Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΓΗ
ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ


Πώς τα βακτήρια
έχουν διαμορφώσει τη ζωή μας
και πώς θα μπορούσαν
να χρησιμοποιηθούν
σε μελλοντικές τεχνολογίες


Έγραψε στις 30.10.2015 ο/η: Φυλακτού Ευγενία

ΕπιστροφήΗ προέλευση των βακτηρίων παραμένει ένα μυστήριο. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν, ότι τα βακτήρια αποίκισαν την Γη μέσω μετεωριτών.

Αρχικά, η Γη αποτελείτο από μεθάνιο, αμμωνία και διοξείδιο του άνθρακα. Παραδόξως, αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον ευθυνόταν για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Εμφανίστηκαν οι πρώτες μορφές ζωής. Τα βακτήρια.

Οι πρόγονοί μας εισέβαλαν ταχέως στον πλανήτη μας και αναπαράγονταν με αντιγραφή. Ύστερα, προκειμένου να εγκλιματιστούν άρχισαν να διαφοροποιούνται.
   
Αυστραλιανά
κυανοβακτήρια

Τα αυστραλιανά κυανοβακτήρια είναι οι πρόγονοί μας. Φανταστείτε παππούδες 3,8 δισεκατομμυρίων ετών.

Ο δρ. Κένεθ Μακ Ναμάρα παρατηρεί αυτούς τους ογκόλιθους. Τους στρωματολίτες. Ένα είδος οικοδομικού τετραγώνου από ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο έχτισαν όροφο–όροφο τα κυανοβακτήρια.

Οι στρωματολίτες του Σαρκ Μπέϊ είναι ακόμη μικροί. Είναι μόλις τρεισήμιση χιλιάδων ετών. Κι ακόμη αναπτύσσονται. Αποτελούν εξαιρετικό υλικό, για να κατανοήσουμε την καταγωγή μας.

 

 
Αυτός ο άνθρωπος περπατάει
πάνω στους προγόνους της ανθρωπότητας.
Τα αυστραλιανά κυανοβακτήρια.
 

 
 
Η δρ. Καθλήν Γκρέυ και ο δρ. Μακ Ναμάρα ασχολούνται από πολύ νωρίς με το θέμα. Πιστεύουν, ότι τα κυανοβακτήρια, που μοιάζουν με άλγη, μετέτρεψαν την ατμόσφαιρα σε αυτό που αναπνέουμε. Με το χρόνο, τα κυανοβακτήρια δημιούργησαν διαστρωμένα δομήματα γνωστά ως στρωματολίτες. Κάθε στρώμα αντιπροσωπεύει εκατοντάδες χρόνια.

Η δρ. Γκρέυ εξηγεί: «Στην Αυστραλία υπάρχει η πιο παλιά και αποδεδειγμένη μορφή ζωής. Οι πρόγονοί μας πιθανώς να μην ήταν ψάρια ή πίθηκοι, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά τα βακτήρια. Η ανακάλυψη ενός από τα παλαιότερα απολιθώματα ήταν η πιο συναρπαστική στιγμή της ζωής μου».

 
 
Αν εκτείνετε το χέρι και ακουμπήσετε τη μύτη σας με το δάχτυλό σας, έχουμε την αρχή της Γης.
Πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η αρχική μορφή ζωής εμφανίστηκε στη Γη εκεί που είναι ο ώμος σας.
Τα βακτήρια, για μια τεράστια χρονική περίοδο ─ όλο το χέρι σας.
Δεν υπήρχε τίποτε άλλο εκτός από βακτήρια.
Και ξαφνικά, περίπου στην περίοδο του καρπού σας έχουμε πολύ γρήγορη εξέλιξη. Τότε εμφανίζονται τα πρώτα φυτά, ψάρια και οι δεινόσαυροι.
Αν πάρετε μία λίμα και ξύσετε λίγο την άκρη του νυχιού σας θα είναι εκεί,
που άρχισε η εξέλιξη του ανθρώπου. Θα έχετε σβήσει όλη την περίοδο
της ύπαρξης του ανθρώπου στη γη.
 
 
Εξέλιξη της ζωής
Στη διάρκεια των δύο δισεκατομμυρίων ετών, όπου τα βακτήρια ήταν η μόνη μορφή ζωής στη Γη, βοήθησαν να αλλάξουν οι συνθήκες στον πλανήτη.

Έχει αποδειχτεί, ότι τα κύτταρά μας έγιναν από την σύντηξη δύο βακτηρίων. Η δύναμη βρίσκεται στους αριθμούς. Ένα από αυτά τα βακτήρια, σταδιακά, μετατράπηκε στο μηχανισμό παροχής ενέργειας των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια είναι η πηγή όλων μας των κινήσεων. Η ενέργεια είναι η ζωή. Αυτή η σύντηξη προκάλεσε τη δημιουργία μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών ζωής. Σε εκείνες τις μακρινές εποχές, τα ηλεκτρικά φαινόμενα, όπως οι κεραυνοί, ήταν συχνά. Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις ίσως να συνέβαλαν στη δημιουργία ποικιλομορφίας με την αύξηση ανταλλαγής DNA μεταξύ των βακτηρίων.
 
Σήμερα, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν, ότι η ζωή ίσως να εξελίχθηκε ταυτόχρονα στη Γη και στον Άρη. Έτσι, μία από τις συναρπαστικές προοπτικές είναι να ψάχνεις για απολιθωμένα βακτήρια στον Άρη.

Προέλευση των βακτηρίων
Χάρη στους μετεωρίτες τα βακτήρια ίσως να βρήκαν τον δρόμο τους από τον Άρη προς την Γη. Πώς άντεξαν όμως, τον θερμικό κλονισμό των 3.600 βαθμών Κελσίου κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα; Στην ΝΑΣΑ για να απαντήσουν μελετούν θραύσματα από τον Άρη, που έπεσαν στον Ατλαντικό.

 

  
Στις οικογενειακές της φωτογραφίες
η δρ. Γκρέυ συμπεριέλαβε
και τους βακτηριακούς προγόνους της.
 

 
Οι μετεωρίτες, που θα μπορούσαν να φέρουν ζωντανά βακτήρια στη Γη, καίγονται στην ατμόσφαιρα και πολλοί για πολλά χρόνια πίστευαν, ότι θα μπορούσαν να σκοτώσουν οποιαδήποτε μορφή ζωής. Αυτό αποδεικνύεται αναληθές. Το εσωτερικό του μετεωρίτη δεν θερμαίνεται ποτέ. Μόνο το εξωτερικό, ενώ το εσωτερικό παραμένει παγωμένο. Έτσι, τα βακτήρια που υπάρχουν εκεί μέσα θα επιβιώσουν σα να ήταν σε ψυγείο.

Χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ο δρ. Ντέιβιντ Μακ Κέι, ανακάλυψε ίχνη ίσως απολιθωμάτων, μικροσκοπικών βακτηρίων στον αρειανό μετεωρίτη ALH 84001, αλλά η ανακάλυψή του, αμφισβητείται. Υπάρχουν ακόμη υπαινιγμοί για γήινη μόλυνση. Ο δρ. Μακ Κέι πιστεύει, ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε από εξωγήινα βακτήρια.

Ένας αστροναύτης μπορεί να έχει 300.000 βακτήρια στο όχημα. Είναι ο ίδιος αριθμός βακτηριδίων, που υπάρχει σε μισό μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού. Όταν στέλνουμε διαστημόπλοια τεχνητά πρέπει να σιγουρευτούμε, ότι δεν είναι μολυσμένα από πριν, ώστε να δούμε αν τα μικρόβια έκαναν φυσιολογικά το ταξίδι.

