Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

ΜΑ ΓΙΑΤΙ
ΔΕΝ ΜΕ
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;


Γιατί οι άντρες και οι γυναίκες
σκεφτόμαστε διαφορετικά
και πώς να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας

Pease Allan & Barbara,
έκδ. ''Διόπτρα''


Έγραψε στις 08.03.2015 ο/η: Λούπου Μαρία

Επιστροφή


Η Μπάρμπαρα και ο Άλαν ετοιμάζονταν να πάνε σε ένα κοκτέιλ πάρτι. Η Μπάρμπαρα είχε αγοράσει καινούριο φόρεμα και ήθελε να είναι όμορφη. Έβγαλε δύο ζευγάρια παπούτσια, ένα μπλε και ένα χρυσαφί. Κι ύστερα έκανε την ερώτηση, που τρέμουν όλοι οι άντρες: «Ποια να φορέσω με αυτό το φόρεμα, αγάπη μου;».

Ένα παγερό ρίγος διέτρεξε τη σπονδυλική στήλη του Άλαν. Σκούρα τα πράγματα. «Ε... χμ.... Όποια σου αρέσουν καλύτερα, αγάπη μου», τραύλισε. «Έλα τώρα, Άλαν», του είπε εκνευρισμένη εκείνη, «ποια πάνε καλύτερα, τα μπλε ή τα χρυσαφί;». «Τα χρυσαφί!» απάντησε νευρικά ο Άλαν. «Γιατί δεν σ' αρέσουν τα μπλε;» τον ρώτησε. «Τα πλήρωσα μια περιουσία κι εσύ δε θέλεις ούτε να τα βλέπεις».

Ο Άλαν έσκυψε το κεφάλι. «Αν δεν σ’ ενδιαφέρει η γνώμη μου, Μπάρμπαρα, να μην τη ζητάς!», είπε. Νόμιζε, πως του ζήτησε να λύσει ένα πρόβλημα, αλλά, όταν το έλυσε, κάθε άλλο παρά τον ευχαρίστησε. Η Μπάρμπαρα όμως, είχε κάνει αυτό, που συνηθίζουν όλες οι γυναίκες: σκεφτόταν δυνατά. Είχε αποφασίσει ήδη ποια παπούτσια θα φορέσει και δεν ήθελε άλλη γνώμη. Ήθελε να επιβεβαιωθεί για την ωραία εμφάνισή της.

Η στρατηγική
των «μπλε ή χρυσαφί παπουτσιών»

Αν ρωτήσει μια γυναίκα ποια παπούτσια να διαλέξει, «τα μπλε ή τα χρυσαφί», ο άντρας δεν πρέπει να της απαντήσει. Αλλά να τη ρωτήσει: «Έχεις διαλέξει ήδη, αγάπη μου;» Οι περισσότερες γυναίκες θα αιφνιδιαστούν από αυτή την απάντηση, γιατί οι περισσότεροι άντρες θα εξέφραζαν άμεσα την προτίμησή τους. «Ε... σκέφτομαι να φορέσω τα χρυσαφί...» θα πει διστακτικά. Στην πραγματικότητα, έχει επιλέξει ήδη τα χρυσαφί. «Γιατί;» θα ρωτήσει ο άντρας. «Γιατί φοράω χρυσαφί αξεσουάρ και το φόρεμά μου έχει χρυσαφί μοτίφ», θα εξηγήσει. Τότε ο έξυπνος άντρας θα απαντήσει: «Α, θαυμάσια επιλογή! Θα είσαι φανταστική! Πολύ σωστά το σκέφτηκες. Κι εμένα αυτά με αρέσουν!». Και να είστε σίγουροι, ότι θα περάσει μια αξέχαστη βραδιά.Οι άντρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί. Όχι καλύτεροι ή χειρότεροι, αλλά διαφορετικοί. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι το μόνο κοινό τους σημείο είναι, ότι ανήκουν στο ίδιο είδος. Ζουν σε διαφορετικούς κόσμους, με διαφορετικές αξίες και, επομένως, διαφορετικούς νόμους. Όλοι το ξέρουν αυτό, αλλά ελάχιστοι, ειδικά οι άντρες, έχουν το θάρρος να το παραδεχτούν. Η αλήθεια όμως είναι πασιφανής. Δείτε τις αποδείξεις. Στις δυτικές χώρες γύρω στο 50% των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο και οι περισσότερες σοβαρές σχέσεις διαλύονται πριν γίνουν μόνιμες. Άντρες και γυναίκες κάθε πολιτιστικής παράδοσης, θρησκείας και χρώματος συγκρούονται μόνιμα με τις απόψεις, τη συμπεριφορά, τις διαθέσεις και τις πεποιθήσεις του συντρόφου τους.

Ορισμένα πράγματα είναι προφανή

Όταν πηγαίνει ένας άντρας στην τουαλέτα, συνήθως πηγαίνει για έναν και μόνο λόγο. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τις τουαλέτες ως χώρους κοινωνικής συναναστροφής και θεραπείας. Γυναίκες, που μπαίνουν στις τουαλέτες άγνωστες μεταξύ τους, βγαίνουν γκαρδιακές φίλες. Όλοι όμως, θα κοιτάξουν καχύποπτα τον άντρα, που θα φωνάζει, «Έι, Φρανκ, πάω στην τουαλέτα, θέλεις να έρθεις μαζί μου;».

Οι άντρες έχουν πάθος με τα τηλεχειριστήρια και αλλάζουν συνεχώς κανάλι. Οι γυναίκες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δουν διαφημίσεις. Οι άντρες όταν έχουν άγχος, πίνουν αλκοόλ και εισβάλλουν σε ξένες χώρες. Οι γυναίκες τρώνε σοκολάτες και βγαίνουν για ψώνια.

Οι γυναίκες κατηγορούν τους άντρες, ότι είναι αναίσθητοι, αδιάφοροι, ότι δεν δίνουν προσοχή σε αυτά που τους λες, ότι δεν είναι εκδηλωτικοί και συμπονετικοί, ότι δεν μιλάνε, ότι δεν ξέρουν να αγαπάνε, ότι δεν αφοσιώνονται στις σχέσεις τους, ότι προτιμούν το σεξ από τον έρωτα κι ότι αφήνουν σηκωμένο το καπάκι της λεκάνης.

Οι άντρες κατηγορούν τις γυναίκες, ότι είναι άσχετες στην οδήγηση, ότι είναι ανίκανες να διαβάσουν οδηγούς πόλης, ότι
κοιτάζουν ανάποδα τους χάρτες, ότι δεν έχουν αίσθηση του προσανατολισμού, ότι φλυαρούν χωρίς να μπαίνουν στην ουσία, ότι δεν παίρνουν πρωτοβουλίες στο σεξ κι ότι αφήνουν κατεβασμένο το καπάκι της λεκάνης. Οι άντρες δεν μπορούν να βρουν ποτέ αυτό που ψάχνουν, αλλά τα CDs τους είναι τακτοποιημένα με αλφαβητική σειρά. Οι γυναίκες βρίσκουν ως δια μαγείας τα χαμένα κλειδιά του αυτοκινήτου, αλλά σπανίως το συντομότερο δρόμο προς τον προορισμό τους. Οι άντρες θεωρούν τους εαυτούς τους το λογικότερο φύλο. Οι γυναίκες ξέρουν, ότι το λογικότερο φύλο είναι αυτές.

Οι άντρες θαυμάζουν τον τρόπο, με τον οποίο η γυναίκα μπαίνει σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο και σχολιάζει αυτομάτως τους πάντες. Οι γυναίκες απορούν με την έλλειψη παρατηρητικότητας των αντρών. Οι άντρες απορούν με τις γυναίκες, που δεν βλέπουν, ότι άναψε στο ταμπλό το λαμπάκι της βενζίνης, αλλά εντοπίζουν από απόσταση πενήντα μέτρων μια βρόμικη κάλτσα σε κάποια σκοτεινή γωνιά. Οι γυναίκες δεν μπορούν να καταλάβουν πώς τα καταφέρνουν οι άντρες να παρκάρουν σε ένα πολύ στενό χώρο χρησιμοποιώντας το καθρεφτάκι του αυτοκινήτου.

