Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλΆ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, διΆ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΕΦΙΑΛΤΗΣ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ
Έγραψε στις 18.04.2017 ο/η: Έλενα Σαπίρη

ΕπιστροφήΗ καφρίλα σε όλο της το μεγαλείο.

Οδηγείς. Πηγαίνεις ωραία-ωραία με το αυτοκίνητό σου. Σε ποια περιοχή; Δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Αν πάλι κατά την γνώμη σας έχει, τότε αναφέρομαι στο Χαρβάτι. Οι δρόμοι είναι στρωμένοι με άσφαλτο. Της κακιάς συμφοράς βέβαια, αλλά από το χωματόδρομο καλύτερα η άσφαλτος, έστω κι αν δείχνει σα να έστρωσαν άσφαλτο σε ατόλες του Ειρηνικού Ωκεανού.

Κι εκεί που οδηγείς, κίνδυνος! Ξεπετάγονται μπροστά σου, μέσα στην άσφαλτο, δύο δέντρα τυλιγμένα με ερυθρόλευκη ταινία, για να μην πέσουμε πάνω τους και τα χαλάσουμε, προφανώς. Όχι, δεν βγήκαν από μόνα τους. Κάποιος μέγας απόγονος των ενδόξων αρχαίων ελλήνων προγόνων του, έσκαψε την άσφαλτο και φύτεψε δύο ελιές, μέσα στο δρόμο!

Εφιάλτης στο δρόμο με τις ελιές. Μόνο ο Φρέντυ Κρουγκερόπουλος μας έλειπε...

Αν δεν ξέρετε κατά πού πέφτει το Χαρβάτι, σας δικαιολογώ. Είναι ─γιατί μιας και όλοι μας σήμερα είμαστε απόγονοι─ θελήσαμε να εξοβελίσουμε την επί πολλούς αιώνες ονομασία της περιοχής από τον μπέη Χάρβατ, ο οποίος κατείχε ένα τεράστιο τσιφλίκι εκεί. Έτσι, μετονομάσαμε το μέρος σε... Παλλήνη.

Χαρβάτι ονομαζόταν και το σημερινό χωριό Μυκήνες κοντά στην ακρόπολη των αρχαίων Μυκηνών. Όταν μάλιστα, η βασίλισσα Αμαλία έψαχνε κάποτε τις Μυκήνες και ρώτησε κάποιους χωρικούς της περιοχής, κανείς τους δεν ήξερε τοποθεσία με αυτό το όνομα. Όλοι γνώριζαν το χωριό ως Χαρβάτι.

Για την ακρίβεια, ο συγκεκριμένος δρόμος με τις ελιές βρίσκεται στα σύνορα της Παλλήνης με το Ντράφι. Για την ιστορία, το όνομα Ντράφι είναι αρβανίτικο, που άγνωστο για ποιο λόγο, γλίτωσε τη μετονομασία. Προέρχεται από το αλβανικό ντράπε (ρέμα, χαράδρα). Όπως για παράδειγμα και η Δραπετσώνα, της οποίας προφανώς το όνομα έχει δοθεί από αρβανιτόγλωσσους ναυτικούς της γειτονικής Σαλαμίνας, από το πλησίον της ακτής ρέμα και το επώνυμο του ιδιοκτήτη της περιοχής ─ Ρέμα του Τσώνα. (Σ.σ. Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Από τον Σπάτα και τον Τατόη, στο Χαλάνδρι και τη Λούτσα...).

Μάλιστα! Σε δημόσιο δρόμο, έσπασε κάποιος ρωμιός την άσφαλτο
λες και δεν έχει αρκετές αστοχίες από μόνη της για να φυτέψει δύο ελαιόδενδρα.

Μέχρι τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές αναρωτιέμαι τι ακριβώς γινόταν στο εσωτερικό μέρος του κεφαλιού εκείνου του ανθρώπου, που σκέφτηκε κι εκτέλεσε αυτή την καταπληκτική ιδέα.

