Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

SILENT NIGHT-
STILLE NACHT-
ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ


Γιατί διάφοροι λαοί
τραγουδούν τα ίδια
χριστουγεννιάτικα τραγούδια


Έγραψε στις 23.12.2016 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή

Silent night Stille Nacht
Η «Άγια νύχτα» στην αγγλική και γερμανική εκτέλεσή της.

Ποιος μας έμαθε να τραγουδάμε την περίοδο των Χριστουγέννων και του νέου έτους την «Άγια Νύχτα»; Τα «Τρίγωνα κάλαντα»; Είναι μέρος της παράδοσής μας; Τραγουδούσαν π.χ. το «Ω έλατο» οι αρβανιτόβλαχοι / βαλκάνιοι / ανατολίτες κ.λπ. πρόγονοί μας στα βουνά της Πίνδου;

Ποιος έμαθε επίσης τους γερμανούς να τραγουδούν κι αυτοί την ίδια περίοδο το «Stille Nacht», το «O Tannenbaum», τους αμερικάνους το «Silent night», το «Oh Christmas tree», το «Jingle bells» κ.ά.;

Τα τραγουδάμε, γιατί έτσι μας τα έμαθαν στο σχολείο. Ένας από τους πολλούς εθνοποιητικούς μηχανισμούς που καλλιεργούν τις εθνικές συνειδήσεις των υπηκόων των εθνών-κρατών, είναι κι η «παραδοσιακή» μουσική, η οποία συμβάλλει στην ενδυνάμωση του εθνικού τους φαντασιακού. Έχει κατασκευασθεί και τοποθετηθεί στην μνήμη του κάθε λαού, για να τον κάνει να πιστέψει πόσο μεγάλο κι ένδοξο είναι το παρελθόν που έχει πίσω του.
Γι΄αυτό επιπλέον θεωρούμε ότι τραγούδια, όπως ο «Μενούσης» π.χ., είναι κομμάτια της εθνικής μας ταυτότητας κι ας μην έχουμε ποτέ ακούσει να τα τραγουδούν σε κάποια γιορτή συγγενείς ή γνωστοί μας.

Έτσι λοιπόν μάθαμε να τραγουδάμε όλα αυτά τα τραγούδια την περίοδο των γιορτών, τα οποία εξ άλλου δεν ανήκουν στην παράδοση κανενός λαού, αλλά έχουν γραφτεί πριν από μόλις λίγες δεκαετίες. Μας τα δίδαξαν στα σχολεία κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής, παρεχόμενης από το κάθε έθνος-κράτος παιδείας.

Ας μην φαντασιωνόμαστε επομένως έθιμα (π.χ. νουμηνία / ειρεσιώνη / βυζαντινές καλένδες κ.ά.), που δήθεν άντεξαν στον ελλαδικό χώρο στο πέρασμα του χρόνου, το οποίο συνεπάγεται βέβαια και την φαντασίωση της φυλετικής συνέχειας των σημερινών κατοίκων του ελλαδικού χώρου από τους αρχαίους έλληνες.

Oh Christmas tree O Tannenbaum
Το «Ω έλατο» στην αγγλική και γερμανική εκτέλεσή του.

Πολλές από τις παραδόσεις, για τις οποίες πιστεύουμε, ότι έχουν προέλευση αρχαία, στην πραγματικότητα επινοήθηκαν πρόσφατα. Επειδή δε ένα μεγάλο τμήμα αυτού, που υποκειμενικά συνθέτει το σύγχρονο έθνος, αποτελείται από
κατασκευασμένες ή επινοημένες συνιστώσες και συνδέεται με κατάλληλα και, γενικά, αρκετά πρόσφατα σύμβολα ή κατάλληλα κατασκευασμένη πραγματεία (όπως η «εθνική ιστορία»), το εθνικό φαινόμενο δεν μπορεί να διερευνηθεί
επαρκώς χωρίς προσεκτική εστίαση στην «επινόηση της παράδοσης». (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Η επινόηση της παράδοσης).


