ΡΗΧΗ
ΑΝΤΙΛΗΨΗ
ΜΙΑΣ
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ

Φασιστικές νοοτροπίες
καλυμμένες με το «πέπλο»
της δήθεν εξέγερσης

Αναρχορωμιοί των Εξαρχείων
εναντίον χριστιανικής εκκλησίας

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, αναρχικοί έσπασαν μερικά στασίδια, ένα αναλόγιο, ένα προσκυνητάρι και μια εικόνα της Παναγίας στην παρακείμενη της Νομικής Σχολής (όπου είχαν ήδη κατάληψη) εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. (Βλ. παρακάτω φωτογραφία, δεξιά).

Δυο μόλις μέρες πριν, είχε δημοσιευθεί το άρθρο μας Τους καίγεται το χέρι, όπου με την υποστήριξη του ανάλογου φωτογραφικού υλικού καταγραφόταν ο διαχρονικός σεβασμός, που απολαμβάνουν οι εκκλησίες στα Εξάρχεια από τους αναρχικούς. Ενώ από τις επιθέσεις τους τόσα χρόνια (σε δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, πολυκατοικίες κ.λπ.) έχει αναστενάξει ολόκληρη η περιοχή, οι χώροι των εκκλησιών είναι πεντακάθαροι, χωρίς γκράφιτι ή κολλημένες αφίσες.

Να διάβασαν ενδεχομένως το άρθρο μας και να ένιωσαν άσχημα οι αναρχικοί; Αν είναι έτσι, οι καθʼ υπόδειξη επαναστάτες δεν είναι αληθινοί επαναστάτες, είναι κίβδηλοι. Στην έρευνά μας εξ άλλου δεν τους προτρέψαμε να κάψουν καμία εκκλησία, απλά διαπιστώσαμε κάποια πράγματα αυθόρμητα, ότι δεν πειράζουν τις εκκλησίες κι ότι αυτό έχει να κάνει με την υποσυνείδητη ποδηγέτησή τους.

Κατόπιν εορτής, κι ολόκληρο το Άγιο Όρος να κάψουν, δεν σημαίνει κάτι, γιατί έχει χαθεί πλέον ο αυθορμητισμός των ενεργειών τους. Με άλλα λόγια προσποιούνται… κρύβονται. Το αληθινό ήταν εκείνο, που διαπιστώσαμε με το φωτογραφικό μας ρεπορτάζ. Αν χτύπησαν μια εκκλησία κατόπιν, κάτι που τόσες δεκαετίες πριν δεν είχαν κάνει, σημαίνει, ότι το έκαναν ή από τύψεις ή για τα μάτια του κόσμου, σκοπιμότητες, που συνεχίζουν να  αναβλύζουν από θρησκευτικά ένστικτα και τριτοκοσμική βαρβαρότητα.

Καταδικάζουμε τη βία ως φαινόμενο φανατισμού και φασισμού. Θα θέλαμε μάλιστα, να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον κι ειδικότερα στον ήδη βεβαρυμένο πολεοδομικό ιστό. Επιθυμούμε να μην λερώνονται οι τοίχοι με γκράφιτι και αφίσες, διότι εμφορούμαστε από οικολογική συνείδηση, κάτι, που δυστυχώς θα έπρεπε να χαρακτηρίζει και αυτούς, που «ευαγγελίζονται» (για να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς όρους παρόμοιους με αυτούς, που προτιμούν οι αναρχορωμιοί στις αφίσες τους…) την αναρχία ως κοσμοθεωρία «αυτοσυνείδησης» και «αυτοδιαχείρισης». Καλύτερα θα ήταν δηλαδή, όχι να βρωμίσουν τις εκκλησίες, αλλά αντιθέτως, να καθαρίσουν τους τοίχους.

Οι ζηλωτές των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που κατέστρεφαν τους ναούς, δεν έκαναν τίποτε διαφορετικό από αυτό, που έκαναν οι αναρχικοί το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για φασιστικές νοοτροπίες, καλυμμένες πάντα με το «πέπλο» της δήθεν εξέγερσης. Ο ζήλος, με τον οποίο καταστρέφουν, δεν διαφέρει από το ζήλο των φανατικών χριστιανών, αλλά και των μουσουλμάνων, των οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, των εθνικοφρόνων κ.λπ..

Όπως οι αναρχορωμιοί επιτίθενται και καταστρέφουν ένα κτήριο, έτσι κι οι χριστιανοί −με τον ίδιο ζήλο− κατέστρεφαν τους αρχαίους ναούς, οι μουσουλμάνοι τους χριστιανικούς και οι παναθηναϊκοί π.χ. μια λέσχη του Ολυμπιακού. Αυτό πηγάζει από την άρρωστη πεποίθηση κάποιων ανθρώπων, ότι είναι φορείς της μιας και μοναδικής αλήθειας, της αλήθειας του έθνους, της εργατιάς, της θρησκείας, της ομάδας, του κόμματος κ.λπ.. Το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο και αυτό είναι ο φανατισμός και η καταστροφή.

