Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΟΤΑΝ
Η ΓΝΩΣΗ
ΝΙΚΗΣΕ
ΤΟ ΦΟΒΟ


Μια εκπληκτική
επιστημονική ''προφητεία''
στις αρχές του 18ου αιώνα


Έγραψε στις 25.11.2016 ο/η: Φυλακτού Ευγενία

ΕπιστροφήΓεννήθηκε κάποτε ένας νους, ο οποίος δεν φοβόταν τα φυσικά φαινόμενα. Τα θαύμαζε και προσπαθούσε να τα εξηγήσει.

Έκανε την πρώτη ακριβή χαρτογράφηση του νοτίου ημισφαιρίου.

Εφηύρε τον μετεωρολογικό χάρτη. Τα σύμβολα που επινόησε για τους ανέμους χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.

Έθεσε τα θεμέλια για την επιστήμη της δημογραφικής στατιστικής.

Εφηύρε το σκάφανδρο, του οποίου τη λειτουργικότητα και ασφάλεια δοκίμασε ο ίδιος.

Ένας άνθρωπος, που το όνομά του δόθηκε σε έναν κομήτη, του οποίου ανακάλυψε την περιοδικότητα των εμφανίσεων και προέβλεψε την προσεχή του επανεμφάνιση, για πενήντα χρόνια αργότερα από την εποχή του.
 
Ο λόγος, για τον άγγλο μαθηματικό και αστρονόμο, Έντμουντ Χάλλεϋ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή τους.


Εντοπισμός μοτίβων

Η ανθρωπότητα γεννήθηκε σ’ ένα μυστήριο. Ξυπνήσαμε σ' έναν μικροσκοπικό κόσμο κάτω από ένα πέπλο αστεριών, σαν ένα βρέφος που το εγκατέλειψαν σε σκαλοπάτια χωρίς σημείωμα με στοιχεία που να εξηγεί από πού ήρθαμε, ποιοι είμαστε, πώς γεννήθηκε το σύμπαν μας. Και χωρίς την παραμικρή ιδέα για το πώς θα σταματήσει η κοσμική μας απομόνωση. Έπρεπε να τα ανακαλύψουμε όλα μόνοι μας.

Ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας ήταν η ευφυία. Ιδίως ως προς τον εντοπισμό μοτίβων, που ακονίστηκαν μέσα από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης.

Όσοι ήταν καλοί στο να εντοπίζουν τη λεία και τα αρπακτικά, να ξεχωρίζουν τα δηλητηριώδη από τα θρεπτικά φυτά, είχαν πιθανότητες να ζήσουν και ν’ αναπαραχθούν. Επέζησαν και μετέδωσαν τα γονίδια της αναγνώρισης μοτίβων με τα προφανή οφέλη τους.

 


 Κάθε
πολιτισμός
στον πλανήτη
κοίταζε
τα ίδια
αστέρια
κι έβλεπε
διαφορετικές
εικόνες.
 

Χρησιμοποιήσαμε το χάρισμα αναγνώρισης μοτίβων στη φύση, για να διαβάσουμε το ημερολόγιο στον ουρανό. Το ανθρώπινο ταλέντο αναγνώρισης των μοτίβων όμως, είναι δίκοπο μαχαίρι. Διακρινόμαστε στον εντοπισμό μοτίβων, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν. Κάτι, που είναι γνωστό ως παρειδωλία.


Κομήτες:
Οιωνοί κακών,
κομιστές θεϊκών μηνυμάτων


Κανείς δεν είχε φανταστεί την Γη ως περιστρεφόμενο πλανήτη με κεκλιμένο άξονα να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και κάθε αρχαίος ανθρώπινος πολιτισμός έκανε το ίδιο λάθος. Ο κομήτης πρέπει να ήταν μήνυμα από τους θεούς ή κάποιον συγκεκριμένο θεό. Και σχεδόν ομόφωνα, οι πρόγονοί μας με την εμφάνιση ενός κομήτη συμπέραναν ότι τα νέα δεν ήταν καλά. Δεν είχε σημασία αν ήσουν αρχαίος αζτέκος, βαβυλώνιος ή ινδός. Οι κομήτες ήταν οιωνοί κακού. Η διαφορές ήταν στο είδος της επερχόμενης καταστροφής.

Σήμερα, ενδεχομένως να γελάμε με αυτό, αλλά δεν διαφέρουμε σχεδόν σε τίποτε από τους προγόνους μας. Εξακολουθούμε να ψάχνουμε να αναγνωρίσουμε  μοτίβα. Υπαίτια για αυτό είναι η έπαρσή μας. Θεωρούμε ότι η ύπαρξή μας είναι απαραίτητη για το σύμπαν, ώστε να υπάρχει κάποιος θεός ή θεοί, οι οποίοι μας στέλνουν μηνύματα με διαφόρους τρόπους.

Είμαστε έτοιμοι να βρούμε μία θεϊκή προειδοποίηση πάνω σε ένα ψημένο τοστ ή σε έναν κομήτη.


Από πού
προέρχονται οι κομήτες

Σήμερα, γνωρίζουμε από πού προέρχονται οι κομήτες και από τι αποτελούνται. Σε απόσταση μόλις ενός έτους φωτός από τον Ήλιο υπάρχει ένα σμήνος κόσμων οργανωμένο από τη βαρύτητα. Είναι τα χρόνια του παρελθόντος, περιπλανώμενα βουνά πάγου και πετρωμάτων. Διατηρούν απομεινάρια του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος.

Λέγονται Νέφος του Όορτ από τον Γιαν Όορτ, τον ολλανδό αστρονόμο, που προέβλεψε την ύπαρξή του το 1950. Προσπαθούσε να βρει απάντηση σε ένα παράδοξο. Οι κομήτες προσκρούουν σε πλανήτες και παύουν να υπάρχουν ή θα έπρεπε να απομακρύνονται από το ηλιακό σύστημα. Αφού όμως συνεχίζουν να έρχονται συμπέρανε ότι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο σμήνος κομητών.

 Το ηλιακό μας
σύστημα
και το
νέφος του Όορτ.
 
Το Νέφος του Όορτ είναι μια υποθετική σφαιρική περιοχή του εξωτερικού ηλιακού συστήματος.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50.000 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο,
χίλιες φορές πιο μακριά από τον Πλούτωνα ή περίπου ένα έτος φωτός.
Τα αντικείμενα του Νέφους του Όορτ αποτελούνται κυρίως από πάγους νερού,
αμμωνίας, και μεθανίου. Πιστεύεται, ότι το Νέφος του Όορτ είναι η πηγή
όλων των κομητών, που εισέρχονται στο ηλιακό σύστημα.

 

Ο Γιαν Όορτ ήταν ο πρώτος, που υπολόγισε σωστά την απόσταση μεταξύ του Ήλιου και του κέντρου του γαλαξία μας. Πολύ σημαντικό. Να βρούμε πού είμαστε. Το άστρο μας απέχει περίπου 30.000 έτη φωτός από το κέντρο.

Ήταν ο πρώτος, που χρησιμοποίησε ραδιοτηλεσκόπιο για να χαρτογραφήσει τη σπειροειδή δομή του γαλαξία. Ανακάλυψε, πως το κέντρο του γαλαξία μας ήταν τόπος γιγαντιαίων εκρήξεων. Επρόκειτο για την πρώτη ένδειξη ότι ίσως παραμόνευε εκεί κρυμμένη μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα.

Το νέφος του Όορτ είναι τόσο αχανές, που ένας κομήτης του θέλει ένα εκατομμύριο χρόνια για μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το παραμικρό σκούντημα από τη βαρύτητα ενός περαστικού αστεριού μπορεί να απελευθερώσει κάποιους κομήτες από τα βαρυτικά δεσμά του Ήλιου.