The little drummer boy Ο μικρός τυμπανιστής

Jingle bells Τρίγωνα κάλαντα

Το ίδιο ακριβώς που έγινε με τα Χριστουγεννιάτικα, έχει γίνει και για τα υπόλοιπα «παραδοσιακά» τραγούδια. Tο τραγούδι «Έχε γειά καημένε κόσμε» για παράδειγμα, που αναφέρεται στο μύθο του χορού του Ζαλόγγου, δεν είναι παραδοσιακό, αλλά δημιούργημα των αρχών του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με αυτά, που μαθαίνουμε στα σχολεία, τα κλέφτικα τραγούδια, τα δημώδη άσματα κ.ά. δημιουργήθηκαν δήθεν από άγνωστους ποιητές ─ απλούς ανθρώπους του λαού αντανακλώντας συναισθήματα και πόθους της Ρωμιοσύνης εκείνης της εποχής, έφτασαν δε ως τις μέρες μας μεταδιδόμενα από στόμα σε στόμα.
 
Στην πραγματικότητα όμως, πολλά ιστορικά δημοτικά τραγούδια, που διδασκόμαστε, είναι πλαστά. Τέτοια είναι, εκτός από το «Έχε γειά καημένε κόσμε», «Ο Αποχαιρετισμός του κλέφτη», «Ο Θρήνος της Άλωσης» κ.ά..

Πρόκειται για τα τραγούδια, που περιγράφουν ιδεώδη και υψηλά ιδανικά με πολιτικο-εθνικο-θρησκευτικό χαρακτήρα. Αυτά, δεν γράφτηκαν από απλούς ανθρώπους, αλλά από επώνυμους λόγιους κι όχι κατά την εποχή, που αναφέρονται, αλλά πολλές δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες ─σε ορισμένες περιπτώσεις─ αργότερα.
 
Δεν έφτασαν ως εμάς από στόμα σε στόμα, αλλά επειδή έχουν συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη των σχολικών βιβλίων, όπου παρουσιάζονται ως αυθεντικά. Επίσης, δεν έχουν σκοπό να περιγράψουν τα συναισθήματα της Ρωμιοσύνης, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Να χειραγωγήσουν τους ρωμιούς, να τους κάνουν να πιστεύουν δηλαδή, ότι αυτά ήταν διαχρονικά τα συναισθήματά τους εμπεδώνοντας έτσι στο ετερόκλητο πλήθος επήλυδων στον ελλαδικό χώρο (αρβανίτες, βλάχους κ.λπ.) εθνικοθρησκευτική συνείδηση και καλλιεργώντας τους παράλληλα, μεγαλοϊδεατικά οράματα. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Πλαστός ο θρήνος της Άλωσης).


 

 
«Τα Κάλαντα» σε αναγνωστικό του 1946.
 

 

 
Σχολική χριστουγεννιάτικη γιορτή τη δεκαετία του ’50.
 


 

 

 
Σχολική χριστουγεννιάτικη γιορτή στις μέρες μας.
 


 

Χριστούγεννα στο στρατό,
όπου συνεχίζεται αμείωτη
η συνταγματικά κατοχυρω-
μένη πλύση εγκεφάλου
του σχολείου («Σύνταγμα
της Ελλάδας», άρθρο 16,
παρ. 2) για την υποχρεωτική
ανάπτυξη της εθνικής και
θρησκευτικής συνείδησης.
(Διαβάστε
στην «
Ελεύθερη Έρευνα»:
Με το ζόρι έλληνες!).
 

 

 
Εθνικό και χριστουγεννιάτικο φαντασιακό στο προεδρικό μέγαρο.
 

 
 
Τα ΕΛΤΑ στην υπηρεσία του χριστουγεννιάτικου φαντασιακού.
 


 

 
Τούρκικοι κουραμπιέδες.
Πολλά έθιμά μας (χοροί, τραγούδια κ.λπ.), ακόμη και Χριστουγεννιάτικα,
δεν προέρχονται από τη Δύση, αλλά από την Ανατολή.

Ο κουραμπιές, ένα πατροπαράδοτο γλύκισμα των Χριστουγένων,
θεωρείται παραδοσιακό ελληνικό, είναι όμως καθαρά τούρκικο.

