ΤΥΜΒΩΡΥΧΩΝΤΑΣ
ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΞΕΝΟ
ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Περί της μη ελληνικής
καταγωγής των μακεδόνων


«...Ήσουν και θα ʽσαι ελληνική

ελλήνων το καμάρι...»
Φαντασίωση της Ρωμιοσύνης
από το εμβατήριο
«Μακεδονία ξακουστή»


Η εικόνα, που έχει διαμορφώσει ο σύγχρονος ρωμιός από την κρατική παιδεία, την Εκκλησία, από πανεπιστημιακούς και άλλους θεσμικούς και εξωθεσμικούς φορείς είναι, ότι η Μακεδονία αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη φυσική και αδιατάραχτη συνέχεια από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας. Είναι αυτονόητο, ότι τα μνημεία της μακεδονικής γης αποτελούν «μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας ιστορίας», όπως δήλωσε στα ΜΜΕ στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ο τότε πρωθυπουργός της χώρας.

Η Μακεδονία όμως, ήταν ανέκαθεν πολυεθνική, ένα κράμα λαών. Δεν υπήρξε ποτέ ελληνική κι ας το τραγουδούν περήφανα στις σχολικές γιορτές και στους στρατώνες της Ρωμιοσύνης.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι άνθρωποι, που μιλούσαν ρωμέικα στην περιοχή, αποτελούσαν μια μικρή μόλις μειοψηφία. Με την έλευση των εκατοντάδων χιλιάδων μικρασιατών και τις ανταλλαγές πληθυσμών, οι άνθρωποι άλλαξαν. Πάλι πολυφυλετική παρέμεινε όμως η Μακεδονία, καθότι οι περισσότεροι σημερινοί κάτοικοί της αν κι έχουν την ψευδαίσθηση, ότι είναι φυλετικοί απόγονοι των αρχαίων ελλήνων προέρχονται από τη Μικρά Ασία, από μια περιοχή, η οποία πάντα κατοικούνταν από πανσπερμίες λαών (βλ. Περί της μη ελληνικής καταγωγής των μικρασιατών).

Στο άρθρο αυτό θα δείξουμε, ότι ούτε και στα αρχαία χρόνια η Μακεδονία ήταν ελληνική. Οι αρχαίοι μακεδόνες δεν αποτελούσαν τα προϊστορικά χρόνια ξεχωριστή φυλή. Γύρω στον 7ο π.Χ. αιώνα κάποια απʼ τις πατριές της Δυτικής ή Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελέστηκε από δωριείς, καθώς και από θρακοφρύγες, ιλλυριούς και παίονες, επιβλήθηκε και επικράτησε στην Ημαθία κι από εκεί απλώθηκε στις γύρω περιοχές. Συνακόλουθα, οι αρχαίοι μακεδόνες είναι μιγάδες και η γλώσσα τους κράμα από προελληνικές, ελληνικές, ιλλυρικές, θεσσαλικές, φρυγικές και παιονικές λέξεις.

Από τον 5ο π.Χ. όμως αιώνα και μετά, οι μακεδόνες άρχισαν να αυταπατώνται σχετικά με την καταγωγή τους. Αρέσκονταν να πιστεύουν και να διαδίδουν, ότι ήταν αρχαιελληνικής καταγωγής, απʼ ευθείας απόγονοι του Ηρακλή. Τα ελληνικά έγιναν η γλώσσα της Αυλής και της αριστοκρατίας τους. Πολλοί από τους μακεδόνες αριστοκράτες και αυλικούς μιλούσαν ελληνικά και καλούσαν έλληνες ποιητές, ζωγράφους και άλλους διανοούμενους στις πόλεις τους. Παρ' όλα αυτά, οι αρχαίοι έλληνες αποκαλούσαν τους μακεδόνες βάρβαρους και αλλόφυλους.

Οι άλλοι μακεδόνες (οι αγρότες και οι βουνήσιοι), που βρίσκονταν μακριά από τα αστικά κεντρα, δεν ήξεραν ελληνικά, αλλά μιλούσαν μόνο μακεδονικά. Αυτοί και αργότερα εξακολουθούσαν να κρατούν τις παλιές λατρευτικές και κοινωνικές τους παραδόσεις και δεν συμπαθούσαν τους εξελληνισμένους μακεδόνες. Αργότερα, από τα χρόνια του Αλέξανδρου και πέρα, έγιναν μεγάλες περαιτέρω οικονομικοκοινωνικές αλλαγές. Έτσι, η Μακεδονία από την περίοδο αυτή και μετά, σε μεγάλο βαθμό έχασε τον παλιό και ιδιόμορφο χαρακτήρα της.

Κατά τα πρώτα χρόνια του κράτους μας εξ άλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των διανοούμενων, ιστορικών και αρχαιολόγων, είχε άλλες απόψεις σχετικά με την «αυτονόητη» σήμερα ελληνικότητα των αρχαίων μακεδόνων. Οι αρχαίοι μακεδόνες παρουσιάζονταν σαν κατακτητές, όπως οι ρωμαίοι, οι γότθοι κ.λπ., περίπου σαν πρόδρομοι των οθωμανών.


Ιστορικά στοιχεία
Οι αρχαίοι έλληνες έλεγαν Μακεδονία την περιοχή, που είναι βόρεια της Θεσσαλίας και δυτικά του Στρυμόνα. Την περιοχή, που σήμερα λέγεται Ανατολική Μακεδονία, την έλεγαν Θράκη. Επίσης, η Χαλκιδική δεν αποτελούσε τμήμα της Μακεδονίας. Ως τα μέσα περίπου του 4ου αιώνα ήταν ανεξάρτητη. Οι πρώτοι συνοικισμοί των μακεδόνων ήταν στην περιοχή, που λεγόταν Ημαθία. (Το τοπωνύμιο Ημαθία είναι φρυγική λέξη, όπως κι άλλα τοπωνύμια της Μακεδονίας). Γύρω από την περιοχή αυτή, δηλαδή στην περιοχή, που σήμερα λέγεται Μακεδονία, κατοικούσαν άλλοι λαοί.

Είναι πολύ πιθανό, πως όχι μόνο στην Ημαθία, αλλά και σʼ όλη τη γύρω περιοχή αρχικά ή πολύ παλιά κατοικούσαν ο παίονες. («Την νυν Ημαθίαν, το δε παλαιόν Παιονίαν προσαγορευομένην», Πολύβιος, XXIV, 8). Οι παίονες έφτασαν ως τα παραθαλάσσια της Μακεδονίας, αλλʼ εκτοπίστηκαν από τους φρύγες. Άλλες όμως γραπτές παραδόσεις κάνουν λόγο και για έναν άλλο λαό, τους πελαγόνες. Επίσης και οι φρύγες ̶ θράκες είχαν απλωθεί σʼ όλη σχεδόν τη Μακεδονία παλιότερα.

Από τους λαούς αυτούς άλλοι μεν εκτοπίστηκαν κι άλλοι συγχωνεύτηκαν με τους μακεδόνες. Έτσι, στην αρχή, οι μακεδόνες επικράτησαν στην Ημαθία κι απ' εκεί με τον καιρό σʼ όλη την περιοχή, που έφτανε ως το Στρυμόνα. Αργότερα, στα χρόνια του Φιλίππου Βʼ με τις κατακτήσεις τους απλώθηκαν σʼ όλη την περιοχή της σημερινής Μακεδονίας.

Για την προϊστορία των μακεδόνων δεν έχουμε πηγές. Για τα πρώτα πάλι ιστορικά χρόνια οι πηγές είναι πολύ λιγοστές. Στα ομηρικά έπη δεν γίνεται καθόλου λόγος γιʼ αυτούς. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια στην πρώτη μορφή τους ήταν καταγραφή των παραδόσεων των αχαιών. Οι αχαιοί όμως, δεν έφτασαν ούτε εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία. Μα και αργότερα, οι ίωνες και αιολείς ραψωδοί δεν είχαν καμία επικοινωνία με τη Μακεδονία.

Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε, είναι τα όσα γράφουν ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης. Ο Ηρόδοτος γράφει, πως οι μακεδνοί ήταν δωριείς και κατοικούσαν πρώτα στον Όλυμπο και την Όσσα κι ύστερα στην Πίνδο κι από εκεί κατέβηκαν στην Πελοπόννησο (Ι, 56, 146, VIII, 43).

Ο Ηρόδοτος όμως, αναφέρει και μιαν άλλη παράδοση για τους πρώτους βασιλιάδες της Μακεδονίας:

«Τρία αδέρφια απʼ τους απογόνους του Τήμενου, ο Γαυάνης, ο Αέροπος και ο Περδίκκας, έφυγαν από το Άργος και ήρθαν στους ιλλυριούς. Απʼ τους ιλλυριούς, περνώντας απʼ τα βουνά στην επάνω Μακεδονία έφτασαν στην πόλη Λεβαία και εκεί εργάζονταν με μισθό στο βασιλιά (του τόπου), ο ένας βόσκοντας τʼ άλογα, ο άλλος τα βόδια και ο νεότερος, ο Περδίκκας, μικρά ζώα. Στα παλιά αυτά χρόνια δεν ήταν μόνο ο λαός, αλλά και οι βασιλιάδες φτωχοί. Και η ίδια η γυναίκα του βασιλιά μόνη της ζύμωνε το ψωμί.

»Κάθε φορά όμως, που ψηνόνταν το ψωμί του μικρού υπηρέτη, του Περδίκκα, πάντοτε γίνονταν διπλάσιο απʼ ό,τι αρχικά ήταν. Κι επειδή αυτό το παρατήρησε η γυναίκα (βασίλισσα) το είπε στον άντρα της. Όταν το άκουσε αυτός, κατάλαβε αμέσως, ότι ήταν θαύμα κι ότι προμηνούσε κάτι μεγάλο. Προσκάλεσε λοιπόν τους τρεις αυτούς υπηρέτες και τους είπε να φύγουν απʼ τη χώρα του... Ο μικρότερος όμως υπηρέτης, (ο Περδίκκας), που έτυχε να κρατάει ένα μαχαίρι, είπε: “Δεχόμαστε, βασιλιά, αυτά που μας δίνεις” και χάραξε με το μαχαίρι στο πάτωμα του σπιτιού το μέρος, που φωτιζόταν απʼ τον Ήλιο. Αφού το έκανε αυτό, πήρε τρείς φορές ήλιο και τον έβαλε στον κόρφο του, ύστερα βγήκε από το σπίτι με τα αδέρφια του κι έφυγαν» (Βιβλ. Ηʼ, 137).

Ένας απʼ τους σπιτικούς του βασιλιά εξήγησε τι σήμαινε εκείνο, που έκανε το παιδί και είπε, πως αυτός ο μικρός με υπολογισμό δέχτηκε αυτό που του έδωσε ο βασιλιάς. Άρα είναι επικίνδυνος, γιατί μια μέρα θα ζητήσει να πάρει το βασιλικό θρόνο. Ο βασιλιάς τότε ταράχτηκε κι έστειλε τους ιππείς του να πιάσουν τα τρία αδέρφια και να τα σκοτώσουν.

Συνεχίζοντας ο Ηρόδοτος τη διήγησή του γράφει:

«Στη χώρα αυτή (τη Μακεδονία) υπάρχει ένας ποταμός, όπου οι απόγονοι των αργείων θυσιάζουν (τιμώντας τον) σα σωτήρα, γιατί ο ποταμός αυτός, αφού τον πέρασαν οι τημενίδες, έγινε τοσο ορμητικός, ώστε οι ιππείς (που τους κυνηγούσαν) δεν μπόρεσαν να τον διαβούν. Έτσι, οι τημενίδες έφτασαν σʼ άλλη περιοχή της Μακεδονίας και κατοίκησαν κοντά στους κήπους, που λένε, πως ανήκαν στο Μίδα, το γιο του Γορδίου. Στους κήπους αυτούς φυτρώνουν μόνο τριαντάφυλλα με εξήντα φύλλα το καθένα, που ξεπερνούν στην ευωδιά όλα τʼ άλλα. Επίσης, σʼ αυτούς τους κήπους, όπως λένε οι μακεδόνες, πιάστηκε ο Σιληνός. Πάνω απʼ αυτούς βρίσκεται το όρος Βέρμιο, απάτητο από τον ατέλειωτο χειμώνα, που βαστά εκεί πάνω. Οι τρεις αδερφοί (Γαυάνης, Αέροπος και Περδίκκας) με ορμητήριο το μέρος που κατέλαβαν, κυρίεψαν και την υπόλοιπη Μακεδονία» (Βιβλ. Ηʼ, 138).

Η παράδοση αυτή κρύβει βέβαια κάποιο ιστορικό πυρήνα (για τους δωριείς, που από την Πελοπόννησο πήγαν κι εγκαταστάθηκαν στη Β. Θεσσαλία και Ήπειρο), αλλά τα σχετικά με το Μίδα ανήκουν στη φρυγική μυθολογία. Όμως, για να σώζεται και στα ιστορικά χρόνια η παράδοση αυτή, είναι φανερό, πως οι φρύγες παλιότερα είχαν εγκατασταθεί στην κεντρική Μακεδονία κι έμειναν εκεί πολλά χρόνια.

Και ο Θουκυδίδης κάνει λόγο για τους τημενίδες και δίνει διαφωτιστικές πληροφορίες για την πρώτη περίοδο της ιστορίας της Μακεδονίας:

«Στους μακεδόνες ανήκουν οι λυγκηστές (σημ. Λυγκηστίς λεγόταν η περιοχή της σημερινής Φλώρινας), οι ελιμιώτες (σημ. κατοικούσαν προς βορά των Καμβουνίων) κι άλλοι μεσόγειοι λαοί, οι οποίοι είναι σύμμαχοι και υπήκοοι στους μακεδόνες, έχουν όμως δικούς τους βασιλιάδες
». Άρα οι λυγκηστές, οι ελιμιώτες κι άλλοι λαοί της Μακεδονίας στα ιστορικά χρόνια δεν ήταν μακεδόνες.