Ορισμένοι  κομήτες εκτοξεύονται εκτός ηλιακού συστήματος και περιφέρονται στο διαστρικό κενό. Όταν κάποιος κομήτης φτάσει το εσώτερο ηλιακό σύστημα, η ζέστη από τον Ήλιο τον ψήνει. Ξεκινάει μια όμορφη μεταμόρφωση. Το άγονο, μαύρο παγόβουνο αποκτά μια λαμπρή κόμη και ουρά. 

 
Ο κομήτης του 1664 προκάλεσε τρόμο σε όλη την Ευρώπη και ο τρόμος φάνηκε δικαιολογημένος,
αφού τον ακολούθησαν η πανώλη και η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου.
 

 
 

Ο Χάλλεϋ χαρτογραφεί
τον ουρανό του νοτίου ημισφαίριου


Αλλά για ένα παιδί, ο κομήτης δεν ήταν καθόλου τρομακτικός. Για εκείνον, ήταν κάτι θαυμάσιο. Όπως όλοι μας, ο Έντμουντ Χάλλεϋ γεννήθηκε περίεργος. Ήταν τυχερός, διότι είχε έναν πατέρα, ο οποίος ενθάρρυνε την περιέργειά του. Του πήρε τα καλύτερα επιστημονικά όργανα και χρηματοδότησε την αποστολή του. Επρόκειτο για την πρώτη ακριβή χαρτογράφηση του νοτίου ημισφαιρίου.


Ο Χάλλεϋ παράτησε τις σπουδές του στην Οξφόρδη στα είκοσί του χρόνια και σάλπαρε για την Αγία Ελένη, ένα νησί κάτω από τον Ισημερινό, έξω από την δυτική ακτή της Αφρικής. Κανείς όμως, δεν του είπε, ότι ο καιρός στην Αγία Ελένη ήταν συνήθως κακός. Χρειάστηκε δώδεκα μήνες, ώστε να παρατηρήσει αρκετά άστρα, για να καταρτίσει έναν πλήρη χάρτη.

Όταν ο Χάλλεϋ επέστρεψε σπίτι με το άλλο μισό του ουρανού, ο χάρτης του προκάλεσε αίσθηση. Έμποροι και εξερευνητές μπορούσαν να πλοηγηθούν με όλα τα ορατά άστρα.

Τότε, η Βασιλική Εταιρία του Λονδίνου ήταν ο βασικός χρηματοδότης των επιστημονικών ανακαλύψεων. Η φράση «Nullius in verba» συνοψίζει τον πυρήνα της επιστημονικής μεθόδου. Σημαίνει: «Μην βασίζεσαι στα λόγια κανενός». Με άλλα λόγια, «δες το μόνος σου».


Ρόμπερτ Χουκ

Οι χάρτες του Χάλλεϋ προσέλκυσαν τον έφορο πειραμάτων της Εταιρίας, Ρόμπερτ Χουκ. Δεν σώζεται κάποιο πορτρέτο του, για να δούμε πώς ήταν. Υπάρχουν μόνο οι λεκτικές περιγραφές των συγχρόνων του. Τον αποκαλούσαν «λεπτό, καμπούρη και άσχημο». Πρέπει να ήταν ο πιο εφευρετικός άνθρωπος, που έζησε ποτέ.

Παρά την εμφάνισή του, ήταν ο πιο περιζήτητος καλεσμένος στο Λονδίνο, διότι η ακόρεστη περιέργεια του Χουκ «αγκάλιαζε» τα πάντα. Ο Χουκ ανακάλυψε ένα μικρό σύμπαν, το οποίο αποκαλούμε με το όνομα που του έδωσε: Το κύτταρο. Ο Χουκ το ανακάλυψε κοιτάζοντας ένα κομμάτι φελλού με μια εφεύρεσή του, το σύνθετο μικροσκόπιο.

Προέβλεψε μέρη της θεωρίας του Δαρβίνου σχεδόν διακόσια χρόνια νωρίτερα. Βελτίωσε επίσης και το τηλεσκόπιο. Οι απεικονίσεις των αστρονομικών σωμάτων που παρατήρησε μαρτυρούν την σχεδόν αλλόκοτη ακρίβειά του.


Αφότου η μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το κεντρικό Λονδίνο το 1666, ο Χουκ και ο αρχιτέκτονας Κρίστοφερ Ρεν επανασχεδίασαν και ανοικοδόμησαν την πόλη.

Ο Χουκ ήταν πρωτοπόρος πειραματιστής της εποχής του. Χρησιμοποιώντας σπειροειδή ελατήρια διατύπωσε τον νόμο της ελαστικότητας, γνωστό σήμερα ως «Νόμο του Χουκ».

Τελειοποίησε την αντλία κενού, την ύψιστη τεχνολογία της εποχής του και τη χρησιμοποίησε σε πειράματα αναπνοής και ήχου.

Πειραματίστηκε και με την κάνναβη.


Αναζήτηση
του μαθηματικού τύπου
για την κίνηση των πλανητών


Ο καφές όμως, ήταν το «ναρκωτικό», που προτιμούσαν στην Αγγλία του 17ου αιώνα. Καφεπωλεία ξεφύτρωναν παντού στο Λονδίνο. Εδώ έρχονταν οι άνθρωποι για να μάθουν νέα, να ξεκινήσουν να υλοποιήσουν σχέδια και να συζητήσουν ιδέες. Τα καφεπωλεία ήταν όαση ισότητας σε μια κοινωνία με εμμονή στις τάξεις. Εδώ, ο φτωχός δεν υποχρεωνόταν να δώσει την θέση του στον πλούσιο ή να συμφωνήσει μαζί του. Ήταν σαν ένα εργαστήριο δημοκρατίας.

Σε αυτή την γεμάτη καφεΐνη ατμόσφαιρα, ο Χάλλεϋ κι ο Χουκ συνάντησαν έναν άλλον επιστήμονα, τον Κρίστοφερ Ρεν, για να συζητήσουν ένα μυστήριο. Γιατί κινούνται οι πλανήτες όπως κινούνται; Ο αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ, είχε αποδείξει περίπου ογδόντα χρόνια νωρίτερα, ότι οι τροχιές των πλανητών γύρω από τον Ήλιο δεν ήταν κυκλικές, αλλά ελλειπτικές και πως όσο πιο κοντά ήταν ένας πλανήτης στον Ήλιο τόσο πιο γρήγορα κινούταν.

Μήπως για την αλλαγή αυτής της κίνησης ευθυνόταν μια αόρατη δύναμη από τον Ήλιο; Κι αν ναι, πώς δούλευε; Υπήρχε κάποιος απλός μαθηματικός νόμος που να την περιγράφει; Μήπως κάτι σαν τον νόμο της ελαστικότητας του Χουκ; Πιθανόν. Αλλά όσο και να προσπαθούσε, ο Ρεν δεν μπορούσε να τον βρει. Ο Χάλλεϋ ήταν πρόθυμος να προσφέρει το ποσό των σαράντα σελινίων σε εκείνον, που θα έβρισκε τον μαθηματικό τύπο.

Ο Χουκ νόμιζε ότι θα κέρδιζε ο ίδιος αυτό το στοίχημα βρίσκοντας την λύση, όμως οι μήνες περνούσαν και δεν τα κατάφερνε. Δεν μπορούσε να κάνει τις πράξεις. Κανείς δεν μπορούσε. Τελικά, ο Χάλλεϋ βαρέθηκε τις δικαιολογίες του Χουκ.


Ισαάκ Νεύτων

Ο Χάλλεϋ ήξερε, πως θα υπήρχε, κάπου, κάποιος αντάξιος της πρόκλησης.

Αυτός ο μαθηματικός στο Κέιμπριτζ; Έξυπνος τύπος. Είχε λύσει βασικά προβλήματα της φύσης του φωτός, χρόνια πριν, όταν ήταν μόλις εικοσιδύο ετών. Και εφηύρε το διαθλαστικό τηλεσκόπιο.

