Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλΆ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, διΆ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

MI XASOUME
TIN E8NIKI MAS
TAYTOTITA !


Σαθρή
η επιχειρηματολογία της Ρωμιοσύνης
κατά των greeklish


Έγραψε στις 22.01.2016 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή

 
«Υιοθετώντας τα greeklish σαν μέσο γραφής
θα αφανιστούμε από το προσκήνιο της ιστορίας,
θα χαθούμε σαν χώρα και θα γίνουμε μαριονέτες
των ισχυρότερων χωρών»

Από εργασία μαθητών σε γυμνάσιο της Ρωμιοσύνης
(2ο Λύκειο Λευκάδας:
«Greeklish: Enas neos tropos grafis»,
2lyk-lefkad.lef.sch.gr)

 
 


 
 

Κάθε γλωσσική χρήση περιβάλλεται από μια ιδεολογία και η γραφή της γλώσσας μας με χρήση λατινικών στοιχείων (greeklish) δεν αποτελεί εξαίρεση, κατά την άποψη πολλών μάλιστα, αποτελεί ένα διαβρωτικό μηχανισμό της.

Η γλώσσα δεν είναι απλά ένα εργαλείο σκέψης και επικοινωνίας, αλλά ειδικά για τους ρωμιούς, αποτελεί σημαντικό σύμβολο εθνικής ταυτότητας: «Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας», δηλώνει ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Διαβάστε όποια επιχειρηματολογία βρήτε κατά των greeklish. Εν κατακλείδι, όλοι συμφωνούν, ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί η γραφή, γιατί θα χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Τη φαντασίωση δηλαδή, που μας ενστάλαξαν στα μυαλά από παιδιά κατά την υποχρεωτική κρατική παιδεία, ότι δήθεν καταγόμαστε από τους αρχαίους έλληνες.

Ποιοι λόγοι επιβάλλουν να γράφουμε αντίρρηση
Ελλιπής ή ελλιπείς στον πληθυντικό; Επανειλημμένα κ.λπ.; Και πόσοι ρωμιοί ─παρά την πολυετή υποχρεωτική εκπαίδευση─ μπορούν να γράψουν το επανειλημμένα ορθογραφημένα; Κι αν το γράψουν τι κερδίζουν;

Ο λόγος ύπαρξης της ορθογραφίας δεν είναι πλέον λειτουργικός, αλλά:
- Ετυμολογικός (καταδεικνύει την προέλευση των λέξεων).
-
Ιστορικός (η γραφή των λέξεων παραμένει απαράλλακτη).
-
Και κυρίως συμβολικός (συμβολίζει τη δήθεν ιστορική συνέχεια της νεορωμέικης εθνικής κοινότητας από την ελληνική αρχαιότητα έως σήμερα).

Γιατί θα πρέπει, όταν γράφουμε μια λέξη, θα πρέπει να γράφουμε και την ιστορία της εξέλιξής της; Την παράδοση (πραγματική ή φαντασιακή) που κουβαλάει η κάθε λέξη, τους κανόνες κι όλα τα συναφή; Αυτά θα μπορούσαν να τα μαθαίνουν στα πανεπιστήμια οι ειδικοί γλωσσολόγοι. Για τους υπόλοιπους όχι μόνον είναι εντελώς άχρηστα, αλλά καθίστανται και προβληματικά με τις νέες τεχνολογίες, όπου κυριαρχεί η αγγλική γλώσσα και οι λατινικοί χαρακτήρες.

 

Η προέκταση του χεριού των νέων σήμερα είναι το κινητό τους. Στην τάξη κρύβεται ανάμεσα στα πόδια ή στην κασετίνα ανάμεσα στα στυλό, για να βλέπεις αν έρχεται μήνυμα ή κλήση. Τα sms δίνουν και παίρνουν. Οι ταχύτητες είναι εκπληκτικές, τυφλό σύστημα και καμία αγωνία ορθογραφίας, μιας και το κείμενο είναι σε greeklish.
Τα greeklish σκοπεύουν στη φωνητική απόδοση των ελληνικών.
 


Η γραφή,
που γεννήθηκε με τις νέες τεχνολογίες

Γιατί, άραγε, όλοι οι νέοι γράφουν με λατινικούς χαρακτήρες; Για πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Greeklish θα γράψει κάποιος στο mnm (μήνυμα) στο κινητό, στο chat, σε κάποιο forum, πιθανόν στο e-mail.

Είναι πλέον μάταιο να χαρακτηρίσουμε τα greeklish μία σύγχρονη μάστιγα. Έχουν παγιωθεί, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, οι νέοι θεωρούν δεδομένη τη γραφή με αυτή τη μορφή, νιώθουν άνετα και χωρίς κόμπλεξ για ορθογραφικά τους λάθη.

 
 


Greeklish
στο
Youtube.

  

Στα greeklish έχει καταργηθεί η ορθογραφία (ximia αντί για χημεία, ine αντί για είναι κ.λπ.), παραλείπεται ο τονισμός, τα σημεία στίξης έχουν αντικατασταθεί από τα αγγλικά, ενώ συνηθίζεται και η σύντμηση των λέξεων (tespa αντί για τέλος πάντων, tpt αντί για τίποτα).

Ταυτόχρονα, τα greeklish λειτουργούν ως στοιχείο συνοχής, ως συνδετικός κρίκος, που ενώνει τους χρήστες και ως σημείο αναγνώρισης μεταξύ τους. Δεν υπάρχει περίπτωση νέος άνθρωπος να πεισθεί να γράψει το μήνυμα που στέλνει στο φίλο του στο «καθαρόαιμο ελληνικό αλφάβητο».

 
Ορθοπαιδικά
ή ορθοπεδικά;
Η σχιζοφρένεια
της ορθογραφίας
σε δυο πινακίδες
του ίδιου
καταστήματος.
 

Το φαινόμενο εξαπλώνεται σε τέτοιο βαθμό για διάφορους λόγους, όπως:

Πρώτον, γιατί φανερά εξυπηρετεί ανάγκες. Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας παρέχει ταχύτητα και ευκολία στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων με την παράλληλη γλωσσική ηγεμονία της αγγλικής γλώσσας, που είναι και η ορολογία της πληροφορικής.

Δεύτερον, εξοικονομείται χρόνος, καθώς δεν είναι αναγκαίο να αλλάζουν οι χρήστες συνεχώς την γλώσσα του πληκτρολογίου.
 
Επιπλέον, η ορθογραφία δεν τους απασχολεί τους χρήστες του συγκεκριμένου γλωσσικού κώδικα καθώς δεν μπορεί κάτι να χαρακτηριστεί ως ορθογραφικό λάθος.

Και τέλος, επειδή δεν υπάρχει κάποιο αντίπαλο δέος που να αντιπροταθεί. Είναι παράλογο να ζητάμε από τους νέους να εγκαταλείψουν τα greeklish, όταν αυτό που τους αντιπροτείνουμε είναι μια ανοησία (άλλο να γράφουν κι άλλο να διαβάσουν με ένα σωρό τρόπους και κανόνες, όπως θα δείξουμε παρακάτω).
 

 
Κρατικές ανορθογραφίες.
 


 

 
Η ψηφιακή γλώσσα συναντάται σε ολόκληρο τον κόσμο συνιστώντας
συστατικό γνώρισμα της προόδου στο χώρο της ηλεκτρονικής
και της διαδικτυακής επικοινωνίας. Έχει καθιερωθεί στη συνείδηση
εκατομμυρίων ατόμων χάρη στην ευκολία, τη χρησιμότητα
και την αποτελεσματικότητα της. Τα λογισμικά προγράμματα

που χρησιμοποιούνται διεθνώς, είναι γραμμένα στα αγγλικά και έχουν γίνει
αποδεκτά από τους χρήστες του διαδικτύου ως αναπόσπαστο κεφάλαιο
της διαδικτυακής και ηλεκτρονικής κουλτούρας.
 Η γλωσσική μας ασυνέχεια

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η δήθεν συνέχειά της από την αρχαιότητα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τον μύθο της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας.

Η γλώσσα, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας. ΓιΆ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς,
παρά τα χρόνια, που υποχρε-
ωτικά διδάσκονται αρχαία ελλη-
νικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (ρωμέικα, όπως λέγονταν μέχρι πρότινος) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια).

 

 
Ράδιο Ανοησία.
Είτε πανεπιστημιακοί είτε χαβαλέδες, οι ρωμιοί,
τα ίδια εθνικιστικά φληναφήματα αναμασούν.

 

Η γλώσσα έχει μπολιασθεί με την αθρόα χρήση αρχαίων λέξεων και ριζών για την δημιουργία νέων λέξεων από τον 19ο αιώνα και μετά. Κάποιες λέξεις επομένως, που χρησιμοποιούμε σήμερα στη γλώσσα μας, οι οποίες είναι ίδιες ή μοιάζουν με αρχαίες, δεν χρησιμοποιούνταν διαχρονικά, αλλά «νεκραναστήθηκαν» και επιβλήθηκαν μετά τη δημιουργία του κράτους, για να πείσουν τους αρβανίτες, βλάχους, βορειοαφρικανούς, ανατολίτες κ.λπ. κατοίκους του ελλαδικού χώρου για τη δήθεν γλωσσική ─και κατΆ επέκταση φυλετική τους─ συνέχεια.
 
 

 
Greeklish στο Instagram.
 
Όλα τα γλωσσικά κριτήρια συνηγορούν, στο ότι τα ρωμέικα, που μιλάμε σήμερα, δεν έχουν άμεση σχέση με τα αρχαία ελληνικά. Δεν αποτελούν μορφές της ίδιας γλώσσας. Βαπτίστηκαν ελληνικά, όπως κι οι ρωμιοί βαπτίστηκαν έλληνες. Ο μύθος της ενιαίας ελληνικής δεν έχει σχέση με τη γλωσσολογία, αλλά με την πολιτική. Δεν υπάρχει μια ενιαία ελληνική, όπως δεν υπάρχει εξ άλλου και κάποιος ενιαίος «ελληνισμός».

¶λλωστε, όλες οι γλώσσες τοποθετούνται κάπου σε ένα ιστορικό συνεχές, διαθέτουν δηλαδή κάποια άλλη γλώσσα καταγωγής, η οποία για τα ελληνικά είναι η ινδο-ευρωπαϊκή.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα» για τη γλωσσική ασυνέχεια στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα έως σήμερα, στο άρθρο: Τη γλώσσα μου έδωσαν ρωμέικη.

