Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ
ΤΟΥ ’21
Έγραψε στις 20.04.2017 ο/η: Ηλιόπουλος Αριστομένης

ΕπιστροφήΜετά το τέλος της επανάστασης, οι οικονομικές απαιτήσεις των υδραίων, σπετσιωτών και ψαριανών από τον Καποδίστρια υπολογίστηκαν σε 20.000.000 χρυσές δραχμές. Ο Καποδίστριας πλήρωσε 147.000 για την Ύδρα, 90.000 για τις Σπέτσες και 13.000 για τα Ψαρά.

Οι Κουντουριώτηδες αυξάνουν την κεφαλαιουχική περιουσία τους από 10.000.000 χρυσές δραχμές το 1820 σε 28.000.000 χρυσές δραχμές το 1830. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του χρήματος θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη του ότι το 1841 που ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν 5.000.000 δραχμές.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους υδραιοσπετσιώτες Μπόταση, Μέξη, Ανάργυρο. Κι αυτοί διπλασίασαν τις περιουσίες τους. Οι Σισίνηδες με περιουσία 3.000.000 χρυσές δραχμές στα 1820 βρίσκονται με 7.000.000 χρυσές δραχμές. Μετά την επανάσταση, οι Ρούφοι της Πάτρας γίνονται «νοικοκύρηδες» με 1.000.000 χρυσές δραχμές. Οι στρατιωτικοί Γρίβας, Μαμούρης, Βελέντζας, Παπακώστας, Κριεζώτης, Πανούρης και άλλοι, προ της επανάστασης ήταν απλοί κλεφτοκαπεταναίοι, Μετά την επανάσταση, βρίσκονται κτηματίες με χιλιάδες στρέμματα εύφορης γης. Ο Μακρυγιάννης ζητούσε άμεση καταβολή 35.777 γροσίων.

Επί Καποδίστρια το σύνολο της έκτασης της εθνικής γης έφτανε περίπου τα 6.000.000 στρέμματα και της ιδιωτικής τα 8.000.000 στρέμματα. Στην Πελοπόννησο παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό ακτημοσύνης, όπου 60.000 οικογένειες είχαν 535.000 στρέμματα και 1.000 περίπου οικογένειες 1.000.000 στρέμματα.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Τελικά ποιοι ήθελαν την επανάσταση; Μήπως τα φεουδαρχικά κατάλοιπα, δηλαδή οι κοτζαμπάσηδες; Μήπως οι αιγαιοπελαγίτες καραβοκύρηδες εφοπλιστές; (βλέπε ναυτεμπορικό κεφάλαιο). Μήπως ο ανώτερος Κλήρος; Τελικά, ποιοι βγήκαν κερδισμένοι;


 
«Εντιμότατοι άρχοντες
του ημετέρου γένους»
στην Κωνσταντινούπολη
κατά τον 16ο αιώνα.
(Βιέννη, Εθνική Βιβλιοθήκη).
 
 
            
Η άρχουσα τάξη των ρωμιών

Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, η συνεργασία της βυζαντινής αριστοκρατίας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πατριαρχείου με την οθωμανική εξουσία είναι ένα γεγονός. Από τους βυζαντινούς τιμαριώτες και τους εκκλησιαστικούς άρχοντες όσο κι από τους φαναριώτες, ρωμιούς γραφειοκράτες του Σουλτάνου, θα διαμορφωθεί η άρχουσα τάξη των ρωμιών.

Οι τρεις παράγοντες, ο Σουλτάνος, οι τιμαριώτες (στρατιωτικοί–διοικητικοί) και ο Κλήρος, είναι οι τρεις κατηγορίες, που εκπροσωπούν τις κυρίαρχες τάξεις της οθωμανικής κοινωνίας. Αυτοί νέμονται και ωφελούνται το κοινωνικό προϊόν της παραγωγής. Οι χωρικοί (reaya) είναι απλοί νομοί της, δεδομένου ότι η γη, τους παραχωρείται από το κράτος ή έμμεσα από τον τιμαριωτή.

Οι χωρικοί δεν καρπώνονται το προϊόν της έγγειας παραγωγής, αφού αυτό κατευθύνεται και καρπώνεται από το Σουλτάνο με την μορφή της φορολογίας και ενοικίων και από τις κυρίαρχες τάξεις: Φαναριώτες, κοτζαμπάσηδες, Εκκλησία κ.ά.. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Χριστιανικές εξουσιαστικές ομάδες κατά την οθωμανική περίοδο).


 
 Ο ανώτερος Κλήρος,

επιδιώκοντας να διαδραματίσει
ηγετικό ρόλο σε συνεργασία
με τους κοινοτικούς άρχοντες,
παρενέβαινε συχνά στο έργο τους.
Στους ισχυρότερους απένεμε
και το οφφίκιο του λογοθέτη.
Στην εικόνα: Ο πανίσχυρος
Ιωάννης Στάμου Χονδροδήμας
ή Λογοθέτης, πανίσχυρος
κοτζάμπασης της Λιβαδιάς
για μερικές δεκαετίες
πριν το ΄21.
(Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη).
Διαβάστε στην «
Ελεύθερη Έρευνα»:
Από τον Άρχοντα Λογοθέτη
στους σημερινούς Οφφικιάλους
.
 


Επειδή οι χωρικοί έχουν τη νομή των καλλιεργούμενων γαιών και η ιδιοκτησία των γαιών βρίσκεται στη διάθεση του κράτους με εκπροσώπηση από τους τιμαριώτες, αισθάνονται σαν ελεύθεροι χωρικοί κι όχι σαν τάξη που υφίσταται την εκμετάλλευση. Αυτή ακριβώς η έννοια της κρατικής κυριαρχίας της ιδιοκτησίας δεν δημιούργησε στην οθωμανική αυτοκρατορία προβλήματα επαναστατικών διαθέσεων των χωρικών.

Επίσης, οι δανειοδοτούμενοι από τους οθωμανούς προεστοί, με τόκο 8% ως 12% δανειοδοτούσαν τους ραγιάδες αγρότες με τόκο 25% ως 30%! Τα χρέη των προεστών της Πελοποννήσου προς τους οθωμανούς κοτζαμπάσηδες παραμονές της επανάστασης έφταναν στο ποσό των 7.000.000 γροσίων. Αυτά τα χρήματα δεν εισπράχτηκαν ποτέ από την Κυβέρνηση με την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Ιδεολογικά στον ελλαδικό χώρο δεν απαντούμε κρούσματα επαναστατικής διάθεσης στις οικονομικά ανεπτυγμένες δυνάμεις, όπως στις παροικίες των ρωμιών στο εξωτερικό. Αντίθετα, οι οικονομικά ισχυροί στέκονται πολύ σκεπτικιστές στην ιδέα μιας επανάστασης. Τις επαναστατικές ιδέες (αρχές 19ου αιώνα) όμως, τις ασπάζονται οι μικροκαπεταναίοι, οι διανοούμενοι και κυρίως οι αγρότες, που αποτελούν το 70% του πληθυσμού.


 
Κατά την οθωμανική περίοδο
υπήρχε πληθώρα νομισμάτων,
εκ των οποίων τα κυριότερα ήταν:
Το γρόσι (φωτογραφία) = 40 παράδες.
1 παράς = 3 άσπρα.
10 γρόσια = 1 τάλληρο.
Το βενετσιάνικο χρυσό τσεκίνι
ήταν η βάση της ισοτιμίας.
Ισπανικό πιάστρο = 1 γρόσι και 50 παράδες.
Γαλλικό χρυσό φράγκο = 1 γρόσι.
Λίρα στερλίνα Αγγλίας = 73 γρόσια.
 