Διαφορετικές προδιαγραφές λειτουργίας
Οι άντρες και οι γυναίκες εξελίχτηκαν διαφορετικά λόγω αναγκαιότητας. Οι άντρες κυνηγούσαν, οι γυναίκες συνέλεγαν. Οι άντρες προστάτευαν, οι γυναίκες ανέτρεφαν. Με αποτέλεσμα, το σώμα και ο εγκέφαλός τους να εξελιχτούν με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Όπως άλλαζε το σώμα τους για να προσαρμοστεί καλύτερα στη συγκεκριμένη λειτουργία τους, έτσι άλλαζε και ο εγκέφαλός τους. Οι άντρες έγιναν πιο ψηλοί και δυνατοί από τις περισσότερες γυναίκες, ενώ ο εγκέφαλός τους αναπτύχθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να φέρνουν σε πέρας τις ασχολίες τους. Οι γυναίκες άφηναν τους άντρες να φύγουν για κυνήγι, ενώ εκείνες κρατούσαν αναμμένη τη φωτιά της σπηλιάς και ο εγκέφαλός τους εξελίχτηκε ανάλογα με τη λειτουργία τους στη ζωή.

Έτσι, οι εγκεφαλικές δομές των αντρών και των γυναικών ακολούθησαν διαφορετική πορεία εξέλιξης επί εκατομμύρια χρόνια. Τώρα ξέρουμε, ότι τα δύο φύλα επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο τις πληροφορίες. Σκέφτονται
διαφορετικά. Πιστεύουν διαφορετικά πράγματα. Έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, προτεραιότητες και συμπεριφορές. Αν αρνηθείτε να το παραδεχτείτε αυτό, είναι σίγουρο, ότι θα σας ταλανίζουν προβλήματα, σύγχυση και ψευδαισθήσεις σε όλη τη ζωή σας.

Μήπως είναι όλα αυτά
μια αντρική συνωμοσία;

Από τη δεκαετία του ΄60, διάφορες ομάδες πίεσης προσπάθησαν να μας πείσουν να αποτινάξουμε τη βιολογική κληρονομιά μας. Ισχυρίζονταν, ότι οι κυβερνήσεις, οι θρησκείες και τα εκπαιδευτικά συστήματα ήταν τα δόλια μέσα, με τα οποία καταπίεζαν οι άντρες τις γυναίκες, προκειμένου να τις κρατήσουν για πάντα υποδουλωμένες. Οι αλλεπάλληλες εγκυμοσύνες ήταν άλλο ένα μέσο να τις ελέγξουν.

Σίγουρα έτσι φαίνεται από ιστορικής σκοπιάς. Αλλά προκύπτει ένα ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί: αν οι γυναίκες και οι άντρες είναι ίδιοι, όπως ισχυρίζονται αυτές οι ομάδες, πώς κατάφεραν οι άντρες να κυριαρχήσουν απόλυτα στον κόσμο; Η μελέτη της λειτουργίας του εγκεφάλου μας δίνει πολλές απαντήσεις. Δεν είμαστε ίδιοι. Οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους, αλλά σίγουρα δεν έχουν τις ίδιες έμφυτες ικανότητες. Τα κατά πόσον οι άντρες και οι γυναίκες είναι ισότιμοι είναι ερώτημα πολιτικό και ηθικό, αλλά το κατά πόσον είναι όμοιοι είναι επιστημονικό.

Αυτοί, που αντιδρούν στην ιδέα, ότι η βιολογία μας επηρεάζει τη συμπεριφορά μας το κάνουν συχνά με τις καλύτερες προθέσεις − αντιτίθενται στο σεξισμό. Αλλά έχουν μπερδέψει τη διαφορά μεταξύ του ισότιμου και του όμοιου, που είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Στο υπό κρίση βιβλίο παρουσιάζεται πώς αποδεικνύει η επιστήμη, ότι οι άντρες και οι γυναίκες διαφέρουν ουσιαστικά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά − δεν είναι ίδιοι.

Πεποίθηση των συγγραφέων είναι, ότι οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της επιλογής τους κι ότι οι άνθρωποι με τα ίδια προσόντα πρέπει να παίρνουν ίση αμοιβή για την ίδια εργασία. Η διαφορά δεν είναι το αντίθετο της ισότητας. Ισότητα σημαίνει να είμαστε ελεύθεροι να διαλέξουμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και διαφορά σημαίνει, ότι ως άντρες ή γυναίκες ενδέχεται να μη θέλουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα.

Εξετάζουν αντικειμενικά τις αντρικές και γυναικείες σχέσεις κι ερμηνεύουν το ιστορικό, τη σημασία και τις συνέπειές τους αναπτύσσοντας τεχνικές και στρατηγικές για έναν πιο ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο τρόπο ζωής. Δεν υπεκφεύγουν με εικασίες ή πολιτικώς ορθά κλισέ. Αν κάτι έχει την εμφάνιση πάπιας, κάνει πα πα, περπατά σαν πάπια και υπάρχουν επαρκή στοιχεία, που αποδεικνύουν, πως είναι πάπια. Τότε, θα το αποκαλέσουμε πάπια.

Τα στοιχεία, που παρουσιάζουν, αποδεικνύουν, ότι τα δύο φύλα έχουν την έμφυτη τάση να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Δεν ισχυρίζονται, ότι τα δυο φύλα είναι προορισμένα ή οφείλουν να συμπεριφέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο.Ο άντρας ή θα διαβάζει ή θα ακούει.
Δεν μπορεί να τα κάνει και τα δύο.

Ο Πίτερ ζητά από την Πόλα να βγουν για φαγητό και περνάνε πάρα πολύ ωραία. Τα πάνε τόσο καλά οι δυο τους, που αποφασίζουν να τα φτιάξουν. Ένα χρόνο αργότερα, καθώς την πηγαίνει με το αυτοκίνητο στο σπίτι της μετά τον κινηματογράφο, η Πόλα ρωτά τον Πίτερ πώς θα ήθελε να γιορτάσουν την πρώτη τους επέτειο. Ο Πίτερ λέει: «Να παραγγείλουμε μια πίτσα και να δούμε γκολφ στην τηλεόραση!». Η Πόλα βυθίζεται στη σιωπή. Ο Πίτερ μαντεύει, πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα και λέει: «Αν δε θέλεις πίτσα, να παραγγείλουμε κινέζικο». Η Πόλα απαντά, «Ωραία!» και δεν ξαναμιλάει.

Ο Πίτερ σκέφτεται: «Πέρασε κιόλας ένας χρόνος! Ώστε τα φτιάξαμε τον Ιανουάριο, δηλαδή, όταν αγόρασα το αυτοκίνητο, οπότε πρέπει να του κάνω το ετήσιο σέρβις. Ο μηχανικός είπε, ότι έφτιαξε το λαμπάκι των λαδιών στο ταμπλό που αναβόσβηνε... και το κιβώτιο ταχυτήτων έχει πρόβλημα!».

Στο μεταξύ, η Πόλα σκέφτεται: «Φαντάσου πόσο υπολογίζει τη σχέση μας, για να θέλει να γιορτάσει την επέτειό μας με τηλεόραση και πίτσα... δεν θα εκπλαγώ αν φωνάξει και τους φίλους του... Εγώ θα ήθελα να δειπνήσουμε με κεριά, να χορέψουμε και να συζητήσουμε για το μέλλον μας. Είναι φανερό, ότι η σχέση μας δεν είναι τόσο σημαντική για εκείνον όσο για εμένα. Ίσως αισθάνεται παγιδευμένος. Εγώ θα ήθελα να το επισημοποιήσουμε, αλλά αυτός νιώθει να απειλείται − αν και τώρα που το σκέφτομαι, συχνά εύχομαι να είχα περισσότερο χρόνο δικό μου για να τον περνάω με τις φίλες μου. Στην πραγματικότητα χρειάζομαι χρόνο να σκεφτώ την πορεία αυτής της σχέσης... Πού πηγαίνουμε; Θα συνεχίσουμε έτσι ή θα παντρευτούμε; Θα κάνουμε οικογένεια; Είμαι έτοιμη για μια τέτοια δέσμευση; Θέλω να περάσω μαζί του την υπόλοιπη ζωή μου;»

Ο Πίτερ προσέχει, ότι αναβοσβήνει πάλι το λαμπάκι των λαδιών, κατσουφιάζει και σκέφτεται: «Αυτοί οι ηλίθιοι στο συνεργείο με διαβεβαίωσαν, ότι έφτιαξαν το λαμπάκι κι ορίστε τώρα, σε λίγο δεν θα με καλύπτει η εγγύηση!».

Η Πόλα τον βλέπει και οι σκέψεις της ακολουθούν καινούριο δρόμο. «Κατσούφιασε... δεν είναι ευτυχισμένος... βάζω στοίχημα,
ότι με θεωρεί χοντρή και δεν του
αρέσει ο τρόπος που ντύνομαι. Είναι γεγονός, ότι θα έπρεπε να βάφομαι πιο διακριτικά και να γυμνάζομαι περισσότερο. Ο Πίτερ έχει να λέει για το ωραίο σώμα της φίλης μου της Κάρι και με προτρέπει να πηγαίνω μαζί της στο γυμναστήριο. Όταν το συζήτησα όμως με τις φίλες μου, μου είπαν, ότι ο Πίτερ πρέπει να με αγαπάει όπως είμαι κι όχι να προσπαθεί να με αλλάξει... ίσως έχουν δίκιο!
».

