Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΠΑΡΑΣΙΤΑ
ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα


Έγραψε στις 08.01.2016 ο/η: Μίχος Κώστας

ΕπιστροφήΈνα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ. Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Ο εβραίος ιστορικός Shlomo Sand αποφαίνεται, ότι οι σύγχρονοι ιστορικοί μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν για πολλούς και διάφορους λόγους:
 
«Αναμφίβολα, η προσωπική εμπειρία μπορεί να επηρεάσει έναν ιστορικό στην επιλογή ερευνητικού θέματος, πιθανώς περισσότερο απ΄ό,τι έναν μαθηματικό ή έναν φυσικό. Αλλά θα ήταν λάθος να υποθέσουμε, ότι η προσωπική εμπειρία κυριαρχεί στη διαδικασία και τη μέθοδο εργασίας του ιστορικού.

»Μερικές φορές μια γενναιόδωρη χορηγία καθοδηγεί τον ερευνητή σ΄έναν συγκεκριμένο τομέα. Άλλες φορές, αν και λιγότερο συχνά, νέα ευρήματα έρχονται στην επιφάνεια και υποχρεώνουν τον ερευνητή ν΄ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση.

»Εν τω μεταξύ, ό,τι κι αν ήταν αυτό, που αρχικά κινητοποίησε τον ερευνητή ως προς τα κεντρικά θέματα, με τα οποία θ΄ασχοληθεί, εξακολουθεί ν΄απασχολεί το μυαλό του. Και άλλοι παράγοντες, επίσης, βοηθούν στη διαμόρφωση οποιασδήποτε διανοητικής προσπάθειας.
 

 
Shlomo Sand
σύγχρονος εβραίος ιστορικός
 
 
»Πάνω απ' όλους αυτούς τους παράγοντες βρίσκεται το γεγονός, ότι ο ιστορικός, όπως τα υπόλοιπα μέλη μιας κοινωνίας, επισωρεύει στρώματα συλλογικής μνήμης πολύ πριν γίνει ερευνητής. Καθένας από εμάς έχει αφομοιώσει πολλαπλές αφηγήσεις, που διαμορφώθηκαν από παρελθοντικούς ιδεολογικούς αγώνες. Μαθήματα Ιστορίας και Αγωγής του Πολίτη, το εκπαιδευτικό σύστημα, εθνικές εορτές κι επέτειοι, δημόσιες τελετές ─ ποικίλες σφαίρες μνήμης συνασπίζονται σ΄ένα φανταστικό σύμπαν, που αντιπροσωπεύει το παρελθόν, και το οποίο διαμορφώνεται πολύ πριν το άτομο αποκτήσει τα εργαλείο της κριτικής σκέψης.

»Μέχρι να φτάσει η εποχή, που ο ιστορικός θα κάνει τα πρώτα βήματα της καριέρας του και θ΄αρχίσει να κατανοεί το ξεδίπλωμα του χρόνου, το αχανές σύμπαν της πολιτισμικά κατασκευασμένης «αλήθειας» έχει εγκατασταθεί στο μυαλό του, και οι σκέψεις δεν μπορούν παρά να περνούν μέσα από αυτό. Έτσι, ο ιστορικός είναι το ψυχολογικό και πολιτισμικό προϊόν όχι μόνο των προσωπικών εμπειριών του, αλλά και της ενσταλαγμένης μνήμης». (Βλ. «Πώς επινοήθηκαν οι εβραίοι», έκδ. «Πανδώρα books», Αθήνα, 2012, σελ. 24-25).

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια της κίβδηλης ιστορικής συγγραφής από ποικίλους ιστορικούς, οι οποίοι άλλοτε εποφθαλμιούν πτυχία, άλλοτε ακαδημαϊκές κι άλλοτε πολιτικές θέσεις ή επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα ρεύμα θαυμαστών, που θα αγοράσει τα βιβλία τους, γράφουν την Ιστορία όχι όπως πραγματικά είναι, αλλά όπως συμφέρει την εκάστοτε εξουσία και την ιδεολογία που πρεσβεύει.

Αυτό, στο παράδειγμα της Ελλάδας, γίνεται από τη δημιουργία τους κράτους μέχρι και σήμερα. Όλοι όσοι έγραψαν την Ιστορία, οι ιστορικοί, αλλά και συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές κ.λπ. ήταν όλοι βολεμένοι σε δημόσιες θέσεις, κυβερνητικούς και ακαδημαϊκούς θώκους κι έγραψαν ό,τι έπρεπε για να δημιουργήσουν στην αρχή και να ενδυναμώσουν αργότερα, το εκκολαπτόμενο τότε, εθνικό φαντασιακό μας.


Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του λυρικού ποιητή Αρ. Βαλαωρίτη, ο οποίος έπλεκε το εγκώμιο των εξεγερμένων ρωμιών του ’21 από το ασφαλές έδαφος της αγγλοκρατούμενης Λευκάδας. Ο μεγαλοαστός αυτός ποιητής, όντας μάλιστα ιδιοκτήτης της νήσου Μαδουρής, που βρίσκεται απέναντι από το Νυδρί και παραπλεύρως του Σκορπιού, διέμενε σε πολυτελή βίλα. Καλλιεργώντας με την ποίηση και συγγραφή του το εθνικό φαντασιακό των ρωμιών εκλέχτηκε βουλευτής αρχικά στην Ιόνιο Βουλή και κατόπιν στο νέο κράτος.

Άλλο παράδειγμα είναι ο Κ. Παπαρρηγόπουλος, ο οποίος, ταγμένος στην εθνική ιδέα συνέδεσε το απώτατο παρελθόν του ελλαδικού χώρου με το αρβανιτοβλάχικο κ.λπ. παρόν της εποχής του, μέσω του Βυζαντίου. Το κράτος τον αντάμειψε και τον έκανε πρύτανη, ενώ από το κατεστημένο της Ρωμιοσύνης θεωρείται σήμερα ο «πατέρας» της εθνικής μας ιστοριογραφίας.

Με το ίδιο σκεπτικό δεν μπορούμε να φανταστούμε, ότι κάποιος σύγχρονος πρύτανης του πανεπιστημίου της Π.Γ.Δ.Μ., μπορεί να έχει αντίθετη ιδεολογία από τη βασική πολιτική γραμμή της ηγεσίας της χώρας του. Όταν κάποιοι υπεύθυνοι προσέγγισαν τον φιλόσοφο Σπινόζα, για να του προτείνουν να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου, εκείνος αρνήθηκε τη θέση δίνοντάς τους την εξής απάντηση: «Οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, περιορίζει την ελευθερία της σκέψης».

Καθ' όμοιο τρόπο και ο Κ. Παπαρρηγόπουλος, αν δεν είχε γράψει αυτά που έγραψε, αλλά τα αντίθετα, δεν θα γινόταν πρύτανης.
 
 


Διόδωρος Σικελιώτης
(1ος αι. π.Χ.─1ος αι. μ.Χ.)
 
Μέσα σε αυτή τη σύγχυση που υπάρχει, ο κάθε λαός διεκδικεί για τον εαυτό του τα ηνία του παγκόσμιου πολιτισμού και κάθε ένας νομίζει, ότι είναι το κέντρο του κόσμου.

Αυτό, ήδη από τα αρχαία χρόνια το είχε διαπιστώσει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο οποίος γράφει στο πρώτο βιβλίο της «Ιστορικής Βιβλιοθήκης» του:

«Σχετικά με το ποιοι ήταν οι πρώτοι βασιλείς, ούτε εμείς έχουμε κάτι να πούμε ούτε συμφωνούμε με τους ιστορικούς, που δηλώνουν, ότι γνωρίζουν, διότι είναι αδύνατο η ανακάλυψη της γραφής να είναι τόσο παλιά όσο η εποχή των πρώτων βασιλέων.


»Ακόμη όμως κι αν κάποιος ισχυρισθεί, ότι υπήρξε τόσο παλιά, είναι φανερό, ότι η τάξη των ιστοριογράφων φαίνεται πως εμφανίστηκε εντελώς πρόσφατα στην κοινωνία.

 
»Όσο για την αρχαιότητα του ανθρώπινου γένους, όχι μόνο οι έλληνες αλλά και πολλοί βάρβαροι διεκδικούν για τον εαυτό τους την προτεραιότητα ισχυριζόμενοι, ότι είναι αυτόχθονες κι ότι πρώτοι αυτοί απ' όλους τους ανθρώπους έγιναν οι εφευρέτες των τεχνών, που είναι χρήσιμες στη ζωή του ανθρώπου και πως μόνο τα γεγονότα της δικής τους ιστορίας καταγράφτηκαν από τα πολύ παλαιά χρόνια.

