Η ΑΝΩΜΑΛΗ
ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ
ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ

Έρχονταν για να βοηθήσουν,
αλλά τους λήστευαν
οι ίδιοι οι ρωμιοί


Σε όλη την προ του ʼ21 περίοδο κυριαρχούσε ανάμεσα στους πεπαιδευμένους ευρωπαίους το ρομαντικό όνειρο για την αναγέννηση της κλασικής Ελλάδας. Σʼ αυτό το όραμα έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι ελληνικοί μύθοι, που αποτελούσαν το στημόνι της ποιητικής του Byron.

Μερικοί από τους φιλέλληνες ζούσαν σε φαντασιώσεις. Περίμεναν, πως θα συναντούσαν στην Ελλάδα αρχαιομαθείς χλαμυδοφόρους να δημηγορούν σε κάποια σύγχρονη Πνύκα.

Η προσγείωσή τους ήταν κωμικοτραγική.


   
Ομάδα ευρωπαίων
αξιωματικών
και φιλελλήνων.

 
Έγχρωμη λιθογραφία,
Εθνικό Ιστορικό
Μουσείο, Αθήνα.
   


Οι περισσότεροι εθελοντές απογοητεύονταν αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Και καθώς διαψεύδονταν οι προσδοκίες τους, έφευγαν το συντομότερο δυνατόν καθυβρίζοντας τους ρωμιούς.

«Σκυλολόι από κλέφτες και δολοφόνοι», αποφαίνονταν. «Ο έλληνας δέν είναι αυτό, που σκέφτονται μερικοί. Είναι ο άνθρωπος σε όλη του την ασχήμια, ο σκλάβος σε όλο του τον ξεπεσμό». (Gabriel Vauthier, Le mouvement Philhellène en France sous la Restauration, “LʼAcropole”, Revue du monde hellénique, Παρίσι, 1926, τόμ. Αʼ, σελ. 225).


 
 
«Δέν άντεξα κι αναθεμά-
τισα τους έλληνες, τους
ελεεινούς τρόπους τους
και τα αηδιαστικά
καλύβια
τους».

F. Hervé
Σκωτσέζος περιηγητής: «A
residence in Greece and
Turkey», κεφ. «The rats
pleasant bedfellows»,
σελ. 106, Λονδίνο, 1837.Εσωτερικό καλύβας ρωμιών χωρικών, που τρώνε         
σύμφωνα με τις οθωμανικές συνήθειες.              

Λιθογραφία, που σχεδίασε ο Ο. Μ. vοn Stackelberg       
και χάραξε ο C. F. Gille.                   
   


Οι αποστολές εθελοντών στην Ελλάδα γίνονταν με ειδικά ναυλωμένα καράβια. Οι πρώτοι εθελοντές έφταναν στο Ναβαρίνο, στην Καλαμάτα, στην Κυπαρισσία, στη Μονεμβασία, άλλοτε σε μικρές ομάδες, άλλοτε ως ανεξάρτητα άτομα. Οι ρωμιοί τους κοιτούσαν με δυσπιστία. Τα καταλύματα ήταν τρώγλες, βασίλεια των ψύλλων. Και η τροφή πανάθλια.

Ο γερμανός αξιωματικός Ferdinand von Kiesewetter, που έφτασε στις 21 Ιανουαρίου 1822 στο Μεσολόγγι, πρόσεξε, πως δέν υπήρχε ενθουσιασμός ανάμεσα στους κατοίκους: «Μας κοιτούσαν με χαζό βλέμμα, μʼ όλο, που ήξεραν γιατί ήρθαμε στην Έλλάδα. Κανένας δέ νοιάστηκε να μας δοθεί στέγη, φαΐ, πιοτό». (William St. Clair, That Greece might still be free. The Philhellenes in the War of Indepedence, Λονδίνο, 1972, σελ. 82 κ.ε.).


 

Ρωμιός με φουστανέλα,
φέσι και τσιμπούκι.

Ανατολίτης στην αμφίεση,
στους τρόπους, στη νοοτροπία.


Ακουαρέλα (1833) τού Peter von Hess
(Κρατική Συλλογή Γραφικών, Μόναχο).
 


Οι περισσότεροι εθελοντές, φθάνοντας στο λιμάνι, χάριζαν όλα τα εφόδιά τους στον καπετάνιο και το πλήρωμα τού καραβιού, σίγουροι πιά, πως δέν τα χρειάζονταν, και έβγαιναν ανέμελοι.

Ο δανός εθελοντής φοιτητής, J. H. Stabell, που έφθασε στο Ναβαρίνο στις 7 Ιανουαρίου με το καράβι «La Petite Marie» μαζί με άλλους 35 εθελοντές υπό τον γερμανό αξιωματικό von Biring, γράφει στο  χρονικό του, πως πρόσφεραν στον καπετάνιο όλα τα τρόφιμα και τα σκεπάσματά τους. Απέφυγαν, μάλιστα, να γευματίσουν στο καράβι πιστεύοντας, πως οι έλληνες θα τους υποδέχονταν στην πόλη με γενναία τραπεζώματα. Την άλλη μέρα γύρισαν εντελώς νηστικοί στο καράβι και παρακαλούσαν τον καπετάνιο να τους επιστρέψει λίγα παξιμάδια. (J. H. Stabell, Schicksale eines Dänischen Philhellenen auf seiner Reise von Kopenhagen nach Morea und Constantinopel und von da wieder zurück, in den Jahren 1821 bis 1823. Aus dem Dänischen übersetzt, Leipzig, 1824, σελ. 21-23).

Ένας ανώνυμος γερμανός εθελοντής αφηγείται, ότι μόλις άραξε το καράβι τους στο Ναβαρίνο, ανέβηκαν γιά να τους παραλάβουν δύο γερμανοί και δύο γάλλοι: «Οι στολές τους ράκη, παπούτσια δέν φορούσαν και όλο τους το κορμὶ ἡταν γεμάτο ψείρες».

Απόρησαν οι νεοφερμένοι γιά το θέαμα. Και πολύ περισσότερο απʼ αυτά, που άκουσαν: «Αργότερα τα ίδια θα πάθετε και σεις. Αν σας απόμειναν τρόφιμα μή τα σπαταλάτε, θα σας χρειασθούν οπωσδήποτε. Και να ʽχετε τα μάτια σας τέσσερα στους έλληνες, που θα μεταφέρουν τις αποσκευές και τα τρόφιμα. Θα σας κατακλέψουν».

Φυσικά, οι ρωμιοί δέν ζούσαν σε καλύτερη κατάσταση. Εξαθλιωμένοι και πειναλέοι ζύγωσαν τους ξένους και ζήτησαν γαλέτα. Οι εθελοντές τρομοκρατήθηκαν, κύκλωσαν ένοπλοι τους ρωμιούς, που μετέφεραν τις αποσκευές, και τους υποχρέωσαν να βαδίζουν δυό-δυό προς την πόλη. «Εκεί, ένας έλληνας προσπάθησε να κλέψει ένα πακέτο γαλέτα και να διαφύγει. Τον ανακαλύψαμε, όμως, τον απείλησαμε με εκτέλεση επιτόπου και τον αναγκάσαμε να ξαναγυρίσει στη γραμμή». (Tagebuch und Erläuterungen über Kampf der Philhellenen in Griechenland, Dinkelsbühl, 1823, σελ. 49-54).

Μερικοί επιστράτευαν τις αρχαίες ελληνικές λέξεις, που έρχονταν στο νου τους. Κανένας δέν καταλάβαινε. Περίμεναν να δουν έλληνες ντυμένους με χλαμύδες. Απογοήτευση. Φορούσαν όλοι ανατολίτικα, κάθονταν σταυροπόδι και κάπνιζαν τσιμπούκια, απαράλλαχτα όπως οι οθωμανοί. (William St. Clair, That Greece might still be free. The Philhellenes in the War of Indepedence, Λονδίνο, 1972, σελ. 82).


 

Αρβανίτες κλέφτες:
Ο φόβος και ο τρόμος των χωρικών.
Τα χωριά, που βρίσκονταν
κοντά σε λημέρια ληστών,
εξ ανάγκης προσπαθούσαν
να διατηρούν καλές σχέσεις μαζί τους.
Η Ρωμιοσύνη σήμερα, τους ληστές αυτούς
τους έχει αναγορεύσει
σε «εθνικούς» της ήρωες!


Χαλκογραφία σε σχέδιο C. R. Cockerell
και χάραξη J. Clark, ιδιωτική συλλογή.

