Ο ΟΥΡΑΝΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝΜε το τηλεσκόπιο βλέπουμε μακριά
στο παρελθόν. Εκατομμύρια χρόνια
πριν.
Το τηλεσκόπιο είναι μια
μηχανή
του χρόνου. Δεν γίνεται
να δούμε
το Σύμπαν χωρίς
να γυρίσουμε
πίσω στο χρόνο.
Τα άστρα δεν είναι όπως δείχνουν. Το Σύμπαν, όπως αποκαλύπτει η επιστήμη, είναι πιο παράξενο απʼ όσο μπορούσαμε να φανταστούμε. Το φως, ο χρόνος, ο χώρος και η βαρύτητα συνωμοτούν για να δημιουργήσουν πραγματικότητες, που δεν γνωρίζουμε.

Κάθε άστρο είναι ήλιος, λαμπερός σαν τον δικό μας και ίσως και πιο μεγάλος. Φανταστείτε πόσο μακριά θα έπρεπε να πάτε τον Ήλιο, ώστε να φαίνεται τόσο μικρός κι αχνός όσο αυτά. Το φως των άστρων ταξιδεύει πολύ γρήγορα. Πιο γρήγορα απʼ ο,τιδήποτε άλλο. Όχι όμως απείρως γρήγορα. Περνά καιρός μέχρι να φτάσει σʼ εμάς. Για τα πιο κοντινά περνούν χρόνια. Για άλλα περνούν αιώνες.

Κάποια άστρα βρίσκονται τόσο μακριά, που περνούν χιλιετίες, ώσπου να έρθει σʼ εμάς το φως τους. Μέχρι να έρθει το φως ορισμένων άστρων έχουν πεθάνει ήδη. Εμείς βλέπουμε το φως τους, αλλά αυτά έχουν χαθεί πριν από πολύ καιρό. Ας μην πιστεύουμε ό,τι βλέπουμε. Οι αισθήσεις μας μπορεί να μας γελάσουν.

Μέσα σʼ ένα δευτερόλεπτο το φως διανύει 300.000 χιλιόμετρα. Σχεδόν όσο απέχει η Γη από τη Σελήνη. Άρα η Σελήνη απέχει περίπου ένα δευτερόλεπτο φωτός. Όταν ξανακοιτάξετε τη Σελήνη θα δείτε πώς ήταν πριν από ένα δευτερόλεπτο.

Το φως από τον Ήλιο έρχεται σε οκτώ περίπου λεπτά. Άρα ο Ήλιος απέχει οκτώ λεπτά φωτός. Από τη Γη βλέπουμε τον Ήλιο, όπως ήταν πριν από οκτώ λεπτά.

Η απόστασή μας από τον Ποσειδώνα ποικίλλει λόγω των τροχιών μας. Το φως θέλει συνήθως τέσσερις ώρες να φτάσει από εκεί. Άρα ο Ποσειδώνας που βλέπουμε, ήταν έτσι πριν από τέσσερις ώρες. Απέχει τέσσερις ώρες φωτός. Ωστόσο, η απόσταση ως κι αυτόν ακόμα είναι μόνο μικρό βήμα μπροστά στην κλίμακα των γαλαξιών.

Μόλις αφήσουμε τη γειτονιά του Ήλιου, η μονάδα αλλάζει από ώρες φωτός σε έτη φωτός. Το έτος φωτός είναι βασική μονάδα μέτρησης της απόστασης, όπως το χιλιόμετρο. Είναι η απόσταση που διανύει το φως μέσα σʼ ένα χρόνο. Πολύ μεγάλη, αν σκεφτούμε, ότι σε ένα δευτερόλεπτο το φως μπορεί να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη από επτά φορές την περιφέρεια της Γης.