Το Ντράφι κατά το παρελθόν ήταν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πανέμορφο δάσος. Η Ρωμιοσύνη όμως, πριν από μερικές δεκαετίες έκαψε κατ΄επανάληψη όλο το Ντράφι, προφανώς για να το «αξιοποιήσει». Ο τότε αρμόδιος υπουργός Κ. Λαλιώτης μας είχε διαβεβαιώσει, ότι όλη η περιοχή θα αναδασωνόταν κι ούτε πετραδάκι δεν επρόκειτο να κτιζόταν εκεί. Κατά το ένα σκέλος κράτησε την υπόσχεσή του. Μπορεί να μην αναδασώθηκε ποτέ η περιοχή βέβαια, όμως δεν κτίστηκε κανένα πετραδάκι. Κτίστηκαν βέβαια, πολλά πανάκριβα σπίτια με εξαιρετική θέα, αλλά ο υπουργός της Ρωμιοσύνης σε πετραδάκια είχε αναφερθεί, όχι σε... βίλες.

Αδυνατώ πάντως να κατανοήσω τι γίνεται στα κεφάλια των ρωμιοαπογόνων. Πρώτα έκαψαν τα δέντρα και τώρα φυτεύουν δέντρα όχι όμως στο βουνό, αλλά στην άσφαλτο!

Ό,τι τους κατέβει κάνουν, λογαρασμό δεν δίνουν σε κανέναν και φυσικά δεν έχουν καμία απολύτως επίπτωση όταν αυθαιρετούν και μάλιστα σε δημόσιο δρόμο απ΄ όπου περνούν αυτοκίνητα και παιδιά.

Ντροπή.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 42307 έγραψε...
Ότι του φανεί του Λολοστεφανή!
18.04.2017, 10:06:14

Bielidopoulos έγραψε...

"Σε δημόσιο δρόμο, έσπασε κάποιος ρωμιός την άσφαλτο λες και δεν έχει αρκετές αστοχίες από μόνη της για να φυτέψει δύο ελαιόδενδρα."
Τρικυμία στο μυαλό του ρωμιού. Έχουν όμως και τα ελαφρυντικά τους. Δουλεύουν στο δημόσιο, τα ξύνουν μέχρι τελικής πτώσης, δεν έχουν τί να κάνουν, κριτικάρουν τους συναδέλφους τους μονολογώντας πόσο δουλευταράδες είναι οι ίδιοι. Ε, στο τέλος είναι αναμενόμενο να φρικάρουν οι άνθρωποι υπό τέτοιες συνθήκες εργασίας!

"αλλά από το χωματόδρομο καλύτερα η άσφαλτος, έστω κι αν δείχνει σα να έστρωσαν άσφαλτο σε ατόλες του Ειρηνικού Ωκεανού"
Πολύ σωστή η παρομόιωση.

https://www.youtube.com/watch?v=Cii0Fq0DDuA

18.04.2017, 11:45:02

Ανώνυμος 42309 έγραψε...
Ενδεχομένως, να είναι μία διερευνητική απόπειρα κάποιου-ων, ώστε αν δουν ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις, να φυτέψουν κι άλλες ελιές και μακροπρόθεσμα να καταργηθεί ο δρόμος σαν δημόσιος και να γίνει ιδιωτικός. Δεν ήταν η ελιά, το σύμβολο της θεάς της σοφίας; Ιδού, η σοφία του Ρωμιού που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι είναι απόγονος των Ελλήνων. Παίζουμε τώρα;..
Πάντως, για να μιλήσουμε σοβαρά, όσα και να καταλογίσει κάποιος στην ρωμιοσύνη, δεν θα γίνει υπερβολικός.
Το πρόβλημα είναι ότι κανείς από όσους επισημαίνουν την κατάντια της, δεν είναι σε θέση (ακόμα τουλάχιστον), να αντιπροτείνει μία διάδοχη κατάσταση. Ετσι περιοριζόμαστε, στην κριτική αυτής της παρηκμασμένης κατάστασης.
Και τίθεται ένα ερώτημα. Εφόσον φθάσαμε στο συμπέρασμα, ότι η ρωμιοσύνη, δεν "καταλαβαίνει τίποτα", τότε ποιο το νόημα, να περιμένουμε από τον "λαό" να αντιληφθεί την κατρακύλα του και να αντιδράσει; Δεν οφείλουμε, να σκεφτούμε κάτι πέρα από τα συνήθη, που εμείς οι ίδιοι παραδεχόμαστε, ότι οδηγούν σε αδιέξοδα;
Γιάννης

