Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΤΟΥ YOUTUBE
Έγραψε στις 25.09.2015 ο/η: Φυλακτού Ευγενία

Επιστροφή

Ένας ιός εξαπλώνεται στον πλανήτη Γη. Μολύνει εκατοντάδες εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά κάθε μέρα σε κάθε ήπειρο. Ο καθένας μας είναι δυνητικός φορέας και ο τρόπος μετάδοσης δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερος.
Καλώς ήλθατε στον πλανήτη YouTube, έναν μη αναγνωρίσιμο κόσμο, στον οποίο το ιδιωτικό σας βίντεο ξεπερνά χολιγουντιανό blogbuster.

Το YouTube είναι μέρος μιας νέας παγκόσμιας τάξης. Άλλαξε την κουλτούρα. Πειράματα, στην αυλή σας γίνονται παγκοσμίως γνωστά. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι σούπερ σταρ. Πρόκειται για το πρώτο παγκόσμιο φαινόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου  πρόεδροι εκλέγονται και δικτάτορες ανατρέπονται με το κλικ του ποντικιού. Και είναι ανώνυμο, οπότε είναι πολύ επικίνδυνο. Η δύναμη του viral είναι ασταμάτητη.

Θα φτάσουμε στον πάτο της επιδημίας. Θα εντοπίσουμε τους απίθανους πρωτοπόρους και τις τυχαίες διασημότητες, που σε μόνο δέκα χρόνια γονάτισαν την παγκόσμια κουλτούρα.
 
Βαθιά στα σπλάχνα ενός συγκροτήματος υψηλής ασφάλειας, ένα «μυστικό θησαυροφυλάκιο» περιέχει δισεκατομμύρια ανεβασμένα βίντεο στο YouTube. Είναι ο θησαυρός των virals. Σε μόλις έναν χρόνο, το YouTube συγκέντρωσε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο προβολές. Τα βίντεο, που ανεβαίνουν κάθε μέρα, είναι απίστευτα πολλά. Ανεβαίνουν 300 ώρες βίντεο κάθε λεπτό. Επαγωγικά, για να δει κάποιος τα ανεβάσματα μιας μόνο ημέρας θα χρειαζόταν πενήντα χρόνια. Aν ένα βίντεο δεν είναι στο YouTube τότε δεν υπάρχει.
 

 
Το «θησαυροφυλάκιο»
του Youtube.
 
 
Από πού εμφανίστηκε αυτός ο ιός; Σε ένα γκαράζ στην Silicon Valley, τρεις πρώην υπάλληλοι του PayPal, οι Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim, όλοι μεταξύ 20 με 30 ετών έριχναν ιδέες για μια νέα επιχείρηση. Αυτό που σκέφτηκαν ήταν απλό. Να διευκολύνουν την κοινοποίηση προσωπικών βίντεο σε φίλους. Ο υψηλός στόχος, που είχαν θέσει τότε, ήταν η λύση σε ένα τεχνικό πρόβλημα. Το πώς θα γινόταν εφικτό να μοιράζεσαι βίντεο στο διαδίκτυο.

Οκτώ μήνες μετά, το site είχε μηδενική κίνηση κι έτσι το άλλαξαν σε site γνωριμιών. Έβαλαν αγγελίες στο Craigslist, προσφέροντας σε κοπέλες 20 δολάρια για να ανεβάσουν βιογραφικό σε μορφή βίντεο. Ο Jawed τράβηξε ένα βίντεο δευτερολέπτων με τον ίδιο στον ζωολογικό κήπο του San Diego. Είναι το πρώτο βίντεο του YouTube.

 


Οι ιδρυτές του Youtube.
Από αριστερά:
Chad Hurley,
Steve Chen
και Jawed Karim.
 

Σύμφωνα με τον Steve Chen, ήταν απόλυτη αποτυχία. Λέει χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω, ότι το ήθελε ποτέ κανείς. Ήταν τρομακτική εμπειρία να πρέπει να ανεβάσεις ένα βιογραφικό του εαυτού σου σε μορφή βίντεο, για να το δει ο κόσμος».

Κατέρρευσε κι αυτή η ιδέα κι έτσι επέστρεψαν στο σχεδιαστήριο. Πείραξαν την τεχνολογία, ώστε ο οποιοσδήποτε να μπορεί να ανεβάζει ή να κοινοποιεί βίντεο με ένα μόνο κλικ. Ήταν το Big Bang του YouTube. Σχεδόν εν μία νυκτί, ο κόσμος άρχισε να εκπέμπει τον εαυτό του στον κόσμο. Κάτι, το οποίο ούτε οι ίδιοι οι ιδρυτές περίμεναν, πως θα συμβεί. Δεν περίμεναν ποτέ, ότι οι άνθρωποι θα ανέβαζαν περιεχόμενο και θα προσκαλούσαν τον κόσμο να το δει.

Η γέννηση του viral
Αν κάτι σε εκπλήξει ή συγκινήσει θες να μοιραστείς την εμπειρία. Yπάρχει πολύ κίνηση από βίντεο με συγκινητικές στιγμές . Έτσι, η καθαρή αυθεντικότητα φέρνει τις κοινοποιήσεις αρχικά και τα βίντεο γίνονται viral.
 
Ο όρος προέρχεται από την αγγλική λέξη viral, η οποία σημαίνει κυριολεκτικά, αυτόν, που έχει σχέση με ιό. Στην αγγλική γλώσσα η έκφραση «to go viral» έχει την έννοια του γίνομαι με αστραπιαία ταχύτητα γνωστός. Ως viral βίντεο χαρακτηρίζεται ένα βίντεο, το οποίο γίνεται δημοφιλές κυρίως μέσω διαδικτυακής διαμοίρασης (internet sharing), συνήθως μέσω ιστοσελίδων φιλοξενίας βίντεο, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 

 
Τα κεντρικά γραφεία του YouTube
στο San Bruno, California.

 

Το «Charlie bit my finger» είναι από τα βίντεο με τις περισσότερες προβολές στην ιστορία. Το είδαν περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι την προσσελήνωση. Όχι κι άσχημα για ένα βίντεο, που δεν έπρεπε καν να ανέβει στο YouTube.

Μπορούμε να αποκαλύψουμε το παρασκήνιο της πιο γλυκιάς οικιακής βίας στην ιστορία. O πατέρας του Charlie, Howard Davies Garr, λέει για το πασίγνωστο βίντεο:
«Τράβηξα τον Charlie να δαγκώνει τον Harry, πράγμα, που το βρίσκω πολύ αστείο, όμως λίγες εβδομάδες αργότερα το ξαναείδα και είπα να το δείξω στο νονό τους. Ήταν στην Αμερική. Την ημέρα που το τράβηξα, βιντεοσκοπούσα τα αγόρια στον κήπο. Κάποια στιγμή ο Charlie μπαίνει στο αυτοκινητάκι και ο Harry τον χώνει στους θάμνους, όπου και τον αφήνει εκεί. Το θεώρησα αστείο βίντεο. Όταν όμως μετά ο Charlie δαγκώνει τον Harry, παίρνει την εκδίκησή του».
 

Το ανέβασε στο YouTube αναμένοντας σχόλια από ένα άτομο. Οστόσο, σε διάστημα μηνών είχε προβληθεί εκατομμύρια φορές.

Όλοι ήθελαν να μάθουν το μυστικό του.

