ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
Ο ΗΛΙΟΣ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Αλλά η λύση του!


Ο άνθρωπος
αποκλειστικά υπεύθυνος
για το φαινόμενο του θερμοκηπίου


Οι πλανήτες έχουν επηρεάσει τις ζωές μας, αλλά όχι όπως νομίζετε.

Η βαρυτική έλξη της Αφροδίτης, μικρή, αλλά κοντινή κι εκείνη του Δία, μακρινή, αλλά τεράστια, έχουν γείρει τον άξονα της Γης κι επηρέασαν το σχήμα της τροχιάς της.

Αυτό, άλλαξε περιοδικά την ποσότητα φωτός, που έπεφτε στην άκρη του Βόρειου Πόλου.

Κάποιες φορές, έκανε τα καλοκαίρια ψυχρότερα και τα παγόβουνα πήγαιναν νότια από χρόνο σε χρόνο λιανίζοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Ήταν η «Εποχή των Παγετώνων».
 
Άλλες φορές, αλλαγές στον άξονα και την τροχιά της Γης έκαναν θερμότερα τα αρκτικά καλοκαίρια και τα παγόβουνα που έλιωναν άρχιζαν να υποχωρούν.

Με κάθε παγετώνα οι πάγοι μεγαλώνουν σε βάρος των ωκεανών και η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας πέφτει περισσότερα από εκατό μέτρα αποκαλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις γης στις άκρες των ηπείρων.

Πριν 10.000 χρόνια, οι μανιώδεις εναλλαγές του κλίματος και της στάθμης της θάλασσας σταμάτησαν. Ξεκίνησε μια νέα περίοδος πιο ήπιου κλίματος. Είναι η περίοδος που ζούμε τώρα. Όταν έλιωσαν οι μεγάλοι πάγοι, η θάλασσα ανέβηκε
στο σημερινό της ύψος και τα ποτάμια μετέφεραν λάσπη από τα ορεινά διαμορφώνοντας μεγάλα δέλτα, εκεί όπου συναντούσαν την θάλασσα. Σ' αυτά το γόνιμα εδάφη μάθαμε έναν νέο τρόπο ζωής. Πώς να καλλιεργούμε, να τρεφόμαστε και πολλά άλλα. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό σήμαινε το τέλος της περιπλάνησης ενός εκατομμυρίου ετών.

Η έλξη των πλανητών, η κίνηση του φλοιού της Γης, η επιρροή αυτών των κινήσεων στο κλίμα, στην εξέλιξη της ζωής και στη νοημοσύνη, συνδυάστηκαν για να μας δώσουν τα μέσα να μετατρέψουμε τη λάσπη των δέλτα στους πρώτους πολιτισμούς.

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια μεσοπαγετώδη περίοδο, ένα ευχάριστο διάλειμμα στις εποχές των παγετώνων. Και τα καλά νέα είναι, πως αυτή θα κρατήσει για 50.000 χρόνια ακόμη. Τι τυχερό, που είναι το είδος μας!Υπάρχει πρόβλημα όμως. Δεν σταματάμε να καίμε τα θαμμένα δέντρα από την Λιθανθρακοφόρο Περίοδο στη μορφή γαιάνθρακα και τα απομεινάρια αρχαίου πλαγκτόν στη μορφή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αν μπορούσαμε, θα ήμασταν ασφαλείς από πλευράς κλίματος. Αντ' αυτού, ρίχνουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε ρυθμούς, που η Γη είδε στις μεγάλες κλιματικές καταστροφές του παρελθόντος, εκείνες που οδήγησαν σε μαζικούς αφανισμούς.

Φαινόμαστε ανίκανοι να απαλλαγούμε από τον εθισμό μας για τα είδη καυσίμων, που θα φέρουν ένα κλίμα, το οποίο είδαν οι δεινόσαυροι. Ένα κλίμα, που θα πνίξει τις παράκτιες πόλεις μας και θα καταστρέψει το περιβάλλον και την ικανότητά μας να τρεφόμαστε.

Ωθούμε το κλίμα πέρα από το σημείο χωρίς επιστροφή σε μια απρόβλεπτη ολίσθηση.
Ο αέρας, το νερό και το έδαφος θερμαίνονται και η πλανητική υπερθέρμανση συμβαίνει στ' αλήθεια. Μπορεί όμως να μη φταίμε εμείς. Μήπως φταίει η φύση; Μήπως είναι ο Ήλιος;

Όχι, δεν είναι ο Ήλιος! Παρακολουθούμε στενά τον Ήλιο για δεκαετίες και η ηλιακή παραγωγή ενέργειας δεν άλλαξε. Ακόμη, η Γη θερμαίνεται πιο πολύ τη νύχτα απʼ ό,τι τη μέρα και περισσότερο το χειμώνα απʼ ό,τι το καλοκαίρι. Αυτό είναι ακριβώς ό,τι θα περιμέναμε από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά το αντίθετο από αυτό, που η αυξημένη παραγωγή του Ήλιου θα προκαλούσε. Είναι τώρα εμφανές πέρα από κάθε αμφιβολία, πως αλλάζουμε το κλίμα.

Δεν είναι ο Ήλιος το πρόβλημα, αλλά είναι η λύση του. Ο λαμπρός Ήλιος μας ραίνει με καθαρή, δωρεάν ενέργεια παραπάνω απ' όση θα χρειαστούμε ποτέ. Γιατί δεν βρίσκουμε την επινοητικότητα και το κουράγιο των γενιών που προηγήθηκαν;

Οι δεινόσαυροι δεν ήξεραν για την έλευση του αστεροειδή.

Εμείς, τι δικαιολογία έχουμε;


Η Μαρία Λούπου είναι Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π..
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  15 Ιουν 2016

  ~
  H θερμότερη άνοιξη που έχει καταγραφεί ποτέ «είναι ανησυχητική»
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500084505

 • Ανώνυμος 37899

  22 Μαρ 2016


  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500066469

 • Ανώνυμος 37849

  15 Μαρ 2016


  Κύκλοι του Milankovitch:
  http://www.physics4u.gr/articles/2004/milankovitch.html

 • Ανώνυμος 37846

  14 Μαρ 2016

  Διότι πολύ απλά, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ. Είμαστε έρμαια των εταιριών είτε ως μισθωτοί είτε ως πελάτες

  Γερακίνα