Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Τα έξοδα των αθλητών
και οι απαιτήσεις τους

Ορισμένοι συγγραφείς του εικοστού αιώνα, μεταξύ των οποίων πλείστοι ρωμιοί αρχαιολάτρες, αναλίσκονται σε φληναφήματα περί δήθεν αρχαίου ολυμπιακού πνεύματος χωρίς ιδεολογικές ή υλικές σκοπιμότητες, σύμφωνα με το οποίο οι αθλητές αγωνίζονταν για ένα κλαδί ελιάς και περί δήθεν αγνών αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, οι οποίοι όμως, στη σύγχρονη εποχή εκβαρβαρίστηκαν.

Πρόκειται για αυθαίρετες και επιπόλαιες κρίσεις χωρίς ερευνητικές αναγωγές. Οι ολυμπιακοί αγώνες ήταν εκβαρβαρισμένοι από την αρχαία ακόμα εποχή.

Στόχος των αθλητών δεν ήταν ο κότινος, η δάφνη και το πευκόκλαδο, αλλά ο πλούτος και τα αξιώματα. Ο αθλητισμός στην αρχαιότητα δεν αποτελούσε μία ευγενική άμιλλα, ερασιτεχνική, αλλά κερδοσκοπική αναμέτρηση, επαγγελματισμό. Οι πόλεις, που διεκδικούσαν νίκες επιζητώντας επιδεικτική προβολή καί φήμη, καθιστούσαν τους αθλητές επαγγελματίες.

E.E.


Οι πλούσιοι, οι οποίοι κατά κανόνα μετείχαν στις αρματοδρομίες και ιπποδρομίες κατέβαλαν οι ίδιοι τις δαπάνες μετάβασης και επιστροφής, καθώς και διαμονής στην Ολυμπία.

Οι αθλητές όμως των άλλων αγωνισμάτων προέρχονταν κυρίως από τα λαϊκά στρώματα και δεν ήταν σε θέση να καταβάλουν τις δαπάνες, οι οποίες ήταν μεγάλες. Τις δαπάνες αυτές ανελάμβαναν οι πόλεις της καταγωγής τους, οι οποίες συναγωνίζονταν να αποκτήσουν όσον το δυνατόν περισσοτέρους ολυμπιονίκες.

Κατά την παράδοση, πολλές πόλεις γκρέμιζαν τα τείχη τους, για να υποδεχθούν τους ολυμπιονίκες. Εκτός όμως της τιμής αυτής, οι γενέτειρες πόλεις των ολυμπιονικών, τους παρείχαν και χρηματικές αμοιβές.

Με τα χρόνια, οι χρηματικές απαιτήσεις των πρωταθλητών γίνονταν μεγαλύτερες. 

Για την Αθήνα τουλάχιστον, έχουμε γραπτή μαρτυρία γιʼ αυτό. Ο Σόλωνας, άρχοντας της Αθήνας κι ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, όταν βρέθηκε μπροστά στις μεγάλες αξιώσεις των πρωταθλητών για χρηματικές αμοιβές, αναγκάστηκε να τις καθορίσει με νόμο.

Γράφει σχετικά ο βιογράφος του Σόλωνα, Διογένης ο Λαέρτιος, συγγραφέας του τρίτου περίπου αιώνα μ.Χ.: «Συνέστειλε δε και τας τιμάς των εν αγώσιν αθλητών, Ολυμπιονίκη μεν τάξας πεντακοσίας δραχμάς, δια δε τον Ισθμιονίκην εκατόν και ανά λόγον επί των άλλων». [Ερμηνεία: Περιόρισε δε (ο Σόλωνας) και τις αμοιβές των αθλητών, οι οποίοι συμμετείχαν στους αγώνες , καθορίζοντας (δια νόμου) για μεν τον ολυμπιονίκη πεντακόσιες δραχμές, για δε τον Ισθμιονίκη εκατό και ανάλογα για τους νικητές των άλλων αγώνων. (Σόλων, 55 κ.ε.)].

Ο Δίων ο Χρυσόστομος (I LXVI, 11) παρέχει τέλος την πληροφορία ότι ένας επαγγελματίας πρωταθλητής κατά τον πρώτο αιώνα π.Χ. έλαβε πέντε τάλαντα για να εμφανιστεί και να κοσμήσει με την παρουσία του μια εορταστική τελετή. Το ποσόν αυτό αποτελούσε για την εποχή εκείνη ολόκληρη περιουσία.
Σημείωση:

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα
από το βιβλίο του Ευάγγελου Σταμάτη:
«Ο επαγγελματισμός εις τον αθλητισμόν κατά την αρχαιότητα
και ο αριθμός των αγωνισμάτων των ολυμπιακών αγώνων»,
έκδ. «Ανδρέα Σιδέρη», Αθήνα, 1961.


