Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΑΡΧΑΙΟΙ
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ


(Back love ass)

Από το συγκρότημα:
The freeinquiry.gr band


Έγραψε στις 29.05.2017 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή


 
Αγάθωνας
Ευρύπρωκτος
Και Παυσανίας
Οπισθογαμικός
Το μελώναν το παστέλι

Ζεύγος μπακλαβάς (back love ass)
Αρχαίοι μπακλαβάς
Βαβαί, παπαί, γαμαί

Λάιος
Και Χρύσιππος
Αγησίλαος
Και Λύσανδρος
Αχιλλέας
Και Πάτροκλος 
Γανυμήδης
Και Δίας

Ηφαιστίωνας
Λακκόπρωκτος
Και Αλέξανδρος
Παιδοτρίβης
Το λαδώναν το σασμάν

Ζεύγος μπακλαβάς
Αρχαίοι μπακλαβάς
Βαβαί, παπαί, γαμαί

Λάιος
Και Χρύσιππος

Αγησίλαος
Και Λύσανδρος
Αχιλλέας
Και Πάτροκλος 
Γανυμήδης
Και Δίας

Σωκράτης
Πρωκτόσοφος
Και Αλκιβιάδης
Οπισθογεμής
Τον τινάζαν τον κουραμπιέ

Ζεύγος μπακλαβάς
Αρχαίοι μπακλαβάς
Βαβαί, παπαί, γαμαί

Λάιος
Και Χρύσιππος
Αγησίλαος
Και Λύσανδρος
Αχιλλέας
Και Πάτροκλος 
Γανυμήδης
Και Δίας

Λόχος ιερόςΜουσική: Ming Tea (αρχ. τίτλος: BBC)
Στίχοι: Γιάννης Λάζαρης
Διασκευή: The freeinquiry.gr band
Η «The freeinquiry.gr band» είναι μια ερασιτεχνική διαδικτυακή μπάντα, που λειτουργεί στο πλαίσιο του περιοδικού «Ελεύθερη Έρευνα» - www.freeinquiry.gr.

e-mail: freeinquiry.grband@gmail.com
 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...

Βέβηλοιοιοιοι!
http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=2989
;)

Απόσπασμα από το Συμπόσιο του Πλάτωνα του φιλόλογου Συκουτρή:
http://img02.picoodle.com/img/img02/3/11/9/f_Sykoutris44m_bf9a19c.jpg

Το παρακάτω κείμενο συμπυκνώνει όλα όσα δέχονται σήμερα οι μελετητές για την ομοφυλοφιλία στην αρχαιότητα:
http://www.gaystarnews.com/article/truth-about-sexuality-ancient-greece-and-rome261012/

28.05.2017, 18:10:00

Ανώνυμος 43007 έγραψε...
«So what is the verdict on how the Greek and Roman civilizations treated their LGBT citizens? Certainly there was a lot of discrimination and extreme social stigma for any relationship between men that fell outside of a very tight set of parameters.
However compared to what was to follow into much of the 20th Century, they were centuries ahead of their time.»
Τσίμπα μου ένα μύδι ΕΕ με τα άρθρα σου και την μακακία που σας δέρνει.
28.05.2017, 20:09:11

Ανώνυμος 43008 έγραψε...
Α. Δηλαδή εσύ συμφωνείς πως όσες "αδελφές" ήταν στην αρχαιότητα είναι και σήμερα και πως είναι πολύ προχωρημένο να είναι κανείς αδερφή αφού όπως λέει το κείμενό σου"οι αρχαίοι ήταν μπροστά από την εποχή τους.

Τους εκπροσωπείς;

Γερακίνα.
28.05.2017, 20:52:53

Ανώνυμος 43009 έγραψε...
Και για ποιες διακρίσεις μιλάμε;

Πλάκα κάνουμε;
Εδώ γίνεται χαμός. Οι αδελφές ειδικά στην τηλεόραση το φωνάζουν. Τιμή τους και καμάρι τους.