«Τη σημερινή παραθαλάσσια Μακεδονία κατάκτησε πρώτος ο Αλέξανδρος, ο πατέρας του (βασιλιά) Περδίκκα και οι πρόγονοί του τημενίδες, που κατάγονταν κατα τους παλιούς χρόνους από το Άργος και βασίλεψαν (στην παραθαλάσσια περιοχή) αφού έδιωξαν από την Περία τους πίερες, που πήγαν και κατοίκησαν ύστερα πέρα απʼ το Στρυμόνα, στα Φάγρητα κι άλλους τοπους στις ρίζες του Παγγαίου... Επίσης, έδιωξαν απʼ τη χώρα, που λέγεται Βοττία τους βοττιαίους, οι οποίοι τώρα συνόρευαν με τους κατοίκους της Χαλκιδικής. Κι ακόμα κατάκτησαν από την Παιονία μια στενή λωρίδα κοντά στον Αξιό ποταμό, που άρχιζε από το εσωτερικό της χώρας και κατέβαινε ως την Πέλλα και τη θάλασσα. Κατόπιν, κατάκτησαν την πέρα από τον Αξιό περιοχή, ως το Στρυμόνα, που λέγεται Μυγδονία, αφού έδιωξαν τους ηδώνες και τη νέμονται τώρα αυτοί. Έδιωξαν και από τη σημερινή Εορδία τους εορδούς, από τους οποίους οι πιο πολλοί χάθηκαν και μόνο λίγοι έχουν εγκατασταθεί γύρω από τη Φύσκα (σημ. πιθανόν στο σημερινό Κιλκίς). Έδιωξαν οι μακεδόνες και τους άλμωπες από την Αλμωπία (σημ. βορειότερα της Ημαθίας) και κυρίεψαν τον Ανθεμούντα, την Κρηστωνία και τη Βισαλτία...

»Οι χώρες αυτές όλες μαζί λέγονται Μακεδονία και είχαν βασιλιά τον Περδίκκα...» (II, 99).
 
Μια άλλη παράδοση λέει, πως γενάρχης της μακεδονικής δυναστείας ήταν ο Κάρανος, αδερφός του βασιλιά του Άργους Φείδωνα κι ότι βασίλεψε στη Μακεδονία γύρω στο 750 π.Χ..

Ξέρουμε ακόμα, πως στη δυτική Μακεδονία, στην περιοχή, που λέγονταν Ορεστίς, υπήρχε και πόλις Άργος. Ο Στράβων αναφέρει Άργος Οριστικόν (VII, 326). Στην περιοχή αυτή, κοντά στο Αρμενοχώρι, βρέθηκε και επιγραφή, που μιλάει για Κοινό Ορεστών. Ο Θουκυδίδης μάλιστα, μνημονεύει κι ένα βασιλιά των ορεστών, τον Αντίοχο (II, 80, 6), που στις αρχές του πελοποννησιακού πολέμου βοήθησε τους σπαρτιάτες.

Μερικοί ετυμολογούν τη λέξη Μακεδονία από το ομηρικό μακεδνή («Οδύσσεια», η 106), που σημαίνει ψηλή, λιγερή. Ο Ησύχιος γράφει, πως η Μακεδονία λεγόταν Μακετία (βλ. Κ. Πορφυρογέννητου: «Περί  θεμάτων», 2,2). Άλλοι, το τοπωνύμιο Μακεδονία το ετυμολογούν από τη φοινικική λέξη μακέδ, που σημαίνει ευδαίμων.


Φαντασικό γενεαλογικό δέντρο
Δε θέλει ρώτημα, πως οι παραπάνω παραδόσεις, που μνημονεύονται από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη για τους τημενίδες, σχηματίστηκαν στα ιστορικά χρόνια κι όταν η νότια Μακεδονία και η Θράκη γέμισαν από ελληνικές αποικίες. Ορισμένοι φύλαρχοι, που θαύμαζαν τον ελληνικό πολιτισμό, όταν έμαθαν τα όσα παραδίδονταν για τον Ηρακλή και τα κατορθώματά του, άρχισαν να διαδίδουν, πως κι αυτοί ήταν από το Άργος και καυχιώνταν για την καταγωγή τους από τον Ηρακλή. (Βλ. Διόδ. XVII,4, Αρριαν. IV,7,3, V,26,5, Κούρτ. IV,2,2, Δίων Χρυσόστ., IV,70, Στράβ. VII,326).  

Είναι πολύ πιθανό, πως στην Ορεστίδα υπήρχαν απόγονοι των παλιών δωριέων, που όσο κι αν ανακατώθηκαν με τους γύρω λαούς (ιλλυριούς, φρύγες, παίονες, μολοσσούς κ.λπ.) διατηρούσαν ένα μέρος από τις παραδόσεις τους. Έτσι, οι παλιές αυτές παραδόσεις, όσο θολές κι αν ήταν, αποτέλεσαν τον πυρήνα, για να σχηματιστεί το γενεαλογικό δεντρο των βασιλέων της Μακεδονίας.

Όπως και να είναι, στα πριν του 7ου π.Χ. αιώνα χρόνια, οι μακεδόνες ήταν εγκατεστημένοι σε μια μικρή περιοχή της δυτικής Μακεδονίας κι απο εκεί με τον καιρό απλώθηκαν ανατολικότερα και βορειότερα, αφού στο μεταξύ διασταυρώθηκαν με τους λαούς την αναφέρθηκαν παραπάνω.

Έτσι, κατά τον 5ο αιώνα, από το ανακάτεμα αυτό σχηματίστηκε η μακεδονική φυλή, που είχε δική της γλώσσα, η οποία ήταν φυσικό να πλουτιστεi με λέξεις φρυγικές, ιλλυρικές, παιονικές, θεσσαλικές και αργότερα και με ελληνικές. Η μακεδονική φυλή με αυτό τον τρόπο ξεχώριζε από τους άλλους λαούς της Βαλκανικής (θράκες, ιλλυριούς, μολοσσούς — ηπειρώτες, θεσσαλούς, παίονες κ.λπ.).


Βάρβαροι και αλλόφυλοι οι μακεδόνες
για τους αρχαίους έλληνες

Οι έλληνες όμως, αν και οι μακεδόνες βασιλιάδες, καθώς και οι αυλικοί και οι ευγενείς μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και ισχυρίζονταν, πως κατάγονταν από τους ηρακλείδες, τους χαρακτήριζαν βάρβαρους και αλλόφυλους. Στο χαρακτηρισμό αυτό είναι ομόφωνη η αρχαία ελληνική παράδοση.

Ο Δημοσθένης σε πολλά σημεία αποκαλεί τον Φίλιππο και τους μακεδόνες ως βάρβαρους, άρα μη έλληνες. «Ου μόνον ουχ έλληνος όντος ουδέ προσηκόντως ουδέν τοις έλλησιν, αλλʼ ουδέ βαρβάρου εντεύθεν όθεν καλόν ειπείν, αλλʼ ολέθρου μακεδόνος, όθεν ουδʼ ανδράποδον σπουδαίον ουδέν εν πρότερον πριάσθαι», δηλαδή: «Όχι μόνο δεν είναι έλληνας (ο Φίλιππος), όχι μόνο δεν έχει τίποτα κοινό με τους έλληνες, αλλά είναι βάρβαρος, για τον οποίον δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα το καλό. Πρόκειται για ένα ολέθριο πλάσμα από την Μακεδονία, όπου πρώτα δεν μπορούσες να αγοράσεις ούτε έναν σκλάβο της προκοπής» («Γ΄ Φιλιππικός», 31).

Όχι μόνον ο Δημοσθένης όμως, αλλά πολλοί έλληνες συγγραφείς αποκαλούν τους μακεδόνες βάρβαρους. Ο Αρριανός αντιδιαστέλλει το μακεδονικό γένος από το ελληνικό: «Τοις γένεσι τω τε ελληνικώ και τω μακεδονικώ». («Αλεξάνδρου Ανάβασις», Βιβλ. Βʼ, X, 7).


Έλληνας─Φιλέλληνας;
Ο Αλέξανδρος Α΄ πολέμησε μαζί με τον Ξέρξη στην εκστρατεία του κατά των ελλαδικών πόλεων─κρατών. Έδωσε την αδελφή του Γυγαία, σε έναν πέρση στρατηγό, τον Βουβάρη (Ηρόδ. Βιβλ. Εʼ, 21). Στόλισε όμως, τους Δελφούς και την Ολυμπία με λαμπρά αναθήματα.
 
Ο Ηρόδοτος αναφέρεται στην ένσταση, που υπέβαλαν οι έλληνες αθλητές, γιατί δεν ήταν έλληνας, όταν ο Αλέξανδρος Αʼ θέλησε να πάρει μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες (Βιβλ. Εʼ, 22). Τότε, ο Αλέξανδρος «απέδειξε», πως είναι αργείος, οπότε του επιτράπηκε η συμμετοχή.

Για τα «ευγενικά και πατριωτικά του αισθήματα προς τους έλληνες», απέκτησε το προσωνύμιο «Φιλέλληνας». Όπως και να ʼχει, δεν μπορεί να θεωρείται κάποιος έλληνας και να λέγεται φιλέλληνας. Πρέπει να μην θεωρείσαι έλληνας, για να αποκληθείς φιλέλληνας.


Μακεδονική γλώσσα
Από τον 19ο αιώνα, ιστορικοί, γλωσσολόγοι και φιλόλογοι, άνοιξαν μεγάλη συζήτηση γύρω στο ζήτημα αν οι αρχαίοι μακεδόνες συγγένευαν με τους έλληνες. Από τις γνώμες που διατυπώθηκαν, σχηματίστηκε ολόκληρη βιβλιογραφία.
 

 
Αλέξανδρος Αʼ της Μακεδονίας,
ο Φιλέλληνας.

  
Μερικοί δέχονται, πως οι μακεδόνες ήταν έλληνες. Πολλοί άλλοι όμως, φιλόλογοι, ιστορικοί και γλωσσολόγοι διατύπωσαν αντίθετη γνώμη. Αυτοί, εξετάζοντας την μακεδονική γλώσσα και έχοντας υπόψη, πως οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς αποκαλούσαν τους μακεδόνες βάρβαρους, έβγαλαν το συμπέρασμα, πως οι μακεδόνες δεν ανήκουν στην ίδια φυλή με τους έλληνες.
 
Άλλοι θεωρούν, ότι το ζήτημα της φυλετικής καταγωγής των μακεδόνων έχει δευτερεύουσα σημασία. Λένε, πως δεν έχει σημασία αν μερικοί βασιλιάδες της Μακεδονίας ήξεραν τα ελληνικά κι έλεγαν, πως κατάγονταν από έλληνες. Γιʼ αυτούς είναι αποφασιστική απόδειξη το ότι από την αρχαία παράδοση οι μακεδόνες χαρακτηρίζονται «βάρβαροι».

Εκτός από αυτούς, και γλωσσολόγοι σαν τον P. Kretschmer είναι πολύ διστακτικοί στο να δεχτούν άμεση συγγένεια της μακεδονικής γλώσσας με την ελληνική. (Βλ. «Einleitung in die Geschichte der Griechischen Sprache», 1896 — Εισαγωγή στην Ιστορία της ελληνικής γλώσσας). Ο γλωσσολόγος A. Thυmb και άλλοι παραδέχονται, πως η μακεδονική γλώσσα δεν έχει ρίζες ελληνικές κι ότι όσες λέξεις ελληνικές υπάρχουν είναι νεότερης εποχής, όταν η Μακεδονία δέχτηκε τον ελληνικό πολιτισμό κι εξελληνίστηκε.

Ούτε η ελληνική γλώσσα βέβαια, είναι «καθαρή». Το 40% περίπου του λεξιλογίου της αρχαίας ελληνικής είναι προϊόν δανεισμού. «Καθαρές» γλώσσες δεν υπάρχουν, γιατί οι λαοί και οι πολιτισμοί δεν ζουν σε γυάλες αλλά σε συνεχή επαφή, εχθρική ή φιλική, μεταξύ τους. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Δεν υπάρχουν «καθαρές» γλώσσες).

Ο Πλούταρχος αναφέρει, ότι οι μακεδόνες στρατιώτες χαιρέτησαν τον στρατηγό Ευμένη τον Καρδιανό στη μακεδονική γλώσσα: «Οι δʼ ως είδον, ευθύς ασπασάμενοι μακεδονιστί τη φωνή τας τʼ ασπίδας ανείλοντο και ταις σαρίσαις επιδουπήσαντες ανηλάλαξαν». (Πλούταρχος: «Ευμένης», 14).

Σε άλλο χωρίο του αναφέρει για τον Αλέξανδρο: «Αναπηδήσας ανεβόα μακεδονιστί καλών τους υπασπιστάς» (Αλέξανδρος, 51).

Ο Ψευδοκαλλισθένης στο «Μυθιστόρημα του Αλέξανδρου» αναφέρει έναν μακεδόνα στρατιωτικό, που μιλάει στον ετοιμοθάνατο Αλέξανδρο στη μακεδονική γλώσσα: «Μεταλαβών την φωνήν μακεδονιστί είπεν δακρύων» (32).


Διάλεκτος ή γλώσσα;
Σύγχρονοι εθνικιστές αναφερόμενοι στα μακεδονικά των αρχαίων μακεδόνων χρησιμοποιούν τη λέξη μακεδονική «διάλεκτος» και όχι «γλώσσα». Η μόνο διαφορά, που έχει όμως η γλώσσα από τη διάλεκτο είναι πολιτική. Διάλεκτος είναι μια γλωσσική ποικιλία, που για πολιτικούς λόγους δεν έχει (ακόμα) το στάτους της επίσημης εθνικής γλώσσας.

Τα ποντιακά, για παράδειγμα, για το νεορωμέικο εθνικισμό δεν μπορεί να είναι γλώσσα, αλλά διάλεκτος της ελληνικής, εφʼ όσον οι πόντιοι υποτίθεται, πως είναι κι αυτοί έλληνες. Για έναν άλλον όμως εθνικισμό, ο οποίος ενδεχομένως αμφισβητεί την ελληνικότητα αυτής της ομάδας, η γλώσσα που χρησιμοποιούν, θεωρείται ξεχωριστή γλώσσα, διαφορετική από τα ελληνικά κι όχι διάλεκτος.

Έτσι, ενώ παλιότερα τα καταλανικά θεωρούνταν διάλεκτος της ισπανικής, σήμερα θεωρούνται όλο και περισσότερο ανεξάρτητη γλώσσα.

Για τη διαφορά των δύο χαρακτηριστική είναι η φράση του γλωσσολόγου Max Weinreich: «Γλώσσα είναι μια διάλεκτος με στρατό και ναυτικό».