Ιδιόρρυθμος. Εξαφανίστηκε πριν κάποιο καιρό. Είχε τσακωθεί με τον Χουκ, όταν ο δεύτερος τον είχε κατηγορήσει δημόσια, ότι του είχε κλέψει την πρωτοπόρα εργασία του πάνω στο φως και το χρώμα. Ο πρώτος το πήρε προσωπικά, πληγώθηκε βαθιά, αποφάσισε να μην εκτεθεί ποτέ ξανά σε τέτοια δημόσια γελοιοποίηση κι έκτοτε κρυβόταν στο Κέιμπριτζ.

Ο Χάλλεϋ αναρωτιόταν αν αυτός ο περίεργος και δύσκολος άνθρωπος μπορούσε να πετύχει ό,τι δεν κατόρθωσαν άλλοι. Ο λόγος για τον Ισαάκ Νεύτωνα.

Αυτό που δεν γνώριζε και κανείς δεν γινόταν να φανταστεί τότε, ήταν τις αμέτρητες αλλαγές, που θα έφερνε στον κόσμο αυτή η συνάντησή τους μια αυγουστιάτικη μέρα του 1684.

Ο Ισαάκ Νεύτων γεννήθηκε στην Αγγλία τα Χριστούγεννα του 1642. Πριν καν ανοίξει τα μάτια του, ο πατέρας του ήταν ήδη νεκρός. Η μητέρα του τον παράτησε, όταν ήταν μόλις τριών ετών και επέστρεψε όταν ήταν ένδεκα. Όταν επέστρεψε, είχε νέα οικογένεια και σύζυγο, έναν πατριό, που ο Νεύτων απεχθανόταν.

Το καταφύγιο του Νεύτωνα από την άθλια οικογενειακή του ζωή ήταν το πάθος του να κατανοήσει πώς λειτουργεί το κάθε τι και ιδιαίτερα, η ίδια η φύση. Το 1661, ο ταλαντούχος Ισαάκ, μπήκε στο κολέγιο Τρίνιτι του Κέιμπριτζ, όπου ήταν κακός φοιτητής. Δεν είχε ούτε φίλους ούτε συγγενείς, που θα τον ενθάρρυναν. Ο Νεύτων ήταν μοναχικός, απομονωνόταν στο δωμάτιό του μελετώντας αρχαίους έλληνες φιλόσοφους, γεωμετρία και γλώσσες και στοχαζόταν βαθιά ερωτήματα για την φύση της ύλης, του χώρου, του χρόνου και της κίνησης.

Αυτός ο εκκολαπτόμενος επιστήμονας ήταν και ένθερμος μυστικιστής. Πίστευε, ότι μια κρυφή γνώση, που λεγόταν Αλχημεία, την οποία κατείχαν ελάχιστοι αρχαίοι φιλόσοφοι, περίμενε να ανακαλυφθεί εκ νέου. Έλπιζε να μάθει πώς να μετατρέπει συνηθισμένα μέταλλα σε ασήμι και χρυσό και να παρασκευάσει ίσως το ελιξίριο της ζωής, το κλειδί για την αθανασία. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Ο τελευταίος των μάγων).

Είχε επίσης εμμονή με την εύρεση κρυμμένων μηνυμάτων στην Βίβλο. Μελετούσε με προσοχή μεταφράσεις της σε διάφορες γλώσσες ελπίζοντας να αποκρυπτογραφήσει κωδικοποιημένες οδηγίες του θεού. Έκανε περίτεχνους υπολογισμούς προσπαθώντας να ανακαλύψει την ημερομηνία της Δευτέρας Παρουσίας. Η έρευνά του στην Αλχημεία και την χρονολόγηση αυτή ήταν άκαρπη.

 
 Ο Χάλλεϋ
ρωτάει
τον Νεύτωνα
για τις
κινήσεις
των πλανητών.
 
 
 
Ο Χάλλεϋ παροτρύνει τον Νεύτωνα

Όταν ο Χάλλεϋ βρήκε τον Νεύτωνα, ζούσε σαν ένας ερημίτης, ήδη δεκατρία χρόνια στην απομόνωση. Του έθεσε το δύσκολο ερώτημα της πλανητικής κίνησης αναγνωρίζοντας το ταλέντο του. Ήταν σίγουρος, ότι μια μορφή έλξης από τον Ήλιο κυβερνά την κίνηση των πλανητών, χρειαζόταν όμως, έναν μαθηματικό νόμο, που να περιγράφει το πώς μεταβάλλεται αυτή η δύναμη σε συνάρτηση με την απόσταση.

Η άμεση απάντηση του Νεύτωνα άφησε τον Χάλλεϋ εμβρόντητο. Ναι, η έλξη της βαρύτητας φθίνει σε σχέση με το τετράγωνο της απόστασης. Γι' αυτό οι πλανήτες διαγράφουν ελλειπτική τροχιά. Το είχε υπολογίσει πέντε χρόνια πριν την συνάντησή τους. Ο Νεύτωνας έψαξε να βρει τον υπολογισμό, αλλά δεν τα κατάφερε. Υποσχέθηκε στον Χάλλεϋ, ότι θα ξανακάνει τους υπολογισμούς και θα τους του στείλει.

Ο Νεύτωνας θυμόταν πολύ καλά τι του είχε κάνει ο Χουκ την τελευταία φορά, που είχε εκφράσει κάποια ιδέα του. Όταν ο Χάλλεϋ άρχισε να αναρωτιέται αν ο Νεύτων μπλόφαρε, όπως είχε κάνει ο Χουκ, παρέλαβε έναν φάκελο σταλμένο από τον Νεύτωνα. Αυτές ήταν οι πρώτες σελίδες της σύγχρονης επιστήμης με το όραμα, που περιβάλλει όλη την φύση, τους παγκόσμιους νόμους της κίνησης, της βαρύτητας όχι μόνο για την Γη, αλλά για όλο το σύμπαν.

Ο Χάλλεϋ έτρεξε μέχρι το Κέιμπριτζ και ικέτεψε τον Νεύτωνα να γράψει όλους αυτούς τους υπολογισμούς σε βιβλίο με την βεβαιότητα, ότι η Βασιλική Εταιρία θα το εξέδιδε. Από την Βασιλική Εταιρία συμφώνησαν, ότι ο Νεύτωνας έχει γράψει ένα αριστούργημα. Όμως, δεν υπήρχαν οικονομικοί πόροι για έκδοση αυτού του βιβλίου.

Ο Νεύτωνας πριν χρόνια είχε γράψει ένα άλλο βιβλίο, την «Ιστορία των ψαριών», όμως οι πωλήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις οικονομικές τους προσδοκίες. Ήταν ένα εντυπωσιακό βιβλίο. Πολύ αναλυτικό και γεμάτο με λεπτομερείς εικονογραφήσεις ψαριών. Το εξέδωσαν, μα εξ αιτίας των απογοητευτικών πωλήσεων καταστράφηκε ο ετήσιος προϋπολογισμός της Εταιρίας. Είχαν τέτοια έλλειψη χρημάτων, που πλήρωσαν τον μισθό του Χάλλεϋ με αντίτυπα του βιβλίου με τις χειρότερες πωλήσεις. Χωρίς χρήματα για να εκδοθούν οι «Μαθηματικές αρχές» του Νεύτωνα, η επιστημονική επανάσταση κρεμόταν από μία κλωστή.

Χωρίς τις ηρωικές προσπάθειες του Χάλλεϋ, το αριστούργημα του Νεύτωνα μπορεί να μην έβλεπε το φως της μέρας και να μην δημοσιευόταν ποτέ. Αλλά ο Χάλλεϋ είχε πείσμα και ήταν αποφασισμένος να βγάλει τη διάνοια του Νεύτωνα στον κόσμο.

