Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΝΑΙ (ΡΩΣΙΑ)
Ή
ΟΧΙ (ΗΠΑ);


Το πραγματικό δίλημμα
του δημοψηφίσματος στην Τουρκία

Οι επιπτώσεις του
για την Ελλάδα


Έγραψε στις 16.04.2017 ο/η: Μίχος Κώστας

ΕπιστροφήΟ Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνει σε ένα δημοψήφισμα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει μια για πάντα την κατάσταση μέσα στη χώρα του. Το δίλημμα που θέτει ο τούρκος πρόεδρος είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Το ΝΑΙ στην πραγματικότητα σημαίνει σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας–Ρωσίας. Το ΟΧΙ σημαίνει παραμονή της χώρας στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, οπότε και θα εξακολουθήσει να υπάρχει έλεγχος από τις ΗΠΑ, του πιο ισχυρού μέλους του ΝΑΤΟ.

Σταχυολογούμε δύο φράσεις, του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Την πρώτη την είπε σε ένα διαξιφισμό μέσα στον Κογκρέσο, όταν κάποιοι γερουσιαστές έριζαν για ορισμένα θέματα εθνικής φύσεως, οπότε σηκώθηκε και τους ρώτησε γιατί τσακώνονταν, αφού τα δύο συστατικά του πολιτισμού τους είναι προϊόντα ξένων πολιτισμών. Πήραμε, τους είπε, τον πολιτισμό μας από τους αρχαίους έλληνες και την θρησκεία μας από τους αρχαίους εβραίους. Όταν δε, ρωτήθηκε κάποτε για τη φύση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, απάντησε: Όποιος θέλει να ερμηνεύσει την εξωτερική πολιτική μας δεν έχει παρά να διαβάσει τον Θουκυδίδη.

Η σύνδεση του Πελοποννησιακού Πολέμου με τα γεγονότα της σημερινής εξωτερικής πολιτικής είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Κατά την αρχαιότητα υπήρχαν δύο στρατόπεδα: το αθηναϊκό, δηλαδή η Δημοκρατία και το ολιγαρχικό, που το εκπροσωπούσε η Σπάρτη. Αυτές οι δύο πόλεις έκαναν έναν πολυμέτωπο πόλεμο, και αποικιακό βέβαια. Όταν κάποια από τις δύο κατελάμβανε μία μικρότερη, εγκαθίδρυε εκεί και το πολίτευμά της. Όπου έμπαιναν οι αθηναίοι εγκαθίδρυαν δημοκρατικά πολιτεύματα, ενώ όπου έμπαιναν οι σπαρτιάτες εγκαθίδρυαν απολυταρχικά.

Αυτό που ζούμε σήμερα δεν απέχει πολύ. Ο κόσμος είναι μοιρασμένος σε δύο στρατόπεδα. Το αμερικάνικο και το ρώσικο, και ζει περίπου στους ίδιους ρυθμούς. Όσοι είναι δεμένοι στα άρμα του ΝΑΤΟ ακολουθούν το σύστημα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Όσων είναι δεμένοι στο άρμα της Ρωσίας, τα πολιτεύματά τους είναι περισσότερο προσωποπαγή, δηλαδή προεδρικά.Αν δούμε πώς εξελίσσεται παγκοσμίως η σύγχρονη πολιτική κατάσταση, θα καταλάβουμε και το πραγματικό δίλημμα του σημερινού δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Οι τούρκοι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν με ένα ΝΑΙ (Evet) ή ένα ΟΧΙ (Hayir). Το ΝΑΙ θα σημάνει στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή του Ταγίπ Ερντογάν και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Θα ατονίσει δηλαδή κατά κάποιο τρόπο ο κοινοβουλευτικός θεσμός και θα ενισχυθεί ο προεδρικός.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία, απ΄ ότι φαίνεται, επειδή το προηγούμενο κοινοβουλευτικό της σύστημα δημιουργούσε προσκόμματα, ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, τα συμφέροντα ουσιαστικά του προέδρου Ερντογάν. Προσπαθεί δηλαδή ο τούρκος πρόεδρος να δέσει την χώρα του στο άρμα της Ρωσίας, ο κοινοβουλευτισμός όμως δεν του το επιτρέπει. Δημιουργούνται μέσα στο εσωτερικό συνασπισμοί κομμάτων, οι οποίοι δεν αφήνουν να προωθεί τους νόμους που θέλει.