Οι πρακτικές των σημερινών αναρχορωμιών φαίνεται ότι στερούνται στοιχειώδους λογικής. Αν κάποιος τους υποδείξει, ότι για να είναι καλοί αναρχικοί θα πρέπει να κάνουν την οποιαδήποτε άσχετη κι απονενοημένη ενέργεια, αυτοί είναι σε θέση να την κάνουν. Τόσο ρηχή αντίληψη έχουν για την ιδεολογία, την οποία δήθεν πρεσβεύουν.


 

 
Αριστερά: Ζηλωτές χριστιανοί καταστρέφουν τα αρχαία είδωλα.
Δεξιά: Ζηλωτές αναρχορωμιοί καταστρέφουν τα σύγχρονα είδωλα.
Ίδια ιδεολογία και πρακτική, βιβλικής προέλευσης.
Επαληθεύεται ακόμη μια φορά η ταυτότητα των αντιθέσεων του Ηράκλειτου. («Δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, ότι αυτό που αντιπαλεύει συμφωνεί με το αντίθετό του», Απόσπ. 51).

 


Η κοινωνία μας οπισθοδρομεί, γιατί το κράτος μας (προτεκτοράτο στην ουσία), όταν δημιουργήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις, δεν οργανώθηκε με κανόνες ευνομίας, αλλά με κανόνες μαφίας, ενώ χαρακτηριστικά του ετερόκλητου και απαίδευτου συρφετού των υπηκόων του ήταν και είναι η φιλοχρηματία, η αρπακτικότητα κ.λπ..

Οι δήθεν αγωνιζόμενοι υπέρ βωμών και εστιών έστησαν ένα κράτος, στο πλαίσιο του οποίου να μπορούν αφ΄ενός να διαιωνίζουν την εξουσία τους μεταβιβάζοντάς την στα παιδιά τους και αφʼ ετέρου να νομοθετούν κατά το δοκούν, ώστε οι ίδιοι να φοροδιαφεύγουν, να καταχρώνται δάνεια, που εισάγονται για επενδύσεις κ.λπ., ενώ οι λοιποί πληθυσμοί να εξακολουθούν, όπως κι επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, να εργάζονται κολίγοι στα βακούφια της Εκκλησίας και του κάθε ρωμιού κοτζάμπαση.

Χαρακτηριστικά του κράτους από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα είναι η υπανάπτυξη, η διαφθορά, τα ρουσφέτια, τα πλάγια μέσα, οι διαπλεκόμενες συναλλαγές κι άλλες παθογένειες.

Πρόβλημα για την κοινωνία μας δεν αποτελούν οι εκκλησίες. Τι θα γίνει αν καταστραφούν μερικές από αυτές; Θα αλλάξει τίποτε; Θα πάψουμε να είμαστε τελευταίοι σε όλα και ουραγοί του πολιτισμένου κόσμου; Ασφαλώς, όχι!

Ζητούμενα είναι η αυτογνωσία, η ευνομία, η αξιοκρατία, η πάταξη της διαφθοράς, η κατάργηση των πλάγιων και διαπλεκόμενων μέσων, αλλά πρωτίστως η παιδεία, η οποία στην ουσία αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα άλλα.


Όσο περισσότερο τα μέλη μιας κοινωνίας έχουν παιδεία τόσο περισσότερο ορθολογιστικά κινούνται, από τόσο λιγότερους μύθους και ιδεοληψίες βασανίζονται και κατʼ επέκταση, τόσο λιγότερες εκκλησίες (αλλά και λέσχες, τεμένη, κομματικές οργανώσεις, παρελάσεις κ.λπ.) αντιλαμβάνονται, ότι χρειάζονται.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  28 Μαΐ 2015

  http://psonthomfanix.blogspot.com/2015/05/blog-post_27.html

 • Ανώνυμος 32899

  18 Μαρ 2015

  Ζήτω το Λαζαριστάν

 • Bielidopoulos

  18 Μαρ 2015

  ~
  Αυτά που κάνουν οι αναρχικοί είναι ψιλοπράγματα, μάλλον για να δηλώνουν την παρουσία τους και την ύπαρξή τους.
  Carpet bombing είναι η λύση για το πολύπαθο Ελλαδιστάν και κυρίως το Αθηναιστάν. (καλό;)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Carpet_bombing

 • Ανώνυμος 32896

  18 Μαρ 2015

  Όπως ο Κερέμ
  είχα επισημάνει στο προηγούνο άρθρο

  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 13/3
  [15/3/15
  ΤΑ ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΑ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ: ΒΑΝΔΑΛΙΣΑΝ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ!!! ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ!!!]:
  http://www.stoxos.gr/2015/03/blog-post_488.html
  Ισως δούμε τώρα και εκκλησίες με την ρυπαρότητα των αναρκικών οι οποίοι φαίνεται ότι διάβασαν το αρθρο της Ελεύθερης Ερευνας.
  Θετικό ότι απάντησε και μάλιστα εύστοχα η Ελεύθερη Έρευνα.
  Ακόμη και σαν το Κερέμ να πράξουνε θα έρθουν οι αντικαταστάτες τους.
  Βέβαια \"Ο Θεός συγχωρεί τους αμαρτωλούς\" και τους αρματωλούς η πολιτική. Γενικά η ανοησία παραμένει ατιμώρητη, στην ρωμιοσύνη τουλάχιστον.
  Πάργάλης