Εκείνος ο προ-επιστημονικός κόσμος, που κυβερνιόταν με τον φόβο, ήταν στο χείλος μιας επανάστασης. Τα πάντα εξαρτώνταν από το αν ο Χάλλεϋ θα κατάφερνε να διαδώσει το βιβλίο του Νεύτωνα στον κόσμο. Ο Χάλλεϋ αποφάσισε όχι μόνο να επιμεληθεί το έργο του Νεύτωνα, αλλά και να το εκδώσει με δικά του έξοδα. Ήταν αποφασισμένος να διατρανώσει την ευφυία του Νεύτωνα.
 
Ο Νεύτωνας ολοκλήρωσε τους δύο πρώτους τόμους, που έθεσαν τις μαθηματικές βάσεις για τη φυσική της κίνησης. Ο τρίτος τόμος ξεκαθάριζε ποιος θα κέρδιζε τα σαράντα σελίνια. Ο Νεύτωνας εφάρμοσε τις αρχές του για να εξηγήσει όλες τις γνωστές κινήσεις της Γης, της Σελήνης και των πλανητών.

Δυστυχώς, υπήρχε ένα πρόβλημα. Εμφανίστηκε ο Χουκ απαιτώντας να αναφερθεί το όνομά του στον τρίτο τόμο του έργου του Νεύτωνα, κάτι που είχε ήδη κάνει ο Νεύτωνας ευχαριστώντας τυπικά τους Χάλλεϋ, Ρεν και Χουκ, που τον παρότρυναν να ασχοληθεί ξανά με την Αστρονομία. Όμως ο Χουκ τριγυρνούσε στο Λονδίνο λέγοντας ότι ο Νεύτωνας πήρε τον νόμο της βαρύτητας από εκείνον.

Έγινε έξω φρενών. Προτιμούσε να κάψει τον τρίτο τόμο από το να τον αμαυρώσει με τέτοιο ψέμα. Ο Χάλλεϋ και ο Ρεν αντιμετώπισαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Χουκ. Ζήτησαν από τον Χουκ να αποδείξει τα λεγόμενά του. Ο Χουκ ήθελε να αρκεστούν στον λόγο του.
 

 
Αν δεν ήταν ο Χάλλεϋ, το σπουδαίο
βιβλίο του Νεύτωνα δεν θα είχε
γραφτεί ή τυπωθεί.
 
 
 
Οι νόμοι του Νεύτωνα
εξαλείφουν το λόγο ύπαρξης
κάποιου δημιουργού


Θα αναρωτιέστε γιατί τόση φασαρία. Όταν ο Ισαάκ Νεύτων γεννήθηκε το 1672, ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός. Όλοι θεωρούσαν τέλεια σαν ρολόι την κυκλική κίνηση των πλανητών στον ουρανό και την κατανοούσαν ως έργο κορυφαίου ωρολογοποιού. Δεν είχαν κάποια άλλη εξήγηση. Μόνο μία απάντηση. Τον Θεό. Για λόγους που δεν καταλαβαίναμε, ο Θεός έφτιαξε το ηλιακό σύστημα έτσι. Αυτή η εξήγηση όμως, κλείνει πόρτες. Δεν δέχεται άλλες ερωτήσεις.

Κι έρχεται ο Νεύτωνας, που σέβεται τον Θεό, αλλά είναι και ιδιοφυΐα. Συντάσσει τους νόμους της φύσης με αψεγάδιαστες μαθηματικές προτάσεις. Μαθηματικοί τύποι, που είχαν παγκόσμια εφαρμογή, από τα μήλα ως τα φεγγάρια, τους δορυφόρους, τους πλανήτες και σε τόσα πολλά ακόμα. Με το ένα πόδι ακόμα στον μεσαίωνα  φαντάστηκε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Οι νόμοι της βαρύτητας αποκάλυψαν πώς ο Ήλιος κρατούσε αιχμάλωτους, μακρινούς κόσμους.

Οι νόμοι του εξάλειψαν την ανάγκη ενός δημιουργού για να εξηγηθεί η  ομορφιά του ηλιακού συστήματος. Δημιουργός είναι η βαρύτητα. Η ύλη υπακούει σε εντολές, που μπορούσαμε να ανακαλύψουμε. Σε νόμους, που η Βίβλος δεν ανέφερε. Η απάντηση του Νεύτωνα στο γιατί το ηλιακό σύστημα είναι όπως είναι, άνοιξε τον δρόμο σε άπειρες ερωτήσεις.

Οι «Μαθηματικές αρχές» περιείχαν τις πρώτες στέρεες θεωρητικές βάσεις για τον τερματισμό της αιχμαλωσίας μας στην Γη. Για ταξίδια στο Διάστημα. Ο Νεύτωνας οραματίστηκε τη ρίψη ενός βλήματος κανονιού με αυξανόμενα μεγαλύτερη εκρηκτική ώθηση. Θεώρησε, ότι αν επαρκούσε η ταχύτητα θα μπορούσαμε να σπάσουμε τα δεσμά της βαρύτητας και το βλήμα θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από την Γη. Αυτό άλλαξε τα πάντα.


Οι νόμοι του Νεύτωνα
ισχύουν και στις κινήσεις των κομητών


Οι «Μαθηματικές αρχές» μας απελευθέρωσαν και με άλλον τρόπο. Με την ανακάλυψη των φυσικών νόμων, που κυβερνούν τις πορείες των κομητών, αποσύνδεσε τις κινήσεις τους από την πανάρχαια σχέση τους με τους φόβους μας.

Αν ο Χάλλεϋ δεν στήριζε τον Νεύτωνα όλα αυτά τα χρόνια, ο κόσμος μπορεί να τον θυμόταν μόνο για τις δικές του επιτυχίες και ανακαλύψεις. Ωστόσο, στους περισσότερους θυμίζει μόνο τον κομήτη. Η ειρωνεία είναι, ότι η ανακάλυψη του κομήτη συγκαταλέγεται στα ελάχιστα πράγματα, που δεν έκανε
. Ο Χάλλεϋ δεν ανακάλυψε τον κομήτη, αλλά προέβλεψε, ότι θα περνούσε πάλι από τη Γη πενήντα χρόνια μετά.

 
 Χάρτης
του Χάλλεϋ,
στον οποίο
αποτυπώνεται
η διαδρομή
της ηλιακής
έκλειψης
της 3ης Μαΐου 1715
δια μέσου της Αγγλίας.
 
 
 
Πολυπράγμων επιστήμονας

Ο Χάλλεϋ διατάχθηκε από τον βασιλιά να ηγηθεί τριών ναυτικών ταξιδιών με σκοπό να επιλύσει προβλήματα πλοήγησης του βρετανικού ναυτικού. Ο Χάλλεϋ άδραξε την ευκαιρία και χαρτογράφησε για πρώτη φορά το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Ήταν επίσης και επιχειρηματίας. Τελειοποίησε το σκάφανδρο (καταδυτικό κώδωνα) και αξιοποίησε την εφεύρεσή του σε προσοδοφόρα εταιρία ανελκύσεων. Επειδή δεν ήθελε να ρισκάρει τις ζωές των άλλων ο Χάλλεϋ δοκίμασε προσωπικά την εφεύρεσή του. Έμεινε στον βυθό στις δέκα οργιές για ακριβώς τέσσερις ώρες.

Εφηύρε επίσης τον μετεωρολογικό χάρτη. Έθεσε τα θεμέλια για την επιστήμη της δημογραφικής στατιστικής. Σύγκρινε γεννήσεις, γάμους, θανάτους και την πυκνότητα πληθυσμού του Λονδίνου και του Παρισιού. Χρειάστηκε να περπατήσει την περίμετρο του Παρισιού για να μάθει τις διαστάσεις του. Συμπέρανε, πως εφόσον σχεδόν οι μισοί ενήλικες δεν κάνουν παιδιά, ώστε και εκείνα να κάνουν με την σειρά τους, τότε κάθε παντρεμένο ζευγάρι χρειάζεται να κάνει τέσσερα παιδιά, ώστε να διατηρηθεί ο πληθυσμός στα ίδια επίπεδα.