Ο εντοπισμός ζωής στον Άρη είναι δύσκολος. Μία διαδραστική μέθοδος, που χρησιμοποιεί το Μπίγκλ 2, είναι ο εντοπισμός μεθανίου. Και αν γίνει αυτό τείνουμε να θεωρούμε, ότι προέρχεται από βακτηριακά αέρια.


 
 
Δεν βρισκόμαστε στον Κόκκινο Πλανήτη,
αλλά στη Σενεγάλη. Στην Ροζ Λίμνη.
Στη Γη, ακραιόφιλα βακτήρια μπορούν
να επιβιώνουν στα πιο αφιλόξενα μέρη.
Σε θερμοπίδακες, στο βυθό της θάλασσας
και σε αλκαλικές λίμνες.
 

Επιβίωση
σε ακραίες συνθήκες

Η εικονιζόμενη υπέρ-αλατώδης λίμνη είναι ροζ, λόγω της χρωστικής, που παράγεται από τα βακτήρια, τα οποία στριφογυρίζουν μέσα της. Η περιεκτικότητα σε αλάτι θα σκότωνε όλα τα ψάρια. Έτσι οι κάτοικοι εδώ έγιναν συλλέκτες αλατιού. Μόνο βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε τόσο άλας.

Ο Μπερνάρ Ολίβιε εξειδικεύεται στα ακραιόφιλα βακτήρια: «Τα βακτήρια της ροζ λίμνης έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το περιβάλλον χάρη στο πρωτότυπο σχήμα τους. Υπάρχουν σε τετράγωνη και τρίγωνη μορφή
». Κανένα όμως ζώο δεν είναι τετράγωνο αν εξαιρέσεις τα τετράγωνα φιλέτα ψαριού!
 
Ο Μπερνάρ ελπίζει να αναγνωρίσει ένα καινούριο είδος βακτηρίων, καθώς γνωρίζει, ότι δεν ζουν μόνο με αγάπη και νερό. Δεν πεθαίνουν από αφυδάτωση από το αλάτι. Ξέρουν πώς να εξοικονομήσουν το νερό τους. Είναι τόσο καλά προσαρμοσμένα, που δεν μπορούν χωρίς αλάτι.

Ο Μπερνάρ είναι πεπεισμένος, ότι η μελέτη της προσαρμογής τους θα τον οδηγήσει σε νέες εφαρμογές. Ήδη τα χρησιμοποιούμε σε κρέμες μαυρίσματος και στις χρωστικές τροφίμων.

Πρέπει να προσέχεις, όταν ψαρεύεις βακτήρια. Στο δείγμα του Μπερνάρ κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει βακτήρια με διαφορετικές λειτουργίες.

 
Αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα
μαζεύει αλατόφιλα βακτήρια.
 

   
Έτσι, πολύ πριν από εμάς, αυτά τα βακτήρια εφηύραν τον καταμερισμό εργασίας. Ίσως σε 45 εκατομμύρια χρόνια, όταν ο Ήλιος θα εξαλείψει τη ζωή από την Γη, αυτά να είναι οι τελευταίοι επιζώντες στον πλανήτη μας.
 

 

 
Στην Ισλανδία, οι άνθρωποι λατρεύουν
τα βακτηριακά λουτρά, λόγω της ισχυρής
ενυδατικής τους δράσης.
Ο δρ. Βίγκο Μόρτενσεν συλλέγει
ακραιόφιλους μικροοργανισμούς
από τις θερμές πηγές όλης της χώρας.
 

Θερμόφιλα βακτήρια
Τα ισλανδικά βακτήρια δεν αισθάνονται ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Ευδοκιμούν μεταξύ +100 και -12 βαθμών Κελσίου για τα θερμόφιλα. Για την ζέστη έχουν μία μεμβράνη, που τα αποτρέπει από την τήξη. Για το κρύο έχουν μια αντιπηκτική ουσία.

Ο δρ. Βίγκο μελετάει κάποια χαντροειδή βακτήρια, τα οποία μοιάζουν, περιέργως, στους κυανοβακτηριακούς προγόνους μας. Με τις χιλιάδες θερμές πηγές και τους θερμοπίδακες, η Ισλανδία έχει γίνει το μεγαλύτερο φυσικό εργαστήριο του κόσμου. Σε αυτές τις πηγές ζουν 100 με 10.000 είδη βακτηρίων, που εξαρτώνται από την οξύτητα των πηγών. Για τον Βίγκο, οι πηγές αποτελούν μέσο υπαίθριας καλλιέργειας. Μόνο το 1% μπορούν να καλλιεργηθούν σε εργαστήριο.
   
Ένα πλεονέκτημα των θερμόφιλων βακτηρίων είναι τα ένζυμά τους, ανθεκτικά σε θερμοκρασίες άνω των 85 βαθμών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως σε ιατρικές εξετάσεις ή για την απομάκρυνση λίπους από υφάσματα.

Τα θερμόφιλα βακτήρια έχουν κατοχυρωθεί για πολλές χρήσεις στη βιομηχανία. Επιστήμονες συνέλεξαν δείγμα ιζημάτων στα 400 μέτρα βάθος και σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου. Όταν άνοιξαν το δείγμα, έβριθε από θερμόφιλα βακτήρια.
 
Σε τοξικό περιβάλλον
Ο Βίγκο συμμετείχε σε πολλές αποστολές του γαλλικού ινστιτούτου ερευνών ΙFREΜER, για να συλλέξει τα πιο ακραία θερμόφιλα βακτήρια. Ο βυθός του ωκεανού είναι το μέρος, όπου η θερμοκρασία του νερού μπορεί να ξεπεράσει τους 100 βαθμούς Κελσίου χωρίς να εξατμιστεί, λόγω της αυξημένης πίεσης του νερού.

Σε βάθη μεταξύ δύο χιλιάδων και τεσσάρων χιλιάδων μέτρων ζει μία πολύ περίεργη πανίδα. Η ποικιλομορφία της ήταν άγνωστη σε εμάς μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Τεράστια ή μικροσκοπικά σκουλήκια βρίθουν εκεί χάρη στις βακτηριακές καλλιέργειες. Με λήψεις δειγμάτων επιχειρείται να αποκαλυφθούν τα μυστικά της διατροφής των σκουληκιών αυτών.

    

 
Τα θερμόφιλα βακτήρια ζουν κοντά στις
μαύρες καμινάδες, που βγάζουν θειούχα
νέφη, όπου η θερμοκρασία ξεπερνά
τους 350 βαθμούς.
 

   
Για να επιβιώσουν τα σκουλήκια, καλλιεργούν τα βακτήρια και τα τρέφουν με το τοξικό θείο, που εκπέμπεται από τις καμινάδες. Δηλαδή, τα βακτήρια χρησιμεύουν ως τροφή, αλλά και ως φίλτρα.
  

  

 
Το στόμα σκουληκιού ενός χιλιοστού
μεγενθυμένο χιλιάδες φορές με ηλεκτρονικό
μικροσκόπιο, ώστε να μπορέσουμε να δούμε
τα μικροσκοπικά βακτήρια.
Το πεπτικό σύστημα του σκουληκιού έχει
αντικατασταθεί με έναν θύλακα βακτηρίων.
 

