιχείρημα απλώς δεν ισχύει για τις περισσότερες χώρες του κόσμου· μια από αυτές είναι η Ελλάδα.

Βεβαίως, πολλές μικρομεσαίες ελληνικές βιομηχανίες δεν θα επεβίωναν χωρίς τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων σε τρόφιμα, ιματισμό, στοιχειώδη φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα και βασικά νοσοκομειακά εξοπλισμό.
 
Ωστόσο, το μέγεθος και το είδος της ζήτησης προφανώς δεν ήταν επαρκές κίνητρο για να προβούν οι μονάδες αυτές σε επενδύσεις, δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότερες αναγκαίες συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους ήταν δυσμενείς.

Άλλωστε αυτές οι συνθήκες ήταν ανέκαθεν δυσμενείς και για τη γενικότερη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Αναφέρω τις σημαντικότερες: μικρός εγχώριος πληθυσμός και αντιστοίχως περιορισμένη εσωτερική αγορά· έλλειψη πρώτων υλών· υψηλό ενεργειακό κόστος χαμηλή διαθεσιμότητα κεφαλαίων για μακροχρόνιες επενδύσεις· έλλειψη στελεχών μεσαίου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου· υψηλό κόστος ανειδίκευτης εργασίας χαμηλή ποιότητα τεχνογνωσίας στο πεδίο τόσο των τεχνικών παραγωγής όσο και της διοίκησης επιχειρήσεων· μακρά παράδοση συνεχούς κρατικού προστατευτισμού, δασμοβίωτης φυτοζωίας και χαμηλής παραγωγικότητας· τέλος και κατά συνέπεια, εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο διεθνούς ανταγωνιστικότητας και σχεδόν μηδαμινή εξωστρέφεια.

Για τους ίδιους περίπου λόγους, η ελληνική οικονομία δεν μπόρεσε ποτέ να αναπτύξει μεγάλη πολεμική βιομηχανία. Μπόρεσε απλώς να επιδοτήσει, με κρατικούς κυρίως πόρους και εις βάρος των φορολογουμένων, ορισμένες μεσαίες μονάδες που αναπτύχθηκαν πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένως, επρόκειτο για μονάδες πυριτιδοποιίας και καλυκοποιίας, ναυπηγεία που επισκεύαζαν και κατασκεύαζαν ελαφρά πολεμικά πλοία, ή εργοστάσια κατασκευής και συναρμολόγησης απλών στρατιωτικών οχημάτων. Αυτές οι μονάδες ξεκίνησαν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις· όλες εξαρτώνταν λίγο-πολύ από τις κρατικές παραγγελίες και όλες μετατράπηκαν, στα τέλη του 20ου αιώνα, σε προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις ─ με ενδιαφέρουσα εξαίρεση τη βιομηχανία τσιμέντων, της οποίας η ανάπτυξη οφείλεται στη συνέργεια μιας εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης με την πρωτοποριακή διοίκηση ορισμένων τσιμεντοβιομηχανιών.

Ο τομέας τον οποίο κυρίως ωφελούσε η ζήτηση των ενόπλων δυνάμεων ήταν, φυσικά, ο τομέας των υπηρεσιών. Αυτό είχε την παράδοξη συνέπεια να επιδιώκουν περιοχές ολόκληρες να προσελκύσουν εντός των ορίων τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η Λακωνία, π.χ., φιλοξενεί στρατόπεδο που απέχει πάνω από χίλια χιλιόμετρα από τα αιωνίως απειλούμενα σύνορα της χώρας.

Καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε επενδύσεις στη βιομηχανία, δεν υπήρχαν και περιθώρια για παράπλευρες ωφέλειες στα πεδία της έρευνας και της τεχνολογίας. Ακόμα και σε κλάδους όπου τα παραγόμενα προϊόντα είναι σχετικά απλά, όπως η χημική βιομηχανία και η φαρμακοβιομηχανία, δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα μεγάλης κλίμακας έρευνα.
 
Όσα είπαμε μέχρι στιγμής άλλαξαν προς το τέλος του 20ού αιώνα για πολλές χώρες, όχι όμως για την Ελλάδα. Η στρατιωτική βιομηχανία των οικονομικώς προηγμένων χωρών βασιζόταν όλο και περισσότερο σε τεχνολογίες αιχμής και στη συνεχή αξιοποίηση της υψηλής τούς τεχνογνωσίας. Επομένως, οι περισσότερες μικρές χώρες δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές όπλων υψηλής τεχνολογίας. Αξίζει να μνημονεύσω τρεις εξαιρέσεις επειδή οι διαφορές τους από την ελληνική περίπτωση είναι προφανέστατες: Ισραήλ, Σουηδία και Ελβετία.

Στην ανάπτυξη της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας έχει συμβάλει κατά πολύ η επιστημονική και τεχνική συνεργασία των Μεγάλων Δυνάμεων αλλά και η επιστημονική και υλική συνεισφορά της εβραϊκής Διασποράς. Η Σουηδία και η Ελβετία, εξ άλλου, μπόρεσαν να περιορίσουν τις ανάγκες τους σε εξοπλισμούς χάρη στη διαχρονική ουδετερότητά τους και στη γεωγραφική τους θέση.

 


Το άρθρο αποτελείται από αποσπά-

σματα από το εικονιζόμενο βιβλίο.
(έκδ. «Πόλις, Αθήνα, 2016).


 
Πράγματι, η θέση τους δεν είναι κρίσιμη για τον ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων ακόμη και το προαιώνιο ενδιαφέρον της Ρωσίας για έξοδο στη Βαλτική Θάλασσα δεν αφορά αποκλειστικά στη Σουηδία. Επιπλέον, αυτές οι χώρες παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικό υλικό πολέμου και μάλιστα υψηλής τεχνολογίας.