 
 


Τα greeklish
βρίσκονται ακόμα
σε διαδικασία εξέλιξης.
Με ελάχιστους κανόνες
θα μπορούσαν
να είναι εύχρηστα
χωρίς παρανοήσεις.

  


¶λλα γράφουμε,
άλλα διαβάζουμε

Η γλώσσα αλλάζει μαζί με την κοινωνία που τη χρησιμοποιεί. Με την πάροδο του χρόνου η προφορική και η γραπτή μορφή μιας γλώσσας συχνά απομακρύνονται η μία από την άλλη, ώσπου κάποια στιγμή η ιστορική ορθογραφία μιας γλώσσας δεν ανταποκρίνεται πλέον στη σύγχρονη προφορά της. Ετσι, η σύγχρονη ελληνική γραφή είναι φορτωμένη με φθογγόσημα (η, ι, υ, οι...) και ως πριν από μερικές δεκαετίες με τα σύμβολα των τόνων, αλλά χωρίς αντιστοιχία στη σύγχρονη προφορική γλώσσα.

 


Οι γλώσσες στην εποχή μας εμπλουτίζονται και με εικονίδια από τα social media.

Τα εικονίδια καλύπτουν ένα κενό της επικοινωνίας του 21ου αιώνα, μιας και είναι ευέλικτα, άμεσα και δημιουργούν όμορφο τόνο.
  
Το φατσάκι που «κλαίει από τα γέλια», ανακηρύχθηκε η «λέξη της χρονιάς» από την Oxford Dictionaries, χωρίς καν να είναι λέξη.

Το συγκεκριμένο emoji είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο στον κόσμο.
Η χρήση του αυξήθηκε τέσσερις φορές τους προηγούμενους 12 μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αντιπροσωπεύει το 20% όλων των εικονιδίων, που χρησιμοποιούνται.

 

Αυτό που είναι ολοφάνερο σΆ αυτόν, που κατέχει ή προσπαθεί να μάθει νεορωμέικα, είναι, ότι άλλα γράφουμε και άλλα προφέρουμε. Γράφουμε παιδί, όμως δεν προφέρουμε παϊδί, αλλά πεδί. Γράφουμε και, και προφέρουμε κε, γράφουμε οίκος και προφέρουμε ίκος, γράφουμε ειρήνη και προφέρουμε ιρίνι. Γράφουμε ίδιος, ήλιος, ύφος, είμαι, οίστρος, υιοθεσία, αλλά η αρχή των λέξεων αυτών, παρά τα διαφορετικά γράμματα, προφέρεται με τον ίδιο τρόπο: ι.

Αυτό συμβαίνει, γιατί εξακολουθούμε να χρησι-
μοποιούμε έναν τρόπο γραφής, που είναι ιστο-
ρικός, δηλαδή καταγράφει μια  παλιότερη προ-
φορά. Στα αρχαία ελληνικά τα γράμματα (ή οι
συνδυασμοί γραμμάτων) ι, η, υ, ει, οι, υι αντι-
στοιχούσαν σε διαφορετικές προφορές, σε διαφο-
ρετικούς φθόγγους. Σήμερα όμως, τα ι, η, υ, ει,
οι, υι
δηλώνουν τον ίδιο φθόγγο, το ι. Η προφο-
ρά είναι διαφορετική, αλλά εξακολουθούμε
να γράφουμε σαν να μην είναι. Έτσι, άλλα γρά-
φουμε και άλλα προφέρουμε.
Αλλοιώσαμε
το χαρακτήρα
της γραφής.
¶λλα γράφουμε
κι άλλα διαβάζουμε
κι αυτό εν ονόματι
μιας φαντασίωσης,
του έθνους.
    
 
Όταν το παιδί στέλνει sms στους γονείς: «8a giriso se kamia ora. mn me prmnt g fai 8a faw kana club ap e3o», το πιο πιθανό είναι εκείνοι να νομίσουν, ότι πατήθηκαν κατά λάθος τα πλήκτρα του κινητού.
 
 
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα ρωμέικα, αλλά και σε πολλές άλλες γλώσσες.

Ενώ, όταν πρωτοεφευρέθηκε το αλφάβητο, κάθε σύμβολο αντιστοιχούσε και σε κάποιο φθόγγο, σήμερα δεν συμβαίνει αυτό. Κάθε γλώσσα αλλάζει, εξελίσσεται, δεν αλλάζει όμως η γραφή.

 

 
Πιο εύκολα καταλαβαίνει η Ρωμιοσύνη το «fair play»,
παρά την ελληνικούρα «ευ αγωνίζεσθαι»,
που προτάθηκε ως ένα ελληνοπρεπέστερο υποκατάστατό του.
Μάταια επιχειρούσαν οι δημοσιογράφοι να μάθουν
να το λένε
και να το επιβάλουν.
Παροιμιώδης έμεινε η έκφραση αθλητικογράφου, η οποία καθώς μιλούσε
για το θέμα, είπε: «...το ευ αγωνίζεσθαι, το fair play δηλαδή!».
 

Οι λαοί, αφού τα τελευταία διακόσια χρόνια με τη δημιουργία των εθνών-κρατών και την υποχρεωτική παιδεία─πλύση εγκεφάλου εντάχθηκαν σε κάποιο εθνικό σύνολο, έχουν ταμπουρωθεί σήμερα πίσω από τη γραφή και νομίζουν, ότι άμα αλλάξει, θα χάσουν την εθνική τους ταυτότητα.

 

Διάφορα κείμενα
έχουν γραφεί
σε greeklish
κατά το μεσαίωνα
.
Αυτό, που σήμερα
ο κόσμος αποκαλεί
greeklish, λατινοελ-
ληνικά ή φραγκολεβαν-
τίνικα δεν είναι σύγχρο-
νο φαινόμενο. Αντίθετα,
είναι μια πρακτική, που
εμφανίστηκε σε διάφο-
ρους τόπους και εποχές
και εφαρμόστηκε από διά-
φορες κοινότητες με δια-
φορετικούς τρόπους.
 


Το παράδειγμα της Τουρκίας
Ο γλωσσολόγος Νίκος Χατζηδάκης είχε δηλώσει το 1931 στη «Νέα Εστία»: «Αλήθεια, πρέπει να πω κάτι για ένα επιχείρημα, που δεν το έχω ακόμη αναφέρει. Με την εισαγωγή ξενικού αλφαβήτου δεν θα χάσουμε ένα μέρος από τον εθνισμό μας;».

Η εθνική ταυτότητα μιας κοινότητας όμως, δεν εξαντλείται στην ορθογραφική μεταρρύθμιση ούτε κρέμεται από την ιστορική ορθογραφία. Χάνουμε από τον «εθνισμό μας», όταν μαθαίνουμε, όπως τώρα κάνουμε, μουσική από νότες, που γράφονται σε ένα διεθνές μουσικό αλφάβητο, όταν λογαριάζουμε στο διεθνές σήμερα σύστημα γραφής των αριθμών ή όταν ντυνόμαστε ευρωπαϊκά;

Ο Κεμάλ Ατατούρκ, ανάμεσα στις πολλές μεταρρυθμίσεις, που επέβαλε στην Τουρκία, ήταν και που αντικατέστησε το αραβικό αλφάβητο με το λατινικό. Αυτό βέβαια, δεν έπληξε καθόλου τον τούρκικο εθνικισμό. Αντίθετα, όταν προ ετών άρχισαν οι συζητήσεις για τυχόν ένταξη της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση του λατινικού αλφαβήτου από την Τουρκία αποτέλεσε διαπραγματευτικό ατού για τους τούρκους διπλωμάτες, οι οποίοι δεν παρέλειπαν να προβάλλουν την Ελλάδα ως αντιπαράδειγμα χώρας της Ευρώπης, που δημιουργεί δυσχέρειες με χρήση άλλου αλφαβήτου.

 

Μία ακόμα λέξη της εποχής μας, που χρησιμοποιείται ευρέως κι από τη νεολαία στην Ελλάδα, βρήκε τη θέση της
στην on line μορφή
του Λεξικού της Οξφόρδης.

Πρόκειται για τα αρχικά YOLO: You Only Live Once (ζεις μονάχα μια φορά).

 

Ακόμα και να αντικατασταθεί το αλφάβητό μας με κάποιο άλλο, δεν πρόκειται να αλλοιωθεί η εθνική συνείδηση των ρωμιών, όπως φοβούνται και προπαγανδίζουν οι εθνικιστές. ΕφΆ όσον εξακολουθεί να υφίσταται το υποχρεωτικό κρατικό σχολείο, θα εξακολουθήσει με την πλύση εγκεφάλου των νέων να τους διαμορφώνει την εθνική τους συνείδηση. Στην Ελλάδα αυτό έχει κατοχυρωθεί και συνταγματικά. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Με το ζόρι έλληνες!).

 

 
Το σήμα του Αρχηγού Ναυτικού προς τις μονάδες του Στόλου
τη νύκτα των Ιμίων γραμμένο σε greeklish.
Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα greeklish
εδώ και δεκαετίες στα τηλέτυπα.
    

Στα σχολεία της Ρωμιοσύνης έπεισαν τον κάθε βλάχο, αρβανίτη κ.λπ., ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων. Του άλλαξαν και τη γλώσσα διδάσκοντάς του κάτι, που το ονόμασαν ελληνικά (τα ρωμέικα), του άλλαξαν χιλιάδες τωπονυμίων κι έτσι αυτός πείστηκε, ότι είναι στ' αλήθεια φυλετικός απόγονός τους. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Η πραγματική καταγωγή μας).

 

 
Greeklish
στην τηλεόραση.
 

Το ίδιο έγινε και στους πληθυσμούς της Αλβανίας, που πίστεψαν, ότι είναι απόγονοι των ιλλυριών, της Π.Γ.Δ.Μ., που βαφτίστηκαν απόγονοι των αρχαίων μακεδόνων, της Ρουμανίας των δακών κ.λπ..

Πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα στα Βαλκάνια, αν στα σχολεία των εθνών-κρατών δεν διδάσκονταν όλες αυτές οι φαντασιώσεις περί καταγωγής με διαχρονικές ─υποτίθεται─ γλώσσες και γραφές κ.λπ. και διδασκόταν μια ενιαία γραφή τύπου greeklsih και μια ενιαία γλώσσα ως κύρια (π.χ. τα αγγλικά). Από πόσα πάθη και μίσος θα είχαμε γλιτώσει, από πόσους πολέμους, εκτοπίσεις και προσφυγιές...