Γερακίνα
28.05.2017, 21:11:01

Ανώνυμος 43010 έγραψε...
Ta eipame den ta eipame ? ας τα ξαναπουμε , λοιπον , τοσοι βιαστες , κωλομπαραδες , παιδοφιλοι , ανωμαλοι γιοματος ο τοπος οπωσ ΣΗΜΕΡΑ και τοτε . ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ βαρβαροσκυθες , ασσιοι , μανητες [αθιγγανοι-γυφτοι] και τοσοι πολλοι και το επαναλαμβανω ''οπως σημερα'' στην χωρα μας. Εξαλλου τα γυμναστηρια εγραφαν απεξω ποιοι επιτρεπονταν να εισελθουν . Αν
εξετασουμε και τα λιγα υπαρχοντα γραπτα των αρχαιων ελληνων ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ''ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΕΙ'' με πολλους παραγραφους των κειμενων να εχουν αλλαξει εννοιες και εχουν
προστεθει χιλιαδες παραγραφοι απο αρρωστημενα πτυχιουχα μυαλα εισ βαρος του μοναδικου πολιτισμου του πλανητη. [Δειτε τι εκαναν οι κωλομπαραδες και ανωμαλοι της κεντρικης ασιας -μεσω ισπανιας- στους Αζτεκους και Ινκας που ζουσαν με κτιριακα συγκροτηματα που αυτοι που ''κατεβηκαν'' εκει οι παπουδες των ζουσαν σα σκυλια αγρια της αφρικης ,τροποποιησαν ολη την ιστορια των ως ανωμαλη ΡΕ ΤΟΥΣ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΑΣΙΑΤΕΣ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ και ακομη ΄΄πιπιλιζουν την πουστια καθημερινως ΟΙΠΟΥΣΤΗΔΕΣ]
΅
28.05.2017, 21:13:19

Ανώνυμος 43011 έγραψε...
Η εβραιοχριστιανική σου σκέψη θολώνει την κρίση σου Γερακίνα. Διάβασε λίγο Κορδάτο για να συνέλθεις.
28.05.2017, 21:35:53

Bielidopoulos έγραψε...

Από τα σχόλια που διαβάζω αισθάνομαι μερικές φορές ότι κακώς σχολιάζω..
XD

28.05.2017, 21:46:38

Ανώνυμος 43013 έγραψε...
Από τον πρόλογο του έργου του Νίτσε, "Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ": "Πώς; Είναι δυνατόν, παρ' όλες τις "μοντέρνες ιδέες" και τις προκαταλήψεις του δημοκρατικού γούστου, να ήταν, τόσο ο θρίαμβος του οπτιμισμού, η βαθμιαία κυριαρχία της ορθολογικότητας, ο πρακτικός και θεωρητικός ωφελιμισμός όσο και η ίδια η δημοκρατία που αναπτύχθηκε την ίδια εποχή, συμπτώματα μιας πτώσης της δύναμης, συμπτώματα της προσέγγισης του γήρατος, συμπτώματα της φυσιολογικής κόπωσης; Αυτά και όχι ο πεσιμισμός; Ηταν ο Επίκουρος ένας οπτιμιστής επειδή ήταν πάσχων;
Είναι φανερό ότι τούτο το βιβλίο ήταν φορτωμένο με ένα μάτσο βαρειών προβλημάτων. Ας προσθέσουμε το βαρύτερο από αυτά. Κάτω από την οπτική της ζωής, τι σημαίνει ηθική;"
Ακριβώς, κάτω από το πνεύμα της τελευταίας φράσης, πρέπει να σταθούμε και να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε, αυτούς τους στίχους της Ελ. Ερευνας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθούμε την ηθικολογία τους, όπως και την προσπάθεια του να κρυφτεί αυτή η ηθικολογία, πίσω από μια (σχεδόν.. τιτάνια) προσπάθεια να γίνει μία πλήρης αναθεώρηση της ιστορίας, η οποία πρέπει (υποτίθεται) να ξαναγραφτεί. Αλλά προσωπικά νομίζω, αυτό που πρέπει πλήρως να επαναξιολογηθεί δεν είναι η ιστορία , αλλά οι αξίες με τις οποίες την ερμηνεύουμε, και εν προκειμένω, η ακατάσχετη ηθικολογία αυτού του τραγουδιού. Υπάρχει όμως παράλληλα και μία άλλη προσπάθεια για να κρυφτεί η ηθικολογία. Είναι η χρήση της μάσκας της σάτιρας και του "αριστοφανισμού". Αλλά πολύ συχνά, πισω από την σάτιρα, υπάρχει ο λαϊκισμός και έλλειψη θάρρους για κατά μέτωπο σύγκρουση. Και για να γίνω σαφής τι εννοώ με την φράση "έλλειψη θάρρους για κατά κλπ".
Εννοώ βέβαια, την αδυναμία να αντιπαρατεθούμε με το πνευματικό, φιλοσοφικό, διανοητικό κλπ έργο των Ελλήνων. Γιατί εξυπακούεται, ότι αυτό που φρόντισαν να αφήσουν σε όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους όπου γης και σ' όλους τους αιώνες, είναι τα πνευματικά τους διανοήματα, τα οποία είναι υπερδιαχρονικά και υπερτοπικά και όχι την σεξουαλική ζωή της, η οποία έλαβε χώρα πριν 2500 χρόνια και δεν "μπορεί" να απασχολεί κανένα, πέραν σαν μία ιστορική πληροφορία, που δεν έχει κανένα πρακτικό συμφέρον και νόημα.
Η αντιπαράθεση μαζί τους, πρέπει να γίνει σε επίπεδο ιδεών και όχι σε ένα πεδίο που στο τέλος μπορεί να λάβει την μορφή ενός εκ των υστέρων.. κοτσομπολιού και σκανδαλοθηρίας.
Θέλω να σταθώ στο εξής σημείο: 'Σωκράτης πρωκτόσοφος και Αλκηβιάδης Οπισθογεμής κλπ".
Συνεχίζω σ' επόμενο σχόλιο
Γιάννης
28.05.2017, 21:16:29