Σύμφωνα με τον Ζακ Γκεζενέκ, αυτά τα βακτήρια έχουν προοπτικές στην βιομηχανία:

«Ιδίως τα θαλάσσια βακτήρια είναι πραγματικά εργοστάσια. Αν αλλάξουμε το μέσον καλλιέργειας ένα βακτηρίδιο μπορεί να παράγει μεταξύ 500–1.000 διαφορετικών μορίων».

Το βάρος των βακτηρίων στη θάλασσα είναι μεγαλύτερο από αυτό των σκουληκιών και των ψαριών μαζί.

Έτσι, το ερευνητικό πεδίο είναι απύθμενο. Οι πιθανότητες να βρούμε νέα και βιοενεργά μόρια είναι δέκα φορές περισσότερες στη θάλασσα, παρά στην ξηρά.
  
Αρωγοί στην Ιατρική
Τα βακτήρια είναι ικανά να παράγουν μόρια, τα οποία βοηθούν στις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και στην αναδόμηση οστέινου και δερματικού ιστού, ενώ ενθαρρυντικά στοιχεία έχουμε για τη θεραπεία του καρκίνου.

Τα αποτελέσματα είναι θετικά, αφού το μόριο προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού στον προσβεβλημένο ιστό. Αντίθετα με την χημειοθεραπεία, που επιτίθεται παντού. Δηλαδή, τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας εξοπλίζοντας καλύτερα τα αντισώματά μας. Ίσως στο μέλλον οι ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν βακτήρια.

Κατά τη διάρκεια της Ιστορίας πέθαναν χίλιες φορές πιο πολλοί από επιδημίες από βακτήρια, παρά από πολέμους. Η πανούκλα οφείλεται στο βακτήριο Yersinia pestis, η χολέρα στο Vibrio cholerae, η γάγγραινα στο Clostridium.
 
Με την εμφάνιση του μικροσκόπιου τον 16ο αιώνα, τα βακτήρια μπορούσαν να παρατηρηθούν για πρώτη φορά. Τα ονόμασαν Animalcules, δηλαδή ζωάκια. Όμως ο κόσμος έπρεπε να περιμένει μέχρι τον 19ο αιώνα, ώστε ο Λουί Παστέρ να αντιληφθεί τον ρόλο των βακτηρίων.

Ο Παστέρ κέρδισε την μάχη, παρά τους επικριτές του και άρχισε η εποχή της παστερίωσης. Καλό βακτήριο είναι το νεκρό βακτήριο. Κι όμως, ο Φλέμινγκ χάρη σε έναν μικροοργανισμό ανακάλυψε την πενικιλίνη το 1928.

 

 
Τον Μεσαίωνα, το βακτήριο Serratia
προκαλούσε κόκκινες κηλίδες, που εμφανί-
ζονταν ξαφνικά στην όστια. Αυτή η αόρατη
αιτία προκάλεσε την σφαγή εκατοντάδων
εβραίων από τον κλήρο.
 

 
 
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ήταν το πρώτο, που χρησιμοποίησε τα βακτήρια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση βακτηρίων βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα. Πάνω από 400 είδη υπάρχουν στα τοιχώματα του παχέως εντέρου αποτελώντας την εντερική χλωρίδα μας. Δημιουργούν ένα ζωντανό φράγμα ενάντια στα επικίνδυνα βακτήρια.

Αλλά πώς ανανεώνεται αυτή η χλωρίδα; Τα οξέα του στομάχου σκοτώνουν τα πιο πολλά βακτήρια. Όμως, κάποια βακτήρια, λόγω αφθονίας ή ανθεκτικότητας επιζούν από το στομάχι, όπως αυτά των γιαουρτιών.

Σκανδιναβοί ερευνητές σκέφτηκαν να βάλουν καλά βακτήρια σε ευρέως καταναλώσιμες τροφές όπως οι χυμοί. Τα βακτήρια επηρεάζουν θετικά το στομάχι μας και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Ένα δοχείο με γιαούρτι περιέχει περισσότερα βακτήρια από όσοι είναι οι άνθρωποι στην Γη.

Η ιδέα είναι η προσθήκη βακτηρίων σε γιαούρτια. Γίνεται όμως να επιβιώσουν στην ζούγκλα του πεπτικού συστήματος;

Καλά βακτήρια, όπως το Lactobacillus Plantarum, υπήρχαν στις τροφές ίσως για εκατομμύρια χρόνια. Αυτό άλλαξε με τη χρήση του ψυγείου, τη συστηματική χρήση αντιβιοτικών θεραπειών και τον τρόπο επεξεργασίας των τροφών. Αυτό δημιούργησε προβλήματα στην πεπτική χλωρίδα, καθώς πολλά βλαβερά βακτήρια εισήχθησαν στο έντερο. Προσπαθούμε να αλλάξει αυτό και να επαναφέρουμε καλά βακτήρια.


 

 
Με ένα απλό φιλί
ανταλλάσσουμε χιλιάδες βακτήρια.

 

Υπάρχουν παντού
Τα βακτήρια αποικούν παντού. Στο στόμα, τη γλώσσα, τα δόντια μας. Μερικά ευθύνονται για την τερηδόνα. Άλλα για την κακή μας αναπνοή. Υπάρχουν δέκα δισεκατομμύρια μόνο στο στόμα μας.

Στη επιφάνεια του δέρματός μας έχουμε ένα τρισεκατομμύριο βακτήρια. Αν ζυγίζετε 75 κιλά, έχετε πάνω από ένα κιλό βακτήρια πάνω σας.

Αλλά μην ανησυχείτε. Μόνο ένα στα χίλια βακτήρια είναι νοσογόνο.
  
Μόνο οι γηραιότεροι αφρικανοί θυμούνται. Η λάσπη χρησιμοποιείται πλέον σπάνια.

Δεν το γνωρίζουν, αλλά η δόση των βακτηρίων, που εισπνέουν από την λάσπη και το περιβάλλον, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό τους. Έτσι, προστατεύονται από παθήσεις, που αποτελούν πλέον μάστιγα στην σύγχρονη κοινωνία μας.

Η κοινωνία μας είναι τόσο αποστειρωμένη, που δεν γίνεται να έχουμε εμπειρίες, ώστε να χτίσουμε ένα αξιοπρεπές ανοσοποιητικό. Αυτοί τις έχουν.

  

 
Οι αφρικανοί συνήθιζαν να αλείφονται
με λάσπη, που περιείχε βακτήρια,
για να προφυλαχθούν από τη λέπρα.

 

 
Ο Τζων Στάνφορντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στο Λονδίνο, εξηγεί: «Το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά είναι, ότι δεν σκοτώνουν μόνο τα βλαβερά βακτήρια, αλλά και τα ωφέλιμα. Η νέα θεώρηση θέλει να προσθέσουμε ένα νέο επίπεδο αναγνώρισης. Τροποποιούμε την άμυνά μας, για να αναγνωρίζει μικροοργανισμούς εχθρικούς προς το σώμα και να τους αφανίσει».

Για τον Τζων Στάνφορντ, το Mycobacterium vaccae, ένα από τα βακτήρια, που υπάρχουν στο χώμα, είναι ικανό να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό: «Στο μέλλον το βλέπω σαν έναν από τους ανοσοδιαμορφωτές, που θα κάνουν το ανοσοποιητικό να λειτουργεί ευεργετικά, ώστε πολλές αρρώστιες να τεθούν υπό έλεγχο. Σε όλες τις ασθένειες τα περισσότερα άτομα δεν νοσούν. Αυτοί που δεν προσβάλλονται είναι όσοι έχουν σωστό τύπο ανοσίας. Αν μπορέσουμε να το μεταδώσουμε, ώστε να καλυφθούν όλοι, τότε πολλές από τις αρρώστιες θα μειωθούν σε περιστατικά και θα είναι πιο εύκολα θεραπεύσιμες».