 
 

Πολλοί χαρακτήρες του χαλκιδικού αλφαβήτου είναι οι μετέπειτα
καλούμενοι λατινικοί.
(Βλ.
Τη γλώσσα μου έδωσαν ρωμέικη).
Το αλφάβητο που χρησιμοποιούμε σήμερα στην Ελλάδα προέρχεται από το αττικό, ενώ το λατινικό από το χαλκιδικό.
Αποδυναμώνεται έτσι η επιχειρηματολογία των εθνικιστών κατά των greeklish, στα οποία γίνεται χρήση ξένου αλφαβήτου, των λατινικών.
 


Επίλογος
Η γραφή με λατινικούς χαρακτήρες δεν εμποδίζει τη δημιουργική γλωσσική χρήση. Η ευρύτατη και συνεχιζόμενη χρήση των greeklish από την εγχώρια ηλεκτρονική κοινότητα ─και όχι μόνο─ έχει καταδείξει, ότι η γλώσσα μας απλά απέκτησε ακόμη ένα βοήθημα.

Σήμερα, η ίδια νοοτροπία που παρεμπόδισε ή καθυστέρησε κάθε μεταρρύθμιση της ορθογραφίας κατά το παρελθόν, επαναλαμβάνεται στην περίπτωση των greeklish.

Αυτό, οφείλεται πρωτίστως στο φαντασιακό της Ρωμιοσύνης. Στο διαχρονικό της φόβο απέναντι σε κάθε γλωσσική καινοτομία και αλλαγή:
Απειλείται η γλώσσα μας! Θα χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα...

Ο κόσμος εξελίσσεται, η τεχνολογία προχωρεί, αλλά ο ρωμιός παραμένει αλυσοδεμένος στις παρωχημένες εθνικές ονειρώξεις του.
Βιβλιογραφία:
Α.Φ.Χριστίδη: «Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας»,
έκδ. «Ινστιτούτο νεοελληνικών σπουδών», Αθήνα, 2005.

Α. Φραγκουδάκη ─ Θ. Δραγώνα: «Τι είνΆ η πατρίδα μας;»,
έκδ. «Αλεξάνδρεια», Αθήνα, 1997.

Συλλογικό: «Δέκα μύθοι για την ελληνική γλώσσα», έκδ. «Πατάκης», Αθήνα.
Β. Βερτουδάκη: «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας», aeahk.gr.
Γ. Μπαμπινιώτη: «Τι γλώσσα μιλάμε;», tovima.gr.
Ε. Νικολαΐδου: «Τι θα έλεγε ο Πλάτωνας για τα greeklish;», tovima.gr.
2ο Λύκειο Λευκάδας: «Greeklish: Enas neos tropos grafis».
Γ. Ανδρουτσόπουλου: «Από τα φραγκοχιώτικα στα greeklish», tovima.gr.
Θ. Μαρκόπουλου: «Η γλωσσική (α)συνέχεια», anorthografies.blogspot.gr.
lithoksou.net.
ime.gr.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...
~
Τα greeklish ήταν αναμενόμενο να εμφανιστούν και να εξαπλωθούν. Με την δημιουργία του PC και του διαδικτύου που ξεκίνησαν και τα δύο από τις ΗΠΑ (Arpanet), ήδη εξαρχής τα μηνύματα γράφονταν με συντμήσεις και άλλα κόλπα. Αρχικά λόγω λογισμικού και πρωτοκόλλου, κατόπιν για μεγαλύτερη ταχύτητα πληκτρολόγησης και επικοινωνίας και μετά έγινε πλέον μόδα. Την ξένη κουλτούρα αντέγραψαν για άλλη μια φορά οι ρωμιοί που είναι μεγάλοι copycat, αναγκαστικά βέβαια αφού ζουν μεταξύ δύσης και ανατολής. Στα παρακάτω παραδείγματα δεν λείπει κανένα φθόγγος.
2morow - tomorrow
4ever - forever
2nite - tonight
cya - see ya
u8 - you ate?
gr8 - great
l8r - later
w8 - wait
yf - wife

21.01.2016, 21:35:42

Ανώνυμος 36749 έγραψε...

http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500052486
Σε χώρο στάθμευσης της Βρετανίας τοποθέτησαν μια πινακίδα που θα έγραφε το αυτονόητο: «παρακαλώ πληρώστε το εισιτήριο προτού εξέλθετε» (please pay your parking fee before exiting».
Προστέθηκε όμως κατά λάθος ένα γράμμα στην τελευταία λέξη και η πινακίδα απέκτησε άλλη διάσταση: «παρακαλώ πληρώστε το εισιτήριο προτού υπάρξετε...» (please pay your parking fee before exiSting».
Τελικά φαίνεται -όπως παρατήρησε και κάποιος: «πληρώνω, άρα υπάρχω».

21.01.2016, 22:20:46

Ανώνυμος 36750 έγραψε...
ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΘΡΟ . ΜΠΡΑΒΟ.
21.01.2016, 22:35:30

Ανώνυμος 36751 έγραψε...
Νομίζω ότι αυτή τη φορά to gamisate to prama.Με είχαν προειδοποιήσει κάποιοι για εσάς,δεν το δεχόμουν,ούτε τώρα το δέχομαι,γιατί σε αρκερά συμφωνώ,αλλά τώρα βάλατε χέρι εκεί που δεν δικαιούστε. Τι δουλειά έχουν οι φαντασιώσεις των ρωμιών με την ελλήνική γλώσσα,την όποια; To xeftilisate to prama! Γιατί κάποιοι που διόλου δεν ρωμιοφέρνουμε,αλλά ούτε είμαστε και σαν εσάς,την γλώσσα την έχουμε κάτι σαν όαση,σαν ωραία καταφυγή στην καθημερινή μιζέρια μας.Μού λένε και ΔΕΝ το πιστεύω,ότι από κάπου τα παίρνετε,Το αρνούμαι και το εννοώ.Έτσι όμως κάποιες φορές φέρεστε.Δεν φταίω εγώ.....
21.01.2016, 23:01:11

Ανώνυμος 36755 έγραψε...

Δεν φταις εσύ που είσαι βλάκας.
22.01.2016, 00:51:51

Ανώνυμος 36758 έγραψε...
απολυτως συμφωνω με 36751 οτι σκεφτομουν διαβαζοντας το αθλιο και μιαρο παραπανω βδελυγμα. λαζαρη το εχεσες και τελικα εχουν δικιο οσοι λενε οτι κατι παιζει με σενα. πυρ κατα της ελληνικης γλωσσας βρε οργιο. καλα λενε οσοι συνυπηρξαν μαζι σου στο δαυλο και δεν θελουν να σε ξερουν. πως και κοροιδεψες τον λαμπρου. συνεχισε ετσι και θα απευθυνεσαι σε οσους γκαγκα γραφουν με αυτον τον αθλιο τροπο μιας και ειναι αγραμματοι. αυτα τα λαθη εκανε τοσα χρονια η μπανανια που σας εβγαλε στα 40 με παχυλες συνταξεις ωστε σημερα εκ του ασφαλους να της το ανταποδιδετε. και ρωμηος εισαι και φαινεσαι.
22.01.2016, 04:17:14

Ανώνυμος 36759 έγραψε...
προτεινω αφου αυτα πιστευετε για την ελληνικη να γραφετε πλεον στην ΕΕ με γκρικλιςςςς. και καλο θα ηταν να μετατρεψετε και τα παλια σας αρθρα ετσι.
22.01.2016, 04:44:12

Ανώνυμος 36760 έγραψε...
...Και γιατί να γράφουν αγγλικά οι πληθυσμοί των Βαλκανίων και να μην γράφουν ελληνικά ή κυριλλικά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι;
Είπαμε να μην είμαστε κολλημένοι με την όποια "ταυτότητα" μας έδωσαν αλλά δεν χρειάζεται να το πάμε και στο άλλο άκρο που προτείνετε.
Ζούμε σε έναν πλανήτη με πολύ κόσμο, δεν θα "σκύβουμε" μόνο εμείς. Όλοι θα "σκύβουν" τόσο ώστε να είμαστε σε ένα κοινό σημείο.

π.χ. θέλετε να γράφουμε έτσι:
"Σίκο να μου φέρις ένα σίκο."
"Siko na mou feris ena siko."
...πολύ όμορφα και κατανοητά θα είναι.
22.01.2016, 04:40:54

Ανώνυμος 36761 έγραψε...
Διάλογος ερωτευμένων στο internet:
- 8elw na me xyseis
- Πού θέλεις να σε ξύσω;
- Asto kalytera.

Καταραμένα greeklish...
22.01.2016, 05:28:58

Ανώνυμος 36762 έγραψε...
Καλοοό , αποπάνω !
Τα οργισμένα σχόλια πάντως μάλλον επιβεβαιώνουν το άρθρο. Για την εθνική συνείδηση κόπτονται όλοι....
22.01.2016, 07:47:53

Bielidopoulos έγραψε...
~
Το πιάνο του κυρίου, το βάζο της κυρίας.
;)

22.01.2016, 10:44:27

Ανώνυμος 36767 έγραψε...
to thema einai na sinenooymaste kai as einai me opiodipote tropo ;-)
22.01.2016, 11:01:27

Bielidopoulos έγραψε...
~
Ναι αλλά άντε τώρα να συννενοηθείς με τους "πατριώτες".
lol

22.01.2016, 14:47:51

Ανώνυμος 36784 έγραψε...
Eίσθε αντίχριστοι και ανθέληνες.
22.01.2016, 23:56:48

Ανώνυμος 36786 έγραψε...
Βρε καλώς το πρακτοράκι.......Να στο πω και στη γλώσσα που σου αρέσει: psrdkmu; Δεν το καταλάβες; Αμ τι να σου κάνω που είσαι ανενημέρωτος περί των γκρικλις. (psrdkmu = που'σαι ρε δικέ μου). Ρε πρακτοράκια της πεντάρας, είναι δυνατόν η Mercedes (ελληνικά) να θέλει να αντιγράψει την τεχνογνωσία της Τata (αγγλικά); Ρε σεις, γελάνε και οι usb και τα Wi-fi του κοσμάκη με τις βλακείες σας. Αλλά ευτυχώς που γίνεται έτσι, γιατί ήθελε η πουτ@να να κρυφτεί μα η χαρά δεν την άφηνε! Καλώς ήλθατε στη χώρα των ξεμπροστιασμένων ανθελλήνων πρακτόρων. Συνεχίστε φυντάνια μου. Σε λίγο καιρό θα συσπειρώσετε τόσο πολύ τους Ελληνες (και τη γλώσσα τους) που από μόνοι τους δεν θα τα κατάφερναν ποτέ!
"Διογένης"
23.01.2016, 00:36:22

Ανώνυμος 36787 έγραψε...