Αυτό γινόταν πριν το πραξικόπημα, οπότε ο Ερντογάν έψαχνε απεγνωσμένα τρόπο να παραμείνει στην εξουσία και να ενισχύσει τις αρμοδιότητές του, καθώς επίσης και να προάγει τις διμερείς συμφωνίες με την Ρωσία. Η Τουρκία δηλαδή, έκλεινε το μάτι στο ρώσικο παράγοντα. Το είδαν αυτό οι αμερικάνοι και με έντεχνους τρόπους μέσω μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο πραξικόπημα.

Σε παλιότερο άρθρο μας (βλ. Υπόθεση μυστικών υπηρεσιών) είχε αναφερθεί ότι η δολοφονία του ρώσου πρέσβη δεν ήταν μια απλή δολοφονία. Ακόμη έχουμε τις αμφιβολίες μας για το αν πραγματικά ακολουθήθηκε κι από την εκτέλεση του τούρκου αστυνομικού, όπως προβλήθηκε στα ΜΜΕ. Προφανώς, ο ρώσος πρέσβης λειτουργούσε ως διπλός πράκτορας υπέρ των αμερικάνικων συμφερόντων. Αυτό έγινε γνωστό στο ρώσο πρόεδρο, ο οποίος άναψε το πράσινο φως στους ανθρώπους του Ερντογάν για να τον καθαρίσουν.Η αμερικάνικη επιχείρηση για ένα επιτυχημένο πραξικόπημα μέσα στην Τουρκία επίσης απέτυχε, επειδή ο τούρκος πρόεδρος είχε ήδη ενημερωθεί από πράκτορες των ρώσικων μυστικών υπηρεσιών κι είχε λάβει τα μέτρα του, ώστε να προλάβει να κρυφτεί, γεγονός το οποίο γνωστοποιήθηκε και στον Τύπο.

Κατόπιν, έγιναν οι γνωστές εκκαθαρίσεις εντός του τουρκικού κράτους. Διώχθηκαν αστυνομικοί, στρατιωτικοί, εισαγγελείς και σφραγίστηκαν αεροπορικές βάσεις οι οποίες βρίσκονταν στην υπηρεσία των αμερικάνικων Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η βάση του Ιντσιρλίκ. Ο Ερντογάν δηλαδή, πήρε όλα τα μέτρα για να απομακρύνει τους αντιφρονούντες, τον αμερικάνικο δάκτυλο εν ολίγοις. Ο κύβος είχε πλέον ριφθεί κι αυτοί, οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο υποστήριζαν τον Γκιουλέν και δεν είχαν φανερωθεί κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος, κράτησαν κατόπιν το στόμα τους ερμητικά κλειστό.Όλα δείχνουν ότι το ΝΑΙ βρίσκεται πιο μπροστά, που, αν τελικά επικρατήσει, η εξέλιξη των γεγονότων θα είναι δραματική. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε και μια αντιπαραβολή των γεγονότων, που είχαν γίνει με τον παλαιότερο πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Κώστα Καραμανλή το νεότερο, ο οποίος ήθελε να προωθήσει μία συμφωνία ενέργειας με τη Ρωσία.

Ακολούθησαν τραγικά γεγονότα για τη χώρα μας. Το ένα ήταν η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αυτή ναι μεν οφειλόταν σε μια λανθασμένη εγκληματική ενέργεια ενός αστυνομικού, αλλά αν το δούμε μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θα καταλάβουμε ότι επρόκειτο για μία προβοκατορική κατάσταση, η οποία δεν αφορούσε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, αυτό δηλαδή της δολοφονίας του άτυχου νεαρού Αλέξη, αλλά μια ολόκληρη περίοδο.

Εκείνη την περίοδο συνέβαιναν εκτεταμένα επεισόδια εντός της Αθήνας για το χρονικό διάστημα τόσο πριν τη δολοφονία του Αλέξη όσο και μετά, οπότε η πόλη πραγματικά καιγόταν από βάνδαλους. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις «αλληλέγγυες» από την Ισπανία και την Ιταλία, ήρθαν για να συμπαρασταθούν στους έλληνες διαδηλωτές και για να συμμετάσχουν κι αυτοί στα πλιάτσικα και τους βανδαλισμούς των καταστημάτων του κέντρου.