Τελευταίο αλλά σημαντικό θέμα είναι η μεγάλης κλίμακας διαφθορά που επικρατεί συχνά στην αγορά όπλων. Ιδίως όταν πρόκειται για επιχειρησιακά συστήματα και όπλα που παράγουν πολλές χώρες, οι συναλλαγές μεταξύ κυβερνήσεων και κολοσσιαίων εταιρειών σπανίως είναι διαφανείς και οι δωροδοκίες υψηλά ισταμένων ατόμων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Χαρακτηριστικά είναι το «σκάνδαλο Siemens», που ξέσπασε στη Γερμανία λίγα χρόνια πριν από τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα. Η γερμανική δικαιοσύνη είχε τότε παραπέμψει και καταδικάσει τη Siemens για αθέμιτες συναλλαγές με έλληνες πολιτικούς και μεσάζοντες. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2016, τα ελληνικά δικαστήρια εξακολουθούσαν να μην έχουν εκδικάσει την υπόθεση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


50 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 43695

  20 Αυγ 2017

  Ανώνυμος 43085
  "να θυμασαι. θα ειμαι εκει οταν θα σουρνεσαι απο την καταντια των χρονων"
  Πόσο είσαι, δέκα χρονων, διότι είμαι αρκετά νέος για να ζείς όταν θα γεράσω, μη κάνεις όνειρα, πρώτα θα θαψουν εσένα και μετά εμένα.

  "οσο γιαυτον πουγραφε με κεφαλαια. μακαρι να μπορουσα τις γνωσεις του να ειχα."
  Μα ο ίδιος είσαι, τόσο κουτοόνηρος που δεν μπορείς να αλλάξεις το στυλ σου κι ας σταματησες τα CapsLock.

  Όσο για την γλώσσα για την οποία υπερηφανεύεσε, μια γλώσσα του κόσμου είναι και τίποτα παραπάνω, μόνο για μικρόψυχους φασίστες σημαίνει "ανωτερότητα" το να μιλάει κανείς ρωμεϊκα.

 • Ανώνυμος 43085

  4 Ιουν 2017

  43082 εξ ιδιων;;;;;μεγαλε εεεε. φαινεται οτι εχουμε χημικη συγγενεια.
  να θυμασαι. θα ειμαι εκει οταν θα σουρνεσαι απο την καταντια των χρονων που θα στοιβαξεις στις πλατες σου. οσο γιαυτον πουγραφε με κεφαλαια. μακαρι να μπορουσα τις γνωσεις του να ειχα. ακομη ψαχνομαι γιατι να εχει ετουτη η γλωσσα 4 αλφαβητες.
  να θυμασαι και τουτο: καθε λεξη τουτης της γλωσσας απειρες ζωγραφιζει εικονες, ακριβως αντιθετα της κινεζικης ιστορισης, αφου κειμενο ειναι απο λεξεις για να ορισουν ''οχι να ζωγραφισουν'' την εικονα.
  αυτα κατα χιμπραχημ ακαταλαβιστικα ειναι αμπελοφιλοσοφικα.

 • Ανώνυμος 43082

  4 Ιουν 2017

  Ανώνυμος 43056 Μικρόψυχο εγωκεντρικό ανθρωπάκι, που έγινες και "κάποιος" λόγω μιας γλώσσας (απο τις πολλές του κόσμου), γάβγισε τώρα να προστατεψεις το μαντρί σου (την άθλια Ελ-ληνική κοινωνία) σαν καλό μαντρόσκυλο και όταν έρθει η ώρα δύο μέτρα στην γή θα μπείς και πίσω σου τίποτα το σημαντικό δεν θα έχεις αφήσει. Συνεχεισε για 4η ή 5η χρονιά να γαβγιζεις εδω μέσα εναντίων αρθρογράφων και υποστηρικτών της ΕΕ, με την κακία σου θα μείνεις, όσα για εμάς καταλάβαμε πως δεν έχεις κάτι πιο σημαντικό να κάνεις στην ζωή σου και για αυτό χλάς τόσο χρόνο εδω μέσα σε μια σελίδα που σου κάθετε στον λαιμό. Καλά κανουν και σε τρολλάρουν γιατί και να κρυφτεις με άλλο χαρακτήρα γραμμάτων, (μέχρι πέρυσι τέτοιο καιρό έγραφες μα κεφαλαία ασήμαντε και ανύπαρκτε) η κακία, ο φασισμός και ο εγωκεντρισμος σου δεν κρύβονται. Αντε καλή σου νύχτα, ρωμιέ.

 • Ανώνυμος 43056

  1 Ιουν 2017

  42996 ντορβαααα μιλω για γλωσσα οχι για ταμπελες. αυτες χαρισμα σου να νιωθεις οτι εχεις παραδοση. αει φουκαρα .... μονος ηρθες μονος θα φυγεις. τα αλλα φλυαρια να ροκανισουμε το διαστημα της ζωης ΑΣΚΟΠΑ.

 • Ανώνυμος 42996

  27 Μαΐ 2017

  Ανώνυμος 42935 Εκανες αντιγραφή-επικόληση μία αρχαιο-ελληνική ανοησία και κάτι "είπες" βολεμένε ρωμιέ. Αντε φαντασιώσου τώρα ότι κατάγεσε απο αρχαίους έληνες και πως σου ανήκει ολοκληρος ο πλανήτης. Το λέει και ο Λιακόπουλος άλλωστε, ζούμε στον πλανήτη των Ελ-λήνων, οποτε εμενα δεν μου πέφτει λόγος.

 • Ανώνυμος 42967

  26 Μαΐ 2017

  42940 2017 κατορθωμα λατινων. και μετα;;;σχόλη θες ἤ σχολή ανυπαρξιας.
  οταν ο απιθηκα πολιτισμενος ξεπερνα οσαν ηλιθιος την βλακεια του. μαθε ελληνικα ρεεεε. με ενα πατημα ολη η τεχνολογια σου '' παπαλα''

 • Ανώνυμος 42940

  25 Μαΐ 2017


  @42935
  2017 λέει το ημερολόγιο φαντασμένε πιθηκορωμιέ.