Ο Χάλλεϋ, μας έδωσε την πραγματική κλίμακα του ηλιακού συστήματος. Βρήκε έξυπνο τρόπο να υπολογίσει την απόσταση της Γης από τον Ήλιο. Περιελάμβανε την ακριβή μέτρηση του χρόνου που χρειαζόταν η Αφροδίτη για να διασχίσει τον δίσκο του Ηλίου.

Είκοσι επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Χάλλεϋ, ο καπετάνιος Τζέιμς Κουκ έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Ταϊτή, για να δοκιμάσει την μέθοδο αυτή του Χάλλεϋ κατά τη διάβαση της Αφροδίτης από τον Ήλιο. Με ειδικό φίλτρο προστασίας της όρασης από τις ακτίνες του Ήλιου, ο Κουκ και οι άνδρες του μας έμαθαν, ότι ο Ήλιος απέχει 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την Γη.

Ο Χάλλεϋ ήταν ο πρώτος, που κατάλαβε ότι οι λεγόμενοι «απλανείς» αστέρες δεν ήταν καθόλου απλανείς. Πώς το έκανε; Εντρύφησε σε παρατηρήσεις λαμπρών αστέρων από αρχαίους έλληνες αστρονόμους. Τις σύγκρινε με εκείνες, που έκανε ο ίδιος για τα ίδια αστέρια, 1.800 χρόνια αργότερα. Κανείς δεν το είχε παρατηρήσει νωρίτερα. Είδε, ότι φανερώνεται μόνο αν υπάρχει χρόνος μεταξύ των παρατηρήσεων. Δύσκολα αντιλαμβανόμαστε την κίνηση αντικειμένων που είναι τόσο μακριά. Και τα αστέρια είναι τόσο μακριά που πρέπει να τα παρακολουθείς για αιώνες για να ανιχνεύσεις την παραμικρή κίνηση.

Ο Χάλλεϋ ανακάλυψε το πρώτο στοιχείο μιας θαυμάσιας αλήθειας. Όλα τα άστρα κινούνται, προσπερνούν το ένα το άλλο, αναδύονται και βυθίζονται σαν αλογάκια σε Καρουζέλ στο νευτώνειο χορό τους γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας.


Η πρόβλεψη
για την εμφάνιση του κομήτη του Χάλλεϋ


Ναι, είναι κι εκείνος ο κομήτης. Τι ήταν εκείνοι οι παράξενοι ουράνιοι επισκέπτες, που εμφανίζονταν χωρίς προειδοποίηση που και που;

Ο Χάλλεϋ αντιμετώπισε το μυστήριο σα ντετέκτιβ. Συγκέντρωσε αξιόπιστες μαρτυρίες. Οι πρώτες ακριβείς παρατηρήσεις κομήτη που βρήκε ο Χάλλεϋ, έγιναν στην Κωνσταντινούπολη από τον Νικηφόρο Γρηγορά, βυζαντινό αστρονόμο και μοναχό, τον Ιούνιο του 1337. Ο Χάλλεϋ εντόπισε κάθε αστρονομική παρατήρηση κομήτη που καταγράφηκε στην Ευρώπη από το 1472 ως το 1698.

Θυμηθείτε, ότι τότε δεν υπήρχαν μηχανές αναζήτησης ή υπολογιστής. Τα μόνα που είχε στη διάθεσή του ο Χάλλεϋ ήταν τα βιβλία και το μυαλό του.

Και τώρα το δύσκολο μέρος. Ο Χάλλεϋ πήρε τις παρατηρήσεις για κάθε κομήτη και αναζήτησε το σχήμα της πραγματικής πορείας του στο διάστημα.

Μόνο ο Νεύτωνας είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει έτσι τους νέους νόμους. Σε ένα δύσκολο επίτευγμα μαθηματικής διάνοιας ο Χάλλεϋ ανακάλυψε, ότι οι κομήτες ήταν δέσμιοι του Ήλιου σε μεγάλες ελλειπτικές τροχιές. Ήταν ο πρώτος, που είδε ότι οι κομήτες του 1531, του 1607 και του 1682 ήταν ένας. Ένας κομήτης, που επέστρεφε κάθε 76 χρόνια.

Σε ένα εκπληκτικό παράδειγμα αυθεντικής αναγνώρισης μοτίβων προέβλεψε ότι θα ξαναεμφανιζόταν ύστερα από τουλάχιστον πενήντα χρόνια. Επί χιλιετίες οι κομήτες ήταν έρεισμα μυστικιστών, που τους θεωρούσαν οιωνούς ανθρώπινων γεγονότων. Ο Χάλλεϋ διέλυσε το μονοπώλιο τους νικώντας τους στο δικό τους παιχνίδι. Ένα παιχνίδι, που κανείς αστρονόμος δεν είχε παίξει μέχρι τότε. Την προφητεία!

Και δεν αοριστολογούσε. Δήλωσε απερίφραστα, ότι ο κομήτης θα επέστρεφε στα τέλη του 1758 από ένα συγκεκριμένο σημείο του ουρανού ακολουθώντας μια συγκεκριμένη πορεία.

Καμιά προφητεία των μυστικιστών δεν επιδιώκει καν τέτοια ακρίβεια.

Αυτός είναι ο κομήτης του Χάλλεϋ. Στην άκρη του ηλιακού συστήματος δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Είναι απλώς μια μεγάλη μάζα πάγου και πέτρας στο διάστημα. Μετά τον Ποσειδώνα, περίπου πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, οι κομήτες κάνουν μια ήσυχη ζωή.

Καθώς πλησιάζει στο απόγειο της τροχιάς επιβραδύνει, ώσπου ο Ήλιος τον σταματάει. Αρχίζει τότε την αργή επιστροφή του στα ενδότερα του ηλιακού συστήματος. Κάνει ελεύθερη πτώση γύρω από τον Ήλιο. Τα πάντα στο ηλιακό μας σύστημα, η Γη, η Σελήνη, οι πλανήτες, οι κομήτες, οι αστεροειδείς όλοι πάνε να πέσουν γύρω από τον Ήλιο. Η βαρύτητα τους τραβάει προς τον Ήλιο, αλλά λόγω της ορμής τους συνεχίζουν να περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο χωρίς να πέφτουν πάνω του.

Ο Ρόμπερτ Χουκ είχε πεθάνει χρόνια πριν έχοντας καταστρέψει την υγεία του εξ αιτίας των κακών συνηθειών. Με καθημερινές δόσεις αγριαψιθιάς, οπίου και υδραργύρου. Λίγους μήνες αργότερα, ο Νεύτωνας εκλέχτηκε να τον αντικαταστήσει στην προεδρία της Βασιλικής Εταιρίας. Λέγεται, ότι ένα πορτραίτο του Χουκ κρεμόταν κάποτε στους τοίχους της Εταιρίας.

Ο Χάλλεϋ έζησε παραπάνω και κατάφερε πολλά εκπληκτικά επιτεύγματα. Εργαζόταν μέχρι την ημέρα που πέθανε στα 85 του χρόνια. Η τελευταία του πράξη, ήταν να ζητήσει ένα ποτήρι κρασί. Το ήπιε με ευχαρίστηση και άφησε την τελευταία του πνοή. Κάποιοι πιστεύουν, ότι ήταν μια νύχτα σαν κι αυτή, που ο Νεύτωνας πήρε επιτέλους την εκδίκησή του από τον Ρόμπερτ Χουκ.


 

 
Ο κομήτης του Χάλλεϋ στις 8 Μαρτίου 1986.
 