Θα θυμάστε ίσως ότι το ίδιο καλοκαίρι συνέβησαν τραγικά γεγονότα σε όλη την Ελλάδα, αφού εκδηλώθηκαν πυρκαγιές από άκρου εις άκρον. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί δεν μπορεί  να επέμβει αποτελεσματικά η Πυροσβεστική, απαντούσε με τσιτάτα του τύπου: «ο στρατηγός άνεμος» και «η ασύμμετρη απειλή». Θα μπορούσαμε να πούμε και για αυτά τα γεγονότα, ότι έχουν έντονο το στοιχείο της προβοκάτσιας, γιατί δεν καίγονταν μόνο οικοδομίσιμες περιοχές, ώστε να πεις ότι κάποιοι ήθελαν να απαλλοτριώσουν δάση και να αυθαιρετήσουν σε διάφορα μέρη. Καίγονταν βουνά και δυσπρόσιτες περιοχές της υπαίθρου, όπου δεν υπήρχε κανένα συμφέρον. Καίγονταν ακόμη και άλση, πάρκα και πλατείες του κέντρου της Αθήνας.

Αυτά βέβαια, μας έβαλαν σε υποψίες. Τις υποψίες όμως τις μετέτρεψε σε βεβαιότητα η κατοπινή εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος την επόμενη ακριβώς μέρα από την εκλογή του, βγήκε και ακύρωσε τη συμφωνία Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Αυτό δείχνει ότι κάποια ξένα συμφέροντα πίεζαν στην χώρα μας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες πτώσης της τότε κυβέρνησης και διενέργειας εκλογών.

Αμέσως μετά την ακύρωση της συμφωνίας Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και γενικά την ακύρωση όλων των συμφωνιών που είχε επιχειρήσει να συνάψει με τους ρώσους ο Καραμανλής (δηλαδή μια χώρα του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, να έλθει σε ενεργειακή συμφωνία με μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ, τη Ρωσία) σταμάτησαν κάθε είδους ταραχές κι επέστρεψε η ομαλότητα, η οποία διαρκεί μέχρι και σήμερα, που παρατηρούμε να περνούν αντιλαϊκά
νομοσχέδια, καινούρια μνημόνια και να μην συμβαίνουν ούτε τραγικά επεισόδια ούτε πυρκαγιές ούτε δολοφονίες αθώων ανθρώπων κ.λπ..

Καθόλου τυχαία επίσης δεν είναι η επανάκαμψη στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, του υπερασπιστή δηλαδή των αμερικάνικων συμφερόντων, μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής και αποστασιοποίησής του από τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας. Ακόμα όμως κι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά το «κομμουνιστικό» επικάλυμμα που διαθέτει, ούτε η έξοδος της χώρας μας από το ΝΑΤΟ διακυβεύτηκε ούτε καν βλέπουμε να αμφισβητείται το δόγμα του «ανήκομεν εις την Δύσιν». Επιπλέον, πολλά σταλέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την πρώτη μέρα της εκλογής τους στην κυβέρνηση, έβαλαν ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα τα τακτικά ταξίδια στις ΗΠΑ και τις επαφές με τον αμερικάνικο παράγοντα.Ας δούμε λοιπόν, τι θα σημάνει το δημοψήφισμα για την Τουρκία. Αν οι τούρκοι ψηφίσουν ΝΑΙ, δηλαδή αν το ισχυρότερο μετά την Αμερική μέλος του ΝΑΤΟ ψηφίσει ΝΑΙ, αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα για τη νατοϊκή συμμαχία. Ο Ερντογάν δράττοντας την ευκαιρία της δημογραφικής αύξησης των ισλαμιστών στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη, και παρατηρώντας επίσης ότι ο αμερικάνικος καπιταλισμός βρίσκεται σε δύσκολη θέση αντιμαχόμενος με την κινέζικη ανάπτυξη και το ρώσικο καπιταλισμό, επιχειρεί να αλλάξει στρατόπεδο. Θέλει να αδειάσει δηλαδή τον υπ΄ αριθμόν ένα σύμμαχο και προστάτη του. Να αλλάξει δηλαδή τον επικυρίαρχό του, που είναι η Αμερική, και να δεθεί με πιο συμφέροντες όρους στο άρμα της Ρωσίας.