Όπως η έρημος, έτσι και οι ξηρές περιοχές του δέρματός  μας είναι αραιοκατοικημένες. Στη μασχάλη, η ζωή αφθονεί, όπως στα τροπικά δάση. Όταν χρησιμοποιούμε σαπούνι συχνά καταστρέφουμε αυτήν την προστατευτική σύνθεση. Χωρίς αυτήν την φυσική προστασία, επιβλαβή βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος, εγκαθίστανται. Παρ΄ όλο που είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας, η υπερβολική υγιεινή μπορεί να είναι επικίνδυνη. Σε όλο τον κόσμο διώχνουμε τους φιλικούς μας ενοίκους με αντιβακτηριακά σαπούνια.


 

 
Το Ινστιτούτο του Σούνιλ
αναβιώνει
τις 4.000 ετών συνταγές
Αγιουρβεδικής Ιατρικής.
 

Σαπούνια από βακτήρια
Ωστόσο, στην Ινδία φιάχνουν σαπούνια από βακτήρια.

Ο Σούνιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Vigyan Anusandhan Kendra, αγωνίζεται για τα οφέλη σαπουνιών και φαρμάκων, που περιέχουν μεταξύ άλλων βακτήρια από κοπριά αγελάδας: «Σήμερα, δεν υπάρχει χώρος για αγελάδες στα σπίτια μας. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί η κοπριά, οπότε φιάξαμε και πουλάμε σαπούνια κοπριάς για την θεραπεία δερματικών προβλημάτων».
Χρήσιμα
περιττωματικά βακτήρια
Σε όλη του την ζωή ένας άνθρωπος παράγει έξι τόνους περιττωμάτων. Σε μία μέρα οι κάτοικοι του πλανήτη παράγουν 12 εκατομμύρια τόνους.

Καθώς δεν θέλαμε να βυθιστούμε σε αυτά, έπρεπε να λάβουμε μέτρα. Τα περιττωματικά βακτήρια είναι ανεξάντλητα. Όχι όμως και οι φυσικοί πόροι, όπως το αέριο, το πετρέλαιο, ο άνθρακας. Ακόμη κι αν κάποια μέρα δεν υπάρχει πετρέλαιο εμείς θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στην τουαλέτα.
  

 

 
Στην Ναγκπούρ, χιλιάδες ασθενείς θεραπεύ-
ονται με ιερά βακτήρια, που απορρέουν από
τη ζύμωση χόρτων στο πεπτικό της αγελάδας.
  

  
Ο Λιου Γιν είναι διευθυντής του Κινέζικου Ινστιτούτου Βιοαερίου. Ξεκινάει κάθε ημέρα του με μια κίνηση κοινής ωφέλειας (πηγαίνει στην τουαλέτα). Στην Βιοαέριο όλα τα περιττώματα ανακυκλώνονται. Ακόμη κι αυτά του διευθυντή. Το αέριο, που παράγεται από την βακτηριακή ζύμωση, χρησιμεύει ως πηγή ενέργειας. Αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φωτισμό, θέρμανση ή μαγείρεμα.

Στην Κίνα, ακόμη και εργοστάσια λειτουργούν με βιοκαύσιμα. Σε ένα εργοστάσιο τα βιοκαύσιμα επιτρέπουν την παραγωγή 700.000 κιλοβατωρών το χρόνο. Αυτή η ενέργεια τροφοδοτεί πέντε μηχανές στο εργοστάσιο Μηχανικής στο Τσονγκ Σιν.

Τα περιττώματα φυλάσσονται σε τεράστιες δεξαμενές. Απαγορεύεται το κάπνισμα, λόγω των χιλιάδων αγωγών, που περιέχουν περιττωματικό αέριο. Τα περιττώματα των υπαλλήλων και των κοντινών χωριών δεν αρκούν. Έτσι, γίνεται εκτροφή χοίρων εντός του εργοστασίου, που χρησιμοποιεί την κοπριά, καθώς περιέχει πολλά βακτήρια.
   

  

 
Η νέα δεξαμενή της Βιοαέριο, φτιαγμένη
από υαλοΐνα, είναι το τελευταίο μοντέλο
στην αγορά. Είναι ελαφριά, πρακτική
και ερμητικά σφραγισμένη. Για τη βέλτιστη
ζύμωση χρειάζεται ένας ερμητικά κλειστός
σηπτικός βόθρος, σταθερή θερμοκρασία
και πολλά περιττώματα.

 

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η Κίνα έχει εγκαταστήσει εκατομμύρια χωνευτήρια για πολίτες. Όσοι τα εγκαθιστούν λαμβάνουν βοήθεια από την κυβέρνηση.

Ένας γάλλος επιστήμονας, ο Λαβουαζιέ, είπε, ότι τίποτα δεν χάνεται στη Γη. Όλα μετατρέπονται. Οι κινέζοι δεν το κατάλαβαν απλά, αλλά το έκαναν πράξη με την εταιρεία Βιοαέριο. Το να έχεις εγκατάσταση βιοκαύσιμου θεωρείται σύμβολο καταξίωσης.

Πάντως, η βακτηριακή πίεση μπορεί να ανέβει πολύ. Οπότε πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος της δεξαμενής. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.
 
Ο Λιου Γιν αναφέρει, ότι στην Κίνα έχουν τοποθετήσει πάνω από δέκα εκατομμύρια χωνευτήρια του βιοαερίου σε αγροτικές περιοχές. Στο μέλλον, θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα βιοκαύσιμα, για να αντικαταστήσουν την βενζίνη. Ο Λιου Γιν σκοπεύει να κατακτήσει κι άλλες αγορές. Στο μέλλον θα κινούμαστε με καθαρό καύσιμο χάρη στα περιττωματικά βακτήριά μας.

Τεχνολογικές εφαρμογές
Οι πρώτοι βακτηριακοί βιομήχανοι ήταν οι οινοποιοί και οι γαλακτοκόμοι. Αγνοώντας την παρουσία των βακτηρίων απέδιδαν την μεταμόρφωση των προϊόντων τους στους θεούς. Οι πρόγονοί μας δεν φαντάζονταν, ότι η ύπαρξή τους εξαρτιόταν από την καλή θέληση των βακτηρίων.

Σήμερα, χάρη στα βακτήρια οι επιστήμονες επινοούν ένα νέο τρόπο ζωής. Πολλά βακτήρια έχουν κατοχυρωθεί. Υπάρχουν στα ηλεκτροακουστικά μικρόφωνα, για να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου. Πίνακες έχουν αποκατασταθεί από βακτήρια. Φωτεινά βακτήρια λάμπουν με τη δική τους ενέργεια. Άλλα χρησιμεύουν ως ζωντανές μπαταρίες. Διογκωμένα από μικρόβια  παρέχουν φτηνό και φιλικό προς το περιβάλλον φωτισμό. Αυτά που δείχνουν τον Βορρά μπορούν να αντικαταστήσουν τις πυξίδες μας. Μπορούν να τοποθετηθούν και στα εσώρουχα, αλλά αυτή την φορά για να μειώσουν τις οσμές.