Η προφητεία του Χάλλεϋ όμως, δεν ξεχάστηκε. Πενήντα χρόνια μετά, καθώς πλησίαζε η προειρημένη ώρα της επιστροφής του κομήτη, οι αστρονόμοι ανταγωνίζονταν να είναι οι πρώτοι, που θα τον έβλεπαν. Δεν απογοητεύτηκαν. Από τότε, τον καλωσορίζουμε κάθε 76 χρόνια. Η πιο πρόσφατη επίσκεψή του ήταν το 1986.

Κι όσοι τον ξαναδούμε το 2061, είθε να νιώσουμε τον ίδιο θαυμασμό με όσους προηγήθηκαν, αλλά όχι τον φόβο.

Με τους νόμους του Νεύτωνα ο Χάλλεϋ μπόρεσε να δει πενήντα χρόνια στο μέλλον. Πρόβλεψε τη συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου κομήτη. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έκτοτε αυτούς τους νόμους. Άνοιξαν το δρόμο για τη Σελήνη και για πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

 

 
Σύμφωνα με στοιχεία του τηλεσκοπίου Hubble, ο γαλαξίας μας και ο γαλαξίας
της Ανδρομέδας προβλέπεται να συγκρουσθούν σε 3,75 δισεκατομμύρια χρόνια.
 


Μια ακόμα
επιστημονική πρόβλεψη


Χρησιμοποιώντας τους νόμους της βαρύτητας του Νεύτωνα είμαστε εμπρός σε μία νέα προφητεία. Οι αστρονόμοι μπορούν να προβλέψουν, ότι σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο γαλαξίας μας θα συγχωνευτεί με τον γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας. Επειδή οι αποστάσεις μεταξύ των άστρων είναι τόσο μεγάλες σε σύγκριση με τα μεγέθη τους, ελάχιστα άστρα των δύο γαλαξιών θα συγκρουστούν μεταξύ τους.

Ό,τι ζωή θα υπάρχει σε εκείνο το μακρινό μέλλον θα είναι λογικά ασφαλής, θα απολαύσει όμως, μια υπέροχη παράσταση διάρκειας εκατομμυρίων ετών. Το χορό μισού τρισεκατομμυρίου άστρων.

Σημείωση:
Δείτε την επεισόδιο: «When Κnοwledge Cοnquered Fear»
από την τηλεοπτική σειρά, που παρουσιάζει
ο αστροφυσικός Νeil deGrasse Τysοn
με τίτλο «Cοsmοs: Α Spacetime Οdyssey»,
στο οποίο έχει βασιστεί το παραπάνω άρθρο.

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 40183 έγραψε...
Σίγουρα Bielidopoulos εσύ στην θέση μου αυτό θα έκανες!!!! ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΕ. ΣΕ ΦΑΣΚΙΩΣΕ ΤΟ ΕΓΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ
Ο ΝΕΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ, απομονωνόταν στο δωμάτιό του ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, γεωμετρία και γλώσσες και στοχαζόταν βαθιά ερωτήματα για την φύση της ύλης, του χώρου, του χρόνου και της κίνησης Οι νόμοι του εξάλειψαν την ανάγκη ΕΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ για να εξηγηθεί η ομορφιά του ηλιακού συστήματος. Δημιουργός είναι η βαρύτητα. Η ύλη υπακούει σε εντολές, που μπορούσαμε να ανακαλύψουμε. Σε νόμους, που καμία Βίβλος δεν ανέφερε. Η απάντηση του Νεύτωνα στο γιατί το ηλιακό σύστημα είναι όπως είναι, άνοιξε τον δρόμο σε άπειρες ερωτήσεις.
Ο Χάλλεϋ ήταν ο πρώτος, που κατάλαβε ότι οι λεγόμενοι «απλανείς» αστέρες δεν ήταν καθόλου απλανείς. Πώς το έκανε; Εντρύφησε σε παρατηρήσεις λαμπρών αστέρων από αρχαίους έλληνες αστρονόμους.
.ΟΙ ΛΑΤΙΝΟΙ Σου ΚΗΠΟΥΡΟΙ είναι ΠΟΥ Σκαλίζουν ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΟΥΝ ΣΤΑΦΥΛΩ ΡΟΓΑΣ ΚΑΡΠΟΥΣ εργα ΓΝΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
ΕΝΑ ΣΟΥ ΛΕΩ : ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΕ ΥΛΗΣ ΦΤΙΑΣΙΔΙ, 100 ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ.
ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΔΩΣΑΝ Θέα ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ. Ο ΘΕΙΟΣ ΣΑΝ ΝΟΗΜΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΛΦΟ ΕΙΤΕ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΥΤΑΔΕΛΦΟ………ΑΠΟ ΚΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΙΕΡΕΙΕΣ ‘’ΙΩΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ’’ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΣΑΖΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΣΑΝ ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΠΙΘΑΝΑ ΚΕΡΔΗ ΘΑ ΚΟΜΙΖΑΝ.
ΑΠΟ ΚΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΛΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΛΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΟΝΕΙΡΑΤΩ ΩΚΥΝΟΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΣΣΙΑΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΕ 27 ΦΘΟΓΓΟΓΡΑΜΜΕΣ ΑΛΦΑΒΗΤΑΣ ΣΕ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΑΥΘΙΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ.
ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΟΥ, κατόπιν παρακλήσεως μου.

25.11.2016, 09:30:07

Ανώνυμος 40184 έγραψε...

Έχη δει τρελούς και τρελούς Bielidopoulos, αλλά σαν αυτόν τον Παπαδόπουλο ποτέ.
25.11.2016, 16:13:00

Bielidopoulos έγραψε...

"Οι νόμοι του Νεύτωνα εξαλείφουν το λόγο ύπαρξης κάποιου δημιουργού"
Αυτό σαφώς δεν ισχύει. Το ντοκυμαντέρ απλά υπερβάλλει λίγο. Ναι μεν η νευτώνεια μηχανική αποτελεί ένα κομβικό σημείο της επιστημονικής και απαραίτητο στοιχείο της τεχνολογικής επανάστασης, αλλά ο Νεύτων ήταν αιρετικός χριστιανός. Αιρετικός μεν, χριστιανός δε. Η νευτώνεια μηχανική δεν λέει τίποτε για το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν, τί είναι ύλη και για τη σταθερότητα της ύλης. Ο Νεύτων θεωρούσε ότι από κάπου ξεκίνησαν όλα (αιτιοκρατικά σκεφτόμενος) και ότι ο θεός έκανε την εκκίνηση δημιουργώντας τον χώρο και τον χρόνο και φυσικά την απαραίτητη αρχική ποσότητα ύλης. Σήμερα η επικρατούσα για την ώρα άποψη είναι ότι κβαντικές διακυμάνσεις ξεκίνησαν μια διαδικασία που ονομάζεται πληθωρισμός (μοντέλο Lambda-CDM), αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Οι ιδέες της επιστημονικής επανάστασης έδωσαν τροφή σε ένα κριτικό, αντικληρικαλιστικό ρεύμα που προωθούσε τη λογική έναντι της οργανωμένης θρησκείας, τον ντεισμό που μίλαγε για ένα υπέρτατο ον που έκανε την εκκίνηση αλλά δεν παρεμβαίνει πλέον στο σύμπαν διότι δεν χρειάζεται (πλην εξαιρέσεων διακριτικά) λόγω της ύπαρξης φυσικών νόμων που ρυθμίζουν τα πάντα. Ο ντειστής Τόμας Πέιν έγραψε το βιβλίο "Η Εποχή της Λογικής" τέλη του 18ου αιώνα και ο Λαπλάς, συνεχιστής του έργου του Νεύτων, ήταν επίσης ντειστής, όπως και οι γάλλοι εγκυκλοπαιδιστές, οι πρώτοι πρόεδροι των ΗΠΑ κ.λπ. Λόγω της κβαντομηχανικής ούτε αυτή η υπόθεση είναι απαραίτητη (υπέρτατο ον). Ούτε η υπόθεση περί αταλάντευτων, αμετάβλητων συμπαντικών νόμων είναι απαραίτητη, αλλά και αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

25.11.2016, 16:10:44

Bielidopoulos έγραψε...