Ο Πίτερ όμως, σκέφτεται κάτι τελείως διαφορετικό. «Θα πάω στο συνεργείο και θα τους ξεχέσω! Θα τους πω να πάνε να...».

Η Πόλα, που βλέπει την έκφρασή του, σκέφτεται, «Τώρα είναι πολύ αναστατωμένος... το βλέπω στο πρόσωπό του, αισθάνομαι την υπερέντασή του. Ίσως τον παρεξήγησα... ίσως θέλει να αρραβωνιαστούμε και διαισθάνεται, πως δεν είμαι βέβαιη για τα αισθήματά μου... Ναι, αυτό είναι! Γι’ αυτό δεν μου μιλά... δεν θέλει να μου αποκαλύψει τα αισθήματά του, γιατί φοβάται μήπως τον απορρίψω. Βλέπω τον πόνο στα μάτια του».

Ο Πίτερ σκέφτεται: «Αν δεν το φτιάξουν κι αυτή τη φορά, αλίμονό τους! Τους είπα, ότι έχω πρόβλημα και είπαν, ότι φταίει ο κατασκευαστής. Αν τολμήσουν να μου πουν, ότι δεν καλύπτει το πρόβλημα η εγγύηση, θα γίνει το έλα να δεις... Πλήρωσα μια περιουσία γι’ αυτό το αμάξι και καλά θα κάνουν...».
«Πίτερ;» λέει η Πόλα.

«Τι είναι;», απαντά ο Πίτερ εκνευρισμένος, που διέκοψε τις σκέψεις του.

«Σε παρακαλώ, μη βασανίζεις έτσι τον εαυτό σου... ίσως είναι λάθος να σκέφτομαι έτσι... Ω, νιώθω τόσο άσχημα... Ίσως χρειάζομαι απλώς λίγο χρόνο... Θέλω να πω, η ζωή δεν είναι ποτέ εύκολη...»

«Αυτό ξαναπές το!», γρυλίζει ο Πίτερ.

«Θα με θεωρείς ανόητη, έτσι;».

«Όχι», λέει μπερδεμένος ο Πίτερ.

«Αλλά να... ω, δεν ξέρω... τα έχω χαμένα... Θέλω λίγο χρόνο να το σκεφτώ», λέει.

Ο Πίτερ σκέφτεται: «Μα τι μου λέει τώρα; Θα της πω "εντάξει" κι αύριο θα το έχει ξεχάσει. Φαίνεται θα ΄χει τα "ρούχα" της».

«Σ' ευχαριστώ, Πίτερ... δεν φαντάζεσαι τι σημαίνει αυτό για μένα». Τον κοιτάζει στα μάτια και συνειδητοποιεί πόσο σημαντικός είναι για εκείνη κι ότι πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά τη σχέση τους.

Όλη τη νύχτα η Πόλα στριφογυρίζει άγρυπνη στο κρεβάτι και το πρωί τηλεφωνεί στη φίλη της την Κάρι να το συζητήσουν. Αποφασίζουν να συναντηθούν το μεσημέρι για φαγητό και να κουβεντιάσουν για τα προβλήματά της με τον Πίτερ. Στο μεταξύ, ο Πίτερ γυρίζει σπίτι, ανοίγει μια μπίρα και κάθεται να δει τηλεόραση. Σκέφτεται, ότι η Πόλα έχει κάποιο πρόβλημα, τα «ρούχα» της προφανώς.

Η Πόλα και η Κάρι συναντιούνται την άλλη μέρα και συζητούν ως το βράδυ. Λίγες μέρες αργότερα, ο Πίτερ μιλά με το φίλο της Κάρι, τον Μαρκ, που του λέει, «Ώστε εσύ κι η Πόλα έχετε προβλήματα, ε;». Ο Πίτερ τα χάνει. «Δεν έχω ιδέα τι μου λες, αλλά ρίξε μια ματιά στο λαμπάκι των λαδιών να μου πεις τη γνώμη σου...».


Γιατί γίναμε έτσι

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν πολλά πολλά χρόνια, οι άντρες και οι γυναίκες συμβίωναν ευτυχισμένοι και συνεργάζονταν αρμονικά. Ο άντρας περιπλανιόνταν καθημερινά στον εχθρικό κι επικίνδυνο κόσμο ρισκάροντας τη ζωή του για να κυνηγήσει και να φέρει τροφή στη γυναίκα και τα παιδιά του, και να τους προστατεύσει επίσης από τα άγρια ζώα και τους εχθρούς. Ανέπτυξε την ικανότητα προσανατολισμού σε μακρινές αποστάσεις, για να μπορεί να εντοπίζει την τροφή και να τη μεταφέρει στην εστία του, και τη σκοπευτική δεινότητα, ώστε να πετυχαίνει κινούμενους στόχους. Η περιγραφή της απασχόλησής του ήταν απλή: κυνηγός τροφής. Αυτή ήταν η μόνη απαίτηση, που είχαν από εκείνον.

Αλλά και η γυναίκα αισθανόταν, ότι ήταν πολύτιμη, γιατί ο άντρας διακινδύνευε τη ζωή του για να φροντίσει την οικογένειά του. Η αξία του ως άντρα μετριόταν από την ικανότητά του να σκοτώσει το θήραμα και να το μεταφέρει στην εστία του, και ο αυτοσεβασμός του μετριόταν από την εκτίμηση της γυναίκας για τους κόπους και τις προσπάθειές του. Η οικογένειά του προσδοκούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως κυνηγού τροφής και προστάτη − δεν είχε άλλες απαιτήσεις. Ποτέ δεν χρειάστηκε να «αναλύσει τη σχέση» και κανείς δεν του ζητούσε να βγάλει έξω τα σκουπίδια ή να αλλάξει πάνες.

Ο ρόλος της γυναίκας ήταν εξίσου σαφής. Η μητρότητα καθόρισε τον τρόπο της εξέλιξής της και οι ικανότητές της εξειδικεύτηκαν, ώστε να ανταποκριθεί σε αυτόν το ρόλο. Έπρεπε να είναι σε θέση να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον της, ώστε να εντοπίζει τα σημάδια κινδύνου, να έχει άριστη αίσθηση προσανατολισμού σε μικρές αποστάσεις, να χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά σημάδια για να βρει το δρόμο της και να είναι άκρως ευαισθητοποιημένη στις μικροαλλαγές της συμπεριφοράς και της εμφάνισης των παιδιών και των ενηλίκων.

Τα πράγματα ήταν απλά: εκείνος ήταν κυνηγός τροφής κι εκείνη φύλακας της φωλιάς.

Εκείνη περνούσε την ημέρα της φροντίζοντας τα παιδιά, συλλέγοντας καρπούς και χορταρικά και συνυπάρχοντας με τις άλλες γυναίκες της ομάδας. Δεν ήταν επιφορτισμένη με την κύρια προμήθεια τροφής και την αντιμετώπιση των εχθρών και η επιτυχία της μετριόταν από την ικανότητά της να διατηρεί μια ομαλή οικογενειακή ζωή. Η αυτοεκτίμησή της πήγαζε από την αναγνώριση εκ μέρους του άντρα των κόπων της για την οικογενειακή εστία και τα παιδιά. Η ικανότητά της να φέρνει στον κόσμο παιδιά θεωρείτο μαγική, ακόμα και ιερή, διότι αυτή και μόνο αυτή κατείχε το μυστικό να δίνει ζωή. Κανείς δεν της ζητούσε να κυνηγήσει ζώα ή να πολεμήσει τους εχθρούς.

Η ζωή ήταν δύσκολη, αλλά οι ανθρώπινες σχέσεις εύκολες. Κι αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Στο τέλος κάθε μέρας, οι κυνηγοί επέστρεφαν με το κυνήγι τους. Το θήραμα μοιραζόταν ακριβοδίκαια και έτρωγαν όλοι μαζί στην κοινή σπηλιά. Οι κυνηγοί αντήλλασσαν ένα μέρος του κρέατος με τους καρπούς και τα χορταρικά, που είχαν μαζέψει οι γυναίκες.