Ανώνυμος 43014 έγραψε...
Κάηκες Γιάννη. Άσε τα μπλα μπλα κι απάντησέ μου απλά: Τον έπαιρναν ή δεν τον έπαιρναν;
Ογκουνσότο
28.05.2017, 22:28:47

Ανώνυμος 43015 έγραψε...
@43011
Έχεις ένα κόλλημα να το πω ... μια Ούχου να το πω καλύτερα, με τον Κορδάτο.

Πώς μας έχεις ταιριάξει έτσι ρε Ανώνυμε; Βάλε τουλάχιστον ένα ψευδώνυμο τουλάχιστον, για να έχει υπόσταση το κόλλημα σου.
Ότι εβραιοχριστιανική σκέψη έχω εγώ έχεις ΚΑΙ ΕΣΥ. Την έχεις φάει στην μάπα στο σχολείο. Μήπως είσαι κανάς όψιμα νεοφώτιστος αρχαιοθαυμαστής και σου χαλάω την μανέστρα; Για άλλων τους πισινούς λέει το τραγουδάκι που έζησαν 2500 χρόνια πριν.
Και πώς να το κάνουμε; Διάβασε κανά αρχαίο κείμενο, κανά Πλάτωνα να διαφωτιστείς. Εγώ θα στα λέω;

Και να σου πω κάτι τις: δεν είναι ανάγκη να μπουρδολογείς μόνο και μόνο για να με ακυρώσεις. Δεν γίνεται έτσι αυτό. Βγες έξω, κάνε καμιά βόλτα, πάρε και ψαροντούφεκο μαζί σου. Αν βρεις κανά επιχείρημα, εδώ είμαι, μην στεναχωριέσαι. Θα το διαβάσω.

@ Bielidopoulos
Μάλλον έχεις δίκιο να αισθάνεσαι έτσι. Στου κουφού την πόρτα ...

@Γιάννης
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να \"ξαναγραφτεί\" η Ιστορία. Είναι ήδη γραμμένη. Αλλιώς πού νομίζεις ότι βρέθηκαν τόσες πληροφορίες σεξουαλικού προσανατολισμού των αρχαίων ελλήνων (έγραψα τους έλληνες με μικρό \"ε\" γιατί δεν πάτησα καλά το shift και μού το κοκκίνισε ως λάθος. Το αφήνω λοιπόν έτσι!) παρά μόνο από άλλους αρχαίους έλληνες;
Μια και χανόμαστε στην αρχαιότητα ας χαθούμε καλά!

Γερακίνα.
28.05.2017, 22:37:23

Ανώνυμος 43016 έγραψε...
Εμπρός γενναίοι μου!
Υπερασπισθείτε τους πωπούς των αρχαίων Ελλήνων με το ίδιο σθένος που θα υπερασπιζόσασταν τους δικούς σας!