Βασική έμπνευση του Νεύτων ήταν ότι οι μεταβολές στη φύση μπορούν να περιγραφούν μέσω εξισώσεων που δεν συνδέουν τις φυσικές ποσότητες που μας ενδιαφέρουν πρωτίστως, αλλά τους ρυθμούς με τους οποίους μεταβάλλονται αυτές οι ποσότητες με την πάροδο του χρόνου ή τους ρυθμούς με τους οποίους μεταβάλονται αυτοί οι ρυθμοί. Π.χ. η πρώτη παράγωγος της μεταβολής του διαστήματος με το χρόνο μας δίνει την ταχύτητα και η δεύτερη παράγωγος την επιτάχυνση (διαφορικές εξισώσεις). Οι φυσικοί νόμοι για το φως, τον ήχο, τον ηλεκτρισμό, τον μαγνητισμό, την ελαστική παραμόρφωση των υλικών, την ροή των υγρών, τη μετάδοση θερμότητας, την πορεία μιας χημικής αντιδρασης είναι όλοι τους εξισώσεις για διάφορους ρυθμούς μεταβολής. Όταν όμως ο Νεύτων και οι επίγονοί του προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν περαιτέρω την επιτυχία της νέας μηχανικής επιλύοντας τις εξισώσεις σε σύστημα τριών ή περισσοτέρων σωμάτων (γενικότερα: πρόβλημα Ν-σωμάτων) συνάντησαν τεχνικές δυσκολίες. Και ο μόνος τρόπος να τις αντιμετωπίσουν είναι να καταφύγουν σε αριθμητικές προσεγγίσεις (μέθοδοι αριθμητικής ανάλυσης). Με την ανάπτυξη της θεωρίας του χάους άλλαξαν πάλι τα πράγματα. Αρχικά ο όρος "επιλύω" σήμαινε βρίσκω έναν τύπο, κατόπιν σήμαινε βρίσκω προσεγγιστικές τιμές και καταλήγει σε βρίσκω με τί μοιάζει η λύση. Αντί για ποσοτικές απαντήσεις αναζητούνται ποιοτικές.

25.11.2016, 16:16:10

Bielidopoulos έγραψε...

@40183 αερολόγο
Και οι αρχαίοι έλληνες πήραν από αιγυπτίους, βαβυλώνιους κ.λπ., οι ιταλιώτες της αναγέννησης από άραβες, οι βορειοευρωπαίοι από τους ιταλιώτες (Ταρτάλια, Γαλιλαίος κ.λπ.) και πάει λέγοντας. Αρχαιολαγνεία το όπιο της ρωμιοσύνης, ανίατη περίπτωση. Όσες φορές και να τα γράψει κανείς είναι σαν να μιλάει σε τοίχο.
" ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΜΑΣ"
Το "ΜΑΣ" πού κολλάει τζάνεμ;
τζάνεμ < από το τουρκικό canm, ψυχή μου ;)

"Οι ίδιοι οι έλληνες διακηρύσσουν ομόφωνα ότι το υλικό τους για τη γεωμετρία και την αστρονομία το βρήκαν στην Αίγυπτο και στη Βαβυλώνα."
"Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι οι ίωνες ήταν οι πρώτοι λαμπαδηφόροι του ελληνικού πολιτισμού. Δεν κατοικούσαν μήπως κοντά στα σύνορα των μεγάλων ανατολικών αυτοκρατοριών και δεν ήταν επί πολλά χρόνια υπήκοοι των βασιλέων της Λυδίας και της Περσίας."
"Η γεωμετρική άλγεβρα του 2ου βιβλίου του Ευκλείδη προέρχεται από τη βαβυλωνιακή άλγεβρα."
"Όλες ανεξαρτήτως οι βαβυλωνιακές τυπικές εξισώσεις έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην αριθμητική και τη γεωμετρία των πυθαγορείων. Η βαβυλωνιακή παράδοση πάρεσχε το υλικό το οποίο οι έλληνες και ιδιαίτερα οι πυθαγόρειοι χρησιμοποίησαν για να κατασκευάσουν τα μαθηματικά τους."
Στο βιβλίο το συνεχίζει και λέει ότι ο βασικός λόγος που οι πυθαγόρειοι στράφηκαν από τη βαβυλωνιακή άλγεβρα στην γεωμετρικοποίησή της ήταν η ανακάλυψη της ασυμμετρίας (άρρητοι αριθμοί), όταν οι βαβυλώνιοι αρκούνταν σε αριθμητικές προσεγγίσεις, αλλά και αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
(Από το βιβλίο "Η αφύπνιση της επιστήμης", B. L. van der Waerden, 1954)

25.11.2016, 16:23:21

Bielidopoulos έγραψε...

https://el.wikipedia.org/wiki/Αριθμητική_ανάλυση
;)

25.11.2016, 16:28:09

Ανώνυμος 40191 έγραψε...
ορφικα στιχ. 43 για τους ΑΙΓΥΠΤΟΝ (αιγυπτος)τε και ΒΙΛΟΝ (βαβυλωνια)
ηδ' όσον Αιγυπτίων ιερόν λόγον εξελόχευσα,
Μέμφιν ες ηγαθέην περάσας, ιεράς τε πόληας
Απιδος άς πέρι Νείλος αγάρροος εστεφάνωται: 45
πάντα μάλ' ατρεκέως απ' εμών στέρνων δεδάηκας.
αει φουκαρα και να ηξερες........οτι και το αυγο των λατινων σου δεν απαντα στο ''ζυγον ισορροποιησιν ΥΛΗΣ ΑΫΛΟΥ.
ψάχνεσαι για το νόημα ''ΥΛΗ''. απάντηση θα βρεις στην ''ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ''. (κάτι για γονιδιομα εγραψε η ΕΥΓΕΝΙΑ.)
ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ @@ να λιώσεις αρκετά παντελόνια για να καταλάβεις τι;; σημαίνει ΟΜΒΡΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΜΒΡΟΣΙΟ

26.11.2016, 08:04:07

Bielidopoulos έγραψε...

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5409535/mexri-kai-kadoys-aporrimmatwn-petane-oi-ellhnes-stis-thalasses/
Μην πετάτε τους κάδους στη θάλασσα χωρίς να ελέγξετε αν είναι ο Παπαδόπουλος μέσα και τον χάσουμε τον άνθρωπο. Είναι καλός πελάτης!

26.11.2016, 08:47:44

Ανώνυμος 40194 έγραψε...
τι εγινε;; σου λειπουνε τα@@@;;ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ @@ να λιώσεις αρκετά παντελόνια για να καταλάβεις τι;; σημαίνει ΟΜΒΡΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΜΒΡΟΣΙΟ και .......'΄Αλλα λογια ναγαπιομαστε;;; δια το στριβειν δολιως;;
27.11.2016, 08:46:16

Bielidopoulos έγραψε...

Αμπελο-φιλολογία μία από τις πιο τρανές αξίες. Όχι όμως τόσο τρανή όσο η αμπελο-φιλοσοφία. ;)

27.11.2016, 14:16:39

Ανώνυμος 40202 έγραψε...
Ψευδεοι λογοι το πρωτο Αμφιλογιαι το δευτερο.
σουγραψα @@@ χρειαζονται για να κατανοησης τουτη την γλωσσα......
28.11.2016, 09:18:17

Ανώνυμος 40204 έγραψε...

"Ψευδεοι λογοι" είναι η βλακεία που σε δέρνει καραγκιοζάνθρωπε.