 • Ανώνυμος 42935

  25 Μαΐ 2017

  Ὦ Φύσι, παμμήτειρα θεά, πολυμήχανε μῆτερ,
  οὐρανίη, πρέσβειρα, πολύκτιτε δαῖμον, ἄνασσα,
  πανδαμάτωρ, ἀδάμαστε, κυβερνήτειρα, παναυγής,
  παντοκράτειρα, τετιμενʼ ἀεί πανυπέρτατε δαῖμον
  ἄφθιτε, πρωτογένεια, παλαίφατε, κυδιάνειρα,
  ἐννυχίη, πολύτειρε, σελασφόρε, δεινοκάθεκτε,
  ἄψοφον ἀστραγάλοισι ποδῶν ἴχνος εἱλίσσουσα,
  ἁγνή, κοσμήτειρα θεῶν ἀτελής τε τελευτή
  Και μην καμαρωνεις περί του "πρώτου ανθρώπου", διότι δεν ήτανε στην ελλάδα και εσείς οι ρωμιοί δεν έχετε καμία σχέση με τους αρχαίους έλληνες,
  φυλετικά: ταμπελοφορος αντιελληνας ἤ ανθελληνας;;
  οταν οι ''ελληνογλωσοι'' μιλουσαν για ''ψυχη'' οι λατινοι σου εψαχναν για πιθηκων γενεα ομβροτων, χθονια θνητων ουχι δ αθανατων.
  γλωσσα ρεεεεε. αυτη η ρημαδα γλωσσα φτιαχνει ανθρωπους και οχι των λατινω σου. καμαρωσε τα ομιλιας των τεκτενομενα.

 • Ανώνυμος 42931

  25 Μαΐ 2017

  42919 οταν μαθεις την ελληνικη γλωσσα θα λαβεις και τις δεουσες απαντησεις.
  οι 500 λεξεις που χρησιμοποιεις δεν σε κανουν βροτο ειδε και ανθρωπο.
  δρασκελεψε στην σακουλα σου και ψαξε για τι;; ζεις.
  αυτα ισως να τα καταλαβαινεις ελληνογλωσσα ημιμαθη . παψε να μιμησε τους αλλους βρες την μοναδικοτητα σου. παψε την ξεροκεφαλια σου

 • Ανώνυμος 42919

  24 Μαΐ 2017

  Ανώνυμος 42915 Τελικά δεν θα γίνεις άνθρωπος ποτέ, σταμάτησες τα κεφαλαία αλλά δεν κρύβεσε. Φανταζομαι πόσο ανούσια είναι η ζωή σου για να μπαίνεις 4 χρόνια σχεδον καθημερινά σε μια σελίδα που δεν "γουστάρεις". Και μην καμαρωνεις περί του "πρώτου ανθρώπου", διότι δεν ήτανε στην ελλάδα και εσείς οι ρωμιοί δεν έχετε καμία σχέση με τους αρχαίους έλληνες, φυλετικά. Τώρα αν μας παρουσιάζεις "επιστημονικές μελέτες" που γίνανε "εντελώς τυχαία" απο ρωμιούς ή ιεροεξετάστηκαν απο ρωμιούς "επιστήμονες", μην περιμένεις να τις παρουμε στα σοβαρά. Και δεν ειμαι ο Bielidopoulos.

 • Ανώνυμος 42915

  24 Μαΐ 2017

  Bielidopoulos τελικα τα θελει η γουνα σου. ζωοτομαρο ησουνα ισσις Χιμπραχημ καταντησες. κιαλλο μακελειο κιαλλο σομπλερ .
  ρε αρναουτογλου χερτογαν σου ειπα '' δεν γνωριζεις την ελληνικη γλωσσα'' Γραψε ρε τουβλο στην ρωμαιικη λατινοφορα ευρο και πεος . ΜΟΝΟ ΓΙΑΥΤΟ ............ΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΑΝΙΚΑΝΟς ΕΙΣΑΙ .
  ακου τον πιθηκα...Το ξέρουν οι γονείς σας ότι είστε λαλάκες, ναι ή όχι;
  σοβαρα;;;;;
  Εσυ δεν εισαι πρωτος που σκοτωσες τους γονεις σου γιατι ησαν συνταξιουχοι;;;. ακου ρε τον χαα...χα. εγινε και μαντης ''ο αθλιος''
  Φτου σου μεγαλοιο 'με ομικρον γιωτα αγραμματε'' επαρσης.
  ακου ρε τον γελειο ''με εψιλον γιωτα'' ρε λατινε.
  θες και απαντηση;ε;;.
  οταν θασαι κολογερος ''με ομικρον'' θα ειμαι εκει να σου θυμιζω γιατι ''υπηρξες'' μιας και σημερα σκοπος σου ειναι βουνα κουραδες να στομιζεις.

 • Ανώνυμος 42891

  24 Μαΐ 2017

  Εσύ πότε θα μάθεις πόσο είσαι;

 • Bielidopoulos

  23 Μαΐ 2017


  Το ξέρουν οι γονείς σας ότι είστε λαλάκες, ναι ή όχι;
  Απαντήστε.

 • Ανώνυμος 42883

  23 Μαΐ 2017

  Μπιελιδόπουλε, "η αστική τάξη καταρρέει και ζητάει παρηγοριά" επειδή ... "η περίφημη μεσαία τάξη της ρωμιοσύνης βασίστηκε στα δάνεια και τον καταναλωτισμό, αντί στην παραγωγικότητα και στην εξειδίκευση";

  Καταλαβαίνεις πόσο ασυνάρτητη και ασύνατκτη μαλακία είπες;
  (θα μου πεις: "αν μπορούσα να το καταλάβω, θα την έλεγα;") • Ανώνυμος 42882

  23 Μαΐ 2017

  @
  "Απομόνωσες μία πρόταση αλλάζοντας το νόημα"

  Mάθε πρώτα διατύπωση και μετά έλα να μας κάνεις μαθήματα ανάγνωσης. Εξυπνάκια βρωμιέ, που άμα ανοίξεις το στόμα σου, ή μαλακία θα πεις ή θα χασμουρηθείς. Ή μήπως νομίζεις ότι δεν έχουμε καταλάβει ποιούς πας να βγάλεις λάδι κάθε φορά;

 • Ανώνυμος 42881

  23 Μαΐ 2017

  @Bielidopoulos
  Μιας και είμαστε "βλαμμένα" δεν πας πουθενά αλλού να σχολιάσεις;
  Καλά σου τη λένε βλήμα αλλά εσύ θέλεις πάντα να προβοκάρεις, να πουλάς πνεύμα και να κοντράρεσαι. Είσαι αρρωστάκι. Κατευθείαν για ζουρλομανδύα και εγκλεισμό. Όλη μέρα ασχολείσαι με "σχόλια".
  Δουλεύεις ρε μπαγλαμά καθόλου ή ζεις με τη σύνταξη των γονιών σου;

 • Bielidopoulos

  23 Μαΐ 2017


  @42879
  Μη μιλάς καραγκιοζάνθρωπε. Απομόνωσες μία πρόταση αλλάζοντας το νόημα που είναι ότι η αστική τάξη της ρωμιοσύνης οδεύει προς την εξαφάνιση. Έτσι επιχειρηματολογούν τα ζαβά ρωμιόπουλα για αυτό όλο άσφαιρα πετάνε. Η πολύ ανάλυση σας έχει προκαλέσει κρανιοεγκεφαλική βλάβη (βλέπε τα link του πρώτου σχολίου). Ε ρε βούρδουλα που θέλετε.