Τα βακτήρια χρησιμεύουν και στον καθαρισμό κτιρίων. Ο Ζαν Φρανσουά Λουμπιέρ χρησιμοποιεί βακτήρια, για να συντηρήσει ιστορικά μνημεία. Με δυόμισυ γραμμάρια από το βακτήριο Bacillus cereus μπορούν να προστατευθούν δεκάδες τετραγωνικά μέτρα της Παναγίας των Παρισίων από τη φθορά του χρόνου. Κάποιο βακτήριο συντηρεί την πέτρα παράγοντας ένα στρώμα ανθρακικού ασβεστίου, που την προστατεύει από το νερό και τον πάγο.

Αν παρατηρήσουμε με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο τα εκατομμύρια βακτηρίων φαίνονται να δημιουργούν ένα πλέγμα, που καλύπτει την περιοχή της διαλυμένης πέτρας. Ο Ζαν Φρανσουά σκέφτεται μια νέα ευρεσιτεχνία, με την οποία τα βακτήρια με τη μορφή βιολογικού κονιάματος θα χρησιμοποιούνται για την ανακατασκευή κατεστραμμένων πέτρινων αγαλμάτων.

Τα βακτήρια του Ζαν Φρανσουά είναι δημοφιλή στους αρχιτέκτονες, που έχουν αλλάξει θεώρηση τα τελευταία χρόνια: «Πιστεύω, ότι η γοητεία αυτής της τεχνικής έγκειται στη φυσική της διάσταση. Δεν χρησιμοποιεί διαλύτες. Αντιγράφει τη φύση, αλλά με πολύ πιο γρήγορο τρόπο από αυτόν της γεωλογικής εποχής».

Τα χρυσωρυχεία της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας και της Βραζιλίας χρησιμοποιούν επιτυχώς μικρόβια, για να βελτιώσουν την παραγωγή τους. Τα βακτήρια Thiobaccilus είναι αλχημιστές. Παράγουν οξέα, που λιώνουν το μετάλλευμα και συγκεντρώνουν τους χρυσούς κόκκους στην επιφάνεια του πετρώματος. Με την εφαρμογή των βακτηρίων οι άνθρωποι απλά επιταχύνουν την διαδικασία συσσώρευσης του χρυσού. Με τον τρόπο αυτό ακόμη και τα πιο φτωχά κοιτάσματα μπορούν να κάνουν χαρούμενους τους μεταλλωρύχους.

Ενώ κάποια βακτήρια προσελκύουν το χρυσό, άλλα εντοπίζουν το άζωτο. Τα άγονα εδάφη της ερήμου πάντα έχουν έλλειψη σε άζωτο και νερό. Μήπως να τα χρησιμοποιήσουμε, για να ξαναβλαστήσει η έρημος;

Ο Αλιού, σενεγαλέζος τεχνικός από το γαλλικό κέντρο ερευνών ΣΙΡΑΝΤ, είναι πεπεισμένος, ότι η έρημος δεν είναι χαμένη υπόθεση. Τα δέντρα μπορούν να αντισταθούν στο κλίμα αν τα ποτίσουν με μίγμα βακτηρίων.

Οι πάμπτωχοι αγρότες είναι περίεργοι και ενδιαφέρονται γι’ αυτή την οικονομική μέθοδο, αλλά μπορούν να είναι σίγουροι, ότι δεν είναι μία οφθαλμαπάτη; Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Αλιού είναι να πείσει τους αγρότες, ότι τα μικρόβια μπορούν να αντικαταστήσουν τα λιπάσματα.

Στην Σενεγάλη οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τα βακτήρια, που φιάχνουν καλύτερα το άζωτο. Πολλαπλασιάζονται σε δίσκους καλλιέργειας. Μετά αναμιγνύονται σε μπουκάλια με νερό. Έπειτα, παρατηρούν σε θερμοκήπια ποια βακτήρια είναι τα πιο αποτελεσματικά. Κάποια βακτηριακά είδη πετυχαίνουν συγκέντρωση περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανά γραμμάριο για κάθε ρίζα. Πραγματικά, φυσικό λίπασμα. Τα βακτήρια αγαπούν τα δέντρα και την Oικολογία.

Ο Γιανίκ Κομπέτ Μπλαν, ερευνητής από το Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης ψάχνει να βρει τρόπο να πολεμήσει ενάντια στις πλαστικές σακούλες, που μολύνουν το περιβάλλον μας και έχουν εισβάλει σε πόλεις φτωχών χωρών.

Χίλια χρόνια χρειάζονται, για να διασπαστεί φυσικά μία σακούλα. Αν συνεχίσουμε έτσι, οι άνθρωποι των πόλεων θα περπατούν σε ένα χαλί από πλαστικές σακούλες. Έτσι συμβαίνει σε μερικές πόλεις στην Αφρική και στο Μάγκρεμπ.

Αλλά πώς να παραχθεί ένα φτηνό βιοδιασπώμενο πλαστικό; Τα βακτήρια είναι σαν εμάς. Αν τους δώσεις σακούλες από πετρέλαιο δεν θα τους αρέσει, θα τις βρουν δύσπεπτες. Η λύση είναι να τους δώσουμε πλαστικό, που φιάχνεται από φυσικό υλικό, όπως το γαλακτικό οξύ. Τα βακτήρια το αγαπούν και το χωνεύουν τέλεια.

Αλλά πώς να παραχθούν μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέως; Ο Γιανίκ ανακάλυψε έναν εργατικό lactobacillus. Αυτό είναι το βακτήριο, που παίρνει μέρος στην ζύμωση ενός φυσικού προϊόντος, του κρασιού από φοίνικα. Παρατήρησε, ότι χάρη σε ένα βακτήριο το κρασί ζυμώνεται σε λίγες μόνο ώρες. Το βακτήριο παράγει τεράστιες ποσότητες γαλακτικού οξέος από ζάχαρη και χυμό φοίνικα. Καθώς οι κατασκευαστές ζάχαρης ψάχνουν τρόπους χρήσης του πλεονάσματός τους, αυτά τα βακτήρια έχουν μέλλον. Και όχι μόνο στην σκιά των φοινίκων. Ο Γιανίκ απομονώνει το βακτήριο, που θα επιτρέψει σε κατασκευαστές να φτιάξουν βιοδιασπώμενα πλαστικά. Δεν είναι και τόσο κακό το κρασί του φοίνικα.

Βιοδιασπαστές, ανακυκλωτές, καθαριστές μόλυνσης. Σήμερα, τα βακτήρια χρειάζεται να καταπίνουν τα πάντα. Πετρελαιοκηλίδες, μολυσμένα νερά, χημική μόλυνση. Για τα βακτήρια η λαιμαργία δεν είναι θανάσιμη αμαρτία. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα βακτήρια ξέρουν πώς να διασπούν τις ρυπαντικές ουσίες πάνω-κάτω αποτελεσματικά.

Βακτήρια εναντίον ραδιενεργών αποβλήτων
Αλλά τι συμβαίνει με την πιο ρυπαντική ουσία; Τα ραδιενεργά απόβλητα. Κάλλιστα θα μπορούσε να το κάνει αυτό ένας υπερήρωας. Ένα βακτήριο, που θα άντεχε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Δόση 3.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή, που θα σκότωνε τον άνθρωπο. Χάρη σε αυτές τις υπερδυνάμεις το βακτήριο ονομάστηκε Σούπερ Κόναν.