Βγάλε την περικεφαλαία και βάλε την τραγιάσκα. Σου ταιριάζει καλύτερα.

23.01.2016, 08:45:24

Ανώνυμος 36800 έγραψε...
Συμφωνώ με τον 36759. Γράφε greeklish. Όλα σου τα άρθρα να γίνουν Greeklish, εδώ και τώρα. Να δούμε ποιος θα σε διαβάζει. Νούμερο.
23.01.2016, 11:09:36

Ανώνυμος 36801 έγραψε...
Πραγματικά εξαιρετικό άρθρο. Απευθύνεται ζτη λογική κ όχι στο συναίσθημα...ένα ένα τα κάστρα της ρωμιοσύνης κ των αιλινναράδον πέφτουν....
23.01.2016, 11:23:42

Bielidopoulos έγραψε...
~
Αν θέλετε την άποψή μου όλες οι γλώσσες έχουν θετικά και αρνητικά. Και σε συγκρίσεις που έχω κάνει κατά καιρούς αγγλικά με ελληνικά έχω πετύχει εύκολες παρανοήσεις που μπορεί να συμβούν και στις δύο γλώσσες. Κανένας σεβασμός από μένα σε καμία γλώσσα. Εξυπακούεται ότι το ίδιο πιστεύω και για τα greeklish.
Προσωπικά θα προτιμούσα μια τεχνητή γλώσσα βασισμένη στα ιταλικά και τα ισπανικά (λατινογενή) χωρίς όμως την προφορά αυτών των δύο και με εξομαλύνσεις και διευκολύνσεις στην γραμματική και το συντακτικό και αμερικάνικους ιδιωματισμούς ίσως. Υπάρχει ήδη η εσπεράντο, αλλά δεν το έχω ψάξει, αφού τα αγγλικά λόγω διαδικτύου είναι πλέον παγκόσμια γλώσσα.
https://el.wikipedia.org/wiki/Εσπεράντο
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_constructed_languages

23.01.2016, 11:52:10

Ανώνυμος 36806 έγραψε...
"Καλως τον'νε το Λούλη, το Λούλη το Λουλάκι μας" (Σταυρίδης)
Τι λαγός της ΝΤΠ είσαι ρε Bielidopoule. Με εκπλήσεις συνεχώς με νέα δεδομένα. Ακου λέει......"Κανένας σεβασμός σε καμία γλώσσα". Ανθρωπος που δε σέβεται τη μητρική του γλώσσα, δε σέβεται ούτε τους ίδιους του τους γονείς, ούτε καν τον εαυτό του! Αμα δε σέβεσαι τη γλώσσα που πρωτοεπικοινώνησες με την οικογένειά σου και το οικείο σου φυσικό περιβάλλον, δε γίνεται να έχεις σεβασμό σε κανένα και σε τίποτα! Ωστε λοιπόν προτείνεις την εσπεράντο εε; Τη γλώσσα του Πολωνοεβραίου Ζαμένχοφ; αααα.....μάλιστα!! Σόι πάει το "βασίλειο" εε;; Γκρικλις, εσπεράντο, σανσκριτικά, φοινικικά, σουαχίλι και σας γ@μ@ω το καντίλι! Παντί τρόπω, αρκεί να αφανιστούν τα ελληνικά! Ρε τι γίνεται σε τούτο τον τόπο; Πόσο βαθιά έχει προσχωρήσει η ανθελληνική προπαγάνδα.....;; "Μολών λαβέ" λοιπόν παπαγαλάκια της ΝΤΠ. Ακόμα μια φορά θα τον "ξεναπιείτε" μονορούφι! "Εως αν το έτερον προπέσειν"!
"Διογένης"

23.01.2016, 13:17:09

Ανώνυμος 36809 έγραψε...
για να μη ξεχνιομαστε
στανη του λαζαρου οι σοφιστιες
αρχιφυλαξ ΙSSIS ΜΠΑΛΑΝΤΟΠΩΛΟΣ
οι χωροφυλαξ οσοι μαζι τους συμφωνουν
προσεχοντας μη δραπετευσουν οι εντος μπεελάζοντες
οσοι διαφωνουν τα μπουζουκια κατ'εντολη μπινε τοπολα!!σφαξτε τους
23.01.2016, 14:58:38

Ανώνυμος 36811 έγραψε...

36806, 36809 = μακάκες ρωμιοί
lol

23.01.2016, 15:59:31

Ανώνυμος 36812 έγραψε...
Τι ζόρια τραβάτε. Αλλού δι' αλλού η Ρωμιοσύνη. Θα γράψει με greeklish o κάθε αρβανιτόβλαχος και χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι.
Eγώ που δεν σέβομαι τίποτε τι θα πάθω ρε Διογένη; Θα γίνω βορά της λέσχης Ζέτεμπεργκ, των σιωνιστών, των εψιλονιστών; Τι θα πάθω ρε πυροβολημένε;
Απειλείς κι όλας. Φάε μια φασολάδα πρώτα που λέει και το ανέκδοτο.....
Τριογένης
23.01.2016, 16:15:00

Ανώνυμος 36813 έγραψε...
Ο κάθε αρνανιτόβλαχος να γράφει όπως θέλει. Ο Ελληνας όμως αν θέλει να σέβεται την ιστορία του τόπου του, επιβάλλεται να γράφει ελληνικά.
Οσο για σένα ανθελληνικό υποπροϊόν, που δε σέβεσαι τίποτα...... Κανένα πρόβλημα. Μην περιμένεις όμως να σε σεβαστεί και κανένας!
Εχεις δει ποτέ κοπανάνθρωπε, Αμερικάνο να γράφει: ντου γιου σπικ ινγκλις; Δε θα τον δεις, γιατί ο Αμερικάνος έχει παιδεία, και είναι πατριώτης. Έννοιες που για σένα είναι άγνωστες!
"Διογένης"
23.01.2016, 18:54:33

Ανώνυμος 36814 έγραψε...
Δες το πρώτο σχόλιο του Βιελιδόπουλου, να δεις τι γράφει κι ο αμερικάνος. Μιλάς κι εσύ που δεν ξέρεις που πανε τα τέσσερα από ορθογραφία φαντασμένο νούμερο. ¶ει σιχτίρ (καλά το έγραψα στα ελληνικά;)
Τεταρτογένης
23.01.2016, 19:20:06

Bielidopoulos έγραψε...
Update:
Η εσπεράντο δεν μου κάνει. Είναι πολύ σλαβικούρα. Προφανώς διότι την κατασκεύασε πολωνοεβραίος. Προτιμώ κάτι με μπόλικα φωνήεντα όπως τα αραβικά, που να μην είναι όμως αραβικά. Δηλαδή μια γλώσσα λατινογενή που να σε προτρέπει να εκπνέεις (φωνήεντα) περισσότερο από το να κρατάς την αναπνοή σου (σύμφωνα). Κάτι σαν αμερικάνικη έκδοση των λατινικών με απλοποιημένη γραμματική, χωρίς βαριά προφορά.
;)

Κείμενο της εσπεράντο:
«En multaj lokoj de inio estis temploj de drako-reo. Dum trosekeco oni preis en la temploj, ke la drako-reo donu pluvon al la homa mondo. Tiam drako estis simbolo de la supernatura estao. Kaj pli poste, i fariis prapatro de la plej altaj regantoj kaj simbolis la absolutan atoritaton de feda imperiestro. La imperiestro pretendis, ke li estas filo de la drako. iuj liaj vivbezonaoj portis la nomon drako kaj estis ornamitaj per diversaj drakofiguroj. Nun ie en inio videblas drako-ornamentaoj, kaj cirkulas legendoj pri drakoj.»

Που τα ξέρω όλα αυτά; Ένας γλωσσομαθής μου είχε πει ότι στα ψυχρά κλίματα οι λέξεις έχουν πολλά σύμφωνα για να κρατάνε την θερμότητα του σώματος κατά την ομιλία, ενώ στα θερμά κλίματα οι γλώσσες έχουν αρκετά φωνήεντα για να αποβάλλουν θερμότητα από το στόμα με την αναπνοή κατά την ομιλία και να δροσίζονται. Εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά δικαιολογούνται. Οι κινεζοειδείς γλώσσες έχουν μικρές κοφτές λέξεις ίσως για να μπορεί κανείς να προσαρμόζει τον τόνο και ζωηρότητα της ομιλίας του αναλόγως το κλίμα.
;)

23.01.2016, 19:51:00

Ανώνυμος 36821 έγραψε...
Αφαιρέθηκε υβριστικό σχόλιο.
24.01.2016, 13:05:18

Ανώνυμος 36831 έγραψε...
''Ο Κεμάλ Ατατούρκ, ανάμεσα στις πολλές μεταρρυθμίσεις, που επέβαλε στην Τουρκία, ήταν και που αντικατέστησε το αραβικό αλφάβητο με το λατινικό. Αυτό βέβαια, δεν έπληξε καθόλου τον τούρκικο εθνικισμό.''