Μετά το φαγητό, οι άντρες συγκεντρώνονταν γύρω από τη φωτιά και κοίταζαν τις φλόγες, έπαιζαν παιχνίδια, αφηγούνταν ιστορίες και αντήλλασσαν αστεία. Ήταν η προϊστορική εκδοχή του αντρικού ζάπινγκ στην τηλεόραση ή της ανάγνωσης εφημερίδας. Εξουθενωμένοι από το κυνήγι, αναλάμβαναν δυνάμεις για να ξανακυνηγήσουν την άλλη μέρα. Οι γυναίκες στο μεταξύ πρόσεχαν όπως πάντα τα παιδιά και φρόντιζαν να φάνε καλά και να ξεκουραστούν οι άντρες. Ο καθένας αναγνώριζε τον κόπο του άλλου. Οι άντρες δεν θεωρούνταν τεμπέληδες, ούτε οι γυναίκες οι καταπιεσμένες υπηρέτριές τους.

Οι απλές αυτές τελετουργίες και συμπεριφορές απαντώνται ακόμα σε πρωτόγονους πολιτισμούς, που διατηρούνται σε μέρη, όπως το Βόρνεο, περιοχές της Αφρικής και της Ινδονησίας και σε ορισμένους αβορίγινες της Αυστραλίας, μαορί της Νέας Ζηλανδίας και ινουίτ του Καναδά και της Γροιλανδίας. Σ’ αυτούς τους πολιτισμούς ο καθένας γνωρίζει και κατανοεί το ρόλο του. Οι άντρες εκτιμούν τις γυναίκες και οι γυναίκες εκτιμούν τους άντρες. Ο καθένας βλέπει, ότι ο άλλος συμβάλλει ισότιμα στην επιβίωση και την ευημερία της οικογένειας. Αλλά για τους άντρες και τις γυναίκες, που ζουν στις σύγχρονες πολιτισμένες χώρες, οι παλιοί αυτοί κανόνες έχουν καταργηθεί και τους έχουν αντικαταστήσει το χάος, η σύγχυση και η δυστυχία.

Δεν περιμέναμε να γίνει έτσι
Η επιβίωση της οικογενειακής μονάδας δεν εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τον άντρα και οι γυναίκες δεν μένουν στο σπίτι να φροντίσουν τα παιδιά και το νοικοκυριό. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες βρίσκονται σε σύγχυση ως προς τις απαιτήσεις του ρόλου τους Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων, που αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων, τα οποία δεν απασχόλησαν ποτέ τους προγόνους μας, άντρες ή γυναίκες. Για πρώτη φορά στην ιστορία προσβλέπουμε στους συντρόφους μας για αγάπη, πάθος και προσωπική ολοκλήρωση, διότι βασικός στόχος μας δεν είναι πια η επιβίωση. Οι σύγχρονες κοινωνικές δομές παρέχουν συνήθως ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης μέσω της συνταξιοδότησης, της κοινωνικής πρόνοιας, της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή και διαφόρων κρατικών οργανισμών.

Γιατί η μαμά και ο μπαμπάς
δεν μπορούν να βοηθήσουν;

Αν γεννηθήκατε πριν από το 1960, μεγαλώσατε παρακολουθώντας τους γονείς σας να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο με βάση τους πανάρχαιους κανόνες επιβίωσης, που ίσχυαν για τους άντρες και τις γυναίκες. Οι γονείς σας επαναλάμβαναν τη συμπεριφορά που είχαν διδαχτεί από τους δικούς τους γονείς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, αντέγραψαν τους δικούς τους, που είχαν μιμηθεί τους δικούς τους και ούτω καθεξής μέχρι τους ανθρώπους των σπηλαίων με τους σαφώς προσδιορισμένους ρόλους.

Τώρα, οι κανόνες έχουν αλλάξει ριζικά και οι γονείς σας δεν
ξέρουν πώς να σας βοηθήσουν.
Το ποσοστό διαζυγίων στους νιόπαντρους ανέρχεται τώρα στο
50% και, αν λάβουμε υπόψη τα ζευγάρια που συζούν, το πραγματικό ποσοστό εκείνων που χωρίζουν ξεπερνά το 70%. Πρέπει να βρούμε νέους κανόνες, για να ανακαλύψουμε πώς θα γίνουμε ευτυχισμένοι και θα επιβιώσουμε συναισθηματικά αλώβητοι τον 21ο αιώνα.

Όταν εμείς οι άνθρωποι αποδεχθούμε τους εαυτούς μας ως ζώα, που οι παρορμήσεις τους ακονίστηκαν από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, θα είναι ευκολότερο να καταλάβουμε τις βασικές ορμές και παρορμήσεις μας και να αποδεχθούμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Αυτός είναι ο δρόμος για την αληθινή ευτυχία.


Οι άντρες
δεν προσέχουν τις λεπτομέρειες

Η Λιν και ο Κρις επιστρέφουν στο σπίτι από ένα πάρτι. Εκείνος οδηγεί, εκείνη τον καθοδηγεί με τον οδικό χάρτη και μόλις έχουν τσακωθεί, γιατί του είπε να στρίψει αριστερά, ενώ εννοούσε δεξιά. Περνούν εννιά λεπτά σιωπής, οπότε ο Κρις αντιλαμβάνεται, ότι κάτι δεν πάει καλά. «Αγάπη μου... όλα καλά;», ρωτά ο Κρις. «Ναι, όλα καλά!», απαντά η Λιν.

Η έμφαση στη λέξη «καλά» επιβεβαιώνει, ότι κάθε άλλο παρά καλά είναι. Ο Κρις σκέφτεται το πάρτι. «Μήπως έκανα απόψε κάτι, που σε πείραξε;», ρωτά. «Δεν θέλω να το συζητήσω!», απαντά απότομα η Λιν.

Αυτό σημαίνει, ότι είναι θυμωμένη και θέλει να το συζητήσει. Στο μεταξύ, εκείνος δεν έχει ιδέα τι έκανε και τη νευρίασε. «Πες μου, σε παρακαλώ, τι έκανα;», ικετεύει. «Δεν ξέρω τι έκανα!». Στις περισσότερες συζητήσεις σαν αυτή, ο άντρας λέει την αλήθεια − απλούστατα, δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα. «Καλά, λοιπόν», λέει εκείνη, «θα σου πω ποιο είναι το πρόβλημα κι ας υποκρίνεσαι το χαζό!» Αλλά ο Κρις δεν υποκρίνεται. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνει. Η Λιν παίρνει βαθιά ανάσα. «Αυτή η χαζογκόμενα σε τριγύριζε όλο το βράδυ και σου έκανε τα γλυκά μάτια κι εσύ, αντί να της γυρίσεις την πλάτη, την ενθάρρυνες!».

Ο Κρις απομένει άναυδος. Ποια χαζογκόμενα; Ποια γλυκά μάτια; Αυτός δεν είδε τίποτα. Βλέπετε, όταν του μιλούσε η «χαζογκόμενα» (η έκφραση αυτή είναι γυναικεία, οι άντρες θα περιέγραφαν μια τέτοια γυναίκα με τη λέξη «σέξι»), δεν πρόσεξε, ότι λίκνιζε προκλητικά τους γοφούς της, τέντωνε το πόδι της προς το μέρος του, έσιαζε τα μαλλιά της, χάιδευε το μηρό της, έτριβε τους λοβούς των αυτιών της, του έριχνε παρατεταμένα βλέμματα, έσερνε το δάχτυλο στο χείλος του ποτηριού της και του μιλούσε όλο νάζι. Είναι κυνηγός. Μπορεί να εντοπίσει μια ζέβρα στον ορίζοντα και να σου πει με τι ταχύτητα κινείται. Δεν έχει τη γυναικεία ικανότητα να συλλαμβάνει τα οπτικά, φωνητικά και σωματικά σινιάλα, που δείχνουν, ότι κάτι τρέχει. Όλες οι γυναίκες στο πάρτι είδαν τι έκανε η «χαζογκόμενα» χωρίς να γυρίσουν καν το κεφάλι. Ένας τηλεπαθητικός «γυναικείος συναγερμός» ήχησε και έγινε αντιληπτός απ’ όλες. Όμως, οι περισσότεροι άντρες δεν τον πήραν χαμπάρι.