Το όνομά του προέρχεται από το τούρκικο Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο,
γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

Στον ελλαδικό χώρο τους κουραμπιέδες τους έφεραν τουρκορωμιοί πρόσφυγες
από τη Μικρά Ασία.
(Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Μικρασιάτικος χαβάς).
 

 Χανουκά: Τα «Χριστούγεννα»,
σύμφωνα με το εβραϊκό φαντασιακό.
(Διαβάστε στην «
Ελεύθερη Έρευνα»:
Πώς επινοήθηκαν οι εβραίοι).

   

 

 
Η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης σε αμερικάνικο νηπιαγωγείο.
Μικροί μαθητές, όλοι ντυμένοι ως «Αβραάμ Λίνκολν»,
λένε ποιήματα κατά τη σχολική γιορτή της Μάχης του Γκέτισμπεργκ.
(Από την ταινία «Κindergarten Cοp», 1990).
 


 

 
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει συμβάλλει στη δημιουργία και τη διάδοση
δημοφιλών στους λαούς γιορτών, και η ευκολότερη επικοινωνία,
έτσι ώστε να υιοθετούνται ταχύτατα έθιμα και πρακτικές από τον
Αγιοβασίλη της Coca Cola έως το Thanksgiving Day και την Black Friday.
 

 

 
«Τα Κάλαντα», Νικηφόρος Λύτρας, 1872.
 Στα σχολικά βιβλία, στις εγκυκλοπαίδειες κ.λπ. προβάλλεται κατά κόρον ο παραπάνω πίνακας του Νικ. Λύτρα, ο οποίος προπαγανδίζει το μεγάλο δήθεν ιστορικό βάθος των καλάντων.

Ο γεννημένος το 1860 στην Τήνο Νικηφόρος Λύτρας, με υποτροφία του βασιλιά Όθωνα πήγε στο Μόναχο και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία των Καλών Τεχνών. Αρκούσε αυτό το έργο, για να του αποδοθεί ο τίτλος: «Ο ζωγράφος των Χριστουγέννων». «Τα Κάλαντα» θεωρούνται ως η κορυφαία στιγμή στην ηθογραφική ζωγραφική της Ελλάδας. Ο Λύτρας παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος το 1903.


 

 
Γενιές ρωμιών έχουν μεγαλώσει συναντώντας διαρκώς στα σχολικά τους
βιβλία το «Κρυφό σχολειό» του Νικ. Γύζη, αλλά και άλλους παρόμοιους
πίνακες με ιστορικά ψέματα, όπως η ύψωση του λαβάρου του ’21 κ.ά..
 Το ίδιο είχε γίνει και με τον επίσης τήνιο Νικόλαο Γύζη, που επίσης πήγε στο Μόναχο και σπούδασε στην ίδια σχολή, αυτός σταλμένος από το Ευαγές Ίδρυμα του Ναού της Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Ο Νικ. Γύζης φιλοτέχνησε τον περίφημο πίνακα του Κρυφού Σχολειού, που έχει γεμίσει έκτοτε τα σχολικά βιβλία, τους στρατώνες, τους τοίχους σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών μετουσιώνοντας έτσι μια καλλιτεχνική αναπαράσταση ενός ψέματος σε δήθεν ιστορική αλήθεια.

Τα ίδια και ο Γιαννούλης Χαλεπάς, από το ίδιο χωριό της Τήνου με τον Λύτρα, πήγε επίσης στην ίδια σχολή στο Μόναχο σταλμένος από το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Όλοι αυτοί γύρισαν κι εξαργύρωσαν τις σπουδές τους θέτοντας την Τέχνη στην υπηρεσία των εθνικοθρησκευτικών μύθων, του τότε μόλις λίγων δεκαετιών ζωής κρατιδίου της Ρωμιοσύνης.
 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 40422 έγραψε...
Σχολειό-Θρησκεία και Στρατός, ο από ανέκαθεν παραλογισμός....
kimon

22.12.2016, 15:12:22

Ανώνυμος 40423 έγραψε...
Αυτό που λέγεται "παράδοση" σπανιότατα έχει θετικά στοιχεία.Συνήθως αρνητικά,οπισθοδρομικά,που φρενάρουν την πρόοδο.
22.12.2016, 16:01:53