Το πλησιέστερο στον Ήλιο άστρο, ο Εγγύς του Κενταύρου απέχει από τη Γη λίγο παραπάνω από τέσσερα έτη φωτός. Πόσο μακριά είναι τα τέσσερα έτη φωτός; Το διαστημόπλοιο Voyager της NASA κινείται με ταχύτητα 56.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ακόμη και με αυτή την ταχύτητα θα χρειαζόταν πάνω από 80.000 χρόνια, για να φτάσει σε αυτό το άστρο.
To αστρικό σμήνος Πλειάδες αποτελείται από μερικές εκατοντάδες άστρα,
έξι από τα οποία είναι ορατά με γυμνό μάτι.
Απέχουν από τη Γη περίπου από 440 έως 480 έτη φωτός.


Όταν το φως έφυγε από τις Πλειάδες για το μακρύ του ταξίδι ως τη Γη πριν από περισσότερα από 400 χρόνια, ο Γαλιλαίος κοίταζε πρώτη φορά με το τηλεσκόπιό του. Λίγα χρόνια μετά επιχείρησε, μάταια, να μετρήσει την ταχύτητα του φωτός. Το σχέδιό του ήταν πανέξυπνο, αλλά η τεχνολογία τότε δεν επαρκούσε για να μετρηθεί κάτι τόσο ταχύ όσο το φως.

Αν κοιτάξουμε το νεφέλωμα Καρκίνος βλέπουμε ακόμη πιο μακρινό παρελθόν. Aπέχει περίπου 6.500 έτη φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία (διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Σύγχρονοι σκοταδιστές), αλλά και τον ιουδαϊσμό (βλ. Το αλάθητο της Χαλάχα) αυτή είναι περίπου η ηλικία του Σύμπαντος.

Αν ήταν όμως μόλις 6.500 ετών το Σύμπαν πώς θα βλέπαμε το φως αντικειμένων πιο μακρινών από το νεφέλωμα αυτό; Δεν θα το βλέπαμε. Δεν θα είχε προλάβει να φτάσει στη Γη το φως από μέρη, που απέχουν περισσότερο από 6.500 έτη φωτός. Τόσο θέλει το φως, για να διασχίσει ένα ελάχιστο τμήμα του Γαλαξία μας. Αν πιστεύουμε σε Σύμπαν τόσο νεαρό, 6.000 ή 7.000 ετών σβήνουμε το φως σχεδόν όλου του Γαλαξία μας και το φως των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων γαλαξιών στο ορατό Σύμπαν.


Το κέντρο του Γαλαξία μας απέχει περίπου 30.000 έτη φωτός από τη Γη. Το φως που βλέπουμε να έρχεται από τον πυρήνα του, έφυγε, όταν οι πρόγονοί μας ήταν ακόμα στις σπηλιές.
Το φως που έρχεται από το γαλαξία Σομπρέρο είναι 30 εκατομμυρίων ετών.
Οι πρόγονοί μας ζούσαν στα δέντρα, όταν ξεκίνησε αυτό το φως.
Ζύγιζαν γύρω στα πέντε κιλά κι είχαν μακριές ουρές.
Αν και σε απόσταση 30 εκατομμυρίων ετών φωτός, όμως, ανήκει στην κοσμική γειτονιά μας.


Οι γαλαξίες στο σμήνος Κόμη απέχουν περισσότερο από 300 εκατομμύρια έτη φωτός. Τι συνέβαινε στη Γη, όταν ξεκίνησε το ταξίδι του το φως που βλέπουμε; Καμία γνώριμη ήπειρος, κανένας ωκεανός ή ποτάμι! Όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες σε μια ενιαία στεριά. Οι μακρινοί μας πρόγονοι μόλις που είχαν βγει στην ξηρά.

Αρκετά παλιό φως, αλλά ούτε κατά διάνοια το πιο παλιό, που βλέπουμε. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ έχει εντοπίσει και φωτογραφίσει γαλαξίες ηλικίας μεγαλύτερης των 13,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Τι συνέβαινε τότε στη Γη; Απολύτως τίποτε. Δεν υπήρχε Γη. Ούτε Ήλιος. Ούτε Γαλαξίας. Θα δημιουργούνταν ύστερα από δισεκατομμύρια χρόνια...