Εδώ δείχνεις την πλήρη ασχετοσύνη σου! Οι Τούρκοι δεν είναι ¶ραβες, αλλά Μογγόλοι που επιμείχθηκαν με τους αυτόχθονες της Μ. Ασίας. Οι νεότουρκοι ήταν εθνικιστές, και (σε πλήροι αντίθεση με τους οθωμανιστές) ήθελαν να ξεκόψουν από το μουσουλμανικό οθωμανισμό, και η αλλαγή της αραβικής γραφής με ευρωπαική γραφή ήταν το ένα από τα βήματα. Οι νεότουρκοι είναι κάτι σαν τους νεοέλληνες εθνικιστές ή αρχαιόπληκους, ενώ οι νεοθωμανιστές Τούρκοι είναι κάτι σαν τους ρωμιοσυνιστές βυζαντινιστές. Οι νεότουρκοι είναι κοσμικοί. Είσαι άσχετος Λάζαρη, ασχολήσου με τίποτα άλλο, και πάψε να τρολλάρεις!
25.01.2016, 01:11:15

Ανώνυμος 36832 έγραψε...
Ο προηγούμενος με τον Κεμάλ Ατατούρκ
Οι Τούρκοι δεν είχαν φιλολογική γραμματεία, και έτσι διάλεξαν το λατινικό αλφάβητο για να ξεκόψουν από τον αραβικό αντεθνισμό. Τι αλφάβητο να διάλεγαν; Το ελληνικό των εχθρών τους Ελλήνων;
Οι Σλάβοι χρησιμοποιούν το κυριλικό αλφάβητο. Γιατί δεν το αλλάζουν και αυτοί;
Οι ¶γγλοι χρησιμοποιούν ιστορική ορθογραφία. ¶λλα γράφουν, άλλα διαβάζουν! Η αγγλική ορθογραφία απηχεί την μεσαιωνική αγγλική προφορά. Γιατί δεν αλλάζουν και οι ¶γγλοι τη γραφή τους; Το ίδιο συμβαίνει και με τους Γάλλους.
Οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν και αυτοί την ιστορική τους ορθογραφία, που είναι είδος εικονογραφίας και ιδεογραμμάτων. Γιατί δεν την αλλάζουν και αυτοί;
Λυπάμαι, αλλά έχεις πλήρη μεσάνυχτα και εμμονές, κύριε Λάζαρη!
25.01.2016, 01:22:48

Ανώνυμος 36834 έγραψε...
Για να καταλάβω κι εγώ βρε παιδιά μου. Την έκανε ή δεν την έκανε τη μεταρρύθμιση ο Κεμάλ Αττατουρκ; ''Ο Κεμάλ Ατατούρκ, ανάμεσα στις πολλές μεταρρυθμίσεις, που επέβαλε στην Τουρκία, ήταν και που αντικατέστησε το αραβικό αλφάβητο με το λατινικό. Αυτό βέβαια, δεν έπληξε καθόλου τον τούρκικο εθνικισμό.'' Eίναι ψέμα ή λαθος αυτό που υποστηρίζεται το άρθρο;
Ελένη
25.01.2016, 08:28:35

Ανώνυμος 36835 έγραψε...
Ελένη, η αντικατάσταση του αραβικού αλφαβήτου με λατινικό δημιούργησε τον τουρκικό εθνικισμό! Ενώ η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου με greeklish αποδομεί τον ελληνικό εθνικισμό! Τι δεν καταλαβαίνεις; Έλεος πια; Ό, τι έκαναν οι Έλληνες με την αυτοκέφαλη ελληνική εκκλησία, που ξέκοψαν από το πατριαρχείο, έκαναν και οι Τούρκοι για να ξεκόψουν από τον οθωμανισμό. Είπαμε, πριν δεν υπήρχαν Τούρκοι, αλλά Οθωμανοί (όπως στην Ελλάδα οι Ρωμιοί). Με την αναζωπύρωση του εθνικισμού των νεότουρκων του Κεμάλ, οι Οθωμανοί ήθελαν να γίνουν όχι θρησκευτική ομάδα, αλλά εθνική φυλετική οντότητα, όπως οι Ρωμιοί έγιναν Έλληνες, έτσι και οι Οθωμανοί έγιναν Τούρκοι. Το αραβικό αλφάβητο δεν ήταν τουρκικό, ήταν των Αράβων. Τι δεν καταλαβαίνετε επιτέλους; Αφήστε την ιστορία, την εθνολογία και τη γλωσσολογία! Αφού δεν το κατέχετε το σπορ!
25.01.2016, 09:42:23

Ανώνυμος 36838 έγραψε...

https://el.wikipedia.org/wiki/Σελτζούκοι
https://el.wikipedia.org/wiki/Οθωμανική_Αυτοκρατορία
Οι πρώτοι Σελτζούκοι
Κοινοί φυλετικοί και εθνολογικοί (όχι όμως και γλωσσικοί) πρόγονοι των τουρκικών φύλων του Μεσαίωνα θεωρούνται οι Ογούζοι Τούρκοι, των Αλταίων Ορέων, που ίδρυσαν τις πρώτες εκτενείς συνομοσπονδίες τουρκόφωνων νομαδικών φύλων στις στέπες της κεντρικής Ασίας, και που από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ξεκίνησαν από τις πεδιάδες των ποταμών Ορχόν και Σελεγκά, νότια της λίμνης Βαϊκάλης, στη σημερινή Μογγολία, στο βόρειο σύνορο της Κίνας. Ήδη κατά τους 4ο-6ο αιώνα το έσχατο δυτικό τμήμα των μογγολοτουρκικών φύλων, οι Ούννοι και οι ¶βαροι, είχαν επιδράμει στις ρωσικές στέπες και εξαπλωθεί σε ευρωπαϊκές περιοχές.
Από τα τέλη του 8ου και τις αρχές του 9ου αιώνα, τουρκικά φύλα που βρίσκονταν στην αρχική τους κοιτίδα διασπάστηκαν και μετακινήθηκαν προς τα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά, και από τα τέλη του 9ου αιώνα είχαν εγκατασταθεί στις εύφορες κοιλάδες της Κασπίας Θάλασσας καθώς και ανατολικά της λίμνης Αράλης (Ωξιανής). Από το τέλη του 10ου και τις αρχές του 11ου αιώνα, το δυναμικότερο φύλο των Ογούζων, οι Σελτζούκοι, και ο γενάρχης τους ο Σελτζούκ ασπάστηκαν το Ισλάμ (Σουνιτικό Ισλάμ) και το 1040, μετά από νικηφόρο μάχη με τους ιρανόφωνους Γαζναβίδες, στην τοποθεσία Νταντανακάν, εισέβαλαν στην Περσία.
Μετά τη νίκη τους αυτοί οι Σελτζούκοι ξεπρόβαλαν ως η κυρίαρχη δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Οι τέσσερεις κυριότερες σελτζουκικές δυναστείες υπήρξαν οι:
Μεγάλοι Σελτζούκοι της Μεσοποταμίας και Περσίας (1038/55-1194)
Σελτζούκοι της Καρμανίας (Κιρμάν) (1041-1186/87)
Σελτζούκοι της Συρίας (1078/80-1117)
Σελτζούκοι του Ικονίου (ή Ρουμ) (1080/81-1307/8)

Το οθωμανικό κράτος ήταν αρχικά ένα από τα πολλά μικρά κρατίδια που προέκυψαν στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια και μετά την κατάρρευση του κράτους των Σελτζούκων Τούρκων, στα τέλη του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα. Το όνομά του προέρχεται από τον Οσμάν (ή Οθμάν), ιδρυτή της φερώνυμης δυναστείας των Οσμανλιδών, ή Οθωμανών, όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Οι Οθωμανοί άρχισαν σταδιακά να απορροφούν τα άλλα κρατίδια και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μωάμεθ Β΄ (1451-81) υπερσκέλισαν όλες τις άλλες τοπικές τουρκικές δυναστείες. Η πρώιμη οθωμανική επέκταση υπό τους Οσμάν Α', Ορχάν, Μουράτ Α' και Βαγιαζήτ Α΄ έγινε εις βάρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας.
https://el.wikipedia.org/wiki/Τουρκική_γλώσσα
25.01.2016, 10:50:52

Ανώνυμος 36839 έγραψε...
Ean zuse o kemal akomi 20 hronia ke den ihame to dvtero pangosmio polemo nomizo oti i turkia tha intan i pio dimkratiki hora ston kosmo me,moni diafora is waros ton mijonotiton simera ene xirotera (ethnikismos paranoies ratsismos,fasiasmos thriskies) ean i kinonies synechisun me auto to rythmo ta panta katarewun Ilatiniki grafi ean episisi i anthroptis tha epikratis i ypolipes tha exafanisthun sotikon thema simera ine ke tha paramini o ARTOS YMON olla ginonte gjatin MASAXAPSA anadnme pu lene i turki ISLAM: CHRISTIAN :EVREIKAM: K:T:L: Ola palukam

kurtzuva.
25.01.2016, 10:47:03

Ανώνυμος 36840 έγραψε...
Δεν λέει κάτι αντίθετο το άρθρο. Μάλλον προκατειλημένος (ουφ, πώς γράφεται αυτό;) είσαι μου φαίνεται.
Ελένη
25.01.2016, 11:38:20

Ανώνυμος 36844 έγραψε...
προκατειλημένος (ουφ, πώς γράφεται αυτό;)

Ελένη
χαχαχα, ¶ι γιλ γκόου ιντου δε λάιμπραρι
¶ρα να γράφουμε και τα αγγλικά ηχητικά, και οχι με ιστορική ορθογραφία, δηλαδή Ai will gou intu dhe laimbrari και όχι I will go into the library, για να ικανοποιήσουμε την αμορφοσιά σας και την τεμπελιά σας να μάθετε καλά μια γλώσσα. Το προκατειλημμένος γράφεται με δύο μμ, διότι από τη μετοχή ειλημμένος του ρήματος λαμβάνω! Τα ρήματα που τελειώνουν σε π. β.φ, θέλουν διπλό μμ, π.χ. ράβω, ραμμένος, γράφω, γραμμένος, αλλά λύω, λυμένος. Λίγη γνώση της ιστορίας μιας γλώσσας δεν βλάπτει. Αντίθετα η κατάργηση της ιστορικής γραφής μιας γλώσσας δολοφονεί αυτή τη γλώσσα. Αλήθεια, αν τώρα υιοθετήσουμε ως επίσημη τη λατινική γραφη για τα ελληνικά, πώς θα διαβάζουν οι Έλληνες τα παλιότερα κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα; Απάντηση: Δεν θα μπορούν να τα διαβάσουν! Ιδού ο ρόλος σας! Η αποκοπή από τις ρίζες. Δεν θα ήταν και τόσο πρόβλημα να υιοθετήσουμε το λατινικό αλφάβητο, αφού το λατινικό αλφάβητο είναι ένα από τα ελληνικά αλφάβητα που έφεραν οι Έλληνες Χαλκιδείς από την Κύμη της Ευβοίας. Το πρόβλημα είναι ότι θα διαλυθεί η ελληνική γλώσσα εν μια νυκτί. Ουτε τα άρθρα και τα βιβλία του κ. Λάζαρη δεν θα μπορούν να διαβάζουν οι νέες γενεές, αν ξεχάσουν την ιστορική ορθογραφία! Ωραία η πλακίτσα σας, αλλά το έχετε παρακάνει με το τρολλάρισμα. Και στον μηδενισμό υπάρχουν όρια!
25.01.2016, 14:44:01

Ανώνυμος 36845 έγραψε...
Λάζαρη έχεις δίκιο. Είσαι πέρα για πέρα ρωμιός, και μάλιστα προσκυνημένος.
25.01.2016, 15:22:04