    


Το πρώτο, που ρωτούσαν οι εθελοντές, βγαίνοντας από το καράβι, αρχές καλοκαιριού τού 1821, ήταν πού βρισκόταν το επιτελείο τής στρατιάς. Οι ρωμιοί αλληλοκυττάζονταν απορημένοι. Δέν είχαν δει, δέν είχαν ακούσει τίποτα. (J. H. Stabell, Schicksale eines Dänischen Philhellenen auf seiner Reise von Kopenhagen nach Morea und Constantinopel und von da wieder zurück, in den Jahren 1821 bis 1823. Aus dem Dänischen übersetzt, Leipzig, 1824, σελ. 33).


 

 


Καμήλες στα αρχαία των Αθηνών.


Ακουαρέλα τού Ludwig Lange, 1836.
 


Ο πρώτος γερμανός εθελοντής, που έφθασε στην Ελλάδα, τρεις μόλις μήνες μετά την έναρξη τού ξεσηκωμού των ρωμιών, ήταν ένας ρομαντικός και πολυφάνταστος αρχαιολάτρης, ο Christian Müller, που στο νου του είχε την Αθήνα τού χρυσού αιώνα. Ήταν 31 ετών, κρατικός υπάλληλος, σπουδασμένος στη Γοτίγγη, πολυταξιδεμένος. Γραμματέας τού πρίγκηπα Leuchtenberg το 1817. (Barth Kehrig Korn, Die Philhellenenzeit, München, 1960, σ. 183).

«Καθόμουν στην πλώρη τού καραβιού με τον Όμηρο στα γόνατά μου, όταν ο καπετάνιος μού έδειξε στο βάθος τα βουνα τής Κεφαλονιάς. Ήταν το πρώτο σημάδι, που έβλεπα από την Ελλάδα. Η καρδιά μου άρχισε να χτυπάει δυνατά, όπως τού ερωτευμένου, που μαθαίνει, ότι ο πρώτος του έρωτας βρίσκει ανταπόκριση».

Τον Ιούνιο τού 1821 βρισκόταν στη Ζάκυνθο. Ταξίδευε μαζί με δυό άγγλους και έναν ούγγρο. Προορισμός η Αθὴνα, διαμέσου Πάτρας και Ισθμού. Αλλά τα νέα ήταν άσχημα. Η Πάτρα είχε μεταβληθεί σε ερείπια, τα κάστρα στον Κορινθιακό βρίσκονταν στα χέρια των τούρκων, αλώνιζαν οι πειρατές, επικἱνδυνο το πέρασμα τού Ισθμού. Χαλασμός και στην Αθὴνα. Τους συμβούλεψαν να ακολουθήσουν το θαλασσινό δρόμο, να ταξιδέψουν στην Ύδρα. Αλλα πού να βρεθεί καράβι. Οι συγκοινωνίες είχαν παραλύσει, το εμπόριο νεκρωμένο ολότελα.

Γιά να μή χάσουν καιρό αποφάσισαν να κατευθυνθούν στην Καλαμάτα, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, βρισκόταν το αρχηγείο των επαναστατών. Περνώντας στη Γλαρέντζα σκέφθηκαν, πριν ταξιδέψουν στην Καλαμάτα, να επισκεφθούν τις αρχαιότητες τής Ολυμπίας και το ναό τού Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες. Ο Müller κατέχεται από ιερή μέθη. Επιτέλους πατάει την ένδοξη γη των ηρώων και των ημίθεων.

«Σε λίγο θα ανήκω στο στρατό των ελλήνων... Θέλω, πολεμώντας και πεθαίνοντας, αν χρειασθεί, να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γιά τα ευγενικα αισθήματα, που μού ενέπνευσαν... Να ζήσω μονάχα γιά να δω ελευθερωμένη την Ακρόπολη, τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα από τους βάρβαρους. Αρκεί να γονατίσω σʼ αυτά τα μνημεία, που ανάμεσά τους περπατάω τώρα με τη φαντασία μου. Και γιατί να μή θυσιάσω τη ζωή μου γιʼ αυτή την ιερή γη, που τόσο έλαμψε στα πανάρχαια χρόνια και σήμερα ανασταίνεται από τα ερείπια. Ανυπομονώ να ανασάνω τον αέρα, που ανέπνεαν οι σοφοί τής αθάνατης Αθήνας... Χαίρε πατρίδα μου! Χαίρετε καλοί μου φίλοι! Σάς περιμένω στα Μεγάλα Παναθήναια!». (Voyage en Grèce et dans les îles Ioniennes pendant les six demiers mois de 1821. Ouvrage où l'on trouvera des détails sur lʼinsurrection des Hellènes et sur le caractère et les talens de leurs chefs; leur constitution provisoire et les documens sur la conduite des Anglais envers les Grecs et les habitans des Iles Ioniennes etc. etc. Traduit de lʼallemand par Leon A. Paris, 1822. Ο γερμανικός τίτλος τής πρώτης έκδοσης: Reise durch Griechenland und die lonischen Inseln in den Monaten Junius, Julius und August 1821, Leipzig 1822).

Ο γερμανός εθελοντὴς ερχόταν να πολεμήσει γιά την ελληνική ελευθερία. Ονειρευόταν τον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες...


   
 
Παζάρι στην Κόρινθο.


Λιθογραφία τού G.F. Gille,
σχέδιο Stackelberg.


   


Από την Ολυμπία η συντροφιά, μαζί με αγωγιάτες, θα προχωρήσει προς την Ανδρίτσαινα ακολουθώντας το δρομολόγιο των παλιών περιηγητών. Έφθασαν στην Αμπελιώνα τής ορεινής Ολυμπίας. Ήταν το μόνο κατοικημένο χωριό, που συνάντησαν. Γεμάτοι κοπάδια οι  γύρω λιβαδότοποι. «Βρήκαμε άφθονο ψωμί, γάλα, κρέας, αυγά». Αλλὰ με δυσκολία δέχτηκαν οι κάτοικοι τα χρυσά νομίσματα των ξένων. Δέν ήξεραν τη μονέδα.

Από την Αμπελιώνα στην Παύλιτσα, την αρχαία Φυγάλεια. Εκεί κοντά συνέβη ένα επεισόδιο, πού μεταμόρφωσε τον ενθουσιώδη γερμανό σε ανελέητο στηλιτευτή τού εκβαρβαρισμού των νεότερων ρωμιών.

«Στις επτά το βράδυ βλέπουμε ένα μπουλούκι αρματωμένους να κατεβαίνουν από το βουνό με τρία μουλάρια. Από τη φορεσιά και τα όπλα τους καταλάβαμε αμέσως, πως ήταν μανιάτες. Επειδή μάς είχαν προειδοποιήσει στη Ζάκυνθο γιά τέτοια συναπαντήματα τραβήξαμε αμέσως τα πιστόλια μας. Την ίδια στιγμή πέφτει μιά τουφεκιά. Ένα από τα υποζύγια γκρεμίζεται σκοτωμένο. Μάς φωνάζουν να παραδοθούμε και να δώσουμε ό,τι έχουμε αν θέλουμε τη ζωή μας».

Τριανταδύο οι μανιάτες, τέσσερες οι οπλισμένοι εθελοντές με έξη πιστόλια. (Ο ούγγρος ήταν άοπλος).

- Σκυλόφραγκοι! έσκουζαν οι μανιάτες.

«Τους φωνάξαμε, πως είμαστε φίλοι τους, πως ήρθαμε να πολεμήσουμε μαζί τους, πως πηγαίνουμε στην Καλαμάτα. Γιά μιά στιγμή δίστασαν. Ύστερα αντήχησε μιά τουφεκιά. Μας είπαν, πως λέμε ψέματα, πως αυτός δέν είναι ο δρόμος γιά την Καλαμάτα, πως είμαστε αγγλοι κατάσκοποι». Και στό κάτω-κάτω δέν χρειάζονταν άγγλους στην Καλαμάτα.

Μιά καινούργια τουφεκιά πληγώνει ένα σύντροφό του, μιά άλλη σκοτώνει τον νεότερο από τους αγωγιάτες. Η συμπλοκή γενικεύεται.

«Ο άγγλος S. απαντά με γενναιότητα. Χτυπάει δυό μανιάτες, τραυματίζω κι εγώ έναν απο τους ληστές. Στο δεύτερο πυροβολισμό το πιστόλι παθαίνει αφλογιστία. Δέχομαι μιά γερή κοντακιά στον ώμο και χάνω τις αισθήσεις μου. Όταν συνήλθα είδα, πως ήμασταν δεμένοι στα δέντρα. Μάς είχαν αρπάξει τα πάντα».


 Περισσότερες αναφορές
φιλελλήνων εθελοντών τής εποχής τού '21
μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο
τού Κυριάκου Σιμόπουλου:

Πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα τού '21
(έκδ. «Στάχυ», Αθήνα, 1999),
στο οποίο έχει βασιστεί το άρθρο αυτό.
 