»Εμείς βέβαια, δεν θα επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την αρχαιότητα του κάθε λαού ούτε ποιος λαός προηγείται των άλλων σε παλαιότητα και πόσο, αλλά θα αναγράψουμε περιληπτικά τα όσα λέει κάθε λαός για την αρχαιότητα του και τα πρώτα γεγονότα της ιστορίας του έχοντας πάντα κατά νου τη συμμετρία του έργου». (9, 2).


Άρα βλέπουμε, ότι ο εθνικισμός ─σύμφωνα με το σύγχρονο όρο─ είναι ήδη εντοπισμένος από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη από τα αρχαία χρόνια. Κι εκτός του ότι είναι ένα βεβαιωμένο ψέμα, είναι κι ένα πολιτικό εργαλείο, που οδήγησε τον θεωρητικό Ernest Gellner να αποφανεί, ότι: «είναι ο εθνικισμός, που γέννησε τα έθνη κι όχι το αντίστροφο».

 
Δανειστήκαμε πριν τα λόγια ενός σύγχρονου εβραίου κι ενός αρχαίου έλληνα ιστορικού. Με τη γραμμή αυτών των δύο συμπίπτει κι ένας μεγάλος άραβας ιστορικός του 14ου αιώνα, ο οποίος θεωρείται ως ο αντίστοιχος Θουκυδίδης των αράβων, ο Ibn Khaldun, ο οποίος γράφει:

«Οι μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι του Ισλάμ, αυτά τα παράσιτα της Ιστορίας, κάλυψαν τα γεγονότα των καιρών συγκεντρώνοντάς τα, καταγράφοντάς τα, αποθηκεύοντάς τα κι αναδεικνύοντάς τα με ψεύδη, που τα φαντάστηκαν και διακοσμώντας τα με εμβόλιμες ιστοριούλες και ανίσχυρες αναφορές, που συνέθεσαν οι ίδιοι και τοποθέτησαν στις σελίδες τους.

»Και απαίτησαν αυτά τα γραπτά, πολλοί από τους μετέπειτα ιστορικούς, και μας τα μετέφεραν όπως τα άκουσαν και δεν σχολίασαν τα αίτια των γεγονότων και των καταστάσεων και δεν πρόσεξαν ούτε αρνήθηκαν τις αναπόδεικτες αναφορές ούτε τις απέβαλαν, επειδή δεν ασχολήθηκαν με την επαλήθευσή τους, επειδή η πρόθεσή τους για βελτίωση ήταν συνήθως πολύ αδύναμη.
 


Ibn Khaldun
άραβας ιστορικός (14ος αιώνας)

 
»Η πλάνη είναι εραστής των ειδήσεων. Η μίμηση είναι πανάρχαια συνήθεια, που ακολουθεί τον άνθρωπο. Ο παρασιτισμός της τέχνης είναι πλατύς και μακρύς και το λιβάνι της άγνοιας των ανθρώπων ένα βαρύ και δυσβάστακτο φορτίο, επειδή το δίκαιο δεν εδραίωσε την εξουσία του και το ψεύδος βάλλει με τα φλογισμένα βλήματα του Σατανά την αναζήτηση της αλήθειας. Ο αντιγραφέας μόνο αντιγράφει ό,τι του υπαγορεύουν, αλλά ο νους είναι που αναγνωρίζει το σωστό και βλέπει τη γνώση να λάμπει στις σωστές σελίδες».
 
 

 
Γιάνης Κορδάτος (1891─1961)
νομικός, κοινωνιολόγος,
πολιτικός, ιστορικός


Παρατηρούμε, ότι και ο άραβας ιστορικός ─ως γνήσιος επιστήμονας─ αμφισβητεί τη γνώση, που έπεσε στα χέρια του και που αναπτερώνει το «εθνικό» φρόνημα των αράβων της εποχής του και βεβαιώνει, ότι μέσα σε αυτή τη γνώση υπάρχουν ψεύδη και παραμύθια.

Τέλος, και ο Γιάνης Κορδάτος παραδέχεται με αυστηρότητα και με δόση αυτοκριτικής, ότι:

«Όταν φορούμε ψευτοαριστερές παρωπίδες, τότε βγάζουμε ορισμένους θεωρητικούς φετφάδες...


»
Βγάζουμε τα συμπεράσματα που μας συμφέρουν στις πολιτικές μας επιδιώξεις. Αυτό όμως, δεν είναι ούτε ιστορική έρευνα, ούτε Ιστορία. Είναι παραχάραξη της Ιστορίας και οι ιστορικοί αυτής της σχολής είναι κομπογιαννίτες
». (Βλ. «Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας», τόμ. Γ’, κεφ. 8).
 
  
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 36356 έγραψε...
Χμμμ.Να υποθέσω ότι η καταγωγή του αρθρογράφου είναι Εβραϊκή;...και θα συνεχίσω αναπαράγοντας τα γραφόμενα και συμφωνώντας εν μερει πως:
Η πλάνη είναι εραστής των ειδήσεων. Μερικές φορές μια γενναιόδωρη χορηγία καθοδηγεί τον ερευνητή σ΄έναν συγκεκριμένο τομέα. Άλλες φορές, αν και λιγότερο συχνά, νέα ευρήματα έρχονται στην επιφάνεια και υποχρεώνουν τον ερευνητή ν΄ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση....
07.01.2016, 23:22:04

Ανώνυμος 36357 έγραψε...
Την "επίσημη" ιστορία τη γράφουν πάντα οι νικητές. Οι Ελληνες όμως εδώ και 2000 χρόνια, είναι από τη πλευρά των ηττημένων.....
"Διογένης"
07.01.2016, 23:23:04

Ανώνυμος 36359 έγραψε...
Έχει καλλιεργηθεί η εθνικιστική αντίληψη ότι την ιστορία την γράφουν οι Νικητές. Σε γενικές γραμμές η Ιστορία συνδιαμορφώνεται από το δίπολο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις υπερισχύει η ιστορική αντίληψη του ηττημένου, αλλά είναι τόσο διαστρεβλωμένη αυτή η αντίληψη που πολλές φορές σε συγκεκριμένα σημεία αναμφίβολα η ορθότητα βρίσκεται στην δεξιά αντίληψη. Φυσικά συμβαίνει και το αντίστροφο, ποτέ δεν είναι ή το ένα ή το άλλο.
Ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά μπορεί να γράψει ιστορία. Στα Πανεπιστήμια κυριαρχεί η διαστρέβλωση με ιδιαίτερη επιμέλεια. Βασικό είναι ότι πολλές φορές κάτι το οποίο στο παρελθόν θεωρούταν ιδανικό στην συνέχεια γίνεται προσπάθεια επιδιόρθωσης της ιστορικής ανοησίας που είχε επιβληθεί.
Μικρό το άρθρο αλλά αρκετά κατατοπιστικό και μπορεί να μπουν πολλά παραδείγματα για το χθές και το σήμερα.
Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει Ελληνική ιστορία είναι μια ψαρόσουπα φτιαγμένη υπό κακού μάγειρος ότι και να διαλέξεις κάθε κουταλιά ίσως να έχει και αγκάθι. Και επειδή ο ρωμιός δεν έχει ιστορική παιδία αφού αυτή είναι κατασκευή ιδιοτελής, όπως αναφέρεται ή αφήνεται να εννοηθεί και στο άρθρο, όταν μια κουταλιά δεν έχει αγκάθι την πιστεύει ως σωστή και στην επόμενη κουταλιά αγκυλώνεται, διότι έχει μόνιμη εγκεφαλική αγκύλωση.
τό ότι όλοι οι λαοί είναι συνήθως με τους "ηττημένους" είναι μια σχετική αλήθεια αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ηττημένοι είναι συνήθως οι πλέον κερδισμένοι. Λαμπρό παράδειγμα η κατασκευή του φληναφήματος "Εθνική Αντίσταση".
Από το βιβλίο του Βαρδινογιάννη «δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια..» στην εισαγωγή του ο Ρουπακιώτης γράφει την μισή αλήθεια που όμως είναι πραγματική:
[«…Κατά τη διάρκεια του 1945», γράφει ο Woodhouse στο «Apple of Discord» («Μήλον της Έριδος»), το να έχεις διατελέσει μέλος της αντίστασης έφθασε να θεωρείται πολιτικό έγκλημα, και η συνεργασία με τους Γερμανούς εναντίον του κομμουνισμού πολιτική αρετή. Όποιος και να ٬χε δίκηο ή άδικο, το απλό γεγονός…» (η μαύρη αλήθεια, που θα λέγαμε) «ήταν ότι ένας πρώην αντάρτης είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρίσκεται στη φυλακή και ένας πρώην ταγματασφαλίτης να βρίσκεται στις στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις. Ένας μακρύς κατάλογος των αξιωματικών των Ταγμάτων Ασφαλείας στο στρατό και τη χωροφυλακή υποβλήθηκε (δια μέσου εμού) στις αρμόδιες Αγγλικές Αποστολές τον Ιούλιο του 1945, αλλά στάθηκε αδύνατο να αποδειχθούν οι κατηγορίες, γιατί τα δικαστήρια τις είχαν ήδη κηρύξει στερημένες νομίμου βάσεως (null and void) εναντίον των δοσιλόγων υπουργών, ή έστω και να γίνει ανάκριση, γιατί οι έγγραφες αποδείξεις μπορούσαν να δοθούν μόνον από τις υπηρεσίες όπου οι υπό κατηγορίαν είχαν ήδη πιάσει τα πόστα…»
…….
Ωστόσο in memoriam γίνεται αναφορά και σε μια από τις εξαιρέσεις του δικαστικού σώματος, του Εισαγγελέα Εφετών Παύλου Δελατόλα, ο οποίος στο «Σημειωματάριο ενός Πιλάτου» διηγείται περιπτώσεις στις οποίες εαμίτες κατηγορούμενοι για διάπραξη ανθρωποκτονιών από πρόθεση και αντιμετωπίζοντας με βεβαιότητα την ποινή του θανάτου, ή την εκτέλεση αυτής σε δίκες «αντιρρήσεων περί την εκτέλεση», πρότειναν ως μάρτυρες υπεράσπισής τους εκείνους τους οποίους, υποτίθεται, είχαν δολοφονήσει!
Εξάλλου, για να κριθεί η «αξιοπιστία» και των τακτικών ακόμη δικαστηρίων εκείνης της εποχής, αρκεί να συγκρίνει τις αποφάσεις τους για τους αγωνιστές της εαμικής αντίστασης με αυτές των δωσίλογων της κατοχής.]
Από την άλλη πλευρά όμως για την κακουργία και την εγκληματικότητα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ δεν αναφέρεται απολύτως τίποτε θα πρέπει να αντιγράψουμε εδώ τον Στίνα αλλά δημοσιεύεται στην Ελεύθερη Έρευνα.
Καλή Χρονιά και χρόνια πολλά στους Γιάννηδες γιορτάζουν δεν γιορτάζουν.
Παργαλης