Αέραααααααααααααααααααααααα!
28.05.2017, 22:41:06

Ανώνυμος 43017 έγραψε...
Οφείλω να είμαι ειλικρινής. Δεν γνωρίζω πολλά για την σεξουαλικότητα του Σωκράτη, πέραν της εξιστόρησης του Αλκιβιάδη, και το ότι ήταν παντρεμένος με την Ξανθίππη, είχε παιδιά και μάλιστα ασχολούμενος με τα κοινά της Αθήνας είχε παρατήσει σχεδόν τελείως την διαχείριση της περιουσίας του. Ελάχιστα μ' ενδιαφέρουν αυτά.
Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι η σκέψη του η οποία καλώς ή κακώς επηρεάζει μέχρι σήμερα την Δυτική σκέψη. Προσωπικά έχω γνώμη για την σκέψη του και τον διάσημο θάνατό του. Αλλωστε αυτό που "επιβίωσε" απ' αυτόν είναι αυτά που μας είπε και τίποτα άλλο. Θέλω όμως στην προσπάθεια μου να δείξω ποια πρέπει να είναι η αντιπαράθεση μας με τον Σωκράτη και γενικότερα με την ελληνική σκέψη, να παραπέμψω πάλι στο προαναφερθέν έργο του Νίτσε, όπου ο Γερμανός φιλόσοφος; με το γνωστό του θάρρος, αντιπαρατίθεται μαζί του, ισχυριζόμενος πώς ο σωκρατισμός με τον ακατάπαυστο ορθολογισμό του και την πανίσχυρη ανάγκη του να καταφεύγει στην λογική και την επιστημοσύνη σαν καταφύγιο, σκότωσε το φαινόμενο της τραγωδίας και μαζί της και την αιτία που την γέννησε,: το διονυσιακό φαινόμενο.
Ζούμε σε απολύτως χριστιανικό περιβάλλον εδώ και 17 αιώνες. Δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε από την ηθικολογία του, πολύ περισσότερο που η ηθική υπήρξε στην αρχαία Ελλάδα πολύ πριν τον Χριστιανισμό. Ακόμα και όταν θεωρούμε πως τον έχουμε ξεπεράσει επειδή είμαστε "άθεοι", "άθρησκοι" κλπ. εξακολουθεί να μας επηρεάζει.
Φυσικά, οφείλουμε να προσεγγίζουμε τους Έλληνες προκλασικούς και κλασικούς, με έντονο πνεύμα κριτικής και αντιπαράθεσης..
Τελειώνοντας, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κάποια οργή ή εμπάθεια, για δήθεν προσβολή των "προγόνων" μου. Δεν συντρέχει κανένας λόγος. Ούτε θέλω να αμφισβητήσω το έργο της ΕΕ, όπως και την πλήρη δυνατότητα που μας παρέχει να εκφραζόμαστε ελεύθερα, μέσα από την ιστοσελίδα της. Αυτά.
Γιάννης

28.05.2017, 22:02:49

Ανώνυμος 43018 έγραψε...
@ Γιάννης: Καλά σου λέω ότι κάηκες. Πρέπει να κάνεις update.
Kατ΄αρχήν ο Σώκράτης διαφημίστηκε από τον Πλάτωνα. Φρου φρου ήταν και τίποτε άλλο. Τι φιλόσοφος ήταν αυτός χωρίς να σπουδάσει πουθενά και χωρίς να αφήσει κανένα έργο;
Αλλά το θέμα μας εδώ είναι αν τον έπαιρνε ή όχι.
Σαφώς τον έπαιρνε, όπως όλοι εξ άλλου. Τα πρόσωπα των τίτλων των πλατωνικών διαλόγων ήταν αγόρια, τεκνά που λέμε σήμερα. Κάπου έχω διαβάσει ένα απόσπασμα που περιγράφει το Σωκράτη να του ανεβαίνει η πίεση σε ένα γυμναστήριο καθώς βλέπει το στήθος κάποιου νέου, του Λυσία αν δεν κάνω λάθος. Τρελαίνεται στην κάβλα.
Ειδικά για τη σχέση του με τον Αλκιβιάδη, την ερωτική για να μην μπερδευόμαστε, την αλλαξοκωλιά δηλαδή με την τρέχουσα έκφραση και για τις ζηλίτσες τους, βλέπω ότι υπάρχουν στοιχεία σε άρθρο που είναι μπροστά σήμερα στην Ελ.Ερ.. Για πάρε μάτι: Επιφανείς αρχαίοι έλληνες παιδεραστές και ομοφυλόφιλοι.
Φιλική συμβουλή: Σταμάτα να αρχαιοκαβλίζεις και θα τα δεις καθαρότερα τα πράγματα, πιο ψύχραιμα, χωρίς παρωπίδες.
Ογκουνσότο
28.05.2017, 23:04:03