Ανώνυμος 40424 έγραψε...
Ο Σολωμός είπε: "εθνικό είναι το αληθές" και αυτή η ασήμαντη φράση, θεωρήθηκε περισπούδαστη και έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μία μόνο αλήθεια, αλλά ο καθένας έχει την δικιά του, εθνικό εκλαμβάνεται όπως το κατανοεί ο καθείς. Πέραν τούτου, κάθε έθνος έχει τις δικές του αλήθειες, για τις οποίες φαντασιώνεται ότι είναι οι μόνες αλήθειες και πως το ξεχωρίζουν από τ' άλλα, έως σημείου να τα θεωρεί σαν φορείς και εκπρόσωπους μυθοπλασιών και στερούμενων ιστορικού ένδοξου παρελθόντος, αντίστοιχο με το δικό του. Οσο πιο ρηχό το παρελθόν ενός έθνους, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για φαντασιακό. Και επειδή, η αλήθεια είναι μία δυναμική ρέουσα κατάσταση-όπως μας λέει και ο Ηράκλειτος- και επειδή πάλι η αλήθεια του εξουσιαστή πρέπει να είναι στάσιμη και αναλλοίωτη, γιατί αλλιώς δεν είναι εξουσιαστής, δημιουργείται μία παράδοση είτε σε εθνικό είτε σε παγκόσμιο (θρησκευτικό) επίπεδο, που δεσμεύει με το φαντασιακό της, τις μελλοντικές γενιές. Ο καλλίτερος τρόπος για να το κάνει, είναι μέσω της παιδείας και μιας εύκολα προσλαβανόμενης και εύπεπτης παραμυθολογίας. Ω έλατο ω έλατο, μ' αρέσεις πώς μ' αρέσεις.. Εύκολο! Ετσι, εξασφαλίζεται η είσοδος στον ίδιο ποταμό, ξανά και ξανά..
Γιάννης
22.12.2016, 20:55:29

Bielidopoulos έγραψε...

Αν συνειδητοποιήσεις ότι τα πάντα αλλάζουν συνέχεια,
Θα δεις ότι δεν έχει νόημα να προσπαθείς να κρατηθείς από κάπου.
Αν δεν φοβάσαι το θάνατο,
Δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορείς να καταφέρεις.
Αν όμως προσπαθείς να ελέγξεις τις καταστάσεις
Και να τις γυρίσεις προς όφελός σου,
Είσαι σαν αυτόν που πάει να πάρει τη θέση του αρχιμαραγκού.
Όταν πας να πιάσεις τα εργαλεία του,
Μάλλον θα κόψεις το χέρι σου.
(tao te ching, στροφή 74, μετ. Ν.Ρώσση)

Αν αναζητάς τη γνώση,
Κάθε μέρα θα προσθέτεις και κάτι.
Αν αναζητάς το Ταό,
Κάθε μέρα θα αφαιρείς και κάτι.
Θα χρειάζεσαι όλο και λιγότερο να πιέζεις τα πράγματα,
Μέχρι που θα καταλήξεις στην αβίαστη δράση.
Όταν δρας αβίαστα,
Όλα ολοκληρώνονται με ευκολία.
Η αληθινή σοφία έγκειται
Στο να αφήνεις τον κόσμο να ακολουθεί την πορεία του.
Αν προσπαθήσεις να παρέμβεις,
Θα δεις ότι δεν κερδίζεις τίποτε.

23.12.2016, 10:31:20

Bielidopoulos έγραψε...
@40422
Πρόσθεσε και την οικογένεια και είσαι κομπλέ.

23.12.2016, 14:48:51

Bielidopoulos έγραψε...

Το άρθρο αναφέρεται στις πλαστές παραδόσεις. Αυτό που θέλω να καταθέσω είναι το πλαστό συνταξιοδοτικό της ρωμιοσύνης.