08.01.2016, 02:23:26

Ανώνυμος 36360 έγραψε...
Δεν υπάρχουν έλληνες εδώ και 2000 χρόνια. Μόνο κατά φαντασία, όπως εσύ Διογένη. Wake up!
Nίκος Καρέλης-Μενέξενος
08.01.2016, 09:07:34

Ανώνυμος 36362 έγραψε...
Kαι ο Κορδατος με ενα ν εγραφε το ονομα του;Φυσικα,τι αριστερος θα ηταν,αν δεν παραποιουσε την γλωσσα.
08.01.2016, 13:04:33

Ανώνυμος 36363 έγραψε...
Δεν είναι Γιάννης, Ιωάννης είναι κανονικά (άλλη παραποίηση, ΧΑ ΧΑ!). Ιωάννης = εβραϊκή λέξη από το εβραϊκό Γιοχάναν = Η χάρις του Γιαχβέ (Ο Θεοχάρης δηλαδή στα εβραϊκά). Τζον, Γιόχαν κλπ στις άλλες γλώσσες. Ποιος ορίζει με πόσα ν θα γραφτεί και γιατί αν αυτός το αποφασίσει ότι γράφεται με δύο, θα πρέπει οι υπόλοιποι να τον ακολουθούν στην ορθογραφία του κι αν δεν τον ακολουθήσουν να τους κολάνε τη ρετσινιά του παραποιητή όπως ο αποπάνω; Δεν το βλέπω λογικό εγώ αυτό.
08.01.2016, 14:00:13

Bielidopoulos έγραψε...
~
"Έτσι, ο ιστορικός είναι το ψυχολογικό και πολιτισμικό προϊόν όχι μόνο των προσωπικών εμπειριών του, αλλά και της ενσταλαγμένης μνήμης".
Χε, χε, όχι μόνο οι ιστορικοί, αλλά και όλοι οι επιστήμονες κάθε λογής, μαθηματικοί έως φιλόσοφοι. Όλοι οι επιστήμονες είναι προιόν της εποχής τους και της κοινωνίας τους.


"Την "επίσημη" ιστορία τη γράφουν πάντα οι νικητές. Οι Ελληνες όμως εδώ και 2000 χρόνια, είναι από τη πλευρά των ηττημένων....."
Διογένη τί ήταν πάλι αυτό που αμόλησε βρες αδελφέ; Ανίατη περίπτωση, δεν γιατρεύεται με τίποτα!

http://www.sansimera.gr/articles/259
http://www.mixanitouxronou.gr/o-tromeros-erotas-tou-sikelianou-me-tin-eva-palmer-latrepsan-o-enas-ton-allon-ke-tin-archea-ellada-pikrathikan-apo-tin-apotichia-ke-chorisan-polla-chronia-meta-tafikan-mazi-stous-delfous/
Αθάνατο Ελλαδιστάν! Φαντασμένων και ονειροπαρμένων χατζηρωμιών. Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει ναούμ.

Βρε μπας και οι δέκα εντολές προέρχονται από τα δελφικά παραγγέλματα;
https://el.wikipedia.org/wiki/Δελφικά_παραγγέλματα

08.01.2016, 16:03:24

Ανώνυμος 36365 έγραψε...
Τι θα πει κύριε Μενέξενε δεν υπάρχουν Ελληνες εδώ και 2000 χρόνια;; Είσαι τόσο μαθηματικά σίγουρος πως δεν έμεινε ούτε ένας προχριστιανικός Ελληνας;; Δεν είσαι. Γιατί δεν είναι δυνατόν να είσαι. Βάση έστω και στατιστικού λάθους κάποιοι έμειναν. Μπορεί να σκοτώθηκαν πολλοί, μπορεί να μετανάστευσαν πολλοί για να σωθούν, μπορεί να μας ξέσκισαν στο μπαστάρδεμα, αλλά στο να μας αφάνισαν εντελώς είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Επίσης να σου πω, ότι πολλά πιτσιρίκια ελληνόπουλα όμορφα και καλογυμνασμένα, που πάρθηκαν να υπηρετήσουν ως γενίτσαροι, έχουν ρίξει μπαστάρδεμα στις τουρκομωχαμέτισες..........άλλο πράμα!
Οσο για σένα Βielidopoulos, το ποιος είναι ανίατη περίπτωση άστο......Δε σε παίρνει.....Αυτά τα ξυπνιτζιλίκια στους ευκολόπιστους απάτριδες της παρέας σου.
"Διογένης"
08.01.2016, 21:18:07

Ανώνυμος 36366 έγραψε...
Δεν στρίβεις με τίποτε ρε μπαγάσα (εκ του αρχαιοελληνικού βαγασίων). Σε λάθος φόρουμ είσαι πάντως. Τόσα ελληνόκαβλα υπάρχουν, τι μας σκοτίζεις τον έρωτα εδώ με τις φαντασιώσεις σου; Σε βαρέθηκα.....
Θεαίτητος Χουχούμης
08.01.2016, 22:46:49

Bielidopoulos έγραψε...
~
Αφήστε τον άνθρωπο να εκφραστεί ελεύθερα. Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία.