Ανώνυμος 43019 έγραψε...
Ανοχή στην διαφορετικότητα, αυτό είναι που σου διαφεύγει Γερακίνα. Το μόνο που βλέπεις στους αρχαίους είναι οι σεξουαλικές τους συνήθειες, προφανώς το σεξ λείπει από την ζωή σου και σχολιάζοντας τις ερωτικές συνήθειες των αρχαίων ελλήνων σύμφωνα με τα εβραιοχριστιανικά σου ήθη αισθάνεσαι καλύτερα για την σεξουαλική σου ανεπάρκεια.
Ο δε Κορδάτος θα σου εξηγούσε καλύτερα την ταξική προέλευση των κειμένων, την τάξη στην οποία αναφέρονται και την τάξη των αναγνωστών της εποχής τους στους οποίους απευθύνονται αλλά όλα αυτά είναι δύσκολα στην κατανόηση για πουλάκια σαν και εσένα.
28.05.2017, 23:09:30

Ανώνυμος 43020 έγραψε...
Όταν είσαι άσχετος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό λες τις βλακείες του 43018. Και ναι, εντελώς απλουστευτικά, το έπαιρναν οι αρχαίοι χωρίς κανένα κόμπλεξ. Και λοιπόν; Έχει κάποια σημασία; Ταράζει την ηθική σου;
28.05.2017, 23:24:31

Ανώνυμος 43021 έγραψε...
@43020
ΟΚ, κανένα πρόβλημα. Συμφωνούμε. Εμένα προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει τι έκαναν με τον κώλο τους.
Αλλά τον έπαιρναν όμως, όχι να μου τα μασάνε μερικοί αρχαιόκαβλοι.
Γούστο τους και καπέλο τους και στα φρύδια μου.
Αλλά τον έπαιρναν.
Να ξέρουμε τι λέμε.
Ογκουνσότο
28.05.2017, 23:25:42

Ανώνυμος 43022 έγραψε...
Ρε σεις προηγουμενοι δεν σας τα ειπε ο 43010 ? '' στημενοι'' ειστε η'' ανωμαλοι και ασιατες ?
28.05.2017, 23:23:26

Ανώνυμος 43023 έγραψε...

Μεγάλη προσωπικότητα ο 43010, τέρας μορφώσεως..

28.05.2017, 23:43:15

Ανώνυμος 43025 έγραψε...
http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=3755
Γερακίνεεεεε, αγόρασες βιβλία της κυράς σου ή ακόμα;
29.05.2017, 08:11:10

Ανώνυμος 43026 έγραψε...

http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=4201

29.05.2017, 09:56:41

Ανώνυμος 43027 έγραψε...
καποιος εγραψε για ταμπελες και τρυπες . Φτου σας καμαρια μου. εξαιρεση ο κουφης στην βροντα οσο θες πορτα.
Γερακιναααααα. Γερά ωκυνέα την νοημοσυνη σου.
29.05.2017, 10:27:51

Bielidopoulos έγραψε...

Μ' αρέσει που το "Αρχαίοι μπακλαβάς" το λέει με βία.
XD

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/epiphonimata.htm

29.05.2017, 18:26:18

Ανώνυμος 43034 έγραψε...
Bielidopoulos ρεεεε τον ανωμαλο.......
30.05.2017, 10:05:19