Αυτό όμως, είναι το ωραίο: Δεν υπάρχει μυστικό. Αν υπήρχε θα είχε φτιάξει κι άλλο, σωστά;
 
Ψεύτικα Virals

Πριν καν μπει στην κουλτούρα το «Charlie bit my finger», βγήκε ένα βίντεο του βραζιλιάνου σταρ του ποδοσφαίρου Ronaldinjo, που έκανε κάτι σχεδόν απίστευτο. Το βίντεο έδειχνε κάτι υπεράνθρωπο.

Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής κλωτσάει την μπάλα στην γωνία των δοκαριών τέσσερις φορές στην σειρά. Δεν αμφισβητούνταν οι ικανότητες του, αλλά αν το βίντεο ήταν αληθινό. Υπάρχει κάτι ύποπτο με το χρυσό βαλιτσάκι με τα Nike, που ανοίγει.
 
Υπήρξαν πολλές συζητήσεις στο διαδίκτυο αμφισβητώντας την αυθεντικότητά του. Ήταν το πρώτο βίντεο με ένα εκατομμύριο προβολές. Σύντομα αποκαλύφθηκε, ότι το είχε φιάξει η Nike.
 
Αυτό έκανε όλους να σκεφτούν, ότι είχε προοπτική το YouTube ως διαφημιστικό μέσον. Η Nike είχε εμπορευματοποιήσει τον ιό των προσωπικών βίντεο.
  
Η επόμενη μετάλλαξη θα ήταν ακόμα πιο εκπληκτική. Στις 16 Ιουνίου 2006 εμφανίζεται ένα βιντεο στο YouTube με τίτλο «LonelyGirl15». Μέσα σε τρεις μήνες μια έφηβη σταρ, η Bree, θα γινόταν αντικείμενο μιντιακής φρενίτιδας φέρνοντας στο YouTube μαζική προσοχή.

Το LonelyGirl15 ήταν μια χαριστωμένη, ειλικρινής έφηβη. Μάλωνε πολύ με τους γονείς της, μάλωνε με τον φίλο της. Αν της έγραφες mail θα σου απαντούσε: «Ευχαριστώ για την ιδέα. Είναι κι αυτό μια σκέψη». Έτσι, ο κόσμος δημιούργησε πολύ προσωπική σύνδεση μαζί της. Σύντομα, πάνω από 500.000 θεατές την παρακολουθούσαν καθημερινά.
 
 

 
lonelygirl15
 
Οι πιο παρατηρητικοί πρόσεξαν, ότι το blog της παραήταν τέλειο. Παραήταν σωστό. Το μοντάζ παραήταν καλό. Η μουσική παραήταν καλά συγχρονισμένη. Ένας θαυμαστής πρόσεξε, ότι όλα τα πράγματά της ήταν από το Target. Έτσι, υπήρξαν εικασίες, ότι επρόκειτο για viral marketing. Οι θαυμαστές απαιτούσαν απαντήσεις από την Bree.

Όταν εκείνη δεν απαντά, ένας δημοσιογράφος των L.A. Times, ο Richard Rushfield,  μυρίζεται λαυράκι. Χαρακτηριστικά λέει: «Υπήρχε ένα μεγάλο μυστήριο. Αυτό το κορίτσι κρυβόταν χωρίς να κρύβεται».
 
Ξεκινά να μάθει την αληθινή ταυτότητα του lonelygirl15, όμως κανείς δεν περίμενε αυτό, που θα αποκαλυπτόταν. Η Bree δεν έλεγε πού έμενε, έτσι η αναζήτησή της εμπεριείχε ένα στοιχείο κυνηγιού θησαυρού. «Για να μάθουμε ποιο ήταν αυτό το κορίτσι ένας βοτανολόγος ανέλυσε χλωρίδα και πανίδα και είπε, ότι μπορούσε να βρίσκεται μόνο σε ένα μικρό τμήμα της Βόρειας Καλιφόρνιας. Πού όμως;».

Μετά από δέκα άκαρπες εβδομάδες, η δημοσιογραφική ομάδα οργάνωσε ένα τολμηρό κόλπο, για να ξεμπροστιάσει το lonelygirl15 με ανιχνευτή e-mail. «Τότε, όταν έστελνες μήνυμα από το MySpace, μπορούσες να ενσωματώσεις έναν κώδικα παρακολούθησης, για να βλέπεις πού είχε ανοιχτεί αυτό το μήνυμα. Φτιάξαμε πολλούς ψεύτικους λογαριασμούς παριστάνοντας τους φανς. Της στείλαμε μηνύματα στην σελίδα της στο MySpace. Ανοίχτηκαν από έναν σέρβερ, που ανήκε στην Creative Artists Agency και τότε ξέραμε, ότι την είχαμε βρει».

Η Creative Artists Agency εκπροσωπεί ηθοποιούς, συγγραφείς και σκηνοθέτες. Όταν ο Richard τους δείχνει τα στοιχεία, η αληθινή Bree εμφανίζεται. Η 19χρονη ηθοποιός Jessica Rose. Εκατομμύρια την πίστεψαν. Όμως, ήταν όλα θέατρο.

Ένας εκ των δημιουργών του lonelygirl15, ο Miles Beckett, εξηγεί: «Η ιδέα ήταν να χτίσουμε ένα τεράστιο κοινό. Να το κάνουμε αφοσιωμένο και παθιασμένο με αυτόν τον χαρακτήρα και την ιστορία. Θα το σκάσει από το σπίτι και μετά θα κυκλοφορήσουμε ένα dvd, που θα είναι μια ανεξάρτητη ταινία για μια ομάδα θαυμαστών στο YouTube, οι οποίοι ψάχνουν να την βρουν». Η ταινία δεν έγινε ποτέ, όμως το lonelygirl15 συνέχισε διαδικτυακά επί δύο χρόνια.

Virals αντίγραφα
Τα viral βίντεο του YouTube εξελίσσονταν όλο και πιο γρήγορα, όμως, κάποια βίντεο ήταν πιο «μεταδοτικά» από άλλα. Ενέπνεαν τους θεατές να μην βλέπουν μόνο, αλλά να φτιάξουν και δική τους εκδοχή. Ένα από τα πρώτα τέτοια βίντεο δημιουργήθηκε από ένα απίθανο ζευγάρι «χημικών της πίσω αυλής». Ο ένας ήταν ο Fritz Groher, που δούλευε είκοσι χρόνια ως ζογκλέρ, ο άλλος ήταν ο Stephen Voltz, ο οποίος ήταν είκοσι χρόνια μαχόμενος δικηγόρος.

Λέει το ζευγάρι: «Ένας φίλος μας είπε για το πείραμα με τις Mentos και την Diet Coke. Κάτι τρελό. Ρίχνεις Mentos στην Diet Coke και κάτι συμβαίνει. Ο Steven με επισκέφθηκε και είπε, ότι πρέπει να το δοκιμάσουμε. Βγήκαμε στην αυλή, όπως πολλοί άνθρωποι, και ρίξαμε μια χούφτα Mentos σε ένα μπουκάλι Coke. Ήταν φοβερό. Συντριβάνι. Έτσι ξεκίνησε».

Στις 3 Ιουνίου 2006, ο Stephen και ο Fritz ανέβασαν την επίδειξή τους στο διαδίκτυο. Έναν επικό φόρο τιμής με 101 μπουκάλια στο συντριβάνι Bellagio στο Las Vegas. «Όταν ανεβάσαμε το βίντεο ήταν ένα Σάββατο πρωί, Ιούνιος. Το είπαμε σε έναν μόνο άνθρωπο. Την επόμενη μέρα είχαμε 14.000 προβολές και το απόγευμα εκατοντάδες χιλιάδες και το είχαμε πει σε ένα μόνο άτομο!».