  @42878
  Η αμάθεια και η φαντασιοπληξία πετάχτηκε πάλι σαν πέος. Αναφέρεται σε ανθρωπίδες (Hominidae), όπως οι πιθηκάνθρωποι της φωτογραφίας, όχι σε ανθρώπους. Πού και πότε ακριβώς αναπτύχθηκαν τα πρώτα ανθρωποειδή δεν έχει ακόμη απολύτως ξεκαθαριστεί, όπως αναφέρεται και στο κείμενο. Καμία σχέση με "έλληνες" και ρωμιούς. Τί βλαμμένα είναι τούτα εδώ ώρε.

 • Ανώνυμος 42879

  23 Μαΐ 2017

  @
  "η περίφημη μεσαία τάξη της ρωμιοσύνης βασίστηκε στα δάνεια και τον καταναλωτισμό"

  Και η μεγαλοαστική και η αγροτική και η μικροαστική (δημόσιοι υπάλληλοι). Όλη η Ελλάδα πλην μισθωτών ιδιωτικού τομέα και μικροεπιχειρηματιών υπήρξε κρατικοδίαιτη και τα έτρωγε μαζί με τον Πάγκαλο.
  Να μη λες μισόλογα Μπιελιδόπουλε

 • Ανώνυμος 42878

  23 Μαΐ 2017

  Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ!
  ΑΚΟΥΤΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ;
  http://www.iefimerida.gr/news/339306/nea-ereyna-o-protos-anthropos-emfanistike-pithanos-stin-ellada-eikones

 • Bielidopoulos

  23 Μαΐ 2017


  "Η Ρωμιοσύνη διάγοντας συνολικά όλο τον βίο της, μέσα σε μία παράκρουση, φαντασιοπληξία, έπαρση, αμάθεια, ακατάσχετη ψευδολογία, δεισιδαιμονία και εθνικιστική μωρία,"

  Γιάννη πρόσθεσε τη συνωμοσιολογία και την προφητολογία που εσχάτως έχουν αρχίσει να θεριεύουν. Ένας παθολογικός μυστικισμός της αστικής τάξης που καταρρέει και ζητάει παρηγοριά. Διότι η πικρή αλήθεια είναι ότι η περίφημη μεσαία τάξη της ρωμιοσύνης βασίστηκε στα δάνεια και τον καταναλωτισμό, αντί στην παραγωγικότητα και στην εξειδίκευση. Και τώρα θα πάρει τον *****. Φαντασιώνεται ότι οι ξένοι την επιβουλεύονται και δεν της κάνουν μείωση χρέους, λες και αυτό είναι το πρόβλημα και όχι η μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και περικοπών.

  "Η φράση - κλειδί που θα ακούγεται συνεχώς είναι το αν χρειαστεί (if needed), απηχώντας τη γερμανική γραμμή, που λέει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση Χρέους αλλά μεταρρυθμίσεις."
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114619090

 • Ανώνυμος 42874

  23 Μαΐ 2017

  @
  "εμείς ζούμε σ' ένα τόπο, που έχει γεννηθεί ένας πολιτισμός, που είναι ό μόνος οικουμενικός πολιτισμός, πράγμα που θα μας επέτρεπε να κινηθούμε σε μία κατεύθυνση ακριβώς αντίθετη από αυτή του ευρωπαικού εθνικισμού, αποφεύγοντας όλα τα δεινά που μας επέφερε αυτός."

  Στο Γραικυλιστάν ζεις αγαπητέ. Προσγειώσου και ξεκαβάλα.

 • Ανώνυμος 42870

  23 Μαΐ 2017

  και υστερα ξυπνησες βλεποντας τον ιδιο κοσμο που αφησες.
  καλες οι διαπιστωσεις Ιωαννη αλλα προτασεις δεν θα υπαρξουν ''οσο υπαρχουν οι Πανδωριες αναγκες που υποχειρια εινα του ΕΓΩ ΜΑΣ καθως και αυτο πουγραψες Η μωρία μας και ο παρανοικός τρόπος που σκεφτόμαστε..απλουστατα γιατι ευκολα ληθαργουμε οτι ΓΥΜΝΟΙ ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΓΥΜΝΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ, δειχνοντας στο μεσοδιαστημα ποσο αιμοβορα θνητικα και βροτα αιμοδιψη οντα ειμαστε.