"Γερμανική «βόμβα»: Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ για να σωθεί!"
Α, χα, χα! Το αστείο της ημέρας. 100 τρις πες καλύτερα, αφού η ρωμιοσύνη είνια μαύρη τρύπα που εξαφανίζει όσο χρήμα και αν ρίξει κανείς, ελέω υδροκέφαλου δημοσίου και σκανδαλώδους συνταξιοδοτικού.

23.12.2016, 15:55:02

Bielidopoulos έγραψε...

Πάντως, η συγκεκριμένη των 14.000 νηπίων στη Βηθλεέμ, όπως καταγράφεται στην εκκλησιαστική παράδοση, είναι ιστορικώς αναξιόπιστη. Τεκμηριώνεται μόνο με θεολογικά εργαλεία και εξηγείται με θρησκευτικές ερμηνευτικές.
Στο κατά Ματθαίον, όπως και στα άλλα Ευαγγέλια, δεν αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός νηπίων. Ο ορισμός «χιλιάδων όντων δεκατεσσάρων» προέρχεται από το εορτολογικό συναξάρι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι πηγές και ιδιαίτερα ο Ιουδαίος ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος -σύγχρονος των ευαγγελιστών Λουκά και Ιωάννη και άρα καλός γνώστης της εποχής των ευαγγελικών γεγονότων- η κωμόπολη της αρχαίας Βηθλεέμ και τα περίχωρά της θα πρέπει τότε να είχαν πληθυσμό ίσως λίγο μεγαλύτερο από χιλίους κατοίκους. Η σφαγή των αρρένων νηπίων από διετούς και κατωτέρω δεν θα ήταν, επομένως, στην πραγματικότητα δυνατό να αφορά περισσότερα από 30 ή το ανώτατο 40, με βάση τα στατιστικά...»
Για τους μη εκκλησιαστικούς ιστορικούς, πάντως, η σφαγή των νηπίων δεν τεκμηριώνεται. Οι ευαγγελιστές δεν είναι ιστορικοί και ιστοριογράφοι, αλλά θεολόγοι. Ο ιστορικός Ιώσηπος Φλάβιος, η κατεξοχήν αναλυτική πηγή για το έργο και τη ζωή του Ηρώδη (βιβλία «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία» και «Ιουδαϊκοί Πόλεμοι»), δεν κάνει μνεία της.
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/o_irodis_sti_biblo_kai_sta_biblia-64784116/

Το Ελλαδιστάν εκπαιδεύεται!

24.12.2016, 15:58:14

Ανώνυμος 40434 έγραψε...
Bielidopoulos Α, χα, χα χόλος. η αστειοτητα του ηλιθιου
26.12.2016, 08:18:46

Bielidopoulos έγραψε...

Καραγκιοζάκος. Ούτε να βρίσει δεν ξέρει. Χαλασμένα χάπια παίρνεις.
(Το άρθρο αναφέρεται σε στημένα έθιμα. Και η σφαγή των νηπίων φαντασίωση είναι.)

26.12.2016, 09:36:39

Ανώνυμος 40441 έγραψε...
Bielidopoulos πρυτανης υβρεων
φτου σου παγνωσια.και γ2μω την σκυλαδικη κοπρολογια σου.
που θα παει θα μου μαθεις να γινω σαν και σενα λαβαινοντας Αχαλασμενα λολα χαπια.
μανκι--μααγκας πεζοδρομιακος Ακαραγκιοζάκος.
27.12.2016, 08:48:45

Bielidopoulos έγραψε...

Έχεις δρόμο ακόμα και στις βρισιές χατζηρωμιέ. Πάρε να βοηθηθείς:
http://prnt.sc/doduiy

27.12.2016, 12:07:54

Bielidopoulos έγραψε...

Μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις το χαρτί σε σκληρή επιφάνεια όπως λέει η οδηγία 1.
lol

27.12.2016, 12:09:02

Bielidopoulos έγραψε...

Μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις το χαρτί σε σκληρή επιφάνεια όπως λέει η οδηγία 1.
lol

27.12.2016, 12:09:02

Ανώνυμος 40451 έγραψε...
Μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις το χαρτί σε σκληρή επιφάνεια όπως λέει η οδηγία 1.
Αυτο εκανες και Γιαυτο σε ονομασαν ΠΡΥΤΑΝΗ ΥΒΡΕΩΝ;;;
Μεγαλε !!! και γ2μω την Τερσεμπορια σου.Τειρεσιε Εγω ἵστορα τειρεσια μου.
28.12.2016, 06:42:21

Bielidopoulos έγραψε...

https://media.giphy.com/media/l0MYzEB9J8qPOnER2/giphy.gif

28.12.2016, 12:12:24

Ανώνυμος 40471 έγραψε...
Bielidopoulos. βλέπω θυμήθηκες τον γορίλα πρωτόγονο σου κατά τον Λατίνο σου Δαρβίνο δάσκαλο σου.
μεγάλε!!!! και γ1μω τα αιμοβόρου μισάνθρωπου ροπαλοφόρα ΕΝΣΤΥΞΞ ΚΤΑ σου. (ΡΟΠΑΛΟΦΑΠΑ, ΒΑΜΒΑΚΟΧΑΤΖΑΡΩΝ ΣΦΑΞΙΜΑΤΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑΣ ΑΠΟΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ , ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΆΡΡΩΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ.
έτσι θα με μάθεις να βρίζω ξιπασμένε Λατίνε;;; αλλά ξέχασα αυτά δεν έκανες στις αποικίες σου και συνεχίζεις ακόμη σαν ΤΟΜΣΕΝ ΚΑΙ ΣΟΜΠΛΕΡ να δρομολογείς;

29.12.2016, 06:58:20

Bielidopoulos έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=EHsOzsfCFV0
Πάρε βρε κακομοιρόπουλε.

29.12.2016, 12:25:22

Ανώνυμος 40475 έγραψε...
Bielidopoulos.Πάρε βρε κακομοιρόπουλε.
τα γυφτικα τα λογια τα μεγαλα. καραγκαγκανγκκκκκκκ.
και γ3μω το παληκαρακι. ολα τα σφαζει........
απο ποτε οι λατινοι σου παρηγαγαν θεαμα ΑΝΥΨΩΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ;;;;;;;Μονο το χιλιαρικο εχει ενδιαφερον . πως το κερδιζεις;;;: ΒΙΑ, ΕΡΩΤΟΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ, ΖΗΛΕΙΕΣΑΝΑΓΚΩΝ, ΚΑΙ ΦΙΛΟΝΙΚΕΙΕΣ ΕΓΩΜΑΝΙΑΣ.
αυτο ειναι το περιεχομενο των θεαματων σου κλασικε πρυτανη Υβρεων.
και η στρεβλωση της αληθειας Υβρις ειναι χα χα χα Χολε μου χε χε χε ες Τις;;
30.12.2016, 08:49:41

Bielidopoulos έγραψε...

http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/tzanakopoulos_o_soimple_na_min_prosballei_tin_kybernisi_kai_ton_polypatho_elliniko_lao-64803895/

Ένα σύννεφο πορδίτσας έχει καλύψει το πολύπαθο (πλην όμως αμετανόητο) Ελλαδιστάν. Καλώς ήρθατε στο πανίχυρο matrix (αρχαιολαγνεία, βόλεμα στο δημόσιο, χαριστικές συντάξεις) της ρωμιοσύνης. Ο πόλεμος για το μυαλό σας συνεχίζεται, χε, χε, χε. Καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και απολαύστε άλλο ένα επεισόδιο του σίριαλ "Ελλάς". Με την ευγενική χορηγία της Hell-ass Productions Unlimited.

30.12.2016, 12:27:24

Ανώνυμος 40488 έγραψε...
Ο πόλεμος για το μυαλό σας συνεχίζεται, χε, χε, ''χε στις'' ταδε εφη.
μεγαλε και γ4μω την διορατικοτητα σου.
ουτε γοριλομανκι νασουνα, μαγκα λατινοκλεφτη.
31.12.2016, 08:19:05

Bielidopoulos έγραψε...

Ρούφα τ' αυγό σου ρε κακομοίρη.