Όταν ισχυρίζεται λοιπόν ένας άντρας, ότι είναι αθώος των κατηγοριών, προφανώς είναι. Ο αντρικός εγκέφαλος δεν είναι βιολογικά προγραμματισμένος να ακούει και να βλέπει λεπτομέρειες. (Αποσπάσματα από το βιβλίο).Στο βιβλίο τους οι συγγραφείς με εύθυμο και ευχάριστο τρόπο ρίχνουν άπλετο φως στις αιτίες, που κάνουν τους άντρες και τις γυναίκες να είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Βοηθούν να κατανοήσει καλύτερα το ένα φύλο το άλλο. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτουν:
  • Γιατί οι άντρες δεν μπορούν να κάνουν παρά μόνο ένα πράγμα την κάθε φορά.
  • Γιατί οι άντρες δεν πρέπει να λένε ποτέ ψέματα στις γυναίκες.
  • Γιατί οι γυναίκες μιλάνε τόσο πολύ κι οι άντρες τόσο λίγο.
  • Γιατί οι άντρες λατρεύουν τις ερωτικές εικόνες, ενώ οι γυναίκες μένουν αδιάφορες.
  • Γιατί οι γυναίκες προτιμούν να επιλύουν τα προβλήματα με τη συζήτηση.
  • Γιατί οι άντρες προτείνουν λύσεις, αλλά σιχαίνονται τις συμβουλές.
  • Γιατί οι γυναίκες οδηγούνται στην απόγνωση από τη σιωπή των αντρών.
  • Γιατί οι άντρες θέλουν σεξ και οι γυναίκες χρειάζονται αγάπη.
Ρέι και Ρουθ:
Μια σύγχρονη ιστορία αγάπης

Ο Ρέι και η Ρουθ δεν τσακώνονται τώρα, όταν ταξιδεύουν. Συμβουλεύεται εκείνος το χάρτη κι αποφασίζει ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν. Εκείνη μιλάει και του δείχνει τα ενδιαφέροντα σημεία, που συναντούν στο δρόμο τους κι εκείνος ακούει χωρίς να τη διακόπτει. Εκείνη δεν επικρίνει πια την οδήγησή του, γιατί ξέρει, πως οι χωρικές του ικανότητες του δίνουν τη δυνατότητα να κάνει πράγματα, που εκείνη θεωρεί επικίνδυνα, αλλά γι΄αυτόν είναι απολύτως ασφαλή.

Ο Ρέι αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή αξίας 3.000 δολαρίων με όλα τα εξαρτήματα και η Ρουθ καταλαβαίνει τώρα γιατί είναι ξετρελαμένος μαζί της. Όταν είναι η σειρά της να τραβήξει φωτογραφία, ο Ρέι δεν γελά πια με την ασχετοσύνη της, αλλά ρυθμίζει εκείνος τη μηχανή και της δείχνει πώς θα βγάλει μια καλή φωτογραφία.

Όταν σταματήσουν οι άντρες να ζητούν από τις γυναίκες να διαβάσουν το χάρτη, θα γίνουν όλοι πολύ πιο ευτυχισμένοι, και όταν σταματήσουν οι γυναίκες να επικρίνουν την οδήγηση των αντρών, θα μειωθούν δραστικά οι καβγάδες.

Είμαστε όλοι καλοί σε διαφορετικά πράγματα, γι’ αυτό, αν δεν είστε καλός σε ένα συγκεκριμένο τομέα, μη στεναχωριέστε. Μπορείτε να βελτιωθείτε με την άσκηση, αλλά μην αφήσετε αυτό το μειονέκτημα να καταστρέψει τη ζωή σας. Ή τη ζωή του συντρόφου σας.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...
~
"Οι γυναίκες άφηναν τους άντρες να φύγουν για κυνήγι, ενώ εκείνες κρατούσαν αναμμένη τη φωτιά της σπηλιάς και ο εγκέφαλός τους εξελίχτηκε ανάλογα με τη λειτουργία τους στη ζωή. Έτσι, οι εγκεφαλικές δομές των αντρών και των γυναικών ακολούθησαν διαφορετική πορεία εξέλιξης επί εκατομμύρια χρόνια."

Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μάλλον ευγενείς υποθέσεις. Για να δούμε λοιπόν τι ισχύει. Η παλαιολιθική περίοδος (ο όρος σημαίνει παλιά περίοδος του λίθου) χωρίζεται σε κατώτερη (2,7 εκατομμύρια έως 300.000 χρόνια πριν), μέση (300.000 έως 40.000 χρόνια πριν) και ανώτερη (40.000 έως 10.000 χρόνια πριν). Κατά τη διάρκεια της κατώτερης παλαιολιθικής, δηλαδή επί εκατομμύρια χρόνια, οι παλαιολιθικοί πληθυσμοί ήταν συλλέκτες τροφής, σχεδόν αποκλειστικά φρουτοφάγοι. Κάτι αναμενόμενο εξάλλου αν θυμηθούμε ότι το γένος homo προέρχεται από τετράποδα που ανέβηκαν στα δέντρα, τα δύο μπροστινά πόδια έγιναν χέρια για να πιάνονται από τα κλαδιά και για να τρώνε φρούτα και τα μάτια ήταν μπροστά και όχι στο πλάι για να υπολογίζουν αποστάσεις από κλαδί σε κλαδί και να μετακινούνται από δέντρο σε δέντρο. Όταν κατέβηκε από τα δέντρα και στάθηκε όρθιος άρχισε αναγκαστικά να προσθέτει στη δίαιτά του και άλλες τροφές, προκειμένου να καλύψει την έλλειψη φρούτων αναλόγως την περιοχή που αποικούσε (π.χ. βόρεια ψυχρά κλίματα). Την υπόλοιπη παλαιολιθική περίοδο που δεν ήταν αποκλειστικά φρουτοφάγος διέθετε μικρά ακόντια και καμάκια και μόνο προς το τέλος της ανώτερης παλαιολιθικής ή τις αρχές της νεολιθικής διέθετε εξελιγμένα κυνηγετικά εργαλεία, όπως τόξα και αγκίστρια. Την περίοδο από 30.000 περίπου έως 10.000 χρόνια πριν θεωρείται μεταβατική και προετοίμασε το έδαφος για την αγροτική επανάσταση. Τότε παρατηρείται άυξηση του πληθυσμού των παλαιολιθικών και συμπεριφορές που μοιάζουν με ό,τι έφερε η αγροτική επανάσταση. Γενικά μιλώντας ο όρος παλαιολιθική δίαιτα δεν περιλαμβάνει κάτι συγκεκριμένο, αντιθέτως δηλαδή από ότι διαδίδεται από διάφορους ψευδοεπιστήμονες, αλλά πρόκειται για έναν πολύ γενικό όρο που αφορά τους παλαιολιθικούς πληθυσμούς οι οποίοι ήταν παμφάγοι και τρέφονταν με ότι ευκαιριακά έβρισκαν και αναλόγως την εποχή που έζησαν και τον τόπο.

08.03.2015, 04:58:51

Ανώνυμος 32761 έγραψε...
~
http://el.wikipedia.org/wiki/Παλαιολιθική_περίοδος
Κατώτερη Παλαιολιθική
Τα αρχαιότερα αναγνωρίσιμα εργαλεία, κατασκευασμένα από ανθρωπίδες είναι απλά λίθινα τσεκούρια, σαν κι αυτά που ανακαλύφθηκαν στο Ολντουβάι (Olduvai) της Τανζανίας. Τα συγκεκριμένα λίθινα εργαλεία «κατασκευάστηκαν» περίπου πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια από τον Αυστραλοπίθηκο (Αustralopithecus africanus), πρόγονο των σύγχρονων ανθρώπων..... Οι χειροπελέκεις ήταν το τυπικό εργαλείο αυτών των πρώιμων κυνηγών και τροφοσυλλεκτών.

Μέση Παλαιολιθική
Η Μέση Παλαιολιθική περιλαμβάνει τον Μουστέριο πολιτισμό, ο οποίος συνδέεται συχνά με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ (homo neandertalensis), ο οποίος έζησε στο μεσοδιάστημα της περιόδου 100.000 - 40.000 π.Χ. Υπολείμματα αυτής της φάσης του ανθρώπινου πολιτισμού έχουν βρεθεί σε σπήλαια, όπως και ενδείξεις χρήσης της φωτιάς. Οι Νεάντερταλ ήταν κυνηγοί προϊστορικών θηλαστικών και ενδείξεις της παρουσίας τους έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, τη Β. Αφρική, την Παλαιστίνη και τη Σιβηρία.......

Ανώτερη Παλαιολιθική
Στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο ο άνθρωπος του Νεάντερταλ εξαφανίζεται και αντικαθίσταται από ένα είδος Homo sapiens τον άνθρωπο Cro-Magnon και τον άνθρωπο Grimaldi. Στο κλείσιμο της παλαιολιθικής αναπτύχθηκαν αρκετοί πολιτισμοί όπως ο Ωρινάκιος, ο Περιγόρδιος, ο Σολουτραίος και ο Μαγδαληναίος. Το κυνήγι γίνεται πλέον ομαδική ενασχόληση και εντατικοποιείται η αλιεία, ενώ έχουμε και τις πρώτες αποφασιστικές ενδείξεις για την ύπαρξη συστημάτων πίστης επικεντρωμένων στην μαγεία και το υπερφυσικό......
Οι κυνηγοί της Σολουτραίας φάσης του πολιτισμού εισήλθαν στην Ευρώπη πιθανώς από την Ανατολή εκδιώκοντας ή υποτάσσοντας του Ωρινάκιους προκατόχους. Οι Σολουτραίοι κατασκεύαζαν εξαιρετικές αιχμές δοράτων στο σχήμα του φύλλου δάφνης και απασχολούνταν με την εξημέρωση αλόγων. Οι Σολουτραίοι όπως και οι Ωρινάκιοι αντικαταστάθηκαν από τους Μαγδαληναίους. Η Μαγδαληναία είναι η τελευταία και η πλέον εντυπωσιακή φάση της Παλαιολιθικής περιόδου. Τα τεχνουργήματά τους υποδεικνύουν ανεπτυγμένες κοινωνίες αλιέων και κυνηγών. Ανάμεσα στα εργαλεία τους συγκαταλέγονται οι μικρόλιθοι, λεπτοδουλεμένοι λίθοι που υποδεικνύουν υψηλή τεχνική επεξεργασίας, καμάκια και βάρκες. Ωστόσο, η κορωνίδα της Μαγδαληναίας φάσης του ανθρώπινου πολιτισμού θεωρείται ανάψυξη της τέχνης και ιδιαίτερα η ζωγραφική των σπηλαίων.