09.01.2016, 00:16:09

Ανώνυμος 36368 έγραψε...
Ναι βρε βαγασίωνα. Σε λάθος φόρουμ είμαι. Εδώ είναι πιάτσα νεοταξιτών και εθνομηδενιστών. Πιάτσα των εντεταλμένων της "κόκκινης ασπίδας". Πιάτσα της μισής αλήθειας και της ανθελληνικής προπαγάνδας. Ακόμα μας φοβάστε εεε!!! Δε ντρέπεστε; Τόσους αιώνες το παλεύετε να μας ξεκάνετε, αλλά αυτό το ρημάδι το γονίδιο δε λέει να χαθεί. Τελικά έχει δίκιο ο "Μαρκήσιος". Είμαστε το πιο "ελαττωματικό" γονίδιο όλων των εποχών! Δε ψοφάμε με τίποτα!
Για να σου λύσω εσένα και όσων άλλων σαν εσένα την απορία, γιατί συνεχίζω να διαβάζω εδώ μέσα. (η αλήθεια είναι πως έχω διαβάσει σχεδόν όλη την αρθρογραφία, απλά τελευταία αποφάσισα να σχολιάσω, για να δω τι "πουλιά" πιάνετε) Γιατί την πραγματική "ελεύθερη έρευνα" την κάνω εγώ και πολλοί ακόμα σαν εμένα. Τολμώ να διαβάζω τις μισές αλήθειες που υπάρχουν εδώ και να τις διασταυρώνω με τα μισά ψέμματα παρεμφερών μπλοκ. Μόνο έτσι μπορεί κανείς (που θέλει να ερευνήσει πραγματικά), να βρει την άκρη και να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι. Τους πραγματικούς ελεύθερους ερευνητές από τους μαϊμού. Μόνον αν γνωρίζεις πως σκέφτεται ο εχθρός μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Δυστυχώς για σας, (από τους ερευνώντας την ιστορία) είστε εύκολα προβλέψιμοι και τραγικά κωλώστρες. Με την πρώτη υποψία σοβαρής ερώτησης ή τοποθέτησης κάποιου σχολιαστή, αρχίζετε τις ειρωνείες και τους κουτσαβακισμούς. Δεν πειράζει, συνεχίστε. Τα μούτρα σας τρώτε, όπως τα τρώτε αιώνες τώρα. Το γονίδιο είναι άφθαρτο γιατί είναι "ελαττωματικό". Γιατί δεν είναι σαν το δικά σας, το φθαρτό. Προσέξτε όμως γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα και θα βρεθείτε πάλι στην έρημο να τρώτε σαύρες, όπως εκείνοι που από τότε προσπαθούν να εξοντώσουν τους "ελαττωματικούς". Κατάλαβες τώρα με ποιους τα'χετε βάλει, μπαγάσα εθνομηδενιστή νεοταξίτη;
"Διογένης"
09.01.2016, 00:14:30

Ανώνυμος 36369 έγραψε...
Εγώ κάτι πήγα να καταλάβω στην αρχή, αλλά μετά με μπέρδεψες.....
Γερακίνα
09.01.2016, 11:26:00

Ανώνυμος 36370 έγραψε...
Ουάου!
Η περίπτωσή σου φίλε χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης.
Σε αφήνω, πάω σε ένα καλό (κρυφό) εστιατόριο το οποίο σερβίρει σαυρίτσες, που τρώγανε οι πρόγονοί μου και γουστάρω κι εγώ.
Αναξίμανδρος Κλωναρίδης
09.01.2016, 11:29:04

Ανώνυμος 36371 έγραψε...
Diogenes, εσύ δεν χτυπιόσουνα ότι δεν είσαι ελληνόκαβλος; Πολύ πετριά
09.01.2016, 18:57:39

Ανώνυμος 36372 έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=9Q1ObiNpmOI

09.01.2016, 20:35:01

Ανώνυμος 36374 έγραψε...
"Εγώ κάτι πήγα να καταλάβω στην αρχή, αλλά μετά με μπέρδεψες....."
Γερακίνα
(Τι δεν κατάλαβες και που σε μπέρδεψα, να το συζητήσουμε....)
"Diogenes, εσύ δεν χτυπιόσουνα ότι δεν είσαι ελληνόκαβλος; Πολύ πετριά"
(Τι θα πει ελληνόκαβλος; δεν αντιλαμβάνομαι τον όρο. Και πως σου προέκυψε για μένα αυτό;)

Για να μην το κουράζουμε. Παίζει να είναι κανείς εδώ μέσα απλά πατριώτης, που να μπορεί να γράψει δυό αράδες της προκοπής, ή ματαιοπονώ;
"Διογένης"

09.01.2016, 21:23:01

Ανώνυμος 36375 έγραψε...

Τα περί γονιδίων και μαρκησίων τα θεωρείς σοβαρά;

09.01.2016, 22:16:10

Ανώνυμος 36376 έγραψε...
Να σου απαντήσω: Περί "Μαρκησίων": "Μαρκήσιος" είναι το ψευδώνυμο ενός μπλοκερ που έχει μια δική του ερμηνεία περί ελληνικής καταγωγής. Περί γονιδίων: Αυτός ο λαός που κατοικεί στον ίδιο τόπο, που κάποτε τον κατοίκησαν ένα σωρό ελληνικές φυλές, και που σε πείσμα των διώξεων, των πολέμων, της βίαιης μετάλλαξής του από "εθνικό" σε χριστιανό, της άναρχης και βίαιης εισβολής και εγκατάστασης πολλών διαφορετικών φυλών (που δεν είχαν καμία σχέση με αυτόν, ούτε γλωσσικά ούτε πολιτισμικά) συνεχίζει να μιλά και να γράφει (με τις όποιες μικροαλλοιώσεις) την ομηρική γλώσσα! Μια γλώσσα παλαιότερη των 2.500 ετών!! (κατ'εμέ ακόμα παλαιότερη, αλλά αυτό δεν έχει σημασία). Αν όλα τα παραπάνω δεν παραπέμπουν σε (αν μη τι άλλο) "περίεργο" ή "ελαττωματικό" γονίδιο.....τι να πει κανείς; Στη λατινική Αμερική δεν είναι επίσημες γλώσσες οι προ-Κολομβιανές, (των θρυλικών Ινκας, Μάγια, Αζτέκων) αλλά τα ισπανικά και τα πορτογαλικά. Στην μέση ανατολή εξαφανίστηκαν εντελώς ικανότατοι πολιτισμοί όπως Σουμέριοι, Φοίνικες, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι κ.α. Οι απόγονοι των Κελτών σήμερα έχουν ως βασική γλώσσα τα αγγλικά. Οι (πάλαι ποτέ) μεγάλοι και τρανοί Αιγύπτιοι μιλούν αραβικά. Οι Ρώσοι και πολλοί βαλκάνιοι, δεν είχαν επίσημο αλφάβητο πριν υιοθετήσουν το κυριλλικό. Οι υπόλοιποι αρχαίοι πολιτισμοί (Ινδοί, Κινέζοι, Βίκινγκς, Γότθοι) δεν πέρασαν σε καμία περίπτωση τα δεινά και την φυλετική, θρησκευτική, πολιτισμική και κοινωνική αλλοίωση των αρχαίων Ελλήνων. Κοντά στους Ελληνες, περίπου ανάλογη είναι και η περίπτωση των Εβραίων. Εν κατακλείδι. Αν αυτό το "ελληνικό φαινόμενο"-"γονίδιο", δεν αποτελεί άξιο θαυμασμού, αλλά και σοβαρής έρευνας, τότε τι;;
Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
"Διογένης"
09.01.2016, 22:36:38

Ανώνυμος 36377 έγραψε...
@Για να μην το κουράζουμε. Παίζει να είναι κανείς εδώ μέσα απλά πατριώτης, που να μπορεί να γράψει δυό αράδες της προκοπής, ή ματαιοπονώ; "Διογένης"
Mαταιοπονείς, τι δουλειά έχουν πατριώτες εδώ; Εγώ τόσο καιρό δεν έχω βρει κανέναν, εκτός από κάτι βαρεμένους σαν κι εσένα, που πονάνε μου φαίνεται, αλλά τους αρέσει. Αλλά γρήγορα την κάνουν για άλλες πολιτείες, πατριωτικές.
Βρε Διογένη, σε λάθος φόρουμ είσαι, στο ξανάπα.
Αναλύεις, αναλύεις και λες γιατί σε κοροϊδεύουν και δεν σου απαντά σοβαρά κανένας. Μα αφού δεν στέκουν αυτά που λες. Ο ψυχίατρος πρέπει να σου απαντήσει. Εγώ προσωπικά διαφωνώ σε όλα όσα λες. Κι όχι απλά διαφωνώ, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρά για να αρχίσει συζήτηση επ' αυτών. Είσαι αλλού δι' αλλού.
Τάσος Λαγός-Απολλώνιος Ελληναρίων
09.01.2016, 23:36:09

gerakina έγραψε...
Διογένη.

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πώς είναι δυνατόν να παίρνεις τις μισές αλήθειες από τα άρθρα εδώ μέσα και τα μισά ψέματα από αλλού και να αποκρυσταλλώνεις άποψη "ελεύθερης έρευνας". Που ακριβώς βοηθούν τα ψέματα που διαβάζεις αλλού; Λες για την ακρίβεια: "Τολμώ να διαβάζω τις μισές αλήθειες που υπάρχουν εδώ και να τις διασταυρώνω με τα μισά ψέμματα παρεμφερών μπλοκ. Μόνο έτσι μπορεί κανείς (που θέλει να ερευνήσει πραγματικά), να βρει την άκρη και να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι."