Την επόμενη του δημοψηφίσματος, εάν η Τουρκία ψηφίσει ΌΧΙ, θα ακολουθήσουν εκλογές, που θα επιφέρουν τη σταδιακή πτώση του Ερντογάν και την εξαφάνισή του από την πολιτική κονίστρα της χώρας. Οι νέες πολιτικές δυνάμεις που θα κληθούν να κυβερνήσουν, αρχικά θα ακυρώσουν όλες τις συμφωνίες με τη Ρωσία, όπως έκανε σε εμάς ο Γ. Παπανδρέου και κατόπιν θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Γίνεται επίσης σαφές ότι θα αρθούν και οι διώξεις τούρκων πολιτών που έχουν χαρακτηρισθεί ως
«γκιουλενιστές».

Στην περίπτωση που οι τούρκοι
ψηφίσουν ΝΑΙ, οι αμερικάνοι θα φροντίσουν να εξοπλίσουν εντός της χώρας τρομοκράτες. Θα ακολουθήσουν αθρόα τρομοκρατικά χτυπήματα σε βάρος της Τουρκίας και θα πληγούν διάφορα τουριστικά σημεία και θρησκευτικά κέντρα. Πιθανόν να γυριστούν νέες υπερπαραγωγές στο Χόλιγουντ, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να δυσφημήσουν την Τουρκία και να πλήξουν τον τουρισμό της. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με την ταινία της Columbia «Το Εξπρές του Μεσονυκτίου», η οποία όταν προβλήθηκε, καλλιέργησε ένα παγκόσμιο αντιτουρκικό μένος, που έπληξε καίρια τον τούρκικο τουρισμό. Ενδεχομένως το ερχόμενο καλοκαίρι να προκληθούν πυρκαγιές σε δυσπρόσιτα σημεία, ανάλογες με αυτές που συνέβησαν στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή. Τέλος, δεν αποκλείονται φυσικά, και οι απόπειρες δολοφονίας του ίδιου του προέδρου Ερντογάν από ξένους πράκτορες.Το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Τουρκίας, θα επαναπροσδιορίσει επιπλέον και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας για τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα θα γίνει πλέον χώρα πρώτης γραμμής, ενώ τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συμβολίζουν ουσιαστικά τα σύνορα ΗΠΑ και Ρωσίας αντίστοιχα.

Για την ελληνική εσωτερική πολιτική, αυτό ενδεχομένως να σημάνει επενδύσεις από τις ΗΠΑ, πακέτα στήριξης τύπου Μάρσαλ και Τρούμαν και παράλληλη πίεση προς τις κεντρικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να ελαφρύνουν τους όρους των μνημονίων.

Η φιλική πρόθεση των ΗΠΑ φάνηκε εξ άλλου κι από την πρόσφατη δήλωση του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λευκό Οίκο επί τη ευκαιρία της εθνικής επετείου της Ελλάδας είπε «αγαπώ τους έλληνες». Αυτό λέει πολλά.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 42289 έγραψε...

Η «ομαλότητα» στην Ελλάδα δεν ήλθε επειδή ακυρώθηκε η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη αλλά επειδή έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ξεχάσατε τα κινήματα των «αγανακτισμένων» και «δεν πληρώνω», τις πολυήμερες απεργίες, τις καθημερινές διαδηλώσεις που υπήρχαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ• τώρα έχουν περάσει πολύ σκληρότερα μνημονιακά μέτρα (το mail Χαρδούβελη ήταν παιδική χαρά μπροστά στο 3ο μνημόνιο), έχουμε ακόμα ΕΝΦΙΑ και capital control, και διαδηλώσεις μηδέν.
Όταν γυρίστηκε το «Το Εξπρές του Μεσονυκτίου» δεν ήταν στις προθέσεις των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα αντιτουρκικό μένος, άλλωστε, εκείνη την εποχή και λόγω του ψυχρού πολέμου η Τουρκία λόγω της θέσεώς της ήταν πολύτιμος σύμμαχος για την άμυνα των ΗΠΑ (βλ. βάση Ιντσιρλίκ).
Η τουρκική εξωτερική πολιτική ανέκαθεν ήταν πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων αμιγώς τουρκικών, αν η ιστορική συγκυρία είναι ευνοϊκή τώρα να τα προωθήουν με άρμα τα ρωσικά συμφέροντα αυτούς θα ακολουθήσουν, είτε υπάρχει ο Ερντογάν είτε όχι.
Τις πυρκαγιές είναι πιό πιθανόν να τις προκαλούσαν τούρκοι (ειδικά στα νησιά) που ήθελαν να παρακολουθούν τις θέσεις του στρατού σε αυτά παρά οι αμερικάνοι. Άλλωστε, πολύ πρόσφατα, συνελήφθη τούρκος ναυτικός που έπαιρνε φωτογραφίες στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
16.04.2017, 01:31:23