 
 
Φόροι

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις κατά την οθωμανική περίοδο (είδη φόρων) ήταν οι εξής: Σπέντζα, Αβαρίζι, Sursat, Nalba-ha, Istira, Τοπιάτο, Αβανιέ, Δεκάτη. Η Δεκάτη καταργήθηκε επί Τρικούπη!  


Εκκλησιαστικοί Φόροι

Οι φόροι ήταν τρεις : τα Κανονικά, η Ρόγα ή Σητεία και τα Τυχερά.

Εκτός από τους φόρους της οθωμανικής κυριαρχίας και των τιμαριωτών οι ρωμιοί πληρώνουν και φόρους είτε σε χρήμα είτε σε είδος στους εκκλησιαστικούς άρχοντες. Ο Νικ. Μοσχοβάκης γράφει: «Πάντα δε ταύτα τα εισοδήματα του Πατριαρχείου και των Επισκόπων εισπράττονται υπό των δυστροπούντων δια της βίας, δεν ελλείπουσι δε ούτε τα παραδείγματα, ότι σκεύη οικιακά και άροτρα έτι αφηρέθησαν παρά των πτωχών οικογενειών εις εξίσωσιν των ουτωσί οφειλομένων».
 
Ο Πατριάρχης Κύριλλος προσπάθησε να σταματήσει τις βιαιότητες εισπράξεων του Επισκόπου Λαρίσης Πολυκάρπου, γιατί διαμαρτυρήθηκε ακόμα και ο Βελής Πασάς, γιός του Αλή Πασά, και σε εγκύκλιο του έγραφε: «Εγράψαμεν και γράφομεν εις αυτόν όσον ημπορεί να μετριάση τα παρσίματά του δια να μη προξενή γογγυσμόν και αδημονίας εις τους πτωχούς».

Ο ιστορικός Πιπινέλης διαπιστώνει ότι: «Οι μητροπολίται αναλαμβάνοντες μέρη των χρεών των Πατριαρχείων κατ’ ανάγκην ηγούντο εις αύξησιν των εισπράξεών του τόσο εκ των εκκλησιαστικών αυτών ποιμνίων όσον και εκ των εις τα κτήματα αυτών εργαζομένων χωρικών. Οι χωρικοί φυσικώς εδυσφόρουν δια τούτο και ούτω επροσκαλούντο συχνά προστριβαί και στάσεις. Τότε οι μητροπολίται κατέφευγαν εις την τουρκικήν εξουσία, δια να λάβωσι την βοήθειά της εναντίον των χωρικών. Εδώ δε αυτομάτως αναπηδά εκ των πραγμάτων ο αναγκαίος δεσμός της τουρκικής τιμαριωτικής και της ελληνικής αγροτικής και εκκλησιαστικής ολιγαρχίας του ανωτέρου Κλήρου».

Σε σύνολο φορολογίας 23,9% επί
της παραγωγής το ποσοστό επί της
φορολογίας του οθωμανικού δημο-
σίου είναι 6% (1,5
% επί της πα-
ραγωγής) και της Εκκλησίας 5,3%
(1,3% επί της παραγωγής).

Η Δεκάτη αντιπροσώπευε το 8,5%
επί της παραγωγής και το 35%
επί της φορολογίας. Παρά το
γεγονός ότι η φορολογική
επιβάρυνση της οθωμανικής
κυριαρχίας δεν εμφανίζεται ως
εξοντωτική, το πραγματικό φορο-
λογικό βάρος ωστόσο κατέληγε
λόγω των αυθαιρεσιών των φορο-
εισπρακτόρων, των ενοικιαστών
των φόρων και της απληστίας των
διοικητικών υπαλλήλων να είναι
τεράστιο με αποτέλεσμα το ποσό
ιδιοποίησης της παραγωγής από τη
φορολογία να φτάνει στα 50%,
ενώ και οι νόμιμοι και οι αυθαίρετοι
φόροι τυπικά δεν υπερβαίνουν το
ποσοστό 22%. Οι φοροεισπράκτο-
ρες προσδιορίζοντας αυθαίρετα τις
τιμές των προϊόντων έπαιρναν με
τη μέθοδο αυτή μεγαλύτερες ποσό-
τητες προϊόντων.

Έτσι, η ουσιαστική επιβάρυνση
ξεπερνούσε την επίσημη φορολο-
γική κλίμακα κατά 100%!


Επί Όθωνα, οι κοινοτικές και
εκκλησιαστικές εισφορές ήταν
3,5%
(1,5% οι κοινοτικές και
2% οι εκκλησιαστικές εισφορές
επί της παραγωγής).
 

 
Στις Κυκλάδες τον 16ο αιώνα,
η δύναμη των κοινοτικών αρχόντων αυξήθηκε.
Οι ρωμιοί είχαν αποσπάσει πολιτικά
και δικαστικά προνόμια.
Στην εικόνα: Προεστός αιγαιοπελαγίτης.
(Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη).
 
  
 
Ιδιοκτησία

Η κατανομή ιδιοκτησίας στο χώρο της νότιας Ελλάδας κάτω του Ολύμπου βρίσκεται περίπου στη σχέση 1/2 μεταξύ των οθωμανών και των ρωμιών. Από τα 15.000.000 στρέμματα γης, τα 6.400.000 στρέμματα κατέχονται από τους οθωμανούς, 2.500.000 στρέμματα αποτελούν την εκκλησιαστική περιουσία και τα υπόλοιπα κατέχονται από τους ρωμιούς. Τα 90% της γης των οθωμανών ανήκουν σε μεγαλοτσιφλικάδες οθωμανούς και από τη γη των ρωμιών τα 70% σε χριστιανούς κοτζαμπάσηδες.

Στην Κορινθία οι Ζαΐμηδες, Λόντοι και Νοταράδες κατέχουν περίπου το 40% της γης και τα ετήσια εισοδήματα τους ξεπερνούν τα 150.000 χρυσά φράγκα.


Ημερομίσθια

Τέλη 18ου αιώνα η αμοιβή για 10-12 ώρες εργασίας ήταν για εργατοαγρότες 20-25 παράδες, για τους τεχνίτες 40 παράδες και για τους βοηθούς τεχνιτών 20 παράδες. Οι εργάσιμες μέρες ήταν 3 στις 4.


Τιμές προϊόντων

Το ψωμί κόστιζε 16 γρόσια το καντάρι (καντάρι = 44 οκάδες, 1 οκά = 1,2 kg), δηλαδή περίπου 0,4 γρόσια (16 παράδες η οκά). Οι ελιές 0,5 γρόσια (20 παράδες η οκά). Το λάδι 3 γρόσια η οκά. Μία αγελάδα 100 γρόσια. Ένα πρόβατο 10 γρόσια. Μία γαλοπούλα 6 γρόσια. Μία κότα 50 παράδες (1 γρόσι και 10 παράδες). Το βούτυρο 3-5 γρόσια η οκά. 