08.03.2015, 10:08:22

Ανώνυμος 32763 έγραψε...
http://www.marsvenus.com/p/men-are-from-mars-women-are-from-venus-hardcover
08.03.2015, 10:24:41

Ανώνυμος 32765 έγραψε...
Αχα! Θα το πω και στον Γερακίνο, να διαβάσει το άρθρο. Θα τού αρέσει πολύ. Τουλάχιστον δεν τον ρωτάω αν του αρέσουν αυτά που φορώ οπότε δεν τον αγχώνω με τέτοια.

Όσο για τους χάρτες ... ότι και να λέει, τούς διαβάζω τέλεια!

Χαχαχα

Καλημέρα σε όλους.
08.03.2015, 11:47:10

Bielidopoulos έγραψε...
@32761
Paleolithic hunting and gathering people ate varying proportions of leafy vegetables, fruit, nuts and insects, meat, fish, and shellfish. However, there is little direct evidence of the relative proportions of plant and animal foods. Although the term "paleolithic diet", without references to a specific timeframe or locale, is sometimes used with an implication that most humans shared a certain diet during the entire era, that is not entirely accurate. The Paleolithic was an extended period of time, during which multiple technological advances were made, many of which had impact on human dietary structure. For example, humans probably did not possess the control of fire until the Middle Paleolithic, or tools necessary to engage in extensive fishing.

Another view is that until the Upper Paleolithic, humans were frugivores (fruit eaters) who supplemented their meals with carrion, eggs, and small prey such as baby birds and mussels, and only on rare occasions managed to kill and consume big game such as antelopes. This view is supported by studies of higher apes, particularly chimpanzees. Chimpanzees are the closest to humans genetically, sharing more than 96% of their DNA code with humans, and their digestive tract is functionally very similar to that of humans.

08.03.2015, 12:31:21

Bielidopoulos έγραψε...
~
Anthropologists have diverse opinions about the proportions of plant and animal foods consumed. Just as with still existing hunters and gatherers, there were many varied "diets" - in different groups - and also varying through this vast amount of time. Some paleolithic hunter-gatherers consumed a significant amount of meat and possibly obtained most of their food from hunting, while others are shown as a primarily plant-based diet. Most, if not all, are believed to have been opportunistic omnivores. One hypothesis is that carbohydrate tubers (plant underground storage organs) may have been eaten in high amounts by pre-agricultural humans. It is thought that the Paleolithic diet included as much as 1.651.9 kilograms per day of fruit and vegetables. The relative proportions of plant and animal foods in the diets of Paleolithic people often varied between regions, with more meat being necessary in colder regions (which weren't populated by anatomically modern humans until 30,000-50,000 BP). It is generally agreed that many modern hunting and fishing tools, such as fish hooks, nets, bows, and poisons, weren't introduced until the Upper Paleolithic and possibly even Neolithic. The only hunting tools widely available to humans during any significant part of the Paleolithic period were hand-held spears and harpoons.
http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic#Diet_and_nutrition

Καλά λοιπόν τα έγραψα. Το συμπέρασμα είναι ότι η λεγόμενη "παλαιολιθική δίαιτα" δεν υφίσταται έτσι όπως την ερμηνεύουν διάφοροι απατεώνες και ψευδοεπιστήμονες και ποτέ ο άνθρωπος δεν ακολούθησε δίαιτα βασισμένη κατά 70% σε λίπη η πρωτείνες (πλην εσκιμώων και ίσως κάποιων άλλων εξαιρέσεων). Οι παλαιολιθικοί πληθυσμοί ήταν ευκαιριακοί παμφάγοι τρεφόμενοι αναλόγως της εποχής, του τόπου και της χρονικής περιόδου. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι αποσπασματικά και διάσπαρτα σε περίοδο εκατοντάδων χιλιάδων ετών με αποτέλεσμα ο καθένας να λέει το κοντό και το μακρύ του. Το αν τρέφονταν για παράδειγμα με χόρτα δεν μπορούμε να το ξέρουμε διότι δεν μπορούν να διατηρηθούν έυκολα οι αποδείξεις, ενώ μερικά κόκκαλα ζώων μπορούν να διατηρηθούν σε μια σπηλιά με ιδανικές συνθήκες. Άρα το ότι ο Αχιλλέας έτρωγε κρέας δεν σημαίνει ότι όλοι οι αρχαίοι έλληνες έτρωγαν κρέας. Κοινή λογική. Τέλος το τι έτρωγαν πριν 30.000 χρόνια δεν έχει καμία σχέση με εμάς, που είμαστε προιόντα της γεωργικής επανάστασης, είτε το θέλουμε είτε όχι.

08.03.2015, 12:37:47

Ανώνυμος 32768 έγραψε...
@ Bielidopoulos,
Δεν διαφωνώ, το λήμμα μάλιστα της αγγλόφωνης wikipedia που παραθέτεις λέει (3η παράγραφος):
A difficulty with the frugivore point of view is that humans are established to conditionally require certain long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs), such as AA and DHA, from the diet. Humans' LC-PUFA requirements are much greater than chimpanzees' because of humans' larger brain mass, and humans' abilities to synthesize them from other nutrients are poor, suggesting readily available external sources. Pregnant and lactating females require 100 mg of DHA per day. However, LC-PUFAs are almost nonexistent in plants and in most tissues of warm-climate animals.
Η «διαφωνία» μου (αν νομίζεις πως υπάρχει) είναι πως ακόμα και στην κατώτερη παλαιολοιθική περίοδο ο άνθρωπος και κυνηγούσε, γιά αυτό έφτιαχνε και εργαλεία-όπλα.

https://www.youtube.com/watch?v=ML1OZCHixR0
08.03.2015, 12:51:31

Bielidopoulos έγραψε...
~
Τα τσεκούρια που λες είναι θραύσματα λίθων κατάλληλα για να γδέρνουν καμία χελώνα ίσως, ενώ ταυτόχρονα παρέμεναν σχεδόν αποκλειστικά φυτοφάγοι ή φρουτοφάγοι. Το πραγματικό κυνήγι το ξεκίνησε ο άνθρωπος της αγροτικής επανάστασης που είχε στη διάθεσή του ένα σωρό πλεονεκτήματα (μέταλλο, τόξα, άλογο κ.λπ.). Οι παλαιολιθικοί με το "κυνήγι" τους μοιάζουν (και είναι) με ρακοσυλλέκτες μπροστά του. ("Another view is that until the Upper Paleolithic, humans were frugivores (fruit eaters) who supplemented their meals with carrion, eggs, and small prey such as baby birds and mussels, and only on rare occasions managed to kill and consume big game such as antelopes.")
Τα δε περί LC-PUFAs και άλλων θαυματουργών ουσιών που υποτίθεται ότι εξακόντισαν το IQ ή η αύξηση της μάζας του εγκεφάλου (ε και; ο νεάντερταλ είχε μεγαλύτερο εγκέφαλο) είναι γνωστές ιστορίες που ακούγονται συχνά πυκνά, χωρίς αντικειμενική αξία. Όλο και κάποια χημική ουσία βρίσκουν, σήμερα είναι η μία αύριο η άλλη. Γεγονός είναι ότι επειδή ο άνθρωπος είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα, αν αυξήσεις κάτι, θα πρέπει από κάπου αλλού να κόψεις. Και το πρόσφορο είναι το πεπτικό σύστημα. Για αυτό εξάλλου και μαγειρεύουμε την τροφή μας, είναι το αρχικό στάδιο της πέψης η οποία λαμβάνει χώρα εκτός του πεπτικού.
Η ουσία του θέματος είναι εδώ:
"Most, if not all, are believed to have been opportunistic omnivores. One hypothesis is that carbohydrate tubers (plant underground storage organs) may have been eaten in high amounts by pre-agricultural humans. It is thought that the Paleolithic diet included as much as 1.651.9 kilograms per day of fruit and vegetables. The relative proportions of plant and animal foods in the diets of Paleolithic people often varied between regions, with more meat being necessary in colder regions (which weren't populated by anatomically modern humans until 30,000-50,000 BP)."
Που σημαίνει ότι η αναλογία φυτικής και ζωικής τροφής που κατανάλωναν οι παλαιολιθικοί πληθυσμοί είναι μεταβαλλόμενη, παραμένοντας σε σημαντικό βαθμό φυτοφάγοι. Απλά κατεβαίνοντας από τα δέντρα, από εκεί που ήταν φρουτοφάγοι, πρόσθεσαν αναγκαστικά και άλλα είδη τροφής, ειδικά στα ψυχρά κλίματα που δεν φυτρώνει τίποτα το χειμώνα. Οι μεγάλοι πληθυσμοί όμως και συνακόλουθα οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί δεν αναπτύχθηκαν σε ψυχρά κλίματα αλλά σε περιοχές όπως μέση ανατολή, Ινδία, νότια Ασία, τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