Στα τέλη του 2006 το θέαμα είχε γίνει viral με 12,5 εκατ. προβολές. Kάτι έκανε τον κόσμο να θέλει να δημιουργήσει δικά του βίντεο με Μentos and Coke. Ο Stephen και ο Fritz είχαν δική τους θεωρία για την επιτυχία του: «Η αγαπημένη στιγμή όλων στο βίντεό μας, λένε πάντα, ότι είναι η στιγμή ανθρωπιάς, την οποία καταλαβαίνεις. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα μεταδοτικό».

Η μετάδοση βοήθησε στην παγκόσμια αύξηση των πωλήσεων της Diet Coke κατά πάνω από 5% και των Μentos κατά 15%. Η Silicon Valley πρόσεξε την αυξανόμενη δύναμη του YouTube.
 

 
Χημικοί της πίσω αυλής.
 
 
Στο μεταξύ, η έκρηξη του περιεχόμενου βίντεο σήμαινε, ότι οι σέρβερ του κυριολεκτικά έλιωσαν. Ο Steven Shen λέει: «Ενίοτε απείχαμε ώρες από το να μας τελειώσει ο αποθηκευτικός χώρος. Δεν χωρούσε άλλα βίντεο. Έμεναν τέσσερις ώρες. Δεν περίμενα να εκραγεί τόσο γρήγορα. Ήταν καλό, αλλά τίναζε και την πιστωτική  μου στον αέρα».

Το YouTube χρειαζόταν μεγαλύτερο σπίτι και γρήγορα. Δύο χρόνια από την ίδρυσή του αγοράστηκε από την Google για 1,65 δις δολάρια. Η εξαγορά του YouTube από την Google ήταν από τις καλύτερες συμφωνίες στην ιστορία. Η αξία του YouTube σήμερα, υπολογίζεται σε 70 με 80 εκατομμύρια περίπου.

Το YouTube είχε πλέον τους πόρους ενός σημαντικού παράγοντα. Τα viral βίντεο θα απογειώνονταν με εντελώς νέο τρόπο.

Viral διασημότητες
Ο κυνηγός μουσικών ταλέντων Scooter Braun έψαχνε τον κατάλληλο άνθρωπο, έναν αληθινό σταρ. Αναγνώρισε την προοπτική του YouTube από νωρίς. Εκεί, βρήκε έναν 13χρονο τότε καναδό, τον Justin Bieper, που είχε ανεβάσει ένα βίντεό του από διαγωνισμό ταλέντων. Προσπάθησε πρώτα να τον προωθήσει στις δισκογραφικές. Όλες τον απέρριψαν. Είπαν, ότι αφού είναι στο YouTube δεν μπορεί να φέρει χρήματα.

Ο Scooter στράφηκε ξανά στο YouTube και σκέφτηκε στρατηγικές, για να χτίσει στον Bieper ένα πιστό κοινό: «Ένα κόλπο που χρησιμοποίησα, για το οποίο δεν έχω ξαναμιλήσει, είναι, ότι δεν τον άφησα ποτέ να συστηθεί. Αυτό το έκανα, γιατί όταν βλέπεις ένα βίντεο, όπου δεν συστήνεται κάποιος και το βίντεο είναι εκπληκτικό, νιώθεις, ότι βλέπεις κάτι που δεν πρέπει. Είναι πιο συναρπαστικό. Αυτό είναι ένα από τα κόλπα, που θεώρησα, ότι είχαν επιτυχία κι έφερναν όλο και περισσότερες προβολές».
 
 

 
Justin Bieper.
 
Έπειτα, έλεγξε την διαδικτυακή δημοτικότητα του Bieper στον αληθινό κόσμο. Ούτε ο Scooter ούτε η μουσική βιομηχανία προέβλεψαν, πως θα άλλαζε τα πάντα. «Ανακοίνωσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ότι θα έπαιζε ακουστικά και θα υπέγραφε αυτόγραφα μπροστά από την Universal Music στο Λονδίνο. Έπαιξε κιθάρα και όλο το πλήθος τραγουδούσε ταυτόχρονα όλους τους στίχους χωρίς καν να έχει κυκλοφορήσει το τραγούδι. Όλοι στην δισκογραφική κοιτούσαν από τα παράθυρα σοκαρισμένοι, γιατί κανείς δεν είχε φέρει τόσο κόσμο. Δεν είχε καν κυκλοφορήσει τραγούδι. Τότε ήξερα, ότι έπιασε, λόγω του YouTube».
 
Ο Justin Bieper ήταν η διατριβή, του να πάρεις κάποιον από το YouTube χρησιμοποιώντας τον ως πλατφόρμα και να χτίσεις έναν παγκόσμιο σταρ. Ήταν το πρώτο παγκόσμιο φαινόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το YouTube ήταν η πλατφόρμα για να επιτευχθεί αυτό.

Άλλαξε τελείως την μουσική βιομηχανία ως προς την ανακάλυψη και την προώθηση. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Scooter: «Αν πας σε δισκογραφική εταιρία τώρα και πεις, ότι έχεις νέο καλλιτέχνη σου ζητάνε βίντεο στο YouTube και πόσες προβολές έχει».

Ο Scooter είχε δημιουργήσει τον πρώτο παγκόσιο σούπερ σταρ του YouTube, όμως κανείς δεν είχε προβλέψει την επιδημία που ερχόταν.

Ο επόμενος σούπερ σταρ μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε και όπως αποδεικνύνεται από οπουδήποτε. Ο επόμενος λοιπόν, παγκόσμιος σταρ χάριν του YouTube ήταν ο νοτιοκορεάτης ποπ καλλιτέχνης Psy, άγνωστος έξω από την χώρα του, αλλά με πάνω από δέκα singles επιτυχίες.

Χρόνια από το ξεκίνημά του, το YouTube κατέστησε εφικτή την σχεδόν στιγμιαία μετατροπή ανερχόμενων ποπ σταρ σε  παγκόσμιες διασημότητες. Το 2012 ο Psy έγραψε ένα τραγούδι, που σατίριζε τη σικάτη γειτονιά του στην Κορέα, το Gangnam. Είναι κάτι σαν το Beverly Hills. Της μόδας και πλούσια. Έριξε ενέργεια, ώστε να δημιουργήσει μία νέα χορευτική φιγούρα.

«Έχω δικές μου χορογραφικές ομάδες στην Κορέα», λέει ο Psy, «και δουλέψαμε, για να φιάξουμε νέα φιγούρα για το νέο τραγούδι. Δοκιμάσαμε τα πάντα, όχι μόνο τον χορό του αλόγου, αλλά... όλα τα όντα στο Σύμπαν». Ο Psy τελικά κατέληξε σε έναν αλογίσιο χορό και έφιαξε ένα βίντεο μόνο για την Κορέα. «Δεν ήμουν καθόλου φίλος του internet. Δεν είχα Twitter και Facebook και ειλικρινά δεν ήξερα τόσα για το YouTube πριν από το Gangnam Style». Όμως, ένα μέλος της ομάδας του τον έπεισε να ανεβάσει το νέο βίντεο.Δύο εβδομάδες αργότερα του τηλεφωνεί o Scooter Braun, ο οποίος «μυρίζοντας» μία ακόμη επιτυχία μαζί με την ομάδα του και το δίκτυό τους μετέδωσαν τον πυρετό του Gangnam Style στη Δύση. «Πολλές παγκόσμιες διασημότητες άρχισαν να κάνουν tweet το βίντεό μου. Η  Britney Spears, ο Robin Williams, ο Tom Cruise. Μου είπαν, ότι το τραγούδι έγινε trending στο Tweeter και λέω τι είναι trending;».