 
Ξυλόγλυπτη επένδυση «οντά» από αρχοντικό της Κοζάνης, δείγμα ευμάρειας
στα τέλη του 18ου αιώνα. (Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη).
Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
 

 
 

Οικονομικά στοιχεία (Αλέξανδρος Υψηλάντης)

Όταν ανέλαβε την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας ο Αλ. Υψηλάντης, το ταμείο ήταν εντελώς αδειανό. Ο Υψηλάντης αποφάσισε να υποθηκεύσει τα κτήματά του και να εκχωρήσει την αποζημίωσή του από 3.000.000 γρόσια που είχε επιδικαστεί με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου και του Άκκερμαν, στο γάλλο τραπεζίτη Λαφήτ. Η μητέρα του έβαλε ενέχυρο τα κοσμήματά της. Με τα ενέχυρα αυτά και τις υποθήκες της οικογένειας Υψηλάντη συγκεντρώθηκε το ποσό των 3.000.000 γροσίων. Όλοι οι πλούσιοι ρωμιοί της Βαλκανικής ήταν επιφυλακτικοί για την επιτυχία της επανάστασης και κανείς εκτός από τον Βαρβάκη και τον Μάνθο Ριζάρη δεν θέλησε να βοηθήσει χρηματικά τον αγώνα. «Όλοι οι εδώ έμποροι είναι τζιγγενέδες (σ.σ. τσιγκούνηδες), μ’ όλον όπου ημπορούσαν να συνεισφέρουν 500.000, εάν είχον φρόνημα». (Εμ. Ξάνθου: Aπομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρίας, σελ. 89).

Τελικά, το οικονομικό βάρος της προετοιμασίας της επανάστασης έπεσε σε μεγάλο βαθμό στους ώμους της οικογένειας Υψηλάντη. Από τα υπάρχοντα στοιχεία η προετοιμασία του επαναστατικού αγώνα, η δράση της Φιλικής Εταιρείας και τα εξοδά της εκστρατείας στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες στοίχισαν το ποσό των 5.000.000 γροσίων ή 68.000 στερλινών λιρών Αγγλίας, εκ των οποίων τα 3.000.000 γρόσια τα κατέβαλε ο Υψηλάντης.   


Γενικές πληροφορίες

Οι βασικές ανάγκες των μαχόμενων ρωμιών αντιμετωπίστηκαν απο τους ίδιους με εισφορές και με τα πρώτα οθωμανικά λάφυρα. Είναι γνωστή η συντηρητική και μέχρι εχθρότητας στάση των κοτζαμπάσηδων και των δεσποτάδων έναντι της επαναστατικής οργάνωσης της Φιλικής Εταιρείας. («Οι προεστώτες και αρχιερείς ευρίσκοντο εις σφόδραν αδημονίαν και εκηρύχθησαν υπέρ αναβολής του κινήματος», Δ. Κόκκινου: Η Ελληνική Επανάστασις).

Στην περίφημη σύναξη των Προεστών της Πελοποννήσου στην Βοστίτσα στις αρχές του 1821, είναι γνωστή η στάση των αρχόντων και θρησκευτικών απέναντι στα κηρύγματα του Παπαφλέσσα για άμεση οργάνωση και κήρυξη του επαναστατικού αγώνα. Τελικά, αρχιερείς και προεστώτες «απεφάσισαν πεφοβισμένοι να παραμερίσωσι εις ασφαλή μέρη» και υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν διάφορα ποσά στον ταμία της Φιλικής Εταιρείας Παπαδιαμαντόπουλο, όταν κηρυχτεί η επανάσταση. (Αμβρ. Φραντζή: Επιτομή της Ιστορίας της αναγεννηθείσης Ελλάδος 1715-1836).

Από την έναρξη της Επανάστασης μέχρι το Δεκέμβρη του 1821, στο 9μηνο αυτό διάστημα, υπολογίζουμε ότι συνάχτηκαν από εισφορές, λάφυρα, λείες πολέμων και τουρκικά δικαιώματα που κατασχέθηκαν, περίπου 70.000.000 γρόσια. Στο ίδιο διάστημα οι πολεμικές δαπάνες της Επανάστασης έφθασαν τα 10.000.000 γρόσια κι από αυτές 1.000.000 γρόσια ήταν οι δαπάνες του στόλου. Το δημόσιο ταμείο όμως από τις κατά τόπους Διοικήσεις δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ποσό μεγαλύτερο 1.000.000 γρόσια. Τα υπόλοιπα έγιναν ατομικές περιουσίες (70 εκατ. – 10 εκατ. = 60 εκατ.) κατά διαφόρους τρόπους.

Σύμφωνα με εθιμικό αξίωμα, τα λάφυρα έπρεπε να διανέμονται: 1/3 για το δημόσιο ταμείο, 1/3 για τους μαχόμενους πολιορκητές και 1/3 για τα πλοία που βοηθούσαν την πολιορκία. Αν το φρούριο δεν ήταν θαλάσσιο, τότε το 1/3 έπαιρναν οι πολιορκητές και τα 2/3 το δημόσιο ταμείο. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς κάθε οπλαρχηγός είχε αρχίσει χωριστές συνομιλίες με τους οθωμανούς πολιορκημένους. Ο Κολοκοτρώνης συνεννοείτο με τους αλβανούς, οι μανιάτες με τους βουρδουνιώτες τούρκους, οι φαναρίτες με τους πυργιώτες κι η Μπουμπουλίνα με τις χανούμισσες του Χουρσίτ. Οι οπλαρχηγοί συνέχιζαν τις συνομιλίες τους με τούρκους και παρέτειναν την πολιορκία πουλώντας τους τρόφιμα σε υψηλές τιμές (μαύρη αγορά). Ο Πετρόμπεης έφυγε από την Τριπολιτσά με δύο καμήλες και είκοσι μουλάρια βαρυφορτωμένα με λάφυρα. Ανάλογα έπραξαν και οι άλλοι αρχηγοί. Το σπαθί του Χουρσίτ πουλήθηκε από ένα χωρικό του Παλούμπα σε υδραίο έμπορο αντί 1.000 γρόσια και μεταπωλήθηκε αργότερα στον Μωχαμέτ Αλή αντί 130.000 γροσίων. Στο δημόσιο ταμείο δεν μπήκε γρόσι απ τα 50.000.000 γρόσια που λογαριάζονταν η αξία των λαφύρων. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Από την Τριπολιτσά στην... Τρόικα).


Φύγε τούρκε, έλα κοτζάμπαση

Η συνέλευση των Καλτετζών είναι η πρώτη πολιτική αρχή με αξιώσεις υποτυπώδους διοικητικής ενότητας. «Η συνέλευση των Καλτετζών ήτανε ολιγαρχική ή σωστότερα μια επιτροπή ολιγαρχικών» (Γ. Φίνλευ: Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως). «Ήταν γέννημα αυθαιρεσίας και εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των κοτζαμπάσηδων» (Γ. Κορδάτος). Η συνέλευση καθόρισε έδρα της τη Στεμνίτσα και ονομάστηκε «Γερουσία της Πελοποννήσου».

Με τις διατάξεις που προέκυψαν από την Πελοποννησιακή Γερουσία καθορίζεται η τύχη των δημοσίων και ιδιωτικών προσόδων των οθωμανών (Δημοσίου και ιδιοκτητών) όχι όμως και η τύχη των ιδιοκτησιών τους. Οι καλλιεργητικές σχέσεις παραμένουν όμως οι ίδιες, όπως και στην οθωμανική περίοδο. Οι ρωμιοί αγρότες δεν απελευθερώνονταν από τα δεσμά του κολίγου. Το οθωμανικό Δημόσιο και τους οθωμανούς ιδιοκτήτες γης τους αντικαθιστούν οι κοτζαμπάσηδες. Η συνέλευση των Καλτετζών έγινε ερήμην του λαού και δεν εκπροσωπήθηκαν ούτε συζητήθηκαν τα συμφέροντά του. Δηλαδή: Φύγε τούρκε, έλα κοτζάμπαση. (
Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Μια πλειάδα μικρών Αληπασάδων).