Ανώνυμος 36846 έγραψε...
\"Η αποκοπή από τις ρίζες\". Ποιες ρίζες; Τις φαντασιακές! Μια για τον Κεμάλ, μια για τις ρίζες... Δίκιο έχει το άρθρο. Ο εθνικισμός είναι το πρόβλημά σας, τίποτε άλλο. Μh chasete thn ethnikh sas tautothta!
Elenh
25.01.2016, 15:44:51

Ανώνυμος 36855 έγραψε...
Ελένη, γράφε εσύ με λατινικά. Οι Ιταλοί με τι αλφάβητο θα γράφουν; Μην τους αφήσουμε και αυτούς με ''εθνική ταυτότητα''. Θα νομίζουν ότι είναι απόγονοι των Λατίνων και θα φουσκώσουν τα μυαλά τους που όλος ο κόσμος γράφει με το αλφάβητό τους! Οεο, οεο, κάτω ο εθνικισμός των Λατίνων!!!
25.01.2016, 20:10:33

Ανώνυμος 36856 έγραψε...
Ρε παιδιά τι δεν καταλαβαίνετε; Εδώ μέσα είναι η φωνή του Κίσιγκερ! Η προπαγάνδα είναι απολύτως και παχυλώς χρηματοδοτούμενη. Χρήμα υπάρχει άφθονο, όπως και ανθέλληνες (εθνομηδενιστές, διεθνιστές) με εξαγορασμένες συνειδήσεις (πάντα υπήρχαν, ειδικά στο χώρο των αναρχικών και τμημάτων της αριστεράς), που αβίαστα γράφουν ότι τους υπαγορεύσουν οι εργοδότες τους. Το αντικείμενο της δουλειάς τους είναι αποκοπή των μελλοντικών γενιών από τις ελληνικές ρίζες (γλώσσα, ιστορία). Τη δουλειά τους κάνουν, με ζήλο και επιμονή. Δε λουφάρουν το μεροκάμματο (αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε). Δεν έχετε παρατηρήσει άλλωστε, πως πουθενά και σε κανένα άρθρο, δεν δίνει ΠΟΤΕ απαντήσεις ο ίδιος ο αρθρογράφος;
Το θέμα είναι πως, αν όσοι εναντιώνονται σε αυτή την προπαγάνδα, έπρατταν σωστά ως Ελληνες πατριώτες, δεν θα υπήρχαν οι προϋγούμενοι προπαγανδιστές. Γι αυτό λοιπόν, και όσοι είναι πραγματικοί πατριώτες, ας διαδώσουν παντού την ανθελληνική προπαγάνδα που γίνεται (κρυφά ή φανερά) σ'αυτό τον τόπο. Το σκοτάδι το τελειώνεις όταν το βγάζεις στο φως!
Υ.Γ: Εχετε φαντάζομαι παρατηρήσει, πως σε ένα σωρό άρθρα εδώ μέσα, δεν έχει βρεθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ που να λέει μια καλή κουβέντα για τον σημερινή Ελλάδα και Έλληνα. Κανένα ελαφρυντικό για καμία ιστορική περίοδο! Δεν είναι σκανδαλώδης αυτή η μονόπλευρη υστερία απαξίωσης κάθε τι σ'αυτή τη χώρα;
"Διογένης"
25.01.2016, 20:18:01

Ανώνυμος 36857 έγραψε...
@36855 Εσύ το λες για πλάκα, αλλά έτσι είναι. Αυτοί διδάσκονται ότι είναι απόγονοι των τρώων. Ήθελαν να βάλουν χέρι στη Μ. Ασία, βλέπεις. Έπρεπε να αποκτήσουν erismata (γράφτο όπως θέλεις). Έτσι γίνονται οι εθνικισμοί, φουσκώνουν τα μυαλά των ανθρώπων και πάνε και σκοτώνονται στο γάμο του Καραγκιόζη.
Τα δεσμά σου είναι το έθνος, αλλά δεν το καταλαβαίνεις και μάχεσαι για αυτά.
Ελένη (όχι του Έκτορα)
25.01.2016, 21:41:46

Ανώνυμος 36858 έγραψε...
"Δεν είναι σκανδαλώδης αυτή η μονόπλευρη υστερία απαξίωσης κάθε τι σ'αυτή τη χώρα;". Θα σε πάρουμε να μας διδάσκεις ελληνικά, βρε κούτσουρο. Θες να σε παίρνουμε και σοβαρά, που θέτεις προς συζήτηση μέχρι και τις τρολιές για τον Κίσινγκερ. Πόσα κιλά γκάου είσαι;
Πεμπτογένης Τριφυλλιακός ο Ελληνομνήμων
25.01.2016, 21:45:50

Ανώνυμος 36859 έγραψε...

Διογένη το Ελλαδιστάν από όπου και να το πιάσεις μυρίζει ύποπτα, αν όχι άσχημα. Πολύ άσχημα.

25.01.2016, 22:44:17

Ανώνυμος 36860 έγραψε...
Αγαπητέ 36859 (βρε παιδιά, βάλτε έστω ένα ψευδώνυμο, μοιάζει σα να μιλάω με φυλακισμένους) δεν έχεις και πολύ άδικο. Μόνο μην ισοπεδώνεις τα πάντα, γιατί παίζεις ακριβώς το παιχνίδι των προπαγανδιστών. αυτούς και μόνον αυτούς συμφέρει το εθνικό "τσουβάλιασμα". Γενικεύουν, ισοπεδώνουν κι έτσι κερδίζουν χρόνο (και χρήμα)! Υπάρχει όντως ευθύνη και στο λαό, που κάτω από χρόνια νοθευμένης γνώσης και εκμαυλισμού, δεν καταλαβαίνει πως αν συνεχίσει να ζει αντιγράφοντας ξένα πρότυπα, ήθη, πολιτικές και αντιλήψεις αυτοαφανίζεται. Αλήθεια είναι επίσης, πως δε μας έχουν αφήσει σε χλωρό κλαρί για πολλούς αιώνες. Πάντα κάποιοι κουνούν μαριονέτες και νήματα στο παρασκήνιο. Με μόνη (ίσως) εξαίρεση το ελάχιστο χρονικό διάλειμμα του Καποδίστρια. Αν αφήσουμε την προπαγάνδα τους αναπάντητη, θα μας ξεσκίσουν. Υπάρχει κόσμος που υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων, αρχίζει να ψάχνεται. Για σκέψου να μπει να διαβάσει εδώ μέσα αυτά τα αντεθνικά παραληρήματα, χωρίς καν αντίλογο; Ε, όχι.....!
25.01.2016, 23:09:54

Ανώνυμος 36861 έγραψε...
Tςς, φυλάττεις Θερμοπύλες δηλαδή. Φύλαξε λίγο και Βαρυμπόμπη και Κάτω Χαλάντρι και Κουκουβάουνες.....
Ψευδώνυμος Ελληναράς
26.01.2016, 09:36:19

Ανώνυμος 36862 έγραψε...
Ψευδώνυμε Ελληναρά, αν επιτεθεί ο Τούρκος στην Βαρυμπόμπη, εσύ σκάστο, και μη φυλάς ''Θερμοπύλες''! Ξεφτιλιστήκατε με αυτό το άρθρο και το ρίξατε στην τρελή!
26.01.2016, 10:50:57

Ανώνυμος 36863 έγραψε...
Aκριβώς αυτό είσαι: ΨΕΥΔΩΝΥΜΟΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ! Καλά από τέτοιους πάντα είχα παραγωγή αυτός ο τόπος (ευτυχώς λίγους). Γούσηδες, Εφιάλτες (Θερμοπυλών), ταγματασφαλίτες, μαυραγορίτες, δοσίλογους, γερμανοτσολιάδες, χουντοβασιλικούς........Είναι φανερό ελληναράκο πως είσαι γνήσιος απόγονος των παραπάνω, που για λίγα σκατολεφτά πούλαγαν ή εξέδιδαν τη μάνα, τη σύζυγο και την αδερφή τους!! Αμα δε γουστάρεις δοσίλογε πρακτοράκο αυτή τη χώρα, ξέρεις εε.............τον πούλο και σύντομα. Αντε λεβεντάκο μου, να μας αφήσεις στην ησυχία μας. Τράβα στην χώρα των αφεντικών σου, εδώ δεν έχεις καμία δουλειά......(ή μήπως έχεις και πρέπει να λογοδοτήσεις στα αφεντικά) ;;
"Διογένης"
26.01.2016, 11:24:07

Ανώνυμος 36867 έγραψε...
@36862
Με διακτινισμό θα επιτεθεί ο ντούρκος στη Βαρυμπόμπη;
lol

26.01.2016, 12:48:18

Ανώνυμος 36869 έγραψε...
Τι σχέση έχω με το άρθρο (άσχετα αν συμφωνώ μαζί του), όπως και δεν έχω σχέση με κάτι ουγκαγκαμπούμ σαν κι εσένα. Με τιμούν οι "άσχημοι" χαρακτηρισμοί που μου απευθύνει ένα άτομο όπως κι εσύ. Αποτελούν κοπλιμέντα για μένα. Thanks. Εκτός από τους τούρκους να φυλάγεσαι κι από τους ανθέλληνες του Σείριου, του Κίσινγκερ, του Σόρος και λοιπών σιωνιστών.
Ελληναράς τουρκοφάγος
26.01.2016, 13:14:17

Ανώνυμος 36873 έγραψε...
Καποτε εμπαινα μα διαβασω τα αρθρα και εν συνεχεια τα σχολια. ΤΑ ΟΠΟΙΑ σχολια ηταν επι των αρθρων.
Τι εχετε παθει ρε;
Διαβαζετε μια λεξη απο καθε παραγρφο βγαζετε περιληψη και μετα "μετριεστε";

Δεν βρηκα ενα σοβαρο σχολιο επι του αρθρου. Θα γραψ ω ενα σε λιγο γιατι με αποσυντονισατε.
26.01.2016, 15:01:56

Ανώνυμος 36875 έγραψε...
@Ελληναράς τουρκοφάγος
Όσο μπουρδες ειναι αυτά περί σιωνιστών, Κίσινγκερ και Σειρίου, άλλο τόσο μπούρδες είναι αυτά που έχει γράφει αυτό το άρθρο! Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει!