 


Πριν από δεκαετίες ο Ανδρόνικος είχε «ανακαλύψει» τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα, που, όπως αποδείχθηκε τελικά, ο τάφος δεν ήταν του Φιλίππου, αλλά ούτε κι η Βεργίνα ήταν η Βεργίνα. Η κανονική Βεργίνα ήταν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πιο πέρα.
Πρόσφατα ξεφούσκωσε και το θέμα του τάφου της Αμφίπολης, ενός ακόμα φιάσκου της Ρωμιοσύνης.
Η αρχαιολογία στην υπηρεσία των εθνικών ονειρώξεων.
(Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Δεν είναι του Φιλίππου ο τάφος στη Βεργίνα
και Εθνική θησαυροθηρία).

 


Μίγμα από διάφορες φυλές
Μια άλλη κατηγορία ερευνητών υποστηρίζει, πως οι μακεδόνες της εποχής του Φίλιππου Βʼ και του Αλέξανδρου από φυλετική άποψη ήταν ένα μίγμα από διάφορες φυλές (πελαγόνες, φρύγες, θράκες, έλληνες, ιλλυριούς).

Όπως είδαμε, πολλά τοπωνύμια της Μακεδονίας είναι φρυγικά και ιλλυρικά. Επίσης υπάρχουν και πολλά ελληνικά. Απʼ αυτά όμως (όπως Άργος, Ορεστίς, Γορτυνία) μερικά έχουν πολύ παλιά καταγωγή, και άλλα, καθώς και λέξεις και κύρια ονόματα είναι νεότερης εποχής.

Οι δωριείς, οι οποίοι στα πρωτοελλαδικά χρόνια  εκτοπίστηκαν από την Πελοπόννησο και μετανάστευσαν στην βόρεια Θεσσαλία και Ήπειρο, έμειναν πολλά χρόνια και είναι φυσικό, πως ήρθαν σε επιγαμίες με τους μακεδόνες. Έτσι, από τα παλιά αυτά χρόνια οι μακεδόνες πήραν πολλές λέξεις από αυτούς και τις προσάρμοσαν στο τυπικό της γλώσσας τους.

Αργότερα, στον καιρό τον ελληνικού αποικισμού, που στην Νότια και Ανατολική Μακεδονία οι έλληνες μετάδωσαν τον πολιτισμό τους και στους μακεδόνες, οι οποίοι κατοικούσαν στις γειτονικές περιοχές, πολλές ελληνικές λέξεις και κύρια ονόματα πολιτογραφήθηκαν στη μακεδονική διάλεκτο. Κι ακόμα, από τον 5o αιώνα και μετά, με τις εμπορικές ανταλλαγές οι μακεδόνες πήραν πολλές λέξεις από τους θεσσαλούς κι από άλλους έλληνες, αφού γειτόνευαν μʼ αυτούς.


  

 
Έφοδοι των μακεδόνων εναντίον της δυστυχούς Ελλάδος.
Παναγιώτη Κοδρικά: «Ομιλίαι περί πληθύος κόσμων του κυρίου Φοντενέλ» (Βιέννη, 1794).

 Οι μακεδόνες
ως πρόδρομοι των οθωμανών

Ο Παναγιώτης Κοδρικάς ήταν γραμματέας φαναριωτών ηγεμόνων κι εν συνεχεία διερμηνέας στο υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας. Ανέπτυξε, παράλληλα με τη διπλωματική του δράση, και συγγραφική δραστηριότητα με έργα κυρίως φιλολογικού περιεχομένου. Είχε στενές σχέσεις με διακεκριμένους λόγιους, μεταξύ των οποίων οι Καταρτζής, Μοισιόδακας κ.ά., οι οποίες του έδωσαν τη δυνατότητα να διευρύνει το γνωστικό του πεδίο σε θέματα κυρίως φιλολογικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος.

Ο Κοδρικάς θεωρούσε τους μακεδόνες ξένο έθνος από το ελληνικό και το περιλάμβανε στα βαρβαρικά φύλα, που κατά διαστήματα επιτέθηκαν κατά της «δυστυχούς Ελλάδος». Έγραφε λοιπόν, στην εισαγωγή του βιβλίου «Ομιλίαι περί πληθύος κόσμων του κυρίου Φοντενέλ» (Βιέννη, 1794): «Η δυστυχής Ελλάς... άρχισεν ολίγον κατʼ ολίγον να χάνει μαζί με την ένδοξόν της ελευθερίαν... την παλαιάν εκείνην της γλώσσης ευγένειαν. Αι αλλεπάλληλοι έφοδοι και δουλείαι οπού κατά καιρούς εδοκίμασεν από διάφορα έθνη, πότε Μακεδονίων, πότε Ρωμαίων, και ενίοτε Γότθων...».

Αλλά και μετά την ίδρυση του κράτους, η αντίληψη των πνευματικών ταγών του είναι γενικά εχθρική προς τη μακεδονική περίοδο, η οποία αντιμετωπίζεται ως ο πρώτος κρίκος μιας μακράς αλυσίδας υποδουλώσεων του έθνους σε ξένους δυνάστες.
 

 

 
Η αρχαία Ελλάδα έρμαιο της Μακεδονίας και Ρώμης.
Αλ. Σούτσου, «Ελληνική Πλάστιγξ», Αθήνα 1836, σελ. 18.
 Ο Νικόλαος Σαρίπολος στον λόγο του, που εκφωνήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1848 στο πανεπιστήμιο, τόνισε πως «μετά την εν Χαιρωνεία μάχην πέπλος μέγας δουλείας επισκιάζει την Ελλάδα». (Νικ. Σαρίπολου: «Λόγος εκφωνηθείς την 21 Οκτωβρίου 1848 κατά την έναρξιν της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών πολιτευμάτων», 1848, σελ. 24).

Περισσότερο σκληρός στις εκφράσεις του υπήρξε ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, ο οποίος σε λόγο του στην Ακρόπολη είπε, πως ο Φίλιππος νίκησε την Ελλάδα στη Χαιρώνεια, αλλά «έπραξε άλλο της νίκης εκείνης ολεθριώτερον, εγέννησε τον Αλέξανδρον». («Σύνοψις των Πρακτικών της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών», Αθήνα 1846, σελ. 102).


Ένταξη των μακεδόνων
στο εθνικό φαντασιακό

Το ζήτημα της εθνικής ολοκλήρωσης από τα μέσα του 19ου αιώνα άρχισε να αποτελεί τον σταθερό άξονα, γύρω από τον οποίο κινήθηκε η κυρίαρχη ιδεολογική προπαγάνδα της Ρωμιοσύνης, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ιδεολογικά η προσάρτηση των τέως οθωμανικών εδαφών στο κράτος βάσει της ιστορικής τεκμηρίωσης της δήθεν ελληνικής εθνικής συνέχειας.


 

 
Η Μακεδονία έχει πλέον «κατοχυρωθεί» ως «ελληνική χώρα»
στις εγκυκλοπαίδειες της Ρωμιοσύνης.

(Η φωτοτυπία προέρχεται από το «ελληνοπρεπές» εγκυκλοπαιδικό λεξικό «Ήλιος»).
 


Για να τεκμηριωθεί η υποτιθέμενη διαχρονία γεφυρώνοντας τα τεράστια κενά και τις ασυνέχειες, διατυπώθηκε ένα ενιαίο εθνικό αφήγημα, το οποίο συνέζευξε την ελληνική αρχαιότητα με το Βυζάντιο και τον χριστιανισμό έως τη σύγχρονη εποχή. Θεμελιωτής της «αδιάσπαστης ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού» ήταν ο Κ. Παπαρρηγόπουλος.

Στην περίπτωση της Μακεδονίας επιχείρησε με την «Ιστορία» του να ενοποιήσει την αρχαία ιστορία της με τις άλλες περιόδους του «ελληνισμού» και τους πληθυσμούς της με τους υπόλοιπους «έλληνες». (Αρβανίτες, βλάχους, βορειοαφρικάνους, τουρκοανατολίτες κ.λπ.. Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Η πραγματική καταγωγή μας).

Ο ίδιος όμως, λίγα χρόνια πριν, είχε διαφορετική αντίληψη για το τι ακριβώς ήταν οι μακεδόνες. Στο «Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας» είχε προβεί σε «εύλογη διάκριση» του μακεδονικού από το ελληνικό έθνος: «Η Μακεδονική εποχή δύναται ευλόγως να διακριθή από της Ελληνικής, διότι το Μακεδονικόν έθνος εξεπλήρωσεν, εν τη Γενική Ιστορία, εντολήν άλλην παρά το Ελληνικόν».
 

  


Διάκριση του μακεδονικού έθνους από το ελληνικό έκανε ακόμα κι ο Κ. Παπαρρηγόπουλος μερικά χρόνια πριν γράψει την «Ιστορία» του κι ενσωματώσει τους μακεδόνες στον εθνικό του μύθο.
Κ. Παπαρρηγόπουλου: «Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας», Αθήνα, 1849, σελ. 193.
 «Απόγονοι» και «απόγονοι»
Ενώ η σύγχρονη Ελλάδα είχε καταντήσει ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη παγκοσμίως, αυτά που απασχολούσαν τους κατοίκους της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν να ξαναλειτουργήσει η θεολογική σχολή της Χάλκης, να αναγνωριστεί η οικουμενικότητα του πατριαρχείου, να μην ονομαστούν οι σκοπιανοί μακεδόνες κ.λπ. άσχετα και ανούσια θέματα, η περίφημη «ελληνική εξωτερική πολιτική».

Έτσι, πάνω από τριάντα χρόνια στην Ε.Ε. κι αντί η χώρα να έχει ήδη γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή, μια «Γερμανία» των Βαλκανίων, με τέτοιες αντιλήψεις και πνιγμένοι στο βυζαντινισμό (αναξιοκρατία, ρουσφέτια, καταχρήσεις κ.λπ.) οι ρωμιοί, «κατάφεραν» να χρεωκοπήσουν.

Ακόμα και σήμερα όμως, μετά τη χρεωκοπία, δεν φαίνεται να έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους, αλλά, παραμένοντας βαθύτατα βυζαντινοί, δυσκλεείς, παρηκμασμένοι, μεσαιωνικοί και ανασφαλείς, συνεχίζουν να πορεύονται με την ίδια νοοτροπία, αποπροσανατολισμένοι από το πραγματικό τους πρόβλημα (έλλειψη παιδείας και αυτογνωσίας), ενώ τους απασχολούν οι ίδιες ─όπως τόσα χρόνια─ ανοησίες.
Πιθηκισμοί σκοπιανών «απογόνων» (αριστερά) και ρωμιών «απογόνων» (δεξιά).

Οι σλαβο-αρβανιτό-βλαχοι κ.λπ. σημερινοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου λοιπόν, αφού εμπέδωσαν την εδώ και διακόσια χρόνια φαντασίωσή τους περί της δήθεν ευγενούς καταγωγής τους κι αυτοπροσδιορίστηκαν ως έλληνες, με στενή οικοπεδίστικη αντίληψη των εννοιών Ελλάδα και έλληνας, επιχειρούν «με νύχια και με δόντια» να περιχαρακώσουν τη φαντασίωσή τους αυτή.
 
 

 
Έχουν και στην Π.Γ.Δ.Μ. τηλεβιβλιοπώλες,
που εμπορεύονται διαστρεβλωμένη ιστορία.

Έτσι, αντιδρούν στην επιχείρηση του σκοπιανού εθνικισμού, να εμποτίσει στους κατοίκους του χώρου της βόρειας Μακεδονίας τη μακεδονική εθνική συνείδηση, να μεταμορφώσει δηλαδή τους σλαβο-αρβανιτο-βλάχικης κ.λπ. καταγωγής σημερινούς σκοπιανούς, σε «απόγονους» αρχαίων μακεδόνων.

Δεν έχουν αντιληφθεί, παραβλέπουν ή ξεχνούν ενδεχομένως, ότι εδώ και δυο αιώνες, το ίδιο ακριβώς κάνει κι ο ρωμέικος εθνικισμός, ο οποίος έχει εμποτίσει στους κατοίκους του ελλαδικού χώρου την ελληνική εθνική συνείδηση, έχει μεταμορφώσει δηλαδή, τους σλαβο-αρβανιτο-βλάχικης κ.λπ. καταγωγής σημερινούς ρωμιούς, σε «απόγονους» αρχαίων ελλήνων.
 
Με αυτό τον τρόπο, φτάσαμε στη σημερινή σχιζοφρενή κατάσταση του θέματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ., που θυμίζει τη γνωστή παροιμία με τους δυο γαϊδάρους που μάλωναν, όπου ο ξένος αχυρώνας στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η αρχαιοελληνική δόξα.


 

 
Συναγωνισμός στην περί Μακεδονίας σχιζοφρένεια μεταξύ ρωμιών και σκοπιανών στο Google.
 

 

Εθνικός βαυκαλισμός
Το πρόβλημα και το βασικό αίτιο της κακοδαιμονίας των σημερινών ρωμιών είναι, ότι δεν έχουν προσπαθήσει να σταθούν στα δικά τους πόδια, αλλά στα πόδια ενός εξιδανικευμένου αρχαίου παρελθόντος, το οποίο εξάλλου δεν τους ανήκει. Στην περίπτωση της Μακεδονίας ενέταξαν τους μακεδόνες στο «εθνικό» αφήγημα, ώστε οι τάφοι τους να αναδεικνύουν σήμερα την «οικουμενική δόξα του ελληνισμού», όπως δήλωσε κατά το φιάσκο της Αμφίπολης ο πρώην πρωθυπουργός.

Έτσι, αντί να αγωνισθούν με αυτογνωσία για το παρόν και το μέλλον τους, επαναπαύονται σε κάποιες αρχαίες δάφνες, που έχουν φτιάξει στο μυαλό τους και βολοδέρνουν ιδεολογικά εκστομίζοντας τις συνήθεις ανοησίες του τύπου: «όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες, εσείς ήσασταν επάνω στα δέντρα...».