08.03.2015, 13:54:12

Bielidopoulos έγραψε...
~
"Η εργαστηριακή ανάλυση έδειξε μέσα στα κόπρανα χημικές ουσίες που υπάρχουν τόσο στα ζώα όσο και στα φυτά, γεγονός που αποτελεί την πρώτη άμεση ένδειξη ότι οι Νεάντερταλ δεν περιορίζονταν στο κρέας, αλλά έτρωγαν μάλλον ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, από ρίζες και φύλλα έως μούρα και καρπούς, ανάλογα με το τι υπήρχε διαθέσιμο κάθε εποχή στο περιβάλλον τους."
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=609712

Σε απλά ελληνικά: τρώγανε ότι έβρισκαν και σίγουρα αυτά που έβρισκαν μπροστά τους δεν ήταν κρέας κυνηγίου, διότι τα άγρια ζώα γινόντουσαν Λούης στη θέα τους. Το κρεάς θα το έβλεπαν και αυτοί με το κυάλι, μία φορά την εβδομάδα και αν. Βέβαια μέχρι πρότινος πιστευόταν ότι ήταν κρεατοφάγοι και ακάματοι κυνηγοί μαμούθ διότι είχαν βρεθεί κάτι κόκκαλα ζώων σε σπήλαια, τα οποία σπήλαια ως γνωστόν διαθέτουν καλές συνθήκες για να συντηρήσουν για πολύ καιρό διάφορα ευρύματα, κάτι που δεν συμβαίνει με τις ανοιχτές κοιλάδες, τα δάση και λοιπά. Και τα κόκκαλα μπορούν επίσης να συντηρηθούν επί μακρόν σε κατάλληλες συνθήκες, κάτι που δεν συμβαίνει με τις φυτικές τροφές. Ευτυχώς που υπάρχει και η επιστήμη της ανάλυσης των κοπράνων για να λάμψει επιτέλους η απλή αλήθεια.

08.03.2015, 15:43:43

Ανώνυμος 32771 έγραψε...
Η πέψη αρχίζει ως διαδικασία από το στόμα, είτε τρως μαγειρεμένη τροφή είτε τρως ωμή τροφή.
08.03.2015, 15:57:05

Ανώνυμος 32775 έγραψε...
@ Bielidopoulos:
Το άρθρο του «Βήματος» υποστηρίζει μάλλον το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεσαι:
Η αντίληψη ότι οι Νεάντερταλ κατανάλωναν μόνο κρέας, πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η ανάλυση των αρχαιότερων κοπράνων των προϊστορικών «ξαδέρφων» του ανθρώπου (και γενικότερα των αρχαιότερων ανθρώπινων κοπράνων), που έχουν ποτέ βρεθεί, δείχνει ότι οι στενοί συγγενείς μας ήσαν ΚΑΙ φυτοφάγοι, συνεπώς έκαναν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.
Abstract
«Analysis of five sediment samples from different occupation floors suggests that Neanderthals predominantly consumed meat, as indicated by high coprostanol proportions, but also had significant plant intake, as shown by the presence of 5β-stigmastanol.....
Discussion and Conclusions
...The predominance of coprostanol and a near absence of 5β-stigmastanol among our samples indicate that the Neanderthals from El Salt had a meat-dominated diet. However, this must be viewed from the perspective that animal tissues contain far higher abundances of the precursor sterols than do plant tissues. Normally, the sterol content of meat is 3 times higher, gram for gram, of fresh plants such as cabbage. Nevertheless, higher plant intake would be indicated by the presence of 5β-stigmastanol. For example, consumption of tubers would yield a significant proportion of this plant's digestion products. This disagrees with claims of preservation bias hampering our ability to identify consumption of tubers (underground storage organs) and other plants. In fact, the tandem occurrence of 5β-stigmastanol from the oldest sample (WL H44) points to some plant intake. According to Buck and Stringer, this could either represent direct consumption of plants or stomach contents of animals that had consumed plants.
Taken together, these data suggest that the Neanderthals from El Salt consumed both meat and vegetables, in agreement with recent hypotheses based on indirect evidence. Future studies in Middle Palaeolithic sites using the faecal biomarker approach will help clarify the nature, role and proportion of the plant component in the Neanderthal diet, and allow us to assess whether our results reflect occasional consumption or can be representative of their staple diet. Also, this data represents the oldest positive identification of human faecal matter, in a molecular level, using organic geochemical methods..»
08.03.2015, 17:43:38

Ανώνυμος 32777 έγραψε...
Καλέ τι επάθατε;

Έχετε ρημάξει τις σπηλιές του πλανήτη ψάχνοντας στοιχεία. Η βιβλιοπαρουσίαση λέει πώς μάλλον πρέπει να κοιτάξετε λιγάκι το τι κάνετε με τις γυναίκες σας και τι κάνουν εκείνες με εσάς.

Γερακίνα (λέμε!)
08.03.2015, 18:57:21

Ανώνυμος 32778 έγραψε...
http://roadhouse.gr/5287
08.03.2015, 19:20:33

Bielidopoulos έγραψε...
"In 2010, an isotope analysis of Neanderthal teeth found traces of cooked vegetable matter, and more recently a 2014 study of Neanderthal coprolites (fossilized feces) found substantial amounts of plant matter, contradicting the earlier belief they were exclusively (or almost exclusively) carnivorous."
http://en.wikipedia.org/wiki/Neanderthal#Behavior
Και που σαι ακόμα. Σε λίγο μπορεί να τους βγάλουν και πρωτόγονους γεωργούς.

08.03.2015, 20:45:51

Bielidopoulos έγραψε...
~
Γερακίνα το κείμενο είναι γεμάτο στερεότυπα για το ρόλο της γυναίκας και του άντρα. Τα περισσότερα (όχι όμως όλα) που αναφέρει αφορούν τις δικές μας πατριαρχικές κοινωνίες που θέλουν τον άντρα αρπακτικό και τη γυναίκα θήραμα. Αυτά που λέει δεν είναι θεμελιώδη και δεν αφορούν όλες τις κοινωνίες. Ο εγκέφαλος είναι generic εργαλείο, θα επεξεργαστεί ό,τι του δώσεις. Και ο άντρας και η γυναίκα θα γίνει αυτό που μαθαίνει από την κοινωνία, ανεξαρτήτως από τις όποιες γενετικές προδιαθέσεις, οι οποίες εκδηλώνονται εφόσον το υπαγορεύουν οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες.
Π.χ. ο καπιταλισμός, ο καταναλωτισμός και η μόδα θέλει τη γυναίκα να αισθάνεται όμορφη και την χρησιμοποιεί για να πείθει και τον άντρα να καταναλώνει. Ε αυτό που εμείς θεωρούμε φυσιολογικό, μπορεί να είναι κάτι εντελώς άγνωστο σε άλλου τύπου κοινωνίες. Απλά ζούμε σε μία εποχή που το διαφορετικό μοιάζει εξωγήινο. Μήπως είμαστε εμείς οι διαφορετικοί και η παρένθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας;

08.03.2015, 20:49:53

Ανώνυμος 32781 έγραψε...
~
Israeli kibbutzim have for years tried to remove the sex stereotyping of boys and girls. Children's clothes, shoes, hairstyles and lifestyles were fashioned on one sexless, neutral model. Boys were encouraged to play with dolls, sew, knit, cook and clean, and girls were motivated to play football, climb trees and play darts.

The idea of the kibbutz was to have a sexually neutral society in which there were no rigid formulae for each sex and each member had equal opportunity and equal responsibility within the group. Sexist language and phrases like 'big boys don't cry' and 'little girls don't play in the dirt' were removed from the language and kibbutzniks claimed that they could demonstrate a complete interchangeability of roles between the sexes.