Εγώ που σας κονιορτοποίησα με τη βλακεία που γράψατε περί λατινικού αλφαβήτου από τον τουρκικό εθνικισμό!
26.01.2016, 15:55:42

Ανώνυμος 36877 έγραψε...
Δεν έχω σχέση με το άρθρο λέμε, αλλά συμφωνώ μαζί του. Για τον Κίσινγκερ απαντώ στο Διογένη.
Εγώ πάντως, δεν κατάλαβα καμιά κονιορτόπηση. Εθνικιστικές ανοησίες κατάλαβα.
26.01.2016, 17:03:29

Ανώνυμος 36878 έγραψε...
Ελληναράς τουρκοφάγος, αλβανοφάγος, σκοπιανοφάγος κλπ.
Ξέχασα να υπογράψω πριν
26.01.2016, 17:10:36

Ανώνυμος 36879 έγραψε...
Ξέχασες το κοπροφάγος...
26.01.2016, 17:34:21

Ανώνυμος 36889 έγραψε...

Ο 36857 κάνει και ερμηνεία της ρωμαϊκής ιστορίας. Τελικά η πλειονότητα εδώ έχετε τον συνομιλητή που σας αξίζει τον Μπιελιδόπουλο.
26.01.2016, 21:29:14

Ανώνυμος 36922 έγραψε...
ρε μπαλαντοπουλε
απο ποτε τα ουρα και τα κοπρανα αποκτησαν ταυτοτητα εθνοτητα .....με την αηδιαστικη σοφιστια σου.
ξυπνα ρεεεεεε
το μονο κοινο σημειο αιωνες τωρα τουτα ειναι με θανατο μπαλωμα
ταλλα ολα ταμπελεσ κατι να λεμε
αει σοι οικτιρω.
παλιο μακακα μη και θιξω τον λαζαρο σου
28.01.2016, 17:07:45

Bielidopoulos έγραψε...
~
Τί λες βρε κακομοίρη;

28.01.2016, 20:34:34

Ανώνυμος 36953 έγραψε...
Για όσους δεν αναγνωρίζουν το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας, ας διαβάσουν εδώ:
http://www.awakengr.com/2012/05/blog-post_9137.html#ixzz1uZcaW1PZ
"Διογένης"
30.01.2016, 00:52:14

Ανώνυμος 36955 έγραψε...
Διογένη, δεν θεραπεύουν τη μακακία όμως.
30.01.2016, 09:33:12

Bielidopoulos έγραψε...
~
Ξέχασες την αριθμολαγνεία Διογένη:
https://www.youtube.com/watch?v=otZkZwQPlSs
https://www.youtube.com/watch?v=OhjJYsgLTZY
lol

30.01.2016, 10:54:22

Ανώνυμος 36962 έγραψε...
η αρχηφυλαξξ και χωροφυλαξ
ξεκινησαν το σφαξιμο
ρε ντουβαρια τα κοπρανα σασ ειναι διαφορετικα απο του Διογενη;;
ποιοσ σασ ειπε οτι πανγνωσιεσ εισαστε;;
αει συ οικτηρω που λεει και η αρχιφυλαξ σασ
30.01.2016, 15:20:13

Ανώνυμος 36965 έγραψε...

Ξέχασες τα χάπια σου με lithium.

30.01.2016, 16:31:10

Ανώνυμος 36970 έγραψε...
Σας έδειξα μια επίσημη έρευνα του πανεπιστημίου του Τορόντο και σεις απαντάτε ή με χαζοβίντεο ή με μακακίες. Πείτε πρώτα αν η έρευνα αυτή είναι έγκυρη, (κι αν όχι αποδείξτε το) και μετά αρχίστε τις γνωστές ανάγωγες συμπεριφορές σας. Μήπως οι συμπεριφορές αυτές (προς τις άλλες απόψεις) αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της μοντέρνας παιδείας που επικαλείστε;
"Διογένης"
30.01.2016, 18:08:50

Bielidopoulos έγραψε...
~
Όσο ισχύει η αριθμολογία, άλλο τόσο ισχύουν τα περί θεραπευτικής της αρχαίας ελληνικής. Αναφέρει ότι τα φωνήεντα διεγείρουν κάποια περιοχή του εγκεφάλου. Guess what και τα σύμφωνα διεγείρουν τον εγκέφαλο. ¶ρα θα πρέπει να κάνουμε σύγκριση για να δούμε τί τελικά ισχύει και κατόπιν να κάνουμε σύγκριση με άλλες γλώσσες με φωνήεντα. Η όλη ιστορία θυμίζει τον μύθο ότι οι έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό. Διαπρέπουν όσο και οι άλλοι λαοί, για να μην σου πω και λιγότερο αναλογικά. Για κάθε 1 έλληνα που διαπρέπει στις ΗΠΑ θα βρεις χιλιάδες ινδούς, πακιστανούς, κορεάτες, κινέζους, εβραίους, αφρικανούς που διαπρέπουν και μάλιστα περισσότερο. Κάπου είχα διαβάσει ότι δεν υπάρχει ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ που να μην έχει έστω έναν ινδοπακιστανό. Η συνεισφορά των ελλήνων του εξωτερικού είναι σταγόνα στον ωκεανό και ανάλογη του πληθυσμού της χώρας.

30.01.2016, 22:15:26

Ανώνυμος 36977 έγραψε...
Αυτό που λέγεται ότι οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό, δεν έχει τη σημασία ότι άλλοι λαοί δεν διαπρέπουν. Λέγεται για να καυτηριαστεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να διαπρέψουν, και πηγαίνουν στο εξωτερικό και μεγαλουργούν. Χαρακτηριστικά είχε γραφτεί ότι αν ο Καστοριάδης ζούσε Ελλάδα, δεν θα τον ήξερε ούτε η μάνα του. Δηλαδή δι' αυτού κατακρίνεται η σύγχρονη ρωμιοσύνη και το νεοελληνικό κρατίδιο. Μάλλον έχετε πρόβλημα κατανόησης, αγαπητέ Bielidopoulos!
30.01.2016, 23:57:45

Ανώνυμος 36978 έγραψε...
Δεν περίμενα από σένα Bielidopoylos τόσο ρηχή απάντηση. Εικάζεις ότι δεν ισχύει, δεν είσαι σίγουρος. Εγώ για την ώρα κρατάω την έρευνα του Τορόντο (μέχρι αποδείξεως του εναντίον). Αυτό όμως που μου έκανε περισσότερο εντύπωση, είναι ότι τους Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ (γενικώς στο εξωτερικό) δεν τους αποκαλείς ρωμιούς, αλλά όπως πρέπει. Ελληνες. Εδώ γιατί έχετε φαγωθεί με την ισοπέδωση των πάντων. Δεν είμαστε όλοι ρωμιοί, ούτε όλοι ραγιάδες. Αν πολλοί εξ ημών αισθάνονται και πράττουν ως ρωμιοί, δεν είναι το σύνολο των Ελλήνων. Με ένα "κλικ" σωστής παιδείας, κανονικής δημοκρατίας και πραγματικής δικαιοσύνης, αυτός ο λαός θα μεγαλουργήσει. Οι υπόλοιποι ρωμαιοραγιάδες, παράσιτα και τρωκτικά θα φύγουν νύχτα, μόνοι τους!
"Διογένης"
31.01.2016, 04:12:25

Ανώνυμος 36979 έγραψε...
Tι ανοησίες γράφονται ρε γαμώτο
Που ζεις βρε παραπάνω;
31.01.2016, 09:01:19

Bielidopoulos έγραψε...
@36977
Έγραψα ότι είναι μύθος ότι οι ρωμιοί διαπρέπουν στο εξωτερικό. Διαπρέπουν αναλογικά όσο ή και λιγότερο σε σχέση με άλλους λαούς, όπως ινδούς, πακιστανούς, κορεάτες κ.λπ. Και επειδή ο πληθυσμιακά η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αντίστοιχα μικρή είναι και η συνεισφορά της.
@Διογένης
Αυτό που έγραψα είναι ότι αυτά που αναφέρει το link που παρέθεσες είναι ψευδοεπιστήμη. Δεν θα κάτσω να γράψω ολόκληρη μελέτη για να πειστείς του λόγου σου. Είχα μια φαγούρα.
Για τους ρωμιούς του εξωτερικού:
http://www.kalami.net/
http://www.kalami.net/2011/gifs11/ntintis1.jpg

31.01.2016, 09:28:47

Bielidopoulos έγραψε...
~
Χριστοδούλου, ο μεγαλύτερος εν ζωή έλληνας μαθηματικός: μύθος ότι οι έλληνες έχουν κάτι ιδιαίτερο λόγω βιολογίας ή γεωγραφίας και διαπρέπουν στο εξωτερικό περισσότερο από άλλους λαούς.
53:27-56:17 εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=jgHTT8SIe1g

31.01.2016, 09:51:00

Ανώνυμος 36990 έγραψε...
36965 έγραψε.Ξέχασες τα χάπια σου με lithium.
και ο αχετος μιλησε
οπως τον θες το σιγμα μετα το αλφα η μετα το εψιλον
ο κοπανος ακοπρανος ειναι. ειλειθυουμ ληφθεν περίττωμα

31.01.2016, 16:35:07

Ανώνυμος 37011 έγραψε...
Bielidopoulos έκατσα και είδα το βίντεο που σύστησες. Αυτό που ξέχασες όμως να μας πεις είναι, πως ο Χριστοδούλου λέει ξεκάθαρα, πως οι αρχαίοι Ελληνες και η γνώση τους (ειδικά στα μαθηματικά) υπήρξε η κορυφαία του κόσμου, όλων των εποχών. Αυτό από ένα πρόσωπο που εσύ παραδέχεσαι. Αρα λοιπόν.......δεν είναι και τόσο άκυρος (όπως εσύ και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα λοιδορείται) ο θαυμασμός των αρχαίων Ελλήνων, από κάποιους σαν εμένα.
"Διογένης"
01.02.2016, 01:22:32

Ανώνυμος 37013 έγραψε...
Και γιατί παρεξηγιέσαι όταν σε λέω αρχαιόκαβλο;
Οκταγένης
01.02.2016, 07:50:52

Bielidopoulos έγραψε...
~
Εκεί που λέει ότι οι ρωμιοί είναι επιπόλαιοι και τεμπέληδες και δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με τους ξένους, ούτε τα ξένα πανεπιστήμια είναι γεμάτα με ρωμιούς, το είδες; Οι φάπες πέφτουν βροχή αλλά εσύ νομίζεις ότι βρέχει...