 
Το πρώτο εξωτερικό
δάνειο από την Αγγλία


Με την πολιτική κρίση του 1823 εδραιώθηκε στη χώρα η παράταξη των ολιγαρχικών. Οι υδραίοι άρχοντες και τα κυριότερα από τα τζάκια της Πελοποννήσου θα διοικήσουν την Ελλάδα σαν εντολοδόχοι της Αγγλίας. Οι αιγαιοπελαγίτες, εκτός από τους ψαριανούς, κασιώτες και σαμιώτες, βρίσκοταν σε αντίθεση με την επανάσταση και ιδιαίτερα με τους υδραιοσπετσιώτες. Στο αρχοντολόγι των αιγαιοπελαγιτών είχαν εκδηλωθεί σοβαρές τάσεις συννενόησης με τον Σουλτάνο για υποταγή. Οι συνωμοτικές ενέργειες είχαν κέντρο την Μήλο.

Στης 21 Απρίλη 1824 ανακοινώνεται επίσημα η πραγματοποίηση του πρώτου εξωτερικού δανείου των 800.000 λιρών στερλινών Αγγλίας. Το δάνειο το έριξαν επιτήδεια οι άγγλοι ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις για να επιτύχουν τους σκοπούς τους και να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της επαναστατημένης Ελλάδας. Το δάνειο αυτό, υπήρξε και η τυπική πράξη της υποδούλωσης της Ελλάδας για 120 χρόνια στον αγγλικό ιμπεριαλισμό. Οι όροι της σύναψης, ο τρόπος της διαχείρισης και η απόδοση υπήρξαν πραγματικά ληστρικοί.
 


Στη Μακεδονία και την Ήπειρο
αυξήθηκε το εμπόριο με Ιταλία
και κεντρική Ευρώπη.
Στην εικόνα: Ηπειρώτης έμπορος.
(Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη).

 
Επίσης, από τότε τέτοια δάνεια υπήρξαν το υπόβαθρο του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Ο λογαριασμός του δανείου είναι ο παρακάτω:

Ονομαστική αξία ομολογικού =  800.000 λίρες στερλίνες.

Μετρητά πραγματοποιηθέντα βάσει της τιμής κλεισίματος 59%472.000 λίρες στερλίνες.  

Διάφορα άλλα έξοδα = 173.000 λίρες στερλίνες.

Η εκκαθάριση του λογαριασμού του δανείου απέδωσε στο ελληνικό δημόσιο ταμείο 298.726 λίρες στερλίνες έναντι του ποσού των 800.000 λιρών που χρεώθηκε ο λαός!

Οι όροι της σύμβασης ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών και κατακρίσεων τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα, γεγονός που ανάγκασε τους Times να γράψουν: «Είθε τα χρήματα τα οποία εληστεύθησαν εν ονόματι των ελλήνων, να επιρρίψουν ανάθεμα κατά της κεφαλής εκείνων που τα έχουν». Μόνο τα έξοδα της επιτροπής από την Ελλάδα (διαμονής πέντε μηνών) για τη σύναψη του δανείου, δηλαδή ΟρλάνδουΛουριώτη, έφτασαν τις 5.075 λίρες στερλίνες, όταν μια μεσοαστική οικογένεια στην Αγγλία ήθελε έξοδα διαβίωσης 50 λίρες μηνιαίως. Επίσης, οι Ορλάνδος–Λουριώτης για τα έξοδα διαμονής τους για το δεύτερο δάνειο χρέωσαν το κράτος 6.616 λίρες στερλίνες!  


 
 

«Εκλαμπρότατε,
να με θυμηθής
όταν έλθη το δάνειον,
ότι τας ελπίδας μου,
μετά τον Θεόν,
εις την Εκλαμπρότητα σου
την έχω και μη με αφήσης
περίλυπον. Παρακαλώ
να με αγαπάς
όπως και πρότερον».
Ι. Μακρυγιάννης
(Απόσπασμα επιστολής του
προς τον Κουντουριώτη,
από τα Αρχεία Κουντουριώτου,
τ. Ζ΄, σελ. 546).

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Η κατάχρηση των αγγλικών δανείων
από τους «ημέτερους» το ΄21
.
 


Το δεύτερο εξωτερικό δάνειο από την Αγγλία

Το δεύτερο εξωτερικό δάνειο των 2.000.000 χρυσών λιρών, που πραγματοποιήθηκε από τον τραπεζικό οίκο των αδελφών Ιακώβ και Σαμψών Ρικάρδων στο Λονδίνο, είναι η μεγαλύτερη ληστρική επιχείρηση όλων των εποχών. Άγγλοι κερδοσκόποι, (φιλέλληνες) συμφεροντολόγοι, τυχοδιώκτες ναύαρχοι και στρατηγοί, κατάσκοποι του Ιμπραήμ, αμερικάνοι γκάγκστερς, όλοι πήραν μέρος στο χορό της κλοπής του δανείου, ώστε να φτάσουν στην Ελλάδα από το ποσό που δανείστηκε, μόνο 232.558 λίρες!

Τη διαχείριση του δανείου ουσιαστικά την είχαν οι δανειστές. Η περίφημη τετραρχία Ricardo, Ellice, Hobhause και Burdett διαχειρίστηκαν τα χρήματα του δανείου ανεξέλεγκτα και σύμφωνα με τις κερδοσκοπικές τους ορέξεις και χωρίς να συμβουλεύονται την αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, η οποία προέβη κι αυτή σε κερδοσκοπικές πράξεις. Ο χρόνος εξόφλησης του δανείου ορίστηκε σε 36 χρόνια.

Η φρεγάτα που κατασκευάστηκε στην Αμερική και έφτασε στο Ναύπλιο τον Νοέμβριο του 1826 κόστισε στο Ελληνικό κράτος 156.000 λίρες στερλίνες. Την ίδια εποχή στην Αμερική κατασκευάστηκε από δρυ πρώτης ποιότητας και πλήρως εξοπλισμένο η φρεγάτα «Brandy Wine», που κόστισε στην αμερικάνικη κυβέρνηση 55.000 λίρες.


Επίλογος

Το κόστος των επιχειρήσεων 1821-1828 στοίχισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 87.088.605 γρόσια. Αν προσθέσουμε στο ποσό αυτό και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν από το 1828 μέχρι το 1830, δηλαδή μέχρι την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και που φθάνουν τα 56.000.000 γρόσια, τότε το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 143.000.000 γρόσια.

 
Βιβλιογραφία

1. Γ. Κατσούλη: Οικονομική Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας από το 1453 μέχρι το 1830, τόμ. Α, έκδ. «Παπαζήσης», Αθήνα, 1985.

2. Γ. Κατσούλη, Μ. Νικολινάκου, Β. Φίλια: Οικονομική Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας από το 1453 μέχρι το 1830, τόμ. Β, έκδ. «Παπαζήσης», Αθήνα, 1994.

3. Δ. Παπαϊωάννου: Η πολιτική των Επισκόπων στην Τουρκοκρατία, Αθήνα, 1991.