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ ότι κάνεις είναι να παίρνεις από δω κι από κει διάφορα, να τα κάνεις μία σαλάτα της οποίας η "γεύση" μοιάζει με αυτήν την γεύση που μας έχει μείνει από το Δημοτικό.

Όσο για το ότι οι "έλληνες" ήταν οι "χαμένοι" της Ιστορίας εδώ και 2.000 χρόνια ... άσ΄ το! Ο Παπαρρηγόπουλος ήταν νικημένος; Ιστορία έγραψε. Για κάτι νικητές.

Και ποιοι έλληνες; Το σόϊ μου π.χ. καμαρώνει για την αρβανίτικη καταγωγή του και τους κάνει εντύπωση που εγώ δεν μιλώ την γλώσσα. Ποιοι αρχαίοι έλληνες; Και από που κι ως που οι αρχαίοι έλληνες τα έκαναν όλα καλά;

Και επιτέλους, θα καμαρώνω εγώ σήμερα για κάτι καλό που έκανε ο προπάππος μου; Γιατί; Δεν έχω δικές μου καλές πράξεις για να καμαρώνω; Προφανώς και δεν έχω αν "δανείζομαι" από αλλού.
10.01.2016, 12:52:18

Ανώνυμος 36380 έγραψε...
Επιτέλους. Μια τοποθέτηση της προκοπής!
Κυρία Γερακίνα.
Οι μισές αλήθειες και τα μισά ψέμματα δεν είναι απαραίτητο να βγάζουν πάντα "σαλάτες" τύπου ιστορίας δημοτικού σχολείου. Με τις απαραίτητες διασταυρώσεις διαφόρων πηγών (ντόπιων και ξένων) και με μπόλικη λογική, μπορεί να βγει κάποια άκρη, αρκεί να μην υπάρχει εμπάθεια και υστεροβουλία. Aντιθέτως, η μονομερή ανάγνωση ενός εκ των δύο, οδηγεί σε αδιέξοδο και εξαπάτηση. Αυτή δηλαδή που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου γύρο μας.
Περί Παπαρηγόπουλου.......εκεί το πράγμα βρωμάει αλλοίωση. Και μάλιστα από τον ίδιο. Το γιατί ο ίδιος αντικρούει σε διάφορα σημεία αυτά που πριν υποστήριζε, είναι απορίας άξιο! Εκβιάστηκε; Δωροδοκήθηκε; Κι αν ναι, από ποιους; Από το χριστιανικό ιερατείο; από ξένα κέντρα εξουσίας και ιερατεία; Ισως κάποτε να μάθουμε, ίσως ποτέ!
Το σόι σου βεβαίως μπορεί να καμαρώνει για την αρβανίτικη καταγωγή του. Μαγκιά του! Αλλά κι αυτό τελικά προσαρμόστηκε (όπως και όλες οι άλλες φυλές που εισήλθαν στον ελλαδικό χώρο) στη γλώσσα και σε ορισμένα ήθη και έθιμα του τόπου που μετοίκησε, και δεν μπόρεσε να επιβάλλει εντελώς τα δικά του. Καταστάσεις δηλαδή που σε άλλες περιπτώσεις λαών έγιναν καθεστώς μέχρι σήμερα. Προσωπικά θεωρώ ότι η γλώσσα σε κάθε λαό είναι το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να του δώσει καθαρή ιστορική συνέχεια.
Και φυσικά μπορείς να καμαρώνεις για τις δικές σου καλές πράξεις. Ομως ένα περήφανο ιστορικό υπόβαθρο πάντα δίνει "πόντους" και κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη. Για παράδειγμα θα αναφέρω πως, γνωρίζω πολλούς Γερμανούς που νιώθουν ενοχές και τύψεις για τα εγκλήματα των πατεράδων και παππούδων τους, σε σημείο να δυσκολεύονται να ανοίγουν ανάλογες συζητήσεις. Οσες BMW και MERSEDES αν φτιάξουν, πάντα θα κουβαλούν τη ρετσινιά του φονιά. Προς επιβεβαίωση δε των παραπάνω, μας θεωρούν τυχερούς που ζούμε σε μια χώρα με τόσο ένδοξη ιστορία. Αλλά και συνάμα απορούν γιατί καταντήσαμε αρνητικό παράδειγμα σε σχέση με τους αρχαίους Ελληνες.
Τέλος, κανείς σοβαρός ερευνητής δεν υποστηρίζει πως οι αρχαίοι Ελληνες τα έκαναν όλα τέλεια. Ομως η πληθώρα των μοναδικών και αξιοθαύμαστων επιτευγμάτων τους (γλώσσα, φιλοσοφία, μαθηματικά, ιατρική, αστρονομία, γεωγραφία, αρχιτεκτονική, ναυτιλία, θέατρο, ποίηση, μουσική και φυσικά δημοκρατία) επισκιάζει συντριπτικά τα όποια ελαττώματά τους.
Θα σου πρότεινα, αν θες, να διαβάσεις το βιβλίο του Χρήστου Ρήγα, "η δημοκρατία του Εφιάλτη". Εκεί θα σου λυθούν πολλές απορίες περί αρχαίων Ελλήνων (κυρίως των Αθηναίων).
"Διογένης"

10.01.2016, 13:38:18

Ανώνυμος 36381 έγραψε...
Εσύ Λαγέ-Ελληνάριε, για πες μου γιατί το να'ναι κανείς σήμερα πατριώτης θεωρείται (κατ'εσέ) βαρεμένος; Μια σοβαρή εξήγηση ίσως με πείσει.
"Βαρεμένος"
10.01.2016, 14:28:46

Bielidopoulos έγραψε...
~
Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη μνήμες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ρετρό, όπως αποδεικνύουν τα ερείπιά της και οι ερειπωμένοι άνθρωποί της. Μας είπαν πως έχουμε ενδόξους προγόνους και να μη φκιάξουμε ενδόξους απογόνους. Και το τρικ έπιασε. Πιστέψαμε στ' αλήθεια πως είμαστε συγγενείς πρώτου βαθμού του Περικλή, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Σοφοκλή. Και μας έκαναν να ψάχνουμε για ρίζες μέσα στα μεγαλειώδη ερείπια, αφενός για να ξε­χνούμε την αθλιότητά μας και αφετέρου να μην μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας ως λαός. Μας φόρεσαν μέχρι τ αυτιά το καπέλο της πεποιημένης προγονολατρίας για να μην μπορούμε να στρίψουμε το κεφάλι προς το μέλλον.
Και βέβαια, δε μας είπαν πως όλοι οι προτεινόμενοι ως πρόγονοι πέθαναν εδώ και περισσότερο από 2.000 χρόνια χωρίς ν αφήσουν απογόνους σε τούτον εδώ τον τόπο της μόνιμης ορφάνιας. Σε καμιά περίπτωση και από καμιά άποψη δεν είμαστε οι κληρονόμοι των αρχαίων μας «προγόνων». Δεν υπάρχει ούτε βιολογική (αυτό είναι αυταπόδεικτο) ούτε ηθική ούτε θρησκευτική, ούτε ψυχολογική συνέχεια ανάμεσα στην αρχαία και τη νέα Ελλάδα. Υπάρχει μόνο η κοινή σ όλο τον πολιτισμένο κόσμο ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, απ την οποία εμείς οι ημιβάρβαροι συνεχίζουμε να είμαστε. σχεδόν αποκληρωμένοι. Ως λαός είμαστε ένα απειροελάχιστο κοινωνικό θραύσμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που ήταν ελληνική μόνο στη γλώσσα -και όχι πάντα.
ΤΙ ΕΛΕΓΕ ο Φαλμεράϊερ και εξόργισε τους εθνοκάπηλους; Πως δεν υπάρχει φυλετική συνέχεια ανάμεσα στους αρχαίους και τους νέους Ελληνες, πράγμα αυταπόδεικτο για κάθε νοήμονα. Και ότι οι σημερινοί Ελληνες, είναι μια πανσπερμία εθνοτήτων.
Αλλά πώς να το καταλάβουν αυτό οι φοροφυγάδες όλων των κομμάτων, που τους χρειάζεται μια πατρίδα για να ασκήσουν τα «καθήκοντά» τους; Γιατί φωνασκούν, νομίζετε, όλοι αυτοί για την «πατρίδα και τη θρησκεία»; Πιστεύετε ότι η πατρίδα και η θρησκεία εί­ναι αυτό που τους ενδιαφέρει; Τους ενδιαφέρει μόνο το κοινωνικό μόρφωμα που θα δημιουργήσει, όπως όπως, το πλαίσιο εντός του οποίου θα ασκήσουν την παρα­δοσιακή ελληνική τέχνη της απάτης. Μια κίβδηλη κοινωνία έχει ανάγκη από ένα κίβδηλο κράτος προκειμέ­νου να ασκήσουν την τέχνη τους οι κιβδηλοποιοί ιδε­ών και νομισμάτων.
http://eranistis.net/wordpress/2014/05/01/ελλάδα-μια-χώρα-ρετρό/
http://eranistis.net/wordpress/2014/05/05/ελλάδα-η-μυθική-χώρα-του-παραλόγου/