Η απόδοση στην καθομιλουμένη, η εικονογράφηση,
ο πρόλογος (μπλε γράμματα), ο τίτλος, και οι υπότιτλοι
έγιναν με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».
Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

Το παραμύθι «Ολυμπιακό Πνεύμα» της αρχαιότητας
(Οικονομικοπολιτικά συμφέροντα, διαφθορά, δωροδοκίες,
μυστικές συναλλαγές, επαγγελματισμός, ντοπάρισμα, βία, βαρβαρότητα)


Μύθος, απάτη και βαρβαρότητα οι Ολυμπιάδες

Η ανάπλαση της ζωής ενός αρχαίου πρωταθλητή

Ο Ευάγγελος Σταμάτης (1898-1990) ήταν φυσικομαθηματικός.
Μελέτησε τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά κι επιμελήθηκε εκδόσεις πολλών έργων, όπως τα «Στοιχεία» του Ευκλείδη,
ενώ ο ίδιος συνέγραψε περισσότερα από 150 βιβλία.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


6 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 39827

  2 Οκτ 2016


  Καλά κρασιά 39825.... πριν κατηγορήσεις κάποιον άλλον για αγραμματοσύνη δες τα δικά σου λάθη και μετά κάνε υποδείξεις, θέατρο. Όσο για το ότι έγινε αξιωματικός του ΕΣ δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε και ο μόνος αθλητής που του χορηγήθηκε αυτή η «τιμή». Και, ουπς:
  https://www.youtube.com/watch?v=AdtzjdthWvk
  Να χαίρεσαι τα συντρόφια σου Μίχο, Λαγό, Κασιδιάρη και τις άλλες κοτούλες των χρυσαύγουλων.

 • Ανώνυμος 39825

  2 Οκτ 2016

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ.Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ , ΚΥΝΑΙΔΟΣ ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΑΦΟΥ ΛΙΓΔΩΣΕ ΤΟ ΑΝΤΕΡΟ ΤΟΥ ,ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ, ΕΓΙΝΕ 'ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ' ΤΟΥ Ε.Σ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΤΑ ΤΟ ΒΡΩΜΟΠΟΔΑΡΟ ΤΟΥ ΠΟΤΕ!!! ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ,ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ.ΜΑΛΙΣΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.

 • Ανώνυμος 39823

  2 Οκτ 2016


  Αμα το γράφει και το «Βήμα»..... Μεροληπτικές θεωρήσεις από επιστήμονες και μη. Τον νου σας ρεμάλια...

 • Bielidopoulos

  2 Οκτ 2016


  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=457214

 • Ανώνυμος 39816

  2 Οκτ 2016


  Βλακείες και «λογικά» άλματα. Αδιάβαστοι όπως και ο Σιμόπουλος.

 • Bielidopoulos

  2 Οκτ 2016


  http://www.mixanitouxronou.gr/paramorfomena-prosopa-tiflosis-strangalismi-ke-thanati-stous-olimpiakous-agones-tis-archeotitas-gia-tin-pigmachia-tin-pali-ke-to-pagkratio-ipirche-ke-nomiki-kalipsi-an-o-ittimenos-echane-ti-zoi-t/

  http://www.mixanitouxronou.gr/dorodokia-ke-stimeni-agones-stous-olimpiakous-agones-tis-archeas-elladas-i-pigmachi-pou-sinennoithikan-gia-to-apotelesma-ke-i-paterades-pou-kanonisan-to-apotelesma-tou-agona-ton-gion-tous/

  http://www.mixanitouxronou.gr/foroapallages-sitisi-chrimata-ke-alla-epathla-pou-kerdizan-i-olimpionikes-stin-archeotita-i-spartiates-kerdizan-to-dikeoma-na-polemoun-dipla-sto-vasilia-giati-o-kotinos-den-itan-i-moni-antamivi/

  http://www.mixanitouxronou.gr/kleomidis-o-palestis-pou-amavrose-tous-olimpiakous-agones-ke-egine-etia-na-skotothoun-60-mathites/

  http://www.mixanitouxronou.gr/milon-o-krotoniatis-katanalone-imerisios-20-000-thermides-kerdise-exi-fores-se-olimpiakous-agones-alla-ton-katasparaxan-ta-agria-thiriamilon-o-krotoniatis-o-iperathlitis-tis-archeotitas-pou-kerdise/

  http://www.mixanitouxronou.gr/leonidas-o-rodios-o-archeos-ellinas-athlitis-to-rekor-tou-opiou-espase-o-maikl-felps-o-protathlitis-tis-archeotitas-itan-dromeas-me-demonion-tachos-pou-protefse-se-tria-agonismata-tachit/