So, what happened? After 90 years of kibbutzim, studies have shown that boys in the kibbutz constantly display aggressive and disobedient behaviour, form power groups, fight amongst themselves, form unwritten hierarchies and do 'deals', while girls co-operate with each other, avoid conflicts, act affectionately, make friends and share
with one another. Given a free hand to choose their own school courses and subjects, each opted for sexspecific courses, with boys studying physics, engineering and sports, and girls becoming teachers, counsellors, nurses and personnel managers. Their biology directed
them to pursuits and occupations that fitted the wiring of their brains.

Studies of neutrally-reared children in these societies show the removal of the mother/child bond does not reduce the sex differences or preferences in children. Rather, it creates a generation of children who feel neglected and confused and are likely to grow into screwed-up adults.

(Extract from the book of Barbara & Allan Pease)
08.03.2015, 21:40:54

Bielidopoulos έγραψε...
~
Το κιμπούτς δεν ήταν αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, αλλιώς τα παιδιά δεν θα ήξεραν τι εστί φυσικός, μηχανικός, αθλητής, δάσκαλος, σύμβουλος και μάνατζερ. Άρα τα παιδιά στο κιμπούτς επηρεάζονταν από τις αξίες, τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις την υπόλοιπης κοινωνίας. Τελικά οι ισραηλινοί τι ήθελαν να πετύχουν εντός του κιμπούτς; Σεξουαλική ισότητα ή ουδετερότητα; Καθωσπρέπει γλώσσα; Όταν η υπόλοιπη κοινωνία ήταν διαφορετικά προσανατολισμένη; Μάλλον τα είχαν μπερδέψει και αυτοί. Όπως τα έχουν μπερδέψει και οι συγγραφείς του βιβλίου σε κάποια πράγματα.

08.03.2015, 22:21:25

Ανώνυμος 32786 έγραψε...
Μπα, είσαι και ειδικός στα κιμπούτς; Ήμαρτον......
08.03.2015, 22:30:40

Bielidopoulos έγραψε...
~
Το παράδειγμα με το κιμπούτς είναι του στυλ: παραδέχομαι αυτό που θέλω να αποδείξω.

09.03.2015, 05:33:18

Ανώνυμος 32788 έγραψε...
Bielidopoulos: Κλασσική περίπτωση ρωμιού, έχει άποψη γιά τα πάντα και ποτέ δεν κάνει λάθος. Μακριά από τέτοιους τύπους, οδηγούν σε χρεωκοπίες....
09.03.2015, 06:34:53

Bielidopoulos έγραψε...
~
Δεν με χρειάζεστε, πουτάνα τα κάνετε και μόνοι σας.
Στο μεταξύ ο Σαρτζετάκης βόλεψε την κορούλα του.
Ραγιάδες μου!
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64152229
http://www.espressonews.gr/περιεχόμενο/1451/πάτυ-σαρτζετάκη-η-περιζήτητη-νύφη

09.03.2015, 12:07:43

Ανώνυμος 32790 έγραψε...
Καλά, φάε την κρεμούλα σου τώρα Bielidopoulos...
09.03.2015, 13:43:42

Ανώνυμος 35148 έγραψε...
ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ

ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ

ΓΙΑΤΙ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ ΦΡΑΖΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ
ΑΝΔΡΑΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ;
ΓΥΝΗ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΕΓΩΝΗΩΜΑ;
ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΙΣ 500 ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ
ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΙΚΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΤΑΤΟ ΘΑ ΤΙΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ
ΕΠΩΝΘΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

31.07.2015, 18:13:40

Bielidopoulos έγραψε...

Εκεί που γράφει ΕΓΩΝΗΩΜΑ εννοεί στουρνιδίωμα.
Στουρνιδίωμα: στούρνος + γονιδίωμα, ©Bielidopoulos, all rights reserved.
;)

11.01.2017, 13:05:04

Bielidopoulos έγραψε...

http://www.ethnos.gr/video/arthro/maimou_piastike_sta_prasa_na_prospathei_na_kanei_seks_me_elafi_vid-64837788/

11.01.2017, 13:21:13

Ανώνυμος 40587 έγραψε...
Θανατηφόρα γυναίκα-θηλυκός Τσεγκις Χαν-θηλυκός ταμερλάνος-γυναίκα στιλέτο...
Και στην ερώτηση τι θέλει μια γυναίκα; η ίδια απάντησε:πούτσα-λούσα και χορό.
καλή χρονιά σε όλους
kimon
11.01.2017, 18:15:40

Bielidopoulos έγραψε...

"Οποια και να είναι η αιτία, η μελέτη αυτή αναφέρει ότι οι νοητικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι εξ ολοκλήρου κληρονομήσιμες. Αντίθετα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι νοητικές ικανότητες αποκτούνται μέσω των ρόλων που η κοινωνία προσδοκά από τα δύο φύλα, και ότι αυτές οι διαφορές μπορούν να μεταβληθούν όσο αλλάζει η κοινωνία. Οι σύγχρονοι καιροί υπαγορεύουν σύγχρονη σκέψη."
http://www.kathimerini.gr/778711/article/epikairothta/episthmh/oi-nohtikes-diafores-twn-dyo-fylwn

Τί έγραφα πιο πάνω (08.03.2015, 20:49:53);
I need moar powaaar!

11.01.2017, 19:08:31

Bielidopoulos έγραψε...

Πώς ένας αρχαίος ιός καθόρισε άνδρες και γυναίκες
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=828389

Τι φταίει για την υποτονική σεξουαλική επιθυμία στον άνδρα;
http://health.in.gr/sexualhealth/article/?aid=1500124435

http://www.bovary.gr/my-best/2778/oi-gynaikes-den-theloyn-ton-andra-me-koiliakoys-fetes-poio-antriko-soma-protimoyn

Και μουσικό διάλειμμα:
https://www.youtube.com/watch?v=XSO-hALfAhs

11.01.2017, 19:16:39

Bielidopoulos έγραψε...

Η θέση της γυναίκας δεν χειροτέρεψε ξαφνικά με την εμφάνιση του χριστιανισμού ή του Ισλαμισμού. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν τη μεταχειρίζονταν καλύτερα. Θα δυσκολευτεί αρκετά όποιος αναζητήσει στα κείμενα των Ελλήνων φιλοσόφων έστω και μια απλή διαμαρτυρία για τη θέση της γυναίκας. Ο Πλάτωνας γράφει ότι «οι άντρες είναι προφανώς ανώτεροι από τις γυναίκες και τα παιδιά...» (Νόμοι 917), ο δε Αριστοτέλης υποστηρίζει «...ο άντρας έχει τη θέση του αφέντη και η γυναίκα τη θέση του εξαρτημένου...» (Πολιτικά Α 13, 1260). Ο Πυθαγόρας μίλαγε για τις δυο αρχές που δημιούργησαν τον κόσμο, η πρώτη το αγαθό στοιχείο από το οποίο προήλθε η τάξη, το φως και ο άντρας και το κακό στοιχείο το οποίο γέννησε το χάος, το σκότος και τη γυναίκα.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=447360

ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΑΙ !
FULL POWER μαλλιαροί μου ελλαδίτες !

11.01.2017, 19:18:30

Bielidopoulos έγραψε...

7 ψέματα που λέει ένας άνδρας για να μην χάσει το σεξ:
1) Της είπα ότι μου αρέσει να την ακούω να μιλάει.
2) Της είπα ότι μαγειρεύει τέλεια (μπιαχ!)
3) Είπα ότι συμπαθώ την μητέρα της.
4) Της είπα ότι είμαι τρελά ερωτευμένος μαζί της.
5) Της είπα έχω οικονομική άνεση.
6) Της είπα ότι καμία δεν είναι ομορφότερη όσο εκείνη (ναι σιγά...).
7) Είπα ότι την συγχωρώ που με απάτησε.
http://www.bovary.gr/health-diary/2371/7-psemata-poy-leei-enas-andras-gia-na-min-hasei-sex

28.05.2017, 18:18:13

Ανώνυμος 43028 έγραψε...
Bielidopoulos έγραψε. εμαθα ελληνικα. εγινα ανδρας.
ρεεεε την γκομενα;; εκσπερματωνει;;;; οπατις.
29.05.2017, 10:43:22

Bielidopoulos έγραψε...

Ο 43028 στις Απόκριες ντύνεται άντρας.

29.05.2017, 18:24:58

Ανώνυμος 43035 έγραψε...
Bielidopoulos...αμφίφιλος ἤ ετερόφιλος. βρεεεε τον μασκαρα
30.05.2017, 10:09:46


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

2+8=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...