10.01.2016, 14:43:54

Ανώνυμος 36383 έγραψε...
Πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων (δεν είναι δικό μου). Σε γεμίσουν ιδέες ψεύτικες, ιδανικά κλπ και μετά σε χειραγωγούν, σε πάνε γαμιώντας με άλλα λόγια. Μέχρι που σε βάζουν να σκοτωθείς για αυτές τις φαντασιώσεις που σου έχουν ποτίσει το μυαλό.
Αφού σου αρέσουν τα φανταστικά διηγήματα, εγώ θα σου πρότεινα να διαβάσεις την Κοκκινοσκουφίτσα. Για μένα δεν έχει διαφορά στις φαντασιώσεις κι είναι και λιγότερη επικίνδυνη...
Ιωάννης Βορέλης-Ελληνοκαβλόφρων
10.01.2016, 14:41:29

Ανώνυμος 36384 έγραψε...
Σχετικά με τους Γερμανούς. δεν είμαι γερμανίδα, δεν έχω άνδρα γερμανό, δεν μιλώ γερμανικά αλλά πρέπει να πω μια μεγάλη αλήθεια.

Μεγαλώνοντας μάθαμε και εμείς πως οι γερμανοί ήταν οι κακοί και εκείνοι έμαθαν να ντρέπονται για ότι έγινε κατά την διάρκεια του 2ου Π.Π.

Ποιος έφερε σε σημείο του γερμανούς να ακολουθήσουν έναν μισότρελλο σοσιαλιστή; Οι ίδιοι οι νικητές του 1ου Π.Π. Τα χρόνια του Μεσοπολέμου ήταν τα χειρότερα για αυτόν τον λαό. Πεινούσε κυριολεκτικά. Ο μισότρελλος τους έδωσε πίσω την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Όσο για τους Εβραίους ... είχαν μαζέψει το χρήμα. Άσε που δεν ήταν μόνο εβραίοι στα στρατόπεδα. Ήταν και άλλοι (τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι, αιχμάλωτοι πολέμου) Μας έχουν πήξει με αυτό το παραμύθι. Εξι εκατομμύρια εβραίοι θανατώθηκαν. Έξι δεν ήταν όλοι κι όλοι στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσσίας τότε.


10.01.2016, 16:04:35

Ανώνυμος 36385 έγραψε...
Ας πούμε Bielidopoule πως βρίσκεσαι ξαφνικά άκληρος, άστεγος, άνεργος και άφραγκος. Ολα στο μηδέν! Οπότε κάποιος σου παρέχει (δωρεάν) ένα μεγάλο χρηματικό πόσο να ξαναρχίσεις όλα απ'την αρχή.
Θα έφτιαχνες μια παράγκα στη σε ένα άγονο βουνό για να μείνεις; Θα διάλεγες την πιο εξευτελιστική και κοπιαστική εργασία για να ζήσεις; Θα αγόραζες το χειρότερο αυτοκίνητο και τις πιο αναξιόπιστες οικιακές συσκευές; Θα ντυνόσουν με τα πιο ανθυγιεινά και άβολα ρούχα; Φυσικά όχι! Θα έφτιαχνες σπίτι γερό και σίγουρο. Θα διάλεγες μια δουλειά που να σου ταιριάζει και με καλή απόδοση. Θα αγόραζες αυτοκίνητο και συσκευές αξιόπιστες. Ρούχα άνετα και καλαίσθητα. Και όλα αυτά γιατί σου παρέχεται η οικονομική δυνατότητα να επιλέξεις κάτι καλύτερο (αν όχι το βέλτιστο), μέχρι να δημιουργήσεις το δικό σου ιδανικό κόσμο. Γιατί στα λέω αυτά. Για να σου πω ότι, χωρίς τις πολύπλευρες αξίες που έδωσαν στην ανθρωπότητα οι εξέχουσες προσωπικότητες της κλασσικής Ελλάδος, δεν θα είχες την δυνατότητα αυτής της πολύπλευρης επιλογής. Δεν έχει σημασία αν είσαι φυσικός ή όχι απόγονος των Ελλήνων. Σημασία (για μένα) έχει να μπορείς να αντλήσεις και να εξελίξεις, όλες αυτές τις αξίες και τις γνώσεις εκείνων προς όφελος δικό σου και των απογόνων σου.
Αν δεν ήμουν κάτοικος ελλαδικού χώρου, πάλι θα ήμουν φιλέλληνας ως προς τα ιδανικά και τα επιτεύγματα αυτής της κάστας των ανθρώπων. Πως μπορεί να μην είμαι θαυμαστής και ερευνητής αυτών που εφηύραν τη γλώσσα του πολιτισμού; Σήμερα αυτοί που θαυμάζεις (ή θαυμάζουμε) λένε: democracy, anthropology, anatomy, mathematics, chemistry, astronomy, physics, geometry, energy, music, theater, history. Αν αυτοί ήταν κάποτε οι κορυφαίοι, γιατί δεν έβαλαν τις δικές τους λέξεις στην εξέλιξη του πολιτισμού και κράτησαν τις Ελληνικές; Γιατί λοιπόν να θαυμάζω το αντίγραφο και όχι το πρωτότυπο;
Μη κάνεις σημαία τις παπαριές του Fallmerayer, γιατί υπάρχουν πολύ νεότερες έρευνες που τον ξεβρακώνουν.
Δεν είμαστε αγαπητέ κίβδηλοι εξ αίματος, ούτε εκ γενετής. Μας μεγάλωσαν κίβδηλους, (μαζί με όλους τους απογόνους, όλων των φυλών που μπαστακώθηκαν εδώ κατά τη ρωμαιοκρατία) για να μην μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που βιαίως διεκόπη από το 313μ.Χ.
Παρ'όλα αυτά μας έμεινε η γλώσσα και μερικά ερείπια. Και τα δύο αυτά απομεινάρια εμπεριέχουν μνήμες. Πολλά Yottabytes μνήμης που κάποτε στο μέλλον θα γίνει χρήση τους. Γιατί αυτών που κάποτε τα έργα, έβγαλαν την ανθρωπότητα στο φως, αυτών και θα την ξαναβγάλουν από το σύγχρονο σκοτάδι που ζει!
"Διογένης"


10.01.2016, 16:16:04

Ανώνυμος 36386 έγραψε...
Ψιτ.....ελληνόκαβλε, που στη λέξη πατρίδα βρχυκυκλώνεις..... Φρόντισε να πεθάνεις (πριν σε πεθάνουν τα μωχαμέτια) μη αφήνοντας ούτε κεραμίδι, ούτε πρόκα στους απογόνους σου από αυτή τη μάταιη ζωή σου. Αν είναι μάγκες ας φτιάξουν δικά τους κεραμίδια και πρόκες!
Σωστά ως προς την κοκινοσκουφίτσα. Οτι πρέπει για τύπους σαν εσένα! Τι θέλεις τώρα να διαβάζεις Ηράκλειτους, Εμπεδοκλήδες, Επίκουρους κτλ.............απαπα.......τρεμπανάλ!!
"Βαρεμένος"
10.01.2016, 17:44:12

Bielidopoulos έγραψε...
~
Ο ρωμιός τα έχει 400!
lol
Για γέλια και για κλάμματα. Είχα γράψει πριν καιρό ότι το κακό εκπαιδευτικό σύστημα, η ημιμάθεια και η αναξιοκρατία έχουν κάνει θαύματα στο Ελλαδιστάν. Είχα αναφέρει για παράδειγμα την κοπερνίκεια επανάσταση (https://en.wikipedia.org/wiki/Copernican_Revolution), πως βήμα προς βήμα η δυτική επιστήμη ξεπέρασε διάφορες πνευματικές αγκυλώσεις που θεωρούνταν θεμελιώδεις (πτολεμαικό σύστημα, αριστοτελισμός κ.λπ.) για να αναπτύξει την λεγόμενη κλασσική φυσική. Ναι συνέβαλαν και οι αρχαίοι έλληνες (με τους οποίους δεν έχεις σχέση), αλλά συνέβαλαν και οι αιγύπτιοι και οι βαβυλώνιοι (βαυλωνιακή άλγεβρα) και οι ιταλοί της Αναγέννησης και οι βορειοευρωπαίοι. Πολύ ασχετίλα κυκλοφορεί στο Ελλαδιστάν, πάρα πολύ. Για αυτό και οι φάπες πέφτουν βροχή.

"Απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, οι Έλληνες παίρνουν πολύ στα σοβαρά το παρελθόν τους. Διδάσκονται στα σχολεία τους Αρχαία Ελληνικά, 10 ώρες την εβδομάδα (επί 6 ολόκληρα χρόνια).
Πάσχουν από κάποιου είδους προγονολατρεία, δίνουν πάντα έμφαση στο πόσο υπέροχοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες και όντως ήταν υπέροχοι. Όταν όμως τους πεις «Ναι, κοίταξε όμως πόσο πιο μπροστά απ’ τους αρχαίους Έλληνες προχώρησε ο σύγχρονος άνθρωπος» εννοώντας με αυτό την ανάπτυξη της πειραματικής επιστήμης, των μαθηματικών, την τέχνη της Αναγέννησης, το μέγα βάθος τους συγκριτικά με τη ρηχότητα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας κλπ. απορούν: «Τι εννοείς; Τι το κακό είχαν οι αρχαίοι Έλληνες;»
Συνεχώς προβάλλουν την ιστορία τους εις βάρος του παρόντος, φτάνοντας μέχρι του σημείου να θεωρούν τα σημερινά θαύματα ως αδικαιολόγητη έλλειψη εκτίμησης προς το παρελθόν."
http://physicsgg.me/2012/12/16/oι-εντυπώσεις-του-richard-feynman-από-την-ελλάδα/

Ελλαδιστάν τότε και τώρα. Παράνοια!
Είστε όλοι κλώνοι που νομίζετε ότι ξεχωρίζετε!
Ένα σύννεφο πορδίτσας έχει καλύψει το πολύπαθο (πλην όμως αμετανόητο) Ελλαδιστάν. Καλώς ήρθατε στο νεοελληνικό matrix. Ο πόλεμος για το μυαλό σας συνεχίζετε, χε, χε, χε..

10.01.2016, 17:44:48

Ανώνυμος 36388 έγραψε...
Αγαπητή 36384
Σε μάθανε πως οι Γερμανοί είναι κακοί; Ενώ είναι αγγελούδια;
Σχετικά με δαύτους να σου θυμίσω τα καλά τους (τα πολύ χοντρά): Αλάριχος, Γότθοι, Οθωνας, 1ος παγκόσμιος, 2ος παγκόσμιος, [3ος (?)]
Εμαθαν οι Γερμανοί να ντρέπονται; Εσύ θα ήσουν περήφανη αν ο πατέρας σου είχε αφανίσει το Δίστομο ή τα Καλάβρυτα; Γιατί εγώ θα είχα αλλάξει όνομα, επώνυμο και πόλη!
"Διογένης"
10.01.2016, 17:54:50

Ανώνυμος 36389 έγραψε...
Εγώ ντρέπομαι που είμαι ρωμιός ρε φίλε (ή έλληνας κατά τη φαντασία σου). Ο τελευταίος Καραγκιόζης της Δύσης. Θα ήθελα να ήμουν γερμανός, νορβηγός, εβραίος, ξέρω κι εγώ, κάτι άλλο. Να ζούσα σε μια χώρα με αξιοκρατία, ευνομία, χωρίς ρουσφέτια, πλάγια μέσα, θεοκρατίες, φαντασμένους αρχαιόκαβλους όπως εσύ κλπ.
Διογένη σε βαρέθηκα τελείως. Είσαι πολύ γκάου, για άλλες πολιτείες, ένδοξες....
Δίκιο έχει ο Bileidoτέτοιος.
Νίνης Τυανεύς
10.01.2016, 18:48:50

gerakina έγραψε...
Άσε μας ρε Διογένη με τις υπερηφάνιες τα Καλάβρυτα και το Δίστομο.

Για τα χρόνια του Μεσοπολέμου έχεςι διαβάσει τι γινόταν στην Γερμανία; Αν έπρεπε να εκδοθείς για ένα πιάτο φαΐ κυριολεκτικά ή για μισή σοκολάτα θα σου ΄λεγα εγώ αν θα ακολουθούσες τον κάθε μισόμουρλο ...
10.01.2016, 19:22:24

Bielidopoulos έγραψε...
~
Μουσικό διάλλειμα με "On Thorns I Lay"
https://www.youtube.com/watch?v=GCxCrQfX7E8
https://www.youtube.com/watch?v=06cDLW8mtZ0
https://www.youtube.com/watch?v=7jOO1LxsrXg
;)

10.01.2016, 20:11:50

Ανώνυμος 36395 έγραψε...
Τι μου λέτε μωρέ; Επειδή πεινάς πρέπει να αφανίσεις τη μισή Ευρώπη για να τραφείς; Ωραία λογική! Και τώρα που οι Γερμανοί ξαναστίβουν οικονομικά τους λαούς, πάλι δεν έχουν να φάνε; Κι ο Μιχαλοκάφρος κάτι τέτοια λέει........Ρε μπας και.......

Εσύ πάλι ξυπνιτζή που θέλεις να ζεις σε χώρα με αξιοκαρατία, τι κάνεις γι αυτό; Ξεσκίζεις τις σάρκες της χώρας σου; Μιας χώρας ξεσκισμένης από ένα σωρό σκατάδες εδώ και 2000 χρόνια. Ρε, είναι σα να ευχαριστιέσαι που πηδάς πτώμα! Φουκαρά μου, όταν θα πέσεις κάτω, κάποιος μαλάκας "αρχαιόκαβλος" ή χριστιανορωμιός θα σου δώσει ένα χέρι να σηκωθείς. Οχι γιατί θα σε'χει αγαπήσει, αλλά από φιλότιμο. Λέξη που δυστυχώς για σένα δεν υπάρχει στους λαούς που λιγουρεύεσαι. Γι αυτό σου λέω, χέρι που μπορεί να σε ταίσει μη το δακγώνεις γιατί θα το θυμάται! Στη Σπάρτη μεγαλύτερη τιμωρία περίμενε εκείνον που άφηνε την ασπίδα, από αυτό που άφηνε το δόρυ. Οι εποχές είναι πολύ κρίσιμες, αν πάμε με τέτοια μυαλά μίσους προς το άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας, θα αφανιστούμε. Εκτός κι αν αυτός είναι ο απώτερος στόχος σας. Οπότε πάω πάσο και ας έχω τους άσσους losse....
"Διογένης"
10.01.2016, 22:05:56

Ανώνυμος 36396 έγραψε...

Ανίατη περίπτωση. Φταίνε οι γερμανοί και η Μέρκελ που κατέρρευσε το παρασιτικό μοντέλο του προτεκτοράτου..

10.01.2016, 23:09:11

Ανώνυμος 36398 έγραψε...
Το οποίο μοντέλο του προτεκτοράτου το καλοταίζουν και το καλοσυντήρουν (απο την εποχή του Οθωνα) οι Γερμανοί. Ηταν συνέταιροι στο έγκλημα αγαπητέ. Μην αθωώνεις λοιπόν τους γερμαναράδες, γιατί ήξεραν βήμα προς βήμα που πήγαινε η κατάσταση. Δεν τους ενδιέφεραν τα λεφτά. Το οικόπεδο ήθελαν κατά διαταγή ανώτερων αφεντάδων. Αυτοί απλά ντίλερς είναι. Αυτοί ξανά θα εμφανιστούν ως οι κακοί της ιστορίας, για να μη φανούν οι πραγματικοί κακοί που κρύβονται πίσω τους. Αν δεν το καταλαβαίνεις δε σου φταίω εγώ.
"Διογένης"
11.01.2016, 00:09:56

Ανώνυμος 36399 έγραψε...
Αγαπητοί φίλοι
Δυστυχώς στις μέρες μας οι έννοιες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, έχει αρχίζει και αλλάζουν ριζικά, ειδικά στην περιοχή του διαδικτύου. Πλέον, και καθώς αυξάνεται ή πρόσβαση στο διαδίκτυο από ανθρώπους όλων των ηλικιακών και εκπαιδευτικών βαθμίδων, είναι λογικό να ξεπηδούν συνεχώς sites οι διαχειριστές των οποίων θέλοντας να ελκύσουν όλο και περισσότερα κλικ, υποστηρίζουν ότι κατέχουν την πραγματική αλήθεια και φτιάχνουν ειδήσεις που θα αρέσουν στο ημιμαθείς κοινό το οποίο στοχεύουν. Και πολλοί ανθρωποι, χωρίς να έχουν ιδέα το πως γίνεται μια σωστή και αναλυτική έρευνα, ερμηνεύουν τα στοιχεία που τους δίνονται με ένα δικό τους τρόπο ο οποίος επηρεάζεται από τις κοινωνικό πολιτισμικές και πολιτικες τους πεποιθήσεις.