Ανώνυμος 42290 έγραψε...
Ότι να ΄ναι, όμως!

Από τις φωτιές φωτιές του 2007 έχουν περάσει δέκα χρόνια παρά κάτι μήνες! Το Εξπρές του Μεσονυκτίου γυρίστηκε σχεδόν πενήντα χρόνια πριν.
Από που κι ως που είσαι εσύ ή εγώ σε θέση να γνωρίζουμε τις προθέσεις των παραγωγών μιας ταινίας; Και δίκιο να έχεις ... ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ. Εκτός αν ήσουν εκεί και τα ξέρεις από μέσα.
Συνέλαβαν ένα Τούρκο σε ελληνικό νησί πρόσφατα και; Τι σχέση έχει αυτό με τις φωτιές δέκα χρόνια πριν;
Ανακατεύεις τα πάντα σε μία σαλάτα για να σού ταιριάξουν στο "σήμερα".
Δεν βγαίνουν έτσι τα ασφαλή συμπεράσματα, αγαπητέ.
Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια, και αναλόγως των τοπικών καταστάσεων ενίοτε αλλάζουν.
Ξέρεις τι είναι η Ελλάδα και η Τουρκία για τους Αμερικάνους; Μια τρίχα από τα ...

16.04.2017, 09:58:30

Ανώνυμος 42292 έγραψε...
"Πιθανόν να γυριστούν νέες υπερπαραγωγές στο Χόλιγουντ, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να δυσφημήσουν την Τουρκία και να πλήξουν τον τουρισμό της. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με την ταινία της Columbia «Το Εξπρές του Μεσονυκτίου», η οποία όταν προβλήθηκε, καλλιέργησε ένα παγκόσμιο αντιτουρκικό μένος, που έπληξε καίρια τον τούρκικο τουρισμό."
Ο αρθρογράφος ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον κινηματογράφο ως μέσο δυσφήμησης μιας χώρας, δεν λέει πουθενά για τις προθέσεις των παραγωγών της ταινίας. Ούτε και εγώ επίσης.
http://www.iefimerida.gr/news/325918/roysopoylos-organomeno-shedio-ton-toyrkon-oi-pyrkagies-toy-2007
http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/anapse_foties_o_gilmaz_poies_perioxes_eixan_kaei_tin_epimaxi_periodo-63595142/
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=436556
16.04.2017, 10:08:47

Ανώνυμος 42293 έγραψε...
όταν έβαζαν φωτιές οι...τούρκοι....το έκαναν κατόπιν διαταγής του επικυρίαρχου...δλδ του Αμερικάνου. Επίσης πρίν 2 χρόνια ο πρωταγωνιστης της ταινίας το εξπρές του μεσονυχτίου έδωσε συνέντευξη σε τουρκικά κανάλια και αποκάλυψε το πολιτικό παρασκήνιο της ταινίας. Ο αρθρογράφος έχει δίκιο.
16.04.2017, 11:14:43

Ανώνυμος 42294 έγραψε...

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας πέθανε το 1991, οπότε μάλλον τρίχες μας λες 42293.
16.04.2017, 14:42:55

Bielidopoulos έγραψε...