4. Ιστορία του ελληνικού έθνους, έκδ. «Εκδοτική Αθηνών», Αθήνα, 1974.Διαβάστε ακόμα

στο πλαίσιο του Αφιερώματος της «Ελεύθερης Έρευνας»
1821: Η αποστασία των ρωμιών:

Οθωμανική Αθήνα

Χριστιανικές εξουσιαστικές ομάδες κατά την οθωμανική περίοδο

Μια πλειάδα μικρών Αληπασάδων

Η ανώμαλη προσγείωση των φιλελλήνων

Μυθοπλασίες της Ρωμιοσύνης

Αλληλοσεβασμός στους «επουράνιους»

Μεταγενέστερες παραχαράξεις του Θούριου του Ρήγα

Ποιά 400 χρόνια; Ποιά σκλαβιά;

Η άρνηση του οθωμανικού παρελθόντος μας

1821: Πώς οι ρωμιοί μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»

Η λαφυρομανία των «αγωνιστών» του ’21

Τους έφαγε το... φεγγάρι!

Τυχοδιώκτες και μαχαιροφόροι

Από την Τριπολιτσά στην... Τρόικα

Όταν οι ρωμιοί, με θείες ευλογίες βομβάρδιζαν την Ακρόπολη...

Η θρησκοληψία του Μακρυγιάννη

Η κατάχρηση των αγγλικών δανείων από τους «ημέτερους» το ΄21

Βίος και πολιτεία του Διον. Σολωμού


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...

Ένα δανειογενές διεφθαρμένο κρατίδιο που ακόμα παίρνει δάνεια (βλέπε μνημόνια) για να συντηρεί την κομματική πελατεία που οδήγησε στην οικοδόμηση ενός φαραωνικών διαστάσεων συνταξιοδοτικού με μέσο όρο σύνταξη γήρατος 950 ευρώ και άλλα 200 μέσο όρο επικουρική. Διάβαζα τις προάλλες 13.000 ευρώ μέσο όρο δηλώνει ο μισθωτός εν Ελλάδι και 12.000 ο συνταξιούχος... Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
https://www.youtube.com/watch?v=Vorf4HdhZ4Q
https://www.youtube.com/watch?v=yp7qU2XadN4
https://www.youtube.com/watch?v=8PjVWOcrD9g
Συγκρίνετε τα παραπάνω βίντεο με το σανό που μοιράζει ένας διανοητής της ρωμιοσύνης:
https://www.youtube.com/watch?v=635ZIDxkCKY
σανός < σλαβική seno < πρωτοσλαβική *sno (πβ. βουλγαρικά: )

20.04.2017, 09:51:43

Ανώνυμος 42340 έγραψε...
Την επιστήμη ή την αποδεχόμαστε ή την απορρίπτουμε. Δεν την επικαλούμεθα ούτε την διαβολοστέλνουμε σύμφωνα με τα κολλήματα μας. Εκτός εάν είναι στρατευμένη επιστήμη, όπως άλλωστε και εμείς είμαστε, και εξυπηρετεί σκοπιμότητες οι οποίες άλλοτε συμβαδίζουν και άλλοτε όχι με τις δικές μας σκοπιμότητες.
Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο του κειμένου, θα ήθελα να θέσω σειρά ερωτημάτων και παρακαλώ τον συγγραφέα ή όποιον άλλο επιθυμεί να μου απαντήσει και να ανταλλάξουμε απόψεις.
Τί ωφελεί στην παρούσα συγκυρία,το να αναφερόμαστε στην περιουσιακή κατάσταση κάποιων πράγματι πλούσιων και ίσως κάποιων εμπόρων της ελευθερίας της Πατρίδος μας και στα κέρδη αυτών του παρελθόντος; Γιατί δεν αναφερόμαστε ταυτόχρονα και σε άλλους τόσους πάμπτωχους ή πτωχοποιηθέντες γνωστούς ήρωες και στις ζημίες αυτών;
Τί ωφελεί στην παρούσα συγκυρία η επιχειρούμενη αποδόμηση κάποιων ηρωικών μορφών της Επανάστασης του 1821 και της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους με μοναδικό κριτήριο την οικονομική τους δραστηριότητα, χωρίς να αναφερόμαστε και στην προσφορά τους στους αγώνες αυτούς;
Τί ωφελεί στην παρούσα συγκυρία o επιχειρούμενος προβληματισμός/διχασμός του λαού σε κερδισμένους και χαμένους;
Τί ωφελεί στην παρούσα συγκυρία η επιχειρούμενη υπενθύμιση των οικείων κακών;
Τί ωφελεί στην παρούσα συγκυρία η επιχειρούμενη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος απέναντι στον καλό Τούρκο και δυσμένειας απέναντι στον κακό Κοτζάμπαση;
Τί ωφελεί στην παρούσα συγκυρία η επιχειρούμενη πρόκληση αντιπαλότητας/μίσους μεταξύ των διαφόρων οικονομικών και κοινωνικών τάξεων;
Τί ωφελεί στην παρούσα συγκυρία η επιχειρούμενη ενημέρωση/προπαγάνδα για τους κακούς Έλληνες του παρελθόντος;
Γιατί δεν αναφερόμαστε στους σημερινούς κοτζαμπάσηδες, στην καταγωγή τους, στον τρόπο που απέκτησαν τα πλούτη τους, στην οικονομική τους δραστηριότητα, στα κέρδη τους, στις ευθύνες τους για την οικονομική και όχι μόνο δουλεία του λαού μας, στα τόσα άλλα οικεία κακά του παρόντος για τα οποία αποκλειστικώς ευθύνονται;
Μήπως μας αφήνουν να γλείφουμε κοκαλάκια για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντά τους; Ή μήπως κάποιοι σαν κι εμάς θα τους κρίνουν κατά το ίδιο τρόπο μετά από 180-200 χρόνια, εξυπηρετώντας πάλι σκοπιμότητες;
ΑΠΟΡΙΑΣ
20.04.2017, 11:04:38

Bielidopoulos έγραψε...

Ο κλασσικός μακάκας ρωμιός (δες το τελευταίο βίντεο που πόσταρα πιο πάνω για πάρεις μια επιπλέον γεύση). Ο μακάκας ρωτάει τί και τί και κατόπιν περνάει στο μήπως!
Βρε καραγκιοζάκο έθεσες κάποια ερωτήματα. Γιατί δεν δίνεις τις απαντήσεις σου να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις να δούμε ποιος τα λέει καλύτερα. Μπορεί να έχεις δίκιο. Και αν σου κάτσει που λέει και ο "σοφός" λαός..

20.04.2017, 12:16:51

Ανώνυμος 42344 έγραψε...
Bielidopoulos,
Λυπάμαι για το επίπεδό σου και χαίρομαι για τον πανικό σου. Ο άνθρωπος που εκφράζεται ελεύθερα δεν καταφεύγει σε βρισιές και αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Το υποκείμενο που εκφράζεται στρατευμένα και με αγκυλώσεις επιτίθεται πρόστυχα για να δείξει στους εργοδότες του την παραγωγή του. Εάν όμως συνεχίσεις έτσι θα σε απολύσουν, γιατί πλέον θα έχεις αποβάλει την προβιά σου και ο κόσμος θα αντιληφθεί τις πραγματικές σου προθέσεις, οπότε θα τους είσαι άχρηστος πλέον. Θα σε αντικαταστήσουν με άλλον θεωρητικό/παντογνώστη χειρότερο από εσένα. Παρόλα αυτά σε καλώ και πάλι για την ανταλλαγή απόψεων, εφόσον βέβαια αναγνωρίσεις το λάθος σου. Σε παρακαλώ να μη συνεχίσεις την πρόστυχη τακτική σου, γιατί θα εκπλαγείς. Περιμένω αντίδραση από τους υπεύθυνους της σελίδας προς την σωστή κατεύθυνση.
ΑΠΟΡΙΑΣ

20.04.2017, 13:43:29

Ανώνυμος 42345 έγραψε...
@42340 Γιατί με την παρούσα συγκυρία; Και πότε όμως; Αμάν με τις παρούσες συγκυρίες της Ρωμιοσύνης. Δυό αιώνες τώρα όλο παρούσες συγκυρίες είσαστε. (Το Αμάν -ανεξάρτητα συγκυρίας- είναι τούρκικο, ε;)
Γερακίνα
20.04.2017, 14:37:02

Bielidopoulos έγραψε...
@ΑΠΟΡΙΑΣ
Χέσε ψηλά και αγνάντευε!