18.04.2017, 11:39:01

Bielidopoulos έγραψε...
@Γιάννης
Μα για να σπάμε πλάκα. Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία. ;)
Όσο ο ρωμιός συντηρεί το υπερτροφικό του εγώ που δεν τον αφήνει να δει πέρα από τη μύτη του και νομίζει ότι βρέχει και δεν τον φτύνουν, δεν αλλάζει τίποτε. Ούτε παιδεία, ούτε επιμόρφωση, ούτε κάτι άλλο μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα επί του παρόντος όσο η συντριβή του εγωισμού του ρωμιού. Η παλιά γενιά έχει την πεποίθηση ότι είναι υπήκοοι Ελβετίας και ότι οι επόμενες γενιές πρέπει να την υπηρετούν. Έχουν μάλιστα λάβει τα μέτρα τους εκ των προτέρων και έχουν διαμορφώσει μία νέα γενιά άβουλη, παθητική που νομίζει ότι οι παλιοί την αγαπούν. Αγάπη είναι κάτι που δίνεται χωρίς απαίτηση ανταλλαγμάτων. Αν απαιτείς ανταλλάγματα δεν λέγεται αγάπη, αλλά νταβατζιλίκι. Έτσι οι νέοι τρώνε το νταβατζιλίκι των παλιών και είναι και ευτυχισμένοι. Οι δε παλιοί λένε: μα εμείς τους αγαπάμε και ό,τι κάνουμε είναι για το καλό τους.
Ένα σύννεφο πορδίτσας έχει καλύψει το πολύπαθο πλην όμως αμετανόητο Ελλαδιστάν. Καλώς ήρθατε στο πανίσχυρο ρωμέικο matrix. Ο πόλεμος για το μυαλό σας συνεχίζεται, χε, χε, χε.
πεποίθηση < ελληνιστική κοινή πεποίθησις < αρχαία ελληνική πείθω (παρακείμενος μ.φ. πέποιθα) < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα)

Δύο από τα καλύτερα μουσικά ακούσματα από την εποχή της Amiga:
https://www.youtube.com/watch?v=fDsPyDoufnQ
https://www.youtube.com/watch?v=X9UTnUcyED0

18.04.2017, 12:31:45

Ανώνυμος 42311 έγραψε...
Σύμφωνοι σε όλα....πες μας μόνο ρε ότι βρέθηκες εκεί τέτοιες μέρες για να ντερλικώσεις αρνάκι στη σούβλα ....παραδοσιακά....γιατί κάτι τέτοιο μου μυρίζει....!!
18.04.2017, 14:14:23

Ανώνυμος 42312 έγραψε...