Κι έτσι κάπως διαιωνίζεται ο εθνικός βαυκαλισμός των τριτοκοσμικών κι εξαθλιωμένων σημερινών ρωμιών, που ενώ είναι τελευταίοι σε όλα μεταξύ των πολιτισμένων χωρών (παχυσαρκία, ατυχήματα, ναρκωτικά, φτώχεια, υπογεννητικότητα, εκτρώσεις, καισαρικές τομές, πολυφαρμακία, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, αρρώστειες, ναρκωτικά, ανάπτυξη, πολιτισμό, παιδεία, αθλητισμό, επιχειρηματικότητα, καθαριότητα, οικολογία, διαφθορά, επιδειξιομανία, τζόγο, οικονομία, κακοποιήσεις της φύσης και των ζώων κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας), μην έχοντας τίποτε να επιδείξουν ψάχνουν ψήγματα κλέους τυμβωρυχώντας σε κάποιο ─ξένο από αυτούς─ αρχαίο παρελθόν.

Βιβλιογραφία:
1. «Ιστορία του ελληνικού έθνους», έκδ. «Εκδοτική Αθηνών», Αθήνα, 1975.
2. Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου: «Ιστορία του ελληνικού έθνους»,
έκδ. Ν. Δ. Νίκας Α.Ε.», Αθήνα, 1930.

3. Γ. Κορδάτου: «Μεγάλη ιστορία της Ελλάδας», έκδ. «20ός αιώνας», Αθήνα, 1959.
4. Εγκυκλοπαίδεια «Ήλιος», έκδ. «Εγκυκλοπαιδική Επιθεώρηση “Ήλιος”», Αθήνα.
5. Παγκόσμια Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, έκδ. «Κυψέλη», Αθήνα, 1963.
6. Theodor Brit: «Αλέξανδρος ο Μέγας και ο παγκόσμιος ελληνισμός
μέχρι της ελεύσεως του Χριστού
», έκδ. «Δ. Δαρέμας», Αθήνα.

7. J. G. Droysen: «Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου»,
έκδ. «Ελευθεροτυπία», Αθήνα, 1993.

8. P. Faure: «Η καθημερινή ζωή την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου»,
έκδ. «Παπαδήμα», Αθήνα, 2008.

9. Δ. Ι. Κυρτάτα ─ Σ. Ι. Ράγκου: «Η ελληνική αρχαιότητα», έκδ. «Το Βήμα», Αθήνα,2013.
10. Κ. Σιμόπουλου: «Ο μύθος των “μεγάλων” της Ιστορίας», έκδ. «Στάχυ», Αθήνα, 2000.
11. Α. Πολίτη: «Τα Ρομαντικά χρόνια. Ιδεολογίες και νοοτροπίες
στην Ελλάδα του 1830-1880
»,
έκδ. «Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού ─ Μνήμων», Αθήνα, 2003.

12. Διαδίκτυο: «Οι μακεδόνες ως οθωμανοί: Πώς οι "βάρβαροι" μακεδόνες
ενσωματώθηκαν στο ελληνικό εθνικό αφήγημα
», jungle-report.blogspot.gr, 9 Σεπ. 2014.Σημείωση:
Το άρθρο αυτό αποτελεί μέρος του Αφιερώματος
της «Ελεύθερης Έρευνας» στον Μέγα Αλέξανδρο.Διαβάστε ακόμα
στο πλαίσιο του Αφιερώματος:
Το πάθος της ασιατικής χλιδής.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


77 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47386

  2 Μαΐ 2019

  Πατε καλα εδω μεσα μερικοι! Οι Αθηναιοι ακομη κσι τη Σαπφω τη θεωρουσαν βαρβαρη λογω υηε Δωρικης οπως και τον Πινδαρο. Οι ρητορες ηταν ολοι.... ψωνισμενοι απο υπερηφανεια. Και τους Σπαρτιατες και τους Θηβαιους και τους Θεσσαλους το ιδιο βαρβαρους τους θεωρουσαν. Με την εννοια του χωριατη σημερα που μιλαει ακομη με τη Δωρικη βαρεια προφορα. Τοτε οι πολεις ηταν κρατη και εχθροι μεταξυ τους. Μηπως ξερετε ποιοι πολεμησαν με ποιους στη μαχη των Πλαταιων! Ποιοι Μηδιζανε κατα καιρους κλπ. Αντε...μη χεσω ολο εξυπναδες απο ασχετους εδω μεσα. Σημερα να πας στην Κρητη δε θα καταλαβεις τη γλωσσα. Και τι εγινε! Παντα υπηρχαν οι δισλεκτοι. Πα ντως ακομη και οι πιο αδαεις πρεπει να ξερουν οτι ο,τι εχει βρεθει στη Μακεδονια ειναι γραμμενο στη Δωρικη εκτος και αν αυτο εννοειτε καποιο οτι δηλαδη οι Μακεδονες δεν ηταν Ελληνες. Προφανως δεν ηταν Ιωνες. Αλλα εχουμε τους Αιολεις, Αχαιους κλπ. Τι σκατα λοιπον ηταν ολοι αυτοί!

 • Ανώνυμος 46096

  5 Σεπ 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/441791/i-apisteyti-ataka-tsipra-mi-dosete-raki-ston-polaki-epese-sti-marmita-mikros-vinteo

  Γλου, γλου, γλου..

 • Ανώνυμος 46094

  4 Σεπ 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/441549/meta-epeisodio-tavli-kai-koyloyri-gia-kotzia-tsavoysogloy-eikones-vinteo

  Χαρά που κάνουν οι ρωμιοί όταν συγχρωτίζονται με τα αδέλφια τους οθωμανούς και όχι με κάτι ξενέρωτους γερμανούς και γάλλους. Αυτούς τους έχουν για να δανείζονται.

  http://www.iefimerida.gr/news/441566/ste-akyrose-ton-eidiko-foro-katanalosis-sto-krasi

  Επιτέλους αποκαταστάθηκε το δίκαιο, γλου, γλου, γλου.

 • Ανώνυμος 46092

  4 Σεπ 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/441064/ntimitrof-makedones-ki-eseis-makedones-ki-emeis-giati-ayto-na-einai-provlima

  Εννοεί: Φαντασμένοι εσείς, φαντασμένοι και εμείς, βρε!

  http://www.iefimerida.gr/news/441416/agamemnon-sto-ethniko-gia-2-parastaseis-me-eleytheri-eisodo

  Τρέξτε χαχόλοι!

 • Ανώνυμος 46090

  3 Σεπ 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/441178/eggrafo-fotia-apo-wikileaks-edo-kai-10-hronia-zitoysan-ta-skopia-voreia-makedonia

  Που σημαίνει ότι για άλλη μια φορά ο καραγκιοζάκος τάισε σανό τους σανοφάγους ρωμιούς και καλά ότι διαπραγματεύεται. Και φυσικά οι ρωμιοί δημοσιογράφοι και οι κωλοφυλλάδες της ρωμιοσύνης κατά πόδας να ακολουθούν, όπως για παράδειγμα με την απέλαση των ρώσων διπλωματών. Ένα ήσσονος σημασίας θέμα που έγινε ξαφνικά και χωρίς λόγο μείζων θέμα της επικαιρότητας και χορός αμπελοφιλοσοφίας και που φυσικά ξεφούσκωσε μαζί με τόσα άλλα δήθεν μείζονα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι ρωμιοί. Τώρα θα βγουν οι ίδιοι τενεκέδες να πουν ότι ξένα κέντρα αποφάσεων επέβαλλαν στους ρωμιούς την ονομασία και φυσικά ο λαός της ρωμιοσύνης θα το πιστέψει, διότι του αρέσει να φαντασιώνεται ότι τον επιβουλεύονται. Μονά, ζυγά σώνει και καλά οι ρωμιοί να έχουν πάντα δίκιο. Τρικυμία στο κρανίο τους.

 • Ανώνυμος 46087

  3 Σεπ 2018

  Ουδείς πολιτισμένος λαόςείναι αμιγής.Όλοι είναι μπάσταρδοι.Και οι μεγαλύτεροι όλων εσείς.

 • Ανώνυμος 43445

  12 Ιουλ 2017

  Μαλλον δεν ισχυει οτι ο Φιλιππος ονομαστηκε φιλελληνας επειδη δεν ηταν Ελληνας. Ο Φιλιππος, εξελληνισμενος ων, ειχε την ψευδαισθηση περι Ελληνικης καταγωγης και οι Ελληνες απλως τον πιστεψαν χαιβανια οντες, αφηνωντας τον να αγωνιστει. Περι της μη αποκλειστικα Ελληνικης, και βασικα βαρβαρης καταγωγης των μακεδονων δεν χωρανε αμφιβολιες. Η γλωσσα τους οπως και οι λοιπες της τοτε Βαλκανικης, ηπειρωτικη, ιλλυρικη, θρακικη κτλ. εξαφανιστηκε στα Ελληνιστικα χρονια και η Ελληνικη τις εθαψε χαρη στην προιστορια της στην ανατολια οπου μετατοπιστηκε το κεντρο πολιτικο κεντρο βαρους ενω οι γηγενεις γλωσσες τις ανατολιας σταδιακα πεθαναν και αυτες. Ισως η Ελληνικη ειναι η μοναδικη περιπτωση παγκοσμιως οπου η γλωσσα ενος βιολογικα νεκρου απο αιωνων εθνους επιβιωνει μετα τον θανατο του για το μεγαλυτερο καταγεγραμμενο διαστημα ενω αποτελει και την πιο παλαια μαρτυρημενη ζωσα γλωσσα παγκοσμιως. Βεβαια η γλωσσα των ρωμιων της Τουρκοκρατιας ηταν ενα μιξοβαρβαρο ιδιωμα και οι περισσοτερες λεξεις του καθημερινου πρακτικου λεξιλογιου τουρκικες. Οι εκκλησια ηταν αυτη που διατηρησε εν ζωη τα αρχαιοπρεπη λεξικολογικα στοιχεια της Ελληνικης και κατεστησε δυνατην την υπαρξη της καθαρευουσας και μεσω αυτης της κοινης νεοελληνικης οπως μας ειναι γνωστη που ειναι μια μιξη δημοτικης και καθαρευουσας. Μεγιστη ειρωνεια για τους απανταχου αρχαιοπληκτους που λοιδορουν τον χριστιανισμο.

  Αλλη μια περιεργη ειρωνεια ειναι το γεγονος οτι η αιγλη της αρχαιοελληνικου πολιτισμου στα ματια των Ρωμαιων δυτικοευρωπαιων αντικειμενικα στηριζεται σε μια εκστρατεια με ηγετη εναν λαο μη Ελληνικης καταγωγης. Χωρις την Ελληνιστικη κατακτηση κανεις δεν θα ειχε εκλαβει τους αρχαιους Ελληνες σαν κατι ασυνηθιστο η σπουδαιο ουτε θα ειχε ενδιαφερον η αντιγραφη και επιβιωση των αερολογιων και αμπελοφιλοσοφιων τους. Λιγοι ξερουν, οχι μονο οι απογονοι ζωοκλεφτων του προτεκρορατου αλλα ακομα και μορφωμενοι του εξωτερικου, οτι η συμβολη των αρχαιων Ελληνων στην νεοτερη τεχνικη και επιστημη υπηρξε ουσιαστικα μηδαμινη. Καποια στιγμη ας κανετε αφιερωμα και σε αυτον τον θρυλο.

 • Ανώνυμος 42082

  8 Απρ 2017

  Του Φιλίππου Β είναι ο τάφος. http://history-of-macedonia.com/2017/03/11/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%cf%84%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%ae%ce%ba%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd/

 • Ανώνυμος 41681

  18 Μαρ 2017

  αρθογραφία τρίχες...δεν βασίζεται πουθενά...είναι κρεμασμένη στην αμφι βολία,ότι χειρότερο....
  κίμωνας.

 • Ανώνυμος 41658

  16 Μαρ 2017

  Οι Δωριείς είναι η ουσία του Ελληνισμού.

 • Ανώνυμος 41355

  3 Μαρ 2017

  dhen tha apaskolo, gia ti eko alo gnomi.

 • Ανώνυμος 39844

  6 Οκτ 2016

  Γιάννη να συμφωνήσω σε όλα...αλά βρε αδελφέ τι ζόρι τραβάς για το αν θέλουν να λέγονται έλληνες ή μακεδόνες;

 • Ανώνυμος 39159

  27 Ιουλ 2016

  Έλληνες λόγιοι για τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες
  Αδαμάντιος Κοραής (1819):
  "Το έθνος είναι πτώμα σπαραττόμενον από κόρακας (...) Όλην του την αρετή του αφαίρεσεν η δουλεία. Ιδού η ζωγραφία μας, αφ' ότου μας επάτησεν ο Φίλιππος εώς εις το έτος 1453. Αλλάξαμε δεσπότας διαφόρους, άλαλοι και ανόητοι"
  [Αδ. Κοραή, "Στοχασμοί Κρίτωνος", σ. 5 - βλ. και "Έρανος εις Αδαμάντιον Κοραή", 1965, σελ. 147]

  Αδαμάντιος Κοράης (1824):
  "Οι Μακεδόνες (...) επροχωρούσαν καθημέραν εις την κατάλυσιν της ελευθερίας [της Ελλάδος] (...) και δουλωμένοι [οι Έλληνες] εις τους Μακεδόνας (...) Μετά την Μακεδονικήν δεσποτείαν έπεσαν υπό κάτω εις των Ρωμαίων την εξουσίαν και τέλος στους Τούρκους"
  [Αδ. Κοραή, "Εφημερίς του Κάτω Κόσμου" - βλ. Δημ. Γκίνη, "Τα ανώνυμα έργα του Κοραή", 1948, σ. 54-55]

  Παναγιώτης Κοδρικάς(1794):
  "Η δυστυχής Ελλάς (...) άρχισε ολίγον κατ΄ ολίγον να χάνει μαζί με την ένδοξόν της ελευθερίαν (...) και την παλαιά εκείνην της γλώσσης ευγένεια. Αι αλλεπάλληλοι έφοδοι όπου κατά καιρούς εδοκίμασεν από διάφορα έθνη, πότε Μακεδόνων, πότε Ρωμαίων και ενίοτε Γότθων..."
  [στον πρόλογο της μτφ. του Fontenelle "Περί πληθύος κόσμων" - βλ. Γ. Λαδά & Αθ. Χατζηδήμου, "Ελληνική βιβλιογραφία των ετών 1791-1795", 1971, σ. 316]