Πολλοί άνθρωποι ήθελαν να μάθουν τις χορευτικές φιγούρες. Φαίνεται, ότι κανείς δεν είχε ανοσία στον ιό του Gangnam, ούτε καν ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. «Έγινε ο δεύτερος διάσημος Κορεάτης στον κόσμο τώρα», λέει χαριτολογώντας ο Psy. Και βέβαια, γέννησε αμέτρητα αντιγραφα. Ήταν ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Αυτό που έκανε ήταν τρελό. Εξέπλησσε. Οι περισσότεροι το μοιραζόντουσαν με άλλους. Ο ίδιος ο Psy εκπλησσόταν κάθε μέρα.
 
Ο ασχολούμενος εμπορικά με την κοινωνική δικτύωση Brendan Gahan, έχει την δική του άποψη για αυτό: «Τα πλήθη τραβούν τα πλήθη. Το κοινοποιούν. Το βλέπουν και οι φίλοι τους, δεν θέλουν να μείνουν απ΄ έξω, έτσι γίνεται χιονοστιβάδα».
 
Όλοι είδαν το βίντεο να εξαπλώνεται από την Κορέα στις ΗΠΑ, στην Νότιο Αμερική, στην Ευρώπη. Με το Gangnam Style να έχει ένα εκατομμύριο προβολές την ημέρα, ο Psy θα ζει στη σκιά του; «Αυτό, που μετανιώνω περισσότερο σ΄ όλη μου την ζωή, ήταν αυτή η φιγούρα του χορού του αλόγου. Δεν μπορώ να την ξεπεράσω».


 
O Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον ποπ σταρ Psy.

  
«Φιάξαμε μια στρατηγική», εξηγεί ο Scooter, «και τώρα έχει τις περισσότερες προβολές στην ιστορία του internet». Το Gangnam Style έχει προβληθεί πάνω από 2,3 δις φορές. Όσοι είναι όλοι οι κάτοικοι Κίνας, Ευρώπης και Αμερικής μαζί. «Eίναι απίστευτο, σα να σε χτυπάει κεραυνός. Έδωσε λίγη χαρά σε όλους. Η μουσική πάντα το κάνει αυτό, μόνο, που τώρα, ένας ελαφρά υπέρβαρος ─συγνώμη Psy─ κορεάτης μπορεί  να κάνει ένα χορό, ένα τραγούδι, ένα εκπληκτικό περιεχόμενο, να το ανεβάσει στο internet και να το χαρεί όλος ο κόσμος σε δευτερόλεπτα. Αυτό ποτέ πριν δεν ήταν δυνατό».

Το Gangnam Style έδειξε, ότι το YouTube τώρα προσέγγιζε τον παγκόσμιο πληθυσμό όσο  τίποτε άλλο. Σύντομα δεν εκμεταλευόντουσαν αυτή την δύναμη μόνο οι ποπ σταρ.

Κλικ και ψήφος
Καλό ή κακό, το YouTube έγινε το τρέχον εργαλείο προπαγάνδας της εποχής μας. To 2008, ένας οραματιστής αναγνώρισε τη δύναμη του internet στο νέο κοινό. Βοήθησε όμως το YouTube στην εκλογή ενός outsider ως προέδρου των ΗΠΑ;

Το 2007, ο Barack Obama είχε αντίπαλο την καλά χρηματοδοτούμενη Hillary Clinton για την προεδρική υποψηφιότητα των δημοκρατικών. Η Hillary Clinton είχε το περισσότερο κόμμα πίσω της, έτσι η μόνη οδός για τον Obama ήταν ένα μεγάλο κίνημα βάσης. Ο Joe Rospars ήταν ένας νέου είδος σχεδιαστή στρατηγικής. Επικεφαλής της εκστρατείας του Obama στα κοινωνικά δίκτυα. Ξεκίνησε με το site του, όπου έλεγε ο Obama: «Ελπίζω να χρησιμοποιείτε αυτό το site ως εργαλείο για να οργανώσετε φίλους και γείτονες στα δίκτυά σας Μπορούμε να κάνουμε μια άλλου είδους εκστρατεία. Μπορεί να συμβεί μόνο αν εμπλακείτε εσείς».
 
Ο στόχος του Rospars ήταν να προωθήσει το περιεχόμενο των θέσεων του Obama από το YouTube. Να τηλεφωνούν από το σπίτι, να χτυπούν πόρτες πληρώνοντας πέντε έως δέκα δολάρια. Αυτή ήταν η φύση της δραστηριότητας από την βάση.

Το βίντεο μιας ομιλίας του από το YouTube («Yes we can») έγινε viral μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Το ίδιο και η εκστρατεία του. Το απίστευτο είναι, ότι αυτό το βίντεο το έφιαξαν υποστηρικτές και όχι η προεκλογική ομάδα του Obama. Tο ανέβασαν στο YouTube, όπου του επέτρεψε να διαδοθεί.

Ενώ το YouTube έφερνε τον Obama όλο και πιο κοντά στον Λευκό Οίκο, οι ανταγωνιστες του απάντησαν αμφισβητώντας το ιστορικό του στο θέμα της φυλετικής πολιτικής. Απείλησαν να διχάσουν τους υποστηρικτές του. Ήταν κομβικό σημείο για την εκλογή. Θα βυθιζόταν; Πώς θα απαντούσε; Όλοι περίμεναν την ομιλία.

Η ομιλία του Obama για τη φυλή («A more perfect union») θεωρήθηκε, ότι άλλαξε το παιχνίδι. Ανέβηκε στο YouTube κι έγινε χιονοστιβάδα με 1,6 εκατομμύρια προβολές σε μόλις 48 ώρες. Τα κατάφερε εκπληκτικά. Το παραδέχτηκαν ακόμη και οι επικριτές του.

 Crush on Obama.
 
 
Μετά από αυτή την επιτυχία, η ομάδα του πόσταρε πάνω από δύο χιλιάδες βίντεο στο YouTube, καθώς προέλαυνε προς τον Λευκό Οίκο. Ανύψωσε το προφίλ του Obama σε όλη την χώρα. Παράλληλα, οι οπαδοί του Obama αναλάμβαναν δράση προστάροντας τα δικά τους μηνύματα υπέρ του στο διαδίκτυο. Το «Crush on Obama» έγινε viral με πάνω από 26 εκατομμύρια προβολές.

Σύμφωνα με τον Rospars, ο κόσμος διψά για περιεχόμενο, που διαφέρει από τον παραδοσιακό τύπο. Το YouTube τους επέτρεψε να κάνουν εκστρατεία βάσης, για να εκλεγεί ένα αουτσαιντερ πρόεδρος των ΗΠΑ. Αφού έγινε πρόεδρος ο Obama, συνέχισε να το χρησιμοποιεί, για να απευθυνθεί απ΄ ευθείας στο έθνος.

Η εκστρατεία του Obama στο YouTube απέδειξε μια και καλή, ότι ο οποιοσδήποτε μπορούσε να περάσει το μήνυμά του στον κόσμο. Η αξία ενός καναλιού σαν αυτό είναι ο εκδημοκρατισμός. Ο Rospars λέει, ότι πριν τα ΜΜΕ έκριναν τι θα βλέπαμε. Τώρα όμως, ο καθένας μας μπορεί να δημιουργήσει ειδήσεις.