Η Μαρία Λούπου είναι Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π..
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


13 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47454

  12 Μαΐ 2019

  Ο ρυθμός επέκτασης του σύμπαντος υπολογίστηκε σε περίπου 74,03 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά megaparsec (ένα megaparsec είναι γύρω στα 3,26 εκατομμύρια έτη φωτός). Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 3,3 εκατομμύρια έτη φωτός που ένας γαλαξίας είναι μακρύτερα από τη Γη, φαίνεται να απομακρύνεται από εμάς με ταχύτητα 74 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο πιο γρήγορα.
  https://www.in.gr/2019/05/11/tech/provlimatismos-stin-epistimoniki-koinotita-gia-tin-taxyteri-tou-anamenomenou-epektasi-tou-sympantos/

 • Ανώνυμος 36949

  29 Ιαν 2016


  http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=772587

 • Ανώνυμος 36881

  26 Ιαν 2016

  οπως.........
  μη ξεχνας ο Σωκρατης ποτε δεν εγραψε, μονο οι μαθηται του.

 • Ανώνυμος 36852

  25 Ιαν 2016

  @36850
  Αντιγραφή από άλλους που το έχουν πει παλιότερα και καλύτερα.

 • Ανώνυμος 36851

  25 Ιαν 2016

  Όταν σκεφτούμε πράγματα όπως τα άστρα οι υποθέσεις μας δεν φαίνεται να έχουν τόση σημασία , έτσι δεν είναι; (Virginia Woolf)

 • Ανώνυμος 36850

  25 Ιαν 2016

  μπαλαντοπουλε
  ενα γνωριζω ''πολυ καλα''
  οτι τιποτας δεν γνωριζω

  καποιος Σωκρατης εγραψε
  ειπαμε σοφιστης αρχιφυλαξξ

 • Bielidopoulos

  25 Ιαν 2016

  ~
  Δεν μπορούμε να ορίσουμε τίποτε με ακρίβεια. Εάν προσπαθήσουμε να το κάνουμε, οδηγούμαστε σε παράλυση της σκέψης όπως οι φιλόσοφοι που ο ένας λέει στον άλλο: "εσύ δεν ξέρεις για τι μιλάς!". Ο άλλος λέει: "τι εννοείς μιλάς; Τι εννοείς εσύ; Τι εννοείς ξέρεις;
  Richard Feynman

  Οι υπάρχουσες επιστημονικές έννοιες καλύπτουν μόνο ένα πολύ περιορισμένο μέρος της πραγματικότητας και το υπόλοιπο που δεν έχει ακόμα κατανοηθεί είναι άπειρο.
  Πρέπει να θυμόμαστε ότι ό,τι παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά η φύση όπως μας εκτίθεται στη μέθοδο εξέτασης.
  Werner Heisenberg

  Δεν έχουμε δικαίωμα να αξιώνουμε ότι κάθε φυσικός νόμος που υπάρχει μέχρι τώρα, θα εξακολουθεί να υπάρχει με παρόμοιο τρόπο στο μέλλον.
  Max Panck

  Η αλήθεια είναι υπερβολικά πολύπλοκη ώστε να μην επιτρέπει τίποτε άλλο παρά προσεγγίσεις.
  John von Neumann

  Δεν υπάρχει μια μοναδική επιστημονική θεώρηση, όπως δεν υπάρχει μια μοναδική ποιητική θεώρηση. Η επιστήμη είναι ένα μωσαϊκό επιμέρους και αντιτιθέμενων θεωρήσεων. Αλλά υπάρχει ένα κοινό στοιχείο σε αυτές τις θεωρήσεις. Το κοινό στοιχείο είναι η επανάσταση εναντίον των περιορισμών που επιβάλλονται από τις τοπικές επικρατούσες κουλτούρες σε Δύση και Ανατολή.
  Freeman Dyson