Ανώνυμος 43036 έγραψε...
Εάν ήταν ή δεν ήταν εραστές του "μπακ-λαβ-ας" οι αρχαίοι κάτοικοι του Ελλαδικού χώρου, οι αρχαίοι Έλληνες δηλαδή, νομίζω ότι λίγο ενδιαφέρει πλέον τους σημερινούς κατοίκους της περιοχής αυτής, τους Ρωμιούς δηλαδή, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το ενδιαφέρον και θαυμαστό του πολιτισμού τους είναι το πλήθος των στοιχείων που και σήμερα ακόμα επηρεάζουν καθοριστικά την ανθρώπινη σκέψη και αντίληψη. Και για να συμμετέχω καλοπροαίρετα στο "χιούμορ" σας, εκτιμώ ότι η αξία του ατόμου και της διανόησής του ουδεμία σχέση έχει με την ευκολία ή δυσκολία της αφόδευσής του και του PH του περιβάλλοντος εκσπερμάτισής του. Άλλωστε έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι τα μηχανικά μέσα είναι πιο αποτελεσματικά από τα υπόλοιπα στις περισσότερες περιπτώσεις. Επίσης αυτοί που εμείς επιλέξαμε για να μας "υπηρετούν", προωθούν δυναμικά, "προοδευτικά" και κυρίως δημοκρατικά παρόμοιες νοοτροπίες, πρακτικές και αντιλήψεις, έστω και με καθυστέρηση 2500 χρόνων. Ορθώς λοιπόν το άρθρο αυτό το κατατάξατε στα "χιουμοριστικά" θέματα, καθόσον ουδεμία ουσία έχει πλέον, κινείται στη σφαίρα της υπερβολής, δεν εξυπηρετεί αγαθούς σκοπούς και στερείται παντελώς καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής σοβαρότητας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και καλή διασκέδαση... Κ.Β.30.05.2017, 10:56:42

Ανώνυμος 43037 έγραψε...
@ από πάνω.
Έγραψες: "Εάν ήταν ή δεν ήταν εραστές του "μπακ-λαβ-ας" οι αρχαίοι κάτοικοι του Ελλαδικού χώρου, οι αρχαίοι Έλληνες δηλαδή, νομίζω ότι λίγο ενδιαφέρει πλέον τους σημερινούς κατοίκους της περιοχής αυτής, τους Ρωμιούς δηλαδή".
Κάνεις τεράστιο λάθος. Καίγονται!
Έχουν εξιδανικεύσει τους αρχαίους έλληνες, για να παίρνουν πόντους κι αυτοί, μιας και φαντασιώνονται ότι είναι απόγονοί τους.
Όσο καλύτεροι ήταν εκείνοι, τόσο καλύτεροι είναι κι αυτοί τώρα.
Όταν εμείς φτιάχναμε Ακροπόλεις... κλπ κλπ.
Δεν καίγονται απλά, τσουρουφλίζονται!
Μια από τα ίδια πάντως σε κόβω κι εσένα, εδώ που τα λέμε...
Ογκουνσότο

30.05.2017, 13:08:17

Ανώνυμος 43038 έγραψε...
Για κάποιους που είναι ανίκανοι να παρουσιάσουν κάτι αξιόλογο στην εποχή τους, ο εκχυδαισμός και η υποβάθμιση της πολιτισμικής προσφοράς κάποιων άλλων, είτε συγχρόνων τους είτε παλαιότερων, είναι η ψυχική τους τροφή και η παραμυθία της πολιτισμικής τους αναπηρίας.
30.05.2017, 13:07:06

Bielidopoulos έγραψε...

@43038
Ανάποδα ήθελες να το γράψεις: αυτοί που είναι ανίκανοι να παρουσιάσουν κάτι αξιόλογο, εξιδανικεύουν τους υποτίθεται ένδοξους προγόνους τους.

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη μνήμες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ρετρό, όπως αποδεικνύουν τα ερείπιά της και οι ερειπωμένοι άνθρωποί της. Μας είπαν πως έχουμε ενδόξους προγόνους και να μη φκιάξουμε ενδόξους απογόνους. Και το τρικ έπια­σε. Πιστέψαμε στ’ αλήθεια πως είμαστε συγγενείς πρώτου βαθμού του Περικλή, του Πλάτωνα, του Σω­κράτη, του Σοφοκλή. Και μας έκαναν να ψάχνουμε για ρίζες μέσα στα μεγαλειώδη ερείπια, αφενός για να ξε­χνούμε την αθλιότητά μας και αφετέρου να μην μπο­ρούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας ως λαός. Μας φό­ρεσαν μέχρι τ’ αυτιά το καπέλο της πεποιημένης προγονολατρίας για να μην μπορούμε να στρίψουμε το κε­φάλι προς το μέλλον."
http://eranistis.net/wordpress/2014/05/01/ελλάδα-μια-χώρα-ρετρό/