01.02.2016, 10:00:24

Ανώνυμος 37022 έγραψε...
Ναι το είδα..... και; Πότε είπα γω ότι οι σημερινοί Ελληνες με βυζαντινοτουρκορωμαίϊκη νοοτροπία, δεν είναι όπως ενίοτε μας περιγράφουν; Είναι και είναι παντού. Μόνο που δεν είναι όλοι έτσι. Γιατί αν ήταν όλοι...... μέσα σ'αυτούς θα ήταν κι ο Χριστοδούλου, ο Καραθεοδωρής, ο Αλιβιζάτος, ο Κωβός, ο Ζαπατίνας κ.α. Επίσης μπορείς να μου βρεις το σημείο της συνέντευξης, που αποκαλεί τους Ελληνες ρωμιούς; Δε θυμάμαι να το είπε πουθενά. Υστερα, γιατί αρνείσαι να σχολιάσεις αυτό περί "κορυφαίων αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών, επιστημόνων και φιλοσόφων". Τόσο κόμπλεξ πια; Αν λοιπόν παραδέχεσαι αυτά περί επιπόλαιων και τεμπέληδων, πρέπει να παραδεχθείς και τα περί κορυφαίων!
01.02.2016, 14:22:30

Ανώνυμος 37024 έγραψε...
......Ξέχασα,,,,,
"Διογένης'
01.02.2016, 15:28:59

Ανώνυμος 37026 έγραψε...
Δεν αποκαλεί κανένας κάποιον έλληνα ως ρωμιό. Kάποιοι ρωμιοί αποκαλούνται έλληνες.
Ι love Diogenes!
01.02.2016, 16:40:46

Bielidopoulos έγραψε...
~
"Υστερα, γιατί αρνείσαι να σχολιάσεις αυτό περί "κορυφαίων αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών, επιστημόνων και φιλοσόφων"."
Γιατί τους ξέρω καλύτερα από εσένα βρε γελοίο εθνικιστικό τούβλο (όπως πολύ σωστά σε απεκάλεσαν). Δεν κοιτάς τα μαύρα χάλια σου καραγκιόζη με περικεφαλαία.

Η «Μπανανία» και τα γυαλιστερά τρακτέρ.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=772843
Κατά τα άλλα παιδόγγονα του Αριστοτέλη...

(Γιατί σε προσβάλλει ο χαρακτηρισμός ρωμιός; Τί νεοέλληνας, τί ρωμιός. Τα ίδια χάλια.)

01.02.2016, 20:53:23

Ανώνυμος 37029 έγραψε...
Βielidopoulos. Για τελευταία φορά απευθύνομαι σε σένα. Είχα την ατυχή υποψία να πιστεύω πως αντέχεις στοιχειωδώς ένα ευγενή και σοβαρό διάλογο. Μου έφερες ως παράδειγμα (νομίζοντας θα με αποστομώσεις) έναν επιστήμονα, που τελικά ούτε εσύ ο ίδιος δεν παραδέχεσαι. "Σκάβοντας" το "λάκκο" μου, έπεσες μέσα και μάλιστα με πάταγο. Τελικά έκανα λάθος, που νόμιζα ότι μπορεί κατά βάθος να'χεις στοιχειώδη ψήγματα διαλογικής τσίπας. Δεν έχεις! Γιατί καθώς φαίνεται, με το ανθρώπινο είδος η μόνη σου συγγένεια είναι..... οπτική. Είσαι απλά ένας γελοίος κομπλεξικός ψευτόμαγκας, από αυτούς που η πιάτσα τους κρεμάει κουδούνια. Μια δειλή και ανάξια διαλόγου προσωπικότητα, που αν δαγκώσεις τη γλώσσα σου θα δηλητηριαστείς. Κακώς που ξόδεψα τον χρόνο μου να σου απαντήσω. Ηθελα να πω ακόμα περισσότερα, αλλά δεν αξίζεις ούτε μισή λέξη παραπάνω. ΤΕΛΟΣ
"Διογένης"
02.02.2016, 00:48:16

Ανώνυμος 37061 έγραψε...
εξελικτο ον : μπι λαντοπουλος με τα μακεια κυναιδα του.
πως η σοφια εξελισσεται σε σοφιστεια.

04.02.2016, 12:51:26

Ανώνυμος 37072 έγραψε...
37061=ρωμιός alert!

05.02.2016, 10:17:28

Ανώνυμος 37112 έγραψε...
0ταν το περιττωμα γινεται κουραδαιωρο μπι λαντοπουλε ντροπαλουλη
06.02.2016, 14:25:39

Ανώνυμος 37728 έγραψε...
Δεν έχω δει σαθρότερη επιχειρηματολογία.
Δεν έχω διαβάσει ανθελληνικότερες ιδέες.
Μου τα λέγανε για σένα Λάζαρη και δεν ήθελα να τα πιστέψω.
Απλώς, ανεκδιήγητος.
23.02.2016, 17:09:07

Ανώνυμος 37749 έγραψε...
Γράψτε τα επόμενα άρθρα σας στα γκρίκλις.. να μη μπαίνουμε καν στην περιέργια να κάτσουμε να διαβάσουμε τις omalakies σας. Δεν μπορούν οι albanikoi "εγκέφαλοι" σας να προσαρμοστούν με τον ελληνικό λόγο και θέλετε να εκφυλίσετε την Ελληνική γραφή και γλώσσα για να γίνεται λειτουργικοί σε σχέση με την εκπαίδευση. Αί στον καύκασο να μιλάτε κορακίστικα. 37728 Δεν είναι επιχειρηματολογία, είναι βλακώδη διαμαρτυρία και ανθελληνισμός βλαμένων που εντέχνως θέλουν να προσαρμόσουν την Ελληνική παιδεία για τα ζώα τους λαθρομετανάστες.
24.02.2016, 15:08:48

Ανώνυμος 37750 έγραψε...
το albanikoi να εκληφθή με την έννοια του αλμπάνη
24.02.2016, 15:21:56

Ανώνυμος 37751 έγραψε...
Η χρήση λέξεων απο τοπωνύμια δεν αποτελούν δομικά κάποια άλλη γλώσσα.
24.02.2016, 15:24:47

Ανώνυμος 37774 έγραψε...
Μια ακόμα επιστημονική απόδειξη (περιμένω τις επιστημονικές σας διαφωνίες) του πόσο σημαντική είναι η ελληνική γλώσσα και γραφή:
http://www.logiosermis.net/2015/04/blog-post_19.html#.VtDWD1SLTcs
Διογένης
27.02.2016, 01:27:33

Ανώνυμος 38433 έγραψε...
Διογένης
Ανώνυμος 37774

Απο Ελληνοκεντρικό/εθνοκεντρικό/εγωκεντρικό μπλογκ δεν περιμένει κανεις τίποτα άλο απο το να παρουσιάζει διαρκώς την "υπεροχή του Ελληνικού έθνους". Στο ίδιο μπλογκ νομίζω αναμασούν και την "επιστημονική μελέτη" που έγινε υποτίθετε για να "αποδείξει" το ότι οι σημερινοί Ρωμιοί είναι γνήσιοι απόγονοι αρχαίων Ελλήνων. Και ρωτώ, στα εξωτερικά χαρακτηριστικά σας οι Ρωμιοί είσαστε ποικίλοι ναί ή όχι; Απο λευκοί εντελώς μέχρι τελείως μελαχρινοί, απο ξανθό μαλλί, μέχρι κόκκινο και μαύρο, διαφορετικοί τύποι προσώπου, μύτης, διαφορετικό χρώμα ματιών, ένα ανακάτεμα πολλών φυλλών μαζί, παρόλα αυτα τα Ελληνοκεντρικά μπλογκ αναπαράγουν αυτήν την ιεροεξεταστική "επιστημονική μελέτη" απο "απέδειξε" πόσο γνήσιοι απόγονοι αρχαίων Ελλήνων είναι οι σημερινοί Ρωμιοί. Καμία γλώσσα και γραφή δεν είναι σημαντικότερη απο καμία άλλη, απόδειξη πως σε όλες τις χώρες του κόσμου βγαίνουν ευφυείς άνθρωποι που κάνουν την ανθρωπότητα να προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά. Αν πάλι η Ελληνική γλώσσα και γραφή είναι τόσο σπουδαία γιατί οι σημερινοί Έλληνες είναι τελευταίοι σε όλα, ή έστω απο τους τελευταίους; Τέλοσπαντων δεν περιμένω να δεχτείς τίποτα απο όσα έγραψα, ο εγωισμός σου δεν θα το αφήσει αλλά χαίρομαι και μόνο που σε κάνω να σκεφτείς λίγο πόσο μεγάλη ανοησία είναι ο εθνοκεντρισμός.
01.05.2016, 00:52:54

Ανώνυμος 39682 έγραψε...
38433 αντι απαντησεως
κάποιος ἐγραψε ΅ΆΔύσκολο νά καταλάβεις γιατί τούτη η γλώσσα έχει το αριθμημα της γνώσης. Ἕνα σου λέω οι συνάψεις των πάσης φύσεως κυττάρων διαλογίζονται με φθογγικά ακολουθίας υφάνσεων υφαιστιακου ζευκτικου……
αει φουκαρά και να ήξερες………

14.09.2016, 10:28:00

Ανώνυμος 41643 έγραψε...

Αυτό το "και να ήξερες" είναι αμπελοφιλοσοφία. Μήπως φοβάσαι ότι αν το αναλύσεις θα ξεραθούμε στα γέλια μαζί σου παππούλη;

15.03.2017, 20:02:14

Ανώνυμος 42419 έγραψε...
ΛΑΘΟς θα ξεραθεις απο το αιμα οταν ο σομπλε σου και τομσεν σφαξουν τους κωλορωμιους σου . ΜΠΑΣΤΑΡΝΤ ματσεντονσκι. αλλα και τοτε θα ειμαι εκει να δω την σπογγοκο......που γλυφοντας θα χαιρεσαι οτι ζεις.
23.04.2017, 18:57:37

Bielidopoulos έγραψε...

Μη μιλάς μακάκα.

17.07.2017, 12:04:25

Ανώνυμος 43481 έγραψε...
Bielidopoulos έγραψ Μη μιλάς μακάκα. τυχερε εμαθες ελληνικα.φαε τωρα τις φαποκρεμουλες σου με αιμα γαρνιρισμενες.

17.07.2017, 14:58:51

Ανώνυμος 43487 έγραψε...
ΚΑΙ ΤΙ ΥΠΟΝΝΟΕΙΤΕ ΒΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ ΠΩΣ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ; ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΙΚΙΛΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΑΛΛΟΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΣΛΑΒΟΥΣ, ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ, ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΦΑΡΣΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΕΧΟΥΜΕ:

https://www.youtube.com/watch?v=PLEcARwRpic


ΟΧΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
18.07.2017, 00:18:01


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+2=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

¶δεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. ΓιΆ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...