Μόλις νύχτωσε ακούστηκαν βήματα. Ήταν ο γέρο αγωγιάτης, που είχε λουφάξει σε μιά κρυψώνα την ώρα τής συμπλοκής. Τους ελευθέρωσε. Η συντροφιά, όμως, ήταν απελπισμένη. Είχε απομείνει χωρίς πεντάρα.

Ξαφνικά, ένας άγγλος ξεφώνισε χαρούμενος. Ψαχουλεύοντας βρήκε το σκούφο του, που είχε πέσει στα χαμόκλαδα. Σε μιά πτυχή ήταν κρυμμένα κάμποσα χρυσά νομίσματα. Έδεσαν τις πληγές των λαβωμένων και την άλλη μέρα ξεκίνησαν γιά την Καλαμάτα.

«Εκεί, διαλύθηκαν ολότελα οι ψευδαισθήσεις μας». Πήγαν στην έδρα τού «Αρχηγείου». Βρήκαν ρωμιούς καπεταναίους, μερικούς γάλλους και έναν πολωνό λογχοφόρο τού Ναπολέοντα. «Ασήμαντος άνθρωπος. Τα τρία τέταρτα αξιωματικοί μόνο κατʼ όνομα».

Παραπονέθηκαν γιά τη ληστεία και ζήτησαν ικανοποίηση. «Εκείνοι δέχτηκαν με ψυχρότητα τις διαμαρτυρίες μας. Δέν έκρυβαν μάλιστα την έκπληξή τους, που ήρθαμε να καταγγείλουμε ένα τέτοιο. Αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και μας είπαν καθαρά και ξάστερα, πως η έρευνα, που ζητούσαμε, ήταν και αδύνατη και άχρηστη».


  

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε
στον Βελή Πασά,
ότι καθάρισε τον Μοριά
από τους ληστές,
όπως τον Κολοκοτρώνη».


C. R. Cockerell
από το έργο τού Samuel Pepys Cockerell:
«Travels in southern Europe and the Levant,
1810-1817. The journal of C.R. Cockerell»,
1903, σελ. 85.


Στη φωτογραφία:
Σύγχρονος ρωμιός
«Κολοκοτρώνης».
 


Ο Müller προσθέτει, ότι οι ρωμιοί δέν έκρυβαν την περιφρόνησή τους προς τους ευρωπαιους: «Αυτή η περιφρόνηση ήταν γελοία και ακατανόητη μαζί, τη στιγμή, που οι ίδιοι δέν ήταν ικανοί να κάνουν τίποτα μόνοι τους και εκλιπαρούσαν την συμπαράσταση των ξένων».

Απελπίστηκε ο γερμανός αρχαιολάτρης. «Δέν θα αντικρύσω την Αθήνα, δέν θα ανασάνω τον αέρα τής πόλης τής Παλλάδας. Πρέπει να φύγω το ταχύτερο από την Ελλάδα. Η μεγάλη ιδέα, που είχα σχηματίσει γιά την επανάσταση των απογόνων τής ηρωικής εποχής των Θερμοπυλών έσβησε, και μαζί με τον ενθουσιασμό μου χάθηκε και η ευτυχία μου».

Σφοδρός μισελληνισμός τον κυριεύει τώρα. Γυρίζει στη Γερμανία και τυπώνει το χρονικό του. Ήταν ένα λιβελλογράφημα. «Καλύτερα να πεθάνω, παρά να μείνω με αυτούς τους λήσταρχους. Θα ήταν καταισχύνη. Γκρεμίστηκε το ιδανικό μου, φρίκη και αηδία πλημμυρίζει την ψυχή μου».


 
Όταν στην Ευρώπη άρχισαν να φτάνουν
τα νέα από τον ελλαδικό χώρο και να γί-
νονται γνωστές οι ωμότητες και τα πλιά-
τσικα των ρωμιών το ʽ21, όπως η σφαγή
τής Τριπολιτσάς (διαβάστε στην «
Ελεύ-
θερη Έρευνα
»: Από την Τριπολιτσά
στην... Τρόικα
), πολλοί ξένοι τότε, συνει-
δητοποίησαν με ποιούς είχαν να κάνουν.
Στιγμάτισαν τους ρωμιούς γιά τις βαρβα-
ρότητες, ενώ αρκετοί φιλέλληνες άλλα-
ξαν γνώμη, όπως ο Πούσκιν, ο Γκαίτε
και άλλοι στοχαστές.

  


Το χρονικό τού Christian Müller μεταφράστηκε αμέσως σε πολλές γλώσσες μέσα στο 1822 κι επηρέασε πολλούς ξένους. Έγραψε γιά την έλλειψη πειθαρχίας και την απουσία επιμελητείας. «Ο εφοδιασμός γίνεται μόνο με τη ληστεία και την αρπαγή». «Τότε κατάλαβα την ελαφρότητα των ελλήνων». Οι έλληνες είναι αλαζονικοί, έγραψε ο Müller, και ματαιόδοξοι. Δέν βρήκε το αίσθημα τής τιμής, που ταιριάζει σε κείνους, που μάχονται γιά την ελευθερία. «Οι στρατιώτες έχουν τα ήθη των πανδούρων, που αποτελούσαν πάντοτε την καταισχύνη των στρατών και τη μάστιγα των αμάχων». Οι πανδούροι ήταν άτακτοι ουγγροκροάτες μισθοφόροι, που έδρασαν, ως ιδιαίτερο σώμα, στον αυστριακό στρατό κατά τον 18ο αιώνα, διαβόητοι γιά τις ωμότητές τους και τις λεηλασίες.

Και το συμπέρασμα τού Müller: «Έτσι, που γνώρισα εγώ τους έλληνες, τους θεωρώ πέρα γιά πέρα ανώριμους να σχηματίσουν κράτος».

Και δέν είχε καθόλου άδικο, βέβαια. Ένα κρατίδιο - προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων σχηματίστηκε, μόνιμα χρεωκοπημένο, τού οποίου οι υπήκοοι έχουν διαχρονικά έθος ληστρικό κι αποτελούν έκτοτε τους ουραγούς τού πολιτισμένου κόσμου. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Τελευταίοι σε όλα!).Σημείωση:
Το άρθρο εντάσσεται
στο Αφιέρωμα τής «Ελεύθερης Έρευνας»:
1821: Η αποστασία των ρωμιών.
Το Αφιέρωμα τής «Ελεύθερης Έρευνας»:
1821: Η αποστασία των ρωμιών
αποτελείται από τα παρακάτω άρθρα:

Μυθοπλασίες τής Ρωμιοσύνης
Αλληλοσεβασμός στους «επουράνιους»
Πώς το εθνικό αντικατέστησε το πραγματικό
Ποιά 400 χρόνια; Ποιά σκλαβιά;
Η άρνηση τού οθωμανικού παρελθόντος μας
1821: Πώς οι ρωμιοί μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»
Η λαφυρομανία των «αγωνιστών» τού ʼ21
Τους έφαγε το... φεγγάρι !
Τυχοδιώκτες και μαχαιροφόροι
Από την Τριπολιτσά στην... Τρόικα
Όταν οι ρωμιοί, με θείες ευλογίες βομβάρδιζαν την Ακρόπολη...
Η θρησκοληψία τού Μακρυγιάννη
Η κατάχρηση των αγγλικών δανείων από τους «ημέτερους» το ΄21
Βίος και πολιτεία τού Διον. Σολωμού

Το Αφιέρωμα συνεχίζεται...


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


52 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46855

  7 Φεβ 2019

  Έχω δυο μέρες που ''ανακάλυψα'' την ιστοσελίδα και πραγματικά νιώθω ότι κολυμπάω σε έναν ωκεανό αληθείας και γνώσης. Εύγε για την προσπάθεια σας!
  Υ.γ Εξαιρετική θεματολογία

 • Ανώνυμος 46820

  31 Ιαν 2019

  τα λαμογια οι τζαμπατζηδες οι γκρικς ζουσαν καλα οσο τους ταΐζαν με παχυλους μισθους και συνταξεις αυτα τα αιωνια κοροιδα απο την ΕΕ κατσε να τους πεταξουν εξω απο την ΕΕ και θα δεις που θα ξεπεσουν και θα καταντησουν,στα ιδια και χειροτερα,στην ιδια βαρβαροτητα και χειροτερη μιας και αυτη ειναι η αληθινη τους βαρβαρη και υπανθρωπη φυση!οι γυφτοαρβανιτοβλαχοι δεν μπορουνε να ζουνε χωρις το τζαμπα και χωρις ξενο χρημα!και υπαρχουν και ζουν μονο χαρη σε αυτο!σε αυτα που τους πετανε για ελεημοσυνη οι ξενοι!νομιζω οτι τα λιγα αυτα χρονια της κρισης αυτο ακριβως περισσοτερο και ανεδειξαν και απεδειξαν αυτη την κρυφη πλευρα των ελλεηνων- αρβανιτοβλαχων ανεδειξαν την βαρβαρη υπανθρωπη φασιστιζουσα και εντελως απολιτιστη και χαμηλη επιπεδου πλευρα τους!