 
Ενώ το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης έχει κατοχυρωθεί εδώ και αιώνες, στον cyber χώρο σήμερα, η εικόνα φαίνεται, πως είναι εντελώς διαφορετική. Εδώ, ισχύει η δικτατορία της βλακομάζας των χρηστών, οι οποίοι θίγονται, εξαγριώνονται και προβαίνουν σε ομαδικές αναφορές και κατεβάσματα βίντεο, ιστοσελίδων κ.ά., όταν κάποιος ενοχλητικός γι΄αυτούς, διαφωνήσει ή ─ακόμα χειρότερα─ ειρωνευτεί τα πιστεύω τους.
 
Ένας από τους πιο συχνούς λόγους διαγραφής μιας ανάρτησης, ενός βίντεο, ενός λογαριασμού ή μιας σελίδας από το Facebook ή από άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι η προώθηση περιεχομένου, που δυσφημεί μια ομάδα προσώπων. Eπειδή όμως, δεν μπορεί να υπάρξει κοινά αποδεκτός ορισμός της δυσφήμησης, τα μέσα θεωρούν, ότι αυτό συμβαίνει, όταν μια ομάδα προσώπων διαμαρτυρηθεί μαζικά. Το Facebook μάλιστα, προτρέπει τους χρήστες να αναφέρουν περιεχόμενο, που θεωρούν απαράδεκτο ή ότι τους θίγει.
 
Στο Twitter, στο Youtube κ.ά. μέσα, επιτρέπεται να λές και να ανεβάζεις ό,τι σαχλαμάρα θέλεις: για τον καιρό, για γκόμενες, για το γατάκι σου, ρεψίματα κ.λπ. κ.λπ., μπορείς ακόμα και να αναπαράγεις ελεύθερα κι άκριτα με ένα απλό copy/paste οποιαδήποτε ανοησία κυκλοφορήσει, ειδικότερα δε, εθνικούς, θρησκευτικούς ή άλλους μύθους και ηλιθιότητες.


Διαβάστε
στην «
Ελεύθερη Έρευνα»:
Βλακεία ενωμένη,
ποτέ νικημένη!
  
Αυτό, που δεν επιτρέπεται επ΄ουδενί όμως, είναι να πειράξεις
ή έστω να αμφισβητήσεις τις εθνικο-θρησκευτικές ονειρώξεις
της cyber μάζας.
Τότε, τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή...Ειδησεογραφικά virals
Το 2007 το YouTube υπέστη μια σεισμική μεταβολή. Το σύγχρονο έξυπνο κινητό κυκλοφόρησε μαζικά δημιουργώντας ένα νέο τρόπο καταγραφής και μοιράσματος ειδήσεων. Την δημοσιογραφία των πολιτών.

Κάποιος τραβάει ένα βίντεο με το κινητό του. Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να το δουν σε λίγα λεπτά και να το κοινοποιήσουν σε χιλιάδες ακόμα την επόμενη ώρα, όπως το πρόσφατο παράδειγμα με το σεισμό στο Νεπάλ. Οποιοσδήποτε με κινητό και πρόσβαση στο internet μπορεί  να γίνει δημοσιογράφος. Βίντεο καταστροφών στο YouTube την ώρα που συμβαίνουν έχουν ένα προσωπικό τόνο και ένα ρεαλισμό για γεγονότα, που αλλιώς θα τα νιώθαμε αρκετά αφηρημένα. Είναι πολύ δύσκολο να μην συγκινηθείς και να μην συμπονέσεις. Στα χέρια των πολιτών δημοσιογράφων η δύναμη του viral βίντεο μπορεί να μετατρέψει προσωπικές ιστορίες σε παγκόσμιες.

Το YouTube επέτρεψε σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν μηχανισμούς μοιράσματος των ιστοριών τους. Μπορείς να πάρεις μια πολύ προσωπική ιστορία και ξαφνικά χρησιμοποιώντας το φαινόμενο του viral να της δώσεις ένα επίπεδο παγκόσμιας συμπάθειας.

Τον Ιούνιο του 2009, στη διάρκεια διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, η 26χρονη Neda Agha-Soltan πυροβολήθηκε στο δρόμο. Oι εικόνες ενός κινητού από το Ιράν έγιναν viral στο YouTube και σόκαραν τον κόσμο. Δεν ήταν μόνο, που σκοτώθηκε βάναυσα, ήταν κι ότι ένα βίντεο με πολύ αδρές λεπτομέρειες από τον φόνο της τραβιόταν εκείνη την στιγμή και με το YouTube η ιστορία αυτή έγινε παγκόσμια.

Viral βίντεο άρχισαν να προωθούν την κοινωνική αλλαγή. Αλλαγή, που εξαπλωνόταν στη Μέση Ανατολή, σε αυτό, που έγινε γνωστό ως Αραβική Άνοιξη.

Η βία δεν μπορεί να συμβαίνει μυστικά τώρα πια είτε πρόκειται για αυταρχικές κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή είτε για αστυνομική βία στις ΗΠΑ.

Την εποχή του YouTube και των έξυπνων κινητών όλοι είναι δυνητικοί δημοσιογραφοι. Για να απελάσεις όλους τους δυνητικούς δημοσιογράφους πρέπει να απελάσεις τους πάντες. 
Εικόνες από κινητό
από τη δολοφονία
της Neda Agha-Soltan.

 
   
Κάθε είδους κοινωνική αλλαγή είχε ένα στοιχείο ενημέρωσης. Το θεμελιώδες εργαλείο ενημερωτικής προπαγάνδας της εποχής μας είναι το YouTube. Αυτό δεν σημαίνει, ότι είναι ένας μηχανισμός, που λέει αλήθειες. Είναι ένα εργαλείο, όπως όλα τα άλλα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικές ομάδες για διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
 

Η άνοδος των youtubers
Το YouTube είχε βοηθήσει στην εκλογή προέδρου, την ανατροπή καθεστώτων και στην δημιουργία παγκόσμιων φαινομένων. Τώρα, θα έκλεινε ο κύκλος, καθώς συνηθισμένοι άνθρωποι θα εξαργύρωναν τον πυρετό του YouTube. Έφερε μια νέα γενιά δημιουργών των media και η βάση των θαυμαστών τους είναι τεράστια.

Το «Variety» ρώτησε έφηβους ποιους σταρ προτιμούν. Οι πέντε κορυφαίοι ήταν όλοι youtubers, δηλαδή συνηθισμένοι άνθρωποι, που δημιουργούν περιεχόμενο για τα κανάλια τους. Προσπαθούν να κάνουν το YouTube πιο πολύ σαν τηλεοπτικό δίκτυο. Προωθούν τους σταρ τους με διαφημιστικές εκστρατείες, κάτι, που πριν έκαναν μόνο τα MME.

Στην αρχή είχαν προσωπικά βίντεο. Τραβούσες κάτι και το μοοιραζόσουν. Κάτι που άλλαξε ριζικά είναι, ότι όλο και περισσότεροι κάνουν τακτικές παραγωγές. Αυτά τα «οικιακά» κανάλια του YouTube έχουν δισεκατομμύρια προβολές δημιουργώντας μια νεα γενιά εκατομμυριούχων της κρεβατοκάμαρας.

Δυο από τους πιο επιτυχημένους δημιουργούς στο YouTube ξεκίνησαν με stand up comedy και δημιούργησαν επικές μάχες ραπ της ιστορίας. Έβαζαν δύο σύμβολα να αντιπαρατίθενται σε διαγωνισμό ραπ. Δύο ράπερς, οι Peter Shukuff και Lloyd Ahlquist, λένε:  «Αρχίσαμε να κάνουμε ζωντανά συναυλίες στο δωμάτιό μας για την κάμερα. Παραμένει ζωντανό, αλλά μέσα από φακό κάμερας και πάλι χαιρετάς, ευχαριστείς και δίνεις ραντεβού, αλλά σε βλέπουν μόνο από τον υπολογιστή τους. Σου δίνουν κλικς αντί για κλαπς (χειροκροτήματα)».