 • Ανώνυμος 42869

  23 Μαΐ 2017

  Πάλι έκανα την κοτσάνα μου και έγραψα το σχόλιο μου τρείς φορές. Ε είμαι λίγο πόντιος.. Ζητάω συγνώμη και συνεχίζω"
  "όπως και η στρατ. ηγεσία, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου".
  Μία διάταξη του στρατού, σε άλλη διάσταση που θα στηρίζονταν στην συλλογική άμυνα όλων των πολιτών (ανδρών και γυναικών) οι οποίοι μέχρι μίας ορισμένης ηλικίας θα όφειλαν να λαμβάνουν κατά περιόδους, στρατιωτική εκπαίδευση, ώστε σε περίπτωση πολέμου, να είναι δυνατόν να αντιπαραθέσουμε στον αντίπαλο, ένα μεγάλο αριθμό- εκατοντάδων χιλιάδων- στρατιωτών, αποτελεί το καλλίτερο οπλικό σύστημα και την μεγαλύτερη εγγύηση, για τα εθνικά μας σύνορα.
  Πράγμα που επέφερε δραματική μείωση, στο τεράστιο κόστος αυτού του πολυέξοδου στρατού, των εσωστρεφών και φοβισμένων νεοελλήνων.
  Σε κάθε περίπτωση η παιδεία, το κλέος του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά δρόμενα, αν τα χειριστούμε σωστά μπορούν να μας παρέχουν μεγάλη ασφάλεια, ώστε μειώνοντας σημαντικότατα, το ασύμφορο κόστος των εξοπλισμών, να στραφούμε προς άλλου είδους επενδύσεις.
  Αλλά λόγω ανικανότητας και αποτελώντας τα στρατιωτικά θάματα ταμπού, κανείς πολιτικός, δεν τολμάει να θίξει αυτά τα θέματα, για αυτονόητους λόγους..
  Τέλος, μπορεί ο εθνικισμός να ήταν στο ζενίθ στην Ευρώπη, αλλά εμείς ζούμε σ' ένα τόπο, που έχει γεννηθεί ένας πολιτισμός, που είναι ό μόνος οικουμενικός πολιτισμός, πράγμα που θα μας επέτρεπε να κινηθούμε σε μία κατεύθυνση ακριβώς αντίθετη από αυτή του ευρωπαικού εθνικισμού, αποφεύγοντας όλα τα δεινά που μας επέφερε αυτός.
  Αλλά ακόμα και έτσι όπως έγιναν τελικά τα πράγματα, νομίζω πως μπορούσαμε να αποφύγουμε την φοβερή καταστροφή του '22, όπως και την κυπριακή. Και για τα δύο, είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι εμείς και όχι ευρωπαϊκός εθνικισμός. Η μωρία μας και ο παρανοικός τρόπος που σκεφτόμαστε..
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 42866

  23 Μαΐ 2017

  Αυτό το άρθρο πρέπει μάλλον να το θεωρήσουμε σαν συνέχεια μίας άλλης ανάρτησης γύρω από τα στρατιωτικά θέματα με τίτλο "ελληνικός στρατός υδροκέφαλος και πολυδάπανος", όπως και ένα άλλο, αν δεν με απατά η μνήμη μου, που δεν μπορώ να θυμηθώ τον τίτλο του. Γενικότερα, αυτό το θέμα αποτελεί ταμπού για την Ρωμιοσύνη, και υπό αυτή την έννοια και μόνο να το δει κάποιος, θα το αξιολογήσει ως θετικό.
  Γενικότερα συμφωνώ, με τις εκτιμήσεις του συγγραφέα και θεωρώ ότι εντάσσοντας το μέσα στο πλαίσιο με το οποίο, το αυτοκαταστροφικό κρατίδιο που δεν του αξίζει να αυτοαποκαλείται "Ελλάς", έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά που χαρακτηρίζουν ένα κράτος, όπως είναι η πολιτική, η οικονομία, η παιδεία, ο πολιτισμός, τον θρησκευτικό τομέα, την αξιοκρατία, τις επιστήμες κλπ δεν θα μπορούσε να έχει κάποια άλλη στάση και στο ζήτημα αυτό.
  Η Ρωμιοσύνη διάγοντας συνολικά όλο τον βίο της, μέσα σε μία παράκρουση, φαντασιοπληξία, έπαρση, αμάθεια, ακατάσχετη ψευδολογία, δεισιδαιμονία και εθνικιστική μωρία, αλλά ταυτόχρονα διαισθανόμενη ότι μάλλον έχει αυτοπαγιδευτεί σε αδιέξοδες φαντασιώσεις, οι οποίες αποτελούν- πράγμα αληθέστατο- τον μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτή την ίδια, αντί να προσπαθήσει να βγει από τα αδιέξοδα της, προτιμάει να επενδύει στις ίδιες τις αιτίες που της επέφεραν αυτά τα αδιέξοδα!
  Ετσι φαντάζεται ότι οι γειτονικοί λαοί, επιβουλεύονται τα εδάφη της, την ιστορία της και το κλέος των "προγόνων της, και θεωρεί ότι η καλλίτερη απάντηση, είναι οι συνεχείς εξοπλισμοί με οποιοδήποτε κόστος.
  Και επειδή, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να "κτίσει" μία σοβαρή παιδεία, επιστημονική έρευνα, να επενδύσει στην τεχνολογία και στην καινοτομία, στην βαριά βιομηχανία, επέλεξε τον "εύκολο" δρόμο του δανεισμού υπέρογκων ποσών, και ενώ κατά βάθος πίστευε ότι οι κουτόφραγκοι θα ανεχθούν επ' άπειρον αυτόν τον δανεισμό, τώρα έχει βρεθεί σε ένα φοβερό αδιέξοδο, που την εξέθεσε σ' όλη την Ευρώπη, σε βαθμό που η πλειονότητα των ευρωπαίων έχει αντιληφθεί περίπου "τι παίζει" στην Ελλάδα. Μένει να το καταλάβουν και οι νεοέλληνες.
  Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, εξ ίσου σοβαρό, είναι ότι πολλά από τα πανάκριβα οπλικά συστήματα, είναι ακατάλληλα για τις ανάγκες μας και συνεπώς, εγκληματική σπατάλη χρήματων και άλλων πόρων. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα, ασχετοσύνης αλλά και τις αφάνειας που υφίσταται και στον ελλ. στρατό, με αποτέλεσμα πολλές επιλογές, έγιναν βάση κριτηρίων μίζας και αρπακτής.
  Εννοείται πως η βουλή, ο εκάστοτε πρόεδρος της δημοκρατίας και η δικαιοσύνη, όπως και η στρατ. ηγεσία, ζούνε στον ύπνο του δκ

 • Bielidopoulos

  22 Μαΐ 2017


  Πιέσεις ακόμη και από την Περιστέρα Μπαζιάνα δέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους:
  http://www.iefimerida.gr/news/339004/i-peristera-piese-tin-lagkarnt-gia-hreos-apisteyto-reportaz-apo-pekino
  Η Μπαζάνενα μου θυμίζει την Μερκούρη και τον Σημίτη:
  https://www.youtube.com/watch?v=Nka5SeyldB0
  Παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει διαφορά στους πολιτικούς όπως υποννοεί ο τίτλος που έδωσε στο βίντεο αυτός που το ανέβασε, απλά είναι και αυτός θύμα του μεγαλοιδεατισμού, της αρλουμπολογίας και της φαντασιομανίας που βαράει τη ρωμιοσύνη.