 • Ανώνυμος 46819

  31 Ιαν 2019

  ποια η διαφορα του τοτε με το σημερα?καμια απολυτως !ιδια λαμογια γυφτοι και ξεπεσμενα χρεωκοπημενα παρταλια ειναι και σημερα οι γυφτοι τα παρασιτα οι ελεεινες-σκατοκωλοαλβανοαρβανιτοβλαχοι...ας φαμε και βολευτουμε οσο μπορουμε εμεις και ας τους αλλους να ψοφησουν!

 • Ανώνυμος 46815

  31 Ιαν 2019

  @46048
  https://www.youtube.com/watch?v=xHZLhPbxitw
  0:36: "Who is the Buddha?"

 • Ανώνυμος 46048

  19 Αυγ 2018

  ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΩΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ....ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΦΑΡΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΡΩΜΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ;;;;

 • Ανώνυμος 43697

  20 Αυγ 2017

  Οι σημερινοί "έλληνες" ποικίλουν στσ εξωτερικά χαρακτηριστικά στους:

  Απο πολύ λευκοί μέχρι πολύ μελαχρινοί.

  Διαφορετικό χρώμμα μαλλιων (ξανθοί, μαυρομάλληδες, κοκκινομάληδες, καστανοί), διαφορετικός τύπος μαλλιών, απο πολύ σγουρά μέχρι ίσια.

  Διαφορετκό σχημα προσώπου, απο στρογγυλωπό μέχρι ωοειδές.

  Διαφορετικό σχήμα μύτης, απο μικρές γαλλικιές μυτούλες μέχρι γαψές Αρμένικες.


  ΟΛΕΣ ΟΙ "ΕΠΙΣΤΗΜΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ" ΠΟΥ ΓΊΝΑΝΕ, ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ "ΕΛΛΗΝΕΣ" ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ "ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ" ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΑΚΥΡΕΣ.

  Πως θα σας φενότανε εσας τους υπερήφανους εθνικισταράδες αν γινόντουσαν αξιόπιστες έρευνες περί των σημερινών ελλήνων και φυσικά έβγαινε το αποτέλεσμα δυσάρεστο για φασίστες/εθνικιστές; Εκεί θα το βαπτίζατε "έρευνα ανθελλήνων, εβραιμασωνων" κτλ.

 • Ανώνυμος 43152

  8 Ιουν 2017

  το 65% και σημερα ετσι ειναι οπως το λεει το κειμενο....εκανα στον στρατο και τα ειδα ολα ...ολες οι φαρες της γης εκτος απο νεγρους...αραπηδες στο φουλ...ολες οι φυλες του βαρειου παγωμενου κυκλου της ασιας , ολοι της κεντρικης ασιας οι φυλες ...ολοι τησ νοτιας ασιας εκτος των Αβοριγινων και μιξεις κινεζων και γιαπωνεζων.... τρελαθηκα , οι χειροτεροι οι βορειοασιατες οπως καραληδες , νενετοι , γιαμαληδες , σακες[σαχες] και απο τον νοτο αυτοι απο την μπουχαρα, αυτα τα μιγματα , απο τους αρβανητες τα ειδη απο τους προαναφερομενους....ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ""ΕΛΛΗΝΕ΅Σ'' ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΚΑΙ ΜΑΤΣΟΥΡΙΑ ΚΑΙ Β. ΙΑΠΩΝΙΑ, υπουλοι και πανουργοι και προπαντων '''μονοφαγωσιμοι και δολοπλοκοι''.[ο αρχιλοχιας.]

 • Ανώνυμος 40592

  11 Ιαν 2017

  με λιγες εξαιρεσεις το κειμενο περιγραφει τα χαρακτηριστικα του συγχρονου νεοελληνα. με αλλα λογια η ωραιοτερη χωρα του κοσμου με τους πιο σιχαμενους ανθρωπους.

 • Ανώνυμος 39154

  27 Ιουλ 2016

  Ανώνυμος 38557

  Αυτό που περιμένανε οι φιλέλληνες, είναι να βρούνε ανθρώπους να μιλούν Ελληνικά και να μοιάζουν στις φάτσες όπως τα αρχαία Ελληνικά αγάλματα, όχι απαραίτητα να φοράνε χειτώνες ή να μιλούν για φιλοσοφία, για αυτό και απογοητεύτηκαν.

  Έχω δεί νεο-ρωμιούς που στα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με βορειο-ευρωπαίους, Γερμανούς, Άγγλους κτλ. αλλά και Σλάβους που είναι υπερπατριώτες Έλληνες, μια και οι πρόγονοι τους εξελληνίστικαν και γίνανε "απόγονοι του Περικλέως", οπότε άστοχο εντελώς να λές πως όποιος τα βάζει με την (β)ρωμιοσύνη είναι "ξένος" και όχι "απόγονος", φυσικά όμως και δεν έχει μείνει ούτε ένας καθαρός απόγονος αρχαίων Ελλήνων, αφανιστίκανε κάπου στο 700 μ.Χ. πλήρως.

 • Ανώνυμος 39153

  27 Ιουλ 2016

  "Πολύ φοβάμαι ότι το Ρωμεϊκον είμαστε έθνος ανθρωποφάγο."

  Στρατηγός Μακρυγιάννης

 • Ανώνυμος 38557

  15 Μαΐ 2016

  Καλα οι φιλελληνες κουβαλαγανε τα μυαλα σας.
  Αντι για αγριους πολεμιστες περιμενανε να βρουνε χιτονοφωρους φιλισοφους που αντι για πολεμο θα συζηταγανε μαζι με τους οθωμανους φιλισοφους στη εκκλησια του Δημου θεματα περι της υπαρξης , της γεννεσης, της πολιτειας, του Θεου , της δημοκρατιας και της αριστοκρατιας.κλπ κλπ
  Για αυτο τους καταλαβαινετεκαι ταυτιζεστε μαζι τους.
  ιδια μυαλα κουβαλατε.
  Και καμια φορα και ιδια καταγωγη.

 • Ανώνυμος 37529

  17 Φεβ 2016

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ..ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ

 • Ανώνυμος 35236

  17 Αυγ 2015


  Και η προσγείωση των νεοελλήνων:
  https://www.facebook.com/omadaalithias/videos/836643256425104/

 • Ανώνυμος 35232

  17 Αυγ 2015


  http://www.mixanitouxronou.gr/ti-girevoun-ta-provata-mesa-stin-plaka-ke-to-kolonaki-i-apistefti-kontra-tsopanidon-ke-perivolaridon-stin-athina-tou-1900/

 • Ανώνυμος 30925

  26 Δεκ 2014

  ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ...αισθανομαι πολυ ενοχλημενος....ΝΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ....ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  που ειναι ενας ακομα μυθος του''''''εθνικου φαντσιακου μας'''''' που πρεπει Παση Θυσια να καταριφθει γιατι οπως λετε δεν υπαρχουν μαρτυριες εχω να σου πω οτι ο υπασπιστης του κολοκοτρωνη[μεγας εθνικος heroe της ανεξαρτησιας του παμπαλαιου και αυτοχθονου Ιλλυρικου εθνους] ο Φωτακος Χρυσανθακοπουλος [Μεγας κοσσοβαρος μαχητης κι αυτος] γραφει''Μόνοι των οι Έλληνες εφρόντιζον διά την Παιδείαν, η οποία συνίστατο εις το να μανθάνουν τα κοινά γράμματα και ολίγην αριθμητικήν . Εν ελλείψει διδασκάλου ο ιερεύς εφρόντιζεν περί τούτου.Όλα αυτά εγίνοντο εν τω σκότει και προφυλακτά από τους Τούρκους'''Οπα ... τι μας λει ο Φωτακος....μιλαει καταρχην για ελληνες ομως εσας δεν σας νοιαζει ο αυτοπροσδιορισμος ενος λαου εκτος κι αν προκειται για τους φιλησυχους Ρομα-γυφτους ...στη συνεχεια μπλεκει ιερεις που ανελαβαν λεει τη 'διδασκαλια ολιγης αριθμιτικης' ..πω πω....αφερεται και 'εν το σκοτει και προφυλαχτα απο τους Τουρκους[αφου παπαδαρια κι αγαδες ηταν μαζι γιατι κρυβοτανε εν το σκοτει;..πολυ περιεργο;];..αμαν....φωταρα μας εκαψες.... δεν μας εκαψες τελικα ...απλως η πηγη αυτη δεν λαμβανεται υπ οψη γιατι δεν ειναι ακριβης[αφου ειναι φιλοορθοδοξη. Λοιπον να την ερμηνευσουμε την πηγη .... οταν λεει ελληνες[χα..χα ακου ελληνες] εννοει ρωμιους δηλαδη ...σιγουρα αλβανους[αυτο ειναι το μονο σιγουρο] τσιγγανους-ΡΟΜΑ...Σλαβους του Φαλμεραιερ[λειπει ο Μαρτης απο τη Σαρακοστη;]και λοιπους αγνωστης εθνικης συνειδησεως και μπασταρδαμενους κατοικους της νοτιου Βαλκινικης...τωρα οταν λεει ''κρυφα απο τους Τουρκους'' εννοει οτι τους αρεσε να παιζουν κρυφτο[αλλα και κυνηγητο αμα τσαντιζοταν ο Πασας...[το οποιο κατεληγε στο γνωστο κλεφτες και αστυνομοι] οπως και μηλα ,περνα περνα η μελλισα, μπαρμπανικολης κλπ κλπ , και οταν λεει ''ιερευς'' δεν εννοει φυσικα τον βολεμενο τραγοπαπα της εποχης [οπως τον Αθ Διακο πχ]...απλα αυτοι που κρυβονταν ντυνονταν και παπαδες- ιερεις[ αλλα και ζορο, καουμποιδες και ινδιανοι νοσοκαμες...αλλα ΚΥΡΙΩΣ φορουσαν την αγαπημενη ενδυμασια των Ρωμιων τον λεγομενο'' ΑΛΒΑΝΟ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ'...] με λιγα λογια κατα την διαρκεια του κρυφτου εορταζαν συγχρονως και τις αποκριες, ανταμα Ψευτοελληνες και Τουρκοι καθοτι πολυπολιτισμικη και ανεκτικη η οθωμανοκρατια [Αχ ποσα χρονια περασαμε εγκλωβισμενοι στο κρατος των ψευτοελληνων...που ειναι τα παλια αυτοκρατορικα μεγαλεια.....Παλι με χρονια με καιρους, παλι ανταμα θα μαστε