Αν εκραγεί το DNA του Κόναν, λόγω ραδιενέργειας, μπορεί να το διορθώσει σε λιγότερο από 24 ώρες με το να συλλέξει τα σπασμένα τεμάχια και χρησιμοποιώντας αυτά, που είναι ακόμη ανέπαφα.

Πάντως, σε μία πυρηνική έκρηξη δεν θα λειτουργήσει. Προτιμά να επιτίθεται σε παλιά ραδιενεργά απόβλητα, όπως αυτά που ψυχρού πολέμου. Υπάρχει πολλή δουλειά για αυτό. Η ποσότητα των ραδιενεργών αποβλήτων στο αμερικανικό έδαφος θεωρείται ότι είναι ίση με τον όγκο του νερού, που πέφτει από τους καταρράκτες τού Νιαγάρα σε 28 ημέρες.

Γενετικά κατασκευασμένα βακτηριακά στελέχη του Κόναν κρατούνται κλειδωμένα. Δεν είναι τοξικά. Έχουν κατασκευαστεί γενετικά, για να διασπούν τοξικές ουσίες, που υπάρχουν στα ραδιενεργά κατάλοιπά. Ενώ υπόσχονται να βοηθήσουν να καθαρίσουν αυτά τα απόβλητα και πάλι πρέπει να προσέξουμε να μην τα ελευθερώσουμε, ώστε να εισέλθουν στη φύση, αφού περιέχουν ξένα γονίδια.

Ο Κρεγκ Βέντερ θέλει να φιάξει ένα βακτήριο με υπερδυνάμεις. Με νέα γονίδια, τεχνητό. Ο Γκρεγκ είναι αστέρι στις θετικές επιστήμες. Ένας από τους δεξιοτέχνες του ανθρώπινου γονιδιώματος. Το βακτήριό του θα πρέπει να παράγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας ή να μειώσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγιδεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα.

Βασικά, ο Κρεγκ προσπαθεί να φιάξει ένα συνθετικό βακτήριο χρησιμοποιώντας τα ανάλογα γονίδια: «Νομίζω, ότι το βασικό κίνητρο είναι να χρησιμοποιήσεις τα επιστημονικά εργαλεία, που έχουμε δημιουργήσει, ώστε να υπάρχει ζωή για πολύ καιρό στον πλανήτη. Με τον ρυθμό που έχουμε θα αφανιστούμε σαν είδος σε λίγο καιρό αν δεν ανατρέψουμε την απληστία, που έχουμε αναπτύξει ως είδος. Πάντα μπορείς να ελπίζεις, αλλά πρέπει να ξέρεις να ακούς».

Βακτηριακοί ήχοι
Ο Τζο Ντέιβις ονομάζει τον εαυτό του επιστημονικό καλλιτέχνη. Συνθέτει ακουστικά ποιήματα από τα τραγούδια των βακτηρίων: «Αν θέλεις να τα ακούσεις να παίζουν καλά θα πρέπει να είναι πολλά στην επιφάνεια. Έτσι τα ακούς καλύτερα».

Ο Τζο υποστηρίζει, ότι έχει εφεύρει μία μέθοδο ηχογράφησης χρησιμοποιώντας δέσμες ακτίνων laser, που μας βοηθούν να ακούμε τα βακτήρια: «Είναι συναρπαστικό, ότι όπως κάθε οργανισμός έτσι και τα βακτήρια, έχει τη δική του ταυτότητα, το δικό του ήχο. Όπως νιαουρίζει μια γάτα και μουγκρίζει μια αγελάδα αυτά δημιουργούν μία όπερα. Μία βακτηριακή όπερα, ένα υπόγειο τραγούδι παντού, όπως των πουλιών». 
Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο βασίστηκε
στην απομαγνητοφώνηση εκτεταμένων αποσπασμάτων
από την ταινία του Τhierry Βerrοd: «Βacterialand», παραγωγής France 5.
 

 

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...
~
Όσον αφορά τους πρώτους μικροοργανισμούς, αυτοί θα πρέπει να ήταν αναερόβιοι και ετερότροφοι. Άρα ήταν πιο κοντά στα αρχαία, παρά στα κυανοβακτήρια, χωρίς να είναι τίποτε από τα δύο, διότι οι πρώτοι οργανισμοί πιθανών δεν υπάρχουν πλέον, επειδή δεν κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω ανταγωνισμού.
Στο κείμενο δεν αναφέρεται ο όρος "αρχαία". Σύμφωνα με την καινούργια ταξινόμηση των οργανισμών, υπάρχουν πλέον 3 "domain" (υπερβασίλεια ή επικράτειες). Τα αρχαία (πρώην αρχαιοβακτήρια), τα βακτήρια και τα ευκαρυωτικά (από την αμοιβάδα και τους μύκητες μέχρι τον άνθρωπο). Τα αρχαία αν και μοιάζουν επιφανειακά με τα βακτήρια, διαφέρουν τόσο από αυτά όσο τα βακτήρια από τα ευκαρυωτικά. Στα αρχαία ανήκουν τα γνωστά ακραιόφιλα, θερμόφιλα και μεθανογενή.
Έχει υπολογιστεί ότι αν εξαφανιζόταν ξαφνικά το domain των ευκαρυωτικών οργανισμών, οι περισσότεροι προκαρυωτικοί (αρχαία, βακτήρια) θα επιβίωναν σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. Εξάλλου έχουν επιβιώσει επί 2 δις χρόνια χωρίς την παρουσία ευκαρυωτικών.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέσα στον φλοιό της γης, βαθύτερα από τον πυθμένα των ωκεανών, υπολογίζεται ότι υπάρχει μια τεράστια ζώνη γεμάτη από αναερόβιους, ετερότροφους μικροοργανισμούς. Εικάζεται δε ότι η βιομάζα τους είναι πολλαπλάσια της συνολικής βιομάζας της βιόσφαιρας της γης.
Τέλος στο μέλλον, όταν η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση θα μας χτυπάει πλέον ηχηρά την πόρτα, όροι όπως σκουπίδια, απόβλητα, απεκκρίματα θα εξαλειφθούν από το λεξιλόγιό μας εφόσον αποτελούν αφύσικες, κατασκευασμένες έννοιες, προιόν της γραμμικής, μονοδιάστατης, ιεραχικής ευρωπαικής σκέψης. Σε ένα σύμπαν όπου όλα είναι συμπληρωματικά και όλα εκτελούν κύκλους (όχι με την αυστηρή μαθηματική έννοια), οι παραπάνω όροι δέν έχουν θέση.
https://el.wikipedia.org/wiki/Αρχαία
https://el.wikipedia.org/wiki/Επικράτεια_(βιολογία)
https://en.wikipedia.org/wiki/Three-domain_system
https://en.wikipedia.org/wiki/Archaea#Origin_and_evolution

30.10.2015, 09:05:17

Ανώνυμος 35645 έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=Tz8ithgTBj4

30.10.2015, 09:41:52

Ανώνυμος 35648 έγραψε...
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΩΡΕ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΑ ΣΑΠΡΟΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΤΕΣ ?
30.10.2015, 21:19:07

Ανώνυμος 35649 έγραψε...