20.04.2017, 15:33:00

Bielidopoulos έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=S_HYfZtmSFI
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=320366
Γκούχου, γκούχου..

20.04.2017, 15:38:04

Ανώνυμος 42349 έγραψε...

(Το Αμάν -ανεξάρτητα συγκυρίας- είναι τούρκικο, ε;)
Άλλη μιά ρωμέικη μπούρδα στην επιχειρηματολογία. Ναι, χρησιμοποιούμε τούρκικες λέξεις, όπως χρησιμοποιούμε και αραβικές, ιταλικές, αγγλικές, ρώσικες και ιαπωνέζικες. Και λοιπόν; Τι προσπαθείς να μας πεις, που θες να καταλήξεις Γερακίνα;

20.04.2017, 16:12:24

Bielidopoulos έγραψε...

Πάλι ρωτάς βρε κακομοίρη μπουρδολόγε; Έχεις σκεφτεί ότι είσαι ανύπαρκτος χωρίς ερωτήσεις; Αν όχι, σκέψου το.
Ομοβροντία από εκτός θέματος και άνευ ουσίας (αερολογίες με ερωτηματικό στο τέλος) σχόλια ώστε να βαρεθούν οι αναγνώστες και να μην διαβάζουν κανένα.
Γερακίνα επαγγελματίας αερολόγος είναι ο τύπος με ειδίκευση στην έκθεση ιδεών και πιθανών εκ Εξαρχείων διανοητικής "ελίτ". Αυτοί έχουν κάνει τη βλακεία βιοπορισμό. Άστον να κουρεύεται. Αν είχε κάτι να πει, θα το είχε ήδη αναφέρει χωρίς περιστροφές, υπονοούμενα και ομοβροντίες ερωτήσεων. Κάποιοι έπεισαν τα ζαβά ότι το να παράγεις ερωτήσεις είναι δείγμα κουλτούρας και πολιτισμού. Ρωμιοσύνη ό,τι έχεις πιάσει στα χέρια σου το έχεις βρωμίσει.

20.04.2017, 17:35:57

Ανώνυμος 42351 έγραψε...

Βρε Bielidopoulos, βρε Bielidopoulos, κάθε φορά που πληκτρολογείς τι μουρμουρίζεις: «υπάρχω, υπάρχω»;

20.04.2017, 18:28:20

Ανώνυμος 42352 έγραψε...
Λιβαδεια,οχι Λιβαδια.
20.04.2017, 18:41:19

Ανώνυμος 42354 έγραψε...
@42349 μαλλον στο οτι εισαι τουβλο. για τη συγκυρια σου λεει, εσυ στο αμαν κολλησες. ωιμε
Συγκυριος
20.04.2017, 19:53:58

Ανώνυμος 42355 έγραψε...

Άλλος μακάκας στην παρέα μας, νέος δικηγόρος της Γερακίνας. Ωραία φρούτα οι ρωμιοί.
20.04.2017, 20:16:03

Ανώνυμος 42356 έγραψε...
Kι εσύ είσαι δικηγόρος του "παρούσα συγκυρία" ή ο ίδιος;
Έχω κι εγώ βαρεθεί να ακούω τους ρωμιούς όταν διαβάζουν κάτι που δεν ταιριάζει με τις φαντασιώσεις τους, να λένε: "μα, γιατί τώρα;".
Τώρα, που έχουμε δύσκολη οικονομική κατάσταση, τώρα που θα μας πάρουν το όνομα Μακεδονία, τώρα που μας παραβιάζουν οι τούρκοι κλπ.
Όλο γιατί τώρα λένε.
Παρούσος συγκύριος
20.04.2017, 20:20:04

Bielidopoulos έγραψε...

Πού κρύφτηκε ο τυπάς με την ομοβροντία μπουρδοερωτήσεων (βλέπε: 42340) να τον ξεκάνω;!!

https://www.youtube.com/watch?v=mtXrpsG3WL4
Πάρτε βρε κακομοίρηδες!

ΥΓ:
https://socialsecurity.gr/εν-ολίγοις/χέσε-ψηλά-κι-αγνάντευε-γιατί-το-λέμε-κ/
XD

20.04.2017, 20:47:26

Bielidopoulos έγραψε...

@42351
Νάτος ο καραγκιοζάκος. Ερωτησούλα, ο καρκινικός όγκος στον εγκέφαλο των ρωμιών. Ρωτάνε και ηδονίζονται. (Σημείωση: "τρέχουν" το peOS, κλείσιμο ματιού).

Στο μεταξύ: Γάλλος καλλιτέχνης κλώσησε αυγά κότας.
http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500140120
Ο εν λόγω καλλιτέχνης μου θυμίζει τους ρωμιούς.
;)

20.04.2017, 20:58:47

Ανώνυμος 42359 έγραψε...

Είναι οριστικό: πληκτρολογείς και μουρμουρίζεις: «υπάρχω, υπάρχω».
20.04.2017, 21:06:57

Bielidopoulos έγραψε...

@42359
Φαπούλες!

Κάποια καραγκιοζίδια προσπάθησαν να διακωμωδήσουν την αναφορά μου τις προάλλες στο brain drain της ρωμιοσύνης. Τώρα ας αρχίζουν να κλαίνε:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=34291&subid=2&pubid=114601288

20.04.2017, 21:27:33

Ανώνυμος 42361 έγραψε...

Στο καλό και να μας γράφουν. Εδώ θέλουμε λουφαδόρους, ρουφιάνους και φοροφυγάδες. Άμα δεν αντέχουν να πάνε στον αγύριστο οι αχάριστοι. Θα πρότεινα μάλιστα αν και εφόσον κάποια στιγμή έλθουν ως τουρίστες στην Ελλάδα, να τους πάρουν τα σώβρακα στο τελωνείο για παραδειγματισμό και συμμόρφωση.
20.04.2017, 21:49:28

Bielidopoulos έγραψε...
@42361
Έχεις μείνει πίσω αγαπητέ. Εκεί που λες "λουφαδόρους, ρουφιάνους και φοροφυγάδες" βάλε: συνταξιούχους ψηφοφόρους.
;)

20.04.2017, 22:04:38

Ανώνυμος 42363 έγραψε...

Εδώ θέλουμε λουφαδόρους, ρουφιάνους και φοροφυγάδες εργαζόμενους για να πληρώνουν τους συνταξιούχους ψηφοφόρους. Καλύπτεσαι;
20.04.2017, 22:14:08

Bielidopoulos έγραψε...