 • Ανώνυμος 30057

  8 Νοε 2014

  Το πρώτο ελληνικό ιστορικό ντοκυμαντέρ που αναφέρει και κάποιες ενοχλητικές αλήθειες, αν και όχι όλες. Αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε.

 • Ανώνυμος 29553

  25 Αυγ 2014

  Toν Τατσόπουλο περιμέναμε να μας μάθει ιστορία.

 • Ανώνυμος 29548

  24 Αυγ 2014

  Ντοκιμαντέρ αφιέρωμα 1821 ΣΚΑΪ
  http://www.youtube.com/watch?v=i2gB0SlOL04

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 29525

  20 Αυγ 2014

  28472, αγαπητέ αμόρφωτε και ανορθόγραφε φίλε, πριν μας πετάξεις το "συνοθύλευμα" για να μας εντυπωσιάσεις, κάνε τον κόπο να μάθεις τη σωστή γραφή.

  Ζήτω η ραγιαδονεογραικογιουνανορωμιωσύνη ρε απόπατοι της προπαγκάντας.

 • Ανώνυμος 28930

  8 Μαΐ 2014

  Το 1942 μέλη της Βρετανικής Βουλής χαρακτήρισαν την εκστρατεία στην Ελλάδα ως μία «πολιτική και συναισθηματική απόφαση». Ο Άντονι Ήντεν απέρριψε την κριτική, αντιπρότεινε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ομόφωνη και ισχυρίστηκε ότι η Μάχη της Ελλάδας καθυστέρησε την επίθεση του Άξονα στη Σοβιετική Ένωση.[204] Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε από κάποιους ιστορικούς όπως ο Κίγκαν ώστε να αποδείξουν ότι η ελληνική αντίσταση μπορεί να υπήρξε καθοριστικό σημείο στον Βʼ παγκόσμιο πόλεμο.[205] Σύμφωνα με την Λένι Ρίφενσταλ (Leni Riefenstahl) ο Χίτλερ είπε ότι «αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και χρειάζονταν τη βοήθειά μας ο πόλεμος θα είχε πάρει άλλη διαφορετική τροχιά. Θα προλαμβάναμε το ρωσικό κρύο για βδομάδες και θα κατακτούσαμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα. Δεν θα υπήρχε κανένα Στάλινγκραντ».[206] Παρά τις επιφυλάξεις του ο Άλαν Μπρουκ, αρχηγός του βρετανικού Αυτοκρατορικού Γενικού Επιτελείου, φέρεται να αποδέχεται ότι η έναρξη της επίθεσης ενάντια στη Σοβιετική Ένωση καθυστέρησε εξαιτίας της βαλκανικής εκστρατείας.[207] Οι Τζον Ν. Μπράντλεϊ (John N. Bradley) και Τόμας Μπ. Μπιούελ (Thomas B. Buell) καταλήγουν ότι «παρόλο που κανένα τμήμα της βαλκανικής εκστρατείας δεν ανάγκασε τους Γερμανούς να καθυστερήσουν την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, προφανώς όλη η εκστρατεία του ανάγκασε να καθυστερήσουν».[208] Από την άλλη πλευρά ο Ρίχτερ αποκαλεί τους ισχυρισμούς του Ίντεν ως «παραποίηση της ιστορίας».[209] Οι Μπέιζιλ Λίντελ Χαρτ (Basil Liddell Hart) και ντε Γκουίνγκαρντ ισχυρίστηκαν ότι, ακόμα και αν η επιχείρηση Μαρίτα καθυστέρησε την επίθεση του Άξονα στη Σοβιετική Ένωση, αυτό δεν ήταν αρκετό να δικαιώσει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης γιατί δεν ήταν ο αρχικός στρατηγικός σκοπός της.[210] Το 1952 το Ιστορικό Τμήμα του Βρετανικού Κοινοβουλίου κατέληξε ότι η βαλκανική εκστρατεία δεν επηρέασε την έναρξη της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα.[210] Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Κιρχούμπελ (Robert Kirchubel), «οι κύριες αιτίες για την μετάθεση την ημερομηνία έναρξης της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα από τις 15 Μαΐου στις 22 Ιουνίου ήταν οι μη ολοκληρωμένες εφοδιαστικές προετοιμασίες και ένας ασυνήθιστα υγρός χειμώνας που κράτησε τα ποτάμια πλημμυρισμένα μέχρι αργά την άνοιξη»,[211] άποψη που συμμερίζεται και ο ιστορικός Ian Kershaw, ο οποίος απορρίπτει την προαναφερθείσα δικαιολογία του Χίτλερ ως εκ των υστέρων προσπάθεια διάσωσης της υστεροφημίας του.[212]

  Σύμφωνα με τον Τζον Κίγκαν (John Keegan) «η ελληνική εκστρατεία έπρεπε να είναι ένας παλαιομοδίτικος πόλεμος κυρίων, με τιμή από και προς τους γενναίους αντιπάλους σε κάθε πλευρά» και οι ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις, υπό το βάρος της τεράστιας αριθμητικής υπεροχής των Γερμανών «είχαν, δικαίως, την αίσθηση ότι πολέμησαν για καλό σκοπό».[143]

  Όσον αφορά την Μάχη της Κρήτης, παρά την επιτυχία των Γερμανών, το υψηλό τίμημα που κατέβαλαν για την κατάληψη του νησιού, οδήγησε τον Χίτλερ να χάσει την εμπιστοσύνη του στις αεροκίνητες επιχειρήσεις. Η χρήση των επίλεκτων αεροκίνητων μονάδων σε ρόλο πεζικού κατά την εκστρατεία στην ΕΣΣΔ, οδήγησε τον Πτέραρχο Κούρτ Στουντέντ να δηλώσει ότι Η Κρήτη ήταν ο τάφος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Επιπλέον, σαν βάση επιθετικών επιχειρήσεων των δυνάμεων του Άξονα, η Κρήτη αποδείχτηκε μικρής αξίας και ούτε αποτέλεσε, όπως ήλπιζαν οι Γερμανοί, το σκαλοπάτι προς το Σουέζ και τη Μέση Ανατολή, παρά μάλλον την κατάληξη των εκστρατειών στα Βαλκάνια.[213]

 • Ανώνυμος 28906

  6 Μαΐ 2014

  διαβαστε το αποσπασμα απο την βικιπαιδια για εναν ακομη μυθο σχετικα με το ποσο καθυστερησαμε τους γερμανους,προσεχτε τις ημερομηνιες.


  Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941, ο Γερμανός πρέσβης Βίκτωρ Έρμπαχ επέδωσε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξανδρο Κοριζή τελεσίγραφο για την επικείμενη γερμανική επίθεση. Πριν ακόμα παραδοθεί το τελεσίγραφο, οι γερμανικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν επίθεση κατά μήκος της Γραμμής Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. [12]

  Παράλληλα η γερμανική αεροπορία βομβάρδιζε θέσεις στο εσωτερικό της χώρας με πιο καταστροφικό τον βομβαρδισμό του Πειραιά στις 7 Απριλίου του 1941. Η Γερμανία ταυτόχρονα με την Ελλάδα εισέβαλε στη Γιουγκοσλαβία από τη Βουλγαρία. Ενώ τα ελληνικά οχυρά άντεχαν στις γερμανικές επιθέσεις, η γρήγορη κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας έδωσε τη δυνατότητα στους Γερμανούς να τα παρακάμψουν και να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα μέσω της κοιλάδας του Αξιού. Στις 9 Απριλίου οι Γερμανοί εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και λίγο μετά ακολούθησε συνθηκολόγηση του τμήματος στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια οι Γερμανοί προέλασαν στο εσωτερικό της χώρας. Εισήλθαν στην Αθήνα στις 27 Απριλίου και ολοκλήρωσαν την κατάληψη του συνόλου της Ελλάδας την 1η Ιουνίου 1941, μετά την κατάληψη της Κρήτης. Ήδη από τις 20 Απριλίου 1941 είχε συνθηκολογήσει στο Μέτσοβο και το τμήμα της στρατιάς Ηπείρου.[13]

 • Ανώνυμος 28599

  27 Απρ 2014

  @28472
  Σου πηρε 50 χρονια να μαθεις οτι εισαι σιχαμενος; Αντε τοτε, καλα στερνα.... Ο Χιτλερ συναντησε τοσους ρουφιανους, οσους του χρειαστηκαν για να καθυστερησει προσπαθωντας να υποταξει τους υπανθρωπους-ανυποτακτους Ελληνες, καθυστερηση που (εν μερει) του στοιχησε τον πολεμο. Να σου θυμισω επισης πως ο Χιτλερ θεωρουσε, περι τα τελη του πολεμου, ενοχους της ηττας τους γερμανους διοτι εχαναν στις μαχες (Τοντοροφ: Απεναντι στο ακραιο σελ.121).

 • Ανώνυμος 28476

  24 Απρ 2014

  Μία περιγραφή των συνθηκών διαβίωσης στη Βικτωριανή Αγγλία μισό αιώνα θα ήταν κατατοπιστική για το πόσο ανώτεροι είναι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι....

 • Ανώνυμος 28473

  23 Απρ 2014

  @23.04.2014, 12:04:17
  Αυτές οι αντιφάσεις που αναφέρεις και που ταλανίζουν τον αρχοντορωμιό αποτελούν μέρος του παραλογισμού που τον δέρνει, ένα βαθύ και θεμελιώδες χαρακτηριστικό του νεοέλληνα. Ανακατωμένο με θρασυδειλία, αυταρχικότητα, ναρκισσισμό και κάποια άλλα μας δίνει τον σύγχρονο εν Ελλάδι ιθαγενή.
  Τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα, υπομονή. Καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και παρακολουθήστε το σίριαλ "Ελλάς". Η ένωση με τα αδέλφια μας από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές είναι αναπόφευκτη. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον όλη αυτή η καφρίλα να μείνει εντός της νεοελληνικής επικράτειας.
  Ελπίζω να γράφεις από το εξωτερικό, διότι αν είσαι μέσα, τότε θα επηρεάζεσαι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
  http://frikipaideia.wikia.com/wiki/Βλαχομπαρόκ

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 28472

  23 Απρ 2014

  Μου πηρε 50 χρονια να καταλαβω οτι ο πιο σιχαμένος λαος του πλανητη ειναι οι Ελληνες.
  Μιλάμε για υπανθρώπους μιλαμε για γλυφτες, μιλαμε για ρουφιανους ( αλλωστε το ειπε και ο χιτλες οτι πουθενα αλλου δεν συναντησε τοσους πολλους ρουφιανους )
  Μιλάμε για ενα συνοθύλευμα βαλκανίων ληστων που κατοικουν ακόμα και σημερα εδω.
  Αυτο φαινετε απο πολλα πραγματα θα αναφέρω μερικα.
  Ο ελληνας βρίζει την αρχαια θρησκεία αλλα οταν θελει να κομπασει δινει ονοματα αρχαια ελληνικα οπως ομάδα Διας και παμπολλα αλλα.Τα μουλικα του ομως τα βαφτίζει Αβρααμ, μαρια, Ιωσηφ και διαφορα αλλα μη ελληνικα ονόματα.
  Ο ελληνας βρίζει τους γερμανους αλλα με το που λυγδώσει το αντεράκι του γερμανικο αμαξι θα αγοράσει.
  Ευτυχως που εστω και αργα καταλαβα με τι τσογλανια εχω να κανω και τώρα πλεον περναω πολυυυυυυυ καλα. Απλα τους γραφω ολους, τους αφηνω στην μιζερια τους και στην παραμυθα τους και απλα γελαω που τους βλεπω να πεινάνε γιατι το αξίζουν.
  Αξιζουν και πολλα χειρότερα και περιμενω με ανυπομονησία να ερθουν σε αυτον τον γυφτικο λαο που λεγετε Ελληνες.

 • Ανώνυμος 28402

  15 Απρ 2014

  Και επικουρικά του εκπαιδευτικού (δασκάλου): ο αστυνόμος, ο παπάς και ο πρόεδρος της κοινότητας.
  Όλα εν σοφία εποίησεν..

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 28398

  14 Απρ 2014

  @ 28382
  Το σχολιο μου περι ονειροπολων αφορα τους φιλελληνες και οχι τους ρωμιους, οι οποιοι ρωμιοι αν δεν ηταν ο διαφωτισμος, ο ρομαντισμος και η Γαλλικη επανασταση ισως ουτε που θα σκεφτονταν ποτε περι επαναστασεως.

  @ 28386
  Το σχολειο και γενικως η δημοσια εκπαιδευση ειναι εφευρεση των κρατων στην προσπαθεια τους να «εθνικοποιηθουν». Ο θεσμος αυτος που κατεστη ο κυριος μεσαζων της ιδεολογιας -με μονους ανταγωνιστες τον στρατο και τον πολεμο- μετετρεψε ολους τους υπηκοους σε πολιτες, σε ανθρωπους δηλαδη μα συνειδηση της εθνικοτητας τους. Αν ο Ζοζεφ ντε Μεστρ επεμενε πως ο δημιος ηταν το στηριγμα της κοινωνικης ταξης στο κρατος, ο Γκελνερ (Gellner, Nations and nationalism) ειπε πως ο αποφασιστικος ρολος στο κρατος δεν ανηκε σε κανεναν αλλο παρα στον εκπαιδευτικο. Οι νεοι εθνικοι πολιτες αφοσιωθηκαν στην κουλτουρα τους περισσοτερο απο ο,τι στους ηγετες τους.

 • Ανώνυμος 28389

  13 Απρ 2014

  Ένας βαρβάτος ρωμιός ήταν κι ο Παλαμάς

 • Ανώνυμος 28388

  13 Απρ 2014

  Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.
  Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα
  ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι
  κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα
  των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι.
  Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι
  και Μαμμωνάδες βάρβαροι και χαύνοι λεβαντίνοι
  λύκοι, κοπάδια, οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι
  και οι χαροκόποι αδιάντροποι, και πόρνη η Ρωμιοσύνη!
  Κωστής Παλαμάς

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 28387

  13 Απρ 2014

  Απάνθισμα Κειμένων
  Ρήγα Βελεστινλή
  http://www.free-ebooks.gr/gre/ebook/1180

  Κωστής Παλαμάς και Ρωμιοσύνη
  Ιωάννης Ρωμανίδης
  http://www.free-ebooks.gr/gre/ebook/1192

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 28386

  13 Απρ 2014

  Γιατί έγινε το ελληνικό σχολείο:
  http://eranistis.net/wordpress/2014/04/10/γιατί-έγινε-το-σχολειό/

  "Το σκολειό (κατά την θεωρίαν, την οποίαν ανέπτυσσε μεν έν των μελών της επιτροπής, ησπάζοντο δε οι πλείστοι των γονέων), το σκολειό, ας υποθέσουμε, δεν έγινε για να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα, δηλαδή. Έγινε για να μαζώνουνται οι κλήρες, τα παλιόπαιδα, τα διαβολόπουλα."

  "Κατά το τέλος της επιθεωρήσεως απηύθυνε σύντομον νουθεσίαν, προλέγων, ότι, όποιον ανακαλύψει εις το εξής άνιπτον θα τον αφήσει νηστικόν τρείς ημέρας και τρείς νύκτας εις το σωφρονιστήριον, να τον φάγουν οι βλατούδες."