Εσύ βλέπεις σουβλιστά αρνιά και στον ύπνο σου.
XD

18.04.2017, 14:54:39

Ανώνυμος 42313 έγραψε...
Βeilidopoulos,
δεν αντιλέγω, το γέλιο κάνει καλό στην υγεία. Εν τω μεταξύ, αναρωτιέμαι, μήπως πρέπει να μην αρκούμαστε να γελάμε με την Ρωμιοσύνη από καιρό σε καιρό, αλλά να αντιμετωπίζουμε τις αξίες της και να τις αμφισβητούμε, με το βλέμμα του κωμικού στοιχείου. Εκεί δηλαδή, που το Ρωμαίικο βλέπει ιδανικά άξια να τα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα (θρησκεία, πολιτική, παράδοση, πατρίδα, διάφορα σύμβολα κλπ), εμείς να τα θεωρούμε άξια γέλιου.
Δεν ισχυρίζομαι, ότι θα ανατραπεί η κατάσταση, αλλά ίσως αποφορτίσουμε κάπως την κατάσταση, από την σοβαροφάνεια της, και κάνουμε τους ανθρώπους κάπως καχύποπτους, απέναντι σ' ότι πίστεψαν μέχρι τώρα, σαν θέσφατο.
Αλλά πάλι, σκέπτομαι ότι είμαι μακροχρόνια άνεργος και δεν έχω μία. Αντε, να γελάσω μ' αυτό..
Γιάννης
18.04.2017, 15:02:15

Ανώνυμος 42314 έγραψε...
Πάντως ο τίτλος, "Εφιάλτης στο δρόμο με τις ελιές", είναι κάπως ανατριχιαστικός..
Θα μπορούσε να είναι: "φύτεψε και συ δύο ελιές στο δρόμο. Μπορείς"..
Γιάννης
18.04.2017, 15:48:43

Bielidopoulos έγραψε...

Γιάννη η παρωδία της ρωμιοσύνης σε ενοχλεί, αλλά το υπετροφικό εγώ του ρωμιού και ο παραλογισμός του μάλλον δεν σε ενοχλεί και τόσο. Πιθανών δεν ξέρεις ούτε και εσύ, γιατί αυτά που γράφεις είναι μπερδέματα.

Στο μεταξύ: τσαρούχια made in Greece στο διάστημα:
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500139725
Κάτι ο μου λέει ότι τα data που θα συλλέξουν οι μικροδορυφόροι πάλι θα σταλούν στο εξωτερικό για επεξεργασία.
τσαρούχι < τουρκική ark
παπούτσι < μεσαιωνική ελληνική παπούτσι < τουρκική papu < παλαιοτουρκικά (pbuc) / (pp) < περσική (p-pu)

18.04.2017, 18:43:21

Ανώνυμος 42321 έγραψε...

Γουστάρω ετυμολογίες, έτσι γίνεται κάποιος μπουρδολόγος.
18.04.2017, 21:41:49

Ανώνυμος 42323 έγραψε...
@42321
Ό,τι πεις. Έτσι είναι. Τα υπόλοιπα είναι όλα ψέμματα.

19.04.2017, 12:17:53

Ανώνυμος 42324 έγραψε...

Και το μόνο που κάνει η μαντάμ Έλενα είναι να φωτογραφίζει και να σχολιάζει.
Κυρά μου, το κόβεις το δέντρο. Το μπλα-μπλα σου δεν έχει κανένα νόημα. Αποκαλείς τους άλλους ρωμιούς αλλά εσύ είσαι πρότυπο ρωμιάς: φρου-φρου και αρώματα, μπούρδες για αυτοεπιβεβαίωση και αλληλοεκτίμηση από «όμοιους» που νομίζουν οτι δεν είναι ρωμιοί• που δεν τολμάνε να κάνουν το σωστό αλλά έχουν την απαίτηση πρώτα να το κάνουν οι άλλοι και τελευταίοι εκείνοι.
Μακριά από αυτούς που αυτοαποκαλούνται ως «μη-ρωμιοί»: είναι το χειρότερο είδος προσκυνημένων δούλων.
19.04.2017, 12:41:49

Ανώνυμος 42325 έγραψε...
Σωστός ο παραπάνω! Να θυμάμαι όποτε πηγαίνω κατά Παλλήνη μεριά λοιπόν, να έχω μαζί μου και κανένα τσεκούρι.
Απροσκύνητος
19.04.2017, 13:48:20

Ανώνυμος 42327 έγραψε...
Bielidopoulos η υπευθυνη ηλιθιοτητα. και η αναιδεια ξεπερασε την βλακεια.