Όχι, διότι πρέπει να διευκρινιστεί πού βρίσκονται τα λ7 για να πληρώνονται οι συντάξεις, αφού λουφαδόροι, ρουφιάνοι και φοροφυγάδες δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούν το φαραωνικών διαστάσεων συνταξιοδοτικό της ρωμιοσύνης.
;)

20.04.2017, 22:46:48

Ανώνυμος 42365 έγραψε...
Bielidopoulos,
Λυπάμαι για το επίπεδό σου και χαίρομαι για τον πανικό σου. Ο άνθρωπος που εκφράζεται ελεύθερα δεν καταφεύγει σε βρισιές και αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Το υποκείμενο που εκφράζεται στρατευμένα και με αγκυλώσεις επιτίθεται πρόστυχα για να δείξει στους εργοδότες του την παραγωγή του. Εάν όμως συνεχίσεις έτσι θα σε απολύσουν, γιατί πλέον θα έχεις αποβάλει την προβιά σου και ο κόσμος θα αντιληφθεί τις πραγματικές σου προθέσεις, οπότε θα τους είσαι άχρηστος πλέον. Θα σε αντικαταστήσουν με άλλον θεωρητικό/παντογνώστη χειρότερο από εσένα. Παρόλα αυτά σε καλώ και πάλι για την ανταλλαγή απόψεων, εφόσον βέβαια αναγνωρίσεις το λάθος σου. Σε παρακαλώ να μη συνεχίσεις την πρόστυχη τακτική σου, γιατί θα εκπλαγείς. Περιμένω αντίδραση από τους υπεύθυνους της σελίδας προς την σωστή κατεύθυνση.

ΑΠΟΡΙΑΣ

20.04.2017, 23:44:53

Ανώνυμος 42366 έγραψε...
Χαχαχαχα, περιμένει αντίδραση από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας ο βλάχος. Βρε, μόνο αν ρίξεις χριστοπαναγία και πάλι αυτό που θα συμβεί είναι να διαγράψουν την ανάρτησή σου ως υβριστική οι ρωμιοί. Άλλη αντίδραση από την ΕΕ μην περιμένεις. Εδώ ο καθένας γράφει ότι του γουστάρει όπως του γουστάρει.
21.04.2017, 00:09:44

Bielidopoulos έγραψε...

Ο αδιόρθωτος μακάκας (βλέπε 42365) κάνει copy-paste προηγούμενο σχόλιό του λες και έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα. Θεωρεί ότι τον προσβάλλουν ο εγωίσταρος, αλλά οι παπαρίτσες που αμόλησε υπό μορφή ομοβροντίας ερωτήσεων που προσβάλλουν οποιονδήποτε άνθρωπο με κοινή λογική δεν τον ενοχλούν. Τον πνίγει το δίκιο, ε, χε, χε. Φάε μια κρεμούλα και θα σου περάσει.

Στο μεταξύ: "Στρατιές από έκτακτο προσωπικό - Ρεκόρ προσλήψεων συμβασιούχων στο Δημόσιο":
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500140202
Νυν υπέρ πάντων ο αγών ραγιάδες μου..!

https://www.youtube.com/watch?v=q04nU083QdM
Πάρτε βρε φτωχούληδες του θεού!

21.04.2017, 12:54:56

Ανώνυμος 42368 έγραψε...
http://www.avgi.gr/article/10951/8086196/elstat-protogenes-pleonasma-3-9-to-2016
Ο καλύτερος πελάτης του Σόιμπλε είναι η κυβέρνηση της αριστερής διανόησης. Ποιό brain drain και κουραφέξαλα, αυτοί με δύο κινήσεις ματ θα πάνε το πλεόνασμα του 2017 στο 6,1% γκαραντί αν θέλουν.
21.04.2017, 13:08:11

Bielidopoulos έγραψε...

"Ο καλύτερος πελάτης του Σόιμπλε είναι η κυβέρνηση της αριστερής διανόησης."
Αυτό τώρα πού κολλάει; Το πρωτογενές πλεόνασμα (όπως και άλλα πολλά) είναι ευθύνη του κάθε κράτους προκειμένου αν θέλει να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και να κάνει επενδύσεις, δίνει επιδόματα κ.λπ. Απλά το πολιτικό κόστος για τους πολιτικάντηδες και το πελατειακό κράτος είναι μεγάλο και τότε ρίχνουν το μπαλάκι στην τρόικα (και άρα τις ευθύνες). Σανό δηλαδή για τους αυτόχθονες (=ιθαγενείς). Υπόψιν δε ότι το πλεόνασμα αυτό επιτεύχθηκε με βαριά φορολόγηση με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να ξύνουν τον πάτο του βαρελιού, που σημαίνει ότι είναι προσωρινό και όχι μόνιμο, αφού η δυνατότητα για ξύσιμο του βαρελιού είναι προσωρινή.
Αυτό το πόσταρα πιο πάνω, αλλά οι ρωμιοί δεν παίρνουν χαμπάρ:
https://www.youtube.com/watch?v=Vorf4HdhZ4Q
(Στο τέλος αναφέρει κάτι που έχω γράψει. Ότι δηλαδή από μόνο του κάθε μέτρο και αλλαγή δεν αρκεί να αλλάξει κάτι, αλλά με δέσμες μέτρων που θα εφαρμόζονται στην πράξη.)

21.04.2017, 13:26:51

Ανώνυμος 42372 έγραψε...

Αν υπήρχε αυτή η βαριά φορολόγηση το διάστημα 2010-2014 θα είχαμε εμφύλιο.

21.04.2017, 13:41:10

Ανώνυμος 42373 έγραψε...
ΑΠΟΡΙΑΣ

@Bielidopoulos,
Λυπάμαι για το επίπεδό σου και χαίρομαι για τον πανικό σου. Ο άνθρωπος που εκφράζεται ελεύθερα δεν καταφεύγει σε βρισιές και αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Το υποκείμενο που εκφράζεται στρατευμένα και με αγκυλώσεις επιτίθεται πρόστυχα για να δείξει στους εργοδότες του την παραγωγή του. Εάν όμως συνεχίσεις έτσι θα σε απολύσουν, γιατί πλέον θα έχεις αποβάλει την προβιά σου και ο κόσμος θα αντιληφθεί τις πραγματικές σου προθέσεις, οπότε θα τους είσαι άχρηστος πλέον. Θα σε αντικαταστήσουν με άλλον θεωρητικό/παντογνώστη χειρότερο από εσένα. Παρόλα αυτά σε καλώ και πάλι για την ανταλλαγή απόψεων, εφόσον βέβαια αναγνωρίσεις το λάθος σου. Σε παρακαλώ να μη συνεχίσεις την πρόστυχη τακτική σου, γιατί θα εκπλαγείς. Περιμένω αντίδραση από τους υπεύθυνους της σελίδας προς την σωστή κατεύθυνση.
Είναι η τρίτη παράκλησή μου για συνεργασία...


21.04.2017, 13:33:18

Bielidopoulos έγραψε...

@42372
Εμφύλιο οργανωμένο από τους αριστερορωμιούς. Χάνεις τη μεγαλύτερη εικόνα. Οι αριστερορωμιοί εν Ελλάδι έχουν αναλάβει τις επαναστάσεις και τα συλλαλητήρια. Μιλάμε για μια χώρα γεμάτη κλίκες. Δεν μπορεί ο ρωμιός χωρίς κλίκα. Μην ξεχνάμε ότι οι Πυρήνες της Φωτιάς έστειλαν παγιδευμένο με βαρελότα (!) πακέτο με όνομα αποστολέα Άδωνις Γεωργιάδης...

@42373
Νόμπελ βλακείας στον κύριο..