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 28385

  13 Απρ 2014

  Παραπάνω, μην τρελαίνεσια! Όπως οι ρωμιοί φαντασιώνονται καταγωγές, το ίδιο φαντασιώνονται κι οι αρβανίτες (αλβανοί) και λοιποί..... συγγενείς. Δεν έχει διαφορά. Τις ίδιες λαλακίες κάνουν και στην Αλβανία με τις καταγωγές, τις γλώσσες, τις μειονότηες κλπ σαχλαμάρες.

 • Ανώνυμος 28384

  13 Απρ 2014  Ανώνυμος 28377 έγραψε... Ρ.Φεραίου
  Θούριος

  εγω
  Κάλλιο για την πατρίδα, κανένας να χαθεί
  ή να κρεμάσει φούντα, για ξένον στο σπαθί.
  Και όσοι προσκυνήσουν, δεν είναι πια εχθροί,
  αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.

  (1) Βουλγάροι κι (2) Αρβανίτες, (3) Αρμένιοι και (4) Ρωμιοί,
  (5) Αράπηδες και (6) άσπροι
  αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.
  αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί. (αδέλφια αλλά όχι έλληνες)

  ........ας είναι κ' εθνικοί [(2) Αρβανίτες....

  ..ας είναι κ' εθνικοί.Και Αρβανίτες εθνικοί = Αλβανοι - σσκιπeταρε.
  Και Αρβανίτες εθνικοί = Αλβανοι - σσκιπeταρε.
  source
  http://axhafaj2gmailcom-adriano.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

 • Ανώνυμος 28383

  13 Απρ 2014

  Τούρκος είναι και τωρα ο ρωμιός, απλα φαντάζεται ότι είναι έλληνας.
  Μόνο η φαντασίωση του άλλαξε με το "όνειρο" τού 21.

  Εφιάλτης

 • Ανώνυμος 28382

  13 Απρ 2014

  Πλιατσικοπόλοι ήταν το 1821, όχι ονειροπόλοι.
  Εξ άλλου τίποτε δεν γίνεται με τα όνειρα και τους ονειροπόλους.
  Καλά ξυπνητούρια....

 • Ανώνυμος 28380

  13 Απρ 2014

  @ Σ. Βασδέκης
  Αν δεν υπηρχαν ονειροπολοι το '21, θα ειμασταν τωρα τουρκοι.
  Αν δεν υπηρχαν ονειροπολοι το '40, θα ειμασταν τωρα γερμανοι.
  Αν δεν υπηρχαν ονειροπολοι το ΄67, θα ειχαμε ακομα χουντα.

  Αν δεν υπηρχαν ονειροπολοι, δεν θα υπηρχε η γαλλικη επανασταση.
  Αν δεν υπηρχαν ονειροπολοι, δεν θα υπηρχε η αμερικανικη επανασταση.
  Αν δεν υπηρχαν ονειροπολοι, δεν θα υπηρχε η Magna Carta.

  Αν δεν υπηρχαν ονειροπολοι, δεν θα υπηρχε η μεταρρυθμιση του Λουθηρου.
  Αν δεν υπηρχαν ονειροπολοι, η γη θα ηταν ακομα το κεντρο του συμπαντος.
  Αν δεν υπηρχαν ονειροπολοι, δεν θα υπηρχαν οι αδελφοι Write

  Αν δεν υπηρχαν ονειροπολοι.........

 • Ανώνυμος 28379

  12 Απρ 2014

  @ 28378

  Greeks δεν υπάρχουν πιά!
  Τους πάτησε το train...

 • Ανώνυμος 28378

  12 Απρ 2014

  as a 3rd generation Greek heritage I find these readings eye opening and very disappointing even though a form of this attitude and behaviour seems to be continuing today in Greece. I believe there are still many Philhellenes in the world with the same romanticism who are waiting for the awaking of the Greeks.

 • Ανώνυμος 28377

  12 Απρ 2014

  Ρ.Φεραίου
  Θούριος

  Ὡς πότε παλικάρια νὰ ζοῦμεν στὰ στενά,
  ...........................
  Ἀνδρεῖοι Καπετάνοι, Παπάδες, λαϊκοί,
  Σκοτώθηκαν κι΄ Ἀγάδες, μὲ ἄδικον σπαθί.
  Κι΄ ἀμέτρητ΄ ἄλλοι τόσοι, καὶ Τοῦρκοι, καὶ Ρωμιοί,
  Ζωήν, καὶ πλοῦτον χάνουν, χωρὶς καμμιὰ ΄φορμή.
  ...........................
  Σ΄ Ἀνατολὴ καὶ Δύσι, καὶ Νότον καὶ Βοριά,
  Γιὰ τὴν Πατρίδα ὅλοι, νάχωμεν μία καρδιά.
  Στὴν πίστιν τοῦ καθ΄ ἕνας, ἐλεύθερος νὰ ζῆ,
  Στὴν δόξαν τοῦ πολέμου, νὰ τρέξωμεν μαζύ.
  Βουλγάροι, κι΄ Ἀρβανῆτες, Ἀρμένοι καὶ Ρωμιοί,
  Ἀράπιδες, καὶ ἄσπροι, μὲ μία κοινὴ ὁρμή.
  Γιὰ τὴν ἐλευθερίαν, νὰ ζώσωμεν σπαθί,
  .........................
  Στῆς Πόλης τὰ φερμάνια, ποτὲ νὰ μὴ δοθῆς.
  Τοῦ Μισιργιοῦ ἀσλάνια, γιὰ πρώτη σας δουλιά,
  Δικόν σας ἕνα Μπέι, κάμετε Βασιλιά.
  Χαράτζι τῆς Αἰγύπτου, στὴν Πόλ΄ ἃς μὴ φανῆ,
  ..........................
  Τ΄ ἅρματα καὶ νὰ βγοῦμεν, ἀπ΄ τὴν πικρὴ σκλαβιά.
  Νὰ σφάξωμεν τοὺς λύκους, ποὺ στὸν ζυγὸν βαστοῦν,
  Καὶ Χριστιανούς, καὶ Τούρκους, σκληρὰ τοὺς τυραννοῦν.
  Στεργιᾶς, καὶ τοῦ πελάγου, νὰ λάμψη ὁ Σταυρός,
  Καὶ στὴν δικαιοσύνην, νὰ σκύψη ὁ ἐχθρός.
  Ὁ Κόσμος νὰ γλυτώση, ἀπ΄ αὔτην τὴν πληγή,
  Κ΄ ἐλεύθεροι νὰ ζῶμεν, ἀδέλφια εἰς τὴν Γῆ.

  Πέρας μὲν ὧδε,
  Ἡ δὲ αὖ πράξις τέρας.

  Τον Ρηγα, αυτο που τον ενδιεφερε ηταν η δημιουργια ενος νεου βασιλειου με σεβασμο στην διαφορετικη γλωσσα και θρησκεια των κατοικων του, απαλλαγμενο απο τον δεσμο του Σουλτανου, μιας απομακρης δηλ. και καταπιεστικης διοικησης. Το γενος, το «αιμα» αυτων που θα συμμετειχαν στην επανασταση του ηταν αδιαφορο.

  Στην Δυση, ο ρομαντισμος ηταν ενα πνευματικο κινημα που ζητουσε (μεταξυ αλλων) την επιστροφη στη φυση, στις ριζες. Αποτελεσμα αυτου του κινηματος ηταν και η αναπτυξη των εθνικιστικων ιδεολογιων. Οι ευρωπαϊκες χωρες χρησιμοποιουν τον ορο «nation» που προερχεται απο το λατινικο «natio» του οποιου η προελευση ειναι το «nascere» που σημαινει γεννω. Αλλο πραγμα εννοουσαν ως εθνος οι ρωμαιοι, αλλο πραγμα εννουσαν ως εθνος στον μεσαιωνα. Στην Αγγλια, στις αρχες της συγχρονης εποχης δηλωνε το σωμα των αριστοκρατων.

 • Ανώνυμος 28376

  12 Απρ 2014

  παντού τα πρωτεία οι ρωμιοί .... ακόμα και στην εκμετάλευση αθώων εθελοντών.... να υποθέσουμε πως πουθενά άλλου στον κόσμο δεν έγιναν ποτέ τέτοια πράγματα!!!!

  (υπ ' όψιν δεν διαφωνώ με το περιοχόμενο του άρθρου αλλά με το ύφος του, και αυτό ισχυ
  με το σύνολο του site)

  Kyriakos

 • Ανώνυμος 28373

  11 Απρ 2014

  "Aντίχριστοι κι ανθέλληνες!!!".
  Το κολλήσαμε και σήμερα το ένσημο.
  Σ. Βασδέκης

 • Ανώνυμος 28372

  11 Απρ 2014

  Aντίχριστοι κι ανθέλληνες!!!

 • Ανώνυμος 28371

  11 Απρ 2014

  @ Ναι, ναι, συμφωνώ, μεταξύ κατεργαρέων εχεμύθεια. Α όλα κι όλα.


  Πολύ καλό!