  Αθανάσιος Χριστόπουλος (1808):
  "Ο Φίλιππος και ο υιός του Αλέξανδρος (...) εκαταδάμασαν επι τέλους όλην την Ελλάδα και την υπέταξαν εις το Μακεδονικόν κράτος".
  ["Πολιτικά Σοφίσματα", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.10 (1960), σ. 59]

  Μιχαήλ Περδικάρης (1811):
  " Το Γένος των Ελλήνων, ω φίλτατε αναγνώστα (...) αφού κατ' αρχάς αυτό επολιτεύθη διʼ αιώνων κάθ' εαυτό αυτοδέσποτον και αυτεξούσιον, υπετάγη, πρώτον μεν εις το Μέγαν Αλέξανδρον, ύστερον δε εις Ρωμαίους".
  ["Ρήγας ή κατά ψευδοφιλελλήνων", Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου, τομ.11 (1961), σ. 23 & 33-34]

  Γρηγόριος Σαράφης (1818):
  "Οι Αθηναίοι και οι Λακεδαιμόνιοι, επειδή εσκανδαλίσθησαν μεταξύ των, διήρεσαν την Ελλάδα εις δύο μέρη και αφού 27 ολόκληρους χρόνους επολέμησαν μεταξύ των νικώντες και νικώμενοι, τοσούτον αδυνάτησαν ώστε κατεδουλώθησαν πρώτον μεν υπό των Μακεδόνων, έπειτα δε επί των Ρωμαίων (...) καταστασθέντες δούλοι"
  [Γρ. Σαράφη, "Λόγοι Εκκλησιαστικοί", Κυδωνίες 1909, σ. 98]

  εκδότης του περιοδ. "Μέλισσα" (1819):
  "Τι συνέβη μετά ταύτα; [ενν. τη διχόνοια των Ελλήνων] Οι Μακεδόνες κατεδούλωσαν την πατρίδα του Μιλτιάδου. Τι έπειτα; Οι Ρωμαίοι την κατεσπάραξαν. Τι τελευταίον; Αλλ' η χειρ μου τρέμει και ο κάλαμος πίπτει..."
  [Μέλισσα, τευχ. 1, Ιούλιος 1819, σ. 100]

  Ανώνυμος (1823):
  "Το Γένος μας αφού εξέπεσε (...) υπεδουλώθη εις τον ζυγόν των Μακεδόνων, Ρωμαίων, και εν εσχάτοις εις τον παρόντα βαρύν ζυγόν"
  [Ι.Οικονόμος, "Επιστολαί διαφόρων", 1964, σ. 421 & 445]

  Αλέξανδρος Σούτσος (1836):
  "(...) τας προγονικάς εκείνας διχονοίας, αίτινες καταστήσασαι αυτήν [την Ελλάδα] έρμαιον της Μακεδονίας και Ρώμης, κατέλυσαν την ανεξαρτησίαν της"
  [Αλ. Σούτσος, "Ελληνική Πλάστιγξ", 1836, σ. 18]

  Κωνσταντίνος Σχινάς, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Όθωνος (1837):
  "Η Ελλάς (...) υποκύψασα έπειτα, με οικτράν μόνην αυτονομίας σκιάν, εις των Μακεδόνων την κυριαρχίαν..."
  [λόγος εκφωνηθείς κατά τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου στις 3/5/1837 - βλ. Κ. Δημαρά, "Εν Αθήναις τη 3 Μαΐου 1837", 1987, σ. 31κε. & 136κε.]

  Γεώργιος Κοζάκης-Τυπάλδος (1839):
  "Η δε Ελλάς στερηθείσα άπαξ της ελευθερίας της, έγινε πρώτον μεν επαρχία Μακεδονική, ύστερον δε Ρωμαϊκή, Γραικορωμαϊκή..."
  [Γ. Κοζάκης-Τυπάλδος, "Φιλοσοφικόν δοκίμιον περί της προόδου και της πτώσεως της παλαιάς Ελλάδος", 1839, σ. 495-496]

  Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1841):
  "Ο Φίλιππος έπραξεν άλλον της νίκης εκείνης [της Χαιρωνείας] ολεθριότερον, εγέννησε τον Αλέξανδρον"
  [Σύνοψις των Πρακτικών της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών, 1846, σ. 102]

  Νικόλαος Σαρίπολος (1848):
  "(...) πέπλος μέλας δουλείας επισκιάζει την Ελλάδα, εποχή μακράς καταστροφής, εποχή άγονος. Τους Μακεδόνας διαδέχονται οι Ρωμαίοι, τους Ρωμαίους οι βάρβαροι του Βορρά, τούτους δε οι αιμοχαρείς της Κασπίας περίοικοι."
  [Νικ. Σαρίπολος, "Λόγος εκφωνηθείς την 21 Οκτωβρίου 1848 κατά την έναρξιν της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών πολιτευμάτων", 1848, σ 24]

  Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1849):
  "Η Μακεδονική εποχή δύναται ευλόγως να διακριθή από της Ελληνικής, διότι το Μακεδονικόν έθνος εξεπλήρωσεν, εν τη Γενική Ιστορία, εντολήν άλλην παρά το Ελληνικόν".
  Παρακάτω, αναφερόμενος στη μάχη της Χαιρώνειας, γράφει ότι συγκρούσθηκαν οι Έλληνες με τους Μακεδόνες.
  [ Κων. Παπαρρηγόπουλος, "Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας", 1849, σ. 191-193 & 235-236]

 • Ανώνυμος 39158

  27 Ιουλ 2016

  Ανώνυμος 36853

  Γιατί όμως ο Αλέξανδρος Ά έμεινε στην ιστορία γνωστός ως "Φιλέλληνας" και "εντελώς τυχαία" ήτανε και ο πρωτος Μακεδόνας που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες: Μήπως πήρε δια της βίας μέρος:
  Μήπως φιλελληνας ονομάστηκε διότι οι Μακεδόνες δεν ήτανε Έλληνες αλλά άρχισαν μώλις να εξελληνίζονται μια και η αρχαία Ελλάδα ήτανε αίγλη του πολιτισμού, όως σήμερα η βόρειος Αμεριη για τους φτωχούς υποανάπτικτους λατινο-αμερικάνους που παιρνούν καθημερινώς παράνομα τα σύνορα για να γίνουν και αυτοί βορειο-αμερικάνοι πολίτες;

 • Ανώνυμος 38540

  13 Μαΐ 2016

  Κλαψ μου βρίζουν την μητέρα-παρτίδα. Είναι εθνομηδενιστές, σνιφ, σνιφ. Ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης και οι παίονες. Τί σχέση έχεις με όλα αυτά βρε καρπαζοεισπράκτορα ονειροπαρμένε χατζηρωμιέ
  ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ , ΚΑΙ HAIL HITLER.
  ΑΦΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΕΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .. ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΛΑΛΑΚΙΕΣ...

 • Ανώνυμος 37970

  29 Μαρ 2016

  τη μια δωδεκαθειστης ... την αλλη εθνομηδενιστης...
  μαλλον τα παιρνει χοντρα το παιδι

 • Ανώνυμος 37830

  9 Μαρ 2016

  «Το δε Άργος τούτον τον χρόνον προείχε των εν τη νύν Ελλάδα καλεομόνη χώρη».

  Το δε Άργος Ορεστικό αυτή την εποχή, υπερείχε όλων των περιοχών της ονομαζομένης Ελλάδος.

  Ηροδότου Ι,Ι, 2

 • Ανώνυμος 36914

  28 Ιαν 2016

  '''ΤΥΜΒΩΡΥΧΩΝΤΑΣ
  ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΞΕΝΟ
  ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ''''

  ΠΑΛΙ ΜΕΣΑ ΠΕΣΑΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΡΕΥΝΙΩΤΕΣ

 • Ανώνυμος 36854

  25 Ιαν 2016

  Επιπλέον οι Μακεδόνες φορούσαν ένα χαρακτηριστικό καπέλο, την "καυσία" (Πολύβιος IV 4,5, Ευστάθιος 1958, Αρριανός Αλεξάνδρου Ανάβασις, VII 22, Στουρζ, Η Μακεδονική Διάλεκτος, 41) που τους ξεχώριζε από τους λοιπούς Έλληνες. Η λέξη "καυσία" προέρχεται από την Ελληνική λέξη για καύση, ζέστη, εξ ου και καύσων. Γι αυτό το λόγο οι Πέρσες τους αποκαλούσαν "yauna takabara", που εννοεί «Έλληνες οι οποίοι φορούν το καπέλο». Το Μακεδονικό καπέλο ήταν πολύ πιο διαφορετικό από τα καπέλα που φορούσαν οι υπόλοιποι Έλληνες στρατιώτες, αλλά οι Πέρσες δεν ξεχώριζαν τους Μακεδόνες, και αυτό γιατί η Μακεδονική ομιλία ήταν επίσης Ελληνική ομιλία (Hammond, Η Μακεδονική Πολιτεία, σελ. 13, J. M. Balcer Ιστορία, 37 [1988] 7).

 • Ανώνυμος 36853

  25 Ιαν 2016

  Μακεδόνες, που έλαβαν μέρος εις τους Ολυμπιακούς αγώνες, ήταν οι ακόλουθοι:
  • Ο Βασιλέας Αλέξανδρος Α, στην 80η Ολυμπιάδα, το 460 π.Χ. Έτρεξε το Στάδιο και ήλθε δεύτερος με διαφορά στήθους.
  • Ο Βασιλέας Αρχέλαος Περδίκας, αγωνίσθηκε στην 93η Ολυμπιάδα, το 408 π.Χ. και κέρδισε στους Δελφούς στο αγώνισμα των τεθρίππων.
  • Ο Βασιλέας Φίλιππος Β΄ αναδείχθηκε τρεις φορές Ολυμπιονίκης. Στην 106η Ολυμπιάδα, το 356 π.Χ. έτρεξε με το άλογό του. Στην 107η Ολυμπιάδα, το 352 π.Χ. έτρεξε με τα τέθριππά του. Στην 108η Ολυμπιάδα, το 348 π.Χ., νίκησε στη συνωρίδα.
  • Ο Κλίτων νίκησε στο Στάδιο στην 113η Ολυμπιάδα, το 328 π.Χ.
  • Ο Δαμασίας ο Αμφιπολίτης έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 115η Ολυμπιάδα, το 320 π.Χ.
  • Ο Λάμπου ο Φιλιππίσιος, αναδείχθηκε νικητής τεθρίππων στην 119η Ολυμπιάδα, το 304 π.Χ.
  • Ο Αντίγονος έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 122η Ολυμπιάδα, το 292 π.Χ. και στην 123η Ολυμπιάδα το 288 π.Χ.
  • Ο Σέλευκος έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 128η Ολυμπιάδα, το 268 π.Χ.
  • Στην 128η Ολυμπιάδα, το 268 π.Χ., νίκησε μια γυναίκα από τη Μακεδονία στο αγώνισμα των συρομένων από πώλους αρμάτων (συνωρίδα πώλων). Ο Παυσανίας αναφέρει «νικητές λένε πως αναδείχθηκαν στη συνωρίδα μια γυναίκα Βελεστίχη από την παραθαλάσσια Μακεδονία»
  ΑΡΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΤΟΣΟ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ....ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ

 • Ανώνυμος 36825

  24 Ιαν 2016

  Αυτή η συμμετοχή του εις τους Όλυμπιακούς άποδεικνύει την Ελληνικότητα του Γένους του.
  Ας σημειωθή ότι πολλοί άλλοι Μακεδόνες, κοινοί θνητοί και όχι μόνον εκ της βασιλικής οικογενείας, φέρονται άναγεγραμμένοι ως νικηταί εις τους Όλυμπιακούς 'Αγώνας, εις τους όποιους μόνον ʽΈλληνες είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν
  (π. χ. ο Κλείτων, δια τον όποιον ό/Διόδωρος, (ΧΥΙΙ, 82, I), γράφει το εξής :
  «Όλυμπιάς δʼ ήχθη τρίτη πρός ταίς εκατόν δέκα, καθ' ήν ένίκα στάδιον Κλείτων Μακεδών»).
  Εις έπίσκεψίν του εις 'Αθήνας ο 'Αλέξανδρος Α' άνεκηρύχθη
  «Πρόξενος και Φίλος»,
  δηλαδή αντιπρόσωπος των Αθηναίων εις την Αυλήν του και προστάτης των συμφερόντων των Αθηνών.
  ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΛΙ...
  Εξάλλου γιʼ αυτό πήρε και το προσωνύμιο «Αλέξανδρος ο Φιλέλλην», κάτι που επίσης δείχνει ότι δεν ήταν Έλληνας.
  ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ,ΣΥΝΘΕΣΗ 2 ΑΛΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ [ΑΛΕΞΩ ΚΑΙ ΑΝΔΡΑΣ] ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ...[ΠΕΡΙ-ΑΝΔΡΟΣ ΜΕ-ΑΝΔΡΟΣ , ΑΛΕΞ-ΙΚΛΗΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΛΛΗΝΙΚΑ]..ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝ ΔΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ [ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ]...ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ...ΔΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΓΑΝΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ [ ΑΦΟΥ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΚΡΑΤΗ ΚΛΠ].... ΙΔΟΥ.....όμως ανήλθε στο θρόνο, μετά το θάνατο του πατέρα του, αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει την Περσική κυριαρχία και τον Ξέρξη στην εκστρατεία του κατά των Ελλαδικών πόλεων-κρατών, κατά την οποία όμως έδειξε ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα απέναντί τους όπως όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Αʼ , γιος του Αμύντα, κατεβαίνει στην Αθήνα και προειδοποιεί ως Έλλην, καθώς λέει ό ίδιος σε λόγο του που έβγαλε στην Αθήνα, τους άλλους Έλληνες (Αθηναίους και Σπαρτιάτες ) για την πρόθεση εισβολής των Περσών στην Ελλάδα: «Άνδρες Αθηναίοι… Αυτός τε γαρ Έλλην γένος ειμί τω αρχαίονΚΛΠ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΕΛΛΗΝ

 • Ανώνυμος 36824

  24 Ιαν 2016


  Αυτή η συμμετοχή του εις τους Όλυμπιακούς άποδεικνύει την Ελληνικότητα του Γένους του.
  Ας σημειωθή ότι πολλοί άλλοι Μακεδόνες, κοινοί θνητοί και όχι μόνον εκ της βασιλικής οικογενείας, φέρονται άναγεγραμμένοι ως νικηταί εις τους Όλυμπιακούς 'Αγώνας, εις τους όποιους μόνον ʽΈλληνες είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν
  (π. χ. ο Κλείτων, δια τον όποιον ό/Διόδωρος, (ΧΥΙΙ, 82, I), γράφει το εξής :
  «Όλυμπιάς δʼ ήχθη τρίτη πρός ταίς εκατόν δέκα, καθ' ήν ένίκα στάδιον Κλείτων Μακεδών»).
  Εις έπίσκεψίν του εις 'Αθήνας ο 'Αλέξανδρος Α' άνεκηρύχθη
  «Πρόξενος και Φίλος»,
  δηλαδή αντιπρόσωπος των Αθηναίων εις την Αυλήν του και προστάτης των συμφερόντων των Αθηνών.
  ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΛΙ...
  Εξάλλου γιʼ αυτό πήρε και το προσωνύμιο «Αλέξανδρος ο Φιλέλλην», κάτι που επίσης δείχνει ότι δεν ήταν Έλληνας.
  ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ,ΣΥΝΘΕΣΗ 2 ΑΛΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ [ΑΛΕΞΩ ΚΑΙ ΑΝΔΡΑΣ] ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ...[ΠΕΡΙ-ΑΝΔΡΟΣ ΜΕ-ΑΝΔΡΟΣ , ΑΛΕΞ-ΙΚΛΗΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΛΛΗΝΙΚΑ]..ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝ ΔΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ [ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ]...ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ...ΔΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΓΑΝΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ [ ΑΦΟΥ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΚΡΑΤΗ ΚΛΠ].... ΙΔΟΥ.....όμως ανήλθε στο θρόνο, μετά το θάνατο του πατέρα του, αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει την Περσική κυριαρχία και τον Ξέρξη στην εκστρατεία του κατά των Ελλαδικών πόλεων-κρατών, κατά την οποία όμως έδειξε ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα απέναντί τους όπως όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Αʼ , γιος του Αμύντα, κατεβαίνει στην Αθήνα και προειδοποιεί ως Έλλην, καθώς λέει ό ίδιος σε λόγο του που έβγαλε στην Αθήνα, τους άλλους Έλληνες (Αθηναίους και Σπαρτιάτες ) για την πρόθεση εισβολής των Περσών στην Ελλάδα: «Άνδρες Αθηναίοι… Αυτός τε γαρ Έλλην γένος ειμί τω αρχαίονΚΛΠ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΕΛΛΗΝ

 • Ανώνυμος 36823

  24 Ιαν 2016

  αυτο που λεςε ρε ανωνυμε ισχυει για σημερα.....ειπαμε τα χρονια εκεινα ειχε εντελως αλλη σημασια...ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;;;..επεται συνεχεια....να ποια η σημασιατου φιλελλην τα αρχαια χρονια......
  Ο Ισοκράτης στον Παναθηναϊκό, ο οποίος εκφωνήθηκε το 339 π.Χ. λέγει για τον όρο φιλέλλην: ''Οίός περ ο λόγος ο διαναγνωσθείς εστιν, εν ώ πεποίηκας τους μεν σούς προγόνους ειρηνικούς και φιλέλληνας και της ισότητος της εν ταις πολιτείαις ηγεμόνας, Σπαρτιάτας δ΄ υπεροπτικούς και πολεμικούς και πλεονέκτας, και τοιούτους οίους περ αυτούς είναι πάντες
  υπειλήφασινʼʼ.
  (Ισοκρατης Παναθηναικος εδαφιο 241)
  Τι εχουμε εδω ??? Ο ισοκρατης στον λογο του αποκαλει ολους τους Αθηναιους ειρηνικους και Φιλελληνες !!!!!!!! μηπως και οι Αθηναιοι ειναι Αυστραλοι ?
  Ο Ισοκράτης ονομάζει Φιλέλληνα και τον Φίλιππο.
  ''Εστιν ουν ανδρός μέγα φρονούντος και φιλέλληνος και πορρωτέρω των άλλων τη διανοία καθορώντος...''. (Ισοκρατης Φίλιππος, βιβλιο ν 122).
  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ -> '' Είναι λοιπόν ιδιαίτερο
  χαρακτηριστικό ανδρός μεγαλόφρονος και φιλέλληνος του οποίου οι σκέψεις να πηγαίνουν μακρύτερα από τις σκέψεις των άλλων….'' !!!!!!!
  ΕΠΙΣΗΣ.....
  Ο Πλατωνας στην πολιτεια του, φατσα-καρτα !!!
  ''Καλόν Έλληνα όντα φιλέλληνα''
  Πλατωνα Πολιτεία, βιβλιο Ε εδαφιο 470 12 σειρα
  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ...ΤΟ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΕΡΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΟΣ ΑΡΑ ΜΗ ΕΛΛΗΝΟΣ ΣΑΣ ΓΥΡΙΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ......
  ΑΠΟΔΕΙΞΑΤΕ ΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΠΟΔΟ...ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΛΗΝΕΣ

 • Ανώνυμος 36820

  24 Ιαν 2016

  Φιλέλλην, ηνος, ο, η, ο αγαπών τους έλληνας, ως επί το πλείστον επί ξένων ηγεμόνων... Liddell & Scott

 • Ανώνυμος 36819

  24 Ιαν 2016

  ΑΡΕ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΡΕΥΝΙΩΤΕΣ ...Ο όρος φιλέλλην, ο οποίος απεδόθη στο βασιλιά Αλέξανδρο Α΄ TON MAKΕΔΟΝΑ , δεν έχει τη σημερινή σημασία, ώστε να υποτεθεί ότι δεν ήταν Έλλην,
  αλλόφυλος. Είχε τη σημασία του φιλογενούς, του ανθρώπου ο οποίος ήταν
  κήρυκας της πανελλήνιας ιδέας, του ανθρώπου ο οποίος αγαπούσε όλους τους Έλληνες, σε αντίθεση με τον Έλληνα εκείνον ο οποίος αγαπούσε μόνο την πόλη-κράτος του. -ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ?
  Ο Ξενοφών, επίσης, αποκαλεί φιλέλληνα το Σπαρτιάτη βασιλιά, στρατηγό Αγησίλαο:
  ''Ει γε μην αυ καλόν Έλληνα όντα φιλέλληνα είναι, τίνα τις είδεν άλλον στρατηγόν ή πόλιν ουκ εθέλοντα αιρείν, αλλ΄ είπεν άρα,
  Φεύ, Ελλάς, οπότε οι νυν τεθνηκότες ικανοί ήσαν ζώντες νικάν μαχόμενοι πάντας τους βαρβάρους''
  Ξενοφωντας, Αγησίλαου, Βιβλιο Ζ΄ εδαφια 4,5)
  Ο όρος ''καλόν Έλληνα όντα φιλέλληνα είναι''
  σημαίνει ότι, καλός Έλληνας είναι εκείνος που αγαπάει όλη την Ελλάδα και είναι φιλόπατρις και οχι φιλοπολις''
  Ο Ξενοφωντας αποκαλει τον Σπαρτιατη στρατηγο Αγησιλαο 'Φιλελλην'. Τι ειναι ο Αγησιλαος ? Αυστραλος ? η '''Μακεδονας-μη Ελληνας'''

 • Ανώνυμος 36703

  19 Ιαν 2016

  ΓΡΑΦΕΙ Η '''' ΕΛΕΥΘΕΡΗ''' '''''ΕΡΥΕΝΑ'''' , ΕΙΡΩΝΙΚΑ [ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΛΑΟ ΕΧΕΙ ΜΕΝΟΣ] «Ιλλυριοί» ζουν ανάμεσα
  στους «μακεδόνες» τής ΠΓΔΜ.
  Νοτιότερα ζουν «έλληνες».
  ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ,ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ , ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.......ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΛΑΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΟ.....
  ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ....ΟΙ '''ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.....ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ..... ΟΙ '''ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ''' ΜΙΛΑΝΕ ΣΛΑΒΙΚΑ ΑΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ [ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΣΛΑΒΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΣΛΑΒΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ 800 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΑΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ] ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ [ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ....ΑΡΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΥΤΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ....ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ......
  ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ '''''ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ''''''..... ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ.....ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΙΛΛΥΡΙΚΑ [ ΜΟΝΟ 500 ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΙΚΑΖΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ Η ΑΠΛΑ ΠΑΛΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΡΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ]...ΑΡΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ [ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΚΤΑΤΙΝΗΣΤΕΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΦΟΥ ΜΙΛΙΟΤΑΝΕ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ......ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΛΛΥΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΑ,...ΑΦΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΒΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΟΡΥΤΣΑ [ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ]....ΑΡΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ....''''ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ''' ΚΑΙ ''''ΙΛΛΥΡΙΩΝ'''''..... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ[ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ] ....ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΕΜΑΣ.....ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙ....

 • Ανώνυμος 36570

  15 Ιαν 2016

  Το πρώτο σχολείο, Ελληνόγλωσσο, στην πόλη ιδρύθηκε το 1724, με την υποστήριξη των κατοίκων του γειτονικού Βίτκουκ. Το σχολείο αυτό καταστράφηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά ξαναχτίστηκε το 1830. Το 1857 λειτουργούσε στην πόλη Ελληνικό σχολείο θηλέων. Το 19ο αιώνα διάφοροι ντόπιοι ευεργέτες όπως ο Ιωάννης Πάγκας δώρησαν χρήματα για την προώθηση της Ελληνικής παιδείας και πολιτισμού στην Κορυτσά, όπως το Μπάγκειο Γυμνάσιο.
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΕ ΜΕΤΟ ΖΟΡΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΟΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΜΑΣΑΤΕ.....ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

 • Ανώνυμος 36328

  3 Ιαν 2016

  https://www.youtube.com/watch?v=E7gEahZbn7s
  ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙΟ ΤΖΕΦΡΥ ΚΑΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ

 • Ανώνυμος 36326

  2 Ιαν 2016

  '''''Κλαψ μου βρίζουν την μητέρα-παρτίδα''''

  Εγω τουλαχιστον λεω ποια ειναι η δικια μητερα πατριδα ...δεν το κρυβω...πονηροοουυυλη...δεν υποδυομαι μια τον εθνομηδενιστη και μια τον δωδεκαθειστη....

 • Ανώνυμος 36325

  2 Ιαν 2016

  γεματα απο σοβαρο αντιλογο και τεκμηριωμενα ιστορικα επιχειρηματα τα δυο παραπανω σχολια......και φυσικα τινγκα στον αντιρατσισμο.....
  el ereyna και ξερο ψωμι....καλα που υπαρχετε και εσεις και περναει ευχαριστα ο καιρος

 • Ανώνυμος 36310

  31 Δεκ 2015


  Εντυσαν με... συνολάκια τα έργα του Φειδία.
  Ο Κέκροπας, που κλήθηκε από την Αθηνά και τον Ποσειδώνα ως κριτής-δικαστής στη φιλονικία τους ως προς την Αθήνα, παρουσιάζεται ντυμένος σαν χίπι, με την Πάνδροσο δίπλα του.
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64309886
  Καλέ συγχύστηκα!

 • Ανώνυμος 36307

  31 Δεκ 2015

  ~
  Κλαψ μου βρίζουν την μητέρα-παρτίδα. Είναι εθνομηδενιστές, σνιφ, σνιφ. Ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης και οι παίονες. Τί σχέση έχεις με όλα αυτά βρε καρπαζοεισπράκτορα ονειροπαρμένε χατζηρωμιέ;

 • Ανώνυμος 36296

  29 Δεκ 2015

  Με αυτό τον τρόπο, φτάσαμε στη σημερινή σχιζοφρενή κατάσταση του θέματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ., που θυμίζει τη γνωστή παροιμία με τους δυο γαϊδάρους που μάλωναν, όπου ο ξένος αχυρώνας στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η αρχαιοελληνική δόξα.
  ΠΩΩΩΩΩΩ...ΜΕΣΑ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΜΑΓΚΑ..ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙΣ ΝΑ ΟΥΜ

 • Ανώνυμος 36295

  29 Δεκ 2015

  Η Ελλάδα είναι γεμάτη μακάκες σαν και εσένα 36281.

  Να το χαίρεσαι το μπουρδέλο.

  ΓΛΥΚΟΜΙΛΗΤΟΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΡΕΥΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ.....ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ....ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.....

 • Ανώνυμος 36294

  29 Δεκ 2015

  αμ του παραπανω δεν του αρεσει η ελλαδα ας παει πισω στη δικια του ''μαμα'' πατριδα ...... κανεις δεν τον κραταει με το ζορι...τα συνορα ειναι ανοιχτα να παει οπου θελει [αν και με τον συριζα μονο αν εισαι ελληνας τα συνορα ειναι ανοιχτα και μπορεις να φυγεις μεταναστης,....αν εισαι προσφυγας[ασιατης η αφρικανος ] θα σε κρατησει εδω με το ζορι με τσαμπα φαει νερο ρευμα κλπ κλπ]...ειναι λιγι ανελευθερη στα θεματα μεταναστων αυτη η κυβερνηση η αληθεια να λεγεται....οποτε για να φυγεις κανε τον ελληνα ....παιξτο Γραικ.....παντα πιανει

 • Ανώνυμος 36291

  29 Δεκ 2015

  Η Ελλάδα είναι γεμάτη μακάκες σαν και εσένα 36281.
  Να το χαίρεσαι το μπουρδέλ
  ΘΑ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ...DONT WORRY BE HAPPY.... ΑΠΟ ΒΡΙΣΙΔΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ...... ΓΝΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ....
  ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΚΟΜΑ ΤΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΑΚΡΙΒΩΣ;;;;...ΠΡΩΤΑ ΤΡΟΛΛΑΡΩ [ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ] ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΓΡΑΦΩ ΚΑΤΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ....ΕΣΥ ΤΙ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΣ;;;

 • Ανώνυμος 36290

  29 Δεκ 2015

  Οι αρχαίοι μακεδόνες παρουσιάζονταν σαν κατακτητές, όπως οι ρωμαίοι, οι γότθοι κ.λπ., περίπου σαν πρόδρομοι των οθωμανών.
  ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΩΝΕΣ ΩΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ...ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;;;...ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ.....