28.11.2016, 18:40:48

Ανώνυμος 40207 έγραψε...

https://en.wikipedia.org/wiki/Transit_of_Venus#1761_and_1769

28.11.2016, 21:29:15

Ανώνυμος 40209 έγραψε...
40204 ναι η βλακεία που σε δέρνει καραγκιοζάνθρωπε με τους ψευδεις λογους. ΕΤΣΙ ΣΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΕ ΦΩΝΑΖΟΥΝΕ ;;ζωντοβολο της ορθης γραφης. 8 πτωσεις καποιοι ειχανε οχι μια τυπου Λατινων.....
29.11.2016, 07:11:50

Bielidopoulos έγραψε...

Ζητάνε εθελοντές να σφουγγαρίσουν το μουσείο της Ακρόπολης. Ευκαιρία για ψυχική ανάταση.Τί περιμένεις;

29.11.2016, 13:02:46

Ανώνυμος 40219 έγραψε...
την καταρα σου λατινε δουλεμπορα αποικιοκρατη σαδιστη ρατσοφορε
01.12.2016, 17:24:22

Bielidopoulos έγραψε...

Φάε μια κρεμούλα.

01.12.2016, 19:09:06

Ανώνυμος 40224 έγραψε...
κοπρια: Η ζωη σου ολη......... λιγο ανθρωπο ρεεεεεεε
02.12.2016, 08:26:45

Bielidopoulos έγραψε...

Μου θυμίζεις τις αρχαιολαγνικές μπουρδολογίες του Σεφέρη.

02.12.2016, 14:41:29

Ανώνυμος 40236 έγραψε...
η βωμολοχια του κοπρολογου. με ωμεγα και χι.
03.12.2016, 08:12:09

Bielidopoulos έγραψε...

Ένα σπάνιο αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του διάσημου βιβλίου του Ισαάκ Νεύτωνα «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας» («Philosophiae Naturalis Principia Mathematica» ή απλώς «Principia Mathematica») θα βγει αυτόν τον μήνα σε δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις στη Νέα Υόρκη με τιμή εκκίνησης τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια.
Είναι η υψηλότερη αρχική τιμή για αντίγραφο του συγκεκριμένου βιβλίου, το οποίο αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της επιστήμης. Ένα άλλο αντίγραφο είχε δημοπρατηθεί το 2013 με τιμή εκκίνησης 600.000 δολάρια, αλλά είχε τελικά «πιάσει» πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το συγκεκριμένο αντίγραφο είναι ένα από τα ελάχιστα που προορίζονταν για το αναγνωστικό κοινό της Ευρώπης και έχει μικρές διαφορές με το κείμενο που κυκλοφόρησε στην Αγγλία από τον Νεύτωνα και τον εκδότη του αστρονόμο Έντμοντ Χάλει (του γνωστού κομήτη), σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian».
Περίπου 400 αντίγραφα της πρώτης έκδοσης του Principia Mathematica είχαν τυπωθεί το 1687 και, από αυτά, το ένα πέμπτο κατευθύνθηκε στην Ευρώπη. Ο Χάλεϊ έπεισε το Νεύτωνα να εκδώσει τις θεωρίες του σε βιβλίο και κατέβαλε εκείνος το κόστος της έκδοσης, καθώς η Βασιλική Εταιρεία επιστημών, όπου και οι δύο ήσαν μέλη, είχε ξεμείνει από χρήματα. Σήμερα η Βασιλική Εταιρεία φυλάσσει δύο αντίγραφα της πρώτης έκδοσης, καθώς και το αρχικό χειρόγραφο του Νεύτωνα.
Το έργο του βρετανού φυσικομαθηματικού επέδρασε όσο λίγα όχι μόνο στις θετικές επιστήμες, αλλά γενικότερα στην ανθρώπινη σκέψη και στον δυτικό πολιτισμό. Μαζί με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, θεωρούνται τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.
http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5411959/sto-sfyri-h-prwth-ekdosh-diashmoy-biblioy-toy-neytwna/

05.12.2016, 22:35:29

Ανώνυμος 40260 έγραψε...
Bielidopoulε ξυπνα
εποχη αντιφασεων
και εσυ ευναζεις στην μακαριοτητα του ''ΕΓΩ'σου
06.12.2016, 10:08:22

Bielidopoulos έγραψε...

Εποχή αντιφάσεων και φαπών αγαπητέ. Να τα λέμε όλα.
Από τον Παπαδό-πουλο στον Παπαδό-κωλο. Do u know what I mean..
http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=2989

06.12.2016, 11:15:01

Ανώνυμος 40269 έγραψε...
καποιος εγραψε: η βωμολοχια του κοπρολογου. με ωμεγα και χι.
και ο λατινοαυνανιστης: Από τον Παπαδό-πουλο στον Παπαδό-κωλο.
και το ζωο ξαναμουγκανισε.
07.12.2016, 18:12:05

Ανώνυμος 40271 έγραψε...

Αυτός που έγραψε "η βωμολοχια του κοπρολογου. με ωμεγα και χι" είναι κάποιος μακάκας.

07.12.2016, 20:53:06

Ανώνυμος 40279 έγραψε...

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/pote_to_24oro_tha_ginei_25oro-64743446/

08.12.2016, 18:38:41

Ανώνυμος 40304 έγραψε...
Ανώνυμος 40271 έγραψε...
είναι κάποιος μακάκας. ενώ εσύ εισαι ενας Αμάκακας.
μεγαλεεεεεε, και γ@μω την μυαλοσυνη σου

11.12.2016, 04:53:57

Ανώνυμος 40307 έγραψε...

Φάε μια κρεμούλα δάσκαλε.

11.12.2016, 13:13:08

Bielidopoulos έγραψε...

Αστρονομική τιμή για ένα αντίτυπο του αριστουργήματος του Νεύτωνα.
Ένα αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του Principia Mathematica, το μεγαλειώδες έργο του Νεύτωνα που χαρακτηρίστηκε από τον Αϊνστάιν «το μεγαλύτερο διανοητικό άλμα» της ιστορίας, έπιασε 3,7 εκατομμύρια δολάρια σε πλειστηριασμό, και έγινε έτσι το ακριβότερο τυπωμένο επιστημονικό βιβλίο που έχει πουληθεί ποτέ.
Το Philosophi Naturalis Principia Mathematica (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας) δημοσιεύτηκε το 1687 και έθεσε τις βάσεις της κλασικής φυσικής: περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους νόμους της κίνησης και το νόμο της παγκόσμιας έλξης, ο οποίος περιγράφει τη βαρύτητα.
«Είναι ίσως το μεγαλύτερο διανοητικό άλμα που έχει επιτραπεί να κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος» είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος έδωσε τον 20ό αιώνα μια νέα εικόνα για τη βαρύτητα με τη Γενική Σχετικότητα.
To αντίτυπο που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη είναι ένα από τα περίπου 80 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης που προορίζονταν για την ηπειρωτική Ευρώπη, και διαφέρει σε ορισμένα σημεία από το αγγλικό πρωτότυπο.
Μόλις 400 αντίτυπα τυπώθηκαν στην πρώτη έκδοση. Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία είχε ξεμείνει τότε από χρήματα, και το κόστος της εκτύπωσης καλύφθηκε από τον Έντμουντ Χάλεϊ του ομώνυμου κομήτη.
Σήμερα, το πρωτότυπο χειρόγραφο του Νεύτωνα βρίσκεται την κατοχή της Βασιλικής Εταιρείας, η οποία το θεωρεί «τον μεγαλύτερο θησαυρό της».
O οίκος Christie's εκτιμούσε αρχικά ότι το σπάνιο αντίτυπο θα έπιανε μόνο 400 με 700 χιλιάδες δολάρια, η τελική τιμή όμως ήταν 2,5 φορές υψηλότερη.
Ο αγοραστής παραμένει ανώνυμος.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500121124

15.12.2016, 14:06:04

Ανώνυμος 43428 έγραψε...
φτου σου μεγαλοπρυτανη. κερδισες ενα κοφινι χωμα
09.07.2017, 07:15:04


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+8=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...