 • Ανώνυμος 28370

  11 Απρ 2014

  Υπάρχει σε πολλά σημεία της Ελλάδας η διεύθυνση Ιερού Λόχου. Από που προκύπτει αυτή;

  Μαζεύτηκαν εθελοντές σπουδαστές "ελληνικών" παροικιών από την Οδησσό Μολδοβλαχία. Πέρασαν μία σύντομη εκπαίδευση και ρίχτηκαν με την μία σε μάχη. Προφανώς προδοτικά αποχώρισε το ιππικό του Βασιλείου Καραβία. Έμειναν λοιπόν οι εντελώς άπειροι σπουδαστές με όλον τους τον ρομαντισμό να πολεμήσουν έναν πόλεμο που δεν ήταν δικός τους και οι περισσότεροι σκοτώθηκαν

  Αρχηγός τους; Ο Υψηλάντης.

  Και εσείς "θυμώνετε" με άρθρα. Δηλαδή για αυτά τα παιδιά που πιάστηκαν ρομαντικώς κορόϊδα προσφέροντας την ζωή τους για να μπορούν τα λαμόγια να πλιατσικολογούν και άλλα λαμόγια να παίρνουν δάνεια χρησιμοποιώντας τα για τον προσωπικό τους πλουτισμό, από την αυγή της δημιουργίας αυτού του κρατιδίου χρεώνοντάς τα στο πόπολο, δεν θυμώνετε;

 • Ανώνυμος 28369

  11 Απρ 2014

  "Γκρούεφσκι: η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκαλείται «Former Ottoman Province of Greece», δηλαδή «FOPOG»."

  Ωχ, μας πήραν χαμπάρι!

  "«Εχουμε ένα έθνος και ένα κράτος με το δικό του όνομα τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και τη δική του γλώσσα τη "Μακεδονική"» δήλωσε προκλητικά, συμπληρώνοντας πως επιθυμεί μια λύση στο πρόβλημα με την Ελλάδα «με αμοιβαίο σεβασμό και χωρίς αποκλεισμούς»."

  Ναι, ναι, συμφωνώ, μεταξύ κατεργαρέων εχεμύθεια. Α όλα κι όλα.

  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5048335/prwhn-othwmanikh-eparxia-ths-elladas-apokalese-th-xwra-mas-o-gkroyefski/

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 28368

  11 Απρ 2014

  @ 11.04.2014, 15:49:30

  Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ανθρώπους που "κέρδιζαν την ζωή τους" κλέβοντας.

  Κλέφτες, μπουκαδόρους και δολοφόνους. Στολισμένοι με την κουτοπονηριά της πλήρους αμορφωσιάς.

 • Ανώνυμος 28367

  11 Απρ 2014

  Ότι και να λέμε, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, πριν από σχεδόν 200 χρόνια όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης, μη εξαιρουμένης της ελλάδας ήταν αμόρφωτοι, κλεφτοκοτάδες και δεν συμμαζεύεται. Πόσο δύσκολο είναι να το χωνέψουμε;

  Σήμερα θεωρούμε τους εαυτούς μας αστούς, με μεγάλη δόση υπεροψίας και όταν ακούμε (διαβάζουμε) πώς ο προ προ προ προ πάππος μας ήτο κατσικοκλέφτης και βρώμικος παθαίνουμε ντελίριο.

  Παιδιά, ένα παράδειγμα : στην 10ετία του 60 οι άνθρωποι έκαναν μπάνιο κάθε Σάββατο και μάλιστα όχι όλοι λόγω έλλειψης τρεχούμενου ζεστού νερού και γενικότερα όλων των σημερινών ανέσεων.

  Αν χρειαζόταν να ανάψουμε ξύλα, να βάλουμε καζάνι για να βράσουμε νερό που θα βγάζαμε από το πηγάδι, θα σας έλεγα εγώ αν θα είμασταν βρώμικοι ή όχι

  Αυτά και με τις υγείες μας.

 • Ανώνυμος 28366

  11 Απρ 2014

  mplofa kai me tous filellines

 • Ανώνυμος 28365

  11 Απρ 2014

  Σας ευχαριστώ για τα εκπονήματα που δημοσεύετε. Θησαυρός για τους φιλομαθείς και τους ανήσυχους.
  Φυσικά τα πνευματικά ζόμπι σπεύδουν ανώνυμα να κραυγάσουν (ανώνυμη και η "μαγκιά").
  Κραυγές απελπισίας καθώς το παραπέτασμα του "μεγαλείου" φεύγει και αποκαλύπτεται ο βόθρος. Ο "καραγκιόζ μπερντές" καταρρέει αποκαλύπτωντας επίπεδα ανθρωπάκια που μας τους πουλησαν για γίγαντες ανδρείας, ρωμιωσύνης, φιλοπατρείας και άλλα φαιδρά.
  Συνεχίστε. Σας έχουμε ανάγκη.

  Ιάσων.

 • Ανώνυμος 28364

  11 Απρ 2014

  Διαγράφηκε υβριστικό σχόλιο.

 • Ανώνυμος 28363

  11 Απρ 2014

  «Σε όλη την προ τού ʼ21 περίοδο κυριαρχούσε ανάμεσα στους πεπαιδευμένους ευρωπαίους το ρομαντικό όνειρο γιά την αναγέννηση τής κλασικής Ελλάδας. Σʼ αυτό το όραμα έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι ελληνικοί μύθοι, που αποτελούσαν το στημόνι τής ποιητικής τού Byron….».
  Τόσο τους έκοφτε κι αυτούς τους ονειροπόλους.
  Το «στημόνι» της επανάστασης ήταν διαβρωμένο από την χριστιανική μούχλα της ρωμιοσύνης. Τα υφάδια της κουρέλια από φθαρμένα τσουράπια και σκοροφαγωμένα τσιπούνια τα οποία ουδέποτε είχαν πλυθεί.
  Την «αναγέννηση τής κλασικής Ελλάδας»! Κοντολογίς, «καλημέρα Γιάννη, κουκιά σπέρνω».
  Σ. Βασδέκης

 • Ανώνυμος 28362

  11 Απρ 2014

  Δεν νομίζω ότι ήταν ο Μπάιρον υπεύθυνος για το φιλελληνικό ρεύμα και οι μύθοι. Υποψιάζομαι ότι ο ανερχόμενος ευρωπαικός εθνικισμός που αναγκαστικά συνόδευε τη δημιουργία των ευρωπαικών κρατών ήταν μάλλον ο βασικότερος παράγοντας. Η εθνική ιδεολογία απαιτούσε κάποια αρχή στο παρελθόν, ένα στήριγμα, μια βάση εκκίνησης, μια παράδοση, μια συνέχεια διαμέσου των αιώνων, μια ευγενής μακρινή καταγωγή. Το δίδυμο αρχαία Αθήνα - αρχαία Ρώμη ήταν προφανώς η λύση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γάλλοι λόγιοι το είχαν ρίξει στη μελέτη της γραμματείας των αρχαίων ρωμαίων και ως αντιστάθμισμα της πολιτιστικής τους εξέλιξης οι γερμανοί λόγιοι άρχισαν να μελετάνε την γραμματεία των αρχαίων ελλήνων. Ήδη πριν τον 19ο αιώνα που θεωρείται η εποχή της δημιουργίας των ευρωπαικών εθνών - κρατών είχε κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ακόμα και ο Χίτλερ ευφραινόταν με την αρχαιότητα και μίλαγε για το τρίγωνο αρχαία Αθήνα - αρχαία Ρώμη - Βερολίνο.

  "Adolf Hitler was an admirer of imperial Rome and believed that some ancient Germans had, over time, become part of its social fabric and exerted influence on it. He considered the Romans an early Aryan empire, and emulated their architecture in an original style inspired by both neoclassicism and art deco, sometimes known as "severe" deco, erecting edifices as cult sites for the Nazi Party. He also ordered construction of a type of Altar of Victory, borrowed from the Greeks, who were, according to Nazi ideology, inseminated with the seed of the Aryan peoples. At the same time, because of his admiration for the Classical cultures of the ancient Mediterranean, he could not isolate and politicize German antiquity, as Benito Mussolini had done with respect to Roman antiquity. Therefore he had to import political symbols into Germany and justify their presence on the grounds of a spurious racial ancestry, the myth that ancient Greeks were among the ancestors of the Germans - linked to the same Aryan peoples. Hitler's desire to be the founder of a thousand-year Reich were in harmony with the Colosseum being associated with eternity. He envisioned all future Olympic games to be held in Germany in the Deutsches Stadion."

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_architecture
  http://en.wikipedia.org/wiki/Welthauptstadt_Germania
  http://en.wikipedia.org/wiki/Volkshalle
  http://en.wikipedia.org/wiki/Deutsches_Stadion

  I.Bielidopoulos