 • Ανώνυμος 36289

  29 Δεκ 2015

  Δε θέλει ρώτημα, πως οι παραπάνω παραδόσεις, που μνημονεύονται από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη για τους τημενίδες, σχηματίστηκαν στα ιστορικά χρόνια κι όταν η νότια Μακεδονία και η Θράκη γέμισαν από ελληνικές αποικίες.
  ΑΚΥΡΟ ΦΙΛΕ....ΚΑΙ Η ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΕΜΙΣΕ ΑΠΟΙΚΕΣ...ΔΕΝ ΓΙΝΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ...ΑΠΛΑ ΟΙΝΤΟΠΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΤΩΙΤΑΛΙΩΤΕΣ.....ΑΤΥΧΗΣ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ....
  Η μόνο διαφορά, που έχει όμως η γλώσσα από τη διάλεκτο είναι πολιτική. Διάλεκτος είναι μια γλωσσική ποικιλία, που για πολιτικούς λόγους δεν έχει (ακόμα) το στάτους της επίσημης εθνικής γλώσσας.
  ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΜΕ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΟΤΙ Η ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ...''''ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ'''' ΠΟΥ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΝΕΤΕ ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ ΝΑΟΥΝ ΚΑΙ ...''ΓΛΩΣΣΑ'''.....ΑΝΤΕ , ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ, ΝΑ ''''ΑΥΤΟΜΗΘΟΥΝ''' ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΓΛΩΣΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΙ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ .....

 • Ανώνυμος 36288

  29 Δεκ 2015

  Κατά τα πρώτα χρόνια του κράτους μας εξ άλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των διανοούμενων, ιστορικών και αρχαιολόγων, είχε άλλες απόψεις σχετικά με την «αυτονόητη» σήμερα ελληνικότητα των αρχαίων μακεδόνων. Οι αρχαίοι μακεδόνες παρουσιάζονταν σαν κατακτητές, όπως οι ρωμαίοι, οι γότθοι κ.λπ., περίπου σαν πρόδρομοι των οθωμανών.
  ΕΥΝΟΗΤΟΙ ΟΙΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΛΕΧΘΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΑΜΙΑ.....ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ....ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΡΑΗΣ.....ΓΝΩΣΤΗ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ

 • Ανώνυμος 36287

  29 Δεκ 2015

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ''ΟΜΙΛΗΣΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΤΙ''' ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ .....ΜΙΛΑΝΕ ΚΡΗΤΙΚΑ Η ΜΙΛΑΝΕ ΚΥΠΡΙΑΚΑ Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ....ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ....ΟΧΙΟΤΙ ΚΟΛΟΝΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ..ΛΕΜΕΤΩΡΑ

 • Ανώνυμος 36286

  29 Δεκ 2015

  Για τα «ευγενικά και πατριωτικά του αισθήματα προς τους έλληνες», απέκτησε το προσωνύμιο «Φιλέλληνας». Όπως και να ʼχει, δεν μπορεί να θεωρείται κάποιος έλληνας και να λέγεται φιλέλληνας. Πρέπει να μην θεωρείσαι έλληνας, για να αποκληθείς φιλέλληνας....ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΤΕ ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΩΣ ΕΙΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ [ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΙΓΟΥΡΑ.....ΦΙΛΕΛΗΝΑΣ ΕΙΧΕ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑΑΠΟ ΟΤΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ....ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΔΩΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ...ΟΙ ΟΠΟΙΟΙΗΤΑΝΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ [ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΚΕΔΩΝΑΣ] ΣΗΜΑΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΓΕ ΤΟΤΟΠΙΚΟ ΚΑΛΟ ΑΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ....ΑΦΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΡΑΤΗ ΕΙΤΕ ΣΕ ΒΑΣΙΛΕΙΑ...ΟΥΤΣΙΑΣΤΙΚΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝ =ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ...ΜΗ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ....ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ...ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΛΑΤΩΝΣΤΗΝ 'ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ'''....ΑΛΛΑ ΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ;;;ΟΥΔΕ ΟΙΚΕΙΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔ ΗΓΗΣΟΝΤΑΙ...;;;;.ΑΡΑ ΤΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝ ΔΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ....ΑΡΑΠΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 • Ανώνυμος 36285

  29 Δεκ 2015

  Συνακόλουθα, οι αρχαίοι μακεδόνες είναι μιγάδες και η γλώσσα τους κράμα από προελληνικές, ελληνικές, ιλλυρικές, θεσσαλικές, φρυγικές και παιονικές λέξεις.
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΥΤΕ Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ;;;..ΠΩΠΩΠΩ...ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ....ΚΑΝΕΝΑΤΕΚΜΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑΝΤΑΛΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟ ΓΑΛΑ....
  Οι άλλοι μακεδόνες (οι αγρότες και οι βουνήσιοι), που βρίσκονταν μακριά από τα αστικά κεντρα, δεν ήξεραν ελληνικά, αλλά μιλούσαν μόνο μακεδονικά.
  ΠΑΙΟΝΙΚΕΣ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ ΚΛΠ ΛΕΞΕΙΣ [ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ] ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΨΣΕΙΟΙΑΡΧΑΙΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ.....ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΜΗΝ ΣΩΣΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ '''ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ''...ΚΑΙΟΜΩΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟΛΟΓΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ....ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΥΤΟΓΕΝΟΚΤΟΝΗΘΗΚΑΝΕ ΓΛΩΣΣΙΚΑ.....ΟΥΤΕ ΜΙΑ....ΜΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ....ΠΕΡΙΕΡΓΟ...ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ....

 • Ανώνυμος 36283

  29 Δεκ 2015

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΕΞΕΛΛΗΝΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ .....
  οι ελληνες [ τους λεω ελληνες γιατι ακομα ,μα τους Ελληνες Θεους Σαραπη-,Πανα και Μιθρα , δεν ειχε ερθει ο επαρατος ιουδαιοχριστιανισμος να τους τουρκορωμιοχριστιανισει τεςπα αλλο θεμα αυτο] φτασανε στα περιχωρα της αρχαιας Αρτας στα συνορα μεταξυ ελλαδας και ιλλυριας [ ε ναι λοιπον ...ας το παραδεχτουμε .....ως εκει εφτανε η Ιλλυρια...ας αφησουμε πισω μια γαι παντα τα παραμυθια της ρωμιοσυνης .....τεςπα αλλο θεμα αυτο] ....ομως βρηκανε ηλεκτροφορα καλωδια και πανο με συνθηματα οπως [ κτου εστε Σκιπερια ε μαδε ''' και '''γκρεκε αντε πραπα νε γρεκια'''']ενω γινανε και επεισοδια μεταξυ των ιλλυριπελασγων αστυνομων-ματατζηδων και των ελληνων λαθρομεταναστων.....τοτε ακριβως ο τσιπροφιλλιπος πατερας του '''φονια των λαων''' αλεξανδρου του μεγα [ αχρειος τουρκορωμιοελληνας κατα βαθος .. παρ ολα αυτα η τουρκορωμιοσυνη τον εχει στα ουρανια και αυτον] , κυβερνητης της Ματσεντονια σε συνεργασεια με την κυβερνηση των Αθηνων [δηλαδη της τοτε Ελλαδας , απο τοτε λοιπον και το Αθηναικο κρατος...] χρηματισε λεωφορεια να τους φερει σε κεντρα υποδοχης στην Θεσσαλονικη την Βεροια την Φιλλιπουπολη,Τα Μεγαρα.Την Εδεσσα και αλλες Μακεδονικες [και αρα μη ελληνικες] πολεις των μη ελληνων μακεδονων......ετσι αποφεφχθει ο εξελληνισμος της σκιπερια ε ποστ [ κατω αλβανια για τους ιστορικα αδαεις ] .... ετσι μεινανε τα πραγματα μεχρι το επαρατο 1913...τοτε ομως , ο τουρκορωμιοιουδαικος στρατος των αχρειων νεοελληνων εισηλθε στην Ηπειρο-παναρχαια κοιτιδατων πελασγοιλλυριων και ετσι εγινε ο βιαιος εξελληνισμος της μεγαλης αλβανιας με τους χιλιαδες εποικους που εγκατεστησε η ρωμιοσυνη στα βουνα της μεγαλης αλβανιας=τσαμεριας-ποστ σκιπερια.....
  ΕΤΣΙ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΕΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ....Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΤΟ 1913 ,ΜΕ ΒΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ , ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ...
  ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΙΨΗ ΤΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ.....
  ΕΞΩ ΟΙΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΡΩΜΙΟΧΡΙΣΤΙΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ - ΚΑΤΩ ΑΛΒΑΝΑ
  ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.....
  ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΩ......[ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΚΡΥΓΟΡΩ]

 • Ανώνυμος 36282

  29 Δεκ 2015


  Η Ελλάδα είναι γεμάτη μακάκες σαν και εσένα 36281.
  Να το χαίρεσαι το μπουρδέλο.

 • Ανώνυμος 36281

  29 Δεκ 2015

  ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ.....ΕΤΣΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...
  ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΓΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ [ ΜΑΛΛΟΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΕΤΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΑΦΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ''Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΑΜΙΑ] ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ..... ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΛΛΥΡΙΑ....ΣΤΗΝ ΙΛΛΥΡΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΧΑΝΕ ΣΗΚΩΣΕΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑΣΥΡΜΑΤΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΧΡΕΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ....ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΡΑΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΕ ΑΠΟΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ.......ΕΤΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ [ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ] ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝΕ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΝΕ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ [ Η ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ] ....ΕΚΕΙ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΑΝΕ ΤΣΑΜΠΑ ΦΑΙ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΚΛΠ [ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΟΦΙΛΛΙΠΟΣ...ΠΑΡΟΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1500 ΕΥΡΩ...ΟΛΑ ΤΣΑΜΠΑ...ΤΟΣΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ ΑΥΤΟ ΠΤΣΙΠΡΟΦΙΛΙΠΠΟΣ.... ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΑΧΡΕΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ [ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΟΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ] ΞΕΘΑΡΕΨΑΝΕ....ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΙΔΡΥΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ [ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΟΤΖΝΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝΕ ] .....ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΑΘΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΙΔΡΥΣΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ...ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΑΡΕΣΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ....ΕΚΕΙ ΜΑΘΑΙΝΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΑ...ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ [ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ] ...ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΡΟΡΙΑ , ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ .....ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ''''''ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ'''....ΑΡΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΔΙΟΣ ΛΑΟΣ.......ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΗΚΕ.....ΑΠΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2500ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΟ [ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ]....ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΑΝΕ ΤΗ '''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''' ΣΤΑ ΤΡΙΑ.....ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ... [ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΘΗΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ].....ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙΤΕ ΤΕΛΙΚΑ...ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ...ΑΦΟΥ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΕΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΤΙ '''Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ'''΄'...ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ

 • Ανώνυμος 36274

  28 Δεκ 2015

  Από τον 5ο π.Χ. όμως αιώνα και μετά, οι μακεδόνες άρχισαν να αυταπατώνται σχετικά με την καταγωγή τους.
  ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΧΙΖΟΕΙΔΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ...
  Αρέσκονταν να πιστεύουν και να διαδίδουν, ότι ήταν αρχαιελληνικής καταγωγής, απʼ ευθείας απόγονοι του Ηρακλή.
  ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΟΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟ;;...ΜΑΛΛΟΝ Η ΣΧΙΖΟΕΙΔΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
  Τα ελληνικά έγιναν η γλώσσα της Αυλής και της αριστοκρατίας τους. ....ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ....ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ...ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ...ΑΦΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΙΔΡΥΣΕΙ ΤΟΤΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.....

 • Ανώνυμος 36273

  28 Δεκ 2015

  ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ...ΚΑΙ Η ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ....

 • Ανώνυμος 36249

  26 Δεκ 2015

  Mακεδονική γλώσσα ? Ποιά είναι αυτή ?

 • Ανώνυμος 36200

  22 Δεκ 2015

  ΑΜΑ ΣΟΥ ΛΕΩ...ΓΑΜΗΣΤΑ..

 • Ανώνυμος 36198

  22 Δεκ 2015


  Τί μου λες;;

 • Ανώνυμος 36197

  22 Δεκ 2015

  ΕΓΩ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΕΝΑΗ-ΔΗΛ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΥΚΛΟΥΣ,ΠΑΡΕΧΕΙ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΙΣΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΔΡΩΣΤΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ-ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ

 • Ανώνυμος 36194

  21 Δεκ 2015


  Ο αυτοπροσδιορισμός "έλληνες" βασίζεται σε εξιδανικευμένη και φανταστική εικόνα της αρχαιότητας. Περισσότερο υπάρχει για να κρατεί ενωμένο ένα συνοθύλευμα ρωμιών και να τους ντοπάρει ότι δήθεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο. Για να μην μιλήσω για την βιβλιογραφία που έχει παράγει τα τις τελευταίες δεκαετίες το ρεύμα των αρχαιολατρών που είναι για γέλια και για κλάμματα. Ελλαδιστάν και λογική καμία σχέση μεταξύ τους.
  http://eranistis.net/wordpress/2014/05/05/ελλάδα-η-μυθική-χώρα-του-παραλόγου/
  http://eranistis.net/wordpress/2014/05/01/ελλάδα-μια-χώρα-ρετρό/
  http://eranistis.net/wordpress/2013/12/20/ορθόδοξα-θεμέλια-ενός-κράτους-ανορθό/
  http://eranistis.net/wordpress/2014/04/30/ελληνικό-κράτος-και-παρακράτος/
  http://eranistis.net/wordpress/2014/05/08/η-δυσκολία-να-είσαι-έλληνας/
  http://eranistis.net/wordpress/2014/05/25/ethnik/

 • Ανώνυμος 36193

  20 Δεκ 2015

  Αν απο τον 5ο αιώνα η "Μακεδόνες" αυτοπροσδιορίζονται σαν Έλληνες (έστω και αν αρχικώς μόνο η ελίτ) και ομιλούν την ελληνική, τότε ο αρθρογράφος τι ζόρι τραβάει. Αν κάποιος θέλει να αισθάνεται Έλληνας τότε με γεια του με χαρά του. Την στιγμή που κατα πολλά άρθρα τιυ μπλογκ η ταυτότητα δεν μπορεί να έχει γενετική βάση.
  Αναρωτιέμαι τι θέλει να αποδείξει;
  Και σε ό,τι αφορά την διάκριση μεταξύ διάλεκτου και γλώσσας: Υπάρχει επιστημονικός ορισμός γι' αυτό, μια γλώσσα έχει πλούσιο λογοτεχνικό θησαυρό, ενώ ήδη Υπάρχει επιστημονικός ορισμός γι' αυτό, μια γλώσσα έχει πλούσιο λογοτεχνικό θησαυρό, ενώ η διάλεκτος έχει περίοδος οι έως καθόλου λογοτεχνία. Για παράδειγμα τα ποντιακά που επικαλείται ορθογράφος.