 • Ανώνυμος 42864

  22 Μαΐ 2017

  Όταν λοιπόν δεν μπορείς να αποφύγεις έναν εθνικισμό, χαλάρωσε κι απόλαυσέ τον...

 • Ανώνυμος 42863

  22 Μαΐ 2017

  Εγγυημένα. Ποιες εναλλακτικές θεραπείες και κουραφέξαλα...

 • Ανώνυμος 42862

  22 Μαΐ 2017

  Tα σχόλιά σου τα διαβάζω ανελλιπώς και με τη δέουσα προσοχή. Είναι και σπέσιαλ για τη δυσκοιλιότητα.

 • Bielidopoulos

  22 Μαΐ 2017


  Διάβασε το σχόλιό μου 22.05.2017, 10:38:29 και μετά την αμολάς σούργελο. Ειδικά το δεύτερο σημείο. Κατανόηση κειμένου: μηδέν. Μπουρδολογία: άριστος!
  ΜΜΜ!

 • Ανώνυμος 42860

  22 Μαΐ 2017

  Bielidopoule όσοι, όπως ο Δερτιλής, βρίζουν τους βρωμιούς δεν είναι απαραίτητα εκτός βρωμιοσύνης. Κοίτα τη μούρη σου και θα πειστείς. Γι' αυτό μην "τσιμπάς" μόνο και μόνο επειδή κάποιος τα χώνει στους βρωμιούς.

 • Ανώνυμος 42859

  22 Μαΐ 2017

  Τί σύνταξη σαβουρώνει ο υπερειδικευμένος αυτός κύριος από το ρωμέικο, το οποίο βρίζει;

 • Ανώνυμος 42858

  22 Μαΐ 2017

  @
  "Οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν έτσι να θεωρούνται απόδειξη του πατριωτισμού μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος ─ πλην του κομμουνιστικού, το οποίο τις εψήφιζε κατά περίσταση. "

  Να υποθέσουμε ότι το ΚΚΕ εξέφραζε τον (κατά Δερτιλή) μή "εύπιστο" και μή "άκρως συναισθηματικό" πατριωτισμό;

 • Ανώνυμος 42857

  22 Μαΐ 2017

  Aκόμα κι ο Bielidopoulos θα μπορούσε να γίνει καθηγητής τότε.

 • Ανώνυμος 42856

  22 Μαΐ 2017

  "υψηλό κόστος ανειδίκευτης εργασίας"

  Μάθαμε λοιπόν κι άλλον έναν λόγο που δεν αναπτύχθηκε βιομηχανία στην Ελλάδα: οι Έλληνες ανειδίκευτοι του ιδιωτικού τομέα ήσαν πάντα υψηλόμισθοι.
  Το άτομο αυτό διδάσκει σε πανεπιστήμια;

 • Bielidopoulos

  22 Μαΐ 2017


  Ο αριστερό Βαξεβάνης σε ειρωνικό σχόλιο στο tweeter πριν 5 χρόνια:
  https://s15.postimg.org/ojq2gehy3/vaxevanis.jpg
  Ανυπέρβλητη ρωμιοσύνη!

 • Ανώνυμος 42852

  22 Μαΐ 2017

  @
  "Αυτή η ξύλινη γλώσσα αλά Μπογιόπουλος πρέπει να διδάσκεται κάπου στο άβατο των Εξαρχείων"

  Μόνο ένας ανίδεος βρωμιός θα μπέρδευε το βιολί με το πουλί (Εξάρχεια και σταλινικούς σαν τον Μπογιόπουλο). Όταν το ένα απ' τα δυο σε "βρέξει", θα καταλάβεις τη διαφορά.

 • Ανώνυμος 42851

  22 Μαΐ 2017

  @
  "Kαι όμως δεν τα κατάφερα να τα διαβάσω ολόκληρα, με έπιασε ζάλη. Αναμενόμενο. Προτείνεται η ανάγνωσή τους με συνοδεία ναργιλέ για να δέσει η μαστούρα. ;)
  Αυτή η ξύλινη γλώσσα αλά Μπογιόπουλος πρέπει να διδάσκεται κάπου στο άβατο των Εξαρχείων. Θα είναι κοντά σε κάνα σπασμένο βόθρο.."

  Μα γι' αυτό σου είπα να μην ασχοληθείς Bielidopoule με τα κείμενα του respublica.gr που απαντούν στον Δερτιλή. Διάβασε ευλαβικά τον Δερτιλή, και πολύ σου πέφτει για το IQ σου.

 • Ανώνυμος 42850

  22 Μαΐ 2017

  @
  "Όσο για την αμάθεια, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν διέθεταν στοιχειώδεις, έστω, οικονομικές γνώσεις, καμιά ενημέρωση για το βάρος των δαπανών και, κυρίως, ελάχιστη κριτική ικανότητα. Οι πνευματικές και κυρίως οι πολιτικές αρχηγεσίες μας τηρούσαν άκρα σιωπή γύρω από αυτά τα θέματα. Οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας κι εμείς οι δάσκαλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σταθήκαμε ανίκανοι να θεραπεύσουμε κάπως την αμάθεια και την ακρισία των μαθητών και των φοιτητών. "

  Δηλ. "οι εκάστοτε υπουργοί παιδείας και εμείς οι δάσκαλοι" προσπαθήσαμε απεγνωσμένα "να θεραπεύσουμε κάπως την αμάθεια και την ακρισία των μαθητών και των φοιτητών", αλλά τα κωλόπαιδα γούσταραν εθνικισμό, εξοπλισμούς και να σκοτώνονται στους πολέμους...

  Ρε άντε πάγαινε.