@43036
Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει πάρα πολύ από τότε. Εσείς οι ρωμιοί έχετε μείνει στον ύστερο μεσαίωνα με απαρχές της Αναγγέννησης. Π.χ. αν κάθε φορά που οι μαθηματικοί χρησιμοποιούν το πυθαγόρειο θεώρημα (και αυτό γίνεται συχνότατα) καθόντουσαν να σκέφτονταν για το μεγαλείο υποτίθεται του Πυθαγόρα τώρα θα είχαν μείνει στην εποχή του μεσαίωνα. Εξάλλου το εν λόγω θεώρημα είναι παλαιότερο από τον Πυθαγόρα. ;)

"Απίστευτο: Απαγόρευσαν την είσοδο στην αρχαιολόγο Κ. Περιστέρη από την Αμφίπολη."
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=114624518
Καλέ συγχύστηκα!

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=114624518
;)

30.05.2017, 14:27:30

Ανώνυμος 43040 έγραψε...
@ Ογκουνσότο
Αναφέρθηκα αποκλειστικά και μόνο στη συνήθεια του "μπακ-λαβ-ας". Και επιμένω ότι αυτό δεν ενδιαφέρει πλέον τους σύγχρονους Έλληνες, γιατί δεν αποτελεί στις μέρες μας κριτήριο υγείας, σοβαρότητας, ωριμότητας, αξιοπρέπειας, ανδρισμού, ισορροπίας, πληρότητας, εγκράτειας, φυσιολογικότητας και λοιπών συναφών συντηρητικών, αναχρονιστικών, οπισθοδρομικών και σκοταδιστικών εννοιών... Άλλωστε όσοι δεν είναι εραστές του "μπακ-λαβ-ας", όπως και να το κάμουμε, ειδικά στην εποχή μας δυσκολεύονται να προκόψουν εκτός του ότι έχουν και προβλήματα στην ολοκλήρωση... (της πέψεως εννοώ, δηλαδή στην αφόδευση)
@43038
Συμφωνώ απόλυτα και συγχαρητήρια για τον περιεκτικό και μεστό λόγο σου.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και καλή διασκέδαση... Κ.Β.
30.05.2017, 14:16:16

Ανώνυμος 43041 έγραψε...
@K.B.
Mαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε.
Δεν αποτελεί "στις μέρες μας κριτήριο υγείας, σοβαρότητας, ωριμότητας, αξιοπρέπειας, ανδρισμού, ισορροπίας, πληρότητας, εγκράτειας, φυσιολογικότητας και λοιπών συναφών συντηρητικών, αναχρονιστικών, οπισθοδρομικών και σκοταδιστικών εννοιών", όπως λες, αλλά θέμα αρχαιολαγνείας, βασικού συστατικού του σύχρονου εθνικού φαντασιακού της Ρωμιοσυνης, όπως εξηγεί κι ο Βielidopoulos κι όπως προσπαθώ να σου πω κι εγώ.
Κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις ή πραγματικά δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω, γιατί απ' ότι φαίνεται μέσα σ' αυτό το τρυπάκι είσαι κι εσύ ο ίδιος.
Ογκουνσότο
30.05.2017, 15:35:23

Bielidopoulos έγραψε...

Διόρθωση: στο τελευταίο μου σχόλιο παραθέτω δύο φορές το ίδιο link. Στην πραγματικότητα τη δεύτερη φορά ήθελα να παραθέσω το παρακάτω:
https://www.youtube.com/watch?v=J4gdiB_vEzQ

30.05.2017, 21:21:15

Ανώνυμος 43045 έγραψε...

Για να διασκεδάσουμε διαβάζουμε τα άρθρα της ΕΕ Κ.Β.
Πέραν τούτου ουδέν.
:)
30.05.2017, 21:38:58

Bielidopoulos έγραψε...

Μουσικό διάλειμμα:
https://www.youtube.com/watch?v=PVjiKRfKpPI

01.06.2017, 13:44:41


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

6+8=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...