 • Ανώνυμος 36168

  17 Δεκ 2015


  ΔΕΗ: Διομήδη Ελεύθερα Ηδονίσου.

 • Ανώνυμος 36145

  15 Δεκ 2015

  Πολύ χαίρομαι που οι είρωνες των απόψεών μου, με το πρώτο στρίμωγμα πετούν την "μπάλα στην εξέδρα". Συνεχίστε άφοβα, άλλωστε όλοι κάπως έτσι ξεκίνησαν μέχρι να μάθουν να παίζουν!
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36138

  14 Δεκ 2015


  Διομήδη, το φάκμησες και ψόφησε.

 • Bielidopoulos

  14 Δεκ 2015

  ~
  Διογένη μην σκέφτεσαι τόσο πολύ, μπορεί να βραχυκυκλώσεις. Καλά κρασιά.

 • Ανώνυμος 36135

  14 Δεκ 2015

  Δεν είμαι ούτε Λάζαρης ούτε ο Βielidopoulos. Ο Χειλουδάκης είμαι κι είμαι κι εγώ περήφανος για τους προγόνους μου όπως κι εσύ.....
  Διομήδης (πρώην Επίκτητος, πρώην Μπεργκ)

 • Ανώνυμος 36133

  14 Δεκ 2015

  Δεν ήξερα πως ο κύριος Λάζαρης Γιάννης στα σχόλια του δικού του άρθρου, απαντά ως "Επίκτητος" ή ως Bielidopoulos. Αν ναι, οι απαντήσεις του είναι κάτω του μετρίου και δεν τον τιμούν. Αν όχι, τότε κακώς σπεύσατε να απαντήσετε σε ερωτήσεις που δεν απευθύνονται σε σας. Και επί τη ευκαιρία, αυτή η χώρα Ελλάς ονομάζεται, (και οι κάτοικοί της Ελληνες). Διεθνώς δε, μας ξέρουν ως Hellas, ή Greece. Οπότε όσο και χτυπιέστε για το πως θα λεγόμαστε, τζάμπα καίτε τη λάμπα και τα λιγοστά εγκεφαλικά σας κύτταρα. Α! Και ο γερο-Λεβέντης τσόντα της νέας τάξης είναι κι αυτός, (όπως και όλοι οι άλλοι εκεί στο "κυνοβούλιο"), που τελευταία εκλιπαρεί για "οικουμενική κυβέρνηση"! (για να προλάβει να πάρει κάνα υπουργειάκι πριν τον φάνε τα σκουλικάκια)
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36131

  13 Δεκ 2015


  Καμία μειωσούλα στις συντάξεις θα δούμε;

 • Ανώνυμος 36130

  13 Δεκ 2015


  Οι ρωμιοί έχουν χιούμορ. Για αυτό εξέλεξαν ως βουλευτή κάποιον τον οποίο μέχρι χτες κορόιδευαν γιατί έβγαινε στο γυαλί με τις πίτσες και τους φραππέδες. Αφού δεν τους βγήκε με τα χρυσαύγουλα ας δοκιμάσουν με το γέλιο. Και φυσικά θα γελάσουμε ακόμα περισσότερο αν καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός. Διότι είναι χιουμορίστας σε βαθμό γελοιότητας ο ρωμιός.

 • Bielidopoulos

  13 Δεκ 2015

  ~
  Ο Λεβέντης λέει σωστά πράγματα που βασίζονται στην κοινή λογική, κάτι άγνωστο για τους ιθαγενείς του προτεκτοράτου. Αυτός ο άνθρωπος έχει γεννηθεί σε λάθος χώρα, δεν θα έπρεπε να ζει εδώ, αλλά σε χώρες τύπου Γερμανία. Για αυτό και οι ρωμιοί του την φυλάνε. Βέβαια, ακόμα και ο Λεβέντης έχει υπολογίσει κάποια πράγματα λάθος. Για παράδειγμα θέτει το πλαφόν στις συντάξεις στα 1.500. Αυτό είναι ουτοπικό για τα δεδομένα του προτεκτοράτου. Καμία σύνταξη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 ψηφία. Η οικτρή πραγματικότητα το επιβάλλει. Κάτι αριστερές κωλοφυλλάδες όπως το Unfollow τον βγάζουν επικίνδυνο. Ναι είναι επικίνδυνος για τους βολεμένους.

 • Ανώνυμος 36127

  13 Δεκ 2015


  Η κρίση παρήγαγε δύο νέα φρούτα: την ΧΑ και τον Λεβέντη. Μπράβο τσολιάδες μου.

 • Bielidopoulos

  13 Δεκ 2015

  ~
  Διογένης ανίατη περίπτωση... Κοίταξε και εγώ έχω ερωτήσεις αλλά δεν πρόκειται να μου απαντήσει ποτέ κανείς (β)ρωμιός, διότι δεν τον συμφέρει. Για παράδειγμα γιατί να δίνει συντάξεις το χρεωκοπημένο προτεκτοράτο; Γιατί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές να πηγαίνουν στις συντάξεις των παλιών που χρεοκόπησαν τα πάντα; Γιατί να μην ανασταλεί η καταβολή συντάξεων για 1-2 μήνες προκειμένου να εξυγιανθούν τα ταμεία; Γιατί υπάρχουν πολυσυνταξιούχοι και πολυθεσίτες εν μέσω κρίσης; Γιατί να μην γίνει αναδρομικός έλεγχος όλων των ασφαλιστικών εισφορών και των συντάξεων; Μήπως διότι η μέση σύνταξη από 900+ ευρώ που είναι τώρα θα πέσει στα 300-400 ευρώ το πολύ; Γιατί τα λεφτά να μην πηγαίνουν στην υποστήριξει της νέας γενιάς κυρίως δηλαδή στην εκπαίδευση και στην εργασία; Γιατί το προτεκτοράτο επιμένει να ρίχνει όλο το βάρος στις συντάξεις; Μήπως επειδή κινδυνεύει η επιβίωση του κομματικού κράτους και του δημοσιουπαλληλικού κατεστημένου; Γιατί κάθε φορά που πάει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πετάγεται και ο τοποτηρητής ελληναράς προκειμένου να θολώσει τα νερά; Μήπως για να μην αλλάζει τίποτε;

  "Η τυχόν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω εξασθένηση των ταμείων. Συνεπώς η λύση κατά την Ένωση Κεντρώων είναι να κοπούν οι συντάξεις των πλουσίων, να συγχωνευτούν οι πολλές συντάξεις σε μια για κάθε άτομο και καμία εξ'αυτών να μην υπερβαίνει τα 1500 ευρώ. Οτιδήποτε άλλο γίνει θα είναι άγονο και θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση των ταμείων."
  http://www.antidiaploki.gr/article/3752/aporriptoyme_tin_ayxisi_twn_ergodotikwn_eisforwn
  .html?category_id=10
  Το αυτονόητο λέει ο Λεβέντης. Όμως το αυτονόητο και η κοινή λογική είναι κάτι άγνωστο, κάτι σαν λάσχτιχο που το τεντώνει όσο θέλει ο καθένας.

 • Ανώνυμος 36124

  13 Δεκ 2015

  Μόνο όταν απαλλαγείς από την αρχαιοκαβλία σου, φίλε παραπάνω, νομίζω, ότι θα μπορέσεις να δώσεις ο ίδιος απάντηση στα ερωτήματά σου. Μέσα σου είναι οι απαντήσεις.
  Επίκτητος (πρώην Μάρκους Μπεργκ)
  Και μην αρχίσεις να μου λες φαντασιοπληξίες πάλι. Από τον εαυτό σου ξεκίνα, όχι από εμένα. Αυτογνωσία. Γνώθι σαυτόν, που έλεγαν και οι πρόγονοι των σημερινών ελλήνων (μπουχαχαχαχα) - ποιων ελλήνων, βρε "Διογένη";...

 • Ανώνυμος 36123

  13 Δεκ 2015

  Εχω διαβάσει σχεδόν όλες τις αρθρογραφίες εδώ μέσα. Ειδικά αυτές που αναφέρονται σε θέματα ιστορικά, περί ελληνισμού, αρχαίας Ελλάδας, επανάστασης του '21 κτλ. Μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ενίοτε ανατρεπτικά. Το ύφος όμως των άρθρων (και των αρθρογράφων) βγάζει μια σχετική ειρωνεία, που μερικές φορές φτάνει ως την πλήρη απαξίωση. Φράσεις του στυλ "χριστιανορωμιοί", "αρβανιτόβλαχοι", "τουρκόσποροι" κ.α, λέγονται για να περιγράψουν τους σημερινούς κατοίκους της Ελλάδος. Αν και σε πολλές περιπτώσεις οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι σωστοί, όμως με την γενικόλογη και επαναλαμβανόμενη αναφορά, αδικούν κάποιους και εν τέλη αδικούν και την ίδια την ιστορική προσέγγιση. Επίσης μου δίνουν την εντύπωση ενός υπόγειου μίσους για τους "νεοέλληνες". Αυτό που εγώ θέλω να ρωτήσω ευθέως τους εν λόγο αρθρογράφους είναι τούτο: Εκτός από την διάθεση για ενημέρωση από κρυμμένες ιστορικές αλήθειες, τι άλλο θέλουν να καταδείξουν; Για ποιο λόγο χρησιμοποιούν τόσο προσβλητική γλώσσα για τους σημερινούς Ελληνες; Τελειώνοντας το σχόλιό μου, θα ήθελα να επισημάνω πως, εκτός από την ιστορική καταγραφή, και πέρα από γενικευμένους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, καλό θα ήταν να διαβάσουμε ιδέες και προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει σήμερα και στο εξής, ώστε να βελτιωθεί ή ακόμα και να αναδομηθεί, όλη αυτή η τραγική εικόνα των περισσοτέρων (όχι όμως όλων) σημερινών Ελλήνων.
  "Διογένης"

 • Bielidopoulos

  12 Δεκ 2015

  ~
  Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όταν, εν μέσω των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, δεκατρείς αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν ηλικιωμένο καστανά, έπειτα από καταγγελία.
  Οι αστυνομικοί τράβηξαν απότομα το καρότσι, τα κάστανα έπεσαν στο έδαφος και στην γωνία απέναντι περίμενε γερανός για να «σηκώσει» το καρότσι.
  Την ίδια ώρα έφτασε και περιπολικό προκειμένου να πάρει τον ηλικιωμένο καστανά.
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64301954

  Η μεγάλη των μπάτσων σχολή - επιχείρηση γης μαδιάμ..

 • Ανώνυμος 36112

  12 Δεκ 2015


  https://www.youtube.com/watch?v=lcWlTzydPKY&feature=share
  Αλέξης Τσίπρας: "Ο Λάκης είναι ξεχωριστός και σαν ηθοποιός και σαν συγγραφέας. Νομίζω ότι αυτό το έργο που έφτιαξε μοιάζει λίγο από τα έργα κλασικών συγγραφέων του ελληνικού θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου".
  Αλέξη μου, αυτό το έργο που "έφτιαξε", είναι θεατρική διασκευή της ομώνυμης γαλλικής ταινίας. Αλλά δεν πειράζει. Άλλωστε κι εσύ είσαι εξαιρετικός και ως πρωθυπουργός και ως καλλιεργημένος άνθρωπος. Με την κυριολεκτική έννοια. Της εξαίρεσης.

 • Bielidopoulos

  12 Δεκ 2015

  ~
  (καλό;)

 • Bielidopoulos

  12 Δεκ 2015

  ~
  "Τι μπορεί να διδαχθεί η Κίνα από την Ελλάδα"
  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=761309
  lol

  "Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ στη θεατρική παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου - Στην ειδική πρεμιέρα το πρωθυπουργικό ζεύγος και το υπουργικό συμβούλιο.
  Τα στελέχη και οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν θερμά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα κατά την είσοδό τους στο θέατρο όπου δώθηκε ειδική πρεμιέρα στην παράσταση «Θεέ μου τι σου κάναμε» του Λάκη Λαζόπουλου."
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=761013
  ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!
  Ελλαδίτες για το πέ-OS!

 • Ανώνυμος 36108

  12 Δεκ 2015

  Ρε τι "παιδιά της ίδιας Γης" και κουραφέξαλα. τα πιστεύετε αυτά που γράφετε; Ή μήπως τα γράφετε έτσι για να φανείτε υπέρ άνω και στην πρώτη δημοσιογραφική είδηση περί "παραβίασης του εναερίου χώρου της Ελλάδας" θα θυμώσετε;

 • Ανώνυμος 36106

  11 Δεκ 2015

  ~
  Κάθήστε να δείξει τα δόντια της η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση και θα δούμε..

 • Ανώνυμος 36105

  11 Δεκ 2015


  Ναι, ναι 36104 : «άνθρωποι άνθρωποι, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός», ολοι ειμαστε παιδια της ιδιας Γης.

 • Ανώνυμος 36104

  11 Δεκ 2015

  Προπογανδα κανεις και δεν ξερω ποιους εξυπηρετης.Τελικα ολοι ανηκουμε καπου και ολοι απο καπου προηλθαμε,και ολοι ειμαστε παιδια της ιδιας Γης.

 • Ανώνυμος 36102

  11 Δεκ 2015

  http://www.krassanakis.gr/Alexander.htm

 • Ανώνυμος 36100

  11 Δεκ 2015

  καλο, οτι μαθαινουμε ειναι προς οφελος μας
  Σταυρος (εκ Μακεδονιας)

 • Bielidopoulos

  10 Δεκ 2015

  ~
  Μπαλτάς: Δεν θα διεκδικήσουμε νομικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα - λύεται η συνεργασία με την Αμάλ Κλούνι:
  http://www.tanea.gr/news/culture/article/5317469/ar-mpaltas-den-tha-diekdikhsoyme-nomika-thn-epistrofh-twn-marmarwn-toy-parthenwna/

  https://www.youtube.com/watch?v=J4gdiB_vEzQ
  lol