.

19.04.2017, 14:41:24

Bielidopoulos έγραψε...

42324, 42325, 42327 όλα καλά και τέλεια στο οικόπεδο "Ελλάς" λοιπόν. Μόνο μία μικρή, ασήμαντη λεπτομέρεια: πληρώστε και κάνα φόρο μπας και σωθεί η "Ελλάς".
ΥΓ: Ναι, ναι, ξέρω. Τώρα οι υπερπατριώτες θα αρχίζουν να ρωτάνε αν πληρώνω φόρους. Μα πληρώστε εσείς να δώσετε και το καλό παράδειγμα σε όσους σατυρίζουν την ρωμιοσύνη. Α και υπόψη: η πληρωμή φόρων θα είναι σε μόνιμη βάση, όχι όπως είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος ο Παπού-λιας που είχε πει ότι δεν θα δέχεται να εισπράττει την μισθάρα του μετά εκείνα τα γεγονότα με την διαμαρτυρία στην τότε παρέλαση. Για όσους δεν ξέρουν μετά τον πρώτο μήνα που δεν το εισέπραξε, κατόπιν τον εισέπραττε κανονικότατα. Κουτοπόνηρος ο βλάχος!

19.04.2017, 15:18:45

Ανώνυμος 42332 έγραψε...

Πληρώνω τους φόρους μου και με το παραπάνω φίλε μου. Ξέρω, είμαι κορόιδο. Αλλά, τουλάχιστον δεν είμαι Bielidopoulos υποκριτής ηθικοδιδάσκαλος του πληκτρολογίου.
19.04.2017, 20:10:42

Ανώνυμος 42333 έγραψε...

" υποκριτής ηθικοδιδάσκαλος του πληκτρολογίου"
Στην έκθεση ιδεών είσαι αστέρι. Σε όλα τα άλλα, στην ουσία δηλαδή, είσαι για φάπες.

20.04.2017, 09:44:11

Ανώνυμος 42334 έγραψε...

¶ει τσαπρρρ από δω γίδι.
20.04.2017, 09:45:56

Ανώνυμος 42337 έγραψε...

Θυμήθηκε την καταγωγή του..

20.04.2017, 10:50:59

Ανώνυμος 42386 έγραψε...
42333 ενω εσυ.;;;σκατ16μαγκας της κουρ6δας. εμαθε και κριτικη ο λόλας. φτου σου μπιντε.
22.04.2017, 17:10:56

Ανώνυμος 42402 έγραψε...

42386=αλβανόπαις

23.04.2017, 12:24:21

Ανώνυμος 42421 έγραψε...
42402 ΜΑΤΣΕΝΤΟΝΣΚΙ ΟΩΠΑΙΣ
23.04.2017, 19:10:53

Ανώνυμος 42424 έγραψε...

42421=καραγκιοζόπαις

24.04.2017, 12:37:54

Ανώνυμος 42577 έγραψε...
42424= ντορβας κιοφτοπωπας
06.05.2017, 17:03:01

Ανώνυμος 42581 έγραψε...

42577=κουραδόμπεης μαλακόφρων

06.05.2017, 18:39:15

Ανώνυμος 42591 έγραψε...
42581 θυμηθικεςτην σπορα σου;; η ζωη σου η κουραδα σου;; αειντε και καποιον απογονο;; φτου σου μεγαλοιο τρυπαιοφορο.
07.05.2017, 08:27:58

Ανώνυμος 43296 έγραψε...
Σιγουρα τις ελιες τις φυτεψε ρουμανοβλαχος υπουλος η΄''ενας πανεξυπνος καρακατσανοβλαχος.
18.06.2017, 23:30:32


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+5=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

¶δεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. ΓιΆ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...