21.04.2017, 14:02:51

Ανώνυμος 42375 έγραψε...

Mα Bielidopoulos σε αυτούς αναφέρομαι, ποιοί κυβερνούσαν 2010-15 και ποιοί κυβερνάνε 2015-17, και πόσες μύτες άνοιξαν τότε και πόσες τώρα. Και πόσες επιπλέον μύτες θα άνοιγαν αν την νυν αριστερή φορολογία την είχαν επιβάλλει οι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τότε: εμφύλιο θα είχαμε κανονικό οργανωμένο από αριστερούς με τον γνωστό λαϊκισμό του «χωρίς το ευρώ είχαμε αξιοπρέπεια».
21.04.2017, 14:18:08

Bielidopoulos έγραψε...

Ναι και; Αναιρεί κάτι από όσα έγραψα, όπως το σχόλιο 21.04.2017, 13:26:51.

21.04.2017, 14:37:50

Ανώνυμος 42377 έγραψε...

Εσύ ρωτάς; Και πρέπει να απαντήσω; Πας καλά; Μήπως να παίξουμε και τις κουμπάρες; Εσύ είσαι που επιβεβαιώνεις συνέχεια εμένα και δεν το καταλαβαίνεις.
21.04.2017, 14:39:50

Bielidopoulos έγραψε...

"Εσύ είσαι που επιβεβαιώνεις συνέχεια εμένα και δεν το καταλαβαίνεις."
Όπως νομίζεις. Ο ασχετολόγος που επιβεβαιώνουν τα άσχετά του.
Φαπούλες και πάλι φαπούλες!

21.04.2017, 14:48:24

Ανώνυμος 42379 έγραψε...
Πορδίτσες εγωτισμού τύπου Biel.
21.04.2017, 15:00:46

Ανώνυμος 42380 έγραψε...

42379=μακάκας ρωμιός.

21.04.2017, 15:13:47

Ανώνυμος 42381 έγραψε...
Και οι πορδίτσες έγιναν πορδές
21.04.2017, 15:16:11

Ανώνυμος 42382 έγραψε...
ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ
@Bielidopoulos,
Λυπάμαι για το επίπεδό σου και χαίρομαι για τον πανικό σου. Ο άνθρωπος που εκφράζεται ελεύθερα δεν καταφεύγει σε βρισιές και αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Το υποκείμενο που εκφράζεται στρατευμένα και με αγκυλώσεις επιτίθεται πρόστυχα για να δείξει στους εργοδότες του την παραγωγή του. Εάν όμως συνεχίσεις έτσι θα σε απολύσουν, γιατί πλέον θα έχεις αποβάλει την προβιά σου και ο κόσμος θα αντιληφθεί τις πραγματικές σου προθέσεις, οπότε θα τους είσαι άχρηστος πλέον. Θα σε αντικαταστήσουν με άλλον θεωρητικό/παντογνώστη χειρότερο από εσένα. Παρόλα αυτά σε καλώ και πάλι για την ανταλλαγή απόψεων, εφόσον βέβαια αναγνωρίσεις το λάθος σου. Σε παρακαλώ να μη συνεχίσεις την πρόστυχη τακτική σου, γιατί θα εκπλαγείς. Περιμένω αντίδραση από τους υπεύθυνους της σελίδας προς την σωστή κατεύθυνση.
Δεν έχει άλλη παράκληση...γιαυτό σου στέλνω κάτι που σου πάει γάντι: www.youtube.com/watch?v=6ZA0PxsKA1s
21.04.2017, 16:00:24

Ανώνυμος 42383 έγραψε...

makakas alert

21.04.2017, 18:40:49

Bielidopoulos έγραψε...

Να γελάσουμε λίγο με τους συριζαίους:
https://www.youtube.com/watch?v=J1OxAJ_6AGM
Το ιδιωτικό κεφάλαιο ενοχοποιεί ο συριζαίος σκεπτόμενος ανήρ διανοητής του γλυκού νερού. Νομίζει ότι είναι υπήκοος Ελβετίας. Βρε στο Griechenland ζεις, Yunanistan αν προτιμάς.
(νήρ < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *hnr. Συγγενές με το σανσκριτικά (nra))

Απίστευτη εξήγηση υπουργού στη Βενεζουέλα: Εγραφαν μηνύματα αγάπης σε ντομάτες και τις πετούσαν στο Μαδούρο για να τα διαβάσει:
http://www.iefimerida.gr/news/331094/apisteyti-exigisi-ypoyrgoy-sti-venezoyela-egrafan-minymata-agapis-se-ntomates-kai-tis

Μηταφίδης: Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει δικτατορία, υπάρχει κρίση και σύγκρουση:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=114603406

22.04.2017, 12:29:35

Bielidopoulos έγραψε...

http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3206087/idou-kai-i-kratikodiaiti-diaploki
Δώσε! Δώσε!
Βέβαια ο παπούλης που υπογράφει το άρθρο δεν γνωρίζει ή μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι το κομματικό/πελατειακό κράτος έχει ένα αποτέλεσμα: τη δημιουργία ενός φαραωνικών διαστάσεων συνταξιοδοτικού. Διότι οι βολεμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν δεν απέχουν ξαφνικά από τα προνόμιά τους. Τουναντίον τα εξαργυρώνουν και με το παραπάνω ναούμ ως συνταξιούχοι. Αυτό ο παππούλης θα το κατανοήσει αργά ή γρήγορα, πού θα πάει. Εξάλλου δεν βιαζόμαστε, όλοι οι ρωμιοί στο τέλος θα έρθουν στα λόγια μου, χε, χε, χε. Η αλήθεια θα λάμψει συνέλληνες (sic)! Θα γκρεμιστείτε από τον φανταστικό σας κόσμο και θα προσγειωθείτε στην πραγματικότητα, μειώνοντας εγώ και επιθυμίες. Αμέ.

24:08- 24:19: "Όταν όλα μαραζώσουν σε αυτό τον τόπο θα πάρει δρόμο και ο κόσμος και θα φύγει έξω. Και θα μείνουν οι γέροι, οι συνταξιούχοι, να δω ποιος θα τους πληρώνει."
https://www.youtube.com/watch?v=-_ufGl27FsA

22.04.2017, 22:09:56

Bielidopoulos έγραψε...

"«Ελλάδα! Είναι σε τόσο τρομερή κατάσταση εκεί, είναι απαίσιο» απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση που δέχθηκε για το ελληνικό ζήτημα, σπεύδοντας να ρωτήσει το δημοσιογράφο: «Είσαι Έλληνας;»." (..εχμ, εδώ γελάμε..)
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114606218

Σχόλια αναγνωστών:

ανώνυμος
Τρίτη
23:01
Είναι μια χώρα γεμάτη λαμόγια και υποανάπτυκτο κόσμο. 70% νομίζουν πως μας κυνηγάνε οι άλλοι λαοί και 50% νομίζουν πως μας ψεκάζουν.

Αλέξανδρος
Τρίτη
21:47
κανείς δεν μας υποχρεώνει να υπερεξοπλιστουμε με 300 δις, εναντίον της νατοϊκης συμμάχου Τουρκίας. . Μόνο οι μιζαδοροι ελλαδεμποροι. . .

25.04.2017, 23:04:17


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

1+2=

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


Από: (ηλεκτρονική διεύθυνση)


Προς: (ηλεκτρονική διεύθυνση)


Σημείωση: (προαιρετικό)

0 χαρακτήρες γράψατε και απομένουν 255.

Αποστολή

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...