Το «Epic Rap Battles» παράγεται σε ένα μικροσκοπικό στούντιο στο Los Angeles. Άρχισαν με τον John Lennon εναντίον του παρουσιαστή Bill Ο΄Reilly. Το βίντεο είχε προϋπολογισμό πενήντα δολάρια, είχε όμως, 150.000 προβολές, έτσι είπαν να φτιάξουν κι άλλο. Μεταξύ των προτάσεων ήταν ο Darth Vader εναντίον του Hitler. Συμφώνησαν κι οι δύο, ότι θα ήταν αστείο. Και πράγματι, έγινε μεγάλη επιτυχία. Μπήκε στην πρώτη σελίδα του Youtube, το οποίο σήμαινε ένα εκατομμύριο επιπλέον προβολές.
 


Epic Rap Battles.
Σύντομα, οι έξυπνες μάχες τους τραβούσαν εκατομμύρια θεατές, την ημέρα που τις ανέβαζαν. Το «Epic Rap Battles» είναι από τα πιο επιτυχημένα κανάλια στο YouTube. Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας του λοιπόν; «Στον κόσμο αρέσει ο ανταγωνισμός και να παίρνει θέση», λένε ο Peter κι ο Lloyd. «Να υποστηρίζει τους αγαπημένους του. Επίσης ήταν σημαντικό, ότι στο τέλος του βίντεο ρωτούσαμε: Ποιος νίκησε; και ο κόσμος θέλει να συμμετέχει». 
  
Με ερασιτεχνικά κανάλια, όπως αυτά να βγάζουν εκατομμύρια, το YouTube κάνει μεγάλη επένδυση φτιάχνοντας δικό του στούντιο στο Los Angeles. Σημαντικοί δημιουργοί καναλιών το χρησιμοποιούν δωρεάν. Οι youtubers γίνονται το νέο Hollywood του μέσου ανθρώπου. Στα εκατό κορυφαία κανάλια δεν είναι κανένα εμπορικό προϊόν. Υπάρχουν λίγες μόνο εταιρίες ΜΜΕ. Υπάρχουν μόνο άτομα, που γνώρισαν απίστευτη επιτυχία στο YouTube. Οι youtubers είναι ένα νέο είδος σταρ. Δημιουργούν άμεση σχέση με τους θαυμαστές τους από τους υπολογιστές τους. Τα άτομα, που γνώρισαν απίστευτη επιτυχία, είναι αυτά, που μπόρεσαν να καλλιεργήσουν ένα κοινό.

Γάτες
Πολλές επιτυχίες στο YouTube αφορούν ανθρώπινα θέματα. Ανθρώπους. Πρόσωπα. Αστεία. Συναισθηματικά φορτισμένα. Θλιβερά πράγματα. Είναι αφήγηση ανθρώπινων ιστοριών κατά βάθος. Αν όμως οι μεγαλύτεροι σταρ στο YouTube δεν είναι άνθρωποι;

Ώσπου να διαβάσετε αυτό το άρθρο θα έχουν ανέβει χιλιάδες ώρες βίντεο στο YouTube. Στον πλανήτη YouTube όλοι μπορούν να αποφασίσουν τι μοιράζονται και το περιεχόμενο, που ανεβάζουν στον εικονικό κόσμο, ο οποίος μπορεί να έχει αντίκτυπο στον πραγματικό. Είχαν ιδέα οι ιδρυτές του YouTube, ότι οι μικρή νεοφυής επιχείρησή τους θα είχε τέτοιο αντίκτυπο; Ο Steve Chen λέει: «Σίγουρα ξεπέρασε, ότι στόχους είχαμε θέσει, όταν ξεκινήσαμε το YouTube δέκα χρόνια πριν. Δεν περιμέναμε ποτέ βίντεο, που να φτάνουν τα εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια προβολές».
 
Το YouTube χρωστά την επιτυχία του στα εκπληκτικά νούμερα προβολών, όμως πόσα ξέρει ο ίδιος ο Steve για το τι κάνει ένα βίντεο viral; «Συχνά βίντεο που ανέβαζα έδειχναν πάντα την γάτα μου και δεν ήταν, ότι ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα απλώς είχα το πρώτο βίντεο με γάτα στο YouTube»(Pajamas Steve’s cat). Αυτό, που ούτε ο Steve μπορούσε να προβλέψει ήταν, ότι οι γάτες θα γίνονταν οι viral σούπερ σταρ του internet.
  
Τι κάνει το internet να γυρίζει; Οι γάτες! Υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια βίντεο με γάτες στο YouTube, τα οποία έχουν πάνω από 24 δις προβολές. Οι γάτες είναι από τα πιο δημοφιλή είδη του YouTube. Οι γάτες είναι λίγο απόμακρες. Δεν ζητούν την προσοχή σου. Δεν ζητούν τίποτα. Αδιαφορούν. Κι αυτό σε μια εποχή, που όλοι ζητούν την προσοχή και την έγκρισή σου, γίνεται ακαταμάχητο.

Ποιες είναι λοιπόν κάποιες από τις κορυφαίες σταρ γάτες στο YouTube; Αν ακούσετε, ότι το YouTube είναι «γάτες, που παίζουν πιάνο» μάλλον αυτή είναι η αιτία. Το αρχικό βίντεο
«Keybord cat» είχε πάνω από 40 εκατομμύρια προβολές, όμως μια γάτα πήγε ένα βήμα παραπέρα και μετέτρεψε την viral φήμη σε λεφτά.
 
  

 
Grumpy cat.
 
Η Grumpy cat (γκρινιάρα γάτα, κατά κόσμον Tardar Sauce) είναι μια πραγματική διασημότητα αξίας εκατομμυρίων. Έχει δικό της κανάλι στο YouTube, συμβόλαια για βιβλία και εμπορεύματα.

Γιατί οι γάτες όμως;

Ο κόσμος άρχισε να φιάχνει βίντεο εύκολα. Κάθονται λοιπόν και κοιτάζουν το σπίτι τους. Και αυτό είναι το μόνο ενδιαφέρον. Γιατί οι γάτες όμως, κι όχι τα σκυλιά; Είναι θέμα προς συζήτηση.

Με βίντεο, ακόμα και με γάτες να αποδεικνύονται  επικερδή φυσικό είναι ο κόσμος να ψάχνει το μυστικό των viral βίντεο. Αν βρεις τι κοινό έχουν τα virals θα βγάλεις μια περιουσία. Είναι σαν να παίζεις ποπ επιτυχίες και να ψάχνεις τι κοινό έχουν. Μπορεί μερικές φορές να βρείς κάποια κοινά, αλλά ματαιοπονείς.
 
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η ζωή κάποιων πρώιμων σταρ του YouTube άλλαξε τελείως. Οι χημικοί της πίσω αυλής τώρα έχουν τα EepyBird Studios και φτιάχνουν virals για μάρκες: Coke, Office και τα McDonald’s. Έχουν ακόμα και viral μανιφέστο: «Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά, που κάνουν ένα βίντεο viral. Δεν χάνεις την ώρα σου. Μπες κατευθείαν στο ψητό. Να είσαι αξέχαστος. Κάνε κάτι, που δεν έχουμε ξαναδει. Όμως πραγματικά, τελικά αφορά το ανθρώπινο».

Το βίντεο του Harry και του Charlie έχει πλέον προβληθεί λίγο κάτω από ένα δις φορές, δηλαδή περίπου το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αν κάποιος δει κάτι αστείο και γελάσει, ωραία. Αν όμως το μοιραστεί με άλλους και γελάσουν κι αυτοί τότε έχουν αυτή την κοινή εμπειρία.