Έτσι έπραξαν και ο Ζαμπέλιος με τον Παπαρρηγόπουλο. Έτσι έπραξαν και οι Σκοπιανοί ιστορικοί. Έτσι και οι Τούρκοι, οι Κινέζοι, οι Αμερικάνοι, οι Δανοί, οι Ινδοί.
Έπρεπε να δημιουργήσουν μια ιστορική "αληθεια " την οποία θα ενστερνίζονται οι πολίτες για να διατηρείται η κοινωνική συνοχή.
Έτσι ερχόμενοι νέοι ιστορικοί ερευνητές στην επιφάνεια, που θα τολμήσουν να ερευνήσουν τα λιγότερο καθαρά σημεία στην ιστορία ενός λαού, όσο καλές και να είναι οι προθεσεις τους, εφόσον τα συμπεράσματά τους συγκρούονται με τις κυρίαρχες αντιλήψεις, αυτομάτως ένα κομμάτι του πλυθησμού (στην ελληνικη περιπτωση μεγαλο) θα προσπαθήσει να τους συντρίψει. Και δυστυχώς είναι λογικό να συμβεί αυτό.

Διότι αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, εφόσον κινδυνέψει να σκεφτεί διαφορετικά για πράγματα τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούσε δεδομένα, θα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του. Φοβαται λόγω της ανικανότητας του να επιβιώσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.
Φοβάται μήπως του παρουν τη γλωσσα, που τη θεωρει ανωτερη απο ολες τις αλλες, αλλα ξεχναει οτι και αυτη η γλωσσα δεν ξεφυτρωσε απο το εδαφος αλλα δεχθηκε στοιχεια απο αλλες γλωσσες. Ειδικά για τα αρχαία ελληνικά, όπου ή φωνολογική τους χρήση στην αρχαία ελλαδα, ήταν πολύ διαφορετικη και άγνωστη σε εμάς σήμερα.
Φοβαται μην χάσει το γονίδιο του αρχαίου έλληνα, αλλά ξεχνάει ότι και τότε οι υποτιθέμενοι Δωριείς, Αιολείς και Ίωνες, μπαστακωθηκαν εις βάρος άλλων πληθυσμών, όπως των Μυκηναίων και των κυκλαδιτων.
Φοβάται μη χάσει τη θρησκεία την οποία ακολουθεί μέσω του παπαδαριου υποκριτικά, χωρίς να σκέφτεται τις αντιθέσεις που υπάρχουν στις βασικές αρχές της.

Όσες πληροφορίες και αν δώσεις σε τέτοιους ανθρώπους, δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν γνώμη, αν δεν ξεπεράσουν το φόβο.

Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα.
11.01.2016, 01:05:29

Ανώνυμος 36401 έγραψε...

Προτείνω τους αραιόκαβλους να τους αντιμετωπίζουμε όπως τους φασίστες. Είναι και οι δύο γκάου εξάλλου.

11.01.2016, 10:39:59

Ανώνυμος 36402 έγραψε...
αρχαιόκαβλους..
11.01.2016, 10:40:54

Ανώνυμος 36405 έγραψε...
Μα, φασίστες είναι...
11.01.2016, 13:08:13

Ανώνυμος 36406 έγραψε...

Δηλαδή να τους σπάμε τα μούτρα.
lol

11.01.2016, 14:15:18

Ανώνυμος 36454 έγραψε...
Το ότι κατά καιρούς διάφορα φασιστοειδή μορφώματα έκαναν αισχρή χρήση αρχαίων συμβόλων και εννοιών, αυτό δε συνεπάγεται πως όλοι οι αρχαιολάτρες είναι φασίστες. Μόνο και μόνο η εξίσωση και η ισοπέδωση αυτή, χαρακτηρίζεται από άκρατο φασισμό.
Και κάτι ακόμα για να μαθαίνετε: Η λέξη φασισμός δεν είναι ελληνική. Οπως ελληνική δεν είναι και ο ρατσισμός. Οι γλωσσοπλάστες αρχαίοι Ελληνες, είναι οι πρώτοι και μοναδικοί, που έκαναν το σημαίνον με το σημαινόμενο το βασικότερο στοιχείο της ονοματοδοσίας των πραγμάτων και των εννοιών. Οπότε δεν υπάρχει ετοιμολογία σε κανένα αρχαίο ελληνικό λεξικό των λέξεων "φασισμός-ρατσισμός". Και οι δύο αυτές λέξεις-έννοιες είναι λατινικές-ιταλικές εφευρέσεις.
"Διογένης"
11.01.2016, 23:06:14

Bielidopoulos έγραψε...
~
Διογένη άσε δεν σε συμφέρει. Αν πάρουμε λέξεις που είναι ελληνικές όπως παιδοφιλία.

13.01.2016, 10:04:26

Ανώνυμος 36506 έγραψε...
Φυσικό είναι ο λαός που τελειοποίησε την επικοινωνία δια του λόγου, να έχει και λέξεις όπως παιδοφιλία. Ισχυρίστηκα ποτέ πως δεν υπήρχαν παιδόφιλοι στην αραιότητα; Τον Σωκράτη γιατί τον καταδίκασαν; Τι θες να πεις μ'αυτό; Για βρες μου όμως μια ανάλογη λέξη, από λαούς που εσύ θεωρείς κορυφαίους, που να εξηγεί μονολεκτικά τη λέξη "φιλότιμο". Αφού βρε Bielidopoule ψάχνεις να βρεις εναγωνίως κάτι που να μειώνει την ελληνική γλώσσα, γιατί την χρησιμοποιείς;
13.01.2016, 15:13:32

Ανώνυμος 36511 έγραψε...
γιατι ειναι αθεραπευτα ΧΙΜΠΡΑΗΜ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ με την θρησκοληψια του να σκοτωνει τους απιστους.
εψαξες πολυ να τον βρεις λαζαρε;;
13.01.2016, 18:39:47

Ανώνυμος 36520 έγραψε...
Εγώ που νόμιζα ότι καταγομαι από τους Ελ τους ηρωικούς προγόνους των Ελλήνων, που αποίκησαν τη Γη πριν από 24.000.000 χρόνια, κάτι τύπους που απεικονιζονται μόνο προφίλ με τα σουρρίαλ μεγάλα μόρια σε κρασοκανάτες 3000 ετων.

Κρίμα που μαθαίνω ότι καταστράφηκαν οι θρυληκοί Ελληνες από τα βαλκανικά αλβανοβουλγαροσλαβικά ορκ και τους τουρκομογγόλους της Μόρντορ...

Είναι δυνατόν το κρατικοδίαιτο κηφηναριό να μας δίδάσκει πλαστή ιστορία;

Πιο πιθανό μου φένεται είναι να προσπαθεί να σβήσει την ενδοξη ιστορία μας και τα εθνικά ιδεώδη μας το πολυεθνικό ιμπεριαλιστικό σύστημα της Δύσης των Εβραίων, Μασώνων, Σαξώνων και Σαξοφώνων.
13.01.2016, 23:30:14

Ανώνυμος 36726 έγραψε...

36506 IQ ραδικιού.

20.01.2016, 20:16:18

Ανώνυμος 36849 έγραψε...
δηλαδη ρε 36726 πιο εξυπνος εισαι απο το ραδικι;;;;
μονο σαν μακακας ξερεις να το τρως μηπως και μαθεις τις γνωσεις του.

25.01.2016, 17:29:52

Ανώνυμος 38436 έγραψε...
36506 Δηλαδή σαν λέξη ας πούμε ότι το φιλότιμο μόνο στα Ελληνικά υπάρχει. Πιστεύεις πως δεν υπάρχουν σε άλλους λαούς φιλότιμοι άνθρωποι; Άντε καλά, για να μην σου το χαλάσω, οι σημερινοί Έλληνες είσαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, είσαστε καλόψυχοι, φιλότιμοι, πάντα αδικιμένοι απο τους άλους λαούς, σας χρωστάει όλος ο πλανήτης την ύπαρξη του, σαν ζηλέβουν οι ξένοι κτλ.
01.05.2016, 01:27:16


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

3+9=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...