 • Bielidopoulos

  22 Μαΐ 2017


  @42846
  Kαι όμως δεν τα κατάφερα να τα διαβάσω ολόκληρα, με έπιασε ζάλη. Αναμενόμενο. Προτείνεται η ανάγνωσή τους με συνοδεία ναργιλέ για να δέσει η μαστούρα. ;)
  Αυτή η ξύλινη γλώσσα αλά Μπογιόπουλος πρέπει να διδάσκεται κάπου στο άβατο των Εξαρχείων. Θα είναι κοντά σε κάνα σπασμένο βόθρο..

 • Ανώνυμος 42848

  22 Μαΐ 2017

  Δερτιλής: ομοτράπεζος του Σημίτη, του Κατρούγκαλου, της Διαμαντοπούλου και άλλων αστέρων της διεφθαρμένης τριτοκοσμικής βρωμιοσύνης

  http://www.biznews.gr/2017/01/2o-oikonomiko-forum-delfon-2017.html


  Προσέξτε λίγο ποιους διαφημίζετε και μην εντυπωσιάζεστε από τις διάφορες ευκαιριακές κορώνες τους.

 • Ανώνυμος 42847

  22 Μαΐ 2017

  Δερτιλής: ομοτράπεζος του Σημίτη, του Κατρούγκαλου, της Διαμαντοπούλου και άλλων αστέρων της διεφθαρμένης τριτοκοσμικής βρωμιοσύνης
  http://www.biznews.gr/2017/01/2o-oikonomiko-forum-delfon-2017.html

 • Ανώνυμος 42846

  22 Μαΐ 2017

  Βielidopoule κατάφερες και διάβασες τα "ξύλινα" κείμενα του respublica.gr που απαντούν στον νεοφιλελέ πατριώτη Δερτιλή;
  Δεν παίζεσαι. Άφησέ τους και κάνα σχόλιο να τους κατατροπώσεις τους "εξαρχιώτες" που "νομίζουν ότι είναι υπήκοοι της Ελβετίας"...

 • Bielidopoulos

  22 Μαΐ 2017


  "Με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη ζουν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι αφού ο νόμος Κατρούγκαλου έφερε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας."
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500145325

  Ναι, αλλά τα υπόλοιπα 2,7-1,2=1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι λαμβάνουν 1.000, 2.000 και 3.000 ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ πριν το καταργήσει πραξικοπηματικά ο δημοκράτης Κατρούγκαλος έδιναν τεράστιους αριθμούς πολυσυνταξιούχων. Και τους έκοψαν λίγο τη φόρα με το να μπει πλαφόν 2.000 ευρώ για μία σύνταξη και 3.000 ευρώ για τις πολλαπλές. Για άλλη μια φορά η ρωμιοσύνη απομονώνει ό,τι τη συμφέρει με στόχο όχι να υποστηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά να προστατεύσει τις συντάξεις πολυτελείας. Έχει ακόμα πολύ λίπος η ρωμιοσύνη μέχρι ο μέσος όρος σύνταξης γήρατος να πέσει κάτω από τον βασικό μισθό. Σφάξε με το μπαμπάκι Τόμσεν.

 • Bielidopoulos

  22 Μαΐ 2017


  "Όσο για την αμάθεια, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν διέθεταν στοιχειώδεις, έστω, οικονομικές γνώσεις, καμιά ενημέρωση για το βάρος των δαπανών και, κυρίως, ελάχιστη κριτική ικανότητα. Οι πνευματικές και κυρίως οι πολιτικές αρχηγεσίες μας τηρούσαν άκρα σιωπή γύρω από αυτά τα θέματα."

  Εδώ ο Δερτιλής χτυπάει κέντρο. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Άγνοια και ημιμάθεια σε πολιτικά και οικονομικά θέματα, ακόμα και από τους κυβερνώντες. Εξού και το γεγονός ότι οι ρωμιοί από το 2010 που υπογράφτηκε το πρώτο μνημόνιο ακόμα συζητάνε για το τις πταίει..

  Υπάρχουν 2-3 σημεία του κειμένου του που δεν μου άρεσαν:
  Πρώτον, αρχίζει με απόσπασμα από τον Θουκυδίδη, έλεος πια.
  Δεύτερον, η επιμονή των ρωμιών να συγκρίνουν Ελλάδα με ανεπτυγμένες χώρες, στην προκειμένη περίπτωση: Ισραήλ, Σουηδία και Ελβετία. Δεν γίνεται ρε παίδες να σκέφτεστε έτσι. Δεν θα πάτε ποτέ μπροστά. Καμία σχέση ρωμιοσύνη με Σουηδία, Ισραήλ, Ελβετία. Και εδώ φαίνεται η παραδοσιακή εμμονή των ρωμιών που είναι μεγάλοι copycat να αντιγράφουν οτιδήποτε αρνητικό από ανατολή και δύση (π.χ. εθνικισμός) και να απορρίπτουν τα θετικά τους. Η σύγκριση με προοδευτικές χώρες αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, π.χ. να αντιγράψουμε το κράτος πρόνοιας της Σουηδίας, αλλά όχι την οργάνωσή τους και την αυτοπειθαρχία τους. Μα δεν γίνεται να εφαρμοστεί το σουηδικό μοντέλο στην Ελλάδα διότι είναι διαφορετικές οι συνθήκες και οι ανάγκες. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν αυτό οι ρωμιοί; Αν ένας σουηδός χάσει τη δουλειά του, έχει χάσει τον μισθό του που τον συντηρεί (π.χ.ενοίκιο) και χωρίς επίδομα θα πεθάνει μέσα στο κρύο.
  Τρίτον, γράφει:
  "Φόροι ανεπαρκείς, άδικοι, ατελέσφοροι: επί 150 χρόνια, βάραιναν όσους δεν μπορούσαν να φοροδιαφύγονν, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους."
  Άτοπο. Παραδοσιακά οι συντάξεις ήταν χαμηλές. Το μεγάλο μπαμ έγινε με αφορμή την έλευση του ευρώ. Ήδη από δεκαετία '90 άκουγες τους συνδικαλισταράδες συντάξεις λέει στα 90% του τελικού μισθού. Απίστευτα πράγματα δηλαδή! Κάποιος αρβανιτόβλαχος που εργαζόταν στο δημόσιο και έπαιρνε 50.000 δραχμές (150 ευρώ) μηνιάτικο τη δεκαετία του '80, βρέθηκε το 2002 με δυόμιση χιλιάρικα ευρώ μηνιάτικο και ως εκ τούτου έπρεπε να λάβει σύνταξη δύο χιλιαρικάκια, χωρίς το εφάπαξ και την επικουρική! Έτσι οικοδομήθηκε από το μηδέν σχεδόν το φαραωνικών διαστάσεων συνταξιοδοτικό της ρωμιοσύνης και τώρα παριστάνουν ότι είναι θεμελιώδες δικαίωμα και κεκτημένο. Αερολογίες δηλαδή και φαντασιώσεις. Όταν το αυγάτιζαν όμως ήταν όλα ηθικά και νόμιμα..!