Το viral βίντεο έχει γίνει κοινωνικό φαινόμενο. Ένας ιός, στον οποίον κανείς μας δεν έχει ανοσία. Το YouTube ήταν για τα παιδιά ό,τι το βυνίλιο στην εποχή του και οι κασέτες για τους μεγαλύτερους. Ξαναγράφει τους κανόνες της λαϊκής κουλτούρας. Οι βιομηχανίες ─ φύλακες δεν ελέγχουν πια την οθόνη σου. Εσύ αποφασίζεις.

Όπως δηλώνει αστειευόμενος ο Psy: «Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να κάνω άλλο ένα viral βίντεο στα επόμενα... πενήντα χρόνια».
Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο βασίστηκε
σε απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα
από την ταινία «Τhe 2000's Youtube Revolution»
παραγωγής Αντιdοte Ρrοductiοn για το Νatiοnal Geοgraphic.
Οι φωτογραφίες και οι υπότιτλοι έγιναν με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 35471 έγραψε...
ΤΟ ''VIRAL'' ΤΟΥΣ ΚΟΜΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΤΙΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ ''ΓΟΡΓΟΣ ΝΟΥΣ''.ΚΑΙ ΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΕΥΡΥΑΛΗ'' .ΙΔΕ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ ΗΣΙΟΔΟΥ ΑΠΟ ΣΤΙΧΟ 233 ΕΩΣ ΚΑΙ 336.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ YOU TYBE :ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ Ο ΤΥΜΒΟΣ ΕΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΛΟΜΟΡΦΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ.
12.10.2015, 08:21:33

Ανώνυμος 35472 έγραψε...
Δίκιο έχεις. Όλα ελληνικά είναι. Όχι μόνον το "viral" από το "ευρυάλη" ή το "youtube" από το "εγώ ο τύμβος", αλλά κι άλλα πολλά.
Για παράδειγμα, ο "Τσε Γκεβάρα" προέρχεται από το "ΤΣΕ ΚΑΙ ΒΑΡΑ" και συγκεκριμένα από τον αρχαίο έλλληνα Μυγώτη τον Αφρικανό που βαρούσε μύγες Τσε-Τσέ κι είχε συγγράψει το πόνημα "Περί εντόμων", το οποίο έκλεψε αργότερα η Μπάγιερ κι έβγαλε τα εντομοαπωθητικά.
12.10.2015, 10:33:19

Ανώνυμος 35473 έγραψε...
Kωλο-σός της γνώσης ο Παπαδόπουλος
12.10.2015, 11:34:42

gerakina έγραψε...
Λάθος κ. Παπαδόπουλε.
Τα virals βγαίνουν από τους βαρεμένους (όπως εσύ).
12.10.2015, 15:27:36

Ανώνυμος 35476 έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=C8gQlAdpkd8
https://www.youtube.com/watch?v=SGbvu3y1hk0

Τέρας μορφώσεως το παιδί!
lol

12.10.2015, 22:45:34

Ανώνυμος 35480 έγραψε...
ΒΡΙΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ Ο,ΤΙ ΥΠΑΡΧΩ
ΣΚΟΠΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΝΩΝΥΜΟΥ 35 473
ΚΑΙ ΕΓΩΟΙΣΤΡΟ ΛΑΓΝΟΥ ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥ
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΛ ‘’ΤΕΡΡΑ—ΑΡΟΥΡΑ--’’ –«ΓΗ ΜΑΣ»-- ΛΑΤΙΝΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ.
ΕΜΕΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΛΕΚΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΥ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ.
Kωλο-σός της γνώσης
Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ,
ΠΛΗΜΜΥΡΙΔΑ ΟΥΡΟΚΟΠΡΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΟΥ ΕΙΚΟΝΙΖΕΙ.
βαρεμένους (όπως εσύ).
ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΥΜΑΘΟΥΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΛΟΓΟΦΘΟΡΟ ΒΡΟΤΟΥ
Τέρας μορφώσεως το παιδί!
ΜΑΘΗΤΕΥΟΝΤΑΣ ΑΡΒΥΛΑΣ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΣΑΤΥΡΙΚΗΣ ΑΥΤΑΡΕΣΚΕΙΑΣ, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΕΙΟΙ ΓΕΛΩΤΕΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΛΟΙΟΥ ΩΣ
ΛΑΤΙΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟΣ ΓΙΑ…. ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ --‘’ΠΑΙΔΙΑΙ’--.
ΦΡΑΔΕΙΑΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ. (ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΕΛΛΗΝΟΓΡΑΦΕΙΣ ΛΑΤΙΝΟΝΟΗΜΟΝΕΣ)
ΟΠΩΣ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΤΙΧΟΔΕΤΟ:
στρεπτὴ δὲ γλῶσσ' ἐστὶ βροτῶν, πολέες δ' ἔνι ‘’μῦθοι’’
παντοῖοι, ‘’ἐπέων’’ δὲ πολὺς νομὸς ἔνθα καὶ ἔνθα.
ὁπποῖόν κ' εἴπῃσθα ἔπος, τοῖόν κ' ἐπακούσαις. (Ι) Υ.248 250
ἀλλὰ τί ἢ ἔριδας καὶ νείκεα ‘’νῶϊν ἀνάγκη’’’
ΆΙΝΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΡΗ
ΑΥΤΑ ΚΙ’ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΒΡΙΖΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΕΧΝΑΖΟΥΝ
ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΗΜΩΔΕΣ ΤΟΥΒΛΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΝΤΟΥΒΑΡΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΡΙΚΟ ΜΟΥ.
ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΥΧΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΟΙΚΟΣΤΑΤΟ.
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΛΕΩ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΔΑΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗΣ ΟΞΥΝΟΗΣΗΣ ΔΑΗΜΟΝΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΑΣ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΕΥΧΑΡΑ Η ΕΓΩΪΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΑΣ
ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ Μ’ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΙΧΟΜΙΛΙΑΣ;;;
ΘΑ ‘ΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΜΠΟΪ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΡΕΙΑΣ ΣΑΣ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

13.10.2015, 07:16:58

Ανώνυμος 35482 έγραψε...
Υ.Γ.
ΛΑΤΙΝΟΕΣ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΜΛΕΤ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ‘’ΝΑ ΖΕΙΣ ἤ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ’’
ΠΑΡΤΕ ΣΤΙΧΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΟΜΗΡΟ (Ο).Κ.193
ΘΥΜΗΣΗ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΠΤΟΫΧΗ ΦΡΑΔΕΙΑ
ΚΟΜΙΖΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΒΑΘΜΙΖΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΠΤΕΡΩΝΕΙ ΝΟΗΣΗ, ΠΥΛΕΥΕΙ ΔΥΪΚΑ ΟΝΕΙΡΩ ΚΕΡΟΕΝΤΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΦΕΡΟΝΤΑ…..
Ἀλλά φραζώμεθα θᾶσσον
εἴ τίς ἔτ΄ ἔσται μῆτις ἤ μή τίς. Ἐγώ δ’ οὐκ οἴομαι εἶναι: ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥ ΕΓΩ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ
ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΗΜΕΡΩΝ:ΟΜΗΡΟΣ ΜΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣ ΥΛΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΙΛΕΜΑ ΤΩΝ Υ/Η ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΩΣ ‘’Ι’’—‘’Ο’’

13.10.2015, 08:07:13

Ανώνυμος 35483 έγραψε...