Μπουρδολόγησον, βλέπε Μουαμάρ Ιγνάτιος και θα καταλάβετε. Μιλάμε για μαστούρα ρωμέικη εκ αριστερών διανοητών της κακιάς ώρας. Το τί μπούρδα ανακατεμένη αραδιάζει ο συντάκτης δεν λέγεται.
"Το ΝΑΙ στην πραγματικότητα σημαίνει σύσφιξη των σχέσεων ΤουρκίαςΡωσίας. Το ΟΧΙ σημαίνει παραμονή της χώρας στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, οπότε και θα εξακολουθήσει να υπάρχει έλεγχος από τις ΗΠΑ, του πιο ισχυρού μέλους του ΝΑΤΟ. "
Αυτό ισχύει και μόνο αυτό στον φανταστικό κόσμο του συντάκτη.
"Όποιος θέλει να ερμηνεύσει την εξωτερική πολιτική μας δεν έχει παρά να διαβάσει τον Θουκυδίδη."
Άλλο πάλι και τούτο. Απομονώνουμε ό,τι μας συμφέρει για να μπορούμε μετά να ηδονιζόμαστε άφοβα. Οι ΗΠΑ είναι μια "νησιωτική" χώρα, διότι περιβάλλεται από δύο ωκεανούς. Για να είναι παγκόσμια δύναμη και πλανητάρχης η δυτική γεωπολιτική σχολή επιβάλλει τον έλεγχο του δακτυλίου (rimland) που περιβάλλει την κεντρική γη (heartland) μέσω στρατιωτικών βάσεων, στρατηγικών συμφωνιών με περιφερειακές χώρες, περιφερειακών συρράξεων, υποστήριξη καθεστώτων φιλικών προς τις ΗΠΑ (αμέτρητα παραδείγματα, π.χ. Σουχάρτο στην Ινδονησία) κ.λπ. Οι περί πελοποννησιακού πολέμου ονειρώξεις είναι η σταγόνα στον ωκεανό. Ο Κλίντον προφανώς το είχε αναφέρει ως άλλη μια προσπάθεια νομιμοποίησης των τότε ενεργειών του, αλλά αποτελεί λεπτομέρεια. Ο συντάκτης γατζώνεται από μια λεπτομέρεια, την πλάθει και την κάνει τόσο δα μεγάλη.
Η συνωμοσιολογία, η προφητολογία, η αρλουμπολογία λύνουν και δένουν στο κείμενο. Φαντάζεται συνωμοσίες και προφητείες και μετά ψάχνει με τον μεγεθυντικό φακό να βρει στοιχεία που να τις στηρίζουν, απομονώνοντας και ερμηνεύοντας αυθαίρετα τα γεγονότα. Προτείνω στον συντάκτη να παρακολουθεί την καθημερινή ειδησεογραφία, έστω και κολοβωμένη που είναι, έχει πολλά να μάθει. Όταν αρχίζει να ξυπνάει από τον μακάριο ύπνο του μπορεί να ανατρέξει και στα βιβλία-ευαγγέλια εξωτερικής πολιτικής που έχει στο ράφι του, διότι για την ώρα ο τρόπος σκέψης του είναι νοσηρός. Ιδού ένα προτεινόμενο άρθρο:
http://www.tanea.gr/news/world/article/5427090/ohe-gia-syria-mas-rwtate-poy-einai-oi-hpa-ti-na-sas-poyme-den-kseroyme-katholoy/

16.04.2017, 15:23:46

Bielidopoulos έγραψε...

"Επιπλέον, πολλά σταλέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την πρώτη μέρα της εκλογής τους στην κυβέρνηση, έβαλαν ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα τα τακτικά ταξίδια στις ΗΠΑ και τις επαφές με τον αμερικάνικο παράγοντα."
Ναι, γιατί θέλουν να συνεχίζουν να παίρνουν δάνεια χωρίς να κάνουν μεταρρυθμίσεις και περικοπές σε δημόσιο και συντάξεις. Νόμιζαν ότι ο Ομπάμιας (καλό;) θα κάνει νταντά την Μέρκελ και την Λαγκάρντ.

"Για την ελληνική εσωτερική πολιτική, αυτό ενδεχομένως να σημάνει επενδύσεις από τις ΗΠΑ, πακέτα στήριξης τύπου Μάρσαλ και Τρούμαν και παράλληλη πίεση προς τις κεντρικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να ελαφρύνουν τους όρους των μνημονίων."
Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι. Είναι ένας παθολογικός μυστικισμός της αστικής τάξης της ρωμιοσύνης που καταρρέει και ζητάει παρηγοριά.. Είδαμε τί έκανε και ο Ομπάμιας που πέρασε σαν τουρίστας-ρήτορας. Ποιος μαμεί τη ρωμιοσύνη, είναι μικρό ψάρι. Σταματήστε επιτέλους να συγκρίνεστε με αμερικάνους, γερμανούς και γάλλους και αρχίστε να κουβεντιάζετε με Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία, Λετονία, Σλοβακία. Σταματήστε να συγκρίνετε το κοινωνικό κράτος της Σουηδίας, Δανίας, Γερμανίας με της Ελλάδας. Συγκρίνετε με Βουλγαρία, Λετονία, Σλοβακία.