  Η πίστη ότι υπάρχει μόνο μια αλήθεια και κάποιος μπορεί να την κατέχει, φαίνεται σε εμένα σαν την βαθύτερη ρίζα όλου του κακού στον κόσμο. Πιστεύω ότι ιδέες όπως απόλυτη βεβαιότητα, απόλυτη ακρίβεια, τελική αλήθεια και λοιπά είναι επινοήματα φαντασίας που δεν πρέπει να επιτρέπονται στο πεδίο της επιστήμης. Η χαλάρωση της σκέψης φαίνεται σε εμένα η μεγαλύτερη ευλογία που μας έδωσε η μοντέρνα επιστήμη.
  Max Born

 • Bielidopoulos

  25 Ιαν 2016

  ~
  Ο νόμος του Χάμπλ πάνω στον οποίο στηρίζεται και η κοσμολογία, μας λέει ότι η ταχύτητα απομάκρυνσης ενός γαλαξία από εμάς είναι ανάλογη της απόστασής του. Η τιμή έχει μετρηθεί και είναι περίπου 70 km/s ανά Mpc, όπου 1 pc = 3,3 έτη φωτός. Αυτό που λέει λοιπόν είναι ότι για κάθε 1 Mpc απόσταση προστίθενται στην ταχύτητα απομάκρυνσης 70 km/s. Αλλά όπως έχω ξαναπεί δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να μας λέει ότι αυτά που ισχύουν εδώ σε εμάς ή στη δική μας κοσμική γειτονιά, ισχύουν ίδια και απαράλλαχτα παντού στο σύμπαν. Η απαίτηση αυτών που αποκαλούμε "φυσικούς νόμους" να ισχύουν παντού στο σύμπαν δεν έχει λογική και φυσική βάση. Όσο πιο μακριά πάμε (χώρος) και όσο πιο πίσω στο παρελθόν (χρόνος) τόσο πιο πιθανό είναι κάτι να αλλάζει, όχι απλά ποσοτικά, αλλά ποιοτικά, πέρα από κάθε φαντασία και γνωστή θεωρία. Οι επιστημονικές θεωρίες εξάλλου που έχουμε έχουν ισχύ σε ένα πολύ στενό πεδίο της πραγματικότητας η κάθε μία.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Classical_mechanics#Limits_of_validity
  Τα λέω όλα αυτά για να δείξω ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε, να ιεροποιούμε και να παίρνουμε στα πολύ σοβαρά οποιαδήποτε επιστημονική θεωρία. Πρόκειται για περιγραφικές προσεγγίσεις που τις χρησιμοποιούμε σαν εργαλεία για να αναπτύξουμε τεχνολογία για να ελέγχουμε την φύση προς το συμφέρον μας και τίποτε άλλο. Αυτή εξάλλου είναι και η ουσία της επιστήμης και όχι η αναζήτηση κάποιας αμετακίνητης και αταλάντευτης αλήθειας.
  ;)

 • Ανώνυμος 36833

  25 Ιαν 2016

  Και οι χριστιανοί ακόμη πιστεύουν ότι όλα αυτά,τα έφτιαξε ο παντοδύναμος θεούλης τους,πρίν απο 6500 χρόνια.Μπεεεεεεεεεε

 • Ανώνυμος 36830

  24 Ιαν 2016

  36826, από μικρός το είχες ή τώρα το έπαθες;

 • Ανώνυμος 36828

  24 Ιαν 2016


  https://www.youtube.com/watch?v=zR3Igc3Rhfg
  On a dry lakebed in Nevada, a group of friends build the first scale model of the solar system with complete planetary orbits: a true illustration of our place in the universe.

 • Bielidopoulos

  24 Ιαν 2016

  ~
  Η ακτινοβολία που παράγεται στους πυρήνες των άστρων όπως ο Ήλιος θέλει εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στην επιφάνειά τους.

 • Ανώνυμος 36826

  24 Ιαν 2016


  Και να φανταστείτε ότι ΚΑΙ αυτό το είχαν πει οι αρχαίοι. Για την σχετικότητα των αισθήσεων μιλάω.