Ο Κρόνιος Δίας (Ζευς);

30.10.2015, 21:30:16

Ανώνυμος 35650 έγραψε...

http://my-magazine-gr.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4146.html
http://www.protothema.gr/environment/article/287785/roz-limnes-kai-omos-uparhoun/

31.10.2015, 09:06:42

Ανώνυμος 35653 έγραψε...
μπαντοπολος γραφει οτι τουδωσαν οι λατινοι
ο 645 οτι γραφει το τσαϊ που διαβασε
ο 648 ψαχνει να βρει το αιτιο και πολυ σωστα αναρωτιεται
ο 649 σαν ΗΛΙΘΙΑ ΒΛΑΚΑΣ τον χλευαζει
ο 650 διαφημιζει το θεμα
θαυμαστε επιπεδο διαλογου
α ρε φουκαρα 648 τα τουβλα μονο να βριζουν ξερουν
ξερνωντας την μοχθηρια της απατα βρωμικης ψυχης τους
ξερεισ γιατι ;;
τολμησες να γραψεις με κεφαλαια οπως καποος παπαδοπουλος


31.10.2015, 17:17:44

Ανώνυμος 35655 έγραψε...
καλό το άρθρο,ο αρθογράφος να ρίξει και μια ματιά στο βιβλίο του βιολόγου κυταρρολόγου Brouce Lipton " η βιολογία της πεποίθησης"και να συγκρίνει τις δυό θεωρίες,των κυτάρρων και των βακτηρίων.
31.10.2015, 18:12:16

Ανώνυμος 35657 έγραψε...

@35653
Πάρε φόρα για τον κάδο.

31.10.2015, 21:08:47

Ανώνυμος 35660 έγραψε...
Όπως και νάχει η δημοσίευση του άρθρου είναι και ενδιαφέρουσα και ίσως σε μερικά της σημεία προφητική.
Κάθε είδους βλακώδες σχόλιο όπως τα παραπάνω χλευαστικά μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιοενέργεια μαζί με τα περιτώματα ημιηλιθίων όντων.

01.11.2015, 06:53:54

Ανώνυμος 35661 έγραψε...
657
ομοιος ομοιω αει πελαζει οπως λεει και ο παπαδοπουλος
αποφαφισες οτι σκουπιδοντενεκες εισαι
μαλλον καδος απορριμματων μηπως και ο 653 σε απολυμανη
ε ρε ασβεστη που θελεις
ο 655 σωστος διαλογιστης.
ο 660 σωστος σχολιαστης.
ισως αρχισει επικοδομητικος διαλογος.
01.11.2015, 08:48:08

Ανώνυμος 35662 έγραψε...
Έχουμε αρχίσει τα ποτά πρωί πρωί ή μου φαίνεται;

Παιδιά ... με καφέ ξεκινά η μέρα όχι με αλκοόλ ...
01.11.2015, 09:40:00

Ανώνυμος 35663 έγραψε...

Πολύ τρέλα κυκλοφορεί, Ελλαδιστάν γαρ. Κάποιοι έγραψαν για διάλογο, μάλλον δεν ξέρουν τι σημαίνει διάλογος. Ο καθένας έγραψε το σχόλιό του και τέλος. Τον διάλογο τον ανέφεραν χωρίς λόγο οι γνωστοί αμπελοφιλόσοφοι που ενδημούν στο site. Τελικά ρωμιοί γράφουν κάποια σχόλια ή αλβανοί που δεν καταλαβαίνουν τα ρωμέικα;

01.11.2015, 09:54:57

Ανώνυμος 35670 έγραψε...
ρε ανοητοι !! 662,663,
τι;σημαίνει σχολιο, σχολη, σχολειο, απασχοληση;;
αυτα δεν ειναι διαλογος
μονολογος ειναι;;μιλας μονος με τον εαυτο σου;; μα και αυτο διαλογος ειναι
και οταν σχολιαζει δεν κρινεις βασει των γνωσεων σου το θεμα;;
κυτα επιπεδο λειτουργιας εγκεφαλου!!!
θαυμαστε τους.
02.11.2015, 06:48:15

Ανώνυμος 35674 έγραψε...

Μια ομήγυρη ελλαδάνθρωπων είτε βρίσκεται στον καφενέ είτε στο φόρουμ, σπάνια ή ποτέ κάνει διάλογο. Περιαυτολογία και έκθεση ιδεών (προσωπικές φαντασιώσεις) ναι, διάλογο όχι. Στο διάλογο βγαίνει και ένα λογικό συμπέρασμα, έχει μία τελοσπάντων κατάληξη, στην οποία όλοι ή σχεδόν όλοι θα συμφωνήσουν. Στο Ελλαδαριστάν ο καθένας αμολάει το κοντό και το μακρύ του και αυτό επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση σαν να μην έχει συμβεί ποτέ η ίδια ακριβώς "συζήτηση". Καμία εξέλιξη, καμία αλλαγή, καμία βελτίωση. Ο καθένας απλά έχει αυτομαντρωθεί και έχει πήξει σε κάτι συγκεκριμένο που δεν το αλλάζει. Βλέπετε είναι και τα "κεκτημένα" και τα "κατοχυρωμένα" που εμποδίζουν τον μπάρμπα-ραγιά να αυτοβελτιωθεί. Ποια κεκτημένα και ποια κατοχυρωμένα ωρέ ραγιάδες; Ένα γυφταριό είναι το Ελλαδιστάν που το παίζουν ευρωπ-έ-οι.

02.11.2015, 09:42:46

Ανώνυμος 35678 έγραψε...
674
πολύ σωστος.
ελα ομως που το ερμο ''εγω'' εχει αφανηση καθε ανθρωπια.
αυτο που συμβαινει σο ελαδισταν σου παντου συμβαινει.
"Στο Ελλαδαριστάν ο καθένας αμολάει το κοντό και το μακρύ του και αυτό επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση σαν να μην έχει συμβεί ποτέ η ίδια ακριβώς "συζήτηση".
εχεις την εντυπωση οτι στην γερμανια ἤ στην σουηδια η στην ιταλια τα χαμηλου επιπεδου στρωματα διαφορετικα ειναι;;
μη ξεγελιεσαι.
συνομιλία ναι διαλογο αλλα του να αγαπιομαστε.
ανοιξε οποιο ξενο καναλι θες
ταποτελεσματα ιδια με το ελλαδισταν σου ειναι.
εχεις την εντυπωση οτι δεν υπαρχει δολος ανταγωνισμου;
μη ξεγελιεσαι
οι ''ταμπελες αλλαζουν τα τομαρια μας ιδια ειναι...
02.11.2015, 17:25:51

Ανώνυμος 35679 έγραψε...

Το ότι συμβαίνει και αλλού είναι κλασσική δικαιολογία. Συμβαίνει όμως και στο Ελλαδαριστάν και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό. Χειρότερα δεν γίνεται.

02.11.2015, 19:46:09

Ανώνυμος 35686 έγραψε...
με αυτο που εξεφρασα δεν δικαιολογω την αμαθεια τουναντιον
η μεθυ της αχαλινωτης Αναγκης μας εφερε σε τουτα του ΕΓΩ κατα ντιας θεάματα.
βλεπεις στο ελλαδισταν σου το ΕΓΩ υπερβαινει τον βαθμο αλλων
ισταν μενων.
Προκειται για τεκμαιρωση ημιμαθειας που ολα τα γνωριζει και σαν μακιαβελλης κομιτατζης συμπεριφερεται.
03.11.2015, 07:41:59

Ανώνυμος 35688 έγραψε...

Και αυτή άλλη κλασσική δικαιολογία. Όποιος κατακρίνει το Ελλαδιστάν είναι ημιμαθής. Θες να αλλάξει κάτι; Μείωσε το δικό σου εγώ κοιτάζοντας τον εαυτό σου στον καθρέπτη.