Το παιδί είναι μαστουρωμένο!
Παίρνει χαλασμένα χάπια!
(Δεν μπορείτε όμως να τον λέτε πρεζάκια τον άνθρωπο)
lol

13.10.2015, 09:03:37

Ανώνυμος 35493 έγραψε...
Δεν είναι παιδί. Το λέει και ο ίδιος σε άλλη ανάρτηση πως είναι "γεροντοκόυτης". Άνοια γεροντική, μαλάκυνση εγκεφάλου; τράκο με τυρόπιτα όταν ήταν μικρός; έχωσε το κεφάλι του στο φούρνο όταν έλειπε η μαμά του; Μεγάλο στοίχημα πάντως να μαντέψει κάτι από τι υποφέρει ο άνθρωπος.
13.10.2015, 18:17:58

Ανώνυμος 35499 έγραψε...
ΕΥΓΕ
ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΡΑΨΕΣ ΤΡΕΙΣ ΣΕΙΡΕΣ ΣΤΟ ΜΠΟΪ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΓΩ ΣΟΥ
ΒΡΕ ΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΠΙΑ
ΠΑΨΕ ΣΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΜΕΝΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ
ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΑ ΞΥΠΝΙΟΣ.
ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ;;
ΛΟΛ
ΛΟΛΑΣ ΕΙΣΑΙ;;
ΚΑΙ ΛΟΛΕΨΕΣ ΑΛΟΛΑ ΤΑ ΥΛΗΛΟΑ ΕΡΜΗΝΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΙΧΩΝ
ΣΤΗΝ ΔΥΝΗ ἤ ΔΕΙΝΗ ἤ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΕΥΦΡΟΝΗΣ ΜΕΘΗΣ ΣΟΥ;;
ΑΛΛΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ
ΓΙΑ ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΓΝΩΣΕΩΝ ἤ ΜΗΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΤΟ ΜΠΟΪ ΤΩΝ ΥΒΡΕΩΝ ΛΟΓΩΝ ΣΟΥ ΝΑ ΚΟΥΡΝΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥΡΑ , ΧΑΠΙΑ, ΠΡΕΖΑΚΙΑΣ…..
ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΦΡΑΖΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΪ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ;;
ΘΩΡΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥΣ;;
ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ
(Δεν μπορείτε όμως να τον λέτε πρεζάκια τον άνθρωπο)
ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩΪΣΤΟ ΜΑΝΗΣ
ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΘΡΑΣΥΦΟΒΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ;;
ΚΑΥΧΙΕΣΑΙ Ο,ΤΙ ΔΟΞΑΖΟΥΝ ΤΟΥΤΑ ΤΑ ΛΕΚΤΙΚΑ ΣΟΥ;
ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΜΑΣΤΟΥΡΑ
ΜΗΠΩΣ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΑ………
ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
ΛΕΣ;; ΝΑ ΜΗ…..
ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
ΤΟΥΤΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΗΜΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ
ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ;
ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΛΕΝΕ
ΘΑ ΘΕΛΕΣ ΝΑ ΤΑ ΕΡΜΗΝΕΨΕΙΣ
ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑ
ΜΑΣΤΟΥΡΑ, ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΧΑΠΙΑ , ΠΡΑΖΑΚΙΑ ΛΑΘΟΣ ΠΡΕΖΑΚΙΑ ΕΙΠΕΣ ΜΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΣΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦ’’ΟΟ’’ΝΙΣΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΛΕΚΤΙΚΟ ΦΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΤΩΣ ΕΥΓΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΣ ΠΡΟΟΔΟ ΤΡΙΩΝ ΣΤΙΧΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΗ
https://www.youtube.com/watch?v=C8gQlAdpkd8
https://www.youtube.com/watch?v=SGbvu3y1hk0
ΤΟΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΑΛΛΩΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΘΕΙΣ.
ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ. ΣΕ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥΔΑΙΜΟΝΙΕ ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΟΝΑ ΛΟΛ!!!

Ανώνυμος 35493 έγραψε...
Δεν είναι παιδί. Το λέει και ο ίδιος σε άλλη ανάρτηση πως είναι "γεροντοκόυτης". Άνοια γεροντική, μαλάκυνση εγκεφάλου; τράκο με τυρόπιτα όταν ήταν μικρός; έχωσε το κεφάλι του στο φούρνο όταν έλειπε η μαμά του; Μεγάλο στοίχημα πάντως να μαντέψει κάτι από τι υποφέρει ο άνθρωπος.
ΆΙΝΤΕ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙ ΥΠΟΦΕΡΩ
ΥΠΟΦΕΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΚΡΥΦΟΔΟΥΛΕ ΠΟΥ ΑΝΤΡΕΙΟΣΥΝΗ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΟΥ
ΑΠΟ ΚΑΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΟ ΛΕΚΤΙΚΟ ΒΡΙΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙΣ
ΑΔΕΙΟ ΒΛΕΠΕΙς ΤΟ ΛΕΚΤΙΚΟ ΣΕ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΛΟΓΟ
ΔΥΣΚΟΛΟ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΛΕΞΕΩΝ ΑΦΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΟΥ ΜΕ ΣΤΥΓΑΙΑ ΒΙΑΙΑ ΓΙΟΜΑΤΟ ΕΙΝΑΙ, ΣΑΡΚΟΑΙΜΟΒΟΡΟΥ ΕΙΡΩΝΕΥΜΑΤΟΣ
Η ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ
ΑΝΟΙΑ: ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΗΜΟΝΑ ΣΕ ΥΒΡΕΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΑΥΤΑΡΕΣΚΗΣ ΕΓΩΠΑΘΕΙΑΣ
ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ:ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΜΕΤΙΚΟ ΜΑΛΑΚΙΟ
ΤΡΑΚΟ ΜΕ ΤΥΡΟΠΙΤΑ:ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ .ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΝΑ ΗΔΟΝΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΟΠΟΘΕΑΣΕΙΣ ΤΟΥ
ΣΤΟΙΧΗΜΑ: ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ. ΑΠΟ ΠΡΟΤΕΡΟΣ ΜΑΝΤΗΣ ΕΓΙΝΕ ΑΜΑΝΤΑΣ ‘’ΜΕΓΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ’’
ΕΙΠΑΜΕ ΤΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ
ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΟ
ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΥΒΡΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΑ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΑΙΤΥΠΕΙΟΥ ΛΟΓΙΔΡΙΑ.
ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΠΟΡΙΚΟ.
ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΑΣΤΗΣΩ ΛΟΛΟΥΔΙ, ‘’ΠΡΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ’’ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΥ ΝΑ ΚΥΛΙΣΤΩ.


14.10.2015, 06:37:25

Ανώνυμος 35502 έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=9L2SyMV8ZfM
https://www.youtube.com/watch?v=g68mMzgExrg

14.10.2015, 07:40:43

Ανώνυμος 39365 έγραψε...
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ, ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΙΑΤΕΣ

ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΜΕ ΓΑΜΨΕΣ ΜΥΤΕΣ

ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

ΣΛΑΒΟΙ ΟΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ

ΑΡΑΒΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΙΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΙ

~

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ
02.08.2016, 05:33:31

Ανώνυμος 40951 έγραψε...

https://www.youtube.com/watch?v=XsSzOR_WjI0

09.02.2017, 14:29:23

Ανώνυμος 43882 έγραψε...

http://www.naftemporiki.gr/story/1275372/o-kosmos-tou-internet-se-ena-lepto

12.09.2017, 22:27:30


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

6+2=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...