16.04.2017, 15:39:45

Ανώνυμος 42297 έγραψε...
http://www.mixanitouxronou.gr/to-expres-tou-mesoniktiou-o-amerikanos-pou-sinelifthi-to-1970-stin-tourkia-gia-katochi-narkotikon-ke-katadikastike-gia-30-chronia-drapetefse-stin-ellada-kolimpontas-ke-i-istoria-tou-egin/
ο Όλιβερ Στοουν ζητά συγγνώμη απ το λαό της Τουρκίας το 2004.
16.04.2017, 15:47:49

Ανώνυμος 42298 έγραψε...
Δεν είναι πρώτη φορά που η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πήρε μία πραγματική ιστορία και «της άλλαξε τα φώτα». Οι άνθρωποι κάνουν τέχνη και όχι ντοκυμαντέρ. Και οι κινηματογραφικές ταινίες αξιολογούνται για το καλλιτεχνικό τους περιεχόμενο και όχι για την ιστορική τους πιστότητα η οποία ναι μεν είναι αντικείμενο κριτικής αλλά όχι αισθητικής κριτικής.
16.04.2017, 16:06:59

Ανώνυμος 42299 έγραψε...
Τουρκολόγος, δεν είμαι, ούτε διεθνολόγος. Γι' αυτό θα χρησιμοποιήσω την κοινή λογική.
Το άρθρο, δεν μας δικαιολογεί, για ποιο λόγο, ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει στρατόπεδο και να περάσει με αυτό της Ρωσίας (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει). Είναι αδύνατο να μη γνωρίζει πόσο δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα είναι κάτι τέτοιο, και πόσο οργισμένη θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ. Προφανώς, το κέρδος από ένα τέτοιο ρίσκο θα πρέπει να είναι τεράστιο, αλλιώς δεν αξίζει τον κόπο. Το άρθρο δεν κάνει κάποια αναφορά, για κάτι τέτοιο.Το ίδιο το άρθρο θέτει και την πιθανότητα να δολοφονηθεί ο Ερντογάν, από Αμερικανούς πράκτορες.
Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση του Αγωγού Μπουρκάς- Αλεξανδρουπόλεως, ο οποίος, όπως μας έδειξαν τα γεγονότα με σαφήνεια, ακυρώθηκε από τον Παπανδρέου, με διαταγή των ΗΠΑ, ενώ ήδη τον είχε υποβαθμίσει και ο Κ. Καραμανλής, καθώς οι Αμερικάνοι του τράβηξαν το αυτί, όλες οι άλλες οι υποθέσεις, περί κάψιμο της Αθήνας και των ελληνικών δασών, είναι πράγματα που μπορεί να ευθύνεται η Ρωμιοσύνη, αφού είναι εξπέρ σε τέτοια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν, θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος για να επιβάλει ουσιαστικά μία δικτατορία, σε βάρος της ισχνής δημοκρατίας που υπάρχει στην Τουρκία. Με ή χωρίς τους Ρώσους, με ή χωρίς τους Αμερικάνους, η προοπτική της εκλογής του, το κάνει επικίνδυνο στην περιοχή, άρα και προς εμάς.
Ολα τα υπόλοιπα του άρθρου, είναι υποθέσεις, που μέλει να αποδειχθούν ή όχι, στο μέλλον..
Γιάννης
16.04.2017, 15:38:03

Ανώνυμος 42300 έγραψε...
Tι σχεση εχει το αναρχικο στοιχειο ονοματι Γρηγοροπουλος με την εξωτερικη πολιτική και τις πυρκαγιες;
16.04.2017, 18:26:32

Ανώνυμος 42306 έγραψε...

η επίσημη ελληνική ψευτοϊστορία εμφανίζει τη χώρα μας διαρκώς αμυνόμενη, αδικούμενη, πολεμούμενη. Αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!
http://psonthomfanix.blogspot.gr/2017/04/124.html

17.04.2017, 20:53:43


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

8+8=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...