 • Bielidopoulos

  22 Μαΐ 2017


  @42837
  Αυτά τα κείμενα που πόσταρες είναι ξύλινη γλώσσα, χαρακτηριστικό της διανόησης των Εξαρχείων. Πετάγεται από το ένα θέμα στο άλλο και δεν ολοκληρώνει τίποτε. Περισσότερο ενισχύουν τα λεγόμενα του Δερτιλή πάρα τα αναιρούν. Λένε για παράδειγμα:
  "Για τον κ. Δερτιλή το πλήθος των αμαθών και των ανόητων καλύπτει το μισό έως τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος! Δεν μας εξηγείται, βέβαια, τι γίνεται με το υπόλοιπο του εκλογικού σώματος, αλλά και με όσους δεν ψηφίζουν στις εκλογές."
  Και στο τέλος:
  "Σε ό,τι αφορά, βέβαια, τη δημοκρατία δεν υφίσταται κανένα «ειδικό σχολείο» που θα μας διδάξει την αρετή, παρά μονάχα το δημόσιο πεδίο του λόγου και της καθημερινής πράξης."
  Ο τύπος που τα γράφει νομίζει ότι είναι υπήκοος Ελβετίας και όχι της διεφθαρμένης ρωμιοσύνης. Μα καλά τί φρούτα είναι αυτά που κυκλοφορούν..

 • Ανώνυμος 42841

  22 Μαΐ 2017

  "Οι σημαντικότεροι λόγοι ήταν η ημιμάθεια ή απλώς η αμάθεια της πλειονότητας των Ελλήνων και ο εύπιστος πατριωτισμός τους. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι έλληνες, «αεί παίδες», συμπεριφέρονταν ανέκαθεν με έναν άκρως συναισθηματικό πατριωτισμό"

  Δηλ. κατά τον κ. καθηγητή υπάρχει και μή "εύπιστος" ή μή "άκρως συναισθηματικός" πατριωτισμός;

  Χαχαχαχαχα!!!!!!!

 • Ανώνυμος 42840

  22 Μαΐ 2017

  @
  "Έως το 1922, επομένως, οι πόλεμοι ήταν για την Ελλάδα ιστορικώς αναπόφευκτοι και αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιστορία δικαιώνει τον πόλεμο· απλώς τον αιτιολογεί. "

  Αυτό έλεγαν ανέκαθεν όλοι οι στρατοκράτες κάθε φορά που ήθελαν να σύρουν τα εθνοκοπάδια τους σε έναν ακόμα πόλεμο. Η παρουσίαση του πολέμου ως "ιστορικώς αναπόφευκτου" δεν είναι απλή αιτιολόγηση αλλά πλήρης δικαίωσή του, φασίστα Δερτιλή.

 • Ανώνυμος 42839

  22 Μαΐ 2017

  Εθνικισμός = αμάθεια

  Το ίδιο αμαθείς με τον ελληνικό ήσαν και οι ευρωπαϊκοί λαοί όταν δέχτηκαν να αλληλοσφαγούν στους δυο παγκοσμίους πολέμους για τα συμφέροντα των αποικιοκρατών αφεντικών τους. Μόνο οι εθνικιστές παρουσιάζουν τον εθνικισμό και τον πόλεμο σαν μοιραίους και αναπόφευκτους.
  Η "ανάλυση" του κ. καθηγητή είναι GTP.

 • Ανώνυμος 42838

  22 Μαΐ 2017

  @
  "Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και στον παροξυσμό του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη, οι έλληνες δεν μπορούσαν παρά να υιοθετήσουν και αυτοί τον εθνικισμό "

  @
  "Το τρίτο ερώτημα μας οδηγεί στην πλευρά των υπηκόων: γιατί οι έλληνες ουδέποτε αντέδρασαν σοβαρά στο κόστος των πολέμων και στους φόρους που κατέβαλλαν, πέρα από τον βαρύτατο φόρο αίματος; Οι σημαντικότεροι λόγοι ήταν η ημιμάθεια ή απλώς η αμάθεια της πλειονότητας των Ελλήνων και ο εύπιστος πατριωτισμός τους."

  Η αυτοαναίρεση, της αυτοαναίρεσης, την αυτοαναίρεση, ω αυτοαναίρεση.
  Τελικά οι Έλληνες υιοθέτησαν τον εθνικισμό αναπόφευκτα, ή λόγω αμάθειας; Kι αν η υιοθέτηση ήταν αναπόφευκτη, δεν θα συνέβαινε ακόμα κι αν οι Έλληνες ήσαν ... πολυμαθείς;
  Ο άνθρωπος αυτός είναι καθηγητής στα πανεπιστήμια της βρωμιοσύνης; Τί παράξενο...

 • Ανώνυμος 42837

  22 Μαΐ 2017

  Πρόκειται για ένα υβρίδιο πλατωνιστή (δηλ. συγκαλυμμένου φασίστα) και νεοφιλελέ, που ευλογεί όμως και τον εθνικισμό. Φάσκει και αντιφάσκει, σε τέτοιο σημείο που τον ξεσκίζουν οι ίδιοι οι φοιτητές του:

  Η δημοκρατία που κινδυνεύει & πλάγιοι (φιλελεύθεροι) σκοποί
  http://www.respublica.gr/2017/04/column/democracy-in-danger/

  Σύγχυση, αντιλαϊκιστικός λόγος και φιλελεύθερα ά-λογα
  http://www.respublica.gr/2017/04/column/horses/

  Προσοχή: τα παραπάνω κείμενα δεν ενδείκνυνται για άτομα με δείκτη νοημοσύνης επιπέδου Bielidopoulos.