31.12.2016, 10:01:24

Ανώνυμος 40495 έγραψε...
Ξυπνα Bielidopoulos η εποχη της των Λατινων δυναστειας--ΠΑΠΑΛΑ--
Παρατηρουνται ευκρινως τα των ταλλαντωσεων τελευσημα μας.
ο κακομοιρης σου θα ρουφηξει τάυγό του. η αφεντια του ΕΓΩ σου τι;;; θα ρουφηξει;;
01.01.2017, 10:18:34

Bielidopoulos έγραψε...

Βρε ρούφα το αυγό σου εσύ και άσε τους άλλους τί θα ρουφήξουν.

01.01.2017, 12:05:41

Ανώνυμος 40505 έγραψε...
Μεγαλε!!!!κουφιος εισαι βρε φουκαρα και γ5μω το ΕΓΩ σου. ειπαμε νασαι ζωο. αλλα βρε γοριλα μονο για σενα μιλω. τοσο ντουβαρι εισαι ;;.ξεχασα μονκι μαγκας αλλου βρεχει.
γεια σου Λατινων φυτρο....... κλεψε ναχεις σκοτωσε να κυβερνας.
03.01.2017, 08:52:37

Ανώνυμος 40507 έγραψε...

Έχεις να φας φάπα ακόμα!
;)

03.01.2017, 12:51:22

Ανώνυμος 40518 έγραψε...
Έχεις να φας φάπα ακόμα;; ΑΝΤΙ για απαντηση.
κλεψε ναχεις σκοτωσε να κυβερνας. Λατινω σοφια.
05.01.2017, 06:17:12

Ανώνυμος 40528 έγραψε...

Απάντηση=φάπα.

05.01.2017, 20:22:14

Ανώνυμος 40531 έγραψε...
Απάντηση=φάπα. ανταπαντηση ο ''ΜΑΠΑΣ'' ψελλισε. κοινως ΛΑΧΑΝΟΣ ΧΑΝΟΣ. φτου φουκαρα που ελληνικα να μαθεις θελεις με λατινω βιωματα. ντουβαρι : αλλο Υλη χιλιαρικο λατινω και αλλο πνευμα ελληνω υπαρξιακο.
06.01.2017, 08:22:09

Ανώνυμος 40532 έγραψε...
γεια σου Λατινων φυτρο....... κλεψε ναχεις σκοτωσε να κυβερνας.
06.01.2017, 08:31:26

Bielidopoulos έγραψε...

Φάπες και πάλι φάπες. Μέχρι τελικής πτώσης. Εξάλλου ο ρωμιός αντέχει. Έχει ακόμα πολύ λίπος.

06.01.2017, 11:59:22

Ανώνυμος 40545 έγραψε...
ο φαπας ''ΜΑΠΑΣ'' κοινως ΛΑΧΑΝΟΣ ΧΑΝΟΣ ψελλισε. ΔΟΞΑΣΤΕΜΕ!!! λατινος βιαρεστος. ολα τα κλεβω ολα τα σκοτωνω.
07.01.2017, 07:00:21

Bielidopoulos έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=cYbCc890WIk

07.01.2017, 11:14:48

Bielidopoulos έγραψε...

Live greek conerts!
lol

07.01.2017, 11:17:40

Ανώνυμος 40558 έγραψε...
τελος στιχομυθιας
με Bielidopoulεϊκο ΚΛΟΥΒΙΟ ΑΥΓΟ.
φτουου.. βρωμισ ο τοπος ‘’ΜΜΜ’’ Μονιμη Μανια ΜΑΠΑ να βρωμιζει κάθε τοπο.
παντοτινά ΛΑ ΧΑΝΟΣ ΛΑ ΧΕΣ(τ)ΙΣ θαναι.
08.01.2017, 08:05:48

Bielidopoulos έγραψε...

Ψόφος!
ψόφος < αρχαία ελληνική ψόφος
;)

08.01.2017, 10:49:29

Ανώνυμος 43518 έγραψε...
ΚΡΙΣΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑΣ:

ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΓΗ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ - ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ ΩΣ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΥΣ, MONO KΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΡΥΠΤΟΝΑΖΙΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
23.07.2017, 09:35:36


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+3=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...