03.11.2015, 08:48:57

Ανώνυμος 35691 έγραψε...
αυτο καταλαβες;
βλεπεις στο ελλαδισταν σου το ΕΓΩ υπερβαινει τον βαθμο αλλων
ισταν μενων.
σημαινει οτι υπερ εγωϊστες ειμαστε
και αν κρινω την απαντηση σου ιδια εγωϊστης με εμενα εισαι ἤ
ξεφυγες απο τα δεσμα του εγω;;παυοντας να εχεις αναγκες αυτοπροσδιορισμου του ποιος εισαι.

03.11.2015, 10:55:33

Ανώνυμος 35692 έγραψε...

35691 σκέψου πριν γράψεις. Αυτοταπώνεσαι..

03.11.2015, 11:13:54

Ανώνυμος 35697 έγραψε...
''Αυτοταπωνεσαι''
ΘΑΥΜΑΣΤΕ
πολυμαθη αποκριση διαλογισμου
ευγε ακραιφνη συνομιλια περι σχολιων κριτικη
καθε ''ΙΣΤΑΝ''.
04.11.2015, 06:36:12

Ανώνυμος 35698 έγραψε...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
το τσαϊ, σας μιλαει για ΒΑΚΤΗΡΗΔΙΑ
πες μας λοιπον από πού που προερχεται τουτη η λεξη
πατας μόνο το βητα και σου βγαινει στην εικονα η γραφη του αφου καποιος μηχανισμος σχεσης 0-1 την πυλωνει στην οθονη σου.
μηπως γνωριζεις να μας πεις ποια χημικα στοιχεια ζευγομενα στον εγκεφαλο σου πυλωνουν το βητα
ποια αλλα στοιχεια δρομολογουν την εξοδο και ποια αλλα στοιχεια ελλησσουν ταυτοχρονα την γλωσσα ειτε στην γραφη ειτε στην εκφωνηση;;
εχουν καμια σχεση με τα βακτρα;;
και αυτά τα βακτρα μηπως εχουν καποια σχεση με τα ‘’βακχιακα τειρεσια’’
των σατυρων οργιων τις διανοησεις
που γενουν καποια χημικα στοιχεια σε ‘’ρουθηνιου’’διωνυσια και σε ‘’παλλαδιου’’ διονυσια;; Διάνοιας Εργομενα;;
οσο για το ταπωμα
μηπως ξεχασες το διαμεσο ‘’ειν’’ εννοωντας ταπεινωμα;;
σε τουτη την λεξη λεω ναι
πρωτα μου πρέπει το εγω να κουρελιασω μηπως και βρω το αιτιο της υπαρξιακης σκοπιμοτητας ‘’ΔΕΝΔΡΟ ‘’ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

04.11.2015, 07:40:04

Ανώνυμος 35699 έγραψε...

Αφού τα ξέρεις τι ρωτάς; Απάντησε στα ερωτήματα που θέτεις έτσι για να κάνουμε σύγκριση και το κυριώτερο για να γελάσουμε.
Χάιντε Χάιντι!

04.11.2015, 10:32:43

Ανώνυμος 35702 έγραψε...
και το γελοιο ξεπερασε την ηλιθιοτητα
Χάιντε Χάιντι!
καλα. κοψε λογια και βγαλε συνομιλιτη
φτηνιαρικη αιτιολογια μαϊντανου πολυεεγωϊσταρα παραμορφωμενου.
θαυμαστε τον ΕΓΩΪΣΤΑΝ κοτσαμπαση.
04.11.2015, 18:58:22

Ανώνυμος 35703 έγραψε...

Τις απαντήσεις που ήδη ξέρεις γιατί δεν τις γράφεις να γελάσουμε: Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία. Όσον για τον φυσικό σου χώρο αυτός είναι ο κάδος. Α όλα κι όλα μην ζητάς πολλά.

04.11.2015, 19:59:25

Ανώνυμος 35708 έγραψε...
και ο χαχολος μιλησε για συνομιλια
ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ
το να εισαι ανοητος δικαιωμα σου
το να υβριζεις δειγμα λαϊστερας ΣΟΥ
το να διακομοδεις νοηση κατωτερωτητας υπανθρωπου ''ΕΓΩΪΣΤΑΝ''
και σε ανωτερα μεγιστανα των 500 λεξεων που εμαθες
σου αρκουν να φερεσαι ως μισανθρωπος.
οχι τιποτα αλλο , αλλα κρινεις κιολας.
ΑΕΙ ΦΟΥΚΑΡΑ πουλεγε κιο παπαδοπουλος
πεθανες προτου γεννηθεις
μεγαλη υποθεση η υπαρξη σου
ΖΗΤΩ ΜΕΓΑΛΟΦΥΗ.......
05.11.2015, 07:07:38

Ανώνυμος 35710 έγραψε...

Έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου. Ποια συνομιλία και ποια συζήτηση; Ένας ρίχνει φάπες και ο άλλος τις εισπράττει. Τι δεν καταλαβαίνεις; Καλά ξεμπερδέματα παππού.

05.11.2015, 09:59:11

Ανώνυμος 35712 έγραψε...
@674
"Ο καθένας απλά έχει αυτομαντρωθεί και έχει πήξει σε κάτι συγκεκριμένο που δεν το αλλάζει. Βλέπετε είναι και τα "κεκτημένα" και τα "κατοχυρωμένα" που εμποδίζουν τον μπάρμπα-ραγιά να αυτοβελτιωθεί."

Μπράβο σου συναγωνιστή - σχολιαστή. Με τις ειρωνείες που έπεσαν πρέπει να επιβεβαιώσω πως δεν σε ειρωνεύομαι. Πράγματι Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έγραψες.
05.11.2015, 22:00:15

Ανώνυμος 35713 έγραψε...
ἴτον προλιποντ’ ἀνθρώπους Αἰδως αἰδοΐων Αϊδια καί Νέμεσις
τά δε λείψεται ἄλγεα λυγρά θνητοῖς ἀνθρώποισιν.
κακοῦ δ’ οὐκ ἔσεται ἀλκή.
και το κλαμα θα θεριεψη την αναμνηση στοῦ θανατικου το πορφυρεμα.
ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ.
«.» «--»
06.11.2015, 04:47:26

Ανώνυμος 35810 έγραψε...

Φόβους ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει ανεπιστρεπτί στην εποχή μετά τα αντιβιοτικά γεννά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η ανακάλυψη στην Κίνα βακτηρίων, τα οποία, χάρη σε μια νέα γονιδιακή μετάλλαξή τους, είναι ανθεκτικά και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που υπάρχουν σήμερα, στα λεγόμενα «τελευταίας καταφυγής».
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500040431

19.11.2015, 20:25:25

Ανώνυμος 38790 έγραψε...

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5366113/telos-epoxhs-gia-ta-antibiotika/

13.06.2016, 10:36:41

Ανώνυμος 39728 έγραψε...

Βρήκαν το μυστικό των πιο σκληροτράχηλων ζώων
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=830360

21.09.2016, 22:51:30

Ανώνυμος 41865 έγραψε...
ΘΙΓΟΜΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΑΚΡΩΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.
ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ, ΣΟΥΜΕΡΙΟΙ, ΠΕΡΣΕΣ ΚΤΛ. ΗΤΑΝΕ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝ.
ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΠΟΣΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΣΟΡΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΨΕΥΔΗ;

ΠΟΝΤΟΝΟΗΣΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
27.03.2017, 04:02:16


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+2=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...